Header


//

Idag er det fastelaven og hva passer vel bedre enn nybakte boller med krem? Å bake uten finmalt hvetemel og sukker går overraskende bra. Du får en grovere og mer fiberrik bakst og slipper unødvendige kalorier fra sukkeret.

Anbefaler å teste kaldheving av deigen. Da slipper du å varme opp væsken, og risikere at temperaturen blir for høy og dreper gjæren.

Tåler du ikke melk eller gluten kan du også enkelt bytte ut noen få ingredienser med et passende alternativ. (Se forslag i oppskrift) Vær obs på at glutenfri baking krever mer elting og nok væske samt at ferdig bakst blir fort tørrere. Det er altså litt vanskeligere å få et godt resultat.




FULLKORNSHVETEBOLLER / FIBERRIKE BOLLER

(Uten tilsatt sukker, glutenfri*, melkefri**.)


D u t r e n g e r:

(Nok til ca. 800ml)


600g FIBRA Fullkornsmel, Spelt eller Hvetemel / Glutenfri mel* (f.eks 450g Jyttemel)

(Bytt ut inntil 20% av melet med Fiberfin for enda mer fiberrik bakst)

3,25 DL Valgfri Melk / Melkeerstatning**

1 pk Tørrgjær

100g Plantemargarin

75g Søtning f.eks Sukrin Gold eller Fibersirup Gold+Sukrin Gold

1 ts Kardemomme

1 ts Salt

Tørkede tranebær / Rosiner (valgfritt)


TIPS!

Fyll bollene med: (1) pisket kremfløte/soyavisp** tilsatt sukrinmelis og vanilje, (2) sukkerfritt sjokoladepålegg eller (3) rørte bær med sukrinmelis.




1.

Bland sammen alle de tørre ingrediensene

2.

(Kaldheving) Tilsett margarinen og melken og bland / elt godt. La kaldheve i kjøleskap over natten med plastfolie over.

//

Eventuelt kan du smelte margarinen og blande sammen med melken, men pass på at det er lunkent før du blander godt / elter inn i det tørre. La deigen heve i romtemperatur 1-1,5 t.

3.

(La den kaldhevede deigen stå i romtemperatur i 1 time.)

Del deigen i like store deler og trill til runde boller.

4.

Legg på et bakebrett og pensle med melk, egg eller vann. Etterhev i 1 t. under plastfolie

5.

Stek midt i ovnen ved 225 grader celsius i ca 15 min. Avkjøl på rist.


Blogg med mobilen - Nouw har en av de beste blogg verktøy på markedet - klikk her!

Likes

Comments


//

Havremelk er et godt og næringsrikt alternativ til kumelk for de fleste. Det er også enklere og billigere å lage enn f.eks mandelmelk. Og MYE billigere enn havremelk kjøpt i butikken. Dessuten kan du smake den til med søtning og tilsetninger slik at du får en melk som passer deg perfekt. Bruker du tilsetninger fjerner du også så og si all havresmak hvis det er noe du ikke liker så godt.



SJOKO-HAVREMELK

(Uten tilsatt sukker, glutenfri*, melkefri. Vegansk)


D u t r e n g e r:

(Nok til ca. 800ml)


150 g (ca. 3 dl) Store havregryn (ukokte) / evnt. Glutenfri havregryn*

8 dl vann

2 SS Vanilje ekstrakt (valgfritt)

Søtning etter smak f.eks Sukrinmelis (valgfritt)


For sjokomelk legg til:

Kakaopulver etter smak (Jeg brukte ca. 5SS)

alt. valgfri raspet sjokolade (uten melk, sukker etc)


TIPS!

Eksperimenter gjerne med andre tilsetninger/essenser enn kakao/sjokolade. F.eks jordbær, banan, kirsebær, kaffe..

Velg søtning som du vet at du tåler og ikke får mageproblemer av. Jeg synes sukrin produktene fungerer bra, men det kan være annerledes for deg!



1.

Bløtlegg havregrynene i kaldt vann i 15-20 min

2.

Bruk en sil og skyll godt med kaldt vann

3.

Kjør sammen havregrynene med vann og eventuelle tilsetninger i en blender til alt er godt blandet.

4.

Sil melken ett par ganger eller én gang gjennom et osteklede/osteklut (Restene av havregrynene kan du bruke i havregrøt eller bakst f.eks)

5.

Oppbevar melken kjølig i en tett beholder/flaske.


Likes

Comments


//

Disse herlige konfektbitene smaker som Reese's sine velkjente peanut butter cups. Blandingen mellom myk melkesjokolade og salt peanøttsmør er bare helt fantastisk godt synes jeg. Enda bedre er det at du selv kan lage disse enkelt, helt uten tilsetningsstoffer som sukker og palmeolje.


(EN)

These wonderful peanut bites has a taste similar to the well known Reese's peanut butter cups. The combination of smooth milk chocolate and salty peanut is simply addictive. With my recipe i've replaced the sugars and peanut butter with a powdered sweetener/peanuts and sugarfree milk chocolate. Still without sacrificing any taste.



PEANUT BUTTER CUPS / REESE'S COPYCAT

(Uten tilsatt sukker, glutenfri, melkefri*. Vegansk*)


D u t r e n g e r:

(Nok til 8-9 små cups)


Små muffinsformer, helst i silikon. (Finnes billig på ebay)


150g Valgfri sukkerfri sjokolade / melkefri sjokolade*

1 ts kokosolje/nøytral olje (valgfritt)


Peanøttfyll:

4 SS Peanøttmel eller PB2

5 ts pulverisert Erythritol f.eks Sukrinmelis

5-6 ts kokosolje/nøytral olje

litt havsalt


TIPS!

Erstatt gjerne melkesjokolade med hvit eller mørk sjokolade. Oppskrift på enkel sukkerfri sjokolade her.

Til fyllet kan du også bruke Peanøttsmør+pulverisert søtning/sukrinmelis og eventuelt litt pulverisert tørrvare for riktig konsistens. Her må du prøve deg frem med blandingsforhold siden ulike nøttesmør også har ulik konsistens.


(EN)

PEANUT BUTTER CUPS / REESE'S COPYCAT

(No added sugar, gluten or dairy*. Vegan*)


Y o u n e e d:

(makes 8-9 small cups)

Small muffin silicone-moulds or similar


150g Sugarfree Milk Chocolate / Dairyfree chocolate*

1 teaspoon Coconut oil/neutral plant-based oil (optional)


Peanut filling:

4 TBS powdered peanut flour/ PB2

5 ts powdered Erythritol (Sukrin icing)

5-6 ts coconut oil/neutral plant-based oil

a pinch of seasalt


TIP!

Replace milk chocolate with dark or white chocolate.

For the filling you can use peanutbutter and powdered Erythritol (Sukrin Icing) Use a flour type of choice if the consistency is to thin.




1.

Sett muffinsformene inn i fryseren og smelt sjokoladen i en bolle over varmt vann. Du kan tilsette 1ts nøytral olje/kokosolje slik at sjokoladen blir mykere slik som Reese's + at den enklere holder seg flytende lengre.

2.

Bland sammen peanøttmel, pulverisert søtning, litt salt og olje til en tykk paste. Viktig at den ikke er flytende slik at den ikke smelter gjennom sjokoladen.

3.

Ta ut muffinsformene fra fryseren og dekk innsiden med den smeltede sjokoladen. Sett så kjølig slik at sjokoladen stivner.

4.

Fyll sjokoladeformene med penøttblandingen, men la det være igjen litt til et siste lag med sjokolade på toppen. Sett kjølig til det stivner.

5.

Hell resten av den smeltede sjokoladen på toppen avkjøl i kjøleskap til sjokoladen har stivnet ordentlig. Oppbevar i en tett boks, gjerne kjølig.



Disse kommer garantert til å forsvinne fort! :)


//


(EN)

1.

Place the muffin moulds in the freezer and melt the chocolate in a bowl over hot water. If you want to, add 1 teaspoon of oil for a smoother and softer chocolate similar to Reese's. This also helps the chocolate to stay melted for a longer time.

2.

Mix the powdered peanuts, powdered sweetener and oil into a paste. Add some salt if needed. (Make sure the consistency is a thick paste.)

3.

Place your pre-freezed moulds on a tray and cover the bottom and sides of the moulds with melted chocolate. Freeze until solid.

4.

Fill the chocolates with the peanut paste but make sure to make room for a top layer of chocolate. Freeze for a couple of minutes.

5.

Pour the remaining chocolate over the peanut filling and set aside to cool in the fridge until solid. Store remains in an air tight container in a cool place.


I'll guarantee You, this is a proper PB threat. :)


Likes

Comments

Det er fortsatt vinter i store deler av Europa og mange sverger til solsikre destinasjoner som Kanariøyene. Gran Canaria er den største av alle i denne øygruppen og kan levere mange flotte opplevelser for reiseglade. Her er noen av de beste jeg mener du bør få med deg.


1.

- Puerto de Mogán -

//

Denne sjarmerende og vakre lille fiskerlandsbyen er et must og minner litt om et Venezia i miniatyr. Et must vil jeg si og bildene sier vel sitt?

$: Gratis opplevelse



2.

- Toppen av Gran Canaria -

Er du glad i fotturer eller bare det å nyte en fantastisk utsikt bør du vurdere en topptur til Gran Canaria sitt tak. Roque Nuble er et landemerke 1813 m over havet og et høydepunkt som er lett å nå for de fleste. En fottur på ca. 30-40 min i bratt og steinete terreng må til, men når du ankommer denne gigantiske steinen kan jeg love deg at det er verdt det.

$: Gratis opplevelse



3.

- Palmitos Park -

Denne flotte dyreparken er en av de mest populære attraksjonene på øyen og det er ikke helt uten grunn. Parken ligger litt i høyden av en dal i nærheten av Maspalomas og her kan du vandre blant mange forskjellige dyrearter og planter. Noen av dyrene går dessuten fritt rundt, noe som kan by på morsomme opplevelser.

$: Rundt 260 NOK for 1 voksen



4.

- Sol og strandliv -

//

Kanskje en selvfølge for de fleste og hovedgrunnen til at mange besøker denne solsikre destinasjonen. De beste strendene etter min mening er Playa de Amadores rett utenfor Puerto Rico og Anfi del Mar i nærheten av Arguineguin. Sistnevnte har finkornet hvit sand importert fra Karibien. I tillegg kan du ta en spasertur rundt den hjerteformede øya.

$ Gratis opplevelse (bortsett fra solsenger)


// AnfidelMar

// Playa de Amadores


5.

- Hotellvandring -

//

Gran Canaria kan by på en rekke ulike hoteller, men noen skiller seg litt ekstra ut. Temahotellet Lopesan Baobab har et enestående design inspirert av Afrika og Lopesan Costa Meloneras kan by på klassisk luksus og et gigantisk og flott infinity pool. Om du ikke velger å bo her er det vel verdt å ta turen innom bare for å se. Andre luksuriøse hoteller du kan sjekke ut er: Lopesan Villa del Conde & Thalasso Spa, Riu Palace Meloneras, Sheraton Salobre Golf og Bohemia Suites & Spa.

$ Gratis opplevelse

// Lopesan Costa Meloneras & Corallium Spa ****

// Lopesan Baobab Resort *****

Jeg har fått oppleve å bo på dette hotellet og det er like fantastisk som på bildene. Det beste med hotellet er egentlig hvor flott det ser ut overalt. Derfor vil jeg anbefale et besøk fremfor å bruke mye penger på å bo her.


6.

- Boulevard el Faro -

//

Ved strandpromenaden i eksklusive Meloneras kan du spise et deilig måltid eller shoppe i de mange butikkene som ligger langs gaten. I enden finne du fyrtårnet og starten av Maspalomas sanddynene. Om du liker sushi eller mexikansk mat anbefaler jeg fusion restauranten SushiMex på det varmeste. Hvis ikke er det mange andre restauranter å velge mellom.

$ Gratis opplevelse om du ikke shopper/spiser



7.

- Kino under stjernehimmelen -

//

Moonlight Cinema i Meloneras er den eneste utendørskinoen som holder åpent hele året i Europa Du finner deg godt til rette i skinnsofa og kan bestille drikke, mat og snacks ved å tenne en lampe. Skulle det bli litt kjølig får du et teppe du kan pakke deg inn i. En minneverdig opplevelse.

$ Ca 130 NOK for kinobillett



8.

- Roadtrip med leiebil -

//

Gran Kanaria er så mye mer enn palmer, sjø og sand. Jeg anbefaler virkelig å leie en bil og utforske innlandet også. Det er dessverre svingete, smale veier men du får oppleve hele 4 ulike klimasoner. Drar du hit i jan/feb kan du oppleve den fantastiske blomstringen også. Langs sørkysten er det motorvei og det tar f.eks ikke lang tid å kjøre til storbyen Las Palmas uansett hvor du er i nærheten av motorveien. Stikk også innom ett varehus og shop masse snacks som du ikke finner i de kjedelige matbutikkene hjemme. Utvalget er enormt og du får garantert mer for pengene.

$ Leiebil er billig, hvertfall om du booker på forhånd. (Betalte under 200 NOK pr dag + drivstoff)


Likes

Comments


//

Det er nærmest høysesong for reiser til sydlige strøk nå i januar og februar. Kanskje ikke så rart når været her i Norge er alt annet enn oppløftende. Men det er jungel av forskjellige tilbydere og reiseselskaper som alle vil ha akkurat deg som sin kunde. Det kan egentlig virke ganske overveldende og vanskelig å velge rett. Så hva gjør man?


Det første du bør klargjøre er selvfølgelig hvilke områder du kan tenke seg å reise til. Og når du endelig har bestemt deg er det bare å surfe videre til du finner en fristende reise til best mulig pris. Du synes kanskje det høres ut som en evighetsjobb, men det stemmer ikke nødvendigvis. Bruk en god nettside som samler alle tilbud fra de ulike reiseselskapene på ett sted. Slik kan du lettere sammenligne for å finne den perfekte reisen for deg og selvfølgelig den beste prisen. Hvem vil ikke ha litt ekstra lommepenger til ferien?


Restplass er en populær og veldig god nettside for nettopp dette. I tillegg til å sammenligne pakkereiser kan du også finne best mulig tilbud på fly, overnatting og leiebil. Du kan tilpasse søket etter dine kriterier. Har du for eksempel et krav om svømmebasseng på hotellet kan du huke av for dette slik at du søkeresultatet kun viser hoteller som har svømmebasseng. Jeg har hatt god erfaring med å bruke slike sammenligningssider opp gjennom årene og det har spart meg for både dyrebar tid og penger.


Så neste gang du skal bestille reise så bør du absolutt sammenligne. Kanskje sitter du igjen like fornøyd som mannen til venstre i den morsomme videoen under :P


// Sponset innlegg, mine meninger

Likes

Comments


Det er alltid litt stressende med lange reiser og flyplasser. Alt går i raskt tempo og det er vanskelig å slappe helt av før man er helt fremme ved endelig destinasjon. Nettopp derfor var det så utrolig deilig å kunne senke tempoet ved å sjekke inn på et komfortabelt flyplasshotell. Bare senke skuldrene litt og kickstarte feriefølelsen med deilig mat og en avslappende atmosfære...

//


// Sponset opphold


- Rom med en utsikt som aldri blir kjedelig -


Hotellet heter ikke Comfort Runway uten grunn. Det er nettopp beliggenheten som er det meste spesielle med dette hotellet. De fleste av rommene har utsikt mot rullebanen til Oslo lufthavn Gardermoen (OSL). Da vi ankom skrudde jeg av alle lys i rommet, satte meg ned i den lekre skinnstolen og fulgte med på all aktiviteten og flyene som tok av på rullebanen. Anbefales!


Jeg og reisefølget sjekket inn i en romslig og komfortabel suite med moderne innredning og innslag av kule rustikke betongvegger. Det var deilig slenge seg ned i myke Duxiana senger etter en stressende dag med pakking, styring og reise.


// Suiten har et lite, men praktisk arbeidsområde. Wifi er også inkludert og fungerer godt.


- Et velsmakende opphold -


En av de viktigste faktorene når man reiser er etter min mening god mat. Derfor var det digg å kunne starte ferien med et nydelig måltid i restauranten "Clarion classics" som befinner seg i nabohotellet Clarion Hotel Oslo Airport. Jeg valgte meg ut en indrefilet med rødvinssaus og søtpotetfries samt en forrett med argentinske villreker. Det hele ble avsluttet med en sjokolademousse med sitronkrem. Nam!

Du går aldri sulten rundt på Comfort Runway. I hotellets lobby/restaurant kan du spise alle måltider og skulle du være sulten på natten har de en døgnåpen kiosk med salater, smoothies, sandwicher m.m. Kaffe/Te er alltid tilgjengelig og gratis.



//

Jeg er normalt ingen Earlybird, men flyavgangen ga meg ikke noe valg denne gangen. Ekstra hyggelig var det å bli møtt av en fristende frokostbuffet kl 04.00 om morgenen. Fersk frukt, grønnsaker, brød og pålegg m.m. Hotellet ligger ikke direkte ved flyplassterminalen, men det går shuttlebuss like utenfor hotellet og reisen tar ikke mer enn 8 min. So, no worries!


// Selvfølgelig er det også lagt til rette for en skikkelig treningsøkt på dette hotellet, med utsikt over rullebanen.

Likes

Comments


Noen apper er mer nyttige enn andre og her kommer tips til noen av de beste appene jeg mener du bør å ha installert på telefonen når du er ute på reise. Alle er dessuten gratis å laste ned fra Appstore.


XE currency

Shopping er som regel en del av enhver reise. Denne valutakonverterer er veldig kjekk å ha når du trenger å finne ut hva prisen er i din valuta. Rask, enkel å bruke og med oppdaterte kurser.

//


Prisjakt

Denne henger litt sammen med XE currency. Det kan være lurt å sjekke om du virkelig gjør et godt kjøp ved å sammenligne med butikker i Norge. Er ikke alt som er lønnsomt å handle i utlandet.

//


Google translate

Skjønner ikke servitøren engelsk, eller er menyen uforståelig? Og hva står det egentlig på det skiltet der? Det er mange situasjoner hvor man kan ha bruk for en oversetter. Denne er rask og enkel å bruke med god funksjonalitet og mange språk.

//


Duolingo

Det kan være greit å kunne hvertfall noe grunnleggende av det lokale språket på reisemålet. Med denne appen starter du med enkle ord og setninger for så å jobbe deg gjennom nivåer etter hvert som du mestrer både å skrive, forstå og snakke bedre. Jeg garanterer deg at det aldri har vært mer moro å lære språk før.

//


Citymaps2go

Om du drar til en storby er det greit å ha et oversiktlig bykart tilgjengelig til enhver tid. For du vet du kommer til å miste det kartet du puttet i lommen et sted.

//


Tripadvisor

Lurer du på hvilke restauranter som er gode i nærområdet? Dette nettsamfunnet er fullt av tips til alt på ditt reisemål: severdigheter, restauranter og hoteller. Du kan finne mye viktig informasjon ved å lese gjesteanmeldelser.

//


Maps.me

Google translate er en venn i nøden, men på reise kan det fort bli veldig dyrt å bruke datatrafikk på GPS. Med denne appen derimot har du kartene tilgjengelig offline slik at du slipper å bruke masse penger på å finne nærmeste dagligvare.

//


TripIt Travel Organizer

En kjekk app som hjelper deg med å organisere og samle informasjon om hele reisen på en oversiktlig måte. Du kan legge inn informasjon om flyvningene dine, når du skal hente og levere leiebilen, Innsjekk og utsjekk på hotellet osv.

//


Metro/T-bane - App

Det kan være ganske forvirrende å lære seg et nytt linjekart på 1-2-3. De fleste storbyer har egne apper med rutekart og ruteplanlegger. Kjekt å ha lastet ned på forhånd.

//


OSL / Flyplass App

Veldig kjekk å ha for å finne informasjon om avganger, ventetid i sikkerhetskontrollen, servicetilbud osv på flyplassen.

//


Andre kjekke reiseapper du bør sjekke ut: Foursquare City Guides, Kvoteappen, Flytoget, NSB Billett, Airbnb, Expedia, Hotels, Booking, Scyscanner, Momondo, Stay.com, been, Norwegian reiseassistent, SAS, Uber,



Likes

Comments


//


Vil starte med å takke alle lesere, bidragsytere og samarbeidspartnere. Og ellers vil jeg ønske alle et godt nytt år. Jeg startet denne bloggen i 2016 som et prøveprosjekt, men fant raskt ut at det ga meg ganske mye igjen. Jeg håper dette fortsetter i 2017.

Som en oppsumering av 2016: her er mine 10 mest leste bloggposter:


Jeg tror veldig mange er fan av disse godbitene. Husker at da jeg jobbet i en godteributikk for noen år siden måtte vi stadig fylle på med chokladbollar. Kanksje ikke så rart at dette ble årets mest leste innlegg. Selv er jeg også veldig glad i disse og derfor måtte jeg jo prøve å lage en sunnere versjon.


Likes

Comments


KLEMENTIN & JULEBRUS GELEGODTERI

(Uten tilsatt sukker, glutenfri, melkefri. Vegansk*)


D u t r e n g e r:

(nok til 10-12 godteribiter)


1 dl klementinjuice, julebrus light eller annen valgfri juice/saft/brus

7-8 plater gelatin eller *1 ts Agar Agar Pulver

1/2 Ts Sitronsyre

Litt sukrinmelis (om nødvendig)

Litt maismel (til å strø i formene)

Konditorfarge (valgfritt)




FEMNGANGSMÅTE MED GELATINPLATER


1.

Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann (8-10 min)

2.

Varm opp væsken og trekk platen til side.

3.

Klem vannet ut av gelatinplatene og tilsett de i den varme væsken.

4.

Rør til all gelatinen er oppløst.

5.

Strø litt maismel i silikonformene og hell væsken over i formene.

6.

Rull gelégodteriet i sukrin og litt sitronsyre om du ønsk




FREMGANGSMÅTE MED AGAR AGAR PULVER (Vegansk)


1.

Bland alle ingrediensene i en kasserolle og kok opp under middels varme.

2.

La koke på lav varme i ca 2 min til blandingen tykner.

3.

Strø litt maismel i silikonformene og hell væsken over i formene.

4.

Rull gelégodteriet i sukrin og litt sitronsyre om du ønsker.

5.



TIPS!

Ønsker du vingummikonsistens kan du la godteriet "lufttørke" i formene i et par dager før du legger de i en lufttett boks.


Likes

Comments


Denne er til alle dere som foretrekker Pepperkakedeig eller bare elsker alt med pepperkakesmak. Disse trøflene er superenkle å lage og inneholder mindre fett enn vanlige trøfler laget med kremfløte. De er heller ikke tilsatt sukker.

//

*Om du ikke tåler eller kan benytte kondensert melk kan du prøve å erstatte med kondensert plantemelk e.l. Dette kan du enkelt lage selv ved å koke f.eks kokosmelk med søtning til det meste av vannet er fordampet. (ikke bruk lett kokosmelk)



BRASILIANSKE PEPPERKAKETRØFLER / GINGERBREAD LATTE BRIADEIROS

(Uten tilsatt sukker, glutenfri, melkefri*. Vegansk*)


D u t r e n g e r:

(nok til ca 12 trøfler)


1 boks usøtet kondensert melk (vikingmelk) eller *4 dl kondensert kokosmelk e.l

1 SS *Nøytral kokosolje, margarin e.l

5 SS Sukrin e.l*

*(Sukrin Gold kan også benyttes men er ikke vegansk)

4 ts Pepperkakekrydder (se blandingsforhold under)

(2 ts malt kanel, 1 ts malt nellik, 1 ts malt ingefær, og om du vil eventuelt 1 ts malt kardemomme og 0,5 ts malt stjerneanis i tillegg)

Sukrinmelis, kakao eller malte pepperkaker til å rulle trøflene i.


TIPS! Bytt ut Pepperkakekrydder med kakao for vanlige trøfler


//


1.

Smelt kokosoljen/margarinen i en kasserolle (helst non-stick), og tilsett resten av ingrediensene

2.

Pisk blandingen for å løse opp krydderet / unngå klumper

3.

Kok på middels varme under omrøring helt til blandingen tykner til en grøtaktig masse (tar 15-30 min). Viktig at du koker helt til massen samler seg slik at konsistensen blir riktig.

4.

Hell massen over på en tallerken e.l og avkjøl i kjøleskap i minst 1 time

5.

Trill kuler av massen og rull i f.eks sukrinmelis, kakao, eller malte pepperkaker. Oppbevar i en tett boks, bør spises innen et par dager.


Disse kommer garantert til å forsvinne fort! Men skulle det være noen til overs oppbevares de i kjøleskap :)

Likes

Comments

Instagram@psstblog