Tänk vilken lyx vi har som går en utbildning där det ingår i studieplanen att gå på konstutställning! Något av det bästa som finns under en regning höstdag måste ju vara att komma in på Röda Stens konsthall och mötas av en kaffedoft och fantastiskt fina lokaler med högt tak. GIBCA-uställningen känns genast inbjudande!

GIBCA står för Göteborg International Biennial for Contemporary Art och har ett tema som är väldigt aktuellt i dagens samhälle. Som curator till årets biennal, vilket är konstutställning som återkommer vartannat år, valde Nav Haq årets tema till WheredoIendandandyoubegin: On Secularity. Nav Haq tar upp några av de mest grundläggande frågorna i Europa just nu, innebörden av ett sekulärt samhälle.

Våra tankar snurrar väldigt mycket runt flyktningar och flyktningskrisen i Europa. Många människor lämnar sina hem och flyttar till länder med andra traditioner, kultur och religion. Det ser vi tydligt i Jens Haanings tolkning av modetidningar och även flyktningskalender. I västvärlden är vi vana att se snygga modeller med exklusiva kläder, smink och smycke i modetidningar som inspiration till vår egen stil. Jens Haaning väljer att fokusera på första generationen av flyktningar i Köpenhamn och deras utseende vilket för oss som besöker, bidrar till ett helt nytt perspektiv kring ämnet.

Jens Haaning; Radovan (2000)
Vi hade förmånen att ha en guide, Mariangela Mendez Prencke, som ledde oss genom utställningen.
Röda sten är en väldigt inbjudande konsthall. Graffiti som kompletteras med andra konstverk visar mångsidigheten av populärkulturen. Det är fint och personligt och bör behållas enligt oss på PR!

Riikka Kuoppala; And Thats All I Remember, 2015. Detta konstverk är en videoinstallation som får oss som besökare att uppleva konsten med flera av våra sinnen. Ett väldigt imponerande verk som måste upplevas på plats för att få ta del av de blandade känslorna som förmedlas!

Efter turen fick vi gå runt själva och analysera konsten, diskutera det med våra klasskamrater.

PR-gruppen rekommenderar denna utställning till de personer som intresserar sig för konst och samhällsfrågor. Vi tycker inte att du som besökare behöver ha några förkunskaper inför besöket, för det är tydligt skyltat med info vid varje konstverk. Det finns även vidare förklaringar i deras utställningstidning som finns att hämta i entrén. Konsten från GIBCA 2017 upplevs med blandade känslor så var förberedd på att bli arg, förvånad och till och med lite förbannad.
Efter besöket rekommenderar vi vidare läsning i Kiersti Bale boken ”Estetik: en introduktion” kap. 6. Där beskrivs olika sätt att tolka konsten på men även olika tankesättet bakom skapandet.


För att lättast ta sig till Röda Stens konsthall tar du spårvagn 3 eller 9, hoppar av vid Vagnhallen Majorna och sedan är det en himla mysig promenad på 10 minuter längs med vattnet tills du väl är framme på Röda Sten. Åk dit & mys redan idag!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Den första gästföreläsningen för den här terminen hölls av Jenny Svensson, journalist och redaktör på SVT. Inom frågesportsvärlden är hon en av dem som arbetar med att ta fram frågor till olika TV-program, bl.a Vem vet mest", På spåret och nu den som är mest aktuell, Kulturfrågan Kontrapunkt.

Frågesports-programmet Kontrapunkt har sina rötter redan i början på 60-talet. Bortsett från ett uppehåll på ca 10 år har programmet varit aktivt hela vägen fram till år 1998.

2017 återupptogs programmet i en ny version av SVTs frågesportsteam här i Göteborg och redan under den första sändningen fick programmet 400 000 tittare. Programmet har fått ett nytt och fräscht upplägg där klassisk musik, konst och litteratur har en gemensam nämnare som deltagare ska hitta och kombineras för att bevara intresset för smalkultur. I programmet möts tittarna av deltagare som är kulturexperter inom sitt yrkesområde. Varje lag består av tre personer och tillsammans ska de hitta den gemensamma närmaren inom de tre grenarna. Ett exempel på detta kan vi se i första avsnittet där de tre upphovsmän har spenderat en tid i fängelse.

Under framställningen av produktionen stötte Jenny och hennes team på vissa utmaningar. En utmaning var att hitta de rätta frågorna som skulle vara anpassade efter deltagarnas kunskaper och kompetens. Lika så att hitta rätt tv-personligheter. Samtidigt var igenkänningsfaktorn ett viktigt element för att locka tittare. Produktionsteamet tog kontakt med konstmuseum, bibliotek, symfoniker och andra kulturutövare för att få hjälp med att forma de rätta frågorna.

Den positiva feedbacken som kom från tittare och medarbetare tyckte Jenny var viktigt för att fortsätta med programmet. Nu ser vi framemot nästa säsong av Kulturfrågan Kontrapunkt som kommer våren 2017.

Sammanfattningsvis tycker vi i gruppen att föreläsningen var givande. Däremot hade det varit inspirerande att ta del utav Jennys tidigare karriär och hur hon gått tillväga för att komma dit där hon är idag efter sina avslutade studier. Vi tyckte att för mycket utav innehållet från föreläsningen inriktade sig mot hur SVT skapade programmet snarare än hur arbetslivet och arbetsmarknaden ser ut.


Med det sagt tycker vi i PRmek100 att det var intressant att få en inblick hur en produktionsprocess går till!


Likes

Comments

- 1998.09.02 -

Favoritmat: Tacos eller grillat

Favoritartist/band: Coldplay & Pentatonix

Intressen: Att sjunga, måla & ha myskvällar

Vad är konst för dig?: Det är något som väcker tankar eller känslor inombords. Musik och stämsång är den vackraste av alla konstformer enligt mig

Din bästa lördag: Antingen lördagsmys med familjen och en animerad Disneyfilm på TV eller en varm sommardag där man badar och grillar med kompisarna

Fun fact: Har uppträtt på Disneyland Paris största scen

Instagram: @evelinawinberg

Likes

Comments

- 1993.09.05 -

Favoritmat: Pastarätter & pizza! Helst samtidigt!

Favoritartist/band: Alicia Keys

Intressen: Jag har oerhört många intressen, men jag tror att topp 3 på listan är modedesign, musik & interiördesign.

Vad är konst för dig?: Jag kan finna konst i allt som väcker känslor oavsett om det är sorg eller glädje, men oftast är konst något som får mig att känna mig tillfreds!

Din bästa lördag: För att få den perfekta lördagen vill jag först & främst ha en solig höstdag! Börja dagen med en morgonpromenad med hunden i en frostig morgonkyla & kaffe i en take away mugg. Dagen avslutas med middag & rödvin tillsammans med familj eller vänner, gärna med livemusik i bakgrunden!

Fun fact: Jag hade piercingar på 14 olika ställen i ansiktet som tonåring. 26st på hela kroppen. Man hade tydligen inget vettigare att göra som tonåring i Åmål.

Instagram: @angelinaamirose

Likes

Comments

- 1996.10.05 -

Favoritmat: Kålpudding

Favoritartist: Ed Sheeran

Intressen: Fotografi, Nördiga spel, Teckna

Vad är konst för dig? Konst är kort och gott allt som tilltalar eller berör mig på något sätt!

Din bästa lördag: Hemma i soffan med en stor kopp kaffe, massor av chips och Netflix!

Fun fact: Kaffeberoende since 2006!

Instagram: @carl_janker_vs_the_world

Likes

Comments

- 1995.12.12 -

Favoritmat: POTATIS! eller POTATIS i oändlig variation som pommes, ugnsbakade, gratäng, potatismos och allt annat nomnom!

Favoritartist: Feist

Intressen: Laga mat, Yoga och vandra ute i naturen

Vad är konst för dig?: När något av mina sinnen blir stimulerade till den punkten att nya tankar och idéer väcks. När det får min dammiga hjärna att ta en extra snurr, då är det konst jag ser, hör och upplever.

Din bästa lördag: Börjas med sovmorgon alla gånger. Sen en loppisrunda i stan, en promenad i Slottsskogen och dagen avslutas gärna med god mat antingen i gott sällskap eller framför Netflix.

Fun fact: Har serverat mat för a-ha sångaren Morten Harket och småflörtat med Alexander Rybak så sammanfattningsvis är jag lite småkär i norrmän!

Instagram: @mildadenvilda

Likes

Comments