Header

Önskar er en vacker och rofylld luciadag.
Just nu har vi en fantastisk fin vinter, precis som den ska vara.
Ett alldeles vitt sagolandskap, ta in detta och njut hela dagen.
Bjuder på en liten tjuvtittsbild från den kommande boken, en saffransruta.
Perfekt att fira luciadagen med 🌟

/ Kerstin

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Vinn RÅFikas unika receptblad!!

• Jordgubbstårta med rabarberswirl
• Chokladpaj med kola
• Toscaruta
• Kokosruta

Tävlingen pågår just nu på RÅFikas facebooksidaRÅFika

Gå in och läs mer om tävlingen där!!!

Lycka till!! / Kerstin

Likes

Comments

Superenkel, förbered ngn dag innan du tänker röra ihop Rocky roaden... vill du göra hela rocky roaden och vill ha även det receptet klickar du här Godaste Rocky roaden

Dadelkola ca 60 st:

15 st medjooldadlar ( urkärnade )
0,5 dl kokosolja ( smält )
1 msk salt
0,5 dl lönnsirap

Mixa alla ingredienserna till kolan i en matberedare. Kör tills det blir en boll som far runt...Använd en slickepott och bred ut kolan i en form eller bakplåtspapper.Ställ i frysen tills det stelnat, ngn timma...

Ta ut och skär i lagom små kolabitar. Rulla till ovala kolor. Lägg upp det på tex. En skärbräda som du ställer i frysen till du ska använda dem.

Orkar du inte rulla så funkar det ändå, samma smak oavsett form...

Lycka till!

Likes

Comments

Superenkel att göra, och raw såklart 😉
Rocky road har blivit en storfavorit hos många bland julgodiset.
Förmodligen för att smakerna söt kola, salta nötter och choklad är en fantastisk
smakkombination.
Jag har gjort en variant där du slipper det vita raffinerade sockret, bra va!
Hur enkelt som helst!
Jag gjorde dadelkolor ( istället för dumlekolor ) och valde salta jordnötter ( ej raw ).
Vill du ha helt raw så tar du naturella jordnötter, också väldigt snygga.
Bli inte avskräckta nu och tycker det låter jobbigt att göra egna kolor, de är superenkla!! Men behöver förberedas så de har blivit kalla och stelnat.
Så varsågoda här kommer min ”första adventspresent” till er, recept på en fantastiskt god Rocky road!
Den här äter du med gott samvete, fullproppad med nyttigheter.

Kram

Ps. receptet hittar du under bilden!


RECEPTET PÅ ROCKY ROAD ( raw )

Dadelkola ca 60 st:
15 st medjooldadlar ( urkärnade )
0,5 dl kokosolja ( smält )
1 msk salt
0,5 dl lönnsirap

Mörk choklad:
2 dl kakao ( rå )
2 dl kokosolja ( smält )
1 dl lönnsirap
2-4 msk kakaosmör ( smält )

Övriga ingredienser:
2 dl pistagenötter
2 dl jordnötter ( välj salta e. naturella )
2 paket, ca 3 dl kokosruta ( René Voltaire )

TIPS!
Vill eller orkar du inte göra kolor så funkar det med att hacka ner dadlar, mullbär eller gojibär.... Kokosrutorna kan bytas mot Macadaminötter eller kokoschips.


GÖR SÅ HÄR:

Förberedelser:
Ställ in burkarna med kakaosmör och kokosolja i ugnen på lägsta temperatur ca 40 grader så att dem blir rinnande. Ställ ingredienser i rumstemperatur.

Dadelkola:
Börja med att göra dadelkolan.
Kör alla ingredienser till dadelkolan i en matberedare tills det blir en ”kolaboll” som far runt.
Tryck ut smeten i en valfri form och ställ den kallt. Kokosoljan behöver stelna för att du ska kunna rulla dem... Vänta ett par timmar, skär i ca 60 bitar och rulla sedan till ovala små kolor. Ställ in i dem frysen.

Mörk choklad:
Vispa ihop alla ingredienserna utom kakaosmöret till chokladen ordentligt i en bunke. Viktigt att ingredienserna inte är kalla här... Tillsätt till sist det smälta kakaosmöret och blanda väl. Ställ undan.

Tillsätt övriga ingredienser:
Häll upp alla övriga ingredienser ( nötter och kokosbitar ) i en stor skål. Tillsätt de frysta dadelkolorna och rör försiktigt runt. Häll över chokladen och vänd runt till allt är täckt av choklad. Häll ut allt i en kvadratisk eller avlång klädd springform. Strö gärna lite extra nötter på som dekoration. Ställ i kylen till den stelnat ordentligt. När du tar ut den så skär i lagom stora bitar.

Njut!

Likes

Comments

Dagens tips!

Om man vill äta fantastiskt god vegansk och raw mat så rekommenderar jag varmt Svea hälsocafe i Hjo.

Idag blev det lunch för mig och mamma i Hjo, har länge velat åka till villa Svea och äta. Vackert hus i en fin miljö i parken.

Vi blev varmt mottagna av Natalie Shen som driver cafét. Supergott, verkligen!

Hann tyvärr inte fika men de erbjuder också goda rawfoodbakverk.

Tack för ett fint möte Natalie och lycka till!

Likes

Comments

I söndags var den sista fotograferingen.... tema advent, jul och nyår.

Har varit mycket förberedelser innan. Advent och jul är en högtid som De flesta av oss tycker mycket om, vi vill gärna baka lite och umgås mycket för att få den där härliga julstämningen.

December är också en månad som många tycker är svår, att det blir för mkt av det goda. Vi mår inte bra av vitt raffinerat socker.

Därför har jag tagit fram recept utan socker.... och sånt vi inte mår så bra av. Men du kan fortfarande njuta av fantastiska smaker och dofter av saffran, kanel, kardemumma, nejlika,pomerans, ingefära.....riktiga smaker.

Några tuffa och intensiva timmar i söndags med vår fantastiska fotograf Ingela Linder, och med resultat av fantastiska foton som vanligt.

Nu undrar jag vilket julgodis som är din favorit? Eller är det lussekatter, pepparkakor, vad fikar du helst på i advent och jul?

Må gott och njut av advent.

Kram /Kerstin

Likes

Comments

Här kommer äntligen utlovat recept på min guldmjölk.....jag gör den lite på känsla...men här kommer ett bra grundrecept fullproppat med massor av antiinflammatoriska och dessutom goda kryddor!


0,5 liter Havredryck ( gärna Änglamarks )

1-2 tsk äkta kanel

1-2 tsk kardemumma

0,5 tsk nejlika

Liten bit chili

2 cm ingefära

4 cm gurkmeja

0,5 tsk svartpeppar

1 msk kokosolja

Mixa, värm på plattan. Var försiktig med gurkmejan, färgar väldigt....vispa lite så det skummar i mjölken när du serverar.

Lycka till och njut av din guldmjölk!

Likes

Comments

Tänk, ett helt år snart...

På söndag är det dags att fota igen med ingela.

Tema, advent, jul och nyår.

Har farit runt och fixat julblommor och julpynt redan nu för att få den riktiga julkänslan. Perfekt med snö nu också, hoppas den ligger kvar.

Lite stress och prestationsångest är det faktiskt, känner att man vill det ska bli bra.

Vill visa bra recept som man kan njuta av och som smakar jul.

Smaker av saffran, pepparkaka, mörk choklad, vit choklad, nötter och torkad frukt.

Hoppas att jag kan inspirera er till att prova nya recept på jul

Må gott!

Kramar

Likes

Comments

Bästa receptet!! ( och superenkelt...)

Nu är avokadona perfekta i affären, eko såklart.

Detta fina recept kommer från en kurs som jag gick för två år sedan, har gjort det så många gånger.

Gör en laddning ( jag brukar göra dubbel sats) och ställ in i kylen... de är försvinnande goda i min kyl, känns ju bara bra när barnen (och vuxna) får i sig massor av näring och bra fetter.

Perfekt också när det är gluten, laktos och nötfritt

Mina barn brukar lägga frysta hallon på sina...

Chokladmousse

2 avokado

150g dadlar

0,25 dl lönnsirap

1 tsk vaniljpulver

3,25 dl ljummet vatten, ca 40 grader...

0,5 dl kokosolja ( kallpressad )

0,5 tsk salt

1 dl kakao ( rå)

Mixa allt helt slätt i en mixerkanna.

Häll upp i små formar eller små koppar.

Låt sta i kylen ca 6 timmar.

Toppingförslag

Hasselnötter, kakaonibs och mullbär

Kokosflakes, solroskärnor och tranbär

Frukt

Bär

Likes

Comments

5 dl havregryn ( använder urtekrams grova, glutenfria )

2 dl kokosflingor

2 dl mandlar

2 dl hasselnötter

2 dl torkad frukt( mullbär svarta elller vita, gojibär )

1 dl pumpakärnor

4 msk chiafrön

2 msk kanel ( äkta ceylon )

1 tsk vaniljpulver

salt

0,5 dl lönnsirap

1,5 dl vatten

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Häll på vätskan och blanda runt ordentligt.

Sprid ut blandningen på en plåt och torka i ugnen ca 10-12 timmar på lägsta temperatur. Ha ugnsluckan lite på glänt så att fukten kommer ut.

Kolla så att den är helt torr innan du häller upp den på burk.

Originalreceptet är Erika frost recept från boken rå matglädje, fantastisk bok. Mitte recept är nästan samma men lite annorlunda 😊

Hoppas det smakar!

Likes

Comments