View tracker

Jag hade längtat efter en hund så länge jag kan minnas, och när jag var 13 år gick den drömmen äntligen i uppfyllelse. Rasvalet var egentligen inte särskilt genomtänkt, de enda krav vi hade var att det skulle vara en liten hund som inte fällde päls. In i våra liv kom Hugo, en blandras mellan lhasa apso, shih tzu, bichon frisé och dvärgpudel.

Hugo som valp.

När Hugo var runt året gick vi vår första kurs, i allmänlydnad, på den brukshundklubb som jag sedan skulle komma att fortsätta att vara aktiv i ännu idag. Under den kursen fick vi även testa på lite olika hundsporter och med det vaknade mitt intresse för hundträning till liv. Jag gick kurser i allt från rallylydnad till viltspår, och tränade även mycket freestyle. Jag gjorde även några tappra försök till lydnadsträning och tränade in alla moment till lydnadsklass 1. Hugos intresse för hundträning var däremot betydligt svalare, men jag har lärt mig otroligt mycket genom att träna med honom.

Hugo och Asko på skogspromenad.

Hugo är idag en glad pensionär. När jag flyttade hemifrån fick han bo kvar hemma hos mina föräldrar, men fram tills nyligen har jag lånat hem honom ofta ändå. Tyvärr går han och Nero inte särskilt bra ihop så nu blir det inte lika ofta längre, men eftersom mina föräldrar bara bor några mil ifrån mig träffar jag honom mycket ändå. Hugos favoritsysselsättningar är att mysa i soffan och skrota runt i skogen i sin egen takt. Han tycker om att träna agility, särskilt att hoppa, och att gå viltspår så jag brukar låna med mig honom till brukshundklubben och spårskogen ibland.

Stolt Hugo har hittat en klöv.

Det kommer nog alltid vara något speciellt med den första hunden.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Blev ju också sugen på att göra den här listan med hundraser, så här kommer min. Frågar man mig om en vecka kan det dock hända att den ser annorlunda ut. Då jag är lite allergisk mot hundar så blir min lista dock något begränsad eftersom att jag i nuläget inte vågar skaffa någon ras som fäller.

5 raser jag ska ha någon gång i mitt liv:

 • Storpudel- Jag har ju redan två men jag vill ha fler!
 • Toy/dvärg/mellanpudel- Dessa fick dela plats eftersom att jag inte vet vilken storlek jag vill ha. Om båda mina grabbar finns kvar när det blir dags för hund igen så kommer det bli en liten pudel, i mina tankar är det en dvärgpudelhane i silver. Annars kommer jag ha ett helt gäng med småpudlar när jag blir pensionär.


5 hundraser jag vill ha någon gång i mitt liv:

 • Briard- Tycker de är så häftiga hundar, påminner lite om pudeln i deras lite clowniga sätt men med en helt annan skärpa. En vän till mig har en sådan fin hane som jag tävlat lite rallylydnad med och han är en dröm att träna. Har sagt att om det blir valpar efter honom måste jag ha en.
 • Riesenschnauzer- Tränar sök med några riesenägare och tycker verkligen det är så imponerande hundar. Att se en riesen i arbete är verkligen något extra, och så är de ju så snygga att se på dessutom.
 • Parson/jack russell/borderterrier- Fick bli en till delad plats av några käcka terriers. Skulle kunna välja vilken som av dom om jag ville ha en robust och aktiv träningskompis i mindre format.


5 hundraser jag gillar, men inte kommer skaffa:

 • Berger des pyénées a face rase/poil long- Tycker det verkar vara hemskt trevliga och roliga hundar, så länge man får tag på rätt individ. En släkting till mig har tre stycken, trodde jag skulle ha några bilder på dom men de ligger nog på hårddisken.
 • Pumi- Lite samma som med bergern, trevliga hundar om man får tag på rätt individ. Tror inte jag kommer skaffa någon dock, känns som lite för mycket av ett lotteri och dessutom klarar jag inte av deras skall.
 • Australian shepherd- Förutom att de är otroligt vackra hundar att se på verkar en bra aussie vara en dröm att jobba med. Verkar dock fälla året om, vilket inte är optimalt för min allergi.
 • Flatcoated retriever- Om jag inte var allergisk hade jag nog haft en flatte vid det här laget. Tycker om att de är så mjuka, föriga och arbetsvilliga. Men tyvärr är det något med retrievrarnas päls som gör att jag inte tål dessa särskilt bra. Brukar vara hundvakt åt en otroligt trevlig tik ibland vilket fungerar bra, men det är nog annorlunda om man lever med hunden.
 • Finsk spets- En ras jag är uppvuxen med och som ligger mig varmt om hjärtat. Kan vara den finaste hundrasen jag vet dessutom. Men jag jagar inte.


5 hundraser jag inte vill ha:

 • American staffordshire terrier- Tycker det är vackra hundar som kan bli väldigt trevliga hos rätt ägare, men bullhundar överlag är inga hundar som jag kan se mig själv med.
 • Chihuahua- Verkar vara häftiga hundar om man låter dom vara hund, men jag kan inte tänka mig att ha en så extremt liten hund.
 • Xoloitzcuintle (mexikansk nakenhund)- Egentligen har jag svårt för alla nakenhundar, men dessa tycker jag ser rent elaka ut. Nu vet jag att de inte är det, Asko har busat med en jättetrevlig tik av denna ras och hon var så go. Men jag vill ha en hund med päls.
 • Mastiff- Jag vet att det finns flera raser som går under mastiff, men jag vill inte ha någon av dom. De är inte min typ av hund.
 • Tax- Jag vet att det finns trevliga taxar, men majoriteten jag träffar är inte det tyvärr.

Bilderna i inlägget är fotade av mig, det är därför det inte finns en bild på varje ras.

Likes

Comments

View tracker

I juli föddes Nero och hans kullsyskon, det började kännas lite mer verkligt att jag skulle få hem en valp till hösten. Jag och Asko åkte till en väns stuga i Ångermanland och hade lite efterlängtad semester, och sedan ytterligare till en annan vän utanför Nordmaling.

Asko på besök i Ångermanlands skogar.

I augusti träffade jag valparna för första gången, och spenderade där efter mycket tid hos dom. Jag påbörjade en allmänlydnadskurs. Tävlade i fortsättningsklassen i rallylydnad för första gången, hade en bra känsla men landade på 5 poäng ifrån kvalificerat resultat. Jag och Asko gick en första kurs i Nosework.

Goaste valpuslingarna.

September kom och Nero flyttade in. Valplivet drog igång med allt vad det innebär, och vi spenderade mycket tid med att lära känna varandra.

😍

I oktober deltog jag och Asko i en träningstävling i rallylydnad och vann! Nero växte och utvecklades allt mer för varje dag.

Nero runt 12 veckor gammal.

November anlände och jag började en fortsättningskurs i Nosework med Asko. Pudelklubben höll en vardagsklippkurs och jag assisterade vid första tillfället.

Och så december då. Efter några månader utan mycket hundträning alls börjar jag komma igång med ordentliga träningspass igen och känner mig inspirerad inför 2017.

Likes

Comments

Han har ju faktiskt börjat få en del päls den lilla galningen, så idag när vi pysslade med lite pälsvård passade jag på att sätta upp hans lugg. Det är ju något speciellt med de första tofsarna, även om de inte fick sitta kvar så länge 😍

Likes

Comments

Om någon är sugen på en mer objektiv beskrivning av rasen så tipsar jag om att kika in på pudelklubbens hemsida . I det här inlägget tänker jag berätta om mina personliga erfarenheter och tankar om rasen.

Då jag varit engagerad i rasklubben i några år nu har jag haft förmånen att träffa otroligt många pudlar i olika storlekar och färger. Mest har jag dock umgåtts med storpudlar, dels har jag mina egna förstås men jag tränar också en del med folk som har pudlar av den största modellen. Jag tycker också det är viktigt att påpeka att jag tycker det är rätt stor skillnad på en liten pudel och en stor, vilket egentligen inte är konstigt med tanke på att de små har en öppen stambok men inte de stora. Jag tycker väldigt mycket om pudlar av den mindre modellen också och vill gärna ha en i framtiden, men mitt hjärta klappar lite extra hårt för storpudlarna.

I mina ögon är en bra storpudel den ultimata allroundhunden. (Med en bra pudel syftar jag på en aktiv hund som gillar att jobba, har hört om storpudlar som hellre bara ligger på sofflocket men det är inga pudlar som jag träffat och inte heller rastypiskt). Det är en ras som visat framtassarna i en mängd olika hundsporter, från freestyle till bruks. En bekanting till mig med pudel sa en gång något i stil med "en pudel kan bli bra på väldigt mycket, men kanske inte bäst" och det ligger helt klart något i det. En pudel presterar ofta bra i de flesta hundsporter, även i de högre klasserna, men drömmer man om att kvala in till SM och liknande kan de sällan mäta sig med en bra brukshund eller bc. Men för att testa på flera olika hundsporter och ändå ha chans att klättra i klasserna passar en pudel perfekt.

I vardagen är pudlarna ofta väldigt enkla att ha och göra med. De brukar gå fint ihop med både människor och djur, men älskar sällan allt och alla på samma sätt som en retriever tex. De kan ha lite vakt i sig och vissa även jakt, men det är sällan så pass att det blir något problem i vardagen.

Som ägare till en pudel tror jag att man måste ha lite humor. Det är snarare en regel än undantag att en pudel sällan har alla tassarna på marken, om ens någon. Det är mycket flams och trams i en pudel och det mognar ofta sent, vissa aldrig ;) De är ofta väldigt pigga och spralliga högt upp i åldrarna- även storpudlarna blir ofta upp emot 13 år gamla. Alla pudlar behöver jobba, stora som små. Vi alla har nog träffat på bjäbbiga småpudlar och jag kan nästan garantera att detta är hundar som enbart rastas runt kvarteret några gånger om dagen. Pudlarna behöver mycket motion och vill helst springa av sig ordentligt varje dag. Har man sett pudlar som leker tillsammans förstår man att de älskar att springa, de brukar oftast jaga varandra och de kan hålla igång nästan hur länge som helst. Min vuxna pudel blir snabbt understimulerad om han inte fått gå ordentliga promenader eller tränat på ett tag, det märks aldrig inomhus men utomhus blir han skällig och drar som en bulldozer i kopplet.

Det finns verkligen så mycket mer att skriva om pudeln men jag tänkte ge mig nu för att undvika en hel novell. Som ni märker är jag helt pudelfrälst och tycker verkligen det är en fantastisk ras. Jag kommer antagligen alltid ha minst en pudel hemma, men sedan kanske det blir någon annan ras också.


Ett hopplock av storpudlar. Jag ska ha bilder på små pudlar också men de ligger nog på hårddisken.

Likes

Comments

Godmorgon! Nu samlar vi ork för att kliva upp och möta dagen. Hade egentligen ställt ett tidigare alarm men verkar ha stängt av det, tur att jag var ledig idag. Idag blir det en riktig nyttodag med att ta tag i saker som inte hunnits med under veckan, som att tvätta, städa, handla och så behöver båda pudlarna en genomgång med klippmaskinen av tassar och nosar. Dessutom är det hög tid att ta tag i litteraturstudien som ska in i början på nästa vecka. För hundarna blir det en vilodag men jag planerar för lite mer hundaktiviteter i helgen.

Likes

Comments

Har sett flera som dragit igång med en årsresumé, så då blev jag också sugen på det förstås! Än är det några veckor kvar av 2016 men har inget hundigt planerat framöver förutom hundträningar. Jag börjar med januari-juni så det inte blir så väldigt långt.

Januari drog igång med lydnadskurs, denna gång en helgkurs där vi fick lite extra hjälp med det fria följet och apporteringen. Väldigt nyttiga tips som jag tog med mig, även om jag fortfarande tycker båda momenten är svåra har vi ändå kommit en bra bit i rätt riktning under året.

Sedan kom februari. Jag tränade en hel del i inomhushallen och det blev dags för årsmöte för både pudelklubben och brukshundklubben. Jag arbetade som funktionär på pudelklubbens inofficiella utställning vilket var väldigt lärorikt och roligt! Sedan var jag också och kollade på en jakthundsutställning för norrbottenspetsar och finnspetsar där en kompis ställde ut, passade även på att fota lite.

En av mina favoritraser, mina farföräldrar har tidigare alltid haft finnspetsar.

I mars blev det lite mer rallylydnadsträning och jag åkte en del skidor med herr pudel, men annars var det rätt lugnt på hundfronten. Jag jobbade en hel del på sidan av studierna, vilket visserligen var roligt men det tar upp rätt mycket tid såklart.

I april kom första tävlingen för året, i rallylydnad nybörjarklass. Det var bara en start och det gick dessvärre inte alls vägen, jag tappade honom efter halva banan och vi kom inte in i vår "bubbla" igen efter det. Jag var besviken då vi haft flera lyckade träningar innan, men det var bara att ladda om. I april parades också Neros mamma.

Sedan blev det maj och våren anlände. Jag började träna ute igen så det blev betydligt fler träningstillfällen. Mest tränade vi rallylydnad, men lite lydnad också emellanåt. Jag startade upp årets första kurs som blev en valpkurs, med ett väldigt härligt gäng. Vi tävlade igen, i rallylydnad, och denna gång med kvalificerande resultat. Extra roligt då det var på hemmaplan! Jag fick mitt schema för sommaren och insåg att det skulle bli otroligt många jobbhelger, och tyvärr svårt att passa in med tävlingar.

Vi hann dock med ännu en rallylydnadstävling i juni, där vi slog till med hela 98 poäng och fick vårt sista kvalificerande resultat i nybörjarklassen! Extra roligt var det att två träningskompisar, med pudlar från samma kennel, också fick RLDN på sina hundar på samma tävling. I juni var jag också hundvakt åt flatten Lira, som oturligt nog började löpa hos mig och dessutom samma dag som rallytävlingen.

Denver, Asko och Kiwi är malliga i sina snygga rosetter.

Likes

Comments

Del två på min lista som jag håller på att beta av handlar om att göra en presentation av hundarna. Jag tänker faktiskt inte skriva så mycket eftersom det kommer gå att läsa mer om dom på deras egna sidor längre fram.

Asko heter i stamtavlan RLDN Domestic Dark Dylan och är en storpudelhane född på vårkanten 2013. Det innebär att han snart fyller 4 år vilket jag tycker är lite svårt att förstå. Visserligen känns det som att jag alltid har haft honom, men i mina ögon är han knappt en vuxen hund ännu. Asko är sin mattes hund ut i klospetsarna och det har han varit sedan dagen jag hämtade honom. Jag bodde hemma hos mina föräldrar då, men det spelade ingen roll om hela familjen var hemma och jag for iväg en stund för det var ingen annan som dög. Idag är det inte lika extremt men han är helt klart en enmanshund. Asko är en otroligt mjuk och snäll kille, lite försiktig men samtidigt väldigt nyfiken. Han är en riktig knähund och skulle nog helst vilja krypa innanför skinnet om det gick, han ligger gärna raklång över en i soffan. Ute är det full fart som gäller och han älskar att träna. Det spelar ingen roll vad vi gör, bara vi gör det tillsammans. Det bästa han vet är dock att spåra, men i somras började vi även med sök vilket också blev en stor favorit.


Sedan har vi Nero som i stamtavlan heter Domestic Dark Destined To Dominate. Han är förstås också en storpudelhane som föddes under sommaren 2016. Från att kullen var runt 4 veckor spenderade jag otroligt mycket tid hos uppfödaren med valparna, så det har varit väldigt roligt att följa dom. Jag hade även träffat Neros föräldrar väldigt mycket tidigare och tycker mycket om både hanen och tiken, så den här kullen har varit speciell för mig på många sätt. Asko och Nero är inte nära släkt, men de har ett visst släktband på mammans sida. Nero är väldigt busig och ativ, precis som valpar ska vara, men jag kan inte minnas att Asko varit lika intensiv. Den här valpen har redan gett mig flera gråa hår (innan jag hann publicera det här inlägget lyckades han tex dra ner en talrik i golvet från diskhon, som självklart gick i tusen bitar) men samtidigt är han helt fantastisk. Det ska bli så spännande att se hur han kommer utvecklas! Med Nero kommer är tanken att jag kommer träna allt möjligt, men första året kommer det antagligen bli en hel del utställningar också.

Likes

Comments

Ville bara visa den här bilden för er som inte följer oss på instagram. Vill ni följa oss så finns vi på nadjawanting.

Det är verkligen helt otroligt hur snabbt den lilla krabaten växer?? Snart är han ikapp Asko på höjden, han har riktiga älgkalvsben. Nu är han rätt snart 5 månader dock och jag tycker han börjar stanna av lite men det ska bli spännande att se hur stor han blir. Båda föräldrarna är rätt små men han har morbröder som är betydligt större än Asko.

Nu har jag i alla fall precis kommit hem och ska ut en sväng med grabbarna bus innan jag far hem till mina föräldrar en sväng på middag innan mötet. Vad ska ni göra idag?

Likes

Comments

Jag har valt att starta igång en lista för att få lite mer rutin på bloggandet, en ny punkt för varje dag. Det är samma lista som jag gjort tidigare och den går således att hitta i arkivet, men eftersom ens åsikter och tankar tenderar att utvecklas med tiden har jag ändå valt att göra samma igen.

Första punkten är en presentation av mig själv. Lite kort går det att läsa om mig här bredvid, jag heter Nadja och är i skrivandets stund 22 år gammal. Bor gör jag i Umeå, i en lägenhet tillsammans med mina två storpudlar. Jag läser mitt tredje år på universitetet för att bli grundskollärare i förskoleklass till årskurs 3 och har snart bara ett år kvar innan jag är ute i "verkliga" livet ;)

Hundar har varit mitt största intresse länge, och det är något som bara växer. Jag började tjata om en hund så tidigt jag kan minnas och när jag var 13 år köpte min familj äntligen en otroligt efterlängtad valp. Mer om honom kommer ni kunna läsa i ett senare inlägg. Mitt intresse för hundträning växte allt mer och jag började därför längta efter en hund med mer arbetskapacitet. Då kom Asko in i mitt liv 2013, min första egna hund. Med honom började jag träna allt möjligt från bruks till rallylydnad, och vi har även tävlat i appellspår, rallylydnad och lydnad.

Samma år som jag skaffade Asko var jag arbetslös och passade därför på att påbörja en allmänlydnadsinstruktörsutbildning. Jag blev klar året därpå och har hållit kurser för min bhk sedan dess, och jag tycker verkligen det är jätteroligt att få möjlighet att träffa så många olika människor och hundar.

När Asko bara var något år så började jag fundera på en till hund. Jag hade flyttat hemifrån och lånade hem familjens hund så ofta jag kunde, men kände verkligen att jag ville ha två hundar på heltid. Funderade på flera olika raser, lite extra på några olika bruksraser, men föll hela tiden tillbaka på pudeln. Så när jag fick höra att min uppfödare planerade kull mellan två hundar jag tycker väldigt mycket om blev valet inte särskilt svårt, och några månader senare flyttade Nero hit.

Kort sammanfattat så är hundar och hundträning det centrala i mitt liv. Jag kan inte tänka mig vad jag gjorde innan jag började hålla på med hund. Ibland träffar jag vänner utan hundar också, vilket även det är trevligt såklart. Tar gärna en fika eller en runda på stan emellanåt. Dessutom har jag ett fotograferingsintresse som tyvärr svalnat lite under de senaste åren, men som vaknar till liv lite till och från.


Bilderna ovan är från mellan 2013-2015. Jag byter hårfärg hyfsat ofta.

Likes

Comments