Denna dag har vi varit ute på streetwalk för att leta rätt på barn som lever på gatan för att få den till organisationen, dessa barn på bilden kommer från nordvästra uganda och talar ett helt annat språk än vad som talas där vi befinner oss, de skiljer så pass mycket språkmässigt mellan luganda och de som dessa barn talar så målet här är att få med dem till centret vilket vi fick, vi köpte även mat till dem på vägen och så fick de tvätta sig och det finns även någon som kunde tala deras språk av de andra barnen som kunde agera tolk o ta reda på hur deras situation ser ut, vi fick även med oss tre andra barn som troligen var runt fem år gamla som vi hittade i slummen som höll på att leta skräp som de sedan säljer, typ som pant.
Postar en liten video från dagens streetwall också :)
resten av denna dagen kommer spenderas vid polen i väntan på att alla kemikalier ska försvinna från våran lägenhet efter besprutningen mot vägglössen.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Denna dagen var bland det häftigaste vi varit med om, planeringen här i afrika präglas lite av ett annat tänk än vad vi i väst är vana vid kan man säga, infon vi fick från organisationen var att vi "skulle ut på en liten tur" för att göra en uppföljning för ett före detta gatubarn som fått finansiering från Emma Persson som var en tidigare student som var här och gjorde praktik. Eftesom vi råkat ut för vägglöss har vi flytt lägenheten och flytt till ett hotell och alla våra kläder har besprutats och tvättats, och eftersom vi inte hade tillgång till våra kläder blev det en blöt tshirt och ett par blöta shorts. I alla fall så hade vi inga grejor med oss mer än en flaska vatten då vi trodde att detta skulle gå rätt snabbt. Dagen började då med att vi hoppade in i en "Matatu" som är en liten minibuss som skulle ta oss till en lite mindre stad ca 45 km från jinja och sedan ha mötet där. Riktigt så var det inte utan då var de bara att hoppa på två boda bodas som är små motorcyklar som skulle ta oss ytterligare 35 km ut i vildmarken, vägen var väl typ en liten grusväg om det ens gick att kalla det för väg, sjukt ovant och hade så satans ont i svanskotan när vi väl kom fram ca 2 h senare som jag tror att Adam och Axel också kan skriva under på. En skaplig solbränna fick vi med på köpet trotts skyddsfaktor 50.. :)

Väl framme i den lilla byn möts vi av massa folk som troligen aldrig har sett vita mäniskor förut, vissa barn var så exhalterade över att de kom "mzungos" att man kände sig lite som en kändis, väldigt speciellt och spännande. Först besökte vi skolan där Fiona som var flickan vi skulle göra uppföljningen hos och vi fick en liten rundvisning på skolan och träffade lärarna och de andra eleverna. Vissa av de små barnen började gråta då de blev rädda för oss för att de aldrig sett vita förut. Tacksamheten som dessa människor visar är helt otrolig, lyckan i barnens ögon när vi kom dit är underlig att förstå då vi inte riktigt bidragit med någonting än. Mötet gick bra och Fionas levnadsvillkor har ökat enormt trotts att det inte kan verka som mycket utifrån våra ögon men nu går hon i skolan och gör bra ifrån sig och om man jämför med hur hon levde förut.
Efter rundturen på mötet gick vi iväg för att göra hembesök till Fionas familj som var en bit ifrån skolan och hela familjen bor i ett litet hus byggt av tegel utan el och rinnande vatten, så barnen går och hämtar vatten en bra bit till den lilla brunnen som har begränsade tillgångar så att det ransoneras ut på något vis.
Fiona mamma som mötte oss väl inne på gården var helt överlycklig när vi kom och kramade oss och man såg verkligen hur glada de var att vi besökte dem, helt otroligt hur underbara människor det är. Vad vi förstod så är dessa byar helt självförsörjande på egna odlingar och av det som naturen har att ge. Var ett väldigt emotionellt möte och när det väl var dags att åka hem kändes det lite jobbigt att bara lämna dem. Eftersom det tog sådan tid att ta sit ut dit hade vi inte  så jätte lång tid på oss om vi skulle hinna åka iväg innan mörkrets infall då det blir mörkt väldigt tidigt, och jag tror inte att någon av oss var så pigg på att spendera natten ute i vildmarken då kan vara väldigt farligt att ge sig ut på dessa vägar när det blivit mörkt. 
Sagt o gjort förberedde vi oss på några jobbiga timmar på motorcyklarna tillbaka till staden för att hitta en matatu om skulle ta oss tillbaka till Jija igen, denna gången proppade de in 22 personer i matatun och fick dela säte i ytterligare några timmar som inte direkt gjorde det bättre med våra redan ansträngda svanskotor.. Väl hemma i Jinja var vi skapligt slitna efter en väldigt lång dag och jag tror att vi alla sov väldigt gott den natten.

För övrigt så har min tand inte blivit bra efter mitt senaste besök på en klinik som inte kändes jätte seriöst som i princip gjorde det hela värre, att de råkade göra hål från tanden upp till båhålan är en sak men smärtan som följde när  bedövningen släppte har varit riktigt hemsk, men som tur var löste försäkringsbolaget fram en amerikansk tandläkare som rensat tanden och nu påbörjat en rotfyllning och med lite tur så läker hålet upp till bihålan utan några komplikationer, morfinpiller och två nya antibiotikakurer hoppas jag ska göra susen annars får vi se hur detta löser sig.

Just nu tillbringar vi tiden på ett hotell som ägs av en svensk som varit väldigt hjälpsam i hopp om att allt gift som sprutats i lägenheten ska försvinna. Imorgon ska vi ut på streetwalk och besöka barnen som bor på gatan för att försöka förbättra deras levnadsvillkor och förhoppningsvis få dem till organisationen så de kan få lite mat i magen.
Resten av denna dagen kommer att spenderas med att slappa vid polen och kurera mig från dagens tandläkarbesök. Eftersom Adam kom lite senare är han i fasen som jag o axel redan gått igenom då hans mage inte riktigt vant sig och spederar för övrigt mest tid på toaletten, håller tummarna för att han repar sig snabbt.
För övrigt så Saknar jag min sambo och nära o kära hemma i Sverige enormt mycket, men tur att det finns internet som funkar lite då och då! :)
Tova har lyckats samla ihop en del pengar till vårat projekt här i Afrika och nu tänker vi även att vi lägger ut det lite mer officiellt här och de som vill får gärna skänka en slant som kan swishas eller sättas in på mitt konto. swish: 073-916 3334 eller konto clearingnummer 3300 , kontonummer 8902176935

Likes

Comments

Då var vi inne på andra veckan här i Afrika, det har varit lite kaotiskt att komma in i en ny värld och nytt tänk, nya rutiner och en hel del massa att se, vi har börjat bekanta oss med barnen som är helt underbara trotts situationen de lever i. Vi har skalat majs, gjort sojamjölk från scratch och även lagat sojapaj. Verkligheten vi och som våra svenka barn lever i går inte att jämföra med, här står femåringar och skalar majs och i princip är med och lagar allt från grunden. Det är speciellt men också väldigt nyttiga färdigheter som dessa barn kommer att behöva för att klara sig i detta klimat då många av dem inte har några föräldrar. Då vi upplever att kläderna är ganska stort prio för barnen på organisationen så har vi börjat reka runt lite kring olika ställen man kan köpa färdiga paket så att alla kan få nya kläder och slippa gå i trasor och att även alla i alla fall kan få något att ha på fötterna då de är många som bara går barfota, kommer att uppdatera mer kring detta under veckan, vi håller på att ta reda på något ställe där vi kan få ett bra pris för att göra ett större inköp och inte betala överpris som vi som vita ofta får ett så kallat "mzungo price".

Vi har även haft lite oflyt kring hälsoproblem och med våran lägenhet tyvärr. Efter att våran tredje klasskompis Adam landat i fredags så är vi nu alla man på plats och det känns riktigt kul, dock så har vi fått problem med vägglöss och varit tvugna att evakuera lägenenheten för några dagar framöver och röjt ut allt och besprutat allt med något gift som troligen inte är alltför hälsosamt att andas in. Adam och jag var inne och röjde ut lägenheten på alla kläder och allt som gick att tvätta efter själva giftbesprutningen bara en kort stund och det räckte för att få huvudvärk. Vi har nu tagit in på ett hotell som vi kommer att bo på i minst två dagar för att giftet ska få försvinna och det var en svensk som äger detta hotellet som tog på sig att tvätta alla kläder och som verkligen var super hjälpam! :)

Nu till den andra tråkiga nyheten så har jag haft problem med en tand som jag var tvungen att få åtgärdad, ringde mitt försäkringsbolag som ordnade fram en tid till ett internationellt sjukhus som skulle rotfylla tanden och försöka få bukt med infektionen, tråkigt nog så uppstod de lite komplikationer när de va inne i tanden och råkade gå in för långt när de håll på o sprutade med något i tanden och penetrerade från munnen ända upp i näsan, var väldigt oskönt och gjorde rätt ont måste jag säga, och det började rinna ut vätska genom näsan. Har pratat med en svensk läkare kring detta och måste vara vaksam då det kan bli allvarligt om inte infektionen lägger sig och hålet mellan mun och näsa läker måste detta opereras i sverige, men vi håller tummarna på att det inte går så långt!

Nu till dagens uppgift så ska vi åka iväg en bra bit för att göra hembesök hos några barn som inte kan ta sig till organisationen för att göra en uppföljning på hur dessa har det, kommer att lägga ut lite fler bilder under veckan och uppdatera hur jobbet går och komma med mer info! Utöver de tråkigheter som varit så har vi det förhållandevis bra, och vi passar på att ladda upp batterierna på hotellet som vi nu bor på och hoppas att vi slipper fler missöden och kan fokusera på att arbeta för dessa barn som vi är här för att hjälpa!

Likes

Comments

Under denna helg har vi haft problem med elen, ca 36 h strömavbrott hade vi, rätt intressant hur vi västerlänningar reagerar när vi inte kan använda tekniken som vi är så vana vid, här rycker man på axlarna o säger de kommer när de kommer.

Idag var våran första dag på organisationen och jag måste säga att det var väldigt speciellt, dagen började med morgonbön och sång som varade i ca 1.5 h och därefter skulle vi ha ett möte med Joseph som är våran handledare, Det dröjde ca 4 h efter utsatt tid innan mötet drog igång men återigen finns inte samma tidstänk som vi har i väst, rätt skönt ändå att alla går runt i "chillmode" men det kan bli frustrerande..

Barnen som är på organisationen var väldigt nyfikna på oss, väldigt glada och spralliga, trotts situationen de befinner sig i gör man på något sätt det bästa av situationen. Man arbetar mycket med empoverment, alltså att ge barnen hjälp till att hjälpa sig själva.

Vi kommer att gå på "street walks" ha samtal med barnen och även med föräldrar i de fall där det finns föräldrar. Mer specifikt kring vad vi kommer att göra visar sig när vi fått mer info.

Bilden på maten är ris och bönor, och det är en typisk lunch fär ugandierna, var ganska svårt att få i sig maten då de inte smakade särskilt mycket annat än salt, kändes typ som att bli mätt utan att ha fått någon energi i sig, är ju mkt protein och kolhydrater i maten men känns ändå inte som att man har energin efter måltiden. Men som sagt vi är ju vana vid att äta lite annorlunda så det blir en liten omskolning kring vad som kommer att ätas :)

För att kunna hjälpa gatubarnen på bästa sätt krävs det mer än att bara jobba med empowerment, saker som rena och hela kläder, skolböcker, pennor och leksaker är några saker som dessa barn skulle behöva, Min Sambo Tova har gjort en egen liten insamling och fått ihop strax över 2000 kr vilket är grymt och kommer att räcka till en hel del för dessa barn, jag kommer att återkomma kring detaljer om det är några som vill skänka en slant till dessa barn, och vi kommer personligen att handla allting själva så att pengarna går till rätt saker :)

Lyckades även bränna mig i helgen då Axel verkligen ville dra ut och kolla in golfbanan här i Jinja, det var hur molnigt som helst men likförbannat brände vi oss iaf, sjukt hur stark solen är här. Var för övrigt väldigt kul o spela, det var min första gång och blir säkerligen flera gånger.

Vi har även träffat lite nya vänner här, vi stötte på två studenter som vi bjöd på pizza och de hjälpte oss med lite praktiska saker och lärde oss lite kring hur man ska pruta på priserna här.

Jay jay och Sofie som de heter var väldigt trevliga och Jay jay ville visa oss runt på den lokala marknaden, Han tog även med oss in i ett slutet litet skjul, hade aldrig räknat med att hitta tv spel och platt tv aparater, inne i skjulet sitter närmare 15 personer och spelar FIFA. Jäklar vad förvånade vi blev, men det är trevligt att man kan glida ner och spela lite om absinensen efter att spela blir för stor :)

Nu ska jag kolla nån film och plugga lite.

Likes

Comments

Veckan rullar på och idag har det inte hänt jätte mycket, vi har provat på fruost för 2.5 kr och det va helt okej, rolex som är en typ av bröd med stekt ägg, lök och tomat.
Vi har även hälsat på några av barnen på organiationen, helt otroligt vilka omständigheter vissa lever under, kläderna ser ut som att de tvättades år 1800 och leker med en tom pantflaska, blir så tydliga kontraster när man tänker på hur bra vi har det hemma i Sverige. På något sätt så är de glada trotts de gräsliga omständigheterna de lever i. Hoppas på att kunna hjälpa dessa så mycket vi kan när vi kommer igång med arbetet nästa vecka.

Vidare under dagen har vi tagit en tur ner till Lake victoria och bara njutit av naturen och utsikten. Axel har även försökt att lära mig att hitta hem från centrum, även då de typ bara är 300 meter från våran lägenhet.. men tycker allt ser likadant ut men man lär väl sig.
Dagen avslutar vi på "the keep" som blivit lite av vårat häng då de finns bra wifi och lite mer av europeisk mat där. Har även lyckats dragit på mig någon typ av magsjuka men de var väl väntat, antar att magen måste vänja sig vid ny bakterieflora eller nå..

Likes

Comments

Idag fick axel äntligen sin väska, vi fick dock åka o hämta den på andra sidan stan med en boda boda som är en liten motorcykel, att åka boda boda är de snabbaste sättet o ta sig fram här, dock känns de lite halvfarligt då de flesta kör som dårar och ingen hjälm heller 😂
Vi har kollat in staden och handlat lite bra o ha grejer, även en mixer så vi kan göra egen juice. Kan tillägga att frukten är sjukt god här. Vi ska nu försöka få tag på lite bröd så vi har något annat än bara frukt till frulle.

Det här med att pruta på saker märker vi att vi inte är jätteduktiga med, typiskt oss snälla konflikträdda svenskar..
Kvällen kommer att spenderas på rummet med lite serier.

Likes

Comments

Väl framme på flygplatsen i Entebbe skapligt slitna efter en lång resa får vi ett sms från klm att en av väskorna är försenad och befinner sig i Amsterdam, tur för mig att det var Axels väska som åkt på villovägar men segt för honom, min väska hade även gått sönder under transporten, för att får tillbaka axels väska och att få ersättning för den trasiga väskan får vi ställa oss i någon kö som tog en evighet, men hoppas att de löser sig nu och att Axels väska dyker upp i veckan.

Första intrycket av Afrika: satan vad varmt det är! David som var våran kontakt i Uganda mötte upp oss och vi åkte iväg till ett närliggande hotell som vi spendarade natten på, blev inte många timmars sömn på grund av värmen och alla underligga ljud, men vi vänjer oss!

Morgonen därpå börjar vi dagen med frukost, 4 personer för att tillaga 3 ägg och 2 mackor och afrikanskt te tog dem ca 1 h för att tillaga, därefter åkte vi in till kampala för att fixa internet och telefonkort. Kan ju säga att trafiken är bland de sjukaste jag sett, tog väl sisodär 4 h att åka 8 mil, Afrikanerna är inte direkt blyga med o köra om i alla möjliga situationer och då sa även David att han körde lugnt..  Väl framme i Jinja presenterade David oss för organisationen som vi kommer att jobba på och vi fick nyckel till lägenheten och känns super skönt att vi nu får landa. Vi blev även bjudna på lunch och fick prova på lite av deras nationalrätter, Matoke och Pocho som inte smakade så mycket. Vi tog sedan en sväng förbi den lokala fruktmarknaden för att handla lite kvällsmat, och man blir lite förvirrad när man som svensk är van med fasta priser och ska nu veta på ett ungefär vad allt ungefär ska kosta då de inte finns ett enda fast pris, men vi lär oss nog efter ett tag :)
Imorgon ska vi träffa fler folk från organisationen och få lite rundvandring i Jinja och vidare ikväll blir det att slappa och ladda batterierna, jäklar vad trött man blir av nya miljöer. Ska bli kul o se vad detta äventyr har att bjuda på.

Likes

Comments

Jaha då var de dags att säga hejdå till Sverige för en tid framöver. Nu blir det avfärd till Uganda under de kommande månadern. Det är med blandade känslor jag lämnar trygga Sverige men kommer att bli sjukt spännande att åka till Afrika. Det som tär lite extra är egentligen att lämna alla nära och kära i några månader framöver.
Jag och mina två klasskompisar Axel och Adam kommer alltså att göra våran praktik på socionomprogrammet i Uganda på en organisation för hemlösa barn.
Vilka äventyr som väntar återstår att se och kommer att uppdatera med jämna mellanrum om uppkopplingen tillåter.

Likes

Comments