depression

Sjukdomen, eller rättare sagt sjukdomarna, tär på mig. De sliter ner mig från insidan, utan att jag får en chans att bygga upp något som skulle kunna likna en människa igen. Jag har åkt ambulans tre gånger i år. Varit på akuten fem gånger. Mina underarmar är en ständigt växande utställning, där jag bara behöver skymta samlingen av ärr för att bli påmind om hur starkt jag motarbetar min egen levnad.

För några veckor sedan kom jag ihåg hur det kändes att vara glad. Jag minns en lördag under sommaren 2006, och jag höll på att installera ett spel. Då var jag glad, till och med lycklig. Jag såg fram emot något. Jag ville göra något.

Nu är allt värre. Jag skulle vilja likna det vid att få ett glas vatten men bara få dricka en klunk, efter en vecka i öknen. Så var det inte. Det var som att sträcka ut handen för att lyfta glaset, och istället välta det och se vattnet rinna ut.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

feminism

​Vad innebär det att vara född i fel kropp, egentligen?

Oftast hör jag något i stil med att könet i ens hjärna inte stämmer överens med ens biologiska kön.

Och det är fucking bullshit.

Kvinnor och män har samma hjärnor, lungor, artärer, you name it. Det som skiljer oss åt är inte våra hjärnor. Det är att kvinnor har gestagen och östrogen, medan män har testosteron. Eller att kvinnor har äggstockar och män har testiklar.

När man påstår att kvinnor och män har hjärnor som fungerar på helt olika sätt, vet ni vad man också säger då?

Att alla de där könsrollerna och stereotyperna stämmer. Att kvinnor föds med viljan att laga mat, städa, föda barn, och sminka sig varje dag. Ungefär vad Sigmund Freud påstod, och han är något av det värsta som har hänt kvinnor. Allt det där är inlärt beteende, och om vi låtsas att det inte är det kommer det vi kallar feminism inte resultera i någon som helst förbättring av kvinnors liv.

Likes

Comments

feminism

Först får jag väl be om ursäkt för min långa frånvaro. Eller inte, för om ingen läser min blogg finns det inte heller någon som kan bli upprörd. Nåväl.

Det jag har på hjärtat idag går hand i hand med mina inlägg om smink, mer smink och kroppsbehåring.

Egentligen är det hela ganska enkelt. Patriarkala strukturer gynnas av att kvinnor är underordnade män. Det finns många sätt att se till att de är det på. Till exempel genom att inte befodra dem, att skuldbelägga dem för våldtäkter, att få dem att känna sig otillräckliga på alla sätt och vis. Ett annat sätt är att värdera deras utseende över allt annat. Nu, här, i Sverige, råkar det vara så att kvinnor ska vara slätrakade, sminkade, ungdomliga, smala, tystlåtna och passiva. Då borde vem som helst hoppa till slutsatsen att om kvinnor gör raka motsatsen till det så leder det till någon sorts feministisk revolution. Jo, men problemet är att ~patriarkatet~ också har insett det. Så vad händer?

Smink slutar vara förtryckande. Då är det istället "läppar röda som mina fienders blod" och "eyeliner så vass att den kunde döda". Innerst inne vet alla att ingen är rädd för smink. Men nu hamnar feminismen i underläge. Män bryr sig inte om varför vi sminkar oss, så länge vi gör det. Om vi dessutom har fått för oss att smink är något som gynnar oss så behöver vi inte längre övertygas om att vi måste sminka oss. Två flugor i en smäll, kallas det.

Och det gäller inte bara smink. Vill patriarkatet att kvinnor ska ge upp sin rörlighet och komfort för att likna obskyra statyer med sendrag? Klackskor, men lägg till ett litet "klackar längre än killars kukar" så får de också illusionen av att på något sätt föra kvinnor framåt. Raka vägen fram till ryggproblem och ont i fötterna. Revolutionärt!

Likes

Comments

feminism

Alla folkmord vi känner till har styrts och utförts av män. Alla diktarorer är och har varit män. Så gott som alla våldsbrott begås av män.

​Män som säger att feminism inte behövs vet exakt vad de håller på med. De är rädda. Rädda för att de ska bli jämställda oss, och att vi ska bli jämställda dem. För det betyder att män kommer bli våldtagna, mördade, misshandlade, sålda, inlåsta, torterade, utelämnade, just för att de är män. De är rädda att kvinnor ska behandla dem som de behandlar oss.

Jag vill inte bli jämställd män. Jag vill bli fri från dem. Jag vill slippa deras blickar som alltid dröjer sig kvar en sekund för länge. Jag vill slippa deras händer som inkräktar på heliga platser. Jag vill slippa deras skratt när de tycker att de har sagt något lustigt om att en kvinnas plats är i köket, eller på knä. Jag vill bli fri från män och allt vad de innebär.

Likes

Comments

feminism

varför gör jag detta? säg mig att detta inte är ansiktet av en kvinnlig humanoid, en robot driven av patriarkal mjukvara. rengör, tona, återfukta, smeta en hudfärgad vätska över ännu en, måla mina ögon mekaniskt och sedan läppar. och nu känns det bra, för jag känner mig vacker, för män kanske tittar på mig och registrerar att de inte skulle haft något emot eller till och med tyckt om att föra in sin penis i mig. låt mig nu ta bilder på mig själv så alla på internet kan hurra för mitt sekundära ansikte som bara svagt påminner om mitt sanna ansikte. detta är vad jag tänker när jag sminkar mig och tar selfies och detta är varför jag aldrig kommer vara en fungerande del av samhället. jag får kortslutning för ofta.

Denna text är skriven av tumblranvändaren babycrawlingveryfast och översatt till svenska av mig, med hennes tillåtelse. Originalinlägget finns inte längre kvar på hennes blogg, men hon har flera andra läsvärda texter.

Likes

Comments

feminism

​Först och främst vill jag börja med att säga att jag inte kunde bry mig mindre om konsekvenserna män möter till följd av ett patriarkalt samhälle.

Något jag hör oftare än jag är bekväm med är att det är synd om män eftersom de förväntas tjänstgöra militärt för sitt land. I Sverige fick kvinnor 1980 tillträde till vissa tjänster inom det militära. Inte förrän 1989 var alla delar av Försvarsmakten öppen för kvinnor. Så visst, det stämmer att svenska kvinnor aldrig har behövt kriga för sitt land. Varför inte, egentligen?

För män bestämde det. Försvarsmakten (dåvarande ​Krigsmakten​) har funnits i ungefär 500 år. Mer specifikt så grundades armén och marinen 1521 respektive 1522. Då var Kristian II Sveriges regent. Efter honom har kvinnliga regenter regerat i sammanlagt 12 år. 12 år av nästan 500. Restrerande år är det alltså män som har suttit på tronen. Det betyder också att det är män som har bestämt att andra män ska dö för sitt land. Så visst, män råkar ut för tråkiga saker just på grund av att de är män. Men det är männens fel, inte kvinnornas.

​Om jag känner mig själv rätt kommer jag skriva en hel drös med inlägg om samma ämne.

Likes

Comments

feminism

Det kanske du gör. Precis som jag slappnar av i armen innan jag tar blodprov, för jag vet att det gör mindre ont än om jag spänner mig. Men det gör fortfarande ont.

Nu var det kanske inte den bästa jämförelsen, men jag bryr mig inte.

Smink är förtryckande. Till viss del är det kvinnors fel. Men till en ännu större del är det männen som bär skulden, precis som vanligt. Eftersom det patriarkala samhället går ut på att antingen vara en man eller få bekräftelse från män för att bli accepterad, så måste kvinnor anstränga sig mer. Det kan vara genom att ta bort all sin kroppsbehåring för att verka yngre (som sett här, efter en studie på OkCupid) eller bara för att verka "fräschare". Det kan också vara genom att sminka sig, för att visa att man är mån om sitt utseende och döljer tecken på imperfektion och åldrande.

Jag är övertygad om att smink är skadligt för kvinnor. Men ta det inte ner på individnivå. Om du prioriterar din vilja att sminka dig över att kvinnor blir trakasserade, avskedade och hotade, så är du en del av problemet. Det handlar inte bara om dig. Det handlar om alla kvinnor. Genom att fortsätta använda smink vidmakthåller du problemet.

Likes

Comments

feminism

Ens biologiska kön stämmer oftast överens med könsrollerna man underkastar sig. Men framförallt, hur andra behandlar dig. Om du föddes som tjej kommer människor i din omgivning ha behandlat dig på ett visst sätt långt innan du insåg att det finns människor som ​inte​ har vulvor. Från det växer könsrollerna fram. Könsroller som blir en stor del av ens identitet.

Inte helt oväntat finns det folk som inte är bekväma med dessa könsroller. Vissa, eller snarare de flesta, lägger sitt missnöje åt sidan och lever vidare. Sen finns det några som struntar i vad som förväntas av dem och både beter sig och ser ut på sätt som inte alls refererar till könsrollerna som hör till deras biologiska kön. Det sista jag tänker nämna här är transpersoner. Utan att gå för djupt så kan jag tänka mig att det är lättare att vara än osminkad, korthårig transman än en osminkad, korthårig tjej. Jag vet i alla fall hur det sistnämnda känns, och det är inte en trevlig upplevelse.

En tänkbar lösning på detta är att låta alla uttrycka sin könsidentitet hur de vill, oavsett biologiskt kön. Det kommer inte hjälpa någon i längden, utan bara lägga mer vikt vid ord som 'feminint' och 'maskulint', för att slutligen förstärka befintliga könsroller.

Nu ska jag försöka måla upp ett scenario. I Facebookgruppen Dr. Status brukar jag se uttalanden som "alla kvinnor menstruerar inte och alla som menstruerar är inte kvinnor". Okej. Mens har alltså inget med kön att göra. Det öppnar dörren för all sorts hellfire. Som det ser ut nu i Sverige får man inte avskeda ​kvinnor​,​ förlåt, personer för att de har mens. Det är nämligen könsdiskriminering. Om mens slutar vara en del av att vara en kvinna, då slutar det också vara något som kan lägga grunden för könsdiskriminering.

Min kropp struntar totalt i könsroller. Hur mycket jag än vet att jag är kvinna kommer jag få torr hud av smink, ont i fötterna av klackskor, invuxna hårstrån av att raka benen och klumpar av ren och skär panik i magen av att vara ute själv på natten. Och omvänt så kan jag inte bara önska bort min mens, eller byta ägg mot spermier. Jag kan inte identifiera mig ut ur min kropp.

Likes

Comments

feminism

Idag såg jag en bild på Instagram. Den föreställde en ung kvinna med händerna över huvudet, med en hårig armhåla och en utan hår. Hon hade skrivit att hon är lika mycket feminist med håriga armhålor som utan. Och visst, det kan hon mycket väl vara.

Problemet med det uttalandet är att det kopplar en kvinnas feminism med hennes kroppsbehåring. Det handlar inte om det. Nästan alla tjejer jag känner tar på något sätt bort majoriteten av sin kroppsbehåring. De gör det för att de tidigt får höra och se att hår är något som inte hör hemma på kvinnors kroppar. När jag frågade min lillasyster vad hon skulle göra om hon fick hår i armhålorna sa hon att hon skulle raka bort det. Hon fyllde precis 9.

När man frågar varför de gör det får man däremot ett helt annat svar. Man får höra att de vill raka/vaxa/epilera/whatever sig. Att de inte tycker om känslan av håret. Och så vidare. Det var samma sak jag sa i sju år av mitt liv. Jag var helt övertygad om att jag trivdes bättre utan kroppsbehåring. Men jag hade ingen aning om vad jag pratade om. Hur skulle jag kunna veta hur det kändes att ha håriga armhålor, när jag aldrig hade testat? Jag hade ingen aning om hur det var att ha kroppsbehåring, för den dagen jag såg de första mörka håren i min ena armhåla började jag raka mig. Och det fortsatte jag med i sju år.

Nu kom jag bort från ämnet lite, för jag ville egentligen skriva om kvinnors kroppsbehåring i relation till feminism. Att rätta sig efter könsnormerna leder inte till att man blir mindre av en feminist, det stämmer. Däremot är det inte en feministisk handling att göra det.

Likes

Comments

feminism

​Jag är en kvinna. Om jag vill kan jag springa ut på gatorna och ropa att män är värdelösa. Jag kan gå fram till män på stan och säga att de borde raka sina äckliga skägg. Men det är inte förtryck. Det är kränkningar.

Förtryck innebär att man har färre rättigheter, färre chanser att lyckas med det man vill, och mindre frihet än privilegierade personer/grupper. För kvinnor innebär det att vi förväntas vilja ha och skaffa barn, att vi tjänar mycket mindre än män (vilket jag tänker skriva om i ett annat inlägg), att preventivmedel är vårt ansvar, att mensskydd skattas som vilka andra varor som helst..... Ja, listan fortsätter.

Inte nog med det, för utöver förtrycket utsätts vi för otroligt grova kränkningar av män. Utpressning, våldtäkt, misshandel, mord, för att nämna några stycken. Förtrycket kommer in när män inte behöver möta rättsliga konsekvenser för dessa handlingar.

Likes

Comments