Jag har jobbat med att lära mig grunderna i Tai Chi, jobbat målmedvetet i över en månad och det är roligt. Riktigt roligt rättare sagt och utvecklande. Gjort samma övningar varje dag, känner att grunderna börjar sitta, att man börjar "förstå" rörelsen och att varje gång går det lättare.

Jag har först kört ett längre Qi gong pass på drygt 40 minuter för att komma in i andningen, känslan i rörelserna och sedan gått över på Tai Chi övningarna. Som Qi gongen är det mjuka, metodiska rörelser i samklang med andningen.

Ska fortsätta detta projekt med Tai Chi. Jag kommer återkoppla med fler tankar och videos. Kommer också inleda en fördjupning, utveckling av Qi gongen som jag kommer skriva om. Nya rörelser i medicinsk Qi gong med kommentarer och videos.

Väl mött!

Vid pennan Peter Trsavec

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Nu har jag provat mig på några Tai Chi övningar. Det är väldigt likt Qi gong där man jobbar med mjuka rörelser samt andningstekniken. Lite annat rörelseschema, lite mer utmanande med motoriken men riktigt skönt i kroppen efteråt. Ska fortsätta detta nybörjarprogram för att få in känslan och lära sig grundmomenten.

Jag lägger till video som jag jobbar utifrån. Tai Chi för nybörjare 😊

https://youtu.be/6w7IS8_UzHM

Likes

Comments

Jag har börjat fördjupa mig kring utveckling av min Qi gong och meditation. Det är alltid spännande och utmanande att börja något nytt. Därför har jag börjat studera vad Tai chi är för något, en form av vidareutveckling kring Qigong/meditation. Jag tänkte inleda bloggandet med fakta kring Tai chi, lägga ut filmer och lägga till mina personliga reflektioner.

Tai Chi är på en och samma gång gymnastik, meditation och Qi Gong. Grundövningen är den långsamma Tai Chi-formen, som är en flytande och obruten serie rörelser. Det kan kallas röreselsemedition. Rörelserna utförs långsamt, mjukt och ändå kraftfullt, med avspänd kropp och avspänt sinne, men med djup koncentration, på ett sådant sätt att hela organismen stärks och balanseras. Genom att öka det fria flödet av Qi-energi arbetar Tai Chi på att återskapa balansen mellan människans fysiska, mentala och själsliga natur. Det motverkar stress och sjukdomar, leder till bättre hälsa och välbefinnande. Tai Chi Chuan, som är det fullständiga namnet, kan läras av alla oavsett kön, ålder och fysiska förutsättningar.


Tai Chi, som också är namnet på Yin & Yang-symbolen, arbetar med att kombinera den inåtriktade, meditativa Yin-energin med ett kampkonstmönster för att ge fokus och riktning för den utåtgående Yang-energin. Dessa utgör ett komplementärt motsatspar, därför jobbar vi också med partnerövningar där man lär sig att harmonisera dessa energier och tillämpa Tai Chi's principer. Genom att accelerera den långsamma formen kan den förvandlas till en sofistikerad kampkonst. Om man gradvis lär sig detta och fortsätter att träna dess inre och yttre tekniker, då kan man med tiden utveckla Tai Chi till ett effektivt självförsvar, ett system där mental kontroll och balans är av större vikt än fysisk styrka.

Tai Chi har delvis sin bakgrund i Qi Gong-system som De fem djurformerna, Dao Yin och andra taoistiska övningar, som på 1200-talet sammansmältes av munken Cheng San Feng till Tai Chi. Cheng San Feng På så sätt har Tai Chi sina rötter i kinesisk filosofi, främst taoismens Yin-Yang tänkande, och i den kinesiska medicinens människosyn.

Qi Gong är ett samlingsnamn för alla de traditionella kinesiska metoder som genom meditation och rörelseövningar påverkar människans Qi. Qi Gong betyder helt enkelt "Qi-energi övning" och har utvecklats parallellt med den kinesiska medicinen under tusentals år. Tai Chi är en undergrupp av dessa, och ingår i det större begreppet Qi Gong. Qi kan ses som "livskraften", energin som finns i allt, och som i människan flödar i ett grenverk av kanaler. Detta är en parallell till begreppet "Prana" i den indiska filosofin, därför kallas Tai Chi och Qi Gong ibland för kinesisk yoga. Människans hälsotillstånd och harmoni är beroende av balansen och det fria flödet i detta system. Det kan påverkas genom behandlingsformer som exempelvis akupunktur, massage och akupressur, och genom övningar som meditation och rörelseövningar. Det mentala påverkar det kroppsliga och kan ge upphov till såväl välmående som sjukdomssymptom, och det fysiska påverkar i samma utsträckning det psykiska. Detta är ju egentligen allmänt känt, men det är sällan vi tar fasta på detta. I den kinesiska medicinen går man så långt som att se dem båda som ett och samma. Genom Tai Chi annan Qi Gong lär oss därför att arbeta med såväl kroppslig som själslig balansering.

Stavningen av Tai Chi Chuan och Qi Gong samt andra namn på dessa. Tai Chi Chuan kan stavas på flera olika sätt, beroende på vilket utskriftssystem, (romaniseringssystemen Wades/Giles och pinyin) man använder och kan dessutom sammanskrivas eller särskrivas. Och förstås förkortas till det mera vardagliga Tai Chi. De vanligaste andra skrivsätten är Taichi, Taichi Chuan och Taichichuan samt Tai Ji, Taiji, Tai Ji Quan, Taiji Quan och Taijiquan.

Tai Chi Chuan kallas också Wu Tang Chuan, Wu Dang Quan efter dess ursprung på det taoistiska klosterberget Wu Dang Shan. Det är en parallell till namnet Shao Lin Shan, det buddistiska klosterberget, som gett namn åt Shaolin Quan.

Andra namn är Chang Chuan, Chang Quan (Long fist, Long boxing) samt Ruan Chuan, Ruan Quan (Soft fist, Soft boxing p.g.a. sin betoning av det mjuka. Så säger man att det mjuka övervinner det hårda) och Nei Chuan (inre stil boxning, p.g.a. betoningen av Qi och meditation) är ett annat namn. Därför hör Tai Chi Chuan också till Nei Jia, (De inre stilarnas familj), tillsammans med Ba Gua Chuan (De åtta trigrammens boxning) och Xing Yi Chuan. Ytterliggare ett annat namn som i bland användes är Skuggboxning.

Även för Qi Gong finns naturligtvis dessa andra utskriftssätt, Qigong och Chi Kung, Chikung. Det finns en närmast oändlig mängd olika övningar och namn inom Qi Gong, säker många hundra, men några är populärare och mer utbredda. Så lär vi t.ex. ut Ba Duan Jin, De Åtta Silkes Brokaderna, som har stor utbredning i Kina, och som ibland kallas kinesisk yoga.

Dessutom har varje Tai Chi skola ett eget namn, efter mästarefamiljens namn. Således har vi Chen Tai Chi, Yang Tai Chi, Wu Tai Chi (äldre och nyare, två olika), Hao Tai Chi, Sun Tai Chi och Tung Tai Chi (Dong Tai Chi), efter dessa mästaresläkter som fört traditonen vidare och i olika grad förändrat stilen.

Till detta kommer alla de moderna hybridformer som den kinesiska regeringen låtit skapa. Dels det som heter Jiandan Taiji/Tai Chi, vilket betyder förenklad Taiji, och ibland kallas Pekingform, ibland 24-form efter antalet posititoner i denna starkt förkortade och förenklade form. Denna form skapades av en regeringskommitté på 50-talet som en slags kinesisk folkgympa, den skulle vara extremt lätt att lära och man massutbildade sport- och gymnastik-lärare att kunna lära ut den till "massorna", och till alla skolelever. Den kallas också Goverment Taiji. Regeringen lät också skapa tävlingsformer, som ofta hybridiserar sport med Taiji, och Taiji med Shaolin-stilens kungfu, och med Pekingoperans akrobatik. Här hittar vi det som idag kalls Wushu.

Dessa befinner sig samtliga ganska långt från den traditionella, klassiska och taoistiskt baserade Tai Chi Chuan som är både Qi Gong och Kung Fu, meditation och kampkonst samtidigt, som ser dessa element som helt oskiljaktiga och avhängiga av varandra. Detta skapar den unika form av Kung Fu som Tai Chi Chuan kan uppnå, där hälsa, meditation och självförsvar utvecklas samtidigt, och helt parallelt.Likes

Comments

Tänkte skriva lite kring vikten av andning i Qi gong, lite information och fakta kring detta. Utan korrekt andning är Qi gong ingenting. Jag har hållit på med Qi gong i snart tre år, först nu på senare tid jag har börjat lära mig vikten av korrekt andning när jag utför Qi gong rörelserna.

Qi-andning är en form av Qigong med särskilt fokus på bukandningen och innefattar olika rörelser och andningsövningar för att stimulera de inre organen samt våra olika känslor och fylla på med ny livsenergi.
Övningarna handlar om att avlägsna kroppsliga och mentala blockeringar, öva upp koncentrationsförmågan och den mentala närvaron i kroppen. Det tränar också koordination och balans. Genom att synkronisera andningen med rörelserna kan vi styra vår Qi till de aktiva kroppsdelarna.
Är man nybörjare på Qigong-andning kan man under övningarna känna sig trött, gäspa, känna sig tung i delar av kroppen, bli lite yr eller vinglig. Detta är vanligt om man inte praktiserar andningen regelbundet och kommer av att vi syresätter vår kropp bättre, samt att fysiska och känslomässiga blockeringar löses upp. Det visar att du gör på rätt sätt :)

I gamla tider har Qi-andning kallats "metoden att eliminera sjukdomar och förlänga livet". Daglig Qi-andning har en rad fysiologiska och psykologiska effekter. Bl a sänkt blodtryck och puls, minskad syreförbrukning. Den lugna andningen påverkar också nervsystemet så att sinnet och därmed hela människan blir lugn. Bukandningen masserar också bukens organ, vilket medför att matsmältningsorganens rytmiska rörelse fungerar bättre, enzymer som främjar näringsupptagningen utsöndras och bukens organs syresättning ökar. Slutligen är Qi-andningen avsedd att balansera kropp och själ.

Under qigong-andningen förlänger du även utandningen, vilket får din kropp att slappna av. Inandning är en aktiv process där bland annat pulsen stiger, medan utandning är en passiv process kopplat till avslappning och där pulsen sjunker. Ökad avslappning gör att du upplever mindre stress och mer harmoni. När din kropp är mer avslappnad fungerar du bättre och kan åstadkomma mer med mindre ansträngning.

Exempel på fördelar och goda effekter av att göra qi-andnings qi-gong:

- Förbättrat immunförsvar
- Stärker muskler och skelettet​
- Förbättrar lungkapaciteten
- Förbättrar sömnen
- Stärker immunförsvaret
- Avslappningsförmågan ökar
- Lindrar värk och spänningar
- Minskar stress & ökar stresståligheten
- Ökar blodcirkulationen
- Ökar tillflödet av ledvätska i dina leder
- Förebygger och lindrar sjukdom
- Ökar din syreupptagningsförmåga
- Fyller på med ny kraft och energi
- Tränar upp & ökar koncentrationsförmågan
- Stärker den mentala närvaron i kroppen,
- Tränar upp koordinationen
- Förbättrar andningen
- Hjälper oss att bli mer närvarande i nuet
- Sätter oss i kontakt med vår inre vägledning
- Ger kroppslig och fysisk balans och själslig styrka

Lite kring andningsteknik inom Qi gong.

Vid pennan Peter TrsavecLikes

Comments

Meditation är ett botemedel mot stress. Jag har börjat att lägga ca 10-15 minuter varje dag på att sluta ögonen och försvinna in sig själv, att jag stänger ute allt utanför min meditation. Ju mer man fördjupar sig i ämnet meditation så fascineras av allt detta kring hur meditation påverkar ens inre. Då jag lever i psykisk ohälsa så är meditation balsamering för själen och vägleder mig i tillvaron.

Meditation ger mig en större balans i tillvaron, lär mig att hantera negativa tankar, ger mig också en bättre förståelse att värdera händelser på ett mer objektivt sätt, vilket i slutändan gör mig mindre stressad. Genom att jag försöker utveckla min meditation lär jag mig att tysta återkommande negativa tankar och känslor. Finns några ledord kring meditation, fokusering, uppmärksamhet, koncentration, avslappning och insikt. När man läser om meditation, så läser man återkommande att kontinuerlig meditation så aktiverar man delar av hjärnan som främjar mer positiva känslor.

Meditation är en avslappnande övning som resulterar i lugna tankar och ett centrerat sinne. Att förbereda sig för att meditera är en process som kan göra meditationen effektivare och mer njutbar. Här kommer några tips för att förbereda inför meditation som kommer hjälpa dig att meditera mer naturligt. Att meditera är en process och borde inte stressas.

Ser man till vad meditation bidrar till:

- psyket, välbefinnande
- bra mot stress
- bättre sömn, djupare sömn
- återhämtning, kroppen självläker
- ökar självkännedom, självkänsla och självförtroendet
- avspännande för hjärnan, tankar och sinnestryck
- förhöjer närvaron i nuet
- ökar koncentrationsförmågan, skärper tankeförmågan
- depressioner, nedstämdhet, ångest
- immunförsvaret
- bra för hjärtat, sänker blodtrycket
- avspännande för muskler

Detta är några punkter där meditation hjälper. Många av dessa har hjälpt mig. När jag tänker tillbaka på livet innan allt detta med meditation, Qi gong, akupunktur och kost, så har detta förändrat mitt liv i 180 grader. Vet inte hur mitt liv hade sett ut om jag inte hittat denna väg. Det jag jobbat mycket med är andningsmeditation. Den är enkel men så givande. Man fokuserar hela meditationen kring andning. Jag brukar köra följande upplägg:

1) andas in genom näsan, känn hur luften strömmar ner i kroppen, hur kroppens alla delar och celler fylls med livskvalitet.
2) andas ut genom näsan.
3) upprepar mellan 10-50 ggr.

Jag brukar känna av lyssna på min andning, försöker koncentrera mig på andning, tappar jag fokuseringen så börjar jag om. Denna meditation är enkel, man kan görs den i kön etc. Senaste tiden har jag börjat med shower meditation, en skön känsla att känna vattenstrålarna och kategorisera dem. Det har börjat bli en rutin där jag avsätter några minuter vid varje duschtillfälle och det är så otroligt skönt. Kan starkt rekommendera detta. Rensar hjärnan och bidrar till harmoni.

Jag kommer fortsätta att fokusera inläggen kring meditation då jag tycker det är intressant, känner också att min hjärna börjar klara av det bättre än i början.

Vid pennan Peter

Likes

Comments

Jag tänkte lägga ut en video kring Medical Qi gong och lägga in lite text just kring Medical Qi gong.

Medicinsk Qi Gong - Biyunmetoden är en egenvårdsmetod där man genom avslappning, naturlig andning, koncentration och naturliga rörelser tillför livsenergi (qi) till kroppen och hjärtat. Denna samordning mellan inre och yttre rörelser, stillhet och aktivitet, ökar människans förmåga till självläkning och förbättrar kroppens egna funktioner.

Qi kan översättas med livskraft eller energi. I likhet med elektrisk energi kan vi inte se eller ta på den, men vi vet att den existerar och vi har möjlighet att ta hjälp av den. Gong kan översättas med metod, teknik eller prestation.

Medicinsk Qi Gong är en del av den traditionella kinesiska medicinen (TKM) med rötter mer än 5 000 år tillbaka i tiden. De gamla kineserna hade så stort medicinskt kunnande att de klassificerade de olika inre organen och deras funktioner många hundra år innan denna kunskap klassificerades i västerlandet. TKM genomsyras av helhetstanken att kropp och själ är delar av en helhet, i samverkan med varandra. TKM är ett medicinskt system som gör det möjligt att behandla enligt en helhetssyn.

De fyra huvudgrenarna består av

  • Medicinsk Qi Gong
  • Akupunktur
  • Örtmedicin
  • Tuina - kinesisk massage

Miljontals kineser har under årtusenden i samklang med naturen ägnat sig åt kroppsövningar och mental träning som Qi Gong för att främja sin hälsa. Man anser att människan sedan födseln fått ett visst mått av grundläggande livskraft (Yuan Qi), och att man med Qi Gong-träning kan aktivera denna livspotential och på så sätt utnyttja kroppens självläkande kraft maximalt.


https://www.youtube.com/watch?v=Z2n4WfwIXnk

Likes

Comments

Tänkte lägga ut en video kring kvälls Qi gong. Jag har sen en längre tid tillbaka börjat att köra denna video och jag har märkt en markant skillnad, sover mycket bättre och kroppen är i harmoni. Så jag kan rekommendera denna video, tar bara 20 minuter och det kan vara värt i fall man har sömnproblem samt att kroppen harmoniseras :)Likes

Comments

Nu har jag tagit tjuren vid hornen och bestämt mig för denna spännande rundresa i Kina, där man får prova på fem av landets flertusenåriga traditioner. Jag kommer resa till områden som har stor betydelse inom måleri, poesi och film. I dessa intressanta och vackra miljöer skall jag närma mig gamla kunskaper genom att själva få prova på samt utöva direkt på plats.

Största hindret är hur jag ska tackla min flygrädsla 😊

Bland Suzhous trädgårdar lär man sig om fengshui och i tempelmiljön bland Wudangs dimhöljda berg praktiserar man qigong och tai chi. Något jag längtar till att få uppleva, att få uppleva min passion. När vi kommer till Nanchang besöker vi ört- och akupunktur sjukhuset där kinesisk medicin praktiseras. Resan startar i Shanghai och avrundas hos terakottaarmén i Xian.

Datum:
12 – 28 april 2018

Dag 1
Flyg till Shanghai

Dag 2
Shanghai
Ankomst till Shanghai och transfer till vårt hotell. Resan börjar i det moderna Kina, i metropolen Shanghai med sina 30 millioner invånare. Nästan alla kinesiska städer har bytt skepnad på några få år. Ingenstans är det så tydligt som här i Shanghai. Miljontals av folk från landsbygden har kommit hit för att söka lyckan och de behövs i den takt som Shanghai byggs. Under ett tag på mitten av 90-talet sades det att 20 procent av jordens lyftkranar fanns i Shanghai. Säkert en överdrift, men ändå väldigt talande. Idag är det inte så mycket en arbetsplats man besöker som en fullt utvecklad stad.

Efter välkomstlunch får vi en första teprovning där vi får prova på några av de mest kända kinesiska tesorterna, så som oolongte med mycket arom och mustigt puer-te vilket, liksom vin blir allt bättre ju fler år det har på nacken.

Vi tar tunnelbanan till Folkets torg och ser de storslagna byggnader som finns runt torget. Här finns ett urbant planeringscentrum som är en utställning som visar hur Shanghai vuxit från två skyskrapor på 80-talet till de tusentals vi ser idag.

Vi fortsätter nedför Shanghais klassiska shoppinggata - Nanjing Lu och ser ett härligt folkmyller bland de neonklädda butikerna. Vi ser ett Shanghai som övergår från eftermiddag till kväll. Till slut når vi the Bund. Från den flera kilometer långa promenaden ser vi Pudong på andra sidan floden.

Här reser sig några av världens högsta byggnader. För 15 år sedan inte mer än ett risfält, idag står byggnader som motsvarar halva Singapore här. Vi ser det Shanghai som sägs återupptäcka sitt förflutna och uppfinna sin framtid.

Tillbaka till hotellet.

Dag 3
Shanghai
Vid Folkets park i Shanghai ligger Shanghai Museum som vi besöker på förmiddagen. Det är Kinas sannolikt främsta museum för kinesisk konst och hantverk. Här hittar vi fantastiska klädedräkter från många av de 56 etniska minoriteter som finns i Kina, men också mycket mer finkulturell konst i jade och keramik samt fina kollektioner av tuschmåleri och kalligrafi. Här ges en kort introduktion till kinesisk kalligrafi och landskapsmåleri vilket vi kommer att ha nytta av senare på resan.

Efter lunch i folkets park åker vi tillbaka och strosar i de pittoreska kvarteren i närheten av vårt hotell och passar på att besöka Sun Yatsens gamla bostad som ligger här. Sun Yatsen var en kinesisk revolutionär politiker och en symbol för det moderna Kina eftersom han var en av de starka krafterna bakom att den sista kejsaren av Kina störtades 1911. Ett stenkast därifrån ligger de gamla franska kvarteren vilka vi också besöker. Det tidstypiska kolonialområdet är numera upprustat med mycket konstgallerier och caféer inspränga mellan husen.

Dag 4
Suzhou
På morgonen åker vi snabbtåg till kanal- och trädgårdsstaden Suzhou, vilket tar under timmen. Suzhou kallas ofta för Kinas Venedig eftersom den den ligger i ett floddelta och hela staden består av kanaler som flyter mellan de vita kalkstenshusen. Fram till för 60 år sedan hade Suzhou hundratals av klassiska kinesiska trädgårdar, flertalet anlagda för många hundra år sedan i anslutning till rikemännens boningar. Idag finns 71 av dem bevarade, varav nio står på UNESCOS världsarvslista.

Denna dag besöker vi en av de mest berömda, Den ödmjuke administratörens trädgård. Er färdledare berättar om hur de byggts efter fengshuis principer i en strävan efter balans mellan de fem elementen, vilket möjliggör för qi att flöda harmoniskt i trädgårdslandskapet. Hemmen stod för det konfucianskt strikta med jämna linjer och höga trösklar. Trädgården stod för det taoistiskt fria och här möter vi istället runda fönster, snirklande gångar blandat med bambu och de speciella stenarna med håligheter som plockats i den närliggande Taisjön.

Därefter besöker vi Suzhou museum där den världsberömda arkitekten IM Pei lekt med element och utmanat fengshuis principer och inspirerats av traditionell kinesisk arkitektur. I M Pei har sina rötter just i Suzhou och Suzhou Museum som blev klart 2006 är en av de senaste byggnaderna I M Pei gjort och han har själv sagt att han inte ska göra så många fler (han har fyllt 99 år nyligen så det kan kanske vara förståeligt). Det är som alltid med hans byggnader ett verk som har mycket av de geometriska mönster han är närmast besatt av (inte bara för Pyramiden vid Louvren). Museet innehåller kinesiskt måleri, kalligrafi och mycket annat av det fina hantverk som provinsen står för.

Dag 5
Suzhou
Vi besöker fisknätsmästarens trädgård på morgonen. Trädgården är en av de mest berömda trädgårdarna i Kina på grund av att den enligt fengshui's principer balanserar landskapets fem element på ett harmoniskt vis. Trädgården har även uppskattats i väst och kopierades i sin helhet 1982 på Metropolitan Museum of Art i New York där den fortfarande finns att beskåda.

På eftermiddagen får vi en matlagningskurs där vi får prova på att laga några traditionella kinesiska maträtter. Den kinesiska matkulturen bygger på att äta balanserat - smaker och färger kompletterar varandra och anses därmed stärka hälsa och välmående.

På kvällen har vi egen tid att utforska staden och vandra längs dess pittoreska kanaler och gränder.

Dag 6
Hangzhou
Vi besöker ännu en trädgård som ligger nära vårt hotell, Lejonhuvudets trädgård som är känt för sina många vackra stenar, innan vi tar ännu ett snabbtåg till Hangzhou (90 min) där vi anländer på eftermiddagen.

Vi bor nära den Västra sjön som är känd sedan Tang-och Songdynastin då Hangzhou var centrum för handel och kommers i södra Kina. Den västra sjön har varit inspiration för konstnärer poeter men även för trädgårdarna i både Suzhou och övriga delar av Asien, och anses sedan historisk tid vara en plats där det råder harmoni mellan människa och natur. Vi får egen tid att vandra i området kring sjön samt på en bro som sträcker sig över hela den västra sjön. Kvällen spenderar vi i Hangzhous gamla stad som är fullt av tehus och restauranger med utsökta rätter.

Dag 7
Hangzhou
Vi besöker Hangzhous tedistrikt känt för sitt gröna te, det så kallade drakbrunnsteet (Longjing). Vi gör först ett besök på ett museum i tedistriktets utkant där vi får en genomgång av olika teer och deras historia.

Efter lunch på museet gör vi en vandring på fem km genom det gröna kulliga landskapet omgärdat av bambuträd, till en te-odlare som bjuder in oss på en kopp nyskördat drakbrunnste i sitt hus. Under pratstunden här får vi lära oss om teets olika skördesäsonger och vilka processer teodlarna använder för att teet ska få den bästa smaken.

Dag 8
Wuyuan
Tidig färd med tåg till Wuyuan i Jiangxiprovinsen och deras hundraåriga byar som ligger utspridda som ett pärlband i ett böljande kulligt och grönt landskap. De flera hundra år gamla byarna består av klassiska konfucianska klan samhällen, och många av byborna här har levt över tiotals generationer i samma by. I varje by finns både förfäders altare och en förfäderssal. Området är fullt av hundraåriga kamferträd ofta planterade vid ingången till byarna eftersom de anses vara heliga och beskydda barnen från sjukdom och olycka.

Vi kommer fram lite efter lunch och besöker den största byn Jiangwan där vi får en föreläsning från vår färdledare om fengshui och hur landskapet på olika sätt anses påverka människans hälsa och välmående.

Byarna i Wuyuan ligger ofta belägna utefter en bergsrygg i norr och de flesta husen vetter mot söder eller öster. Bergen och skogen är helig och representerar drakens vener igenom vilka qi flödar och försörjer byn med hälsa och välstånd. Vi går genom Jiangwans vitkalkade hus upp till de bakomliggande ”drak-venerna” och tittar på de fler-hundraåriga träden. Därefter gör vi en kortare vandring till byn Xiaoqi där vårt hotell är beläget, vid en vacker åmynning. Här bor vi lite enklare och äter en rejäl bondmiddag på kvällen.

Dag 9
Lushan
Denna dag gör en tre timmars vandring i norra Wuyuan mellan två byar i samma vackra kulturlandskap. Efter en sen lunch åker vi gemensamt mot Lushan bergen, en bussfärd som tar ca 3 timmar.

Lushan bergen är kända i den kinesiska mytologin och ses som ett andligt centrum för den kinesiska civilisationen. Det var här som poeten Li Bai (Li Po) skrev några av sina mest kända verk och på 600-talet startade Den vita hjort-grottans akademi, det äldsta kända högre lärosätet i Kina. I slutat av 1800-talet byggde amerikanska och europeiska missionärer villor och kyrkor i området som fortfarande står kvar. Det fungerade då som en kurort för många västerlänningar. Efter kommunisternas övertagande använde Mao Zedong och andra partimedlemmar området som rekreationsort. Idag är det framför allt besökt av inhemsk turism och är med sina vackra branta, dimhöljda klippor värt ett besök. Om vädrets makter är med oss beskådar vi solnedgången från en klippavsats.

Dag 10
Lushan
Vi gör en vandring genom bambuskog till ett buddistisk tempel mitt i skogen. I närheten får vi undervisning i kalligrafi av en känd kalligraf i Lushan. Alla får pröva på konsten i ett par timmar och vi får en föreläsning om kalligrafi och denna uråldriga konstform.

På eftermiddagen besöker vi Lushans berömda vattenfall, det största mäter 155 m i fallhöjd. Den som vill gå den långa vandringen ned längs med de många fallen får många sköna vyer under dagen, men för den som vill ta det lugnare går det också fint att titta på vattenfallen från ovan.

Dag 11
Nanchang
Efter frukost åker vi med egen buss ett par timmar till den närmsta staden, Nanchang. Efter lunch i stadens centrum får vi en föreläsning om grunderna i kinesisk medicin på Nanchangs sjukhus för traditionell kinesisk medicin. Därefter får vi gå på studiebesök på sjukhuset och titta på hur doktorerna behandlar patienter med kinesisk massage, tuina och akupunktur. Vi besöker även örtkokeriet och apoteket som ligger i anslutning till sjukhuset. På kvällen finns möjlighet för den som själv vill få tuina-behandling i närheten av vårt hotell.

Sen kväll tar vi nattåget till Wudangbergen, 11 timmars tågresa inåt landet.

Dag 12
Wudangbergen
Wudangbergen är kända som Taoismen vagga, det vill säga den plats där principen om yin och yang tog form. Här tränas en speciell form av Tai Chi men även många andra kampsportsformer härstammar runt dessa bergstrakter. För västerlänningar är bergen nog mest kända från kungfufilmen Crouching Tiger Hidden Dragon och den plats där filmens hjältinna dramatiskt kastar sig ut för ett stup precis framför Wudangtemplet.

Vi anländer med tåget runt lunchtid och blir hämtade av en buss som kör oss upp till en Taoistisk kungfu-akademi, där vi ska tillbringa de kommande två nätterna. Skolan ligger fridfullt mitt i bergen en bit från turiststråken. Efter lunch och incheckning på rummen får vi en föreläsning i Taoism och undervisning i qigong som vi tränar utomhus med utsikt över bergsryggarna i fjärran. Efter middagen samma dag tränar vi ytterligare en timmes qigong innan det är läggdags. Nivån på träningen läggs individuellt beroende på om du har tidigare erfarenhet av qigong, så att både nybörjare och erfarna kan få nya träningsupplevelser.

Dag 13
Wudangbergen
Denna dag får vi efter frukost undervisning i qigong på morgonen för att därefter göra en dagsutflykt till det berömda Wudangtemplet. De röda byggnaderna som utgör Wudangtemplet ligger insprängt i det bergiga landskapet.

För den som vill och orkar finns här fina vandringar i bergen med milsvid utsikt över ett landskap som liknar en kinesisk målning. För andra går det fint att även tillbringa dagen vid en klippavsats och ta det lugnt efter morgonens träningspass. På kvällen blir det middag på skolan och ännu ett qigong pass innan dagens slut.

Dag 14
Xian
Efter frukost och ett sista qigongpass tar vi egen buss nerför bergen och sedan västerut inåt landet. Vi kommer tillbringa merparten av dagen på buss men kommer att göra ett par stopp på vägen, bland annat för att äta en äkta kinesisk bond-lunch i en by på vägen.

Sen eftermiddag anländer vi till Xian, Kinas historiska huvudstad med över 3000 år på nacken. Vi går upp på stadens stadsportar som omger hela innerstaden och promenerar en bit på muren tillsammans varifrån vi kan blicka ut över den inre stadens folkmyller och liv.

Dag 15
Xian
På morgonen åker vi till Qinkejsarens gamla armé i terrakotta. Större delen av dagen går till att se Terrakottaarmén. Det är flera utgrävningsplatser och det finns filmer att titta på om hur armén hittades i mitten av 70-talet och hur utgrävningarna tog form.

Resten av dagen är det fri tid att gå och strosa i Xian. På kvällen strålar vi samman för en gemensam avslutningsmiddag.

Dag 16
Hemresa

Likes

Comments


Medicinsk Qigong (uttalas tji gång)

Qi = livskraft, energi, andning

Gong = metod, prestation, resultat, arbete, träning

Hur påverkas vår hälsa av vår livsföring och våra tankar?

Denna fråga har på senare tid börjat uppmärksammas även i väst och inom beteendemedicinen bedriver man numera forskning på området. Bl a har man kommit fram till att många av de tekniker som sedan tusentals år används inom andliga övningar inom många religioner faktiskt har effekt på hälsan. Dr Herbert Benson vid Harvard Medical School konstaterade på 1960-talet att människor som regelbundet mediterade fick sänkt vilopuls och blodtryck och minskad syreförbrukning.

Han visade att denna effekt uppnåddes om man följde fyra steg:

1. Sitta tyst och stilla
2. Koncentrera sig på andningen
3. Upprepa ett ord, en tanke eller en idé
4. Passivt ignorera alla andra tankar som dyker upp i huvudet och återvända till ordet, tanken eller idén.

Dagligen praktiseras qigong av miljoner kineser för att bevara hälsan och bota sjukdomar. Detta har man gjort sedan fem tusen år tillbaka. Även enligt nutida västerländska forskare har qigong en hälsobringande effekt. Man har bl a visat att regelbundet utövande av qigong resulterar i sänkning av blodtrycket, pulsen, ämnesomsättningen och syreförbrukningen.

Qigong betyder andningskunskap, innebär manipulation av livsenergin och är en uråldrig teknik som har haft stor betydelse för den kinesiska medicinens utveckling. Mästarna i denna teknik var ursprungligen daoistiska och buddhistiska munkar och de sägs kunna manipulera qi i sina kroppar genom speciella andningsövningar, fysisk träning och intensiv koncentration.
De påstår sig helt kunna kontrollera qi och med viljekraft styra den till vilken del av kroppen som helst för att utföra skenbart övernaturliga kraftprov. De kan både manipulera qi (energiflödet) inom sina egna kroppar, inre qigong och styra den i form av energi utanför kroppen och projicera den mot en annan kropp, yttre qigong. Yttre qi betraktas som en förlängning av inre qi.
En qigong-mästare kan t ex krossa stenar mot sin kropp och få döda ting att flytta sig utan att röra vid dem. Akupunkturläkare sägs kunna sända qi genom nålarna till patienten.

Qigong kan användas för att hålla sig själv frisk och, efter hård träning, för att bota sjukdomar hos sig själv och andra. Ett litet antal av dem som utövar inre qigong när en grad av kontroll av sin inre qi som gör det möjligt för dem att sända denna qi utanför kroppen. Inte alla som tränar inre qigong kan lära sig yttre qigong.
Det påstås att man genom att praktisera qigong kan förändra en sjukdoms förlopp i betydande utsträckning. Dessa förmågor är inte speciella för Kina, de finns också i andra kulturer, t ex Indien.
Dessa förmågor kan verka osannolika för en västerlänning men är egentligen inte konstigare än många av de nymodigheter som introducerats under historiens gång och som först har betraktats med skepsis och löje men som med tiden har accepterats helt. Hittills har det bedrivits väldigt lite forskning om qigong och dess verkningar.

Under 3 000 år har man i Kina studerat qi och dess samband med förebyggande av sjukdomar, bevarandet av hälsan, kroppsdiagnostik och behandling av sjukdomstillstånd.
Qigong nämns i skriftliga urkunder så tidigt som vid tiden för De stridande staterna (475-221 f Kr) och den beskrivs utförligt i den Gule Kejsarens medicinklassiker.
Det finns ingen kartläggning av alla beskrivningar av qigong i gamla religiösa och filosofiska skrifter. Man började undersöka qigong vetenskapligt 1978.

Tekniken skapades av kinesiska daoister men senare har indiska buddhister satt sin prägel på övningarna. Alla Kinas berömda filosofer och lärde, bl a Konfucius, Laozi och Mencius studerade qigong.
Teorin och praktiken inom qigong annekterades av den traditionella medicinen och man tolkade akupunkturmeridianerna som kanaler för qi. Örtmedicin, massage, akupunktur och moxabränning utvecklades som behandlingsmetoder för att korrigera obalans i kroppen, d v s för att reglera qi och bota sjukdomstillstånd.
Uttryckt i moderna västerländska termer kombinerar qigong aerobisk konditionsträning, isometrisk och isoton muskelträning, meditation och avslappning.

Qigong är föregångaren till alla andra stridskonster. De stiliserade, cirkulära, flytande rörelserna har under historiens gång givit upphov till tai ji quan, gong fu (wu shu) och tai kwon do. När man har lärt sig kroppsrörelserna måste man lära sig den kontrollerade andningen.
Andningsteknikerna är komplicerade och mycket varierande. Andningen är djup och rytmisk och inbegriper långsamma in- och utandningar som kontrolleras med diafragma, bröstkorgen, halsen, tungan och näsgångarna. När man bemästrar andningen och kroppsrörelserna lär man sig att "fokusera" qi på en punkt i centrum av kroppen. Denna punkt kallas dantian (livscentrum) och ligger ungefär fem centimeter nedanför naveln och djupt inne i bäckenet. Härifrån sägs qi strömma ut till övriga delar av kroppen.
Efter övning kan man känna qi i denna punkt i form av värme eller hetta. När man börjar praktisera qigong börjar dantian lagra qi-energin, den fungerar ungefär som ett bankkonto, ju mer energi man har lyckats samla, desto mer kan man sätta in på kontot. Genom fortsatt träning lär man sig styra qi till andra delar av kroppen. Att lära sig hela processen är ett livslångt arbete.

För några hundra år sedan fanns det mera än 3 600 olika qigong-skolor. För tillfället studeras mer än hundra olika varianter av kinesiska forskare. Numera blir qigong alltmera populärt och börjar kunna betraktas som en massrörelse som sprids över hela världen.

Det finns fem olika typer av qigong: Daoistisk, Buddhistisk, Konfuciansk, Kampsport och Medicinsk qigong. Alla metoderna är utvecklade från antingen den daoistiska eller buddhistiska skolan.

Man skiljer mellan aktiv och passiv qigong. Aktiv qigong innefattar rörelser som relaterar till akupunkturpunkter och meridianer och stärker de inre organen. Passiv qigong består av meditation som hjälper till att bygga upp energi och lagra qi. Den berör kroppens inre och skingrar tankarna.

När man utövar qigong skall man inte tänka på andra saker utan koncentrera sig på det man håller på med. En del qigong-övningar kräver att man koncentrerar sig på olika områden på kroppen.
Det är viktigt att man är lugn och klar i tanken när man tränar, man skall låta koncentrationen komma undan för undan och försöka uppnå ett "tomt medvetande". Då blir man ett med universum och "himmel, jord och människa blir ett" Qi som passerar medvetandet kan orsaka problem som sedan kan bara svåra att bli av med.

Andningen är viktig både om man mediterar och utför rörelser. Andningen skall synkroniseras med rörelserna. Inandning tillför positiv qi och sker oftast samtidigt med en "öppnande" rörelse medan utandning för bort negativ qi och sker tillsammans med en "stängande" rörelse.
På detta sätt andas man med hela kroppen, genom kombinationen andning/rörelse kan man samla energin genom huden via akupunkturpunkterna. Det finns olika typer av andning. När man har tränat in de olika typerna och tränar utan att tänka på andningen så rör man sig mellan de olika typerna utan att tänka på det.

Rörelserna är viktiga för att qigong skall utföras rätt. Det är viktigt att ryggen är rak för att man skall kunna samla in qi från himlen och jorden och för att qi skall kunna flöda naturligt. Då gör man inte av med så mycket energi.
Man skall också hålla munnen stängd för att qi skall kunna strömma ner till centret och negativ qi kunna sjunka ner genom benen och ut i jorden. När man slappnar av kan qi lättare strömma genom hela kroppen. Det viktigaste när man utför de olika rörelserna är att låta medvetandet och kroppen slappna av så att kroppens funktioner kan fungera på ett naturligt sätt.

Bland qigongens fördelar kan nämnas att genom regelbunden träning får en starkare och friskare kropp och ett ungdomligare sinne och utseende. Den som praktiserar qigong återtar automatiskt den storlek och kroppsform som är ens naturliga och som man har ärvt av sina föräldrar.
Eftersom qigong tränar upp och stärker kroppen får man bättre hållning. En sund kropp betyder att de inre organen är friska och har man friska organ blir man inte så lätt irriterad, arg, överspänd eller deprimerad. Alla dessa känslor påverkas av den inre balansen.
En bättre fysisk hälsa ger stabilare sinnelag och en positiv livsinställning. En persons sätt att vara påverkar andra människors attityd till och sätt att behandla personen. Meditation kan också vara till stor hjälp när man skall lösa problem genom att man kopplar bort all stress omkring sig så att själva problemet blir tydligare. En frisk kropp har mycket energi och blir inte så lätt trött.
Genom qigong-träningen blir man mera kroppsmedveten och känner när man är på väg att pressa sig för hårt. En utmattad kropp kan varken samla positiv qi eller göra sig av med negativ qi. Den som utövar qigong blir lugnare och mera avslappnad och får bättre förmåga att avgöra om en situation eller person är bra eller dålig för en själv.

Vi förbrukar ständig energi och denna måste ersättas på något sätt. När man äter förbrukas energi för kroppen måste ta hand om de ämnen som kommer in. Likadant när man andas, speciellt om luften inte är ren. Även när man sover kan man förbruka energi. För att sömnen skall vara vederkvickande krävs att man slappnar av

Vid pennan Peter

I och med mitt intresse kring Qi gong och min dröm att få uppleva denna träningsform i Kina så har jag googlat fram denna resa 😊 men hur bryter jag min flygrädsla?! ✈️

Likes

Comments