Varför anses den beslöjade kvinnan vara förtryckt? Vart kommer den där bilden ifrån? Och varför anses inte den muslimska beslöjade kvinnan kunna bestämma över sin kropp?

Den muslimska kvinnan med hijab utmålas ständigt som förtryckt, som behöver räddas. När jag väl säger men nej jag behöver inte er räddning, jag har valt detta: så blir svaret men tänk på kvinnorna i Mellanöstern. Plötsligt ses jag inte som den individen jag är, utan vi är en kollektiv grupp. Jag får aldrig koppla av, käka en glass ute i solen och bara njuta av dagen som den är, utan min kropp, som svart kvinna och dessutom muslim med slöja är politiskt, och med det sagt får jag aldrig lov och vara neutral.

Det är som om det är Open-season när det kommer till muslimska beslöjade kvinnor, där varje person som inte bär på slöjan, ska komma med antaganden, analyser om vem den beslöjade kvinnan är, och att friheten för den kvinnan med hijaben är att av-slöja henne. Anledning till att jag har börjat använda begrepp såsom postkolonial samtid är på grund av detta. Under kolonialismen, där Algeriet exempelvis koloniserades av Frankrike, ville fransmännen av-slöja den beslöjade kvinnan för att kunna ta makten, för att förstöra och erövra det algeriska samhället. Och för att kunna göra detta ansåg dem att de måste komma åt dem beslöjade kvinnorna: För mer om detta, kan ni läsa Maimunas text: "av-slöjandets brutala historia"

Och precis så där är denna retorik som används flitigt och som visas hela tiden ibland annat media inte ny. Tänk och vara en muslimsk kvinna som har valt att bära på hijaben, som har valt att bryta mot normen, och som vet att hon ständigt är i fara, att hennes kropp och psyke är måltavla för denna brutala ras:ismen som man egentligen inte orkar prata om eller vill inte prata om. Utan det blir alltid att man ska sluta vara gnällig, man ska vara "tacksam" man ska sluta ta åt sig allt och vara lättkränkt. Men det är väl lätt att säga detta när du är den som sitter bredvid I vagnen/bussen utan att bli attackerad utan det är kvinnan med Hijab bredvid som blir det. Och Du slipper agera för du är inte måltavlan här, och såsom det oftast sett ut I sådana rum, så gör Du precis som resten av omgivning, och bara ignorerar det. Och detta blir återigen facit på när kampen inte bli beroende av dem som har valet till att välja den fritt. Medans andra inte har det valet, vi får inte pick and choose (välja och ta).

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments


Våren 2014 efter min första artikel kom ut, satt jag och fikade med en vän till mig. Vi pratade om rasism och om vithetsnormen i vårt samhälle. Då hade jag gått på Göteborgsuniversitet i ett år och hon påminde mig om något så viktigt som jag hade glömt av att reflektera över. Min väns fråga var enkel: hur många icke-vita, föreläsare, seminarieledare mm har du haft sedan du har börjat på Göteborgsuniversitet? Mitt svar var noll.

Idag, två och halvt år senare är svaret fortfarande det samma. Jag har suttit vid historia lektioner och har sett hur historiska personer har avbildats som vita, jag har sett hur man lätt påstår att det var vita som avskaffade slaveriet. Jag har sett hur ingrott vithetsnormen är i vårt samhälle idag att våra läroböcker som används i våra skolor och universitet är nästan alltid skrivna av en viss grupp: vita.


Jag kommer ihåg hur vi under vårt andra år på lärarutbildningen fick gå på en kurs där utgångspunkten i den här kursen var att prata om segregation, rasism osv. Denna kurs visade gång på gång hur den präglades av white-savior komplext, där föreläsare som bland annat fick forska på ungdomar i orten kom och föreläste för oss. Man pratade om oss icke-vita som något främmande. Vi i orten var ungdomar som allihopa kom från trasiga hem som behövde räddas. Vi kom från en norm där man var högljudd tydligen. Vi behövde bli integrerade och tolererade. Som om vi inte vore människor. Och allt detta fick vi läsa om i böcker som lärarutbildningen valde att använda som kurslitteratur. Samtidigt som jag tänker tillbaka på den gången vi sa att vi ville läsa om annat än filosofer i väst och min utbildares reaktion var: ”Det är jätte svårt att ta in texter som handlar om filosofer än i väst. Så vill ni läsa om det, får ni göra det på er fritid.”


Med andra ord ska jag fortsätta gå en utbildning som är sjukt selektiv med vad den vill undervisa om. Där man inte får kritisera utbildningen och läroböcker som ständigt reproducerar rasism. Där allt som sägs inom dessa vita ramar är perfekt, och vi som utsätts för konsekvenserna av dessa böcker ska sluta vara så känsliga. Där våra elever ska fortsätta läsa för hundrade gången om andra världskriget och den franska revolutionen, samtidigt som man aldrig nämner om hur gubben på våra hundralappar var en rasist. Om hur man fortsätter undervisa i historielektionerna om Sveriges kungar och drottningar inom historian, utan att nämna att vissa av dessa var en av de främsta slavhandlarna.


Och jag undrar, när ska man erkänna det? när ska man börja förstå att dessa diskriminerande strukturerna är institutionaliserade och det är vi (icke-vita) som drabbas av det. Samtidigt som jag blir påmind om att vi lever i ett postkolonialt samhälle, där hur mycket jag än skriker detta och höjer min röst lär det inte bli legitimt för att det kom tydligen från: en "arg" svart muslimsk kvinna.

Likes

Comments

Idag vill jag skriva om selflove, om att kunna ta hand om sig själv. Jag ÄLSKAR VÅREN! Älskar att det blir ljusare men också själva vår modet. Älskar att shoppa under våren, köpa allt från kläder till smink som bara säger SPRING aka det är snart SOMMAR!!

Det är jätte viktigt att sätta sig själv först, att anse att det finns inget viktigare än DU! Man ska göra sig till #prio1. Jag har ansett exempelvis att jag tar an mig saker och ting hela tiden, även om jag vet att jag kanske inte har tid eller orken för det. Att jag har jätte svårt för att säga nej. Och det är bara så skönt att få säga det och erkänna det för sig själv för att just kunna göra något åt det.

Man ska kunna unna sig. Gå ut på promenad, sätt på den där loveyourself, aka jag är bara bäst Kinda låten. Missy Elliot funkar för mig! Köp dig något, kan vara allt från choklad till ett nytt lipstift osv. Umgås med människor som får Dig att tänka positivt och mår bra, funkar för mig alltid. Ha alltid människor som bidrar till positiv energi omkring mig, människor som älskar dig för den du är. Ain't nobody got time för negativa människor!

Det är okej att inte orka gå upp och orka göra något eller känna för att vara social. Ta ledigt den dagen, unna dig med en kick ASS film, eller vad som nu igen kan få dig att må bra! Ingen är perfekt, man har sina egna brister, gäller att acceptera sig själv. Man ska bara veta att man förtjänar att MÅ BÄST!

Har du råd och kan åka iväg nånstans, även om det är för 2 dagar! Min resa till Kenya fick mig verkligen att må så braaa! Sätt alltid ditt välmående först!
🌟🌟🌟🌟

Ett tips som alltid funkar för mig trots att jag känner för att stanna hemma för dagen och inte göra ett skit: att man bara tänka så här istället: nu ska jag fan upp, va on FLEEK och gå till jobbet, och bara fortsätter SLAYA och vara on FLEEK! Men sedan eftersom jag har världens bästa elever, så lyckas de alltid att inspirera mig, och bara känna att jag är fan the luckiest som har världens bästa jobb!
🙌🏿💁🏿💁🏿🌟


En annan sak som får mig att känna mig lycklig är att jag ska ta ut mina små syskon, gå till affären, köpa så mycket sött som möjligt, och sedan sitta ute och njuta av våren! 🌟🌟🌟🌟🌟

#treatyourselfcosyoudeservit!!
🌟🌟✨✨✨

Likes

Comments

Shooo! Heter Ramla, är 21 år gammal och bor i Göteborg. I detta första inlägg tänkte jag köra lite presentation. pluggar till gymnasielärare. Har ämneskombonation: samhällskunskap och Filosofi. Älskaaar att jag valde samhällskunskap, men nu när jag har läst två terminers filosofi, känner jag bara fan tänkte jag på? och läser jag en till kurs om Aristoteles, Platon osv kommer jag nog hoppa av? (not really;/). Älskar mat ofc, london (!!!) choklad. Min obession just nu, är morotskaka och prison break! Fick nyss reda på att Wentworth Miller är svart, vet inte hur jag kunde missa det där men gissa hur lycklig jag är över att denna serie återkommer snart?!! Då jag är på studieuppehåll just nu, jobbar jag mycket som vikarie på en skola i bergsjön, där jag bor. reppar orten ofc! Kom till svea som 12 årig, mer om det blir det i de kommande inläggen. Det ni kan förvänta er i denna blogg är väl mycket om min vardag, om hur det är att vara en svart muslimsk kvinna i vårt postkoloniala samtida. Lätt massa problack grejer, mode och smink inspiration. Och så psykisk ohälsa, selflove och bara allt som jag känner att jag vill dela med mig.

Likes

Comments