Efter tystnaden


Jag gav dig allt jag hade, allt och lite till

och allting som du sade, minns jag utantill.

Jag minns att du inte sade en enda lite ting

allt som du tillade, betydde inte någonting.


Jag gav dig allt jag hade, men det räckte inte till

det var du som gärna valde, att lämna mig i april

jag minns en gång du sade, jag älskar dig älskling

de känslorna vi svalde, nu finns det ingenting.


Jag gav dig allt jag hade, nu finns det inget mer

mitt liv på bord jag lade, nytt liv är vad jag ber.


Axl Bonilla.


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Lyssna noga kära vän


Lyssna kära vän vad jag måste säga

Det jag måste säga kan man förutsäga

Efter jag har sagt det kan jag ropa heja

Jag kan inte låta bli att säga vad jag måste säga.


Säg inte ett ord, låt ditt hjärta tystna

säg inte ett ord, du får låt att lyssna

snälla kära vän, låt ditt hjärta tystna

snälla kära vän, få ditt hjärta att lyssna


dela med dig alltid lite kärlek och respekt

kärlek är förnuft, handla inte i affekt

respekt bör förvandlas till ditt livsprojekt

dela med dig alltid mycket kärlek och respekt


Axl Bonilla


Likes

Comments

En kärleksröd boll

Kärleken fick hjärtat att dunka med samma intensitet som 1000 solar, de där intensiva ögonen som penetrerade min själ och förvandlade mig till en slav av njutning, slav av passionen, slav av mina drifter. Jag var din och du var min och jag behövde inte älska mig själv eftersom du älskade mig, och jag dig... det gjorde jag verkligen.

Där satt vi, där någonstans. Jag minns inte exakt var eftersom jag var koncentrerad på ditt leende. Vi pratade om allt möjligt, och gud! vad vi skrattade som töntar. Jag försökte att gissa din favoritfärg, det var ingenting lätt måste jag säga, du bytte favoritfärg varje dag. Din favoritfärg var röd, men inte vilken röd som helst, din favoritfärg var kärleksröd.

Men kärlek har ju ingen färg, sa jag. Kärlek är inte någonting du kan se eller röra. Du svarade med någonting som jag aldrig kommer att glömma. Du sa: bland materialiserar vi saker som inte är materia. Man pratar om att ge sin kärlek till någon, som om den var en röd boll som man kan skicka runt, som en mätbar objekt som man kan bytta mot en annan kärleksboll. Det är den färgen jag tänker på, ser du den? - Ja, svarade jag, och jag kan känna det också.


Axl Bonilla

Likes

Comments

DOLDA KÄNSLOR

Det finns en tanke gömd i skuggan, och skuggan finns där orden inte kan höras, och där orden inte hörs skiner solen inte, att gömmas ifrån ljuset är hemlighetens syfte.

Det finns en tanke i mina läppar, det är tillfället som munnen öppnar. Det sunda förnuftet har en motion, att stoppa hjärtat från sitt behov.

Det finns en tanke som inte försvinner, och det är därför mitt hjärta brinner.


Axl Bonilla

Likes

Comments

Jag tycker att det viktigaste man ska ha för att allting ska fungera bra i samhället är samvete och moral. "Lagar finns för att brytas" har jag hört. Sanningen är att oavsett vilka regler och lagar som finns kommer man ändå göra vad man vill om man inte har en good moral. Samvetet är tanken bakom handlingarna, samvetet är straffet som själen får när man ignorerar sin moral. Inga fysiska skador, bara en stor tyngd som man måste bära. Mer än bara lagar och skriftliga ord är är moralen den som styr ens handlingar. Samvetet är kroppsråken som talar om får en när man gör någonting dålig mot andra och att man inte bör göra igen.

Likes

Comments

Jag sitter nu och lyssnar på en person som faktiskt har varit i en koncentrationsläger. Tyvärr så hör jag men jag lyssnar inte. Han pratar på ett sätt som gör att allt han säger låter så ointressant, speciell för såna som mig som inte tycker om att höra om saker som "Brott straff", speciell tragiska saker som hände för länge sen och som inte berör mig alls. Nej! jag är inte en ond person och nej! jag tycker inte att historien är inte viktigt, men när man har hört om samma sak flera gånger och den saken är också tragisk så orkar man inte varken lyssna eller tänka på det. Jag har mycket respekt mot han som pratar men tyvärr så är inte mitt liv han ska ändra. Jag är inte rasist eller hotar någon. Så det är bara störande för mig att höra om så mycket smärta och ondska. Det här är bara vad jag tycker och känner.

Axl Bonilla

Likes

Comments

Hur kan en dag på ett svenskt fängelse se ut?


Inledning

Livet är som ett monopolspel. Man chansar, man kan både vinna eller förlora. Och som i spelet kan man också åka in i fängelset på olika sätt. Men utanför spelet är det inte så lätt att gå ut från fängelset som att betala 50 kr eller använda ett kort som man precis har vunnit. I verkligheten straffas man på olika sätt beroende på olika handlingar och man kan inte alltid betala böter för att "slippa fängelset" som i monopolspelet.

Jag blev jätteintresserad på hur fängelset är i verkligheten, allt som händer innan och efter straffet. Detta ledde till att jag ställde mig nedanstående frågorna:

Frågor

Hur är det att vara inne i ett svenskt fängelse? kan man på något sätt slippa eller förminska straffet? vad händer efter straffet i fängelset? Är fängelset bättre än att vara tiggare? Hur kan en dag på fängelset se ut?

Metod

För att kunna få ett svar så tidligt och pålitligt som möjligt valde jag att intervjua Jannis M. Jannis M. är en nära vän till mig och eftersom jag litar på honom och han inte har någon anledning för att ljuga eller inte säga helt öppet vad han tycker, tycker jag att han är en mycket bra och trovärdig källa. Jag har även använt mig av informationen på kriminalvårdens webbsida eftersom den är en officiell och direkta källa.

Resultat

Straff i fängelse

Jannis M. var 20 år gammal när han begav brottet. Han var hemlös. Det var vinter och desperationen plus "fel vänner" drev honom till rån och misshandel. Vittnen ledde polisen till honom och sin medhjälpare och de fångades tillsammans 5 dagar efter brottet. Han var häktad i 3 månader i en cell tills att han äntligen fick sin rättegång. Sen fick han vänta en månad till innan han fick överklaga det. Det var första gången han begav ett brott och ändå dömdes han till 5 år fängelse. "enligt statistiken 5 år är för hård straff" säger Jannis M.

Tiden som han var häktad ingick i straffet. "Om du får 5 år, det är inte som om du får sitta i fängelset 5 år. Du får sitta en fjärdedel av straffet oavsett vad du har gjort, det kallas för 'del'." berättar Janis M. Han fick sitta i fängelset 3 år och fem månader och släpptes efter det. Resten av tiden som återstod, som är 1 år och 7 månader fick han "sköta sig". Om han begav ett brott under tiden skulle han få sitta för det han hade gjort plus 1 år och 7 månader som är del av straffet som han hade fått tidigare.

Först åkte han in på riskmottagningen belägen i utkanten av Kumla som ligger i Örebro där folk som döms till över 4 år fängelse kommer, Kumla är en anstalt med 463 platser i säkerhetsklass 1.

Anstalt, även kallat fängelse, fångvårdsanstalt och kriminalvårdsanstalt är en institution med eller omhändertagande uppgifter där personer dömda till fängelsestraff sitter berövade sin frihet.

Jannis M. fick vara med mördare, våldtäcksmän, massmördare -de farligaste. Där inne gjordes en bedömning på honom för att sen sänka honom till den korrekta klassen som han borde vara på. "De har massor med kameror där, för att se vad man är för typ människa".

Efter nästan 2 månader sen sänktes han till säkerhetsklass 2 och flyttades till Österåker som är en behandlingsanstalt med 137 platser i säkerhetsklass 2. Anstalten ligger cirka tre mil norr om Stockholm.

Genom att jämföra anstalten Västervik Norra, enligt informationen från kriminalvårdens webbsida, med anstalten Österåker enligt min intervju med Jannis M. kunde jag veta hur en vanlig dag i ett svenskt fängelse kan se ut.

Klockan åtta låser personalen upp dörren till bostadsrummen på avdelningen. Fångarna hinner gå på toaletten och tvätta av sig innan det är gemensam frukost i avdelningens kök.

Enligt informationen som jag fick av Jannis M. så ser det ut så här: det finns en lång korridor, sen finns det ett litet utrymme där man kan ha köksbord, det kommer mat i container. "Maten är oftast katastrof" Säger Jannis.M.

I fängelset Västervik Norra kan man arbeta varje dag. Intagna har sysselsättning 6 timmar om dagen, fem dagar i veckan.

Där kan fångarna arbeta i träindustrin och tillverkar möbler till Krimprods kunder. Krimprod är den del av Kriminalvården som skapar sysselsättning för de intagna. Det finns bland annat sysselsättning inom tvätt, plåtindustri, förpackning och textil. Sysselsättning kan också vara att gå i skolan eller gå behandlingsprogram. Intagna tjänar 13 kronor i timmen.

Jannis M. arbetade med paketering. Han påstår att han fick max 11 kr i timmen. "Alla har sitt konto där, det finns kiosk och man kan gå dit varje vecka. Man får pengar varje 2 veckor. Det maximala man kan ha i kontot i fängelset är runt 1800. Om någon skickar 5000 man får bara 1800." Säger han.

I avdelningen på Västervik Norra lagar intagna lunch och middag själva. Det kallas självförvaltning.

Det innebär att intagna sköter hushållet på egen hand - från planering av budget och inköp av råvaror till att diska efter maten. I självförvaltningen ingår också städning och tvätt. Maten är vanlig husmanskost. Budgeten för alla dagens måltider är ca 45 kronor per intagen.

Jannis m. beskriver den delen som bekväm, "Många säger att det är ett hotell" Säger Janis M.

Alla intagna har rätt till minst en timmes utevistelse om dagen.

På vinterhalvåret är promenaden, som utevistelsen kallas, mitt på dagen för ljusets skull. På sommaren blir det ofta både en lunchpromenad och en kvällspromenad. På promenadgården kan det finnas möjlighet att spela fotboll eller basket.

"Man kan gå ut från stugan. Det är begränsad, man har fotboja och de har stängt så att man inte kan lämna stället, men det är ganska stort ställe." berättar Jannis M.

Några gånger i veckan kan man gå till ett behandlingsprogram för narkotikamissbruk.

Behandlingsprogrammet är i grupp och leds av två programledare. Här får intagna hjälp att förstå sitt missbruk, lära känna igen risksituationer, lära sig verktygen för förändring och planera för en framtid utan missbruk.

"Man har två alternativ; antingen så kan man fixa sitt liv eller så blir man mer kriminell. Det är lätt att göra kriminella kontakter där, men man har också möjligheten att studera i fängelset. Man kan sitta i biblioteket, det finns även gymnasieutbilning där. Man får välja bland olika utbildningar. Man måste vara själv villig. Fängelset hjälper dig att tänka på livet och lämna droger."

När sysselsättningen är över för dagen har man fritid.

Man spelar spel med andra intagna, tittar på tv eller tränar i avdelningens träningslokal. Ibland får intagna besök. De träffas i ett besöksrum, där de fikar och pratar.

Jannis M. berättar att i säkerhetsklass 1 får man inte besök så ofta, men i säkerhetsklass 2 är polisen mycket snällare på den delen, man kan få besök nästan varje dag.

Efter middag tillsammans med de andra intagna på avdelningen brukar man kunna ringa, varje kväll. En gång i veckan när det är kiosktid kan man köpa telefonkort för att kunna ringa hem.

Klockan åtta på kvällen löser man in fångarna i sina rum.

Man kan ägna sluten av dagen på att läsa böcker eller titta på tv. Om man behöver gå på toaletten under natten måste man ringa på en kriminalvårdare som öppnar åt en. Annars stannar man på sitt bostadsrum fram till upplåsning klockan åtta imorgon bitti.

Efter två år i Österåker blev Jannis M. klassad ner till öppen anstalt i Asptuna. Asptuna är en anstalt med säkerhetsklass 3 som ligger vid sjön Aspen i norra Botkyrka, två mil söder om Stockholm. Anstalten har 90 platser. "Där var det som sommar läge ställe. Man har gym, volleyboll… Det där är paradisen" uttrycker Jannis M.

På min intervju med Jannis M. fick jag också mycket mer information än hur en dag i fängelset ser ut. Jag tog också reda på hur en fångad kan uppleva tiden i fängelset.

Jannis M. säger: Så länge man har respekt där inne så är det okej. När man är där ska man aldrig prata om sina problem, till exempel att man saknar sin tjej eftersom de andra har också problem och tänker på samma saker. De kan använda det man säger emot en. Det värsta med att sitta inne är att man sitter bland folk som man inte vill sitta med, men man kan inte klara straffet helt själv heller. Man behöver social umgänge.

Jannis M. berättar att det är för mycket rutiner i fängelset: Bestämda platser, bestämda tider, etc. "När man kommer ut kan man bli institution skadad. Om man till exempel går på en resturang, nästa gång vill man sitta på samma plats igen. Eller det kan kännas konstigt att öppna en dör, det har alltid funnits någon som öppnade åt en. Fängelset blir till slut som ett hem, när man kommer ut man blir rädd. Allting är nytt, alla går snabb. Ingen kollar på dig. I fängelset kan man känna sig en del av dem. "om du åker in en gång finns det 50% chans att åka in igen men om man åker in igen så kan man aldrig sluta åka in.

Jannis M. påstår att fängelset är bättre än tiggeri. Att offra friheten för att överleva. Man blir grupperad i fängelset, invandrare och svenskar, det kan man också tänka på eftersom rasism finns alltid och överallt.

Diskussion

Jag tycker att, enligt informationen, kan en dag i fängelset vara ganska bekväm. Det finns faktiskt flera som gör samma sak varje dag utan att ens vara i fängelset. Det beror också på vilken säkerhetsklass man är på, men säkerhetsklass 2 låter inte illa och 3 låter till och med rolig.

Det är intressant att veta att tiggarna skulle trivas bättre i fängelset än som tiggare. Jag skulle absolut skaffa mig ett straff som ledde mig till säkerhetsklass 3 om jag var tiggare och hemlös.

Men hur bra fungerar fängelset egentligen? Nu när jag tog reda på så mycket undrar jag om fängelset är ett straff eller bara ett tillfälligt stopp som i monopolspelet.

Sammanfattning

Livet är som ett monopolspel där man kan åka in i fängelset på flera olika sätt, men hur kan en dag i ett svenskt fängelse se ut egentlige? Jag valde att intervjua Jannis M. som är en nära vän till mig och med hjälp av informationen på kriminalvårdens webbsida fick jag svaret på frågan. Resultaten blev en detaljerad beskrivning på hur en dag kan se ut från två perspektiv som sammanfaller med varandra. Jag skaffade mig en bra överblick över livet i fängelset. Nu undrar jag bara om detta är ett bra straff eller bara ett tillfälligt stopp som i monopolspelet.

Källor

Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Anstalt_(kriminalvård)

Kriminalvårdens webbsida: https://www.kriminalvarden.se/

Intervju den 2015-01-25 med: Jannis M.

Likes

Comments

Johan Bergqvis beskriver ett ovanligt sätt att se verkligheten i en artikel tagit ur Skräckens tid nr 13/02 med titeln "Två mord och en påse chips". Han berättar där att under de senaste åren har vi skapat ett tryggare samhälle där vi nästan aldrig är uppsatta för riktig fara. Vi är så vana vid tryggheten att livet känns tråkigt. Enligt Bergqvis så saknar vi någonting som vi alltid hade haft förut -rädsla och spänning. Genom att bli "rädda på låtsas", med såsom att kolla på skräckfilmer eller hoppa bungyjump skapar vi denna spänning som fattas i samhället. Efter att ha sett klart någon skräckfilm känner vi som om livet bli mer spännande, påstår Bergqvis.

"Så nästa gång du är rädd för att dö kanske du istället ska tänka: det innebär åtminstone att jag lever!" säger Johan Berqvis.

Likes

Comments