Hej på er alla där ute!

Vi har inte glömt bort er, det har bara varit fullt med inlämningar, nationella prov och annat som gjort att vi helt enkelt inte kunnat blogga, men nu så!

Vi håller på att sälja salami, ost och praliner från Delikatesskungen. Är någon sugen på att slå till så är det bara att höra av er! :)

Just nu planerar vi också inför sommaren. Både jag (Cornelia) och Annie ska jobba som barnvakter regelbundet i sommar. Imorgon ska vi träffa familjen för andra gången, hoppas det går lika bra som förra gången. Det verkar vara en supermysig familj så det blir säkert skoj!

Annars har vi inte så jättemycket nytt att informera er om. Har ni några frågor är det bara att lämna en kommentar så svarar vi så snabbt som möjligt! :)

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Hej du, för att den här bloggen ska bli lite mer personlig och roligare att läsa ansåg vi att du bör få veta mer om oss.

Det här blir en liten introduktion av mig (Annie) och Cornelia. Vi båda går andra året på gymnasiet i Båstad och läser Samhäll-Samhäll.

Lär känna Annie lite mer

Jag är född i Örebro men uppvuxen i Båstad där jag även bor idag. Jag valde att studera på Akademi Båstad Gymnasium för närheten. Jag bor ca 5 min ifrån skolan och det sista jag vill lägga tid på är att pendla. När jag skulle välja linje var det redan självklart att jag skulle välja Samhällsvetenskapliga programmet då det är mitt största intresse. Politik, statsvetenskap etc. Och med politisk intresserad menar jag inte något speciellt parti utan politik generellt. Gärna utanför Sveriges gränser. Men det är absolut inte det enda.

Jag skulle kunna beskriva mig själv som lite utseendefixerad.. Haha eller det är nog så folk i min närhet skulle beskriva mig. Men jag erkänner att jag lägger ner mycket tid och energi på smink, kläder och liknande.

Men det som tar upp största delen av min fritid är mitt fantastiska jobb, läxor och Netflix.. Jag lägger nog mest tid framför datorn och kollar på serier.

Det jag inte har nämnt än är hur mycket jag älskar att resa och få ta del av olika delar av världen samt olika kulturer. Jag anser att jag är priviligerad att jag har haft möjligheten att resa mycket under hela min uppväxt och fått tagit del av mycket. De platser jag har besökt mest är USA och Frankrike. Frankrike åkte jag till för första gången när jag var fem år och jag är fortfarande förälskad i landet. Inte bara kulturen utan folket, klimatet och gästvänligheten. Och är det någonstans jag vill flytta så är det Paris.

Men USA måste jag också nämna. Jag känner mig som en typisk svensk när jag säger detta men vem vill inte åka till USA och försöka förverkliga sina drömmar. Det är något vi har gjort sedan 1800 talet och drömmen om Amerika lever kvar i vårt samhälle än idag. Vi alla hoppas på att ”finna guld” på andra sidan Atlanten.

Som jag tidigare sa kommer jag ifrån Örebro där största delen av min familj har som födelseort. Min äldsta syster, Sanna flyttade även tillbaka dit efter några år och bor där nu med mina underbara systersöner Leo & Colin. Jag har även en lilla syster, Livia som är 8 år. Jag bor fortfarande hemma men förhoppningen är att flytta iväg till en större stad om några år.

Hur känner jag Cornelia?

Cornelia går i min parallellklass men vi båda valde inriktningen samhäll och så läser vi båda franska. För ca ett år sedan började vi umgås när vi åkte på en skolresa till Frankrike. Om jag säger såhär, jag var inte någon glädjespridare under resan då den inte riktigt gick så som jag hade förväntat mig. Jag gick runt och klagade DAGLIGEN och Cornelia var en av de få som orkade lyssna på mig under hela resan. Så när vi kom hem började vi lära känna varandra mer och mer och insåg hur olika vi är och hur bra vi komplicerar varandra. Men ett gemensamt intresse har vi och det är att resa..


5 fun facts om mig

  1. Under hela min uppväxt har jag varit ganska tyst och tillbakalåten medan jag nu ser mig själv som en av de mest sociala i min umgängeskrets.
  2. En av mina högsta drömmar är att få arbeta som volontär och driva mitt egna projekt för FN i Brasiliens favelor och i Mexico.
  3. Jag är den mellersta av tre systrar. Det skiljer 9 år mellan var och en av oss (dvs Livia är 9 år, jag är 18 år och Sanna 27 år detta år) men jag tas alltid för att vara den äldsta av oss tre…
  1. Jag gråter till (nästan) alla filmer, oavsett genre. Jag är en väldigt känslig person på alla plan.
  2. Det värsta jag vet är en ombäddad säng. Jag kan vakna mitt i natten och vägra somna om innan lakanet och täcket är tillrättalagt samt att jag sover med minst 4 kuddar.

Mina förväntningar på Washington DC

  1. Jag hoppas generellt att jag lär mig mer om amerikansk politik eftersom det finns många styrelsesätt idag runt om i välden har använt sig av USAs som grund.
  2. Att jag lyckas få en bra analys till mitt gymnasiearbete och kan spegla verkligheten i arbetet.
  3. Att få en så ärlig bild av hur USAs politik fungerar i praktiken.

Likes

Comments

Hej på er igen!

Vi satt och snackade lite om hur vi ville lägga upp våra inlägg i bloggen och beslutade ganska snabbt att vi bör presentera oss lite bättre först. So here we go, jag (Cornelia) börjar idag och så får vi se när Annies presentation-inlägg kommer. Nu kör vi!

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Hallåja!

Jag är en glad före detta helsingborgare (born and raised) som numera bor och studerar i Båstad. Jag går andra året på samhällslinjen, med inriktning SAMSAM.

Mina hobbies är... eller måste man skriva det? Känns lite som om det är en sådan här vänskapsbok som man skulle fylla i när man var liten. För att vara helt ärlig så har jag inte så jättemycket fritid. Jag ägnar väldigt mycket tid till att plugga, men kan inte säga att det är en hobbie. Något jag däremot gillar är att sjunga, vilket jag gjorde mycket förr. Jag sjöng på allt ifrån välgörenhetskonserter till skolavslutningar till nervösa verser på någon enstaka skiva. Fotboll har också varit en stor del av mitt liv. Jag började spela fotboll som femåring och slutade tio år efter. Att jag slutade var främst pågrund av att jag skulle flytta, men jag saknar fortfarande fotbollen väldigt mycket än idag.

Jag tycker väldigt mycket om att hänga med kompisar, eller räknas det som ett intresse? Min bästa kompis bor i USA för tillfället, men är annars bosatt i Stockholm. Vi har varit nära kompisar sen vi var typ 3 år och satt på en buss påväg till Spanien.

Jag och Julia på Grönan för ett par år sen.

Jag bor tillsammans med ma mére och min lillebror.Jag har även en syrra som är två år äldre, men hon bor inte kvar i Sverige längre.

Jag älskar att resa, har jag nämt det? Jag är tvärt emot flygrädd, jag längtar tills nästa gång jag får sätta mig i ett flygplanssäte och titta ut genom fönstret när planet lämnar marken. Jag har alltid älskat att resa, vare sig genom bussresor, bilresor, flygresor eller tågresor (har dock bara åkt till Sthlm med tåg, men det räknas väll?).

Vår plan är att i november åka till Washington DC för att studera det amerikanska valet på plats. Jag har aldrig varit i USAs huvudstad förut, bara mellanlandat på flygplatsen påväg till Kalifornien.

Att resa är ett stort privilegium att kunna göra, men inför denna resan vill vi tjäna ihop alla pengar, planera och genomgå allting själv. Vi är ju trots allt nästan vuxna (eller snart iaf...).


Som sagt innan så går jag andra året på gymnasiet vilket betyder att jag tar studenten nästa år. Jag har verkligen försökt komma på vad jag vill plugga vidare till. Jag är inställd på att börja plugga på universitet, men är väldigt skoltrött och vill ut och resa. Därför har jag bestämt mig för att söka som Au Pair i ett år, innan jag börjar plugga igen. Målet är att bli Au Pair i USA (suprise suprise) under ett års tid.

Nu till lite mer om vår resa och varför jag och Annie ville starta detta "projekt" tillsammans.
Jag lärde känna Annie under våran skolresa till Villneuve-Sur-Lot i Frankrike i april förra året. Våra utbytesstudenter var vänner och vi fick gå på samma lektioner och aktiviteter. Jag märkte direkt att vi var olika på alla sätt och vis. Lika stora kontraster får man leta efter, men det var nog ändå våra olikheter som gjorde att vi blev vänner.
I början av tvåan gick jag inte i SamSam utan i Samhälle media, vilken är en mer praktisk inriktning på samhällsprogrammet. Jag ångrade nästan direkt mitt val, då jag verkligen inte hade någon som helst talang i fotografisk bild osv. Efter höstlovet bytte jag inriktning till SamSam, där även Annie gick. Det var nästan direkt som vi kom på idéen med Washington DC resan, vilket vi än idag brinner för väldigt mycket.

Nu till något kul! Vi kom på att vi kunde göra en sådan här "Five Fun Facts About Us" så här kommer lite "rolig" fakta om mig!

  1. Mellan 2005-2015 (dvs 10 år!) åt jag inte godis överhuvudtaget (undantag på julafton och påskafton där jag fick äta choklad). Detta godisförbud håller kvar än idag men med lite lättare ”regler” :)

2. Jag har tandställning pågrund av att min käke var helt ur led eller något. Det fick jag då jag åt för mycket popcorn på bio en gång för länge sen. Ångrar det djupt, idag avstår jag oftast från popcorn...

3. Jag har aldrig färgat håret, men däremot har jag tonat det två gånger. Första gången blev det ingen skillnad då jag köpt en toning i exakt samma nyans som mitt naturliga hår. Andra gången förstörde jag hela badrummet, vilket inte mamma var så glad över. Håret blev inte fint alls, så toning är inget för mig längre. Tur det tycker mamma...

4. Jag har under min barndom haft problem med mina öron och opererat in olika ”rör” i öronen. Kommer ihåg att sjuåriga jag fick välja färg på rören och allt. Väldigt kul att ha blåa rör i öronen, tills man inser att man ändå inte kommer se dem...

5. På min 14åriga födelsedag sprang jag tjejmilen tillsammans med mina kompisar Tova och Julia (hon jag berättade om innan). Jag sprang på 1 timme och 5 minuter exakt. Inte jättebra tid men jag var trots allt nöjd och så var det min födelsedag också :)

Ny fylld 14åring, firar min födelsedag med att springa Tjejmilen i Stockholm.

En sista del i denna lite för långa presentation av moi får bli mina förväntningar med vårt projekt om att åka till Washington DC för att studera valet. Här är mina tre förväntningar:

★ Jag hoppas att jag får ännu bättre kunskaper i den amerikanska politiken och egentligen politik i allmänhet.

★ Ett mål är att få en bra grund till mitt gymnasiearbete, att prata med folk på plats, att ”känna av stämningen” i staden och allt sånt.

★ Självklart är detta en väldigt stor möjlighet om vi lyckas. Jag är säker på att resan skulle vara en stor upplevelse som man bär med sig för resten av livet.

Tack för mig!

​// Cornelia

Likes

Comments

USA - The United States of America, världens enda supermakt och hambugarnas hemland. Ett land med en enorm handelsmarknad, med de mest kända kändisarna och en väldigt intressanta politik.

Det sistnämnda, dvs politik, är väldigt aktuellt just nu. Överallt i tidningar, på nyhetssändningar och på sociala medier kan man läsa om valet som USA står inför. Om mindre än 9 månader väljs en ny president till makten och nuvarande president Barack Obama kommer avgå efter åtta år.
USA står inför ett stort val som påverkar hela världen, ett val som vi är väldigt intresserade av.

Allt började med ett arbete i samhällskunskap 2. Vi skulle jämföra USAs och ett annat lands statsskick med varandra och utifrån det skriva en analys och framföra en muntlig presentation.
Under en håltimma satt jag (Cornelia) och Annie och snackade om uppgiften vi fått. Vi kom snabbt fram till att vi båda är väldigt intresserade av landet USA och fann deras politik intressant. Det tog inte lång tid innan vi hade fått en idé - tänk om man kunde åka till USA och studera valet under de mest hektiska veckorna?

Alla håltimmar efter det bestod av intensivt letande efter flygbiljetter, förslag på budgetar och idéer på hur vi skulle tjäna pengar. Vi valde att försöka få med vår SamSam (Samhälle med inriktning samhälle) klass på idéen, men efter många diskussioner beslutade vi oss att korta ner antalet personer till ett fåtal.

Vi står nu inför en svår, men långt ifrån omöjlig vision om att i början av november sitta på ett plan till Washington DC för att under en veckas tid studera valet. Vi har en lång väg att gå, mycket som måste falla på plats och en budget som måste hållas, men vi är villiga att jobba för detta.
Därför hoppas vi nu att ni läsare också skulle tycka det var kul att följa med oss på en lång resa till vårt mål, Washington DC. Vi kommer att blogga om allt relaterat till resan, om hur vi tjänar in pengar och hur vi planerar. Tack för oss!

Hope you enjoy!
Likes

Comments