Hallihallå

Sista dagen i Kina är kommen och imorgon går flyget tillbaka hem till Sverige. Efter att ha spenderat 2 hela dagar i Shanghai, börjar vi känna oss rätt mätta på Kina och är redo för att åka hem.

Det har varit två väldigt intensiva dagar med massor av shopping och god mat. Vi har hittat ett paradis ställe med 3 stora köpcentrum jämte varandra, med 5 våningar vardera. Vi har prutat och prutat och faktiskt gjort riktigt bra fynd ändå! Bland annat har Linnea handlat 4 par skor och jag har köpt 6.. Hur vi ska få ner allt i resväskorna är dock en annan fråga!

Något vi båda är fascinerade över är hur tyst det är i denna stad. Wenzhou var helt galet högljutt, där varenda kotte tutade och körde som biltjuvar. Medan här är det hur lugnt som helst och folk kör typ lagligt. Vi hade förväntat oss den totala motsatsen, då det bor mer än dubbelt så många i denna stad jämfört med Wenzhou.

Ikväll har vi haft spa här i hotellrummet. Känslan av att få duscha i en riktig och fräsch dusch, samt torka sig med rena handdukar är ju inget vi varit bortskämda med de senaste veckorna. Vet inte om vi nämnt det, men vi har inte haft tillgång till någon tvättmaskin, så därför har allt handtvättast. Handtvätta lakan och handdukar i en balja som är till för disk är inte det lättaste och därför något som vi uteslutit. Så nu kommer sanningen fram, vi har varit så sjukt äckliga och ofräscha dessa veckor. Bo på hotell och få sova i rena lakan och torka sig med rena handdukar är rena rama lyxen. Om vi längtar till att få komma hem och tvätta våra kläder? Haha JA!

Imorgon klockan 8:30 går taxin till flygplatsen. Vi har verkligen haft 5 otroligt givande och häftiga veckor här i Kina. Trots att jag och Linnea knappt kände varandra innan vi åkte så har vi funkat så himla bra ihop. Kul att så många velat följa vår resa på bloggen. Dock hade det varit ännu roligare att veta vilka ni är (ni har varit lite anonyma) ;)

Tjing tjong, Ni hao!

Kram Victoria

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

I två dagar har vi båda varit sängliggande på grund av vår andra förkylning denna resan. Men vi smällde i oss alvedon och traskade mot sjukhuset för att ha slutbedömning med alla våra lärare! Vi blev lyckligtvis godkända och fick även samtala lite med chefen över alla sjuksköterskor på sjukhuset!
Direkt efter slutbedömningen sa vi byebye till Wenzhou och hoppade på tåget mot Shanghai för lite semester innan hemresan 💃🏻

Tågresan gick finemang, men vi upplevde en thriller från tågstationen till hotellet och trodde vi var med i Taken 4. Inne på tågstationen var det massa människor i gula jackor som raggade upp folk till att åka med deras taxibolag. "Jaja det blir bra" tänkte vi som bara ville komma till hotellet och betalade en kvinna som sen skulle följa oss till bilen. Efter vi gått genom halva tågstationen så sa hon åt oss att följa efter en kille som tog oss till parkeringshuset och helt plötsligt stannade en svart BMW som vi tydligen skulle in i. Under hela resan var Victoria livrädd att vi var kidnappade eftersom vi satt i en "vanlig" bil och för att taxichauffören inte pratade engelska. MEN vi kom fram till slut och så fort vi kom in på hotellet så såg vi till att de bokade en transport till oss från hotellet till flyget på fredag!

Efter vi checkat in var det matjakt på schemat och vi hittade en liten sportbar där all personal pratade engelska 🙌🏻🙌🏻

Varje dag har vi kommit i säng senast halv tio, de kommande dagarnas utmaning blir att vara vakna länge för att lättare komma tillbaka till svensk tid! Så nu ska vi försöka vara vakna till åtminstone elva och imorgon blir det shopping för hela slanten 💸💸💸

Puss å kram Linnea 😘😘

Likes

Comments

Goderafton!

Idag var tanken att vi skulle åkt till Kinas top 10 kändaste berg. Men hon som hade lovat att ta oss dit blev sjuk och vi kände att vi nog inte hade rett ut och tagit oss dit på egen hand. Då det var bussbyten och biljettköp hit och dit. Hade en bråkdel av landets invånare kunnat basic engelska, hade vi nog löst det. Men nu är fallet inte så, så då fick vi komma på en plan B.

Vår plan B var att gå till en stor park som ligger strax utanför staden. Regnet öste ner och när vi väl kom fram, så lyckades vi aldrig ta oss in till parken, då det var höga murar överallt. Tillslut så stannade vi en polisman som ändå lyckades förstå vad det var vi försökte säga och han visade oss tillrätta. Just här och då gick våra tankar om vi bara skulle skita i allt och gå hem och deppa i lägenheten istället. MEN det slutade regna och helt plötsligt så stod vi vid ingången till parken. Det var en himla tur att vi inte gick hem, för denna park var helt fantastisk vacker!

Ett stort tempelområde, massor av mysiga stigar och enormt mycket trappor. 25000 steg har vi knaprat ihop idag och det är vi ändå rätt nöjda med.

Kram Victoria

Likes

Comments

Idag på förmiddagen fick vi vara med på en operation som en av patienterna på vår avdelning skulle ha! Patienten hade fått beläggningar på höften och skulle därför få en ny höftprotes. Det var väldigt intressant att se och det såg fruktansvärt brutalt ut. Bara 15 minuter efter operationen börjat så hörde vi ett PLOPP och kirurgen vände sig om, log jättestort mot oss och höll patientens höftledskula i handen. Sen sa han även att han kände sig som en snickare när han höll på med alla hammare, borrar och sågar.

På kvällen blev det en romantisk dejt på en italiensk restaurang. Lyckan var enorm när vi fick både vitlöksbröd, pasta och för min del öl 🍻

Nu ska vi njuta av resten av kvällen och sen se vad morgondagen bjuder på för äventyr!

Puss å kram från Linnea 🍚

Likes

Comments

Tänkte visa lite bilder på hur vi bor (då denna dag ärligt talat inte varit så givande, så finns inte så mycket att skriva om den). Vi bor i en lägenhet på femte våningen, utan hiss. Våra rumpor och ben har verkligen fått jobba dessa veckor ;) Det är en trea, men vi använder bara ett utav rummen, då de andra två är rätt sunkiga. I ena rummet håller taket på att fallera och i det andra rummet fungerar inte värmen.

Standarden är ju helt klart inte densamma som i Sverige. Men efter att ha varit hemma hos olika patienter i hemsjukvården så har vi insett att det trots allt är ganska hög standard på denna lägenhet här, sett till de Kinesiska förhållanden.

Efter det att vi har städat iordning och boat in oss här, så har vi trivts väldigt bra. Och nu har vi endast 5 dagar kvar i denna lya, innan vi far till Shanghai på semester! Wiho!

Kram Victoria

Likes

Comments

Hallåja!
Idag har vi fått vara på ortopeden där vi ska vara resten av veckan! Ortopeden består av flera våningar där varje våning är specialiserad på tex, handkirurgi, ryggradskirurgi och på vår våning är det mest höft- och knäfrakturer som behandlas!
Sjukhuset här är väldigt stort och påminner ibland mer om en flygplats än om ett sjukhus på grund av alla människor!

Vår lärare Wendy har visat oss hur man ska göra för att undvika tromboser och hur man kan träna patienten så patienten snabbt kan gå som vanligt igen. Det är även av stor vikt att lära patientens familjemedlemmar så att dom kan hjälpa patienten när patienten kommer hem.

På bilden till vänster är en manick som sträcker ut benet så att det brutna benet inte lägger sig snett medan patienten väntar på operation! På det högra bilden är en patient som har fått en allvarlig infektion i sitt operationssår och därför måste ha ett drän.

På eftermiddagen fick vi ta blodtryck och temp på alla patienter samt blodtryck på några! Då det ligger över 40 patienter på avdelningen så tog det sin lilla tid! På bilden till höger är avdelningens yngsta patient som gärna ville ta kort med oss.

Puss å kram Linnea!

Likes

Comments

Godkväll

Ännu en dag har passerat och idag tackade vi för oss på rehabavdelningen och laddar för en ny avdelning imorgon. Dagen har i vilket fall varit bra. Förmiddagen spenderades först med en grundlig genomgång av patienter som har sväljsvårigheter. Vi gick igenom olika hjälpmedel och hur man tar reda på "graden" av sväljsvårigheter. Efter det gick vi till strokeavdelningen för att få se hur dessa hjälpmedel används i praktiken.

På bilden ovan ska man stoppa in munstycket i munnen och blåsa utåt, för att få bollen att lyfta.

Det här är grönt förtjockningsmedel som ska göra det lättare att svälja dryck. Vet dock inte om det ser så inbjudande ut..

Eftermiddagen spenderades med traditionell kinesisk medicin. Jag fick bland annat testa på massage från en läkare. Kan säga att jag har ondare i ryggen nu, än när jag kom dit. Det var ingen harmonisk massage direkt, utan det var rejäla tag och slag på rygg/nacke! Enligt läkaren var jag både stel, sne och svullen.

Vi fick även se lite andra typer av behandlingar som cupping, akupunktur, olika rökelser av örter, någon värmelåda som läggs på olika kroppsdelar mm.

Jag och Linnea har haft 2 rätt sömnlösa nätter då både det ena och det andra har strulat. Det har varit allt från flygstrejk, till hot om att flygbolaget har rätt att avboka vår hem resa och fix och trix hit och dit. Men nu äntligen verkar det som att allt har löst sig!

Puss och kram, Victoria

Likes

Comments

Idag har vi spenderat hela dagen på barnrehab som ligger i en av byggnaderna precis bredvid vår lägenhet! Dagen innehöll mycket information om hur man rehabiliterar muskler och rörelser samt blåsfunktionen. På avdelningen ligger då barn som är i behov av rehabilitering, ofta på grund av trafikolyckor och andra olyckor men även på grund av sjukdomar så som infektion i ryggmärgen.

Vår lärare Ms Liu är den första sjuksköterska vi har mött här som lägger väldigt stor vikt vid patientens livskvalitet och vid föräldrarna. Enligt henne är det viktigaste i rehabilitering kärlek och en positiv attityd från familjen och de runt omkring! Hon sa att dom alltid har hopp om barnen, även de som varit värst skadade, då de sett mirakel hända förr!
Riktigt roligt att se!

Puss å kram Linnea

Likes

Comments

Hej hopp

Idag är det lördag och det betyder utflyktsdag hos familjen Englund/Källström. Caiwei som vi har haft som handledare i veckan bjöd med oss till en ö som heter Jiangxin island. Det är en liten ö utanför Wenzhou som man kan gå runt. Naturen var fantastiskt fin, med massa små sjöar överallt, blommor, buskar och en massa annat. Det finns gamla tempel, torn och även ett litet nöjesfält med karuseller, men det är bara öppet under sommarhalvåret.

Caiwei har verkligen ett hjärta av guld och har skämt bort oss så det heter duga idag. Vi har blivit hämtade och lämnade precis utanför dörren, att vi skulle betala för mat och färjan över var typ det dummaste hon hört. Samt så fick vi med oss en ask med torkade blommor som man kan göra te av och lite kinesiskt snacks.

Dagen har varit väldigt trevlig och det är så skönt att få komma till lite natur och få andas frisk luft! Det är lite ont om det inne i stan.. Här kommer en liten bildbomb från dagen :)

Puss och kram, Victoria

Likes

Comments

Halli hallå!
Idag känns det som om man är hemma i Växjö. Regn på schemat och vädret verkar hålla i sig en vecka framåt. Med skydd av våra paraplyn tog vi oss idag till universitetet för att träffa några lärare som var på besök från LNU. Helt plötsligt blev vi påkastade på en buss med massa svenskar och skjutsade till human body museum (där vi var för två veckor sedan). Det var väldigt ovant att möta människor som förstod vad vi sa!
Lika plötsligt som vi blev påkastade på bussen blev vi avkastade vid sjuksköterskeskolan. Där stod vi mitt i regnet och hade ingen aning om var vi skulle ta vägen men till slut kom en av våra kinesiska lärare Simone till undsättning!
Vi fick då en gåva av henne som bestod av en jättefin penna!

Sedan hade vi vår sista eftermiddag på kardiovaskulära avdelningen på Nanpu Hospital! Vi tackar stort till alla sjuksköterskor och läkare och särskilt våra lärare Caiwei och Alice! ❤

Likes

Comments