View tracker

Jag vaknade i morse och kollade som vanligt igenom Facebook. Mitt Facebook flöde består av 90% Disney, som den Disneynörd jag är. En av de första sakerna som kom upp var en artikel som handlade om en konstnär som målat disneyprinsessorna i "realistiskt" format, som "normala". Ett klumpigt ordval, visst, men poängen var ändå att prinsessorna, som har större huvud än höfter och som är oproportionerliga i förhållande till kroppens längd, i disneyfilmerna är orealistiska för en människa kan inte se ut så (utan ingrepp och operationer). Det var ingenting att "är man smal är man inte normal", utan bara att prinsessorna inte återspeglar verkligheten. Som en prinsessnörd så har jag inte påverkats av idealen och tycker mer att det är filmens budskap som är det viktiga, trots att prinsessorna i deras klänningar och tiaror är fina.

Trots det, så tycker jag att det är bra att vi utmanar normen och idealet att vi ska se ut som omöjliga barbiedockor och prinsessor, och visar att en prinsessa kan se ut på olika sätt. Och dessa bilder har, tack och lov, blivit allt mer vanliga.

Men så började jag läsa kommentarerna. Jag scrollade och scrollade, kommentarer efter kommentarer och det tog aldrig slut. Det var en salig blandning. Tjejer mestadels. Några smarta killar som kom in med inlägg som "alla är fina på sitt sätt" och "vad menas med det normala?". Men majoriteten var tjejer.

Det första jag möttes av var tjejer som var stereotypt smala. Vad samhället skulle kalla smala. Dessa kommenterade saker som: Men jag då? Är det inte normalt/okej att vara smal? Nej det är ju tydligen normalt att vara överviktig.

Trots att ingen av prinsessorna, i mina ögon, var överviktig. De hade lite mer "fett" på magen och benen. Redan här började jag bli arg. Det är just det här som är felet. Att ha lite mer fett på kroppen, är att vara överviktig, enligt samhället, och det visade dessa tjejer tydligt. Vilket var precis vad artikeln och konstnären ville motverka - att man kan vara "lite större" än idealet och ändå vara prinsessa. (översättning du är inte tjock/överviktig bara för att du inte är vad samhället kallar "smal") Men det slutar inte där.

Det andra jag möttes av var tjejer som var stereotypt vad jag skulle kalla majoriteten av befolkningen, lagom som vi så fint säger i Sverige. Inte stereotypt smala och inte stereotypt tjocka. Dock var det några "lite större" som också kommenterade. Deras kommentarer var dessa: Smala är fina också! Jag är tjock! Jag är fel! Det är inte bra att vara som mig! Jag måste gå ner i vikt!

Jag vill förtydliga att det inte något som helst fel med att vara "smal" och det fanns ett antal, fåtal, kommentarer från båda "grupperna" som sa att alla kroppstyper var bra och att vi borde sluta fokusera på vikt/kroppar och börja fokusera på insidan.

Men jag blev bara så ledsen och arg. Att idealet att vara smal, som inte egentligen har någon definition, ska fortsätta vara idealet och man ska inte ifrågasätta. Och att "de andra", vars ändå definition är att inte vara smal, måste hålla med och klanka ner på sig själva. Det är denna värld vi lever i.

Jag är en 184cm lång tjej med ett BMI på 22 någonting. Jag har blivit kallad både smal och tjock. Av familj, kompisar, lärare, doktorer. Fått kommentarer som "äter du tillräckligt?" och "sluta ät, vad tjock du är". Det är en vardag. Jag jämför mig med mina tjejkompisar som är 20cm kortare och 10+kg mindre än mig, istället för killkompisarna som är lika långa och väger lika mycket/mer än mig.

Jag mår dåligt och bra av artiklarna och kommentarerna. Jag mår bra av att idealen ifrågasätts. Att alla kroppar är bra kroppar. För vi har en kropp och vi lever - det tycker jag i alla fall borde vara idealet. Men jag mår också dåligt av att två grupper - som jag på något konstigt sätt tillhör båda - försöker ta ut varandra, kämpar mot varandra, istället för tillsammans. Istället för att stötta varandra och hjälpas åt, så försöker vi trycka ner andra för att själva må bättre. Det förstår jag faktiskt inte.

Sen kommer alltid frågan upp att vara hälsosam. Och jag håller med. Det är viktigt. Men man måste också komma ihåg att man kan vara smal och ohälsosam, men också "stor" och ohälsosam. På samma sätt kan man vara smal och hälsosam, men också "stor" och hälsosam.

Pappa sa till mig när jag var liten att "så länge du äter, rör på dig och mår bra, så är du hälsosam". Det är något som jag alltid har med mig, oavsett vilka kommentarer jag får eller vad jag själv tycker om mig själv, så har jag ätit, rört på mig och jag mår bra. Och det är det viktigaste.

Jag vet inte riktigt vart jag ville komma med detta blogginlägget, men jag har varit upprörd nu i x antal timmar och behöver plugga inför min tenta imorn, så var tvungen att skriva av mig. Vi är alla fina, oavsett vilken kropp vi har. Och jag tycker att vi tjejer (killar också för den delen) ska sluta jämföra oss med och hata varandra, och istället stå enade tillsammans. Så att vi alla kan må lite bättre. Tror världen skulle må bra av det. Vi höres!


Bild: www.feministfiction.com/wp-content/uploads/2014/01/new-disney-princess-lineup-disney-princess-7795080-1280-1024-1024x819.jpg

Likes

Comments

Hej! Har haft ont i halsen hela hösten och har valt att inte förvärra det genom att träna, men tröttnade på det och ville komma igång igen så denna vecka tog jag några lugna pass för att komma igång igen.

Måndag: promenad i skogen en timme
Tisdag: promenad i skogen en timme
Onsdag: kände att halsen blev värre så tog en vila-dag
Torsdag: promenad i skogen på en timme
Fredag: cyklade en timme på asfalt
Lördag: promenad med mamma i ca 40 minuter + lite lätt dans, för att jag var trött på att plugga
Söndag: promenad i ca en timme med mamma och pappa

Vi höres!

Likes

Comments

Hej! Hittade idag på Pinterest en 2017 års läsutmaning och tänkte att jag skulle testa på den. (trots plugg och mycket att göra under 2017) Den ser ut såhär:


Läsa för att det är roligt:

1. En bok som du valde för omslaget

2. En bok som utspelar sig på en plats du aldrig varit på, men skulle vilja besöka

3. En bok som du redan läst

4. En biografi

5. En bok om böcker eller läsning

6. En bok i en genre du brukar undvika

7. En bok som du inte vill erkänna att du verkligen vill läsa

8. En bok rekommenderad av någon som har good taste

9. En bok som du velat köpa eller låna, men inte läst än

10. En bok med ett ämne du redan älskar


Läsa för att utvecklas:

1. En bok som har vunnit pris

2. En bok som är översatt

3. En bok som har mer än 500 sidor

4. En bok som är poesi, ett manus eller en novell

5. En invandrares eller flyktings historia

6. En bok som publicerades innan du var född

7. Tre böcker av samma författare

8. En bok som blivit nominerad till ett pris år 2017

9. En bok som är rekommenderad av en författare du tycker om

10. "A banned book"


Vi får väl se hur det går! Jag håller er uppdaterade, Vi höres!

Likes

Comments

Hej! Blev sötsugen efter träningen så för att jag inte skulle äta upp hela chokladen direkt, så gjorde jag dessa!

Först delar du granatäpplet i några delar alternativt bara skära bort delar av skalet, lägger det i kallt vatten och delar sönder den. Kärnorna (som du vill ha) kommer hamna på botten och skalet kommer flyta. Sedan slänger du skalet och torkar kärnorna i en handduk. Sedan väljer du vilken choklad du vill ha, går lika bra med vitchoklad, mjölkchoklad eller mörkchoklad. Du smälter chokladen och blandar i kärnorna där i. Om du vill ha mycket kärnor och lite choklad så rekommenderar jag en chokladkaka, men är du som jag och vill ha mer choklad så ta en och en halv eller två chokladkakor till ett granatäpple. Sedan lägger du ut de i kluttar på ett bakplåtspapper, så stora eller små som du vill ha dem. Nu ska de in i kylen i några timmar och när de stelnat så är det bara att äta! God och enkel!

Vi höres!

Likes

Comments

Hej! Idag vaknade jag lite innan sju, vilket inte var meningen, för vid 11 skulle vi till Linköping för lite shopping och lämna av mig då jullovet nu lider mot sitt slut för min del.
Mamma, pappa och jag åt lunch/middag på Pinchos, vilket var jättegott, och nu ska jag packa upp mina saker och skriva ut lite plugg inför veckan som kommer.

Byxorna och halsduken är från Bikbok och jackan från Monki, skorna är från Skopunkten

Vi höres!

Likes

Comments

Hej! 30de december drog jag, Tilda och Elwina till Norrköping för lite shopping och god mat på O'Learys. Det var jättetrevligt och jag fick några tröjor med mig hem. Kvällen spenderades sedan med CHIPSPAJ hos familjen Myhrén. Vi höres!

Likes

Comments

Hej. Har aldrig riktigt varit ett Ed Sheeran fan, men dessa två låtar asså 😍😍 in och lyssna på Spotify eller se youtubevideorna! Vi höres!

OBS! Bilder tagna från youtube!

Likes

Comments

Gott nytt år people, spenderade gårdagen och natten med ett gäng härliga människor, vi åt tacos, spelade spel och hade det allmänt trevligt! Sen gick vi ner på stan och såg fyrverkerierna.
Efter tolv gick vi tillbaka in och drack champange, och sedan fortsatte kvällen!
Kom hem framåt 5 efter ett jättetrevligt och mysigt nyårsfirande.

Är inte så jättemycket för nyårslöften eller "nytt år, nytt jag", men har ändå en liten lista med saker jag vill göra i år:
- var positiv och glad
- ta det lugnt
- börja skriva på en bok
- flytta hemifrån, på riktigt.
- våga mer, satsa och lev lite.

Vi får se hur det går med det, Vi höres!

Likes

Comments

Mini reunion med Söndagsklubben: bowling, corner och bilkörning.

Likes

Comments

Hej! Idag har jag spenderat dagen med min kusin och min faster. Först åkte jag dit och fick lunch, efter det så åkte vi till Ikea och kollade på möbler och andra saker man kan behöva om man i framtiden flyttar till något eget, och där fikade vi även. Sen gick vi in till Ikanohuset och handlade lite mat. Sen åkte vi och åt tacos hos dom och såg på Mamma Mia. Jättemysig och trevlig dag! Nu ska jag sova, vi höres!

Likes

Comments