Titel: Spöket Milton

Författare: Jonas Hassen Khemiri

Språk: Svenska

Texttyp: Novell

Sammanfattning: Berättarjaget är en man som lyckats ta sig ifrån sitt förflutna, men inte helt. En av hans gamla demoner har förföljt honom till en ny stad och ett nytt jobb, men var det medvetet? Under en efterfest där både berättarjaget och demonen hamnar runt samma bord kommer berättarjagets hemligheter fram, en efter en. Kan berättarjaget undvika det? Eller kommer hans nya liv raseras när sanningen om hans gamla kommer fram? 

Min åsikt: Vanligtvis brukar jag undvika noveller. Det känns inte som om jag kommer in handlingen eller karaktärerna eftersom noveller vanligtvis är väldigt korta och innehåller många oförståeliga metaforer. Men 'Spöket Milton' lyckades få mig i sitt grepp. Jag tror jag gillade den så mycket eftersom den hade en tydlig handling, den var även beskrivande på ett bra sätt utan att gå utanför ämnet  med irrelevant fakta. Samtidigt så dolde den några små saker, eller hintar, som man kunde hitta om man kollade närmare. Dessa små saker gjorde att man blev mer insatt i handlingen och novellen kändes väl genomtänkt. Därför får 'Spöket Milton' en fyra i betyg.

Läste: 26 April 2017

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Då jag inte har skrivit några recensioner det senaste två månaderna så tänkte jag bara visa vilka böcker jag har läst...

Likes

Comments

Serie: The Spook's serie #1

Författare: Joseph Delaney

Utgivare: Tiden

Språk: Svenska

Antal sidor: 308

Handling:

“Nu är det bara du kvar, min son. Du är den siste. Det sista hoppet. Någon måste stå emot det mörka krafterna. Och du är den ende som kan göra det.”

Tom Ward blir antagen som lärling till traktens Väktare. Det är ingen lätt uppgift Tom har framför sig, många av Väktarens tidigare lärlingar har misslyckats, några har till och med dött. Redan från början sätts Thomas på svåra prov, han måste lära sig att driva ut spöken, att binda häxor och att fördriva boggartar. Men när han luras att befria den ondaste häxan av alla, Mor Malkin, blir livet mer skräckfyllt än han någonsin skulle kunna drömma om. 

VARNING: Måste läsas med lampan tänd!

Min åsikt: När jag var lite yngre älskade jag den här serien. Den var spännande, och läskig och lite rolig emellanåt. Nu som en i alla fall lite äldre person så gillar jag den fortfarande men vissa saker har förändrats. Bland annat så märks det att den är skriven för en yngre publik. Många saker har författaren varit övertydlig med för att yngre barn ska förstå och detta gör att den blir lite tråkig att läsa då det inte blir något eget tänkande när man läser utan allt tas upp i texten. Däremot så tycker jag att boken är minst lika spännande som när jag var liten. Med blod och gastar, likmaskar och illvilliga häxor så blir den, trots att den är för lite yngre, en rysare som inte tillåter dig att känna dig säker en sekund. Därför får Väktarens lärling en fyra.

Läste: 11-14 December 2016

Likes

Comments

Författare: Magnus Nordin

Utgivare: Bonnier Carlsen

Språk: Svenska

Antal sidor: 169

Handling:

En drömsommar väntar Elin och Denise. Sol, bad och ett lyxhus på en ö långt ute i ytterskärgården. Allt de behöver göra är att klippa lite gräs och hålla efter huset medan ägaren är bortrest. Men snart börjar öns mörka historia att göra sig påmind, och långsamt går det upp för Elin och Denise att de inte är ensamma i huset...

Min åsikt (INNEHÅLLER SPOILERS): Tidigare i år läste jag Nordins bok Avgrundens änglar och den gillade jag rätt mycket och därför ville jag läsa mer av författaren. Men denna boken... Jag har lite svårt för den. Jag tyckte det kändes som om lite av varje var fel, karaktärerna kändes ytliga, handlingen påskyndad, magin som klämdes in i slutet kändes inte som om den hörde hemma i den här historian alls och dessutom så var boken förutsägbar. Däremot är ju boken inte dålig, den passar helt enkelt bara inte min smak. Därför får Hemsökta bara en tvåa i betyg.

Läste: 30 November 2016

Likes

Comments

Serie: The Maze Runner #0.7

Författare: James Dashner

Utgivare: Semic

Språk: Svenska

Antal sidor: 329

Handling:

Det var en gång en värld som gick under. Skogarna brann, sjöarna torkade ut och haven svämmade över. Sedan kom en sjukdom, en feber som spred sig över hela jorden. Familjer dog och våldet härskade. Så kom WICKED. De sökte en lösning, och de hittade den perfekta pojken. Hans namn var Thomas.

Min åsikt: Jag är lite besviken på den här boken. Jag gillade verkligen de tre första böckerna i serien och första prologen var helt okej. Men denna prologen var rätt tråkig. Egentligen så hade jag inte väntat mig så jättemycket från den då jag sedan tidigare vetat ungefär vad den handlat om, men jag önskar att den skulle vara lite mer händelserik och innehålla lite mer action. Vissa delar tyckte jag såklart om rätt mycket, till exempel att man fick svar på ¨många frågor från 'huvudserien' och så fick man ju en bakgrund till de flesta av karaktärerna i 'huvudseriens' liv. Men det saknades ändå en hel del för att göra boken riktigt bra. Så, trots att jag blev väldigt glad när jag såg Dödlig kod ute i affärerna så har mina innan höga tankar om boken sänkts betydligt. Däremot så tänker jag ge boken en till chans och läsa om den för att se om den kanske är bättre andra gången. Därför får Dödlig kod en trea i betyg.

P.S Jag älskar omslaget på Dödlig kod. Jag vet inte varför, men jag tror det har något att göra med hur den klara gula färgen blandar sig med det mörka

Läste: 24-27 November 2016

Likes

Comments

Författare: Marie Hermanson

Utgivare: Albert Bonnier

Språk: Svenska

Antal sidor: 287

Handling: Allt har gått Fredrik väl i händer. Han har ett tryggt jobb, han har blivit gift med Paula, som han beundrar gränslöst. De har två fina barn. Och nu har de just flyttat in i ett hus som överträffar alla deras drömmar. Det är en ovanligt lycklig familj. Men snart störs idyllen. När Fredrik en morgon kommer ner i hallen står någon där: en vuxen man. Med nasal röst säger han att han bor i utrymmet under trappan som går upp till övervåningen. Vad är det som egentligen pågår i huset? Vad är det som händer med Fredrik? Och varför börjar hans fru dra sig undan honom?

Min åsikt: Om det inte vore för att det här var en bok jag var tvungen att läsa för skolan så skulle jag aldrig läst den. Framsidan är enligt mig ointressant och redan vid baksidetexten gissade jag mig till slutet. Det var kanske därför min läsupplevelse inte var så speciell. Jag kan inte påstå att boken var värdelös, men det är inget jag någonsin kommer rekommendera till en vän eller läsa om. Boken hade sina stunder som var mer spännande och händelserika, men hela första halvan och lite mer var i princip bara vardag. Vardagsprat, vardagstankar, vardagshändelser. Visst var det lite tankar om mannen under trappan där också men inte tillräckligt för att man skulle bli riktigt intresserad. Mot slutet blir det mer spännande för att sen ge ett rätt ointressant slut. Karaktärerna hinner jag inte riktigt rota mig för vilket gör att jag inte bryr mig särskilt mycket vad som kommer hände med dem heller. Så ja, intresset för den här boken var inte stort, men den var läslig. Därför ger jag den en tvåa i betyg.

Läste: 16-22 November 2016

Likes

Comments

Författare: Melina Marchetta

Utgivare: HarperTeen

Språk: Engelska

Antal sidor: 419

Handling

(Den korta versionen) Abandoned by her drug-addicted mother at the age of eleven, high school student Taylor Markham struggles with her identity, her family history and being a leader for her schools underground community in the territory war against the Townies and the Cadets.

Min åsikt: Det första jag tänkte när jag läste baksidetexten (den långa versionen) var att själva 'kriget' lät väldigt spännande. Däremot några meningar senare läste jag ‘This year, though, the Cadets are led by Jonah Griggs, and Taylor can’t avoid his intense gaze for long.’, vilket förstörde mitt första intryck. Denna meningen är nog den värsta förlaget kunde komma på att skriva för det låter som om hela boken kommer bli en intensiv kärlekshistoria som kommer få dina ögon att blöda och ditt hjärta att krampa för det stackars trädet som behövt bli till denna patetiska bok. Men, omslaget av boken ledde mig fullkomligt på villovägar. Den var fantastisk! Handlingen var alltid spännande, varenda en av karaktärerna var levande och relationerna som skapades var rent ut sagt vackra. Det är nog faktiskt relationen som skapas mellan huvudkaraktärerna, Taylor Markham (huvudpersonen) och sättet som nutiden och dåtiden kopplas ihop som är det bästa med boken (trots att allt annat också är jättebra). Men, om jag går in på detta så kommer jag skriva minst fyra sidor (tro mig, jag försökte) och jag har inte plats med det i inlägget. Så, för att sammanfatta det: Detta är en av de bästa böckerna jag någonsin läst och trotts att det gav ett första dåligt intryck och början var rätt förvirrande så är den helt fantastisk. Om du ska läsa någon bok i ditt liv så välj denna. Den får såklart fem av fem i betyg.

Läste:​ 9-15 November 2016

Likes

Comments

Serie: The untold stories of Neverland #1

Författare: K.R Thompson

Utgivare: Magic Quill Press

Språk: Engelska

Antal sidor: 71

Handling

Magic in Neverland is dying, and so are the pixies. Only one is brave enough to search the human world for someone to believe. 

En bakgrundshistoria till Peter Pan.

Min åsikt: Det jag först blev kär i med boken var det vackra omslaget i olika nyanser av blått och lite grönt. Om det inte vore för det skulle jag antagligen inte ens läst vad boken handlat om då titeln inte är så intresseväckande och jag aldrig hade hört om boken innan. Så jag läste boken och det är jag glad för, trots att den inte är en av de bästa böckerna jag läst. Jag tror det handlar mest om att det inte fanns plats för allt som jag önskar varit med. Visst, boken hade otroliga berättelser och en intressant bakgrundshistoria om Peter Pan, men det saknades så många detaljer. Därför kan jag inte ge boken mer än 3/5 i betyg

Läste: 13 November 2016

Likes

Comments

Författare: Jesse Andrews

Utgivare: Allen & Unwin

Språk: Engelska

Antal sidor: 295

Handling: Me. My name is Greg Gaines. I am seventeen. I am the one who wrote this book. My physical appearance is unsatisfactory, and there is probably a fungus eating my brain. I’m not even sure I’m a human. Earl. Earl Jackson is the only person who is even sort of my friend. We make mediocre films together. Werner Herzog is our biggest influence. Earl is generally filled with violent rage. Dying girl. During my senior year, my mother forced me to become friends with a girl who had cancer. This brought about the destruction of my entire life. If you seriously want to read about that, then I guess this brain-punchingly book is for you.

Min åsikt: Denna boken är en av de roligaste jag läst i hela mitt liv, ja, trots att den till del handlar om en flicka som har cancer. Jag tror att grejen med den här boken är att den behandlar ett ämne, en tragisk död, på ett nytt, annorlunda sätt fullt med humor och lite mer verklighet. Vi har våra filosofiska John Green-böcker där varje död har en mening och skapar ny förståelse för andra och varje kommentar har en djup filosofisk tanke bakom sig (Hatar inte på John Green utan jämför bara). M&E and the dying girl är helt tvärtom. Det tragiska dödsfallet för inte med sig någon djup mening och det förändrar inte huvudpersonens liv särskilt mycket. Huvudpersonen säger till och med i början att om du vill läsa en bok som slutar med att någon lär sig något eller börjar se livet ur ett nytt perspektiv så ska du inte läsa denna. Så, jag älskar den här boken eftersom den är konstans rolig och händelserik, den är verklighetstrogen och idén är ny och väldigt, väldigt bra.. Boken får 4.5 och kanske lite till i betyg.

Läste: 5-6 November 2016

Likes

Comments

Författare: Anna Ahlund

Utgivare: Rabén & Sjögren

Språk: Svenska

Antal sidor: 341

Handling:

Syrendoften ligger som ett täcke över Uppsala och asfalten är varm. John är sexton och ska börja gymnasiet efter sommaren. Föräldrarna har dragit till landet och John och hans storasyster Caroline får klara sig själva i lägenheten där luften står still. Då dyker Frank upp och vänder upp och ner på hela Johns värld. Dessvärre är redan John tingad av Caroline. Och hon är van att få som hon vill.

Min åsikt: Om jag ska försöka beskriva boken med ett ord så skulle jag nog säga att den är gullig, söt. Den handlar ju om hur Frank och John träffas och deras relation är jättegullig redan efter första ögonkastet. Jag trodde först att boken skulle bli väldigt cheesy, men det blev den inte, den blev bara fin och söt men utan att överdriva det (vilket är väldigt tur då det är svårt, irriterande och tråkigt framför allt att läsa överdramatiska och cheesy böcker). Så Du, bara får en fyra från mig,

Läste: 3 November 2016

Likes

Comments