To był kawał czasu tutaj, ale czas na zmiany, dobre zmiany :)

zapraszam do odwiedzania mojej nowej strony: www.rachciachciacho.com

Znajdziecie mnie również na fb: https://www.facebook.com/rachciachciacho/

Trzymajcie się ciepło i wszystkiego najlepszego!

Szczepan


Zaprojektuj swój blog - wybierz jeden z mnóstwa gotowych szablonów na Nouw lub utwórz własny, metodą „wskaż i kliknij” - Kliknij tutaj

Likes

Comments

Na wzmocnienie w niemającą końca zimę, proponuję dawkę energii, witamin i minerałów zawartych w orzechach. Moja dzisiejsza odsłona kruchych ciastek orzechowych z mega dawką orzecha laskowego. Już od pierwszego kęsa poczujesz smak energii i być może motywacji do blaknących postanowień noworocznych. ;)

Zapraszam do wspólnego pieczenia.


Składniki:

200g orzechów laskowych

180g mąki pełnoziarnistej

120g masła

150g cukru trzcinowego

30g masła orzechowego

1 łyżka nasion chia

1 żółtko

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej


Wykonanie:

orzechy siekam (można użyć blendera, ale wtedy dodaję 1 łyżeczkę cukru pudru, aby nie wyszło masło). Masło roztapiam dodając cukier, następnie do przesianej mąki wlewam tłuszcz i dodaję pozostałe składniki. Z wyrobionej masy formuję krążki. Piekę 15 minut w temeraturze 160 st. bez termoobiegu. Po wystudzeniu, można udekorować np. czekoladą.

Smacznego!

Likes

Comments

Nie będę zwijał tytoniu, nie będę namawiał do palenia. Kraków i tak nie ma czym oddychać... Zająłem się produkcją cygar z orzechów nerkowca. Ha! Oczywiście do chrupania, słodkie cygara orzechowe z jakże smakowitym czekoladowym ustnikiem. Śmiało częstujcie się przepisem :)


Składniki:

150g masła

50g masła orzechowego

100g orzechów nerkowca

75g cukru pudru

240g mąki

100g gorzkiej czekolady do ozdoby


Wykonanie:

Orzechy miksuję razem z cukrem pudrem, co chroni przed zrobieniem z orzechów masła. Wszystkie składniki łączę i wyrabiam ciasto do momentu uzyskania gładkiej masy. Z ciasta formuje wałek grubości palca i kroję na paluszki o długości ok. 5-7 cm, układając je na papierze do pieczenia. Piekę 15 minut w temperaturze 175 st. bez termoobiegu. Po wystudzeniu zanurzam koniec paluchów w roztopionej czekoladzie i zostawiam na papierze do wystudzenia czekolady.

Nie zostaje nic innego jak delektować się aromatycznymi, orzechowymi cygarami. Smacznego!

Likes

Comments


Moja propozycja na czekoladowe american chip cookies, to moc czekolady, masło orzechowe odrobina czułości i gorącego pieca :) W kilka chwil mamy kruche na zewnątrz, miękkie i lekko ciągnące w środku mmm... Zapraszam do wspólnej zabawy :)



Składniki:

100g czekolady gorzkiej

100g czekolady mlecznej

100g czekolady białej

100g masła orzechowego

100g mąki

80g masła

75g cukru trzcinowego

szczypta soli

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 jajko

50g orzeszków solonych

opakowanie lentilek


Wykonanie:

Roztapiam czekoladę, po 50g z każdej, a pozostałe kroję w kostkę. Do roztopionego mixu czekoladowego ciągle mieszając dodaję kolejno: masło, masło orzechowe, cukier, jajko. Po uzyskaniu jednolitej masy dodaję mąkę z sodą. Do prawie gotowego ciasta wrzucam pokrojoną wcześniej czekoladę, lentilki, orzeszki. Formuję kulki (2 łyżki masy) i układam na papierze do pieczenia delikatnie je spłaszczam. Zachowuję kilkucentymetrowe odstępy między ciastkami, ponieważ urosną. Piekę przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180st bez termoobiegu. Po wyjęciu, ciastka będą miękkie, potrzebują kilku minut, aby przybrać odpowiednią konsystencję. Po wystudzeniu chrupiące na zewnątrz, w środku rozpływają się w ustach. Nie muszę przypominać, że najlepiej smakują w towarzystwie :)

Samcznego!

Likes

Comments


Mocno czekoladowa, a zarazem delikatna babeczka otulona puszystym, miętowym kremem. To połączenie dwóch smaków, duet najsłodszy pod słońcem! Zapraszam do próbowania, kosztowania i wspólnej zabawy.


Składniki:

3 jajka

3/4 szklanki ksylitolu

3 łyżki kakao

tabliczka gorzkiej czekolady


Krem:

250g serka tpu Mascarpone

100g śmietany 30%

2 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki ekstraktu miętowego

barwnik spożywczy zielony ( dla uzyskania koloru miętowego)


Wykonanie:

Oddzielam żółtka od białka, białka te ubijam na sztywna pianę. Dodaję po trochę ksylitolu, nadal miksując dodaje żółtka, kakao, a pod koniec roztopioną czekoladę. Gotową masę rozdzielam do papilotek, wypełniając je prawie po brzegi (ciastka nie wyrosną zbyt duże). Wkładam na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 150st bez termoobiegu. Po teście suchego patyczka wyciągam babeczki i czekam do ich wystudzenia, a w tym czasie przygotowuję miętową masę do dekoracji.

Serek mascarpone miksuję ze śmietanką 30ką, cukrem pudrem i barwnikiem (barwnika dodaję na oko dla uzyskania barwy miętowej). Na koniec dodaję aromat miętowy i voilà mam krem :)

Wystudzone babeczki dekoruję przygotowanym kremem. Czuję miętę do tego ciacha!

Smacznego:)

Likes

Comments