Isabelle, Tuva och Melinda heter vi, stallråttorna. Vi är tre tjejer födda under sommaren 2001. Vi kommer här skriva om den dyra vardagen som hästtjej, och varför det är värt varenda krona. Här kommer lite fakta om vår uppväxt så att det blir lättare att hänga med i bloggen.

Tuva: När jag var 6 år gammal flyttade jag från stan till Tuve, som ligger precis mitt emellan stan och landet. Jag började då direkt hjälpa till på en 4H gård som ligger bara någon dryg kilometer bort. 1 år senare (när jag var 7 år) började jag även på ridskola där. Strax innan jag fyllde 10 fick jag en sköthäst där som jag fick komma och pyssla med och rida varje Söndag. Bambino heter han och är idag 28 år gammal. När jag precis fyllt 12 fick jag bli medryttare på Castor en häst som tävlat i landslaget i gymkhana. En underbart söt häst med jättefint lynne. Tyvärr trivdes jag inte med människorna i stallet så ett år senare slutade jag rida både Castor och Bambino för att börja hyra Viggo 2-3 dagar/veckan. Han är nu 19/20 år gammal men fortfarande superpigg och glad. Även han står på 4H-gården. Efter ett mysigt år med Viggo fick jag byta till Trolle som idag är 8/9 år. När jag i våras insåg att jag har växt ifrån 4H började jag på nytt leta medryttarhäst. Jag stötte då på det fina varmblodsstoet Pride som jag var och provred, jag, häst och ägare var nöjda. Men jag och min mamma beslutade till sist att jag skulle vara kvar på 4H under sommaren. Nät jag i Augusti bestämde mig för att sluta hörde Prides ägare av sig igen och undrade om jag fortfarande var intresserad. Jag började på henne bara någon vecka senare. Där är jag kvar nu några månader senare och jag har inte planerat att försvinna! 

Isabelle: Sommaren när jag precis skulle fylla fem flyttade jag från stan till Tuve. När jag var sex år gick jag på dagläger på 4H gården som ligger 15 minuter från mitt hus. Direkt efter det började jag vara där på all ledig tid och ta han om hästarna och de andra djuren. När jag var 6/7 år började jag rida på ridskolan. När jag var 10/11 fick jag min första sköthäst, fjordingen Figaro. Honom hade jag hand om på Söndagarna, jag red och skötte om honom. I år fyller han 20. Honom hade jag i tre år. Ungefär ett halvår innan jag slutade på honom hittade jag min medryttarhäst Polly. Henne red jag två gånger i veckan i lite mer än ett års tid. Iår fyller hon 28. Jag älskade stallet och människorna dock passade inte Polly mig. Hon var tränad och tävlade dressyr, när jag hade haft henne i ca. nio månader fick hon problem med benen och var under en tid inte alls rolig att rida, utan bara sur och trött. Samtidigt som jag hade henne bytte jag sköthäst från Figge till Piccabo. Hon är en pigg och glad c-ponny. Henne hade jag under en period samtidigt som Polly och red då uppåt sex ggr i veckan. Bara en månad efter jag började på Picca (4H) blev jag erbjuden att ha Emil som hyrhäst. Dock tackade jag nej då jag redan red många ggr i veckan. Någon gång mitt i allt det där började jag i min ridklubbs mest avancerade ridgrupp (1&1/2 år sedan). Piccabo slutade jag på sista veckan innan sommarlovet då jag växt ur henne. Nu för ca. 4-6 månader sedan blev jag erbjuden Viggo som hyrhäst. Denna gången tackade jag ja, men pga av att Emil blev avlivad började jag aldrig på honom. Ca. 2/3 månader efter detta blev jag erbjuden Trolle som sköthäst. Han är 8/9 år nu och är en pigg, dock ganska mesig D-ponny valack. Honom har jag nu haft i två månader och har fortfarande. Jag kollar just nu på ett antal hästar och letar efter medryttarhäst eller häst på halvfoder. Har för plan att utveckla min ridning ordentligt dock har jag ingen direkt plan.

Melinda: Jag var 6 år gammal när jag gick på mitt första ridläger. Jag var i den perioden där man bara testade sporter för att se vad man tyckte var kul. På ridlägret red vi bara små ponnysar, eftersom alla i mina grupp var så små. Jag vann förresten ryckttävlingen det året.
Sedan gick det två år, då är vi på hösten 2009, då började jag på riktigt på en ridskola. Det var GHRK, 10 minuters bilresa från mitt hem. De hade otroligt snälla hästar och jag lärde mig alla grunder där. Ett år gick och två år gick, intresset var lika stort, om inte större. Så min mamma började kolla alternativ på foderponny. Vi hittade ett 18 årigt sto, Morina. En provridning och sedan var hon våran för ett år framöver. 2011-2012 hade jag henne på en gård som låg på våran väg. Morina lärde mig verkligen hur det var att ha egen häst. Intresset höll i sig från sommaren när vi fick henne, hösten, vintern och även våren. Mamma och jag var övertygade om att jag inte skulle tröttna på denna sport så vi började kolla på alternativet att köpa egen häst. Mamma tog fram 7-8 ponnyer som såg intressanta ut som vi skulle åka och provrida någon gång i mars/april 2012. Första ponnyn vi kollade på hette Bon Power, en 5:åring som såg väldigt snygg ut. Vi åkte ner och provred i april och han blev då den första ponnyn som jag galopperade med i form. Han var intressant och visste att han hade kapacitet. Vi åkte sedan ner igen en vecka senare för att ta en promenad och ponnyn var verkligen trevlig. Inget svårt val, de andra ponnyerna var inte längre intressanta, det var honom vi ville ha. Den 17 april 2012 hämtade vi honom. Här började den riktiga resan. Idag har han varit min i tre år och åtta månader. Han har lärt mig allt. Jag vet inte vad jag ska säga mer.

Vi har vunnit L:C på 75%, lätt B:1 på 67% och debuterat lätt A:1 på 64%. Men det har inte varit lätt i alla stunder. Ponnyn var ung och lika så jag. Alla avåkningar jag gjort under de här snart fyra åren är jag glad att det är på honom jag åkt av. Vi fortsätter kämpa än idag och resultaten är inte det viktigaste för mig, det viktigaste är att jag varje dag kan gå till min bästavän, min kung, mitt allt.

Isabelle och Tuva träffades på 4H gården år 2010/2011. Melinda lärde Isabelle och Tuva känna genom skolan när vi i 6an började i samma skola/klass. Tuva och Melinda rider nu på samma stall i Säve och förhoppningarna är att även Isabelle ska börja rida där snart.

Kram stallråttorna.​​​

Likes

Comments