I går och i dag har varit så got som likadan det som skiljer dem åt var att en veterinär kom till stallet, för en av hästarna har fått juver inflammation så veterinären behövde komma.

Men det jag gjorde var att jag höll upp grindar till hagar och stängde dem mockade en hel del boxar och sen så i dag så flyttade vi på de föl som nu har blivit avvända till ung sto hagen.

 Sen så idag så har jag fyllt på hö bingar till tre hästar och det var väldigt roligt då jag fick hoppa in och pack hö i hö bingen, efter det fick jag se hur man gjorde rent thermobarer och sen fick jag göra ren två stycken det är svårt men det får ta sin tid.

Sen efter lunch båda dagarna så satt vi och fyllde i journaler och vi gjorde i går också rent ett sår som en hingst hade fått.

Men det är vad jag har gjort de här två dagarna och nu så är min tre veckors praktik slut, men jag kommer fortfarande ha en dags praktik där.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Idag så har det inte blivit mycket att göra mest att mocka alla boxar som finns på anläggning, för alla boxar som finns så stod det hästar i.

Men det jag gjorde idag var att jag hjälpte till att öppna till hagarna när de släppte ut ett sto, och när de tog in tre föl så de fick dia för att sen när de ståt där ett tag så särades de från stona.

När fölen kommit ut i hagen igen så släppte vi ut stona i varsin egen hage på framsidan, sen så flyttade vi in ett sto som ståt färdigt på karantän.

Men innan vi tog ut henne i den nya flocken så tog vi ut de minsta stona ur den hagen och sen släppte vi ut den nya stoet, och det gjorde vi för säkerheten efter som att de minsta stona inte är så gammal och är ganska liten fortfarande.

När stoet blivit flyttat så tog vi de två nya hingstarna till den karantän hagen som stoet hade ståt i, efter det gick jag och mockade vidare för vi hade inte hunnit klart med alla boxar.

Men innan det så följde jag och anställande och kollade alla hästar i karantän och kollade då även vatten till alla, men det sista hästen vi kollade så fodrade vi den och så då den behöver gå ner lite i vikt.

Efter lunch kom ett par ägare till några hästar så vi tog in deras hästar till stallet och sen när vi släppt ut dem efter att ägarna fått gosat med dem, sen så mockade jag dem boxarna efter att jag hade mockat klart alla boxar gick jag upp till ficka/ matrummet och där fick jag lite ficka.

Efter det så slutade jag för dagen

Likes

Comments

Under dag 11 så blev det inte mycket att göra, för tråkiga saker som hade hänt i stallet under helgen.

Men det jag gjorde var att jag mockade i några ute boxar sen så fyllde jag och en anställd på med foder i de boxarna, efter det fyllde jag och en av de som äger stället på med vatten i de boxarna.

Innan det så hjälpte jag att öppna hagar för att få ut tre ston som avvänjas, från deras föl och sen stängde jag även några hagar.

Efter lunch så var det inte mycket som jag gjorde fyllde på foder i foderhäckarna, med en anställd sen kollade vi i några journaler sen slutade jag


Idag så blev det inte häller så mycket som jag gjorde men det började med att det var ström avbrott, så brandlarmet hade gått även fast det inte brann någonstans bara för att det inte fans någon ström.

Men det jag gjorde idag var att jag mockade en box och öppnade grinden till hagen, där de tre stona skulle ut och sen stängde jag den hagen.

Sen så tog jag så fyllde jag och en anställd på foder till de två nya hingstarna, sen kollade vi karantän hästarna så att de inte hade några skador och att det hade vatten i deras vattenhinkar.

Så efter lunch fans det inget att göra så vi satt och fyllde i saker i journalerna, och kollade vissa pass och förde över visa saker.

Så det är vad jag har gjort den här dagen.


Likes

Comments

Under gårdagen alltså dag 9 på hästgården så blev det inte en lång dag, fick nämligen sluta vid 12 då det inte fans något att göra vid lunch.

Men det jag gjorde den dagen så släppte vi tillbaka de tre ston som blivit avvända av sina föl till sto hagen, och då kollade jag bara på.

Efter att de blev utsläppta så mockade jag deras boxar för att de anställda sen skulle ta in de tre ston som vi håller på att av vänja från deras föl.

Efter det så gjorde jag inte så mycket sopade gången fri från spån, och sen så gick jag på rast efter rasten så hjälpte jag en anställd att fluffa till halm bäddarna i karantän sen så slutade jag för dagen.


Dag 10 och idag har jag mockat en hel del boxar det är nästan det ända jag har gjort idag, för några hästägare kom och skulle kolla på deras hästar så varje gång hästarna gick ut fick jag mocka.

Sen så duschade vi ett sto som ska åka hem och det var väldigt lärorikt, och efter de stoet blev badat så var den så gullig och rullade sig i boxen så den blev full i spån.

Men innan det så blev ett sto som har ståt färdigt på karantän av med sina hästskor, då ingen häst som står på hästgården har några skor och det är för skaderisken ska minimeras i flocken.

När vi släppt ut de stoet och en ett år gammalt sto så gick jag och åt lunch.

Efter lunch så åkte jag med en anställd och fyllde på med foder i alla hagar, och efter som att det är halt under snön så skulle jag så klart ramla men som tur var så gjorde jag inte illa mig.

När jag kom tillbaka till stallet så mockade jag en box till och sen så fick jag åka hem för dagen, så nu ska det bli lite skönt med lite helg men jag saknar redan de finna hästarna som står där.

Likes

Comments

Dag åta började med att jag tog ut ett sto i en hage och sen mocka de boxar som de hästar som sovit inne hade ståt i, efter det tog vi och sopade för att sen ta in tre ettåriga hingstar som skulle byta hage.

När dem hingstarna kommit in så gick en anställd och ägarna av anläggningen och hämtade in två hingstar, som skulle få bekanta sig med de nya hingstarna.

Vi flyttade på ett av fölen efter som inne i boxarna och lät de äldre hingstarna lukta och hälsa på dem, genom att ha en av de nya mellan dem äldre i boxar med galler.

När vi släppte in de här hingstarna så tog vi ut fem andra i ute boxarna så det inte skulle vara så många i hagen nr vi släppte ut de nya hingstarna.

När de nya hingstarna kommit ut och varit i hagen ett tag tog vi ut de två som stod inne med dem, och sen ett tag efter det började vi ta ut en efter en av de hingstar i hagen.

När de höll på att släppa ut de som stod i ute boxarna mockade jag inne i anläggningen, så att vi kunde ta in tre ston som vi håller på att avvänja och det gjorde jag hela förmiddagen och en del efter lunchen.

Men efter lunch kollade jag och en av ägarna på karantän hästarna fall de hade sår eller var halt, efter det så slutade jag och under hela dagen så har det bara vräkt ner snö så det var inte så lätt att göra det här.

Likes

Comments

Under dag sex så gjorde jag inte så mycket det första som jag gjorde var att ta ut ett sto från en av boxarna i stallet ut till en mindre hage för avvänjng av föl.

När det stoet och två andra var ute så mockade jag deras boxar och fyllde på hö i deras nät. när det var klart gick vi ut till sto delens ligghallar och fyllde på med halm i dem det var jobbigt men det var det värt.

Efter det tog vi in tre ston som vi skulle börja avvänja och det gick förvånings värt bra efter det var det rast.

Efter rasten tog jag och en anställd och ryktade två av hästarna för att sedan gå och hjälpa dem andra att fylla på hö bingar som skulle in i några hagar.

Efter det släppte vi ut stona som var inne och jag började mocka ren dem boxarna och sen gick jag och en av ägarna och fyllde på med halm i en av karantänerna.

efter lunch satt vi och kollade lite journaler och jag fick läsa lite om avmaskning sen slutade jag.


Dag sju som var idag så har jag tagit ut ett sto mockat efter att dem blev utsläppt sen så tog vi ner hö nätet sov var i boxarna.

Sen gick jag och en anställd ut till några ute boxar och fyllde dem med nytt spån för det skulle vist komma några nya hästar som ska stå där.

Efter det tog vi in de tre ston som skulle bli avvänja från deras föl och det gick bra idag också.

Efter rasten så började vi av maska en del av de föl som är kring ett år och det tog sin tid men det var väldigt lärorikt.

Där efter släppte vi ut stona som stod inne så de fick komma ut igen efter det var det lunch. Efter lunchen så satt vi och fyllde i en del journaler och det sista jag gjorde var att mocka ut de boxar där stona ståt i sen så slutade jag för dagen

Likes

Comments

Nu har första veckan gått av min tre veckor långa praktik på Ortsjöns Hästgård, som är ett lösdrifts anläggning som tar emot en del avelsston ung hästar och konvalescent hästar.

Den började väldigt bra kom på måndag till stallet och då hade dem redan tagit in några av ung hingstarna som vi skulle träna att lyfta hovar inför hovslagaren, vi ryckta dem också så det höll jag på med så got som hela morgonen fram till lunch, men jag mockade några boxar innan jag gick och åt.

När lunchen var slut satt jag och hon som äger stallet och en anställd och skrev ett brev till alla hästägare, vi gjorde det så att jag bland annat skulle få lära mig hur man skrev och informerade hästägarna om tips på uppkommande saker som de kund gå på, och kommande saker som ska hända i stallet.

Det var vad jag gjorde på min första dag, sen så andra till fjärde dagen så blir jag sjuk så jag blir hemma.

På den femte dagen som var idag så hjälpte jag ägarna av gården att ta ut en av deras hästar, sen gick jag och en av ägarna och gav några av deras hästar foder och sen fyllde vi upp foderpåsarna som de skull ha till lunch.

Efter de gick jag med en av ägarna till anläggningen och när jag kom dit gick vi ut till hagarna och de kollade hästarna efter skador och svullnader, medans jag kollade på hur de undersökte hästarna.

När det var klart började jag mocka de boxar som det ståt hästar i under natten efter det så fyllde jag och en anställd där på några hö näten och hängde upp dem på plats.

När vi gjort klart med hö näten gick vi ut i hingst hagen för att halma deras ligghall, och då fick man lite hjälp av ägarnas underbara hundar att sprida ut halmen, i ligghallen sen var det en ficka rast.

När rasten var över så gick jag och en av de anställda till en i karantän och fyllde upp en ligghall med halm, efter det blev det att göra rent sig lite för att sen gå till några ston och pyssla med dem tills lunch.

Efter lunch så rann tiden iväg jag och några anställda åkte och fyllde på några foderhäckar till alla hästar.

Sen efter det så var det bara att salt i alla deras hagar efter som att det hade regnat och fryst under natten, så det var skridsko banna för hästarna så vi saltade för det var varmt ute så då kunde isen smälta bort lite fortare.

Efter det här så slutade jag och då även den här veckans intressanta arbete.


Likes

Comments