Dania obiadowe

Kurczak z ryżem w sosie piwnym z warzywami

CZAS: 90 min

SKŁADNIKI
- tuszka z kurczaka
- ryż
- 4 duże marchewki
- 3 duże jabłka
- 2 cebule
- 1/2 butelki piwa
- masło/ masło klarowane
- mleko kokosowe
przyprawy : przyprawa do kurczaka, pieprz,zioła prowansalskie

WYKONANIE
Kurczaka umyć i "nadziać" na butelkę z piwem. Cebulkę przekroić na ćwiartki, a następnie na drobne części. Marchew obrać i pokroić w talarki. Jabłko przekroić na ćwiartki, wydłubać gniazda nasienne i pokroić na cząstki.
Kurczaka umieścić z butelką w pozycji stojącej w piekarniku na szerokiej blasze bądź w rondlu, wrzucić wokół cebulę, marchew i jabłko oraz kawałek masła. Doprawić. Piec około 80 min w temperaturze 180 stopni na termoobiegu.
Ugotować ryż.
Wyjąć kurczaka z piekarnika, rozkroić na części.
Warzywa umieścić w rondlu, zagotować z mlekiem kokosowym. Ryż nałożyć na talerz, nałożyć sos, obok umieścić kawałek kurczaka.

SMACZNEGO!

Likes

Comments