Draghund, Gravid, Skog

Snön som kom i veckan i kombination med vind hade helt trollat bort mitt upptrampade spår i hemmaskogen. Linus körde några varv med skotern och tröck ner nysnön. Hundarna fick dock kämpa på bra den här gången, med lös snö och en allt mer gravid matte på släden som orkar hjälpa till mindre och mindre för varje vecka som går.

Veckan på jobbet slutade bra. Orken finns inte riktigt där, så fem dagar kändes som en lång tid utan vila. På fredagen hade jag bokat in ett besök hos en markägare i Gällivare kommun som funderade på en avverkning/gallring. Dagarna innan vräkte snön ner, och när jag väl kom fram fick jag nästan en chock då jag såg hur galet mycket snö det var. Markägarna blev nog också förvånade då en höggravid person kliver ur bilen och glatt börjar plocka fram sina skidor och försöker få på sig pjäxorna. -Neej inga problem, säger jag samtidigt som jag undrar för mig själv om jag ens kommer ta mig en meter i den djupa snön. En av markägarna kastade sig på skotern och for runt fastigheten jag skulle se på och preparerade ett spår åt mig. Snacka om att göra min dag! Nu hade jag dessutom tur. Skogen var inte helt en slutavverkning som ÖSI-registret sa (inventering av privatägd skog gjord på ca 80-talet), utan hälften var en tät och relativt klen gallring. Under tidigare blida hade upplegan från de tätt stående träden smält och bildat fin skare nedanför. Jag tog mig fram med andra ord, och tog några ytor genom området samtidigt som jag skidrade upp för berget. Högst upp bland den klippiga toppen fanns några riktigt gamla, vackra tallar som såklart lämnas. Jag föreställde mig den färdiga gallringen nedanför, som sedan övergick till en präktig timmerställning av dom resliga tallarna innan man kom ner till hemmanet vid sjön. Vad vackert det skulle bli! Väl uppe på berget mötte jag snart skoterspåret som markägaren hade trampat upp och kunde ta det tillbaks ner till husen. Vilken bra dag det blev! Alldeles lagom ansträngande, just så att jag njöt över att vara ute och röra mig i det vackra landskapet. Jag skulle dock tro att det här var min sista jobb-skidtur innan lillen kommer, hur härligt det än är att vara ute i den vackra vinterskogen så ska min gravida kropp få ta det lugnt ett tag.

Likes

Comments

Slöjd

I helgen har jag fixat till en träläst, mönster och sedan provat sy ett par små bötnäbbar till lillen i magen. Mönstret gick rätt så bra att få till och jag har klurat på 'designen' och smålösningar ett tag, men själva näbben var svårare att få till snyggt än vad jag hoppats på. Min tanke var att blöta lädret och så sträcka upp det längs trälästen och sy fast i plösdelen, men det var svårt. På skor för större fötter syr man sulan av en bit och sidan av en, vilket gör att man kan anpassa varje bit bättre, men för de här lilla ville jag ha en stor del plus plös som skulle utgöra skon. Det blev mer läder 'över' där fram som jag fick försöka vecka. Som sula sydde jag på en bit läder med narv-sidan ut, så blir de inte så halkiga.
Jag tror i vilket fall dom fyller sitt syfte; att värma lillens fötter.

Likes

Comments

Rennäring

Det har faktiskt inte blivit någon tur alls för mig till regnskogen eller någon hage sedan kalvmärkningen i somras. Först illamåendet, sedan älgjakt och nu en för stor och känslig mage för att sitta o skumpa runt på en skoter. Idag blev det dock en korsväg till en hage i finvädret efter nattens oväder. Linus ena vaja var där, men tyvärr verkar hon ha förlorat sin fina lilla kalv som vi märkte i somras.

Likes

Comments

Draghund, Gravid

Häromveckan trampade jag upp ett fint spår för släd- och skidturer på en myr i närheten. En perfekt och lagom kuperad höggravid-runda i vackert landskap. Enda kruxet för turerna är att klä sig, och framförallt att nå ner till fötterna för att få på och av mig pjäxorna. Det är som att ha en planka fastspänd på magen och för att nå ner måste jag vrida mig snett åt sidan så jag når ner 'ryggvägen', men även det börjar bli svårt. Tacka vet jag Nokias vinterstövlar! När jag ska ut med hundarna så får dom hoppa upp på en låda i hundhuset så jag kan sela på och av dom i maghöjd. Smidigt! I byxväg så får jag ju inte igen dragkedjan på vinterbyxorna över huvud taget. Som tur var är det hängselbyxor i lite bib-modell (sånna som går upp någon dm till). Dragkedjan får vara öppen, och istället har jag klippt till en gammal trasig päls som jag lägger mellan magen och byxan och som både hindrar vind och värmer gott i "byxgluggen".

Likes

Comments

Gravid

Idag när jag vaknade visade termometern på -33 grader. Det knäppte av kylan i husets väggar. Jag och magen går in i vecka 33; 55 dagar fram till beräknad förlossning. Det känns både som en kort tid (tänk att vi ska bli föräldrar om bara ca 55 dagar!), men samtidigt som en oändlighet -jag vill sitta och mysa med vår lilla bebis nu! Dessutom ska jag stå ut med en klumpig stor-mage i 55 dagar till, men det innebär ju samtidigt bara 55 dagar kvar ned små mysiga sparkar och gullig hicka. Kanske är 55 dagar just nu ganska lagom. Jag hinner med att både njuta och bli less.

På förmiddagen var jag på välbehövlig massage i Kalix. Nederdelen av ryggen trött och stel av att bära den tunga magen, och skuldrorna full av knutar efter dålig hållning. Underbart att få skämma bort ryggen lite! Hemma tog jag mig ut på en underbart vacker skidtur. Skogen var tyst, snön knarrade under skidorna och det snötäckta landskapet färgades rött av det låga solljuset. Dagar som denna må vara lite besvärliga; bilar tjorvar, man måste klä sig massor och vattnet fryser om man har otur -men de är fantastiskt vackra då man väl lämnar kaminen inne för en tur i skogen. Det största problemet nu för mina lugna gravid-skidturer är att jag börjar få svårt att få på och av mig pjäxorna.. magen är i vägen!

Julen var bra! Vila varvades med skid- och slädturer, städ och pyssel. Mysig julafton i Ytterboda hos mamma och juldagen i Sävar hos pappa. Annandag jul i Töre hos Linus föräldrar. Nyår hos goda vänner i grannbyn.

Likes

Comments

Dan före dopparedagen. Laxen (som varit fryst ett par dagar för att bli gravid-vänlig) är gravad, sillen inlagd och paketen väntar på att läggas under granen. Det ska bli så härligt med jul och en veckas ledighet för en trött kropp. Nu märker jag för varje vecka att jag blir tröttare, så ett par dagars vila blir uppskattat. På onsdagen var jag och Katarina (Linus mamma) in till Luleå på kvällen och såg "Christmas on ice", en julshow med musik och konståkning med allt från små söta 4-åringar till bröderna Majorov. Några nummer kombinerades med elddansare, och ett med en vacker jojk. Det var jättefint!

Igår var jag på julavslutning och ett sista VO-möte med jobbet på vackra Hulkoffgården upp en bit längs Tornedalen, ungefär mitt emellan Haparanda och Övertorneå. Min förta visit upp längs nedre delen av den dalgång som gränsar mot Finland. Väldigt speciellt landskap och klimat! Nästan helt platt sista sträckan mot kusten, och betydligt varmare än omgivande landskap. Och massor av gårdar längs älven. Klart värt en visit i sommar!

Att somna på nätterna blir jobbigare och jobbigare och ibland känns de två månader som återstår till BF som en väldigt lång tid, speciellt med tanke på att jag kommer bli större hela tiden. Jag var lite orolig för att jag skulle få mycket sendrag under min graviditet, eftersom jag brukar ha en del i vanliga fall. Men (peppar, peppar) så har jag nog inte haft så lite sendrag på länge! Däremot kryper det i benen på kvällen, och det blir värre och värre. Jag kan vara hur trött som helst och kryper ner under täcket, så börjar benen sticka och vara jobbiga. Det går bara inte att somna. Jag försöker ligga still och tänker att nu ska jag räkna till 30, och under tiden ska jag slappna av helt i benen och inte röra dom alls. Vid 15-20 brukar det tillslut inte gå längre och jag måste flytta mig lite. Jag går upp, går på toa, rör mig lite och kanske smörjer benen med lotion, och gör ett nytt försök. Tänk om min trötta kropp kunde samarbeta med benen, då hade jag somnat innan jag hade lagt mig ner på kudden. Det ska helt enkelt bli väldigt skönt med sovmorgon en vecka!

God jul!

Likes

Comments

Gravid

Det går verkligen fort för magen att bli stor! Knappt tio veckor kvar nu till BF (29+2).

Likes

Comments

Gravid, Skog

I veckan har jag varit ner till Umeå två dagar för introduktion i Norra. Två givande toppendagar med bra fördjupning i hur Norra fungerar och de olika delarnas påverkar på varandra. Väl tillbaka i Töre och Överkalix så hade mina skogsskidor hunnit komma, så idag var jag ut och inveg dom med att snitsla en kantzon mot ett natura-2000vattendrag. En sån där dag då temperaturen är kring -10 och dimman ligger tät i dalgångarna mellan bergen. Verkligen vackert i decembers speciella ljus! Igår kväll var det -10 på kvällen och regn (!), vilket gjort föret i skogen betydligt lättare än mjuk pudersnö. Därremot är vägarna rena rodelbanor.

Igår roade sig lillen i magen med att trycka på mina revben. Oskönt...Han sparkar verkligen olika mycket på dagarna. Ibland undrar jag om han hinner sova någonting, det rör sig hela tiden där inne. Andra dagar blir jag nästan nojig för att det är så lugnt. Någon spark då och då, men ingen fotbollsmatch direkt. Och med gördeln som stöd så går det faktiskt oväntat bra att åka skidor i skogen! Det enda som är lite kämpigt är att få på mig skorna och knäppa på skidorna, och om jag råkar tappa handsken och måste börja mig ner. 

Likes

Comments

Gravid

Idag var jag och Linus till barnmorskan i Överkalix för första gången. Tidigare har jag gått i Luleå, vilket inneburit att Linus fått fara ner det tio milen från Överkalix för att vara med. Idag kunde vi så smidigt fara iväg bara några minuter innan bokad tid.

Lillen sparkar på en massa och jag har försökt bli klok på hur han ligger. Nu kunde barnmorskan känna efter och konstatera att han ligger med huvudet nedåt, precis som vi önskar att han ska göra den dag han bestämmer sig för att titta ut. Med andra ord håller jag tummarna att lillen inte kommer på att snurra runt mer! Blodvärdena mina var bra, och jag fick en influensavaccinspruta för säkerhets skull. Symfus-fundusmåttet följer vi helt enligt "normalkurvan", vilket också känns bra. En helt lagom stor mage som verkar växa i lagom tempo. SF-måttet är då ett betydligt roligare mått att ta än att ställa sig på vågen och konstatera att jag väger lite drygt tio kilo mer än i normala fall.

Otroligt, snart bara 2,5 månad kvar till beräknat förlossningsdatum. Med nytt jobb att sätta sig in i och fokus på det så springer tiden verkligen fram! Det är ju snart dags! Att föda ett barn. Att bli förälder. Att bli mamma. Lite oro (såklart) inför förlossningen, men jag känner mig (i dag i alla fall) inte så överdrivet orolig. Mer "hujja..skönt när det är över"-tankar samt något slags fokus på att lära mig så pass mycket innan att jag kan känner mig mer lite mer bekant med situationen. Veta vad som händer. Bara vetskapen om att mammans lugn påverkar förlossningen positivt och gör den lättare är ju motivation nog för att försöka förbereda sig på att vara lugn. Säkert inte lika lätt i verkligheten som i tankarna, men ändå. Nåväl, vi är inbokade på föräldrakurser och jag kommer säkert hinna bli både klokare och lugnare - eller mer nojig. Mest troligt någon slags blandning. Mest av allt så ser jag, oavsett det faktum att en förlossning på något vis måste ske innan, fram emot mötet med vår nya familjemedlem.

Likes

Comments

...liten tomte tittar ut.
Mer snö och kyla! Imorse stod termometern på -23 grader då jag rullade mot jobbet. Idag är dessutom 6:e december och st:Nicolaus. När jag var liten lade jag min önskelista i en julstrumpa vid sängen då jag gick och lade mig kvällen den 5e. När jag sedan vaknade på morgonen den 6:e hade tomten/Nicolaus varit på besök under natten och tagit med sig önskelistan och lämnat ett litet paket. En väldigt mysig tradition som jag längtar till att vi kan börja med igen här hemma då lillen blir lagom stor! 

Jag tycker verkligen att det är mysigt nere på Lindhaga vars vi bor, speciellt nu på vintern. Huset är verkligen inte stort, men med källare och ovanvåning så klarar vi oss än så länge. Den fina lilla granen gjorde sig verkligen där den står och välkomnar en hem från jobbet.

Likes

Comments