Pierwsze choinki w centrach handlowych już rozbłysły. Sklepowe regały uginają się od różności świątecznych. Ja też chcę wprowadzić Was pomału w atmosferę świąteczną i przedstawiam Wam pomysł na kruche, korzenne ciasteczka z akcentem zbliżających się Świąt.


Składniki:

230g mąki pszennej

180g masła

90g cukru pudru

40g skrobi ziemniaczanej

szczypta soli

2 łyżki przypraw korzennych lub cynamonu


Dekoracja:

tabliczka mlecznej czekolady

lukier:

1 białko

ok 1,5 szklanki cukru pudru



Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto siekam z masłem, wyrabiam do uzyskania jednolitej masy, zawijam w folię spożywczą i schładzam w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto podsypuję mąką i rozwałkowuję na ok 3-4 milimetry. Wykrawam różne kształty i ciasteczka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu) 12 minut. Wystudzone ciastka dekoruję na każdy sposób jaki wpadnie do głowy, im bardziej świątecznie, tym smaczniej :)

Lukier:

Prosty przepis na śnieżno-biały lukier, a dodając kilka kropel barwnika spożywczego można zrobić lukier w dowolnym kolorze. Białko ubijam na lekką pianę (ok 40-50 sekund), następnie przesiany przez sitko cukier dosypuje do ubitego białka i ucieram razem na gładką masę. masa powinna być gładka, bez grudek. Nie lejąca, ani nie zbyt stała, lecz w sam raz:) (można dodać dosłownie 1/4 łyżeczki wody, gdyby lukier był zbyt suchy).

Słodkości życzę!

Bloguj z telefonu komórkowego - Nouw - jedna z najlepszych aplikacji do blogowania - kliknij tutaj!

Likes

Comments


Nie ma chyba lepszego połączenia jak słodki smak czekolady z lekką nutką słonego masła orzechowego. Kolejny przepis, gdzie w rolach głównych grają czekolada i masło orzechowe. Babeczki brownie z marcepanem oraz masłem orzechowym to coś dla koneserów i poszukiwaczy smaków. Zapraszam do wspólnego pieczenia.


Składniki:

100g czekolady gorzkiej

75g masła

2 jajka

3/4 szklanki cukru

1/3 szklanki mąki

1 czubata łyżka kakao

szczypta soli

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Składniki na masę:

chlebek marcepanowy

masło orzechowe

cukier puder


Wykonanie:

Roztapiam masło, a w nim czekoladę, dodaję cukier i mieszam, odstawiam na 2-3 minuty i dodaję ekstrakt z wanilii oraz jajka. W osobnej misce łączę pozostałe składniki, następnie wszystko razem mieszam do czasu uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładam do przygotowanych wcześniej papilotek, wypełniam je do połowy (wyszło mi 9 sztuk). Czas na masę, marcepanowa jest prosta, z chlebka marcepanowego formuję kulki o średnicy ok 1,5cm i delikatnie dociskam w środek muffiny. Z masłem orzechowym jest więcej pracy, ale za to jaki smak :). 6 łyżek masła orzechowego mieszam z cukrem pudrem, ilość dowolna, w zależności od preferencji poziomu słodkości, (ja dałem 2 łyżki cukru). Z tejże masy również robię kulki na podobieństwo macepanu i również układam w podobny sposób na ciasto. Do nagrzanego piekarnika na 175st. wkładam ciastka i niech się pieką ok 20-25 min (do momentu suchej wykałaczki - UWAGA! wykałaczka może być mokra od czekolady, ale nie powinna być oblepiona surowym ciastem). Muffiny te można jeść praktycznie zaraz po upieczeniu. Smacznego!


Likes

Comments


Nie wiem jakie trzeba mieć oko, żeby tort równo podzielić między gości i żeby każdy był zadowolony. Niby nic, a jednak sąsiad po prawej ma więcej, a innemu trafiły się super dekoracje. Basta! Na moich urodzinach na szczęście nie było zazdrości, bo zamiast tortu upiekłem muffiny Red velvet z masą na bazie serka mascarpone. Słodkie, proste w przygotowaniu, a jednak niezwyczajne babeczki, które prezentują się bardzo efektownie. Zobaczcie sami, zapraszam :)


Składniki:

250 g mąki

1 łyżka kakao

1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

100g masła

200g ksylitolu

2 łyżeczki barwnika spożywczego

2 jajka

175ml maślanki

1 łyżeczka octu winnego


Składniki kremu:

250g serka Mascarpone

3 żółtka

3 łyżki ksylitolu


Wykonanie:

Masło z ksylitolem miksuję na jednolitą masę, dodaję barwnik oraz ocet winny. Pozostałe suche składniki mieszam w osobnej misce. Następnie do czerwonej masy stopniowo wsypuję wymieszane suche składniki ciągle miksując (na niskich obrotach) dodaję jajka, a pod koniec maślankę. Piekarnik ustawiam na 180st bez termoobiegu. Blachę wykładam papilotkami i wypełniam je do ok 2/3 wysokości (mi wyszło 16 sztuk). do nagrzanego piekarnika hoop i niech się pieką 20 minut. Masę można przygotowuję dopiero po wystygnięciu muffin. żółtka kłócę z ksylitolem i na koniec łagodzę sytuację serkiem typu mascarpone. Ubijam masę dosłownie chwilę, aby połączyły się składniki, a ser nabrał kremowej konsystencji. Wystudzone babeczki dekoruję przygotowanym kremem i voila!

Smacznego, słodkiego muffinowania :)


Likes

Comments


Na ekranach uwielbiany do dziś komik Jaś Fasola, na scenie Fasolki, w gastronomi między innymi fasolowa. Cała gama fasolek! A fasola jako ciastko? Spróbujmy sobie wyobrazić jaki smak może mieć ciastko fasolowe. Po co sobie wyobrażać, zapraszam do wspólnego pieczenia. Ciastka fasolowo-czekoladowe to świetny pomysł jeśli chcemy wykluczyć mąkę z menu. Oprócz czekoladowego smaku, świetnie radzą sobie z jesienna chandrą :)



Składniki:

500g czerwonej fasoli (2 puszki)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki mleka

4 łyżki roztopionego oleju kokosowego

4 łyżki kakao

2 łyżki nasion chia

8 łyżek miodu

Polewa:

tabliczka czekolady deserowej

płatki migdałowe (świetnie pasują też wiórki kokosowe)


Wykonanie:

Fasolę płuczę na durszlaku, następnie w misce łączę wszystkie składniki i mieszam najpierw łyżką, aby blender nie wzniecił chmury kakaowej ;). Chwytam za blender i miksuję na jednolitą masę. Tak gotowe ciasto wkładam do lodówki na ok 15-20 minut, żeby nasiona chia nabrały mocy i ciasto stężało. Piekarnik ustawiam na 180st. bez termoobiegu, a na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładam łyżką porcje ciasta i delikatnie rozpłaszczam. Zapełnioną blachę wkładam na 20 minut do pieca i niech się pieką. Po tym czasie ciastka musza ostygnąć, a kiedy to zrobią przygotowuje polewę. Do rondelka daję łyżkę oleju kokosowego i dorzucam czekoladę, aby się rozpuściła, następnie smaruję pędzelkiem chłodne ciastka, dekoruję płatkami migdałowymi. To jeszcze nie koniec, polewa też musi zastygnąć. W celu przyspieszonej konsumpcji polecam 15 minut w lodówce.

Smacznego :)


Likes

Comments


Kilt, whisky, golf czy najsłynniejsza w świecie owieczka Dolly, to tylko kilka skojarzeń z tą przecudną krainą na wyspach brytyjskich. Szkocja słynie z wielu rzeczy, wyżej wymienionych i nie tylko. Nie starczyłoby miejsca, żeby wszystkie wymienić, nie wspominając o chociaż krótkim opisie. Jest jednak jeden klejnot wart uwagi i zamiast zdobić koronę, sam ją przywdział. Nie chodzi wcale o drogocenne kamienie, a o kruche ciasteczka shortbread. Pochodzące ze Szkocji ciacha wg tradycji powinny być przygotowywane wg proporcji 1-2-3, czyli jedna porcja cukru, dwie porcje masła i trzy porcje mąki owsianej. Ja oczywiście popełniłem grzech i użyłem mąki pszennej, usprawiedliwia mnie jedynie fakt, iż dzisiaj coraz częściej wypieka się shortbread'y z tejże białej mąki.



Składniki:

210g mąki

140g masła

70g cukru (najlepiej cukie puder)



Wykonanie:

Masło miksuję stopniowo dodając cukier, kiedy osiągnie puszystą, jednolitą konsystencję dosypuje mąkę. Tak gotowe ciasto wkładam na ok 10 minut do lodówki. Ustawiam piekarnik na temperaturę 180st bez termoobiegu, następnie z ciasta dowolnie formuję ciasteczka na grubość ok 5mm. Wkładam do nagrzanego piekarnika i podpiekam 15 minut. Po upieczeniu można je oprószyć cukrem, a po wystudzeniu wyśmienicie smakują z angielską herbatą z odrobiną mleka.


Likes

Comments