Jag håller på att virka på en gallerfilt, som inte ska bli någon gallerfilt.
Jag hittade en mönster för ett par år sedan på en fin babyfilt som jag blev kär i.
Men nu finns inte bloggen kvar, jag hittar den i alla fall inte, och mönstret är borttaget från Ravelry.
Så försöker återskapa det som jag minns.

De kommande dagarna får utvisa hur det går.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments


Dessa kakor började jag baka igår kväll och idag
på morgonen fick de åka in i ugnen och gräddas.

Nu ska vi på grillfest och nationaldagsfirande.

Likes

Comments


Denna fantastiska filt är virkad av Jennie,
du hittar henne som @crochetsmilla på Instagram.
Jag bara älskar detta kort.

Hon har virkat den i garnet Viking Bambino och mönstret är detta,
som jag gjorde förra sommaren.
Ett perfekt mönster när man vill virka samtidigt som man tittar på tv eller lyssnar
på en spännande ljudbok då det går snabbt att lära sig utantill.


Likes

Comments


Den är äntligen klar, min virkade sommarklänning. Mönstret är mer av en tunika, i alla fall efter resultatet när jag virkat färdigt. Så fick lägga till varven med ränder nertill. Men tycker det blev bra. Och nu slutar den inte längre precis under rumpan.


Mönstret kommer från Scheepjes första magasin, Yarn. Ett härligt magasin full med inspiration, mönster och intervjuer med flera olika kreativa människor.

Denna kommer jag helt klart svansa runt i hela sommaren.Likes

Comments


Här kommer ett uppdaterat mönster på det fodral till grytunderläggen i kork som jag gjorde förra året, då i passande färger till nationaldagen och midsommar.
Garn: 100% bomull, jag har använt Catona.
Nål: 2,5mm
Underlägg: runt i kork, 18-19cm i diameter. Jag har använt mig av detta från Ikea.


Förkortningar
sm= smygmaska
fm= fastmaska
hst= halvstolpe
st= stolpe
lmb= luftmaskbåge
st tills= stolpar tillsammans
relifst fram= relifstolpe framifrån
föreg= föregående
v= varv
stgr= stolpgrupp
hö= hoppa över
m= maska


Info och tips
Varje varv avslutas med en smygmaska i toppen på varvets första maska om inget annat anges.

Varvets första stolpe ersätts med tre luftmaskor, en halvstolpe med två luftmaskor och en fast maska med en luftmaska.

Innan du fäster den sista tråden kan det vara bra att testa fodralet på ett underlägg. Det ska vara svårt att få på, man får dra och vrida lite. Skulle det vara alldeles för litet går det bra att göra ett extra varv med bara halvstolpar mellan varv 13 och 14. Många korkunderläggs storlekar varierar nämligen beroende på vart de är köpta.
Börja med 5lm, slut till en ring med 1sm i första lm.

1: (1st, 1lm) x12

2: om lmb: (3sttills, 2lm) x12

3: (1relifst fram om st tills på föreg v, 3lm) x12

4: (4st om både lmb från v2 och v3) x12

5: (1st, 1lm, 1st mellan två stgr. 1st, 1lm, 1st mellan andra och tredje st i nästa stgr.) x12

6: (2fm om lmb, 1lm) x24

7: (4st tills om lm, 3lm, hö 2m) x24

8: (4st om lmb] x24

9: Börja i andra maskan i någon av stgr. (1fm i de kommande tre m. 1hst i toppen på de 5st tills på v7, hö nästa maska) x24

10: Börja i den en fm innan en hst. (1hst i de kommande 3m, 2lm, hö 1m.) x24

11: (2st, 2lm, 2st om lmb) x24

12: (5st om lmb) x24

13: Börja i andra stolpen i en stgr. (1st i de kommande 4m, 1dst om de två stgr på varv 11, hö 1m) x24

14: (1hst) x120

15: (2hst, hö 1m) x40

16: (1hst) x80

17: (1fm) x80Jag hoppas du ska tycka att den är lika rolig att virka som jag gjort.

Fler bilder hittar du på mitt Instagramkonot: @pysselofix

Som vanligt uppskattar jag feedback. Om du lägger upp kort på något du virkat efter mina mönster vill jag att du länkar/berättar vem som gjort mönstret och var det går att få tag på.


Likes

Comments


Just nu virkas det på en mandala, efter detta mönster, även om jag ändrat på det lite denna gång.

Garnet jag använt är Catona.


Likes

Comments


Garn: Linen Soft, 3 nystan á 50g. Finns i 33 olika färger hos Favoritgarner.se

Jag har använt Hummingbird, ljusrosa.

Nål: 3,5mmFörkortningar

sm= smygmaska

lm= luftmaska

fm= fastmaska

st= stolpe

lmb= luftmaskbåge

st tills=stolpar tillsammansTips och förklaringar:

Under de första 12 varven hoppas alla luftmaskbågar över, med undantag varv 8 där det uttryckligen står att man ska virka OM dem, vilket bildar början på nya blad. Från och med varv 13 kommer det virkas om luftmaskbågarna på samtliga varv men undantag när det står ”hoppa över nästa luftmaskbåge.”

När man ska göra en smygmaska i en annan smygmaska kan det vara lättare att göra den om den första smygmaskan/om hela den maskan. Du väljer det som passar dig bäst.

När något står inom parantes ( ) ska det, bara det, upprepas det antal gånger som är angivet efter. Ex: (3st tills+2lm+3st tills)x3.Mönster:


Börja med en magisk ring, eller en extra luftmaska där första varvets alla stolpar virkas i den första luftmaskan.


1: 4lm, *1st, 2lm*. Upprepa från * till * totalt 5 gånger. Avsluta med 1sm i den andra av de fyra luftmaskorna i varvets början.

2: 1sm om lmb. 2lm, 2st om samma lmb. *2lm, 3st om nästa lmb* upprepa 5ggr. Avsluta med 2lm och 1sm i den andra av de två luftmaskorna i varvets början.

3: 2lm, 1st i samma maska som smygmaskan som avslutade förra varvet. 1st, 2st i sista maskan. *2lm, 2st i första maskan, 1st i nästa, 2st i sista maskan*. Upprepa från * till * totalt 5 gånger. Avsluta med 1sm i den andra av de två luftmaskorna i varvets början.

4: 2lm, 1st i samma maska som smygmaskan som avslutade förra varvet. 1st i vardera av de kommande 3 maskorna, 2st i sista maskan. *2lm, 2st i första maskan, 1st i vardera av de kommande 3 maskorna, 2st i sista maskan*. Upprepa från * till * totalt 5 gånger. Avsluta med 1sm i den andra av de två luftmaskorna i varvets början.

5: 2lm, 1st i samma maska som smygmaskan som avslutade förra varvet. 1st i vardera av de kommande 5 maskorna, 2st i sista maskan. *2lm, 2st i första maskan, 1st i vardera av de kommande 5 maskorna, 2st i sista maskan*. Upprepa från * till * totalt 5 gånger. Avsluta med 1sm i den andra av de två luftmaskorna i varvets början.

6: 2lm, 1st i samma maska som smygmaskan som avslutade förra varvet. 1st i vardera av de kommande 7 maskorna, 2st i sista maskan. *2lm, 2st i första maskan, 1st i vardera av de kommande 7 maskorna, 2st i sista maskan*. Upprepa från * till * totalt 5 gånger. Avsluta med 1sm i den andra av de två luftmaskorna i varvets början.

7: 2lm, 1st i samma maska som smygmaskan som avslutade förra varvet. 1st i vardera av de kommande 9 maskorna, 2st i sista maskan. *2lm, 2st i första maskan, 1st i vardera av de kommande 9 maskorna, 2st i sista maskan*. Upprepa från * till * totalt 5 gånger. Avsluta med 1sm i den andra av de två luftmaskorna i varvets början.

8: 1sm till andra maskan. 1st i de kommande 10 maskorna, 2lm. Hoppa över sista maskan, 3st om luftmaskbåden, 2lm. *Hoppa över första maskan, 1st i de kommande 11 maskorna. 2lm, 3st om luftmaskbågen, 2lm.* Upprepa från * till * totalt 5 gånger. Avsluta med 1sm i den andra av de två luftmaskorna i varvets början.

9: 1sm till andra maskan, 2lm. 1st i de kommande 8 maskorna, 2lm, hoppa över sista maskan. 2st i nästa maska, 1st i den mittersta maskan, 2st i sista maskan. 2lm. *Hoppa över den första stolpen, 1st i de kommande 9 maskorna, hoppa över sista maskan, 2lm. 2st i första maskan, 1st i nästa och 2st i sista maskan, 2lm.* Upprepa från * till * totalt 5 gånger. Avsluta med 1sm i den andra av de två luftmaskorna i varvets början.

10: 1sm till andra maskan, 2lm. 1st i de kommande 6 maskorna, 2lm, hoppa över sista maskan. 2st i nästa maska, 1st i de 3 mittersta maskorna, 2st i sista maskan. 2lm. *Hoppa över den första stolpen, 1st i de kommande 7 maskorna, hoppa över sista maskan, 2lm. 2st i första maskan, 1st i de 3 mittersta maskorna, 2st i sista maskan, 2lm.* Upprepa från * till * totalt 5 gånger. Avsluta med 1sm i den andra av de två luftmaskorna i varvets början.

11: 1sm till andra maskan, 2lm. 1st i de kommande 4 maskorna, hoppa över den sista maskan. 2lm, 2st i nästa maska, 1st i de 5 mittersta maskan, 2st i sista maskan. 2lm. *Hoppa över den första stolpen, 1st i de kommande 5 maskorna, hoppa över den sista maskan, 2lm. 2st i första maskan, 1st i de 5 mittersta maskorna, 2st i sista maskan, 2lm.* Upprepa från * till * totalt 5 gånger. Avsluta med 1sm i den andra av de två luftmaskorna i varvets början.

12: 1sm till andra maskan, 2lm. 1st i de kommande 2 maskorna, hoppa över den sista maskan. 2lm, 2st i nästa maska, 1st i de 7 mittersta maskorna, 2st i sista maskan. 2lm. *Hoppa över den första stolpen, 1st i de kommande 3 maskorna, hoppa över den sista maskan, 2lm. 2st i första maskan, 1st i de 7 mittersta maskorna och 2st i sista maskan, 2lm.* Upprepa från * till * totalt 5 gånger. Avsluta med 1sm i den andra av de två luftmaskorna i varvets början.

13: 1sm till den mittersta maskan, 4lm. 2st i första maskan, 1st i de mittersta 9 maskorna, 2st i den sista. 4lm. *1sm i den mittersta av de tre maskorna, 4lm. *2st i första maskan, 1st i de mittersta 9 maskorna, 2st i den sista. 4lm* Upprepa från * till * totalt 5 gånger. Avsluta med 1sm i varvets första smygmaska.

14: 2sm till mitten av luftmaskbågen. *3lm. Hoppa över första maskan. 1st i de kommande 11 maskorna. Hoppa över den sista maskan, 3lm. 1sm om första lmb, 4lm, 1sm om nästa lmb.* Upprepa från * till * totalt 6 gånger. Den sista smygmaskan görs i den andra smygmaskan av de två som varvet började med.

15: 2sm till mitten av nästa luftmaskbåge. *3lm, hoppa över första maskan, 1st i de kommande 9 maskorna. 3lm, 1sm om första lmb, 2lm. Om nästa lmb görs: (3st tills+2lm)x3. 1sm om nästa lmb.* Upprepa från * till * totalt 6 gånger. Sista smygmaskan görs i andra av de två som varvet började med.

16: 2sm till mitten av nästa luftmaskbåge. *3lm, hoppa över första maskan, 1st i de kommande 7 maskorna. 3lm, 1sm om första lmb, Hoppa över nästa lmb, 2lm. Om nästa lmb görs: 3st tills+2lm+3st till. 3lm. Om nästa lmb görs: 3st tills+2lm+3st tills. Hoppa över nästa lmb, 2lm, 1sm om sista lmb* Upprepa från * till * totalt 6 gånger. Sista smygmaskan görs i andra av de två som varvet började med.

17: 2sm till mitten av nästa luftmaskbåge. *3lm, hoppa över första maskan, 1st i de kommande 5 maskorna. 3lm, 1sm om första lmb, Hoppa över nästa lmb, 2lm. Om nästa lmb görs: 3st tills+2lm+3st till. 4lm, 1sm om lmb, 4lm. Om nästa lmb görs: 3st tills+2lm+3st tills. Hoppa över nästa lmb, 2lm, 1sm om sista lmb* Upprepa från * till * totalt 6 gånger. Sista smygmaskan görs i andra av de två som varvet började med.

18: 2sm till mitten av nästa luftmaskbåge. *3lm, hoppa över första maskan, 1st i de kommande 3 maskorna. 3lm, 1sm om första lmb, Hoppa över nästa lmb, 2lm. Om nästa lmb görs: 3st tills+2lm+3st till. (4lm, 1sm om lmb)x2, 4lm. Om nästa lmb görs: 3st tills+2lm+3st tills. Hoppa över nästa lmb, 2lm, 1sm om sista lmb* Upprepa från * till * totalt 6 gånger. Sista smygmaskan görs i andra av de två som varvet började med.

19: 4sm till den mittersta maskan efter lmb.. *2lm, hoppa över de två första lmb. Om nästa lmb görs: 3st tills+2lm+3st till. (4lm, 1sm om lmb)x3, 4lm. Om nästa lmb görs: 3st tills+2lm+3st tills. Hoppa över de två nästa lmb, 2lm, 1sm i den mittersta av de tre stolparna* Upprepa från * till * totalt 6 gånger. Sista smygmaskan görs i fjärde av de fyra smygmaskor som varvet började med.

20: 4sm, till luftmaskbågen mellan de nästa två ihopvirkade stolpgrupperna. 2lm, 2st tills om samma lmb. *(4lm, 1sm om nästa lmb)x4. 4lm. 3st tills om nästa lmb. Hoppa över två lmb. 3st tills om nästa lmb, (mellan de två ihopvirkade stolpgrupperna på varvet innan.* Upprepa från * till * totalt 6 gånger. Avsluta med 1sm i den första ihopvirkade stolpgrupperna i varvets början.

21: 4sm till mitten på nästa lmb. *4lm, 1sm om nästa lmb.* Upprepa från * till * totalt 30 gånger. Sista smygmaskan görs i fjärde av de fyra smygmaskor som varvet började med.

22-37, eller till önskad längd: Upprepa varv 21. Varje varv består av 30lmb.
Kant upptill

1: 1sm till nästa lmb. 2lm, 2st om samma lmb. *3st i nästa lmb* Upprepa varvet runt. Avsluta med 1sm i andra luftmaskan i varvets början.

2: 2lm, 1st i varje maska varvet ut. Avsluta med 1sm i andra luftmaskan i varvets början.

Virka ett varv med kräftmaskor, fasta maskor virkat åt motsatt håll.


Axelband, 2 stycken

6lm, 1st i tredje luftmaskan från nålen. 3st.

Vänd med 2lm, hoppa över första maskan, 3st.

Fortsätt på samma sätt till önskad längd.


Dragsnodd

Virka en lång luftmaskkedja i önskad längd. Trä den mellan stoplgrupperna i kantens första varv.

Ta några fina pärlor eller gör tofsar och fäst i ändarna.
Blockning

Jag har blockat min med hjälp av en bakbunke i botten på väskan, för att få en rundare form, se den underbara bilden ovanför. Sedan sträckte jag upp långsidorna, ovanför skålen så de skulle dras ut. Med hjälp av några blommpinnar kunde jag både hålla ut kanterna och fästa en tråd, som jag knöt fast handtaget till ett köksskåp ovanför, så den hölls uppspänd medans den torkade över natten.Jag hoppas du ska tycka att den är lika rolig att virka som jag gjort.

Har du några frågor går det bra att maila eller skriva till mig på Instagram: @pysselofix

Som vanligt uppskattar jag feedback. Om du lägger upp kort på något du virkat efter mina mönster vill jag att du länkar/berättar vem som gjort mönstret och var det går att få tag på.


Trevlig virkning!

/Helena


Likes

Comments

När man börjar på något nytt, man är sådär oförskämt nöjd, men inser halvvägs in att det inte alls är så bra. Ja, då får man börja om.

Garnet är Linen Soft, Hummingbird, från Scheepjes och finns som vanligt hos min favobutik, Favoritgarner.se

Likes

Comments


Här kommer mönstret på baksidan och ihopvirkningen av grytlappen.

Mönstret till framsidan finns HÄR.

Baksida

5lm, 1sm i första lm.

1: 2lm, 1st+1lm. [2st+1lm]x5.
Avsluta med 1sm i den andra av de luftmaskor som startade varvet.

2: 2lm, 1st, 1st+1lm+1st om lmb. [2st, 1st+1lm+1st om lmb]x5.
Avsluta med 1sm i den andra av de luftmaskor som startade varvet.

3: 2lm, 2st, 1st+1lm+1st om lmb. [4st, 1st+1lm+1st om lmb]x5. Avsluta med 1st i sista maska.
Avsluta med 1sm i den andra av de luftmaskor som startade varvet.

4-9: Upprepa v.3. För varje varv ökas varje sida med två stolpar.
På varv nio ska det vara 18 stolpar på varje sida.

10: 2lm, 8st. 1dst. 1dst+1lm+1dst om lmb.
[1dst, 16st, 1dst, 1dst+1lm+1dst om lmb]x5. 1dst, 7st.
Avsluta med 1sm i den andra av de luftmaskor som startade varvet.

11: 2lm, 9st, 2dst i nästa maska, 1dst+2lm+1dst om lmb.
[2dst i nästa maska. 18st, 2dst i nästa maska. 1dst+2lm+1dst om lmb.]x5
2dst i nästa maska, 8st.
Avsluta med 1sm i den andra av de luftmaskor som startade varvet.


Ihopvirkning

Gör en luftmaska, vänd arbetet och lägg framsidan ovanpå.

Under ihopvirkningen virkas 1fm i varje maska på bakstycket, samtidigt virkas det om luftmaskbågarna och egendom maskorna på framstycket. I hörnen virkas det det om både framsidans och baksidans luftmaskbågar.

Börja i den vänstra av de två luftmaskbågarna med fem luftmaskor.

[4fm om nästa lmb, 2fm om nästa lmb. 1fm i nästa 6 maskor. Om hörnen virkas 4fm. 1fm i nästa 6 maskor, 2fm om lmb, 4fm om nästa lmb.]x5


Kant

5lm+1st i samma maska. [Hoppa över två maskor, 1st+3lm+1st i nästa maska]x4.

3lm följt av 1sm i första av dem. Hoppa över en maska, 1st+3lm+1st i nästa maska.

[(Hoppa över två maskor, 1st+3lm+1st i nästa maska)x7
Hoppa över tre maskor, 1st+3lm+1st i nästa. 3lm följt av 1sm i den första av dem. Hoppa över en maska, 1st+3lm+1st i nästa maska.]x4

[Hoppa över två maskor, 1st+3lm+1st i nästa maska]x7

Hoppa över tre maskor, 1st+3lm+1st i nästa maska. 10lm, 1sm i den första av dem.
Hoppa över en maska, 1st+3lm+1st i nästa maska.

[Hoppa över två maskor, 1st+3lm+1st i nästa maska]x3.

Avsluta med 1sm i den tredje av de luftmaskor som startade varvet.Har du några frågor om mönstret får du gärna maila, pysselofix@gmail.com, eller lämna en kommentar.

Om du lägger upp en bild, på något du gjort efter något av mina mönster, på något socialt media vill jag att du hänvisar till vem som gjort mönstret och vart det finns att få tag på.

Trevlig kväll!Likes

Comments