Det finns en pågående och aktuell debatt om att vi i Sverige ska minska matsvinnet och att vi ska bli medvetna om hur mycket mat vi faktiskt slänger...

Men hur kan detta vara okej? Vad kan vi som medborgare göra för att minska matsvinnet här i Sverige? 

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

​Varje enskild person slänger i snitt 28 kg ätbar mat i soporna, och 26 kg ätbar mat och dryck spolas ner i avloppet (Statistiska Centralbyrån, 2015). År 2015 gjordes en undersökning av Naturvårdsverket igen och resultaten då visade att matsvinnet bara ökar. 717 000 kg ätbar mat slängs i soporna och spolas ner i avloppen, endast av svenska hushåll. 74 kg mat per person varje år (Naturvårdsverket, 2017).

Vi har det bra i Sverige. Nästan alla har tak över huvudet och mat på bordet. Somliga större, somliga mindre. Några mer, några mindre. Men hur har vi på 150 år kunnat gå från svält till att slänga så extrema mängder mat, som dessutom är ätbar? Har vi det för bra? Eller har vi kanske bara vant oss vid att vi alltid har tillgång till mat hemma eller i mataffärerna. På våran jord finns det ungefär 795 miljoner undernärda människor idag, alltså var nionde person lever ett liv utan tillgång till tillräckligt mycket mat för att kunna leva ett frisk liv (WFP). Och vi slänger maten.

Vårt grannland Danmark har minskat matsvinnet oerhört. I artikeln Danmark minskar matspill med 25% anger UNRIC (2017) att mellan 2010 till 2015 så har de på 5 år minskat matsvinnet med 25% i Danmark. En bidragande faktor är den danska kampanjen “Stop wasting food” där den danska befolkningen som varit frivilliga och intresserade har deltagit till att minska svinnet. Även restauranger erbjuder doggybags så att inte maten går till spillo. Danmarks statsminister har också tagit matsvinnet på stort allvar (2017). 

Det här är våran kampanj för att få er att bli intresserade av att minska erat matsvinn! 


Likes

Comments

Blogkeen
Nouw