Header

Efter att ha följt den här fantastiska kvinnan på Facebook i flera år..... så var det äntligen dags för ett besök på hennes café i Visby.
Jag har alltid beundrat Monis otroligt vackra bakverk och dekorationer på hennes tårtor.

Fick också en liten pratstund med Moni om rawfood, bakverk och caféverksamhet. Om ni är på Gotland så måste ni hit och fika.
Hennes café ligger i Frälsningsarméns otroligt vackra lokaler mitt i Visby innanför ringmuren, och har en otroligt mysig uteservering där jag och familjen fikade fantastiskt gott!

Likes

Comments

Har fått frågor hur man skriver ut mina recept här på bloggen! Det är jätteenkelt…..du kan göra på två sätt!

1. Ta en skärmdump genom att trycka på FN och PrintScreen knapparna samtidigt när du befinner dig på sidan du vill skriva ut. Gå därefter till ett skrivprogram som tex word och tryck på knapparna CTRL och V……då klistrar du in dumpen i word.Du har då en hel skärmdump men för att beskära ner den så överflödig text och annat försvinner högerklickar du på bilden och väljer BESKÄR…..drar in linjerna till önskad storlek. Här behöver du kanske dra i ena hörnet för att förstora receptet. Färdigt för utskrift. ( både text och bild är med )

2. Markera texten och bilden i bloggen. Tryck ctrl + C och gå in i valfritt skrivarprogram som tex. word. Där gör du ett klick i ett tomt blad, därefter trycker du kommandot Ctrl + V…..då klistras text och bild in i word. Du kan själv där redigera radavstånd efter tycke och smak. ( både text och bild är med )

/ Kerstin

Likes

Comments

Contains affiliate links

Här kommer bästa receptet om du vill bjuda dina kollegor på smarrigaste kakan...alla älskar ju choklad... och kokos ( nästan iallafall. ) Lovar dig att det blir uppskattat med en kaka som är utan vetemjöl ( glutenfri ), laktosfri ( ej komjölk ) och utan raffinerat socker. Som sötning har jag istället använt dadlar och honung med massor av näring. Så ge dina fantastiska kollegor bästa fredagsfikat fullproppat med massor av energi och näring.


Ingredienser botten:
7 dl mandel
12 medjooldadlar ( tar du vanliga så får du öka antalet )
0,9 dl kokosolja,
2 tsk vaniljpulver
1 tsk salt
2 dl rå kakao
1,5 dl vatten, ta i lite i taget...ska bli kladdigt.

Ingredienser kokoslager:
4 dl kokosflingor
0,5 dl honung
1 tsk vanilj
1 dl kokosmjölk ( förvaras i kylen, det tjocka )
2 msk solroslecitin ( går att utesluta )
1 dl kokosolja

Ingredienser dekoration:
0,5 dl kokosflingor

Gör botten & dekorationen så här:
Börja med att spänna fast ett bakplåtspapper i en kvadratisk springform.
Mixa mandlarna fint i en matberedare.Tillsätt dadlar och mixa.
Tillsätt resten av ingredienserna och mixa.
Ta sen vattnet och tillsätt lite i taget....det ska bli en kladdig smet. Hur mkt vatten beror bl.a. på hur torra dadlarna är.
Tryck ut chokladsmeten i formen. Rosta kokosflingorna som ska vara till dekorationen... de här blir ju inte raw. Vill du ha kakan helt raw så rostar du dem inte...

Gör kokoslagret så här:
Mixa alla ingredienserna i matberedaren. Ta av det tjocka lagret i burken med kokosmjölk, grädden. Mixa inte för länge, behöver bara blandas.
Häll ut kokossmeten över chokladbotten, försök att få den ganska jämn med en slickepott.
Sist strör du över den rostade kokosen.
Ställ i frysen över natten eller ett par timmar.
Ta ut formen, lossa kanterna.Vänta lite och skär upp. Skär inte för stora bitar.
Det är just det som är bra med rawfood, att det räcker med en mindre bit och du blir nöjd. Om inte allt går åt så frys in dem i bitar ( styckfrysta) bara att ta upp när du blir fikasugen.

Tips!
Vill du göra den utan mandlar? Byt ut mandlarna till solroskärnor alt. halva mängden solroskärnor och halva mängden pumpakärnor. Ibland får man ta mindre mängd vatten beroende på "hur torra" ingredienserna är.


Lycka till nu!! Och må gott...

Letar du efter en bra matberedare? Rekomenderar varmt denna från Kitchen Aid. Läs mer om den i länken genom att klicka på bilden och min matberedare!

Likes

Comments

I förrgår kom min mamma hem från sin kurs i ekotryck.
Det är så lustigt hur det blir ibland...Hon har varit iväg flera dagar och lärt sig nytt, skapat och inspirerats, och kommer hem alldeles stolt med massor av vackra tryckta bitar.
Jag gjorde an ny liten kaka med choklad och kokos i fredags ( som min man älskar) och vet ni vad??Färgerna stämde precis! Vi var bara tvungna att att lägga ihop allt och ta några bilder.
Som ni redan vet så har jag och min mamma ett projekt som heter
Rödbetor och Rostiga spikar.
Vi har bestämt att under hela 2017 så ska vi samarbeta, jag med min Rawfoodfika och mamma med hennes vackra textiltryck. Vår stora önskan och mål är att detta ska resultera i en vacker bok med recept.

PS receptet på den här kakan kommer....DS

Må gott!!

Likes

Comments

Contains affiliate links
Kände att jag bara var tvungen att göra en tårta av våra fantastiska svarta vinbär!
När jag var barn tyckte jag smaken var lite svår att tycka om men mina föräldrar har alltid älskat svarta vinbär så de har alltid funnits med hemma.

Den här tårtan vill jag tillägna min Morfar Arne Larsson som alltid tog tillvara på ALLT som växte i hans trädgård.....just svarta vinbären tyckte han mkt om och sa att - "Det är förnämliga bär och så nyttiga!!"
Man var tvungen att plocka av vartenda bär på busken och inget fick förfaras!

Och jag måste säga att smakerna blir fantastiska,
kanske lite mer " vuxensmak" eller så är det bara jag som tror att det är mer vuxna som tycker om svarta vinbär....

På bilden är det ett textiltryck i bakgrunden med ett porträtt på min morfar. Mamma är det som skapar textilen, kolla gärna in hennes Facebook och instagram. Trycklek och rödbetor och rostiga spikar.

/ Kerstin


Mitt tips idag!

Rekomenderar varmt denna kokosoljan från Biofood för er som gör egen rawfoodfika! Jättebra, och dessutom ekologisk!
För att läsa mer om denna kokosolja, klicka på bilden!

Likes

Comments

Vill tipsa er om ngt ganska enkelt som jag och min man dricker varje morgon. Väldigt enkelt och med otroligt mycket häsofördelar. Så det första ngn av oss gör varje morgon alldeles nyvaken är att värma lite vatten ( inte koka ), pressar en citron och river färsk ingefära.
Jag brukar pressa en citronhalva i varje glas men Kristian tycker det är lite surt så han tar en halva till två glas.Detta har vi gjort i många år nu och vi tycker att man får en bra och fräsch start på dagen.
Läs gärna mer om alla hälsofördelar i länken

Hälsofördelar

Recept:
1 glas vatten
1/2 pressad citron ( välj alltid ekologisk citron )
Lite riven ingefära

/ Kerstin

Likes

Comments

Nu när det är det lite kyligare dagar och kvällar så blir jag sugen på lite värmande drycker...

Ikväll använde jag Havredryck som mjölk. I min dryck hade jag (2-3 koppar) rå kakao, innehåller bra fetter, protein, järn, magnesium, krom, fosfor och svavel. Innehåller också massor av antioxidanter. Det har visat sig vara bra mot högt blodtryck, bra för matsmältningen och immunförsvaret. Och kakao gör dig lycklig!

Lucumapulver, smakar gräddkola och används som sötning. Innehåller bl.a. kolhydrater, fibrer, karoten, B3 och järn. Mesquitepulver, innehåller mkt protein, kalcium och magnesium. Den har en rik melass och karamelliknande smak. Balanserar blodsockernivån. Lågt GI, tar ca 4-6 timmar för kroppen att bryta ner mesquite ( vete 1-2 timmar) och ger därför ett stabilt blodsocker.

Macapulver, utvinns ur macaroten, rotfrukt. Användes av indianerna som naturmedicin för att öka energinivåerna i kroppen, balansera hormonerna, stärka den psykiska hälsan och det mentala välmåendet! Bra va? Innehåller fem gånger mer protein än ris och fyra gånger mer fibrer än potatis. Maca kallas ibland peruansk Viagra eftersom det ger både män och kvinnor ökad sexlust.

Jag kan fortsätta hur länge som helst med hur fantastisk maca är....är också populärt hos högpresterande elitidrottare. Och lite färsk chili för att få lite sting och värmande dryck. ( kan uteslutas) Jag vill inte ha den för söt men vill man ha sötare dryck så tillsätt en dadel när du mixar. ...Har du inte färsk chili och dadel i så kan du bara vispa ihop det i grytan...Om du vill hålla den rå så värm inte mer än 45 grader, chilin gör att den ändå "värmer"

Må gott!

Likes

Comments

Contains affiliate links

Startar dagen med Chia gjord på Havredryck, Vaniljpulver och Chia såklart. Till det gör jag en grön smothie och min nya favorit. En bärsallad med antiinflammatoriska kryddor. I den har jag grape, massor av olika bär
och • ingefära • nejlika • kardemumma • kanel.

/ Kerstin


Receptet är från den här fantastiska boken! Klicka på länken i bilden för att läsa mer om den!

Likes

Comments

Contains affiliate links

Lavendel med rabarberswirl och lakritsströssel.....

Börjar landa lite nu efter förra veckans fotografering och caféet vi hade för två veckor sedan.
Lavendeln blommar så vackert i min trädgård nu och tycker det är så roligt att använda blommorna som smaksättning. Jag har länge gjort en tårta med lavendel och citron som många tyckt mycket om! Nu ville jag skapa en spännande efterrätt till vackra sommarkvällar ( eller mysiga regniga dagar med tända ljus )

Lavendeln är lite svår, vi är ju inte så vana att använda lavendeln i Sverige.... men till slut så gjorde jag ett strössel med lakrits, en swirl med rabarber och jordgubb, och såklart själva lavendelsmeten.
Kombinerade detta i små glas och det blev en ljuvlig smakkombination!

Jag lät en nära vän till mig provsmaka.....hon sa..... "ja den i skålen va nog det ljuvligaste i kombinationsväg jag ätit.....lovar jag överdriver inte! Underbart gott!! Passade så bra ihop!!"

Sånt blir man ju alldeles lycklig av att läsa! Så ut i trädgården och smaka på er lavendel Och till er som är sugna på receptet så kommer det i boken!

/ Kerstin


Till sist ett litet tips!!

Vill också passa på att visa min blender/mixerkanna som enligt mig är bäst på marknaden!
Har provat flera innan denna, och ingen har hållt samma kvalité, den har stark motor och mixar superfint!
Jag ångrar inte en sekund att jag valt just Vitamix! Värd sitt pris helt klart!

För att läsa mer om denna blender/mixerkanna, så klicka på bilden så får du fram både var du kan köpa den och mer information!

Funderar du på att byta blender/mixerkanna, så satsa på kvalité direkt istället för att prova många billiga som inte håller i längden!

Likes

Comments

Jag beslutade att starta RÅFika´s blogg i mitten på Juni, och har fått jättemycket positivt respons för den!
Det har gjort det extra roligt att fortsätta på sociala medier, och tack vare Er har det gett mig ytterligare inspiration att även starta ett Instagram konto. Först Facebook, sen denna blogg och nu Instagram.

Hoppas att vi ses även där och du blir en Instagramföljare av RÅFika!! Vill du följa mig skriver du bara RÅFika eller rafikakerstin i sökrutan på Instagram så hittar du mig där! Det finns också inom kort en länk här från bloggen direkt till mitt konto!

/ Kerstin

Likes

Comments