Denna veckan har varit riktigt kul. Vi har sytt en hel del, det gick nästan lite över styr i tisdags då vi hade en deadline att bli klara dagen efter och vissa satt upp till 14 timmar och sydde, broderade och mindstreamade. 14 timmar! Vi var helt slut allihopa.

Onsdagen var aningen lugnare kan man ju säga, det blev endast skissande inför modevisningen och vi gick igenom några olika sätt man kan sy in en dragkedja.

Och idag tog vi bussen från skolan halv nio och väntade på tåget mot Malmö och passade på att ta lite bilder på stationen. När vi kom fram till Malmö mötte vi upp vår lärare och åt på McDonalds. Inte helt fel, ellerhur? Sedan kollade vi på en utställning och drog till en tyg affär och köpte tyger till modevisningen. Äntligen börjar ens idéer komma lite mer till liv...

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Alltså vilken vecka jag har framför mig! Så himla roligt kommer det vara. Vi har något så kallat "tema-vecka" och jag och min klass ska i princip sitta och sy HELA VECKAN. Det började nu idag så direkt när vi kom till skolan var det bara att börja. Vi satt från att vi började vid cirka 10 till klockan fem och hade en liten lunchrast vid tolv. Vi slutade egentligen vid fyra men det bara råkade hända att vi satt en timme till eftersom vi hade lite kvar att göra. Det är just sånna här dagar som jag verkligen älskar. Just gemenskapen, att sitta och sy tillsammans är så härlig och att få sitta ner och fokusera på bara ett föremål som man får skapa själv. Något man kan kontrollera hur det kommer se ut. Jag är en sån person som behöver något att fokusera på och det är något som jag märkte den sista delen av nian. Jag försökte att ha något handarbete eftersom det reducerade stressen. Jag kände mig jätte stressad i nian och hade svårt att fokusera på läxorna och genom att sitta och sy kunde jag lättare ta mig igenom det och när jag arbetat lite med mitt projekt kunde jag göra läxor och när det blev för mycket gick jag tillbaka till nålen och tråden igen. I might seem mad men det funkade för mig och alla har sitt egna sätt.

Så denna veckan ska vi sitta och sy och så ska vi skissa en del till vårens modevisning. Jag är riktigt taggad på modevisningen men har fastnat lite i vad jag vill göra. Jag har många idéer men endå känns det som att jag inte har några alls. Iallafall så måste jag ha något redo till på torsdag för så ska vi sticka till Malmö och köpa tyger. Jag har haft lite svårt för tygaffärer innan för jag har ingen aning om var jag ska titta och eller vad jag ska titta efter. Men det blir nog bra, nu har vi ju vår lärare med oss och hon vet ju.

När vi ändå är i Malmö så ska vi gå och kolla på utställningen "Body" har jag för mig att den heter. Det blir nog kul tror jag, det känns lite skrämmande dock för när vår lärare berättade för oss om den så förklarade hon att det var döda kroppar som vi ska kolla på. Låter ju lite sådär men det ska nog inte vara för hemskt...

Likes

Comments

Smink: Emily Vahér
Fotograf: Filip Högfeldt

Det har varit så tyst här på skolan den här veckan. Många är ute på praktik och det är för tillfället, iallafall här sjuk säsong så det är många som är hemma. Det känns jätte konstigt. Jag har inte varit med om att det är så tomt och så tyst här förut i och med att jag bara har gått här i snart två månader. Det känns också jättekonstigt. Innan sommaren så trodde jag att det här med gymnasiet skulle kännas jätte konstigt, men av någon anledning så har det bara flutit på och allt känns så "normalt" om man kan kalla det för det. Det känns iallafall inte konstigt som jag hade trott.

Men det har varit väldigt skönt, man behöver lugn och ro ibland. I och med att det har varit väldigt högljutt och mycket saker har hänt innan så får man en känsla av att man bara kan ta det lugnt nu. Jag har kunnat ligga och slappa i min säng utan att känna att jag är hemsk.

En rolig sak som hände förra veckan var att en tjej som går i trean skulle jobba lite med sin portfolio så jag och några andra ställde upp som modeller. Jag tycker att allt inom mode är så himla kul, kläder, skor, smink allt. Så att göra något sånt var verkligen riktigt kul. Jag har aldrig riktigt haft smink på mig, jag har kanske testat något någon gång men absolut inte full face on som det där. Här över är ett par bilder från det...

Likes

Comments

Idag på tåget påväg hem från skolan satt jag och några kompisar vid ett par "fyra-säten". Jag är väldigt dålig på att inleda, och att fortsätta konversationer men en av de i mitt sällskap är väldigt social och duktig på att prata med vem som helst, så helt från out of nowhere började hon prata med en äldre dam mitt emot henne som ingen av oss kände.

Själva konversationen kom så naturigt för dem och fortsatte enda tills vi skulle hoppa av.

Det är något jag är väldigt avundsjuk på, att bara kunna prata, få reda på saker om andra.

Nu när gymnasiet har börjat och så, så har jag haft väldigt enkelt iallafall i början att kunna prata med vem som helst och skapat kontakter. Det har kännts väldigt skönt då jag innan har varit en väldigt stängd person och inte pratat med någon jag inte känner om det inte var ytterst nödvändigt.

Men just det flytet har börjat avta och det känns inte alls kul. Jag var jätteglad att jag äntligen kunde prata med främlingar.

Men även då när jag hade det i mig så kunde jag inte prata med folk utanför skolan. Jag ville så gärna, men jag KUNDE inte. Det har hela tiden varit något som har hållt mig tillbaka. Och det har varit så under hela min uppväxt. Vuxna har ofta klagat på att ungdomar inte är så sociala, inte pratar med folk och är väldigt avlägsna. Men det är ju för att man som barn inte har haft okända människor som pratar med dem, just för att vuxna, föräldrarna säger att man inte ska prata med främlingar, att man ska akta sig för man vet inte vad de är för några och vad de kan göra.
Det är så sjukt för det är just att prata ned främlingar man borde göra, man borde prata med främlingar i alla åldrar för att bli mer allmänbildad och bryta fördommar. Om man inte pratar med någon så får man lätt en tanke om de personerna som att de har ett visst karaktärsdrag eller något negativt i deras personlighet, vilket gör att man aldrig kommer prata med dem.

Om min kompis inte hade varit så social så hade jag aldrig fått reda på att den kvinnan hon pratade med kunde mer än fem språk pågrund av hennes olika jobb som bland annat Au Pair i frankrike eller ett jobb på island som var bara råkade vara ledigt.

Att höra om någons liv är så himla roligt och spännande, att kunna förstå vad folk har gått igenom och vilka häftiga upplevelser de har haft. Det är sånt man inte får veta om man sitter tyst och håller tillbaka.

Det är något jag vill lära mig. Jag vill kunna få reda på vad folk har gått igenom, jag vill höra främlingars historier för det är oftast deras som är de mest spännande.

Som denna kvinnan sa: Livet blir inte roligare än man gör det...

Likes

Comments

Den här helgen har varit så himla grymt skön! Vet du vad jag har gjort? Jag har bara tagit det lugnt och gjort saker som jag har velat göra. I fredags så var jag med Viktoria hela kvällen. Det är så himla skönt att komma hem och träffa en sån person som bara gör en riktigt glad. Med henne kan jag verkligen prata om allt, vi har inga hemligheter och inget ämne blir för privat.

När man kan prata om riktigt djupa saker som är väldigt privata så har man verkligen hittat rätt person. Jag har själv tidigare varit väldigt stängd, har inte gillat att prata om mitt privatliv och mina tankar men med henne har allt sånt släppt och det har gjort att jag kan prata enklare om allt.

I lördags så låg jag mest och slappade hela dagen. DON'T JUDGE! Man behöver faktiskt sånna dagar. När man har haft en hel vecka med skola och prov så vill man bara ligga och dega. Men jag var även ute på en liten promenad och det var riktigt skönt. Även fast det börjar bli lite kallare ute nu... Okey....mycket kallare, så är det ändå så avkopplande. Man kan dra på sig de snygga jackorna som annars bara hänger hemma och man kan dra på en halsduk och bara lyssna på musik.

Och nu idag (söndag) så har jag haft en riktig sån där CONFIDENT-dag då man känner att håret ser bra ut och man har en snygg outfit och humöret är på topp!

Från att ha haft ett svängigt humör och inte riktigt mått så jätte bra till det här, känns helt otroligt! Och nu är jag redo för ennu en vecka av skola...

Likes

Comments

Idag var en bra dag. På morgonen gav jag mig själv några minuter extra att halvsova innan jag steg upp. Det resulterade i att jag blev mycket piggare. Min första lektion var formgivning då vi började lite kort att gå igenom handstygn. Efter det var det en kort rast innan bilden. Bilden är jag inte särskilt taggad på längre då det känns som att ingenting duger. Vi håller på att ritar svartvita porträtt. Jag har personligen väldigt höga prestationskrav och att bildläraren då påpekar något som ska förbättras, visst det kan jag försöka fixa men om det påpekas om och om igen då försvinner glöden till att vilja göra det perfekt då det ändå känns meningslöst. Om man kämpar med något och får höra gång på gång att det inte är bra nog så känns det inte kul längre bara.

Efter formgivningen och en VÄLDIGT lång bildlektion så var det lunch och därefter slutade jag för dagen. Väldigt skönt, jag tänkte använda min lediga tid så bra som möjligt så jag läste in glosor till franskan och pluggade lite matte till fredagens prov. Jag känner mig ganska redo men det känns ändå som att jag kommer vara oförberedd på något. Ibland får jag bara den känslan. Efter att ha pluggat en del så övergick min uppmärksamhet till att diskutera skisser till modevisningen med Liv. Då blev dagen mycket roligare.

Jag ser så himla mycket fram emot modevisningen, jag är bara inte säker på vad jag vill göra! Jag vill göra något riktigt snyggt men det känns som att jag tar vatten över huvudet om jag gör något avancerat. Jag har ungefär fem- sex olika idéer men jag tror inte jag kommer klara av att göra allihopa.

Vi väntade nästan olidligt på kvällsmaten som var pizza. Du vet när man inte är hungrig över huvud taget men man har sånna cravings ändå? Det var vad jag kände då. Jag ville bra ha det, direkt! Efter jag hade krängt nästan lite för mycket pizza följde jag med Ola in i köket och kollade på när han tempererade choklad.

Fun fact om mig (nej det är inte roligt men ändå) : jag älskar allt som har med dekorationer att göra, även inom bakning, jag kan sitta i timmar och kolla på youtube tutorials på olika dekorations metoder.

I alla fall så följde jag med honom och sen bjöd han mig och några andra på en äpple tarte med kanel- crème fraîche. Det var så himla gott. Rena lyxen en helt vanlig torsdag.

Kvällen fylldes sen med en massa prat, skratt och vi sjöng en massa gamla Disney låtar och senare var jag Liv och Isabella uttråkade i bildsalen och hittade en kopp med gammalt kaffe som någon hade lämnat där inne och bestämde oss för att måla med det. Hur mycket mer estetare kan man bli?....

Likes

Comments

Denna måndagen hade min skola en resurs-dag, det vill säga om man hamnat efter med några skoluppgifter så ska de fixas men annars fungerar det som en studiedag. Det gav en chansen att vila ut ordentligt. Jag började dagen med att gå med min lillebror till skolan i ösregn, jobbigt, deppigt eller irriterande skulle nog de flesta tänka och tycka om det men nej... Det var faktiskt riktigt skönt, det kändes som att problem och oro bara sköljdes med regnet ner på marken och ner i något avlopp någonstans. Mitt humör var bättre än det varit på ett par veckor och jag kände mig faktiskt glad.

Väl tillbaka hemma så gick den mesta delen åt att städa då jag inte har känt att jag har haft varken tid eller ork till det tidigare så nu tog jag verkligen tag i det och drog fram trasan och dammsugaren och rockade loss till gamla låtar.

Det är en av de skönaste känslorna man kan känna, att det är en låt som har hängt med länge, att den har varit med i alla ens humör och man verkligen kan texten när man väl hör den. Så även om man ska städa så känner man sig glad men oftast slutar det för mig att det tar mycket längre tid att städa eftersom jag bara står framför spegeln och dansar och sjunger med...well....moving on...

Med både en enorm regnskur och full on städning av både rum och tankar kunde jag äntligen pusta ut och bara slappa resten av dagen.

Och på kvällen skjutsade pappa mig till skolan där jag träffade mina kompisar igen och även fast det bara hade gått tre dagar sen vi sågs allihopa så hade alla en hel del att berätta så vi satt i matsalen och pratade över en kopp te och chokladbollar. Inte helt fel om jag får säga det själv...

Likes

Comments

Jag mår dåligt, jag mår inte dåligt på det sättet som många skriver eller säger för att de mår psykiskt dåligt. Jag mår bara straight up dåligt. Dåligt på det sättet som man inte vet vad orsaken är, du vet? Eller jo man vet vissa saker som KAN vara orsaker men man vet inte om det verkligen är det som påverkar en så mycket. Detta har pågått sedan förra veckan, jag har känt mig nere och känt att jag inte vet var jag ska ta vägen eller vem jag ska prata med för om jag pratar med någon så känns det ändå inte som någon förstår.

När detta har hänt tidigare har de jag umgåtts med ofta sagt att jag måste prata med någon, någon kunnig som en kurator eller psykolog. Men om man inte vill det då? Om man ändå känner att det inte är så illa att man måste dra till sådana åtgärder? Jag vet ju själv att det går över. Allt i livet har sina små gupp så man råkar hoppa till då och då och man kan inte alltid hitta balansen igen, det är ju självklart! Och då trillar man pladask ner på marken och känner att man inte kan resa sig. Men när man själv, VÄLDIGT VIKTIGT, när man SJÄLV känner att man är redo eller stark nog, det är först då man verkligen kan resa sig igen och det är då den lilla tippen i ens humör går upp igen. Ibland kan det vara så att man har en trevlig stund med sin omgivning och då är det lite lättare men det är väldigt vanligt att man dimper ner igen. Jag har ju lärt mig hur jag hanterar det bäst på grund av att jag har fått ta tag i det själv och hanterat det på mitt sätt. Jag har inte haft någon annans hjälp och det tycker jag är SKÖNT! Man lär sig mycket mer om sig själv, man lär sig vad som är bra och dåligt för en, vad som känns bättre och sämre och vad man kan ta till sig för knep. Men jag har än så länge knappt kommit någon vart på min "resa" att hitta vem jag är till 100%. Det kommer ta evigheter. Man har inte lärt sig om sig själv helt förrän ... någonsin. Man kan nog inte lära sig allt om sig själv, och hur ska då någon annan kunna säga åt en vad man ska göra? Och säga ett de vet vad som är bäst för en? Om man inte känner sig själv fullt ut, hur ska någon annan kunna göra det då?

I alla fall så har det känts väldig jobbigt nu de senaste två dagarna då jag inte har känt att jag har passat in. Jag har ett extremt trevligt umgänge som jag har jätte kul med, verkligen, jag har nog inte skrattat så här mycket som jag gör med dem, på länge. Visst jag har skrattat en hel del med mina vänner från min hemstad men jag har aldrig fungerat att umgås i en större grupp utan gärna umgåtts med enskilda personer, det är så jag har hittat de som fungerar bäst med mig.

På min gamla skola har jag varit ganska udda, jag har inte varit särskilt social pågrund av att min hjärna väldigt enkelt får mig att tro att alla ogillar mig, jag vet inte exakt varför det är så men vad jag vet är att det har varit så väldigt länge, i flera år. På grund av det så har jag inte velat prata med en hel del människor vilket var väldigt synd för de sista veckorna började jag prata med vissa som jag inte pratat så mycket med innan på grund av just mina tankar och liknande och det visade sig att de var hur trevliga som helst och de verkade faktiskt inte hata mig fullt så mycket som jag trodde iallafall. Och även efter skolan slutade så kändes de välkomnande. Jag vet inte varför, kanske så var det för jag vågade bjuda på mig själv på ett helt annat sätt, jag vågade ta kontakt med andra eller vetskapen om att jag ändå inte skulle träffa dem så mycket mer på grund av gymnasiet. Jag kom dock inte särskilt bra överens med min klass. Vi var för många olika personligheter som ändå var så lika. Det var bråk hela tiden och vi sa inte ens hejdå när vi slutade, alla stack åt varsitt håll.

I den klassen kände jag att jag kunde vara mig själv men jag var ändå inte omtyckt, jag kunde göra vad som helst utan att alla klagade men jag fick ändå de blickarna och små kommentarerna som sänker ens humör så extremt, det gjorde att jag ofta hade de där dipparna och det var verkligen inte lätt men jag tog mig igenom det.

Men här på min nya skola har det hela tiden känts som att alla passar in. Man kan prata med vem som helst, bara gå förbi någon och man får ett "hej" eller en skämtsam blick. Men nu...det är fortfarande så men jag känner att tankarna tar över. Det är nog inget fel på skolan det är fel på mina tankar, jag börjar övertänka alldeles för mycket. Det är jobbigt, ingen förstår eftersom det är MINA tankar, de kan inte läsa av dem och de har ingen aning om vad jag har gjort i mitt liv, vad jag har gått igenom, både positivt och negativt och det är omöjligt att förklara. Just de tankarna och övertänkandet har fått mig att må så dåligt, jag har varit deppig, retat upp mig på allt, känt mig osynlig och ignorerad och känt att ingen vill lyssna på mig.

Jag har träffat och börjat prata med så många människor här, oberoende vilken linje eller årskurs de går i. Jag som etta kan helt plötsligt sitta vid ett bord med en blandning av bara tvåor och treor vilket känns helt otroligt då jag inte kunde ha föreställt mig det innan jag började nu på höstterminen. Men på något sätt hjälper det inte att allt är så bra, dippen bara kom ändå och jag vet för tillfället inte hur jag ska bli av med den. Så vitt jag vet så kommer det ta ett tag innan jag har blivit av med den...

Likes

Comments