Header

Den här årstiden som är just nu är en av mina favoriter.

Det är en årstid när man hinner med att ta hand om sig...

Efter sommaren så startade vår hösttermin med en rivstart ( som det gör för de flesta) Nu har rutinerna kommit på plats och barnens skola flyter på.

Har haft det i tankarna ett tag och längtat efter en detox. Jag gör det ibland för att pausa lite, när man inte riktigt njuter av maten, när sinnena inte riktigt är med.

Jag valde ett program med grönsaks och fruktsmoothies.

Jag tycker det är svårt att juicea, då känner jag mig hungrig och inte nöjd, behöver mina fibrer.

Körde fem dagar, mån till fredag.

Första dan är alltid lite jobbig, fick lägga mig och vila lite på eftermiddagen...

Men sen mår jag så bra, känner mig pigg och fräsch.

Känns också skönt att detoxa nu när det är lite mellantid innan advent och jul drar igång, känner att man har en bra start på det.

Och när man är färdig så upplever man smaker så mkt mer och det smakar så gott.

I helgen som var nu fyllde min man Kristian 40, eftersom han också jobbar väldigt mkt så kände vi att vi inte riktigt orkar ett kalas.

När man jobbar mkt så saknar man kvalitetstid med barn och familj.

Jag och tjejerna tog med pappa Kristian ner till Österlen till ett helt fantastiskt boende som heter Apan&Klyset i Vik.

Det blev en underbar helg med morgonpromenad på klipporna, bokskogspromenad och bara vara.

När regnet kom på lördagen så var det jättemysigt att kura, tända brasa och spela spel tillsammans.

Må gott alla och ta tillvara på den här tiden, perfekta veckor för återhämtning....

Likes

Comments

Jag prenumererar på den här fina tidningen, journal chocolat.

En jättevacker tidning som produceras i grannbyn av fantastiska människor. Du kan följa dem på instagram och facebook där de tipsar om choklad, god fika och vackra bakverk.

I det senaste numret allra längst bak så fanns en fin bild med på mina bakverk, jättekul!

En bild från vårt senaste café, after work.

Lustigt att det är precis samma bitar på bilden som jag tävlade med på Rörstrand.

Kolla in dem på sociala medier och beställ en prenumeration och låt dig inspireras.

Hjärtligt Tack Karina och Per-Olof von Brömsen

Likes

Comments

Jag chansade och tog med två bidrag att tävla med. Kokosrutan som är nötfri och chokladpajen som är riktigt lyxig.

Det funkade utmärkt att lämna fler bidrag. Jag och mamma tog oss dit och kom tio minuter innan inlämningstidens slut. Vi blev varmt välkomnade av Fredriksfika, Letsfika och Rörstrands museichef. De blev jätteglada över att det kom in rawfoodbidrag och andra hälsosamma alternativ. Kändes jättebra, de tyckte allt såg fint ut och med fina receptblad.

Under tiden juryn försvann iväg en timme hann jag och mamma dricka te och småprata lite, så mysig stämning i Rörstrands café. Jättekul att få träffa Fredrik Nylén (fredriksfika) och småprata och höra lite om hans erfarenheter av blogg och fika.

Innan vinnaren presenterades så berättade Gunilla ( letsfika ) om hur viktigt fikastunder är för oss och att det är vår paus och återhämtning i vardagen.

Vinnaren ( hann inte uppfatta namnet ) var en chokladbrownie med havtornmashmallows.

MEN Inger Nordström ( museichefen ) ville också tacka för de fina rawfoodbidragen som kommit in och ville att vi skulle hålla kontakt för ett ev. samarbete framöver

Jag blir hur glad som helst över det.

Jag visste att när jag åkte dit att det var en tävling med mkt traditionell fika, men jag ville ändå pusha och visa hur gott det är med rawfood. Och att det är en stor hälsovinst att välja en tårta utan vitt socker, gluten och laktos. Jag tycker själv om att fika på Rörstrands men tyvärr blir det bara te för mig då, så nu håller jag tummarna för att jag sått ett litet frö och att det kommer finnas ett rawfoodalternativ framöver.

Jag försöker att alltid efterfråga rawfood när jag är på ett café, gör gärna det du också så hjälps vi åt Alltså ingen förstavinst men det känns ända väldigt bra.

Och ett jättestort tack till alla er som hejat på mig och önskat mig lycka till!! Det betyder så mkt för mig att ni finns där och ”hejar” och skriver fina, vänliga ord!

Likes

Comments

Idag ska jag göra ngt jag aldrig gjort förut. Jag fick tipset om en tävling i Lidköping, "Årets Rörstrandskaka".
Besök tävlingen här!
I juryn sitter ”letsfika” och ”fredriksfika” Se dem båda på Instagram.

Första pris är att vinnarkakan finns i deras café under ett år, och det är ju precis det som jag vill. Att fler upptäcker rawfoodfika och hur fantastiskt gott det är. Jag saknar ofta själv ett alternativ när jag är på café. Ett som är utan raffinerat socker, gluten och laktos. Vi får se vad som händer... om de är redo för lite " nytänk".

Nu har jag bara lite svårt att välja vad jag ska lämna. Känner att det behöver vara ganska enkelt att göra, choklad är alltid gott.. och ska jag lämna ett nötfritt bidrag?

Undra om man får lämna två bidrag....

Wish me luck!!!

Likes

Comments

Bär och fruktremmar....

Försvinnande goda! Man tycker att man gör en rejäl laddning med en hel plåt men det säger bara swish så är det borta! Känns ju ändå bra när barnen mumsar i sig massor av nyttigheter. Blåbär, lingon hallon, citron i en härligt söt och syrlig kolarem. Inga färgämnen och inget raffinerat socker.


Grundrecept
Ca 10 blötlagda aprikoser
2 mogna bananer ( går att utesluta)
1-2 paket bär beroende på hur snabbt de ska torka och hur tjocka remmar du vill ha.
Du kan välja blåbär, hallon eller jordgubbar
Mango och citron, zest och juice ( jag brukar mixa med kärnorna) Anans och mango
Tillsätt gärna lite lingon, havtorn och tranbär i också

Kör allt i mixerkanna, blender tills det blir helt slätt. Häll upp på en plåt på bakplåtspapper. Ställ i ugnen att torka på lägsta temperatur, lägg ngt emellan tex en vikt grytlapp så att fukten kommer ut. När de torkat klipper du remmar av dem i önskad storlek.


Mumsa och njut!

Det är inte alltid jag hinner klippa remmar innan de är slut....

Lycka till!

Likes

Comments

Fotografering på söndag med vår fantastiska fotograf Ingela Linder, kolla gärna in hennes instagramkonto eliningela.

Vi tänker höst, nypon, äpple, blåbär, växtfärgning....

Jag fixar och grejar i RÅfikaköket.

Likes

Comments

Vem älskar inte choklad och rostade hasselnötter?

Här kommer ett jättelätt recept på fantastiskt goda bollar.

För att få den där extra goda smaken så är det viktigt att du använder bra råvaror som är ekologiska. Använd också en rå kakao, gör så stor skillnad. Om du inte får tag på det just idag när du vill göra dina bollar så rekommenderar jag Coops ekologiska kakao, bra smak.

Vill du göra bollen helt raw så struntar du i att rosta nötterna.

Vi brukar alltid ha rostade hasselnötter hemma i en burk, familjen tycker det är gott att äta på som lite snacks... och det är gott att toppa med hackade hasselnötter på frukost och mellis.


Hasselnötsbollar
med choklad.

3 dl rostade hasselnötter
Mixa
5 st dadlar
0,5 tsk salt
1 tsk vanilj
Mixa
1 dl kakao
0,5 dl kokosolja
1 msk kaffe ( kan bytas ut mot vatten )

Börja med att rosta hasselnötterna, häll i en kökshandduk och låt svalna.

Mina barn älskar när jag rostar hasselnötter ( brukar rosta två stekpannor med nötter ) , de brukar ta handduken med de varna nötterna och värma sig på, som en vetekudde.

När de är kalla så gnugga av skalet i handduken. Separera nötterna från skalet genom att lyfta upp nötterna ur handduken och låt skalet ligga kvar.
Mixa först nötterna i matberedaren. Tillsätt dadlar, salt och vanilj och mixa.
Sist tar du i kakao, kokosolja och kaffe ( du kan ta vatten istället för kaffe), det ska bli en kladdig chokladsmet.
Ibland om kokosoljan är väldigt lös så kan smeten bli lite lös, ställ då bunken i kylen en stund så den stelnar lite. Rulla bollar av smeten och rulla dem i hasselnötshack. Alt. Om du inte orkar/ hinner rulla. Tryck ut smeten i en form, strö över hasselnötshack. Ställ i frysen och skär rutor.

Tips!
Ta med dig några bollar i en fin liten ask och bjud en kär vän på.

De vackra pappren i bakgrunden har min mamma gjort. Hon använder sig av en speciell teknik, växtfärgning och ekotryck.

Må gott!

Likes

Comments

Det här receptet är inte helt raw....
men ändå ett mycket bättre alternativ när godissuget sätter in!

Tjejer känner ju ofta ett stark sug efter choklad och nötter en viss tid i månaden.... då är den här bra att ta till så man inte "trillar dit" i sockerträsket.


Kola
17 medjooldadlar
1 msk Solroslecithin ( kan uteslutas)
0,5 dl lönnsirap
0,5 dl olivolja
0,5 dl kokosolja
1 tsk salt

Mixa allt i en matberedare tills det blir en "kolaklump"
Här väljer du...
jag brukar smeta ut kolan i matberedaren och strö över en påse med salta jordnötter
( vill du ha helt raw så ta naturella jordnötter och salta lite extra), mixa/ pulsa så att nötterna blandar sig i kolan.
Vill du hålla nötterna hela så häll upp kolan i en bunke och blanda i nötterna för hand.
Tryck ut nötklolan i en form och ställ i kylen medan du gör chokladen.

Chokladtäcke
1 dl kokosolja
1 dl kakaopulver ( rå)
0,5 dl lönnsirap

Ingredienserna behöver vara rumstempererade och Kokosoljan flytande. Vispa ihop allt ordentligt till en slät chokladsås och häll över nötkolan.
Ställ in i kylen och låt kallna.
Ta sedan ut och skär upp små rutor.

Tips!
Vill du ha den nötfri? Byt ut jordnötterna till corn flakes ( inte heller raw men ger crisp) Köp då urtekrams som är utan socker.

Lycka till!

Likes

Comments

Bipollen använder jag till att strössla över frukosten, dekorera tårtor
och rulla bollar i....

Vill tipsa er om den här fantastiska lilla gulguldiga kulan. Kanske lite annorlunda ( söt och nötig ) i smaken men oftast väldigt omtyckt. När jag började köpa hem den för några år sedan så var min Alice ca 5 år hon hon älskade sina Bipollen. Hon ville äta dem både till frukost och kvällsmat....

Bipollen är en produkt från bina, pollen från växter och blommor klumpar ihop sig med nektar ute i naturen. Klumparna fastnar på binas bakben och överskottet trillar av när de kommer till kupan. Klumparna ( Bipollen ) tas sedan tillvara av biodlaren. Bipollen består av ca 35% protein ( högre än nötkött per 100 gram ).
Bipollen har också en hög koncentration av näringsämnen, aminosyror, vitaminer och mineraler. Koncentrationen är oftast högre än i frukt och grönt. Pollena innehåller flera antibakteriella ämnen. Studier har visat att Bipollen stärker immunförsvaret, vilket i sin tur kan hindra de vanliga bakterier som vi börjar bli resistenta mot, till ex stafylokocker och streptokocker. En matsked om dagen räcker....

Låt maten vara din medicin!

Likes

Comments

Kärt barn har många namn... smoothiebowl, porrige och lila gröten....

Här kommer bästa frukosttipset när du har lite bråttom på morgonen och behöver få i dig ordentligt så du blir mätt! Mycket näring och bra sätt att få i dig ordentligt av våra fantastiska bär på....bara i med alla ingredienserna och mixa... toppa med din favorittopping!

Jag använde • kokoschips • Pekannötter • Hackad päron • Hampafrön • Pekannötter • Kakaonibs • Bipollen

Den här bärgröten är omtyckt av många, speciellt älskad av Elsa 5 år som har döpt den till " lila gröten" Passar ju egentligen lika bra som frukost på helgen när du oftast har tid att sitta och njuta lite extra.

Receptet är för 4 personer eller 2 hungriga... blir det över så häll upp det i en glasskål och ta till mellanmål på eftermiddagen.

Recept

2 dl havregryn ( jag använder urtekrams grova, glutenfria)
0,5 dl Chiafrön
1 dl mandlar
1 matsked lingon/tranbär/havtorn
2 dl jorgubbar
1,5 dl blåbär
2 bananer
Lite salt
1 dadel ( valfritt)
2,5 dl vatten

Hoppas ni tycker om den lika mycket som vi!
Må gott!

Jag bara älskar dessa små skålar i bambu som jag köpt på Claes Ohlsson, perfekt storlek till allt möjligt!

Likes

Comments