I helgen pysslade jag fram mönstret till ett par handskar. Jag sydde fyra provhandskar i vanligt tyg innan jag blev helt nöjd. Händer är verkligen småklurigt! Handskarna ska vara enkla att ta på och av. Insidan handen ska lägga sig slätt mot skidstaven eller skoterhandtaget utan att överflödigt material rynkas ihop till någon skavsårsdel. De ska vara lagom långa i fingrarna. Några millimeter för långa handskar och man blir tokig. Under måndagen och tisdagen har jag suttit försjunken med en ljudbok, kritvitt killingskinn och det vackra barkgarvade vajskinnet. Med ett par stickade vantar inuti värmer de riktigt skönt. Högst upp mot armen vek jag in pälsen, så att håren spretar lite extra mycket. Det borde hindra lite snö från att falla in om det är upplega ute i skogen. Så går det att dra åt handskarna ordentligt också, om man vill sluta helt tätt. Väl ute med de färdiga handskarna låg de som två snövita ripor i snön.

Likes

Comments

Så har jag gjort ett nytt mönster till en rävskinnsmössa och avslutat arbetet med att sy en till Linus.

Framförallt ville jag att mössan skulle ha en bra form och sitta snyggt. Så skulle sömmen som band ihop "toppdelen" med "örondelen" sitta en bit ovanför öronen, och inte ligga mitt på. På min egna mössa i mitt tidigare mönster har jag lyckats lägga sömmen någon cm ner på örat, vilket innebär att det ömmar lite efter en dag med mössa, peltorkåpor och solglasögon. Skinnet till den här mössan tycker jag är ett konstverk i sig, helt underbart vackert och dessutom väldigt trevligt att arbeta med -och inte en enda farlig kemikalie använd vid garvningen. Vegetabiliskt garvat (dvs med bark) av Edvin Inga. Ett barkgarvat skinn är som en tjärad timring -det blir bara vackrare med åren. Det vita rävskinnet passade vi på att köpa på Jokkmokksmarknaden.

Likes

Comments

Igår arbetade jag sista dagen innan föräldraledigheten, vilket innebär att jag nu är ledig. Först ett par dagar, eller veckor innan lillen kommer då jag kan vila, pyssla, lyssna på ljudböcker, vara ute i solen och må gott. Sådär maxa egentid medan jag har chansen. Känns faktiskt jättelyxigt att kunna slöjda och pyssla hela dagarna! Nu första dagen skiner solen likt en strålande vårdag. Kan det börja bättre?!

Här är ett pyttelitet knivbälte åt en pytteliten person (killmönster, så får vi se hur säker bilden från ultraljudet var). Bör passa från lillskrutt till ca 5-6 års ålder. Fattas bara en kniv med ett bra halkskydd fram mot bladet för att bli lite mer barnvänlig.

Likes

Comments

För två år sedan hade jag köpt och bott in mig ett eget hus där jag och Loova mådde gott. Åkte massor av skidor och njöt av dagarna. Sådär nöjd med tillvaron som man behöver få vara ibland. Så träffade jag Linus. En trevlig middag i Luleå som avslutas med att jag kliver innanför dörren till mitt lilla hus och tänker "herre gud, det finns verkligen någon som han". Jag kunde knappt hålla mig till att få träffa honom igen. Jag, som skulle bo själv i mitt hus och klara mig själv, hade helt enkelt träffat honom. Den där rätta som dom bara träffar på hopplöst romantiska filmer och får känslor som bara finns i filmer. Nu stod jag där med ett fånigt stort leende och njöt av känsloruset i min kropp. Det dröjde inte många dagar till vi träffades igen. En underbar första kyss. Fjärilar i magen på ett sätt som jag inte kunnat ana att man kunde känna. Så självklart rätt på något vis.

Tänk att vi nu bor i ett mysigt litet hus vid skogens knut som vi har renoverat tillsammans och räknar ner dagarna inför att få tillökning i familjen. Samma känsla i magen, till Linus och nu också till den lille i magen som förbereder sig för att lämna min kropp. Tänker tillbaks på de första telefonsamtalen från en lite smånervös fältassistent. Hur jag började få känslan av att han nog egentligen ville fråga om något annat än det där natura-2000 rådet som jag skickat ut. Och jo, det ville han. Och tur det! 


  • 224 readers

Likes

Comments

Idag tog jag ledigt för att åka till Luleå och hämta ut ett babyskydd (bilstol), men hann avklara det tidigare i veckan. Istället blev det en väldigt lugn och skön vilodag. Underbart och välbehövt! Jag har lyssnat klart en till ljudbok samtidigt som jag börjar känna mig nöjd med ett nytt möss-mönster som jag pysslat med de senaste veckorna.

Kroppen har börjat kännas svullen. Vågen har passerat 80 kg -dvs +20 kg, och jag känner mig både tung och plufsig. Om barnet är 'en bulle i ugnen', så känner jag mig snarare som en bulle som glömts bort på jäsbordet. Numera känns varken en lugn tur med skidorna eller släden frestande. Eller jo, men inte riktigt lika njutbar. Höften börjar kännas lite som om jag först gjort en vurpa i slalombacken och sedan misslyckas med att gå ner i spagat och sträckt mig. Dessutom trycker lillen på med huvudet mot mitt bäcken så det sticker till då och då. Och så någon välriktad spark upp mot revbenen.. Kroppen min förbereder sig allt mer och jag är tacksam att det ändå har gått så bra hittills. Så känner jag att jag längtar mer och mer till förlossningen ju mer less jag blir på att vara gravid. Vi har gått in i vecka 38, och idag är det 19 dagar kvar till beräknat datum. Jag jobbar en vecka till innan jag går på ledighet, och hinner förhoppningsvis vila en, två veckor innan det är dax.

Likes

Comments

Nu är jag inne på slutspurten med slöjdandet innan lillen kommer, och har gjort de sista beställningarna jag fått. Tråkigt nog så har jag börjat bli så ivrig att skicka iväg ett färdigt bälte att jag missar att fota, lite tråkigt då jag testat en del nya fina mönster. Här är dock ett bälte jag gjort nyligt. Mitt på där bak fick den kommande bältesbärarens efternamn stå skrivet med nitar. Blev riktigt bra, tycker jag!

Likes

Comments

Jag tycker att det är både mysigt och smidigt att lyssna på böcker. Helt plötsligt så hinner man ju "läsa" samtidigt som man gör annat! Jag brukar lyssna då jag är ute och kör med släden, åker skidor, kör bil eller då jag slöjdar. Framförallt vid slöjdandet tycker jag det är trevligt att lyssna. Sitta och sy och låta tiden försvinna tillsammans med en mysig bok i öronen. När jag skrapade och målade om vårt garage, hundhus samt bodan i våras lyssnade jag på ett par riktigt bra böcker, som gjorde arbetet betydligt roligare. Favoriterna var helt klart Jojo Moyes böcker "Livet efter dig" och uppföljaren "Arvet efter dig" samt klassikern utvandrar-serien.

Nu har jag återupptagit lyssnandet. Sedan ett par veckor tillbaks har jag lyssnat via BookBeats app. Det gör tiden lite roligare nu då jag är höggravid och ägnar lite mer tid till att ta det lugnt, vila och ägna mig åt lugnare aktiviteter hemmavid, som att slöjda eller göra iordning huset. Så tänker jag mig att det kan vara mysigt att ha någon bok att lyssna på sedan då jag är hemma och myser med lillen.

Igår lyssnade jag klart "Sluta aldrig gå -från gatan i Sao Paulo till Vindeln i Norrland" av Christina Rickardsson. Christina är född i Brasilien och tillbringade sina första år som gatubarn i favelorna tillsammans med sin mor och lillebror, innan hon blev adopterad av en svensk familj. Christina skriver sin självbiografi i sambenad med att hon reser tillbaks för att möta sitt förflutna för första gången sedan hon kom till Sverige. Ett tipps att lyssna på!

Jag har i samarbete med BookBeat ett erbjudande, där du får lyssna 1 månad helt gratis. Sedan kan du välja att fortsätta lyssna och betala per månad. Ingen bindningstid, enkelt att komma igång och klart beroendeframkallande!

Klicka här för att komma direkt till erbjudandet!

  • 432 readers

Likes

Comments

Nu börjar det ju bli en tid sedan, men jag, mamma, Elsa och Jonathan var ju till Fuerte och njöt i höstas. Jag var gravid i vecka 26 och tyckte magen var jättestor. Nu tycker jag den såg liten och behändig ut.. Vi hade en helt underbar vecka i precis lagom varmt väder. Vila, sol, bad, god mat, strosande på stan.. Härligt att sitta och kika igenom bilderna nu i januari och minnas blommor, blått vatten och ljusa stränder.

ja..där går vägen vi körde på...huuugaligen!

  • 513 readers

Likes

Comments

På väg till jobbet började himmelen färgas lite röd. Mörkret övergick till allt ljusare konturer av bergen runtom, som tillslut glödde i morgonsolens färger. Dimman lade sig över älvdalarna som möts i Överkalix och bara topparna från bergen stack upp mot den blå himmelen. På några minuter lättade det mjölkvita landskapet och dagen hade riktigt gjort sig till känna. Sol likt en underbar aprildag, fast i slutet på januari. Midvinternattens köld och mörker utbytt mot tidig vår och en stark och varm sol. Jag for ut en sväng till några markägare en bit upp längs älvdalen och njöt av dagen. Valde sedan isvägen över älven och andra sidan ner igen. Önskade att jag hade haft kameran med mig.

Tillbaks på kontoret med de stora fönsterna satt jag och trånade efter skidåkning. Skogsskidor, eller helst skejtskidor längs skaren på älven eller ut på någon myr. Upp på ett berg med vacker utsikt. Ut i skogen och känna kroppen jobba och svetten rinna samtidigt som jag ler upp mot solen. Komma hem trött och nöjd och ta en välförtjänt kall, ljus öl och popcorn ute på bron innan duschen. Längtar efter fjällen.

Jag reser mig upp från kontorsstolen för att hämta lite vatten. Magen gör sig påmind. Tung. Känner mig som ett popcorn. *popp*. Magen trycks ut åt ena hållet av en liten kropp och det spänner. Sticker till lite i bäckenet och jag gissar att det lilla huvudet sjunker djupare ner. Skejtturen får nog fortsätta vänta. Istället förhoppning om att kunna ge mig ut en liten, försiktig runda hemma med fjellpulken i slutet på våren. Om inte annat bara njuta av föräldraledigheten och första tiden med lillen ute på renfällen i den lite varmare vårsolen. Längtar!

Likes

Comments

På dagens besök hos barnmorskan kunde vi känna att huvudet fixerats - underbart! Både jag, min syster och min mamma är födda med mer eller mindre akuta kejsarsnitt och huvudena har inte varit fixerade. Nästan såklart så har jag oroat mig lite för att även vår förlossning ska sluta med akut kejsarsnitt. Nu är ett fixerat huvud absolut ingen garanti för att allt kommer gå jättebra, men det ökar ju definitivt chansen för en "vanlig" vaginal förlossning och framförallt så lugnar det mig. Nu känner jag mig nästan lite peppad!

I lördags åkte jag ner till Umeå och hälsade på Elsa och Jonathan. På söndagen åkte jag vidare till mamma, och på tisdagen åt jag middag hos pappa. Kul att hinna träffa familjen en gång till innan förlossningen! Under veckan var jag på introduktionsutbildning för framförallt inspektorer på Norra. Väldigt givande dagar som gav svar på många frågor jag haft! Norra känns som ett så väldigt välkomnande och 'frammåt" företag. Sådär energirikt och peppade. Dessutom jämställdhetspoäng i kubik som anställer en höggravid kvinna! Hur många företag är det inte som drar sig lite för att ens anställa en kvinna i 25-30-årsåldern i en fast bra relation med nyrenoverad villa, vovve och "Volvo"/Toyota?! Nästa steg för många är ju tankar på barn, vilket såklart en eventuell arbetsgivare snabbt inser och börjar fundera både en och två gånger på om någon annan är bättre lämpad. Ganska slut i huvudet men rätt så mycket klokare är jag nu tilbaks på kontoret i Överkalix och ser på min mage som flaxar runt. Nästan så jag undrar om han en dag bara kommer ta spjärn med fötterna och trycka sig ut. Ibland är det då så det känns när magen buktar och trycks åt än det ena och en det andra hållet, blandat med små sparkar från fötterna.

Vågen visade häromdagen 79 kilo. -79!! Herre jisses, nog kommer jag passera 80-kilosstrecket utan tvekan innan han är färdig där inne. Inte konstigt att det är tungt i benen att gå och böja sig ner då jag ska släpa runt på något som närmar sig 20 kilo mer än min vanliga vikt. Övriga kroppen känns inte så mycket större än annars, utan det är framförallt en enorm mage och växande byst som är skillnaden. +4 BH-storlekar större idag är tidigare -kommer jag någon gång att kunna springa igen?! Mina ben kommer i alla fall då vara jättestarka då jag väl är av med denna fullpackade vandringsryggsäck som jag släpar runt på.

Så var jag in på Duo i Umeå, en liten och helt underbar gourmetbutik. Dom har helt galet god lakrits som jag brukar köpa på mig ett gäng av. 

  • Gravid
  • 666 readers

Likes

Comments