Składniki:

Biszkopt

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżeczki octu
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka maku
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • szczypta soli

Żurawina

  • 500 g żurawiny świeżej (może być mrożona)
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Masa piernikowa

  • 500 ml śmietany 36%
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 op. cukru z prawdziwą wanilią

Beza makowa

  • 4 białka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 szklanka maku
  • szczypta soli

Dekoracja

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • garść żurawiny
  • perełki ozdobne


Przygotowanie:

Wykonanie biszkoptu

Oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptę soli ubić mikserem na sztywną pianę. Do białek dodawać porcjami cukier, a następnie dodać żółtka wymieszane wcześniej z octem.


Wymieszać mąkę przesianą przez sitko z proszkiem do pieczenia i makiem.
Do ubitej piany dodawać składniki suche na przemian z olejem, mieszając drewnianą łyżką. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 25- 35 min.


Upieczony biszkopt wystudzić i z ściąć jego wierzch.

Wykonanie żurawiny

Żurawinę wsypać do garnka, wlać sok z pomarańczy i wsypać cukier puder oraz przyprawę do piernika. Gotować na małym ogniu do momentu aż żurawina zmięknie i zgęstnieje.

Wykonanie masy piernikowej

Podgrzać śmietanę 36% i rozpuścić w niej gorzką czekoladę oraz przyprawę do piernika. Nie doprowadzić do zagotowania. Wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce min. 2 godziny.


Do schłodzonej śmietanki dodać cukier z wanilią i ubić mikserem na sztywną masę.

Wykonanie bezy makowej

Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier puder. Do ubitego białka dodać mak i wymieszać łyżką. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym temp. 160 stopni przez 10 min, następnie zmniejszyć temperaturę do 100-120 stopni i suszyć min. 1 godzinę, najlepiej z termoobiegiem. Wystudzić.

Wykonanie polewy

Czekoladę gorzką rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej.

Wykonanie tortu

Biszkopt przekroić na 3 krążki równej grubości. Na pierwszym krążku biszkoptowy rozsmarować połowę żurawiny. Na żurawinę wyłożyć 1/3 porcji masy piernikowej, rozsmarować. Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym i rozsmarować pozostałą część żurawiny. Na żurawinie ponownie rozsmarować 1/3 porcji masy piernikowej. Przykryć trzecim blatem biszkoptowym. Na wierzchu i na bokach tortu rozsmarować pozostałą część masy piernikowej. Przykryć bezą makową.


Boki oblać rozpuszczoną czekoladą. Udekorować czekoladą, żurawiną i perełkami.
Włożyć do lodówki.


Bloguj z telefonu komórkowego - Nouw - jedna z najlepszych aplikacji do blogowania - kliknij tutaj!

Likes

Comments

Składniki:

  • ROZCZYN
  • 2,5 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 50 ml mleka
  • CIASTO
  • 60 dag mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 5 łyżek cukru
  • 200 ml mleka
  • 12,5 dag margaryny (lub masła)
  • 3 jajka
  • 1 białko + 1 łyżka mleka do posmarowania
  • 15 dag czekolady mlecznej lub deserowej (24 kostki)

Przygotowanie:

Rozczyn:
Mleko podgrzać (ma być ciepłe, ale nie gorące). Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, cukier i mąkę, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
CIasto:
Margarynę pokroić na małe kawałki, wlać mleko i całość podgrzać na wolnym ogniu, do rozpuszczenia się margaryny, mleko ma być lekko ciepłe, jeśli jest za gorące to przestudzić.

Mąkę wsypać do dużej miski, dodać szczyptę soli, cukier i wymieszać. Dodać jajka, wyrośnięte drożdże i lekko ciepłe mleko z margaryną. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto, do momentu, aż będzie odchodziło od ścianek miski (można wyrobić mikserem z hakiem, będzie i łatwiej, i szybciej). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, bez przeciągów na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Przygotować blaszkę z piekarnika i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Stolnicę oprószyć mąką.

Czekoladę połamać na kostki, a następnie każką kostkę przekroić na 4 małe kosteczki.

Wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę, połączyć w kulę i zagnieść. Podzielić na 3 części (dwie części ponownie odłożyć do miski i przykryć ściereczką.

Pierwszą część ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować na placek w kształcie koła o śr. 30 cm, następnie podzielić na 16 części (w kształcie trójkąta, można pokroić w paski, a następnie w trójkąty lub od razu koło podzielić na 16 części). U podstawy trójkąta położyć 3 małe kosteczki czekolady i zawinąć rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Ułożyć na blaszce, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 15 - 20 minut.

Przed wstawieniem do piekarnika rogaliki posmarować, za pomocą pędzelka, roztrzepanym białkiem wymieszanym z mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 18 minut na jasno - złoty kolor. Z reszty ciasta przygotować pozostałe rogaliki.

Likes

Comments

Składniki:

  • 1,5 l mleka
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 g ryżu średnioziarnistego
  • 220 g cukru

Przygotowanie:
  1. W dużym garnku zagotować mleko; dodać kokos i wanilię. Gdy zacznie wrzeć, dodać ryż i gotować na średnim ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu do czas, aż ryż się ugotuje i będzie mieć kremową konsystencję.
  2. Dodać cukier i gotować jeszcze przez 5 minut. Wskazówka: dodać 3 łyżki creme fraiche, przelać do pucharków deserowych i wstawić do lodówki aż do czasu podania. Podawać na zimno.

Likes

Comments

Składniki:

  • Nalesniki
  • 250 g przesianej mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 500 ml mleka
  • 30 g masła, stopionego
  • Krem cytrynowy
  • 125 g masła
  • 220 g cukru
  • sok i skórka z 3 cytryn
  • 3 jajka, oddzielić białka od żółtek

Przygotowanie:
  1. W misce wymieszać mąkę z jajkami, solą i cukrem. Mieszając, stopniowo dodawać zimne mleko, a następnie stopione masło. Dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Odstawić ciasto na 1 godzinę.
  2. W międzyczasie przygotować krem cytrynowy: w rondelku, małym ogniu rozgrzać 125 g masła. Stale mieszając dodać cukier oraz skórkę i sok z cytryny. Dodać roztrzepane żółtka (wszystkie na raz) i mieszać jeszcze przez kilka minut aż masa zgęstnieje.
  3. Zdjąć z ognia. Ubić białka na sztywno, a następnie dodać do kremu i delikatnie wymieszać. Odstawić.
  4. Nasmarować masłem patelnię, a gdy będzie już gorąca nalać do niej chochelkę ciasta i przechylać nią tak, aby ciasto się równomiernie rozlało. Smażyć naleśnik przez 2 minuty, a następnie odwrócić go i smażyć przez 30 sekund. Powtarzać aż do zużycia całego ciasta. Odkładać naleśniki na ciepły talerz.
  5. Na każdy naleśnik nakładać po 2 łyżki kremu cytrynowego i delikatnie zwijać w rulonik.

Likes

Comments

Składniki:

  • CIASTO CZEKOLADOWE
  • 10 dag czekolady gorzkiej (lub deserowej)
  • 10 dag masła
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 10 dag orzechów włoskich
  • POLEWA CZEKOLADOWA
  • 5 dag czekolady gorzkiej (lub deserowej)
  • 50 ml śmietany kremówki 30%

Ciasto czekoladowe:
W rondelku umieścić pokrojone na kawałki masło oraz połowę czekolady połamanej na kosteczki, rozpuścić na małym ogniu, ciągle mieszając, aż składniki się roztopią i powstanie gładka masa czekoladowa. Zdjąć z ognia. Drugą połowę czekolady pokroić na kawałeczki (1 kosteczka na ok. 6 części). Orzechy włoskie pokruszyć na małe kawałeczki (np. wałkiem), nie mielić, mają być widoczne w cieście.

Jajka zmiksować z cukrem na puszysty krem (mikserem na najwyższych obrotach). Dodać masę czekoladową i zmiksować do połączenia się składników już na małych obrotach miksera. Dodać przesianą mąkę i wymieszać łyżką. Dodać pokrojoną czekoladę i wymieszać. Na koniec dodać pokruszone orzechy i ponownie wymieszać.

Ciasto przełożyć do małej tortownicy śr. 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i piec 43 minuty (do tzw. suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i przestudzić, polać polewą czekoladową.

Uwaga! Ciasto bez proszku do pieczenia.
Polewa czekoladowa:
Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Śmietanę kremówkę przelać do małego garnuszka, podgrzać do momentu wrzenia, zdjąć z palnika. Natychmiast dodać startą czekoladę, odstawić na ok. 2 minuty, po tym czasie wymieszać do powstania gładkiej polewy.

Likes

Comments

Przepis na 12 porcji! :)

Składniki:
1. Gruszki w syropie
-3 małe gruszki
-1/2 szklanka wody
-1 szklanka cydru lub białego wytrawnego wina
-sok z 1 cytryny
-1/2 szklanki drobnego cukru
-1 łyżeczka cynamonu

2. Ciasto czekoladowe
-200g czekolady deserowej
-180g masła
-3 łyżki kaklo
-2 jajka
-150g drobnego cukru lub cukru pudru
-180g mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropli aromatu, może być migdałowy

Przygotowanie:
1. Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne. W garnku zagotować wodę z cydrem lub winem, sokiem z cytryny, cukrem i cynamonem. Włożyć gruszki, przykryć i gotować przez ok. 15 - 20 minut. Następnie garnek otworzyć i gotować jeszcze przez 5 minut bez przykrycia.
2 Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
3. Do niedużego garnka włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, pokrojone w kosteczkę masło oraz kakao. Na minimalnym ogniu, cały czas mieszając, roztopić składniki na jednolitą i gładką masę. Odstawić z ognia.
4. Do miski wbić jajka, dodać drobny cukier i ubijać przez ok. 4 minuty na puszystą i gęstą masę. Dodać bezpośrednio przez sitko mąkę razem z proszkiem do pieczenia, następnie wlać masę czekoladową i dodać wanilię, wszystko zmiksować na małych obrotach miksera na jednolitą i gęstą masę.
5. Wyłożyć ją do papilotek, w środek wcisnąć kawałek gruszki. Wstawić do piekarnika na ok. 18 - 20 minut (w przypadku tego czekoladowego ciasta brownie, ważne jest wyczucie momentu, w którym należy wyjąć je z piekarnika, tak aby nie było wysuszone ani za mokre).

WSKAZÓWKI!
Zachowany syrop z gruszek można wykorzystać do zrobienia ponczu lub jako napój.

Likes

Comments