View tracker


Mocno czekoladowa, a zarazem delikatna babeczka otulona puszystym, miętowym kremem. To połączenie dwóch smaków, duet najsłodszy pod słońcem! Zapraszam do próbowania, kosztowania i wspólnej zabawy.


Składniki:

3 jajka

3/4 szklanki ksylitolu

3 łyżki kakao

tabliczka gorzkiej czekolady


Krem:

250g serka tpu Mascarpone

100g śmietany 30%

2 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki ekstraktu miętowego

barwnik spożywczy zielony ( dla uzyskania koloru miętowego)


Wykonanie:

Oddzielam żółtka od białka, białka te ubijam na sztywna pianę. Dodaję po trochę ksylitolu, nadal miksując dodaje żółtka, kakao, a pod koniec roztopioną czekoladę. Gotową masę rozdzielam do papilotek, wypełniając je prawie po brzegi (ciastka nie wyrosną zbyt duże). Wkładam na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 150st bez termoobiegu. Po teście suchego patyczka wyciągam babeczki i czekam do ich wystudzenia, a w tym czasie przygotowuję miętową masę do dekoracji.

Serek mascarpone miksuję ze śmietanką 30ką, cukrem pudrem i barwnikiem (barwnika dodaję na oko dla uzyskania barwy miętowej). Na koniec dodaję aromat miętowy i voilà mam krem :)

Wystudzone babeczki dekoruję przygotowanym kremem. Czuję miętę do tego ciacha!

Smacznego:)

Likes

Comments


Dziś ze znajomymi zwijamy w pyszne rogaliki ricottę, konfiturę wiśniową oraz masło orzechowe. Co osiem rąk to nie dwie, zwłaszcza kiedy chodzi o konsumpcję :) Więc trochę ich zwijamy. Zapraszam do wspólnej zabawy.



Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki

200g masła

1/4 szklanki cukru pudru

1 żółtko

1 całe jajko

szczypta soli

Nadzienie:

serek biały Ricotta

1 żółtko

1 łyżeczka cukru pudru (do smaku może być więcej)

konfitura (polecam wiśniową)

masło orzechowe



Wykonanie:

Wszystkie składniki na cisto łączę i siekam, gdy zacznie się sklejać, szybko zagniatam, wkładam do lodówki na ok. godzinę. W międzyczasie przygotowuję serek ricotta, miksuję go z żółtkiem i łyżeczką cukru do pieczenia. Po godzinie wyjmuję ciasto dzielę na kilka mniejszych porcji, podsypuję mąką i wałkuję każdą na grubość ok 2mm. Przy pomocy deserowego talerzyka wycinam koło i wykrawam trójkąty jak na pizzę, na 6 kawałków. Na każdy trójkącik nakładam pół łyżeczki serka, pół łyżeczki konfitury i zwijam do środka, formując rogaliki. Tak samo postępuję z pozostałymi kawałkami ciasta, zmieniając rodzaj nadzienia. Piekarnik nagrzewam do 190 st bez termoobiegu, układam ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a kiedy piekarnik nagrzeje się, ciastka piekę ok 15-18 minut. Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem i kruche rogaliki są gotowe do schrupania. Smacznego!

Likes

Comments


Mini szarlotka to pomysł na małe co nieco, kiedy nie chcecie wałkować całych blach. Ciastka przypominają wyglądem mini tarty, albo muffiny, sam nie wiem... Smak jednak zachowały tradycyjny. Szarlotka z lekką nutką cynamonu, polecam i zapraszam do smakowania :)


Składniki:

300g mąki pszennej

200g masła

100g ksylitolu

5 jabłek

kilka kropel cytryny

3 łyżki ksylitolu

cynamon mielony - do smaku

Wykonanie:

Ciasto, jak na kruche przystało nie powinno być zagniatane, tylko siekane. Mąkę więc przesiewam dodaję ksylitol mieszam dodaję żółto (białko zostawiam na później) oraz masło i siekam, aż się zasieka ;) pod koniec zarabiam ręką żeby uzyskać jednolitą masę i odkładam ciasto do lodówki na ok 30 minut. W tym czasie przygotuję jabłka. Obieram, umyte oczywiście wcześniej owoce i co? I nic. Ja używam tarki na największych oczkach, ale w jaki sposób przygotujecie jabłka, będzie dobrze. Następnie bardzo ważna rzecz! Przed pieczeniem należy podsmażyć jabłka, aby podczas pieczenia nie puściły soki i będzie zakalec. Jabłka podsmażam na odrobinie masła, w którym rozpuszczam 3 łyżki ksylitolu, do smaku dodaję cynamonu i kilka kropel cytryny. Białko, które zostało ubijam z łyżką ksylitolu na sztywną pianę. Ciasto wałkuję i wylepiam foremki, na dnie wbijając dziurki widelcem. Następnie nakładam łyżeczkę pianki z białka to przykrywam jabłkami wypełniając po brzegi, górę dekoruję pozostałym ciastem wg fantazji. w piekarniku rozgrzanym do 180st. bez termoobiegu piekę ciastka ok 25-30 min (test suchego patyczka). Czekam aż całkiem ostygną, łatwiej wyjąć z foremek. Można udekorować posypując cukrem pudrem, lub nie ;)

Smacznego!

Likes

Comments

Nowy Rok, a w głowie mnóstwo postanowień, planowanych zmian. Pracować nad sobą bardzo trudno, ale zrobić ciastka można rach-ciach! :) Propozycja dla urozmaicenia sylwestrowego stołu z słodkościami, polecam kolorowe kruchotki.



Składniki:

210g mąki

140g masła

70g cukru pudru

barwniki spożywcze (dla uzyskania kolorowych ciastek)

łyżeczka kakao


Wykonanie:

Masło ucieram, stopniowo dodając cukier, a następnie dodaję mąkę. Wyrabiam do uzyskania jednolitej masy. Ciasto rozdzielam do miseczek, dodając po kilka kropel barwnika spożywczego, mieszam do momentu, kiedy cała masa nabierze jednolitego koloru.

Szachownica - Z kolorowego ciasta robię wałeczki o średnicy ok 1-1,5cm i układam w szachownicę. Jeden wałeczek biały, na nim czarny obok czarny, na nim biały, całość formuję na kształt bloczku owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na ok 30 minut.

Ślimak - ciasta wałkuję na grubość ok 3-5mm na białe nakładam niebieskie, zwijam jak roladę, owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na ok 30 min.

Po tym czasie piekarnik włączam na 180 st. bez termoobiegu, a z przygotowanych bloczków kroję ciastka o grubości ok 5mm i układam je na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok 15 minut.

Kruche, kolorowe ciastka świetnie nadają się do udekorowania karnawałowego stołu. Smacznego!

Likes

Comments


Kupiłem raz maczku paczkę, lecz nie będę pisać listu drobnym maczkiem. Za kilka dni Gwiazdka, ale kto wyobraża sobie Święta Bożego Narodzenia bez pierników, czy makowca? Zamiast metrowego ciasta, przedstawiam Wam moją propozycję słodkości makowych, a dla tych co nie lubią maku w zębach, proponuję ślimaczki cynamonowe. Zapraszam do wspólnego zwijania :)



Składniki na 40 porcji:

Ciasto:

7 szklanek mąki

75g świeżych drożdży

75g cukru

szczypta soli

200g masła

500ml mleka

2 jajka

łyżka kardamonu


masa makowa:

200g maku

50g miodu

30g cukru brązowego

20g orzechów włoskich

1/2 łyżki masła

2 białka


masa cynamonowa:

100g marcepanu

100g masła

75g cukru pudru

łyżka cynamonu

1/2 łyżki wody



Wykonanie:

Mak na masę najwygodniej kupić już zmielony, wtedy wystarczy tylko namoczyć we wrzątku na około 30 minut, po tym czasie odsączyć i wycisnąć dokładnie z wody. Do przygotowanego maku dodaję miód, posiekane orzechy, żurawinę, cukier, masło oraz startą skórkę z 1 pomarańczy. Na koniec dodaję ubitą na sztywno pianę z białek i mieszam całość.

Marcepan z miękkim masłem ucieram dodając cukier, cynamon i wodę. Już po 3 minutach mam aromatyczną cynamonowo-marcepanową masę.

Jak przygotować ciasto drożdżowe uczyła mnie w dzieciństwie Babcia. Powtarzała, że do wyrobienia ciasta potrzeba silnych dłoni i wyczucia, żeby nie przesadzić z mąką, bo będzie zbyt twarde. Ręce silne mam, wyczucie wyrobione pod okiem Babci więc do dzieła.

Zaczynam od podgrzania delikatnie mleka (ok 37st.), dodaję drożdże i dokładnie mieszam, dosypuję małymi porcjami przesianą mąkę, cukier i drobno posiekane masło, jajka, kardamon i mieszam na jednolitą masę. Zaczynam wyrabiać ciasto ręką, dosypując powoli mąki do momentu, kiedy ciasto będzie odchodziło samo od ręki (nie będzie się kleiło). Wtedy pozwalam ciastu odpocząć, a raczej pracować, odstawiając na ok 30 minut, ciasto podwoi swoją objętość.

Po tym czasie dzielę ciasto na dwie równe części i pierwsza ląduje na stolnicy, podsypanej mąką i wałkuje na cienki placek o kształcie najbardziej zbliżonym do prostokąta. Na całą powierzchnię ciasta wykładam masę makową (zostawiam 1 cm na koniec, aby ciasto się skleiło), zwijam je wzdłuż dłuższej części ciasta. Kroję ok 1,5-2cm ciastka i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając miejsce pomiędzy (ok 4cm) ciasto znacznie urośnie. Dobrze użyć mokrego noża, wtedy ciasto nie będzie się kleiło. Blaszkę odstawiam na ok 15 minut, aby ciasto podrosło, a w tym czasie przygotowuję drugą porcję ciasta z masą cynamonową. Nagrzewam piekarnik do 250 stopni bez termoobiegu i do nagrzanego wkładam porcję ciasteczek drożdżowych na 8 minut. Przed włożeniem do piekarnika smaruję delikatnie ciastka skłóconym jajkiem z szczyptą soli.

Ślimaczki wspaniale smakują na ciepło.

Smacznego i Wesołych Świąt!


Likes

Comments