Vad är tvångssyndrom?

Tycker du själv att du tvättar dig ovanligt mycket? Kontrollerar du dörrar, kranar, lås etc. för mycket? Upplever du mycket osäkerhet, tvivel och oro? Har du påträngande tankar som är svåra att slå bort?

"vad är det som händer, håller jag på att bli knäpp? tänk om någon ser eller vet vad jag gör, hur jag beter mig. Hur kan man vara och tänka så knäppt? Det finns ingen hjälp, för om jag berättar hur jag är, så spärrar dom väl in mig."

"Jag tycker att vissa saker är smutsiga och om jag vidrör dom sakerna eller personerna så MÅSTE jag tvätta mig"

"Jag berör saker och räknar om och om igen och upprepar tankar. Allt detta är ofta kombinerat och gör det mycket svårt"

"Jag måste beröra föremål, vill ha symmetri, är noga med räta linjer. Allt ska vara exakt. Jag blir mycket trött"

"Jag gjorde så många konstiga saker, att jag inte hade tid att leva normalt"

Förenklat kan man säga att tvångssyndrom är när en person upprepat drabbas av ångest med återkommande skrämmande tvångstankar, bilder, fantasier eller impulser. Tänk om spisen sätter eld på huset? Tänk om jag sticker kniven i mitt barn?

Det finns hur många miljoner olika exempel på hemska/skrämmande tankar, bilder, fantasier eller impulser man kan ha. Att tänka "tänk om jag sticker kniven i mitt barn" är ingenting någon vill tänka, oroa sig över eller liknande. Det är ingenting man vill berätta för någon annan att man tänker. och det är så med nästan alla tvångstankar, man vill inte berätta för någon för man tror att ingen kommer förstå, man tror att folk kommer kolla konstigt.

För att minska eller helt bli av med ångesten och de skrämmande tankarna känner sig personen "tvingad" att utföra olika saker. så kallade tvångsbeteenden. Några exempel är att tvätta sig om och om igen, att överdrivet kontrollera, att söka lugnande besked, att utföra magiska ritualer, att lugna sig själv med ältande tankar eller att undvika sådant som utlöser ångest.

Man kan beskriva tvångssyndrom som att hjärnan har blivit överkänslig och "larmar" för ofarliga saker. Tvångssyndrom har både med arv och inlärning att göra.

Barn och folk med funktionshinder som drabbas inser inte lika självklart som vuxna, att de skrämmande tvångstankarna egentligen är orealistiska och ofarliga och att tvångshandlingarna därför egentligen är helt vettlösa.

Vuxna med tvångssyndrom inser detta och kan av en anledningen skämmas över sitt problem och dölja det väldigt bra. Men trots insikten klarar man inte av att låta bli sina "lugnande" tvångsbeteenden.

Kommer i nästa inlägg gå in på vilka som drabbas och vad man kan göra åt sina tvångssyndrom!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Vi människor är väldigt duktiga på att ge människor en chans, två chanser 10 chanser.

Varför är vi så duktiga på att ge folk som inte ens förtjänar det fler chanser? Hur många gånger ska folk få tabba sig innan man känner att "nu är det nog"?

Hur många kränkande ord ska någon få säga innan man säger stopp på riktigt? Hur många slag ska man behöva ta emot innan man sätter ner foten? hur många svek och otroheter ska man behöva vara med om innan man känner att man är värd bättre?

Jag tycker att vi människor ska bli bättre på att börja tänka på oss själva än att gå runt och ge alla så otroligt många chanser. Hur många "förlåt" ska man förlåta egentligen?

Jag har fått meddelande till denna bloggen från folk som blivit illa behandlade om och om igen, dom har förlåtit och sedan har det hänt igen och igen och igen.

Nu är det dax att sätta ner foten! Även mot dom man älskar. En människa ska inte behöva ta vad som helst hur mycket som helst. dom mail jag fått från olika människor har många saker gemensamt. en sak är "men jag älskar den personen". Det betyder alltså att vi människor låter den vi älskar göra nästan vad som helst emot oss och vi bara förlåter för att vi älskar den personen och vill inte vara utan den eftersom dom har sina fina stunder också. Deras fina stunder är säkert jätte fina. Men vi ska inte behöva ta vad som helst!

Det är jätte jobbigt att bli illa behandlad av den man älskar, att ge chans efter chans men ingenting blir bättre. Man kanske till och med tror att det är ens eget fel när någonting händer. det är det inte! en människa har ALDRIG rätt att säga kränkande ord, att slå någon, vara otrogen, svika någon. det ska man aldrig tycka är okej, det ska man aldrig förlåta. en sån människa ska man aldrig ge en chans till.

Det är så mycket bättre att sticka så fort det går om den man älskar gör någonting sånt. Det är så mycket bättre att må dåligt ett tag av att ett förhållande (vilket förhållande som helst) har tagit slut än att leva i ett dåligt förhållande där man gång på gång blir sviken på ett eller annat sätt.


Jag är så glad över er som skrivit till mig. jag kommer ta upp detta fler gånger om att leva i ett destruktivt förhållande, om det är med en man, kvinna ett syskon. ens föräldrar eller ens vän. spelar ingen roll. Man ska inte ge folk som beter sig illa mot en flera chanser. Man ska inte leva i något förhållande som får en att känna sig ledsen, sårad, kränkt eller liknande.

Missförstå mig inte, alla vi människor gör misstag, men det finns en gräns för vad det är för misstag som är okej! Och det finns en gräns för hur många gånger man ska förlåta, hur många chanser en människa ska få.

Tänk på hur DU mår i förhållandet och mår du dåligt så stick!

Likes

Comments

Vad är add?

Det finns olika former av adhd – där add är en av dem. Add står för Attention Deficit Disorder.

De personer som har add har symptom så som uppmärksamhetsproblem och impulsivitet, men saknar till skillnad från andra former av adhd överaktiviteten.

Snarare kan du med add ha svårare att få saker gjorda och att komma igång med aktiviteter.

Symptom på add

Uppmärksamhetsproblem 

Du som har add har svårigheter med koncentrationen, att lyssna på vad andra säger och blir lätt störd. Det är också vanligt att glömma viktiga saker och kan uppfattas som slarvig. Många blir väldigt lätt uttråkade och har svårt att slutföra det som inte är tillräckligt intressant.

Impulsivitet

Känslorna kan pendla snabbt och upp ner och känsloreaktionerna kan vara svårkontrollerade. Det är dessutom svårt att hantera situationer som kräver eftertanke. Att göra först och tänka sen är typiska tecken på add.

Underaktivitet

Till skillnad mot övriga former av adhd så saknar du som har add överaktiviteten. Det kan snarare vara så att du har en lägre aktivitetsnivå än normalt och att det kan vara väldigt svårt att ta tag i saker.

Vem drabbas?

Varför vissa personer drabbas av add är inte klarlagt, men man vet att ärftlighet har en betydelse då många i samma släkt och familj ofta får samma diagnos.

Cirka 3-6 procent av alla barn och 2 procent av alla vuxna, har olika former av adhd.

Hos just add är det vanligare att flickor och kvinnor drabbas.

Svårare att sätta diagnos

Eftersom add inte märks lika mycket utåt, då överaktiviteten saknas, tar det ofta längre tid innan det upptäcks.

Misstänker du add och vill testa dig?

Om du misstänker att du har add eller en annan form av adhd ska du ta kontakt med din vårdcentral för att få en remiss för en neuropsykiatrisk utredning. Om du är under 18 år kan du även ta kontakt med din skolsköterska eller ungdomsmottagning för att få en remiss

Likes

Comments

​ADHD innebär att man har svårt med koncentrationen och att man ofta gör saker utan att tänka efter först.

Man störs lätt om det händer mycket omkring en. En del med ADHD är väldigt aktiva, andra känner sig trötta och har svårt att komma igång med saker. En del har svårt med sociala relationer. 

Vissa som får diagnosen ADHD får den redan i förskolan eller skolan. och andra får diagnosen som vuxen. 

vad orsakar ADHD?

Det är inte helt känt vad som ligger bakom det, men forskning talar för att ärftlighet har stor betydelse, det är nämligen vanligt att flera i en familj eller släkt har liknande svårigheter.

Annat som är vanligt vid ADHD:

 • svårt att läsa och skriva
 • svårt med vissa rörelser
 • snabba humörsvängningar 
 • svårt att ta instruktions


Adhd ser också olika ut för alla. En del har det lätt där andra har svårare och tvärtom.

Adhd är en så kallad neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, som inte syns på utseendet men som påverkar vardagslivet. Hur stora svårigheterna blir beror mycket på omgivningens krav och förväntningar. Man brukar uppleva mindre problem när man blir äldre, allt eftersom man lär sig mer om hur man fungerar och hittar egna lösningar för att klara olika situationer.

Behandling:

Det finns hjälpmedel som kan vara till hjälp om man har adhd, till exempel handdatorer eller mobiltelefoner med kalenderfunktion som avger en signal när man ska göra någonting. Om man går i skolan har man rätt till bland annat hjälp som underlättar inlärningen, oavsett i vilken skola eller klass man går. Ibland kan läkemedel göra det lättare att koncentrera sig och då kan också vardagen fungera bättre. Ibland kan man få stöd från kommunens socialtjänst. Finns även olika mediciner som man brukar ta.


Likes

Comments

Att leva i ett destruktivt förhållande.
Kommer skriva en berättelse om ett destruktivt förhållande, hur det kan se ut.Hur blind man kan bli. Det är baserat på en sann historia.

Jag har träffat en kille. Han är ett år äldre än mig och bori en annan stad. Han tog kontakt med mig på facebook och vi skrev jätte mycket med varandra, hela tiden.

En dag kom han till mig, han körde i två timmar för att vara med just mig, för att på träffa just mig! Jag kände mig så lycklig.

Han ger mig komplimanger hela tiden och jag kan prata med honom om allt! Han brydde sig verkligen om mig.

När han var hos mig så var han en sån gentleman. Han ville inte ha sex. Han ville bara lära känna mig och jag öppnade verkligen upp migför honom. Jag har haft det jobbigt genom livet, kändes så skönt att ha någon som verkligen bryr sig, någon som gillar mig för den jag är. Jag föll pladask för honom, han var den bästa jag någonsin träffat!

Han hade en tatuering på bröstet, tatueringen var ett tjejnamn. Jag frågade honom vems namn han hade tatuerat in. Han är så gullig! Han har tatuerat in sin brors dotters namn. Tänk att han bryr sig så mycket om den lilla tjejen.

Tiden gick och jag spenderar all tid jag kan hos honom. För jag har nämligen fått reda på att namnet han hade på bröstet inte var hans brors dotter utan det var hans 3 månaders dotter. Killen jag föll pladask för har alltså ljugit, han har ljugit om att han inte har någon dotter. Han visade att han var så ledsen för att han ljög och att han gjorde det bara för att inte skrämma iväg mig. Jag var så kär så jag förlät honom.

Jag var hos honom all tid jag kunde, han träffade sin dotter då och då och efter bara ett litet tag så berättade han att han längtade tills vi fick barn. Jag var så glad för att han sa det, jag vill också ha barn, iframtiden. En son som heter Liam. Så vi bestämde att vi ska få en son som heter Liam. Vi skrattade och planerade inför framtiden, han sa att han älskar mig.Har aldrig känt mig såhär lycklig!

En månad efter det samtalet så började allt förändras.

Jag kunde vakna mitt i natten av att han kollar igenom min mobil. Ställer sig upp när han ser att jag är vaken, jag frågar honom vad detär. Han bara sticker.

Jag förstod inte varför han vart arg på mig, jag döljer ingenting på min mobil, han måste ha tolkat någonting fel. Det visade sig att just den gången så hade jag skrivit med min manliga kollega, vi pratade om arbetstider. Jag hade inte berättat för min kille att jag hade skrivit med min kollega så det såg han som att jag skrev med min kollega i smyg att jag flörtade med min kollega.

Tiden gick och det hände många gånger att han bara stack, utan någon anledning men han kom alltid på någonting som kunde göras om till att jag hade gjort fel. Jag var så blind över vad som håller på att hända så jag bad ju på allvar om förlåt. Jag trodde ju verkligen att jag hade gjort massa fel.

Jag började gråta ganska mycket under den här tiden, alltidnär jag hade gjort någonting ”fel”, för jag ville verkligen inte att han skulle bli arg på mig, han kunde vara så elak med mig, säga dumma saker. Han kunde bli helt svart i ögonen, det gick inte att prata med honom, helt känslokall. Medan jag grät, skrek och puttade på honom bara för att jag ville ha någon sorts reaktion. Och det fick jag tillslut.

Han kunde ibland ledsna på att jag grät så han tog ett hårt tag i mig och kastade ut mig i trapphuset. Jag låg ofta kvar på samma vis som jag hade landat när han kastade ut mig. Jag låg där på golvet och hörde honom låsa dörren. Ibland kunde han öppna dörren efter ett tag, men det var bara för att kasta ut mina saker.

Ibland skrek jag, slog och slet i dörren. Men han öppnade inte. Och ibland så gick jag direkt ut. I 20- grader fick jag stå och vänta på att han skulle sluta skicka elaka sms och låta mig komma in igen. Det kunde ta en timme, det kunde ta 3 timmar, 5 timmar. Det var olika länge varje gång. Han kunde till och med säga att han lämnade mig. Sen när han lugnade ner sig igen så tog han tillbaka mig.

En dag kom han hem efter att han hade varit och handlat. Han tar min hand och ber om ursäkt för så han har betett sig. Att han ska bli bättre. Han tog fram två ringar och ville att vi skulle förlova oss. Jag vågade inte säga nej. Jag hade börjat akta mig för att säga eller göra saker som kunde göra honom arg.

Det visade sig att han betalat ringarna med mina pengar.

Det blev värre och värre. Vi kunde vara med hans kompisar, och han fick för sig att jag flörtade med någon av hans killkompisar, då var hela kvällen förstörd.

Om jag gick ut så skulle han veta exakt vart jag skulle, han kunde köra efter mig för att se satt jag inte stannade och pratade med någon.

En gång träffade jag en gammal killkompis medan jag va ute. Jag fick sådan panik för han började prata med mig. Jag fick panik att min kille skulle se att jag pratade med en annan kille. Och det gjorde han. Han körde förbi och bara kollade argt på mig. När jag kom hem så pratade han inte med mig förns på kvällen. Då vart han arg och sa att jag varit otrogen, träffar andra killar i smyg och annat dumt. Han kastade ut mig och kastade ringen på mig. Han bröt förlovningen och han bröt förhållandet. Jag grät och skrek som jag alltid gör när han slänger ut mig. Men han bryr sig inte.

Jag fick inte vara i lägenhetshuset, det var kväll och 30-grader. Jag vart så genom kyld. Jag satt och väntade på att få komma in. min hud vart lila, kunde inte röra mina fötter eller ben, det värkte i hela kroppen.

Tillslut fick jag komma in. jag gick direkt till duschen och hade nästan på det kallaste men det kändes jätte varmt mot min kropp eftersom jag var så genom kyld.

Dagen efter gick vi och handlade tillsammans. Han hade alltså förlåtit mig.

När vi gick ifrån affären så vart han sur över någonting jag sa. Han vart svart i ögonen och gick bara ifrån mig. Jag gick efter och tog tag i honom för att prata med honom och be om ursäkt. Helt plötsligt blir jag nedslängd på marken. Jag ligger där, har ont och gråter. Han bara går. Han går därifrån och lämnar mig gråtandes nere på marken.

Jag fick en uppenbarelse tillslut.

Att han sticker, kastar ut mig, gör mig illa, förstör mig psykiskt, behandlar mig som skit. Det är inte mitt fel, det är faktiskt inte jag som gjort någonting fel. Det är han det är fel på, inte mig!

Helt plötsligt sitter jag på bussen hem, hem till min familj, till min stad där jag bor. Det var skräck blandat förtjusning. Jag sitter på bussen och har lämnat min kille, min kille som har förstört mig. Jag är inte samma människa jag var innan jag träffade honom. Han har förstört mig. Men jag har tagit mig därifrån nu!

Vad hände sen?

Han körde till min stad lite då och då, han försökte träffa mig.

Hans humör pendlade mellan hat och kärlek. Han kunde vara jätte kärleksfull i några sms, bara för att försöka locka tillbaka mig och när han insåg att jag inte tänkte gå tillbaka till honom så vart han hatisk. Allt började igen, alla dumma ord han använt under tiden han och jag var tillsammans.

Jag bytte nummer, jag flyttade och började jobba på ett annat jobb. Detta var två år sedan och jag ser honom gå förbi mitt jobb ibland. Han bor inte i min stad, han har ingenting här att göra, han känner ingen i denna stad. Han brukar ibland bara gå förbi och kolla på mig.

Han skriver ibland på facebook.

Jag är rädd för honom, får en klump i magen varje gång jag ser en bil som ser ut som hans, varje gång han går förbi och kollar på mig på mitt jobb, varje gång jag ser någon som liknar honom. Jag brukar kolla mig en extra gång över axeln.

MEN, jag tog mig därifrån och jag är så stolt över mig själv som lyckades! Ingen ska behöva leva i ett sånt förhållande.

Lever du i ett destruktivt förhållande, stick! Avsluta det.

Likes

Comments

Borderline personlighetsstörning eller emotionellt instabil personlighetsstörning är olika benämningar på samma diagnos. Det finns två olika diagnosmanualer som används för psykiska sjukdomar. DSM-IV och ICD-IO. I DSM-IV används termen borderline personlighetsstörning. och i ICD-IO emotionell instabil personlighetsstörning som förkortas EIP. Kommer skriva lite kort om varför man delar in psykiska sjukdomar i olika "grupper", men det blir i ett annat inlägg!

I detta inlägg kommer jag använda förkortningen EIP.

Vad innebär EIP?

Det innebär att man har en känslomässig sårbarhet och ofta pendlar mellan olika starka känslolägen. Ibland kan självdestruktivt beteende som t.ex Missbruk och/eller självskadebeteende vara ett uttryck för detta.

Det är fortfarande okänt varför en del personer utvecklar symtom som vid EIP, men många experter tror att det kan bero på en särskild känslomässig sårbarhet, upplevelser under uppväxten eller en kombination av dessa.

Symtom EIP

 • Stark rädsla att bli övergiven
 • Störd, förvriden eller instabil självbild
 • återkommande känsla av tomhet
 • kraftig pendling mellan olika känslolägen
 • stark irritation, ångest eller nedstämdhet som kan vara några ammar till som mest några dagar
 • stormiga relationer som pendlar mellan intensiv beundran och extrem nedvärdering
 • intensiv vrede för en liten sak som hände
 • kortvariga överdrivet misstänksamma föreställningar eller övergång
 • impulsivitet som tilexempel missbruk av droger, sex, mat eller pengar
 • självskadebeteende, självmordstankar, återkommande självmordsförsök eller hot om självmord.

Även om man får diagnosen EIP en gång så innebär det inte att man alltid kommer att ha den. Många som får diagnosen i 20års åldern hittar med tiden mer konstruktiva sätt att hantera känslor och relationer och har sedan inte kvar de besvär som ingår i EIP.

Vad kan man göra själv om man känner igen sig i dom här symtomen men inte fått diagnosen?

Som med allt som inte är "normalt" så tycker jag att man ska kolla upp det. gå till en psykolog, vårdcentralen, ungdomshälsan, öppenvården eller liknande. Det är inte bara för att du ska få medicin sen är allt bra. Om du får en diagnos, eller bara får prata om vad du känner, tycker eller tänker så kommer du bli mycket starka som människa. Man får en helt annan insikt på livet och på ens egen kropp och tankesätt. Man kan utvecklas så fruktansvärt mycket som person! Så var inte rädd att söka hjälp, du kommer komma därifrån som en ännu grymmare människa än vad du var innan!

Om du får en diagnos när du går och får hjälp. Jätte bra! Då är det bara att läsa och få reda på allt om diagnosen för att lättare kunna förstå dig själv. På så sätt kan du hjälpa dig själv att få må bättre.

Om du känner igen dig i dom här symtomen så är det inte alls säkert att du har just EIP. För att symtomen på EIP liknar flera andra diagnoser. t.ex ADHD, Asperger syndrom, Autism och PTSD (Posttraumatiskstressyndom)

Vad mer kan man göra om man har dom här symtomen?

 • Ha fasta rutiner på mat och sömn
 • Motionera lagom mycket. enligt forskning är motion det bästa för att minska ångest, nedstämdhet
 • Undvik alkohol och droger
 • Försök bygga goda relationer med andra
 • Försök att lägga märke till vad som utlöser de starkaste och svåraste känslorna
 • Prioritera relationer till människor som behandlar dig väl
 • Uttryck dig konstnärligt
 • Meditera, Mindfulness/Medveten närvaro

Om det blir akut jätte dåligt, tveka inte! ring en psykiatrisk akutmottagning eller 112

Likes

Comments

Personer med anti-sociala drag och psykopati framstår som kalla och hänsynslösa. De blir lätt provocerade och kan då utstråla våld. Deras tillvaro verkar inte särskilt planerad eller förutsägbar, utan präglas av impulsivitet och ansvarslöshet.

Personer med antisocial personlighetsstörning har ofta psykopatiska drag. Skillnaden mellan de båda begreppen ligger i att man vid konstruktionen av kriterierna för personlighetsstörningen betonade kriminellt och asocialt beteende.

I psykopatibegreppet betonas istället det hänsynslöst exploaterande förhållningssättet gentemot andra människor, vilket inte nödvändigtvis är olagligt. I det följande beskrivs personer som uppfyller kriterierna för båda begreppen.

Antisociala och psykopatiska personlighetsdrag förekommer hos uppskattningsvis 3% av männen och mindre än 1% av kvinnorna. Bland de som döms till fängelse är dock andelen över 50%.

Symtom

 • ofta brusar upp och tar till våld, eller hänsynslöst utnyttjar andra människor, utan att känna skuld eller ånger, kan antas ha antisociala och psykopatiska drag.
 • starka dragningen till äventyrligheter som är riskabla både för personen själv och för omgivningen.
 • Självbilden är störd på så sätt att personen uppfattar sig själv som stark och överlägsen. I följd med detta tycker man sig ha rätt att utnyttja andra, antingen för att man annars själv skulle bli utnyttjad, eller för att de andra är svaga och därför föraktliga.

Utredning och diagnos

För att få diagnosen antisocial personlighetsstörning ska de typiska dragen kunna iakttas redan i barndomen/ungdomen. Den bygger rentav på att diagnosen ”Uppförandestörning” ska ha funnits före 15 års ålder.

Skillnaden gentemot vanligt kriminellt beteende är just bakgrunden i barndomen, samt sättet att relatera till en partner, till eventuella egna barn, och till andra människor överlag.

Man ska också skilja personlighetsstörning från sådana antisociala och kriminella beteenden som är en följd av missbruk och beroende.

Barn med ADHD löper risk att utveckla antisociala drag, på grund av bristerna i uppmärksamhet och impulskontroll. Det anses att risken ökar mycket påtagligt om omgivningen inte korrekt bedömt tillståndet, utan bestraffar barnet för sådant han eller hon inte kan hjälpa. Men jag vill betona att det inte är så stor chans som det låter att ett barn med ADHD utvecklar antisociala drag. Men! Dom allra flesta som lider av antisociala drag har oftast ADHD eller någonting liknande.

Behandling

Skuld, skam och ånger är starkt motiverande affekter som personer med antisocial personlighetsstörning i stort sett saknar. Istället domineras känslolivet av vrede. Av det skälet är behandlingen sällan inriktad på själva personlighetsstörningen utan på de komplikationer som en sådan livsstil orsakar, t ex i form av missbruk och beroende.

Trots detta är det givetvis viktigt att bemöta även personer med sådana besvär korrekt och inte ta det avvikande beteendet till intäkt för ett avvisande.

Hur får man hjälp?

Personer med antisociala och psykopatiska personlighetsdrag söker inte hjälp för dessa utan för oönskade konsekvenser som de kan drabbas av, t ex ångest eller sömnstörningar.

De kan också hamna i situationer där de söker eller tvingas till vård för beroende eller missbruk av olika slag.

Ofta brukar de mest utmärkande avvikande beteendena avta med åldern, men då finns det kanske inte särskilt mycket av normala sociala kontakter kvar. I sådana fall blir det ändå mycket svårt att uppnå en mer ”normal” tillvaro.

Råd till närstående/anhörig

Om man tycker att någon man inlett en relation med verkar uppvisa sådana drag som ovan beskrivits gör man bäst i att snabbt avbryta kontakterna.

Om en nära anhörig verkar ha sådana drag kan man hjälpa genom att konsekvent stötta försök till mer ansvarstagande och socialt acceptabelt beteende.


Likes

Comments

Det är faktiskt så att vissa sjukdomar har uppnått en nästan mystik status. Det finns väldigt många antal TV-serier, filmer och deckarböcker där vi fått beskåda hur "schizofreni" och "psykopater" har gjort sig skyldiga till alla möjliga hemskheter.
Kommer i detta inlägg fokusera på schizofreni och försöka få bort några fördomar som har etsats sig fast i människors huvud.
Mediafokusen har skapat en hel serie fördomar och förutfattade meningar om vad schizofreni är och hur en person med denna sjukdom ska bete sig. Och tyvärr så är vi människor så att om någonting upprepas tillräckligt många gånger så blir det en sanning. Jag är tyvärr likadan.

Vad är egentligen schizofreni?

Ordet schizofreni betyder "sönderdela" och "sinne". schizofreni är en sjukdom som, utan behandling, riskerar att bli personlighetsupplösande.

Man kan se schizofreni som ett samlingsnamn för en rad olika personlighetsupplösande sjukdomar. Det finns ett antal undergrupper som diagnosen kan delas in i allt beroende på symtom. Undergrupperna blandas ofta ihop med andra diagnoser t.ex borderline, vilket leder till en hel del förvirring.

Men att hitta rätt diagnos och behandling har blivit lättare och lättare med åren.

Schizofreni är faktiskt en av dom vanligaste psykiska sjukdomarna. Ca 1% kan räkna med att drabbas.

När riskerar man att insjukna?

Symtomen uppvisas oftast i ungdomen. Det drabbas oftast män tidigare än kvinnor. Det är ovanligt att insjukna i medelåldern och när man är barn, men det förekommer såklart också.

Vad är symtomen på schizofreni?

Symtomen varierar starkt från individ till individ. Men några av dom vanliga symtomen är.

 • Ökade koncentrationssvårigheter
 • Bristande uthållighet
 • En plågsam och oklar känsla av att förändras psykiskt, kanske av att bli "tom" eller "ond"
 • Försvårar arbeta- och studiemöjligheterna
 • En del börjar med droger eller alkohol för att lätta på dessa känslor
 • Man kan dra sig inåt och stänger sig inne
 • Plötsliga vredesutbrott som verkar helt omotiverade för de närmaste, stör relationerna
 • inte känna igen sig själv
 • Ger uttryck för en förändrad verklighetsuppfattning

En annan vanlig symtom är hallucinationer i form av röster. Rösterna kommenterar den sjukes handlingar och tanka, vilket upplevs mycket värkliga.

Vanföreställningar av olika slag kan uppstå och vara extremt störande. Tillexempel så kan den insjukna uppleva att han/hon kan påverka andras tankar och känslor eller tvärtom.

En tredjedel av alla som insjuknar har varit sent utvecklade och haft problem med skolprestationer och i kontakten med kamrater. Men det finns även en andel med en mycket hög begåvning, men som något år innan insjuknandet plötsligt förlorar sin arbets- eller studieförmåga.

Så vad är behandlingen för schizofreni?

Behandlingen består av flera olika delar. Bland annat mediciner och psykologiskt stöd. Det är också viktigt att miljön man behandlas i är lugn och att man känner sig trygg med de människor man har runtomkring sig.

En metod som visat sig funka bra vid misstänkt psykosgenombrott är hembesök från en särskilt psykosteam, det finns på de flesta psykiatriska kliniker.

Genom hembesök kan vårdpersonal få en uppfattning om både vilka problem och resurser som finns omkring den som är sjuk .

Personalen är både stort stöd för den insjukna och familjemedlemmarna. Både den insjukna och dom närstående får gå och få hjälp av en psykolog.

Det finns goda chanser att bli bra och de kan ha ett bra liv!

Men ja, det finns också extrema fall precis som det är med allt annat.

Likes

Comments

Psykisk ohälsa är ett vitt begrepp. Det innefattar allt från psykisk sjukdom och psykisk störning till att uppleva besvär som stör det psykiska välbefinnandet och som påverkar ens dagliga liv.

Psykisk sjukdom är t.ex schizofreni, bipolär sjukdom, panikångest.

psykisk störning är t.ex psykoser eller tvångssyndrom

psykiska problem kan vara ärftligt eller komma från trauma eller svår uppväxt.

men vad är egentligen psykisk ohälsa?

Psykisk sjukdom och psykisk störning har jag förklarat, det är olika "fack" som olika diagnoser/sjukdomar osv läggs i. Men psykisk ohälsa? Jag har kollat på många hemsidor, pratat med många människor som säger "Jag lider av psykisk ohälsa", vad är det? Vad är det för sjukdomar/diagnoser osv som ligger i det "facket"? Jo, som jag skrev så är det ett vitt begrepp. Man bör alltså se till sin vardag och om den hindras av ångest, depression eller tankebanor man inte har någon som helst kontroll över. Ett psykiskt tillstånd som, på något sätt, stör vardagen blir därmed den korrekta definitionen.

Psykiska sjukdomar är ofta svåra att diagnostisera då uppfattning kan skiljas sig från person till person. Det är alltså bara en psykolog som kan avgöra om man har en psykisk sjukdom och isåfall vilken, genom att prata med den som inte mår så bra, psykologen frågar massa frågor, man ska ibland svara på en fråga mellan 1 och 10 osv, så på så sätt så kan man hitta om man har en psykisk sjukdom och isåfall vilken eller vilka.


Likes

Comments

Psykiska besvär bland kvinnor och män 2015 enligt folkhälsomyndigheten.

Den internationella folkhälsoenkäten visade att 30% av befolkningen har lindriga besvär av ängslan, oro eller ångest.

Besvären rapporterades oftare av kvinnor (37%) än av män (24%).

Svårare besvär av ängslan, oro eller ångest angavs av 6% kvinnor och 3% av männen.

Det är även så att lindriga besvär av oro, ångest eller ängslan är vanligast i åldersgruppen 16-29. Varannan kvinna och var tredje man i den åldern uppger sådana besvär.

Även svåra besvär av oro, ängslan eller ångest är vanligast bland de yngre kvinnorna där 12% anger sådana besvär.

Det finns en länk nedanför som visar ett stapeldiagram om psykisk ohälsa inom olika åldersgrupper 2015.

Likes

Comments