Header

Som jag skrev i föregående inlägg så skall jag ha praktik de kommande två veckorna. Under dessa två veckorna har jag fått i hemuppgift att välja ut ett förbättringsområde inom min träning. Vad vill jag förbättra och hur skall det förbättras?

Jag har alltid velat kunna göra chins (pull-ups). Inte bara kunna göra en, utan kunna hänga och kontrollerat dra mig upp och ner minst 10 st gånger. Helst 20 st gånger med en extra viktplatta kring kroppen... Därför har jag valt detta område. Så framöver kommer jag att lägga in en hel den chins i min träning, inte varje pass men betydligt fler gånger än vad jag tidigare gjort. Inom kort kommer jag att skriva mer utförligt vad målet är och hur jag skall gå tillväga.

Från i fredags när jag gjorde chins.

Likes

Comments

Den följande veckan börjar min praktik som jag skall ha i två veckor. Detta innebär att jag inte kommer lägga 2h om dagen på att åka tåg till Göteborg utan istället 10 minuter på att gå till praktiken, skönt. Detta i säg leder till att jag kommer få mer fritid = mer träningstid! Jag skall även börja med min periodiska fasta igen denna veckan (läs mer om det: här ). Matintag mellan kl 12 - 20 är det som gäller denna veckan.


Måndag:

Kondition och bröst/triceps med Samuel

Tisdag:

Pass 1: Kondition, intervallträning

Pass 2: Mage/axlar

Onsdag:

Pass 1: Kondition och löpteknik

Pass 2: Ben

Torsdag:

Vila/långpromenad:

Fredag:

Rygg/biceps

Lördag:

Kondition

Söndag:

Vila


Nästa lördag fyller jag år och tillsammans med en nära vän skall vi ha en födelsedagsfest. Det är mycket som skall fixas denna veckan på grund av det men förhoppningsvis hinner jag med all träning som jag vill ändå. Inte mycket soffhäng denna veckan helt enkelt.

Likes

Comments

Just nu är jag fylld av endorfiner och seratonin. Denna veckan går jag en utbildning för att bli personlig tränare, för Nordic Academy. Det innebär en vecka av biomekanik, träningslära, anatomi, sjukdomslära, idrottsskador och programplanering. För mig är detta väldigt roligt!

Detta betyder att föreläsningarna börjar tidigare och är intensivare. Därför har jag valt att inte fortsätta min periodiska fasta diet denna veckan. Jag äter istället en stadig frukost när jag vaknar för att ha tillräckligt med energi hela förmiddagen.

Idag hade vi lektion på gym och där fick vi testa på biomekanik i det praktiska arbetet. Ex. Hur tyngdkraften och vinklar påverkar vilka muskler som arbetar i rörelsen.

Efter skolan tränade jag och Amanda även ett lång pass kondition. Vi körde 3x20 kondition på antingen stegmaskin, crosstrainer, rodd eller löpband. Mellan dessa 20 minuter tränade vi på chins, som är någonting vi vill bli bättre på. Vi avslutade med dynamisk stretch för att få upp vår rörelseförmåga i axlar och bröstrygg.

Frontböj, här vilar stången på främre axelmuskler. Viktigt att tänka på här är att inte fälla fram ryggen, då kommer stången vilja glida av axlarna vid tung vikt.

Ryckböj, här hålls stången rakt över huvudet med raka armar. I denna form av knäböj behöver ryggmuskulaturen jobba betydligt mer.

Här stretchar jag ut bröstryggens muskler (som jag dödade igår på gymmet). Även om du inte tränar ryggen varje dag är det viktigt att stretcha ryggen en stund varje dag.

Likes

Comments

Denna veckan har jag skrivit en mer utförlig planering för hur både min kost och träning skall vara fram till juni. Jag har gjort ett matschema vecka för vecka och i helgen gör jag ett specifikt träningsschema.

Mitt matschema denna veckan kommer att se ut såhär.

Vecka 4:

Periodisk fasta = ät under 8h/dygn och det mellan 11-19.
Klockan 11 äter jag frukost som består av havregrynsgröt. Lagad tillsammans med proteinpulver.

Detta är den enda bestämda måltiden jag äter. Tiderna jag går i skolan varierar mycket och därför kan jag inte planera in lunch något klockslag.

Till mellanmål dricker jag en proteinshake, bestående av havregryn, proteinpulver och vatten. Behövs det så äter jag även en frukt.

Till middag äter jag vegetariskt. Protein i form utav linser, olika bönor, quinoa, quorn och oumph (mm).

Livsmedel att utesluta helt denna veckan är:

- bröd
- pasta
- ost


Anledningen till att jag väljer periodisk fasta är för att det ger en snabb start i en deff. Jag kommer snabbt att tappa överflödig vätska i kroppen. Varför jag väljer bort bröd och pasta är för att jag har en liten överkänslighet mot gluten och jag märker tydligt att min mage blir svullen när jag äter det. En del säger att detta inte är någonting farligt osv, men jag personligen tycker om att inte gå runt med en svullen mage.

Såhär såg förövrigt min jul ut i kost.

Då jag var sjuk förra veckan och fortfarande känner av att min kropp inte mår helt bra så har jag inte gjort något träningsschema för denna veckan. Istället lyssnar jag på kroppen och tränar när jag känner att det funkar. Än så länge har jag tagit två långpromenader och kört ett mördarpass med marklyft på gymmet tillsammans med Christopher. Idag ska jag träna ben och kondition.

Likes

Comments

Jag vaknade idag med väldigt ont i halsen. Just nu är det inte läge alls att bli sjuk, har så otroligt mycket i luften just nu. Men men, detta betyder att jag måste träna min kropp lite lättare denna veckan. Vila den men fortfarande stimulera den.

Måndag:
Vila, enbart en långpromenad får tmin hund.

Tisdag:
Axlar + bål

Onsdag:
Långpromenad med hög intensitet

Torsdag:
Pass 1: Intervallträning
Pass 2: Ben

Fredag:
Intervallträning

Lördag:
Bröst/triceps

Söndag:
Ben, avluta med en långpromenad på 1-2h


Kommande helg är jag ledig och då kan jag lägga in mer träningspass. Dels finns det mer tid och min kropp får tid att vila mellan passen. Dessutom har jag inbokat en hel hemmakväll tillsammans med familjen. Min bror åker snart iväg till alperna, för att vara där i ett par månader.:(

Likes

Comments

Träningen idag har gått väldigt bra. Jag tränade kondition i skolan.. Stod på crosstrainern i 40 min innan jag avslutade med dynamisk stretch. Knepet för mig att göra löpbandet/crosstrainern roligare är att jag tävlar mot tiden. Om (som idag) det har gått nästan 6 min sen jag började och jag har bränt 56 kalorier så brukar jag sätta upp mål som "jag ska ha bränt 100 kalorier innan det har gått 10 min". Wips så hade det gått 10 min och då blev istället målet att ha bränt 300 kalorier innan 20 min hade gått. Detta är för mig ett roligt sätt att pressa mig emot siffrorna. Du blir tvungen att öka antingen lutning eller hastighet för att "hinna i tid". Det hela slutade på 520 kalorier efter 40 min.
Gör ni också såhär?

Efter skolan åkte jag hem och lagade lunch för att sedan plugga lite innan jag mötte upp George på gymmet för ett till pass. Denna gången tränade vi axlar och mage. Även det gick väldigt bra. Motivationen är uppe och jag känner mig faktiskt redo för en helg full av jobb.

Likes

Comments

Jag brukar nästan alltid äta en stadig frukost. Den består som bas utav havregrynsgröt och sedan lägger jag till olika saker beroende på vad jag är sugen på. Detta är i form utav olika bär, frön, frukter och ägg (eller andra proteinkällor). Ibland kokar jag gröten tillsammans med ägg och ibland tillsammans med proteinpulver. På detta sätt får jag en grym start på dagen och jag meddelar min kropp att den inte behöver hålla inne på mitt fett idag. Dvs. Det är inte svältperiod och då är det fritt fram att sätta igång metabolismen. För så är det nämligen, att får inte kroppen i sig rätt mängd mat så tror den att det är "svåra tider" och då minskar fettförbränningen. Det är alltså inte något påhitt att du kan äta dig smal. Men då ska det givetvis vara rätt mat.

Frukost idag: havregrynsgröt, äpple, apelsin, banan, chiafrön och pumpafrön. Jag tycker även om att ha mjölk till gröten och då föredrar jag havremjölk.

Nu kallar skolan!

Likes

Comments

Idag har varit en bra dag. Vädret är ingen höjdare och jag märker av att jag behöver solstrålar på min kropp nu. Behöver fylla på förrådet med D-vitamin och få den där naturliga glädjen jag får så fort jag ser solen skina! För att göra någonting åt detta så var jag faktiskt förbi affären och köpte just D-vitamin idag. Att man bör äta det, speciellt på vinterhalvåret är ju någonting som varenda näringscoach pratar om. Får se om det är en sån dunderkur och om jag märker någon stor skillnad nu.

Dagen i övrigt startades med ett stort glas vatten. Sedan cyklade jag hem till Samuel för att försöka få med honom till gymmet. Det var en död gränd så att säga haha. Trots att frukosten stod redo i sängen ville han inte med. Det slutade med att jag cyklade vidare själv till gymmet. För att ni ska förstå situationen lite mer frågade jag honom igår om han ville med och träna på förmiddagen idag. Han svarade "ja, om du får upp mig ur sängen".

Väl på gymmet hade jag inte så mycket tid och det resulterade i ett effektivt konditionspass. Dagens konditionsträning bestod att snabba intervaller med kort vila. Efter 20 min gick jag av rullbandet, hoppade in i duschen och begav mig sedan till skolan. Kort och gott kändes passet väldigt bra. Jag förväntade mig inte att jag skulle ha mycket energi då jag tränade på tom mage (tycker om att göra det på morgonen) men all energi jag hade fokuserades på rätt sak. På tåget åt jag såklart min havregrynsgröt med bär på. = protein + fibrer + antioxidanter.

I skolan var vi även där på gymmet. Ett träningspass utförde jag tillsammans med Christopher enligt fustra träningsmetod och jag lärde mig som alltid (när jag tränar med honom) väldigt mycket bra övningar och teknik.

Jag ersatte mitt planerade pass (axlar/mage) med träningspasset jag tränade i skolan istället. Ska försöka ta igen det passet antingen imorgon eller i helgen.

Likes

Comments

Denna veckan planerar jag in mer cardio men jag kommer inte ersätta styrka med cardio utan istället bara komplettera med det. Kroppen kommer utsättas för mycket mer träning och därför är sömnen extremt viktig nu. Jag är taggad för hur min kropp kommer reagera.

Måndag:
Långpromenad
jag känner att min kropp (speciellt ryggen) är trött efter förra veckans massage jobb. Jobbade onsdag + fre-sön heldagar och min rygg behöver vila. Därför tar jag en långpromenad idag och avslutar kvällen med att få massage av min kollega. Toppen!

Tisdag:
Pass 1: Powerwalk 1h
Pass 2: Ben + rumpa med avslutning på crosstrainer 20 min.

Onsdag:
Rygg + biceps

Torsdag:
Pass 1: Cardio + funktionell träning
Pass 2: Axlar + mage

Fredag:
Pass 1: Ben + rumpa
Pass 2: Cardio

Lördag:
Cardio

Söndag:
Cardio

Likes

Comments

Jag är inte alls särskilt duktig på att uppdatera och utvärdera min träning just nu, jag tar mig inte tid till det helt enkelt. Det är faktiskt tråkigt för jag tycker ju om att skriva.
Kan jag skylla på att det är stressigt kring jul? Nja, isåfall är mitt liv stressigt hela tiden.

Träningen det senaste har i vilket fall rullat på otroligt bra. Motivationen som jag fick under praktiken har stannat och det blir flera träningspass i veckan! Härligt. Det är dock lite väl mycket focus på styrka nu och lite för lite på löpningen, men det ska jag ändra på i nästa vecka.

Lite cabelflyes (och fokus) från ett par dagar sedan.

Likes

Comments