View tracker
 • Snapchat
 • Instagram
 • Blogkeen
 • Nouw

Idag har jag varit på akuten.

När jag vaknade i morse var jag så otroligt yr. Mitt huvud kändes som en jordglob som någon hårt snurrade på, mina ben kändes bortdomnade, jag var illamående och mina öron susade. Det var outhärdligt och jag som annars är dålig på att be om hjälp, insåg att jag nu var tvungen.

På akuten ställde de massor med frågor och en läkare gjorde några nerv- och balanstest. Hon kom fram till att yrseln och illamåendet beror på att jag har drabbats av kristallsjukan. Det innebär att kalkkristaller i mitt innerörat har lossnat och hamnat fel. Det är ingenting som är direkt farligt, som tur är, men jag kommer att vara yr i flera veckor.

De ville att jag skulle lämna ett blodprov också, för att se efter så att allting verkligen var okej. Och jag, som är så otroligt rädd för sprutor och blod, blev alldeles kallsvettig. Efteråt skulle jag resa mig och gå därifrån, men då blev jag grå i ansiktet, och svimmade. Mitt i sjukhuskorridoren. Jag kände att sjukhuspersonalen fångade mig innan jag föll, och när jag öppnade ögonen igen insåg jag att jag låg på en bår. Det stod sköterskor och läkare över mig som såg på mig med oroliga blickar.

Att ligga där på en bår på akuten och dricka äppeljuice för att få upp mitt blodsocker, var ett wake-up-call. För även fast kristallsjukan inte verkar ha en bevisad orsak, och blodproven visade sig vara helt okej, så insåg jag måste ta hand om min kropp bättre. Jag måste äta bättre, för jag vill inte hamna på sjukhus.


Och tack...

Tack till Elli som släppte allt och körde mig till akuten, tack för att du höll min hand när jag som ett litet barn tjöt av sprutans smärta. Tack till mamma som även du la arbetet åt sidan och kom och hämtade mig. Tack till alla sköterskor och läkare, fan vad jag är imponerad av allt ni klarar av. 

Likes

Comments

​Jag har bestämd mig för att ha shoppingförbud.

Efter de videor jag har tittat på om minimalism, och allt som jag i skolan läser om kapitalism, har jag nu insett att jag måste sluta shoppa så mycket. Jag har alla kläder som jag behöver, och mycket mer än så. Nu under jul, mellandagsrea och nyår köpte jag dessutom ännu mer. Den materiella lyckan gjorde ju mig glad just där och då, men hur länge ger den där nya tröjan mig lycka egentligen? Ett tag, ja, men jag har ju fler nästan likadana hemma.

Därför ska jag, i små steg, rensa. Alltså inte till en extremt avskalad nivå, men ändå en riktig rensning. Jag ska försöka. Jag ska sälja och ge bort och skänka saker, och inte köpa nytt.

Varför?För att jag vill fundera över vad jag behöver i mitt liv och inte. För att det är bättre för miljön att inte ständigt konsumera saker. För att jag vill använda pengarna som blir över från mitt CSN till någonting bättre än en ny tröja. Jag behöver inte en ny tröja. Eller ett par nya byxor. Eller någonting nytt egentligen. Jag vill använda mina pengar till upplevelser. 

Såsom jag svarade när jag fick frågan om vad jag önskade mig i julklapp förra månaden: Jag önskar mig ingenting. Jag har redan allt. 

Likes

Comments

Sexton minusgrader ute, men trots det måste hunden ut och gå. Fyra gånger per dag. Minst.

Det är vad jag har underhållit mig med denna torsdag; varvat tentaskrivandet med att gå ut och promenera. Trots dubbla byxor, dubbla tjocktröjor, en stor vinterjacka, raggsockor i mina kängor, tumvantar, mössa och halsduk, så frös jag. Jättemycket. 

Snart väntar ännu en promenad utomhus, i iskalla Sverige. Jag kan inte låta bli att tänka på dem som inte har någonstans att sova om nätterna när det är så här kallt ute.

Likes

Comments

View tracker

Åres första kyss, årets första låt, årets första promenad på Stockholms frusna gator.

Jag vet inte riktigt hur jag ska börja, annat än att skriva att 2016 är över. 2017 har börjat. Men allt det där vet ni redan. De tre första dagarna har flutit förbi som i en dimma. Det har snöat utanför mitt fönster och jag har suttit inne och pluggat. Jag har gått på lägenhetsvisning, men jag fick inte lägenheten för det var hundförbud. Vilket sög. Men det kommer fler lägenheter, det är okej.

I alla fall, jag tänkte att jag skulle dela med mig av mina nyårsmål. Det heter ju nyårslöften egentligen, men jag vill inte ha pressen att jag måste uppfylla dem. Jag ska försöka. Dessa är exakt samma nyårsmål som jag hade under förra året, men de är fortfarande saker som jag vill leva efter:

 1. ​Lägg inte energi på människor som inte förtjänar dig
 2. Sluta bry dig så mycket om vad andra tycker, du är fett bra, sluta övertänk allt
 3. Sluta dra sönder nagelbanden
 4. Ta mer plats

Likes

Comments

För att fortsätta på throw back-temat tänkte jag visa er två bilder. Den första bilden är från den 29 december 2015, dagen då vi hämtade Bosse och jag värmde honom innanför min jacka. Den andra bilden är från idag, en vanlig dag hemma då vi myser tillsammans, den 29 december 2016.

Lilla, söta, jobbiga Bosse. Jag tycker om honom.

Likes

Comments

Det är den sista veckan av 2016 och vad passar då bättre än en årsresumé?

Jag känner mig faktiskt lycklig i skrivande stund. Såsom alla år tidigare har jag mött framgångar, och motgångar, men detta år har varit annorlunda. Detta år har varit mitt bästa hittills. Jag ska visa er varför:

Januari:

 1. I en fontän tömd på vatten, tillsammans med andra alkoholpåverkade ungdomar, firade jag in det nya året. Vi såg upp mot fyrverkerierna som högljutt prydde den annars svarta natthimlen. Jag minns att jag var hoppfull om ett bättre år än vad 2015 hade varit.
 2. Jag var på fest med min bästa vän Elly och vi tog många fina bilder tillsammans.
 3. Mammas nya hund Bosse, som vi hämtat från uppfödaren i slutet av december, var min nya selfie-kompis.
 4. Skoldagarna i gymnasiet gick långsamt framåt. Jag räknade ned timmarna och längtade därifrån.


Februari:

 1. Vintern höll i sig och jag och min bästa vän körde fyrhjuling i vinterlandskapet.
 2. När jag inte pluggade så fikade jag.
 3. Jag gick många promenader med Bosse och Tricky. Promenaderna blev längre och längre desto varmare det blev ute.
 4. Trots att det bara var februari och kylan ännu fanns kvar, var snart den olidliga snön borta. Våren fanns bakom hörnet.


Mars:

 1. Jag var snygg.
 2. Jag spenderade mycket tid i mitt fönster där solen lyste in och nuddade mina bara ben.
 3. Eftersom min farfar fyllde 70 år så åkte jag, Elly och min familj till Tallinn. En otroligt fin stad, och en otroligt fin resa.
 4. En kväll när vi skulle ut och äta och Elly höll på att sminka sig, så knackade det på dörren. Där stod rumsservice med en flaska champagne. Fönster var ett återkommande tema för månaden, för som ni ser på bilden längst ned till höger drack vi champagnen i hotellfönstret. Det kändes som tagen ur en film, som att vi levde lyxliv för en kväll.


April:
 1. Jag såg Miriam Bryant tillsammans med en person som jag alltmer började få känslor för. Efter konserten stod vi vid vattnet vid Gröna Lund och kysstes. Allt omkring oss kändes stilla, trots att vi var mitt i storstaden. Det var fint.
 2. Årets första glass, även fast det fortfarande var kallt ute. Som en handling av längtan efter sommaren.
 3. En helg åkte jag till min vän Em i Falun.
 4. Jag och Em såg Silvana Imam på Magasinet tillsammans.

Maj:

 1. Jag myste mycket med Tricky
 2. Dagar utan plugg spenderades utomhus på en filt, med någon som jag tycker om eller med en bok. Maj vad ovanligt varmt.
 3. Det var prideparad i Eskilstuna, och första gången som jag faktiskt gick i paraden i min hemstad.
 4. Jag såg Joy och Frej på Grönan. Mina ögon öppnades ännu mer för deras, och GREiPs musik.


Juni:

 1. Jag tog studenten. Det jag minns mest av dagen är inte festandet, inte champagnen, inte studentflaket. Det jag minns är att hela min familj var där. Alla som jag älskar så mycket var där och kramade om mig, och gratulerade mig för mina prestationer. Det var en utav de finaste dagarna i år.
 2. Kort efter studenten åkte jag och min bästa vän på en utlandssemester till Ayia Napa i Cypern. Vi solade, badade, hade killar som köpte drinkar till oss. Det var härligt.
 3. De få dagarna som jag spenderade hemma under sommaren var på midsommar. Farmor gjorde den årliga blomkransen till mig.
 4. Efter bara några dagar i Sverige, åkte jag och min bästa vän till Roskildefestivalen i Danmark. Det var... en upplevelse.


Juli:

 1. Eftersom jag varit borta i princip hela juni, jobbade jag mycket på mitt resturangjobb denna månad.
 2. Under mina lediga dagar försökte jag sola, men det var knappt sommar i Sverige. Med tjugotvå grader i förhållande till de trettionio graderna som jag hade vant mig med i Cypern, så frös jag. Sommaren började lida mot sitt slut.
 3. Jag tatuerade mig!
 4. Jag gick på i prideparaden i Stockholm.


Augusti:

 1. Sommaren ger mig alltid drivkraft att springa, vilket jag gjorde mycket i augusti. Jag kände mig stark!
 2. Veronica Maggio spelade på Stadion den 13:e augusti. En kväll som jag väntat på sedan jag som nioåring lyssnade på henne för första gången i min bonuspappas bilradio. Konserten var jättebra. Jag minns konfettiregnet. Jag minns euforin.
 3. Med mamma och hundarna gick jag på promenader i skogen.
 4. Det var tillräckligt varmt ute för att ha shorts, men höstlöv började falla. Hösten var nära, och jag började på universitetet.


September:

 1. Förutom plugg, var månaden full av konserter. Jag stod längst fram på Veronica Maggios konsert i Eskilstuna...
 2. ...och helgen efter stod jag och Elli längst fram på hennes konsert i Falun.
 3. Choker verkade vara en grej som blivit inne igen, så jag letade upp en i min mammas smyckeskrin. Nu är det någonting som jag bär ofta.
 4. Jag var på dejt, drack öl, och Thomas Stenström spelade sin nya skiva. "S-s-säg om du tänker på mig"-låten (som ännu inte har kommit ut på Spotify???) blev min favorit.


Oktober:

 1. Jag fyllde 19 år!
 2. På grund av krångel med mitt boende så pendlade jag med tåg till och från skolan. Det är inte att rekommendera.
 3. Mitt jobb, som tidigare endast har varit ett sommarjobb, fortsatte jag att komma tillbaka till.
 4. Jag pluggade, med mina hundar som sällskap, och som utsikt de gula rosor jag fått när jag fyllde år.


November:

 1. Jag tatuerade mig för tredje gången! Denna gång en måne.
 2. Donald Trump vann presidentvalet i USA och detta var klotter på en pub på söder i Stockholm. Det var en ledsen dag.
 3. Jag hälsade på Elly och hennes får efter att hon opererat sig.
 4. Jag flyttade från ett inneboende till ett annat (själv, via tunnelbanan.), och frågade om jag fick ta med Tricky. Det fick jag, så under november flyttade han in till mig.


December:

 1. Med vintern kom känslor av ensamhet. Jag kände mig ledsen och stressad av allt plugg. Det hjälpte att Em kom hem till mig och att vi pluggade tillsammans.
 2. Som ett avbrott i pluggandet såg vi Silvana Imams spelning i Nacka.
 3. Det var jul och välbehövd ledighet. Med julmat, Kalle anka, och julklappar firade jag hemma hos min farmor och farfar. Allt var som vanligt; klagande över censur av dockan och "fel" julvärd, farmor som sparar alla presentsnören, farfar som somnar i soffan. Traditioner följdes så att säga.
 4. Året började när jag gick på gymnasiet, året slutar när jag går på universitetet. 2016 började i en tömd fontän, vem vet var jag befinner mig denna nyårsafton?

Likes

Comments

Hej från ett gästrum hemma hos min farmor och farfar. Det är julafton imorgon. Det innebär inte en glad dag för alla.

Jag vill bara påminna om det; för många associeras julen med ensamhet, utanförskap och ännu en påminnelse om otillräcklighet. Inte minst på grund av brist på pengar. För många handlar julen om intriger, våld och alldeles för mycket alkohol. För många är julen jobbig.

Jag är självklart glad om ni får en fin dag imorgon, bara vi tillsammans respekterar varandras olika relationen till jul. Vi på sociala medier måste inte låtsas som att allt är perfekt. Vi bör se julen som en tid för omtänksamhet; när vi bryr oss om våra medmänniskor. En tid av givmildhet.

God jul till er som firar jul, och ha ett bra lov till er som inte gör det! Ta hand om varandra.

Likes

Comments

Instagram:@precisnu