Idag har vi hjälpts åt att fixa med rummet valparna ska vara i. Massor med saker som åkt ut och nu återstår en golvboning och valplåda mm. Har aldrig bonat ett golv i hela mitt liv så det var väl dags idag då, det är nog ett måste tyvärr för mattan är så "porös" i rummet att vi hela tiden tänkt byta ut den, men ett sprucket revben kom i vägen för den planen. Så då får det bli det näst bästa.

Valplådan kommer till veckan, Lotta har lovat svänga förbi med den o lite annat av livets nödvändigheter som behövs när man ska bli mårrmårr.

Tog en panoramabild över rummet. Som man ser på bilden som tar några sekunder att ta är Hamvaz lugn o stilla medan Jippie mer är som en pumi normalt är och gör sig på bild därefter. På G. Mattes tjejer 💘

Midjemåttet på den rofyllda har ökat ytterligare lite så det är tillväxt därinne. Jag ligger om mornar o nätter med handen på magen o njuter. Det är så häftigt!


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Midsommarafton, vi sov till vi vaknade av oss själva - det blev en väldigt kort morgon om jag säger så :) Jag vaknade med Hamvaz som alltid som en liten extra mössa bakom mitt huvud. Lade ut handen och kände direkt valpskvalp - såååå mysigt! Nu har jag känt på båda sidor detta "skvalpande" så minst två valpar är det i alla fall :) Tror nog att det är fler än så om vi ska vara ärliga.

Vi promenerade en sväng och idag fick Xi avlastning som den som alltid får stryk av Hamvaz. Idag var det Jippie som fick sig en resa istället. Hamvaz har ena jädra hormonsvängningar och vi lovade varandra nu dyrt o heligt att vara ännu mycket mer uppmärksamma för att bespara de andra hundarna Hamvaz PMS modell grosse.

Torbjörn tittade förbi och ville känna lite valprörelser. Det var lite si o så med samarbetet från bebisarna 😝

O så avslutningsvis en midsommaraftonsmage som som ökat i omfång med 6 cm på en månad.


Likes

Comments

I går kväll när vi skulle sova låg jag med handen på magen på Hamvaz. Jag hade nämligen tyckt natten innan att jag känt något. Igår kväll var där inte någon tvekan, vi kände båda två att det pluppade runt lite där inne så nu vet vi att det inte är inbillning. Det är helt klart action där inne 😍

Kanske inte är så konstigt att hon låg mer än gick på den varma promenaden i lördags alltså. Det är kanske dags att börja gissningstävling om antalet valpar och kön nu när de till o med går att "ta på".

Ha en härlig dag alla - det har vi!!!


Likes

Comments

Hamvaz mår rätt bra, äter som en häst o gärna lite till. Hon börjar se ut som en liten tanks och frågan är om det är många valpar där inne för hon är bra stadig...

Hon är slöare och lugnare men också grinigare än vanligt. Ja ja - det lugnar sig väl när alla hormoner stannat upp lite. I boken står att man nu kan börja känna fosterrörelser. Jag känner o hon tittar mig djupt i ögonen o jag undrar om hon förstår vad som är på gång, inte vet jag men jag känner o hon tycker det är helt som det ska, o inte känner jag någon rörelse inte. Men jag får väl lön för mödan förr eller senare.

Jag har köpt en ny kamera och ska försöka lära mig så mycket att jag åtminstone kan ta fina valpbilder när så blir dags. Tills dess får jag träna på det som finns omkring mig. Ovan Jippie som vill ha chips 💗

Och - ovan en liten film, den allra första med denna kamera, på hackspettsboet. Har bara sett sådana bon i Kalle Anka tidningar och jag är helt fascinerad över att vi bor granne med detta bo. Att vi hittade det berodde på katten som försökte få sig ett mellanmål och att alla fåglar skrek som tokiga. Vi gick ner o släppte Hamvaz o Jippie så de fick se vad som stod på. Det var då vi såg katten. När katten fick ge sig av blev fåglarna tysta - ja förutom detta lilla bo då som avslöjade sig totalt. Slutledningen är att fåglarna ser pumisar som bundsförvanter till skillnad från hur de ser katter 😜

Avslutningsvis, den där magen... här är den igen. Om bara 2-3 veckor får vi se vad där finns...

Likes

Comments

Lhuriz stamtavlenamn är
SE52350/2014 Mariell De Marque Lhuriz Av Fylgia

Hamvaz stamtavlenamn är
SE19228/2014 Pusztasarja Halvány

Agilitydomare som jag är mätte jag såklart Lhuriz när han var här, han är straxt under 43 cm i mankhöjd, medan Hamvaz är ca 38 cm. Två mediumhundar alltså sett ur ett agilityperspektiv.


När det gäller kullens möjliga färger kan vi luta oss mot ett litet schema som finns att återfinna här:
http://www.pumiworld.hu/en/about-en-colours-4.html

Hamvaz som idag är mörkgrå är i pappren född svart, men hon har inte shadowgenen som skulle gjort henne svart livet ut utan markeras därför som mörkgrå i schemat nedan. Så här skriver man om hennes färg:

The normal black-born grey Pumi genetically is black. Grey puppies are born black and become grey in age of 1—1,5 year. Grey colour is the result of the semi-dominant gene for «greying (silvery)», which is located on a totally different allele in the color genetic code, which is shown as the G series. I call it «silver factor». Black-born grey colour is inherited independent from the main coat color (black, gold-sable).

Adult silver-factored Pumis are easy to discover, they are dark-grey coloured. The colour of adult double silver-factored (GG) Pumi is silver-grey.


Lhuriz som idag är cremefärgad är född fakó​. Om hans färg står det så här:
​ 
Sabled red/yellow (árnyékolt fakó) Pumis are fawn—red—yellow—cream—ivory basic coloured with black (dark-grey, grey, silver-grey) shading [ & mask, which is very rare in Pumis].
Sabled red/yellow Pumi maybe silver-factored too. The mechanism of inheritance is as in case of black colour. Double silver-factored gold-sable puppies are born in black-shaded fawn colour and become silver-shaded light-yellow or cream colour in age of 1—1,5 year.

Färgen är ju inte på något sätt avgörande eller viktig, men det är lite skoj att läsa o se hur det kan bli. Det finns alltså fyra möjliga färgkombinationer silverkullen kan få, ska bli väldigt spännande att se vad som kommer ut. 

Och så kan jag avsluta med att nu tvekar jag inte minsta gnutta längre hurvida hon är dräktig eller ej. Vi fick kommentaren idag att hon ser exakt ut som Bobitazz i kroppen, Bobitazz var avsevärt mer korpulent än vad min lilla tossa normalt är - sen har vi den berömda slemproppen. Den har dykt upp idag. Välkommen säger jag bara 💓

Likes

Comments

Lotta kom förbi en stund o fikade och fotograferade lite. Svägerskan Lena var här med blommor o ja - vi har en härlig fredag kan jag konstatera. Vi laddar för en lugn helg med mycket mys o puss på magen vilket är vad Hamvaz just nu föredrar. Lugn o fin är hon, jagar o retar inte ens de andra på promenaderna - helt olikt henne 😊

Som jag skrivit tidigare hoppas vi på en E-kull. Alla valpar kommer heta Chankazz Ezüst följt av valpens eget namn. Det ska bli så spännande att följa de sista veckorna fram till förlossning nu - för hon är dräktig, det går inte att tro någonting annat längre.

Här ska vi sitta o titta på ekorren och hackspetten o alla de andra fåglarna när de plundrar våra frö- och nötautomater så gott de kan.

Ha en härlig härlig helg!

Likes

Comments

Bilden ovan är från idag, bilden till vänster är tagen i början av maj.

De där tuttarna... Nu är de inte längre mörka, nu är de ljust rosa. De är gnutta större än vanligt o nu kan det väl ändå bara vara på ett sätt?

Jag vill så gärna och jag vet rätt många fler som också vill, så jag vill absolut inte ge någon några falska förhoppningar men... nu går det nog inte längre att tro så mycket annat än att vi har en liten dräktig tik här hemma.

Vi har väl sådär en fyra veckor på oss att riktigt njuta av det.

Häftigt!
Likes

Comments

Vi funderar såklart hur det står till med unga fröken Hamvaz. Att hon mår bra är det inte någon tvekan om, men vi funderar om det bor folk därinne eller ej 😍 Alla tecken finns. Hon är fortfarande mer lynnig, rumpan är förstorad, buklinjen börjar så sakteliga sjunka nedåt. Midjemåttet har ökat med 1,5 cm men vem har inte ökat midjemått liksom...

Roade mig med - för jag är nog ändå rätt säker att det bor någon eller några där inne - att leta på lite vad som händer just nu. För det är ju massor på gång därinne om vi nu har rätt.

Vi går, baserat på spyan som nämns längre ner, in i sjätte veckan om ett par dagar och detta är vad som hänt hittills:

Första andra och tredje veckan
Dryga veckan efter befruktningen samlas små cellklumpar i livmodern, det är de befruktade äggen. De första befruktade äggen skvalpar runt där och inväntar de övriga. Det betyder att när äggen tar sig ner genom äggledaren till livmodern för att fästa, kommer alla befruktade celler från denna tidpunkt att ha samma ålder.

När de når livmodern fördelar och fäster de sig där, då är vi ungefär på dag 21 i graviditeten. Hamvaz kräktes o var inte sugen på mat den 25/5 så vi räknar det som dag 21 i graviditeten.

I fjärde veckan
Nu kan man se vad som ska bli fram och bakben. I denna vecka bildas ögon och öron örsnibbarna ligger som en liten flik mot huvudet. Fosterblåsorna är ca. 2,5 cm. Det är nu möjligt att via ultraljud se om tiken är dräktig.

Vi har valt att låta allt ha sin gång och inte ultraljuda eftersom allt känns normalt och bra med Hamvaz.

Femte veckan
Valpfostrets tassar börja forma sig, som senare blir till trampdynor och tår. Omkring dag 33 stängs gommen. Nu formas ögonlocken, morrhåren och ögonfransar anläggs. Örsnibbarna växer, bröstvårtor och de yttre könsorganen börjar utvecklas. Tarmsystemet som fortfarande är i navelsträngen börjar nu att bildas.Den lilla valpen (embryot på bilden) är 30 dagar & ca 2 cm - dvs i storlek som en druva.
Det är väl ungefär här någonstans vi är just nu då. Små druvor som ska bli skälliga o busiga pumisar.

Bilden är lånad från en sida på Internet med allt från elefantfoster till hundfoster.

Det som vi då förhoppningsvis har framför oss är några fler spännande veckor där det kommer synas allt mer tydligt vad som är på gång.

Sjätte veckan
Örsnibbarna och ögonlocken växer och täcker i slutet av veckan örongång och ögon. De yttre könsorganen börjar förändra sig att bli hanne- eller tik. I början av veckan skiljs tårna helt åt, och i slutet av veckan bildas klorna. Morrhåren börjar växa ut. Tarmsystemet lämnar navelsträngen och placeras i bukhålan. Hos tiken ses en svag rosafärgning av bröstvårtorna, och beroende på antalet valpar i livmodern vill buken tillta lite i omfång

Vecka sju
Kroppsbehåringen växer ut, eventuella färgmarkeringen ska kunna ses. Tassar och trampdynor är färdigbildade. Fostret liknar nu den färdiga valpen som snart ska födas, men än kan den inte överleva utanför livmodern. Från nu ligger fostret egentligen bara på tillväxt i magen.

Man kan nu om man vill röntga tiken för att räkna foster, förkalkningen i fostrens skelett är nu så långt gången, att man kan se dom på röntgenbilder. Nu börjar det också bli möjligt att se fosterrörelser. Tikens buk är i de flesta fall tydligt förstorad, och mjölkproduktionen har börjat.

Om allt fortsätter som det startat kommer vi inte röntga magen heller utan bara låta naturen göra sitt.

Vecka åtta
Fostren är färdigbildade och kan nu kännas, man kan höra deras hjärtslag och även nu och då se hur de rör sig.

Vecka nio
Ytterligare en vecka med mer tillväxt, från ca 60:e dygnet kan fostret överleva utanför livmodern.


Idag på självaste nationaldagen
ser det ut så här.


En stadig Hamvaz med
en något lägre buklinje än vanlig


Likes

Comments

Ja, då börjar vi närma oss syftet med denna blogg. Kennel Chankazz E-kull. Tanken är att alla i kullen ska heta samma som mormors mormor, nämligen Ezüst som betyder silver.

Lotta och jag har slagit våra kloka huvuden ihop och kommit fram till att Hamvaz nog är den av systrarna som vi vill avla vidare på, just nu i alla fall. Vi har därför letat och räknat noga vilken pojke som skulle passa lilla Hamvaz bäst. Vi kom fram till att Lhuriz är den killen som skulle bli bäst, han har för övrigt samma pappa som Jippie och Mysco som han heter är en helt otroligt ljuvlig liten hund med egenskaper vi känner är värdefulla att föra vidare.

Vi hade turen att få låna Lhuriz över en hel helg så vi fick chansen att på riktigt lära känna honom. Han är en ljuvlig liten kille, lyhörd och fin. Hamvaz och han kom jättebra överens och de fick till ett gäng hängningar så nu håller vi alla tummar för att det ska ha tagit sig. Vet gör vi inte hundra ännu men nog känns det som att något är på G.

Han lyssnar o respekterar och sen försöker han såklart igen men han var lite ödmjuk o det gillar jag! Plutten

Hamvaz har varit avsevärt lugnare än vanligt, grinig som hon väl aldrig annars är och har en gnutta babianrumpa om man får säga så.

En dag var hon till o med lite ointresserad av sin mat och kräktes. Så alla tecken finns där men jag vet inte jag...

Att tro är en sak men vet gör vi nog inte riktigt ännu.

Så här såg hon ut på slutet av promenaden igår o då är hon precis som vanligt - nästan - hon la sig på stigen när hon väntade in oss o det vet jag aldrig att hon gjort tidigare så kanske...

Likes

Comments

Ungernresan var en upplevelse - ja båda två såklart - men nu fick vi ju under en 10-dagars resa se väldigt mycket mer. Uppleva den enorma naturen, de vänliga människorna, svårmodet som på något sätt finns överallt, glädjen bland människorna till trots. Det är ett gammalt land man kommer till och det känns. Det är något rejält över alltihop på något obeskrivbart sätt.

Vi vandrade en hel del och tog oändligt med bilder, nedan Hamvaz, Harmat och Jippie som poserar

Hamvaz fick träffa sin uppfödare Keve Gabor igen o han var nog lite överraskad att hon var så tillgänglig och utåtriktad då hon lämnade Baja ett halvår tidigare var flyktig som kvicksilver. Nu hade hon förvärvat lite mer självförtroende och mötte världen på ett helt annat sätt än tidigare. Det var roligt att kunna visa honom den förändringen.

När vi nu hade chansen att ta pappa dotterbild så gjorde vi det såklart. Från vänster Mysco och dottern Jippie samt Hamvaz med pappa Jonach. Roligt är att Mysco även är pappa till Lhuriz så alla hans fina egenskaper finns tillvaratagna återigen <3

Vi hade blåsiga härliga dagar i nationalparken i Salföld. Vi pratar om Närkeslätten här i Värmland, men Puztan - den klår nog allt vad gäller blåst. Jag köpte oss en fårskinnsfäll att ligga på o Jippie och Hamvaz tyckte den var perfekt :)

Fåren vi vallar på heter något jag inte helt säkert kan vare sig säga eller stava till, men typ "rachtafår" eller något liknande. Man hörde ett klickande hela tiden de rörde sig, hornen som duttade ihop hela tiden. De var lätta o flyktiga o superläckra att se.

Jippies pappa Mysco är superduktig vallhund och man kan se här nedan hur han gör ett hämt som avslutning på ett långt pass.

Jippie lydnadsvallar väldigt bra och vi tog oss hela vägen till Ungerska mästerskapen 2014. Berodde mer på att vi gick runt och klarade uppgiften än att vi var bra. Alla andra fixade det på 4-5 minuter o vi tog en kvart på oss. Alla andra hade säkert också tränat avsevärt mycket mer än vad vi hade gjort. Vi var i särklass allra sämst men jag tror att vi var allra gladast.

Att jag ens ställde upp berodde på att om jag nu åkt så himla många mil och faktiskt fick prova på att göra detta så vore jag väl otroligt korkad om jag inte gjorde det. Det finns säkert de som tycker annorlunda och det får de göra. Jag var, och är fortfarande, så stolt över min lilla grå pumi som är så härlig att göra saker med.

Vi gjorde en slags mentaltest på Hamvaz som på något sätt hörde ihop med vallanlagsprovet tror jag. Vallanlagsprovet spräckte jag pga min okunnskap, Kiss Gabor var ursinnig på att den testledaren inte godkännde henne då hon var den med bäst förutsättningar. Jag tog det med jämnmod då hon hade den största kvarnstenen som styrde henne.

Mentaltesten då, den gick ut på ett antal uppgifter att genomföra, skrammel, gå mellan fladdrande flaggor, inkallning, gå runt ett uppfällt paraply, gå mot en folksamling samtidigt som det slogs ihop träplankor, hoppa genom ett cykeldäck, hoppa ett jätte jätte högt hopphinder - något vi aldrig gjort, agilityfantast som jag är till trots. Långhoppet hade vi kanske klarat idag, men en 9 månaders valp ska inte ens behöva försöka så jag missförstod uppgiften lite :) Allt detta kände jag - det är inga problem det fixar vi. Avslutningsövningen däremot, den trodde jag aldrig skulle gå.

Det var nämligen så här, när man tar hem en valp tränar man sitt, stanna, inkallning osv allt hemma i lugn o ro i köket eller hallen eller - ni förstår. Men med Hamvaz och Harmat har vi fått gå en annan väg. Vi har tränat gå in genom dörr och gå på inomhusgolv för det var något man bara inte gjorde. Dörrar höll man sig undan, golv var bara så konstiga. Så där har allt mitt krut lagts, gå genom dörrar, våga gå på alla typer av golv inomhus och lyssna på inkallning - något mer hade vi vid detta tillfälle egentligen inte tränat.

Avslutningsövningen var pappskivor med en marsvinsbur ovanpå, innanför gallret ligger god doftande och härlig korv. Testet var att klura ut hur man skulle komma åt korven. Eftersom golv - o golv utomhus dessutom - var involverat var jag rätt säker att hon inte skulle fixa det. När hon flera gånger under övriga testmoment drogs mot buren med korven var jag jättenoga med att busa henne därifrån men ändå låta henne gå dit några gånger så hon skulle när det väl gällde ha bästa möjliga känsla för golvet.

Man ser på denna jättelånga (ber om ursäkt) film att hon trivs som hand i handske med att jobba i den röra som är runt oss. Hon gör konstiga saker o äter godis. Filbunke i denna röra. Det är alltså ett 40-tal hästar o säkerligen lika många får. Massor med människor och hundar runt oss. Vinden pinar oss så gott den kan och ja - det är röra. Men hon jobbar på så jättebra den lilla råttan, påminner om att hon är bara nio månader här - hon är gnutta äldre än valp.

Likes

Comments