Header
View tracker

Hejhej! Nu var det ett tag sen sist jag skrev, iallafall så var det första mötet i onsdags (9/11) som Hanna också skrev om.
Mötet fick en att få en bättre bild om hur det är att vara borta. De vill inte att man ska tro att man kommer få ett perfekt år när man åker & det är därför de har dessa möten, för att förbereda oss lite bättre. Man ska t.ex inte ha för höga förväntningar. Man kan inte förvänta sig en extremt rik värdfamilj och man kan inte förvänta sig att hamna i Kalifornien och liknande saker!
Hon som höll i mötet var en tidigare utbytesstudent & där var också en kille som berättade om hans utbytesår för han hade varit borta förra året (15/16).
Provet var inte alls svårt, det var bara ringa in svar. Det var absolut inte ens i närheten av "svårt" som nationella provet i 9an till exempel var. Så det var absolut inga problem.

Hur känns det nu efter mötet? Jaa.. Man blev ju lite mer "rädd" haha, ska inte ljuga. Jag är väldigt van vid mitt liv i Sverige och att komma till en extremt kristen familj hade ju varit väldigt jobbigt för mig då jag inte alls tror på det. Det handlar inte heller bara om religion, utan att jag kanske kommer till en håla långt ifrån en storstad skrämmer mig också lite. Är ju född och uppvuxen i Malmö som ändå är en hyfsat stor stad! Det är mycket som skrämmer mig, till exempel att inte få vänner, att jag kommer vilja åka hem & inte trivas.. massa såna saker också. Men samtidigt så ska man inte tänka så, för tänk så mycket som faktiskt kan gå rätt. Jag kanske får världens underbaraste värdfamilj & vänner där, en bra skola i en bra stad som inte är alldeles för stor. Alltså det är så mycket som både kan bli rätt och fel men man ska ändå alltid tänka positivt! Längtar såå mycket tills jag får min placering, skola & värdfamilj.. 😍

x Isabelle

Likes

Comments

HejHej!

Jag tänkte skriva lite om mina tankar om mötet och hur det gick osv.

Först började det med att vi satt ner och lyssnade på en tjej och en kille som berättade lite om deras upplevelser som utbytesstudent i USA. Sen så gick tjejen igenom värdefamilj hur det väljs osv, sen gick hon igenom skolan deras system, vänner, pengar man behöver osv. Sedan skulle vi göra två prov ett hörförståelse och ett läsförståelse.

Enligt mig så kändes det lite annorlunda än vad jag läst osv, för till exempel med vänner religioner osv. För hon sa att utbytesstudenter oftast kommer i familjer med religion som går i kyrkan osv och jag gör liksom inte det här hemma i Sverige så vet inte hur jag ska hantera det, sen ekonomin i värdefamiljer gjorde också att jag fick andra tankar, men självklart vill jag fortfarande och kommer fortfarande åka.

För jag vill ju se hur det är att leva ett amerikanskt liv och gå i amerikanskt skola så ja jag kör ändå!

x Hanna

Likes

Comments

Hejhej!
Tänkte berätta lite om saker man måste göra innan man åker, man ska ta sig till en doktor för att kolla om man behöver ta någon spruta innan man åker. Jag själv har tagit några sprutor men ska ta fler, blodprov för att se om man har någon sjukdom osv. Sedan ska man göra ett syn test iallafall jag ska göra det, Sedan ska man också skriva i massa papper om man är allergisk mot olika saker, sjukdomar, längd, vikt och massa mer. Igår var jag och kollade mitt blodtryck, som sedan en doktor fick skriva ner på ett av dom papperna, och idag ska jag göra ett syn test.

Så ja detta är lite saker man ska göra innan man åker, iallafall några av sakerna jag har gjort!

x Hanna


Likes

Comments

Vi åker med explorius som utbytesstudenter. Jag vet att STS och EF är två vanliga organisationer som man brukar åka med, men jag hörde väldigt bra om explorius som då är en liten mindre organisation och tyckte det kändes rätt, så då valde jag dom. (Det är även billigast! "Bara" 97.500kr eller något i den stilen..)

Det första mötet var inte svårt eller jobbigt alls, man pratade om varför man vill åka, lite om värdfamilj osv. Vi pratade även på engelska för att hon skulle se hur mycket man kan, men det är inga konstigheter alls.

Efter det kom ett mail, "slutför din anmälan". Där man skulle fylla i ifall man vill göra områdesval, ifall man vill ha avbeställningsskydd, och lite sådana saker. Det tog mig 2 månader för att bestämma mig ifall jag verkligen skulle fylla i det formuläret eller ifall jag skulle vänta tills efter 2an istället. Men lilla jag bestämde mig IGÅR för att fylla i det. Så nu är det 100% säkert att jag åker!

På onsdag som Hanna skrev är det ett Get ready möte, det första detta året. Då ska vi även göra ett engelska test (som är obligatoriskt), läsförståelse & hörförståelse. Det skulle ta ca 1h & 15min! Skriver senare hur det gick och hur lätt/svårt det var.

Det var lite om den första delen som redan är klar!

x Isabelle

Likes

Comments

Hejhej!
Detta är jag Hanna, tänkte berätta lite om mig själv.

Jag är 16 år, fyllde det nyss i oktober så det var inte så längesen. Jag bor i Malmö & går första året på gymnasiet & går samhälle linjen. Jag har alltid älskat USA & alltid velat bo där, så då tänkte jag varför inte åka dit & se det är att bo där 1 år & sedan se vad jag gör i framtiden. Första gången jag var i USA det var nog när jag var 10 år gammal och har älskat det sen dess så ja ett par år har det ju gått haha. Iallafall jag och Isabelle ska ju då åka till USA mellan åren 17/18, jag vill bara säga om ni ska åka till USA någon gång så tycker jag verkligen ni ska göra det för det är verkligen ett fint land och folk är så trevliga där iallafall när jag varit där på semester. Som Isabelle skrev så kommer vi skriva om hur allt går från början till slutet och möten osv. Vi båda ska på ett möte på onsdag alltså den 9 november och sedan göra något prov för att man ska visa sina engelska kunskaper. Så vi kan ju komma tillbaka in här då och skriva hur allting gick osv. Ja detta är iallafall allt för mig nu. Hoppas ni kommer gilla detta och allt vi skriver:))

x Hanna


Likes

Comments

Hejhej!
Detta är alltså första inlägget och tänkte berätta lite om mig själv.
Jag är 15, fyller 16 år om 2 veckor. Hade egentligen planerat att åka som utbytesstudent efter 2an då man är senior (när man går sista året) på highschool när man väl är i USA, då man även kan vara med på graduation (typ studenten?). Men Hanna som då är min bästavän valde att åka nästa år & det fick mig att tänka om. Det blir nog sjukt mycket enklare när jag kan snacka med henne då vi kommer uppleva ungefär samma saker & vi kommer sitta i samma sits! Så nästa år kommer vi båda två vara juniors. Jag bor iallafall i Malmö & går första året på gymnasiet nu & går ekonomilinjen. På denna bloggen kommer vi nu skriva om hur ansökningen går till, om det är lätt eller svårt & hur det första mötet går till för att hjälpa andra som vill bli utbytesstudenter! Vi kommer svara på frågor om det finns några och ja.
Jag själv har bara kollat runt på massor av bloggar nu i flera år, tror jag bestämde mig för att åka till USA när jag gick i 7an!
Så jag vet om att andra är nyfikna på hur exakt allt går till! Och det kommer ni få reda på här på denna lilla blogg! 😘

x Isabelle

Likes

Comments