I samhället handlar i princip allt om makt. Den med mycket makt har större möjligheter än den med lite makt. Om du sedan tar bort lite av makten som den lägre positionerade personen har blir det lite som att sparka på den som redan ligger ner.

Exempel: En högt uppsatt person i ett företag, för att göra det lätt säger vi att personen är en chef inom detta företag. Personen i fråga tjänar otroligt mycket pengar och har så hen klarar sig, plus ett extremt överflöd. Om denna persons lön halveras så har hen fortfarande så att hen klarar sig, men inte lika mycket i överflöde längre (om än fortfarande lite som den kan spendera frivilligt).

Denna personen jämför vi då med en låginkomsttagare. Denna person har en lön så hen klarar sig med nöd och näppe, och inget överflöd som hen kan göra vad hen vill med. Om vi nu halverar denna persons inkomst så tar det inte lång tid innan personen hamnar på gatan då det inte längre finns möjlighet att betala räkningar samt diverse andra utgifter som är nödvändiga för ett normalt liv.

Om vi då omvandlar pengarna till "samhällsmakt" och exemplifierar in detta i det patriarkalt strukturella samhälle vi lever i så finns det mycket likheter till pengarna.

Den vita, heterosexuella cis-mannen har mycket makt i samhället. Självklart stöter han på lite motstånd och hinder i vardagen, men dessa dyker inte upp för att han är vit, hetero eller cis.

Den icke-vita, icke-hetero, transpersonen stöter på hinder med, men dessa dyker upp även på grund av att personen inte passar in i samhällsnormen. Personen möter dagligen hat för att hen inte har samma hudfärg, läggning eller kön som den första personen. Om vi då skulle halvera mannens makt i samhället (men fortfarande lämna kvar så att han har så att han klarar sig + lite till) och ge till transpersonen så skulle det inte bli någon skada, utan snarare bara gynna dessa två individer. Transpersonen får ett lite lättare liv medans mannen bara får lite mindre överflöd.

Om vi då omvandlar detta till fokus i dagens samhälle och då väljer att ta fokus från de med mer makt, och istället lägga fokusen på de med mindre makt så blir ingen skadad, utan samhället istället gynnas. De som är utsatta blir mindre utsatta och de som redan har det bra ställt fortsätter att ha det bra ställt. 

När det kommer de till pengar så vill jag inte att vi ska ta från de rika och ge till de fattiga, men det vill jag göra när det kommer till makten i samhället.

Emmy

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Jag älskar att resa, men vem gör inte det egentligen?

I mitt liv har jag varit på många ställen, i Danmark, England, Tyskland, Gran Canaria & Teneriffa och Kreta. Jag är extremt tacksam för att jag har fått möjligheterna och resa till dessa ställen och jag är tacksam för att min familj vill ta med mig på resor för jag vet att det finns folk som inte har råd eller möjligheter att resa.

De tre sistnämnda resorna har varit solsemestrar, medans de tre första har varit mer kultur-inriktade. Själv föredrar jag kultur-resor då solsemestrar i princip är likadana varje gång man reser, det är alltid samma koncept med hotell, pool och lapa sol. Det är självklart skönt att komma iväg från en stressig vardag, men efter ett ex antal lika semestrar så tröttnar man lite.

Som jag skrev innan så gillar jag kultur-resor. Jag älskar att se stora monument, historiska byggnader och lära mig mer om kulturen i det land jag besöker. I början av denna sommaren gjorde min familj resan till Kreta, och trots att det var en solsemester så åkte jag och mamma till palatses Knossos en dag och lärde oss om grekisk mytologi och Kretas historia. Det var det bästa på hela resan.

Jag blev tillfrågad nyss om jag vill åka till Gran Canaria igen, och visst jag kanske är bortskämd och otacksam när jag säger att jag hellre vill åka på en kultur-resa än åka på solsemester igen men försök att se det ut mitt perspektiv. Jag är ung, och jag vill upptäcka saker. Jag vill se Jesus-statyn i Rio, huvudstatyetterna på påskön och operahuset i Sydney. Jag vill besöka Manhattan och Times Square i New York, Cloud Gate i Chicago och Kinesiska muren i Kina. Jag vill upptäcka naturen i Nya Zeeland och kulturen i Bangladesh. Om jag någonsin får möjligheten vill jag göra en jorden-runt resa och se så mycket jag kan av världen.

Sedan ser jag det gärna ur ett miljö-perspektiv. Det skadar miljön något otroligt att resa mycket med tanke på alla utsläpp från t.ex. flygplan, och jag gör så mycket jag kan för att inte påverka miljön. Så om jag sparar på miljön genom att stå över en resa till Spanien, är inte det bättre egentligen? Självklart finns det otroligt många lokalinvånare som livnär sig på turismen, men tyvärr har populära resmål blivit "svenskifierade" och på Mallorca har de boende där börjat streta emot alla turister då det har blivit för mycket.

Jag ser gärna att fler personer börjar resa med miljön, och lokalbefolkning, i åtanke. Det känns inte bara bättre, utan tillslut kan det rädda världen. 

Emmy

Likes

Comments

​Nyligen läste jag en artikel som handlade om barn-sexdockor som säljs och tillverkas i Japan (länk). barn-sexdockorna är något jag har hört om tidigare men som senare har fallit i glömska, men nu när det kom upp igen så tänkte jag skriva lite om det.

Tillverkaren av dockorna heter Shin Takagi och säger att han själv är pedofil. Han säger också att han aldrig har "gett efter för sina lustar" och att dessa dockor kan hjälpa de som är i samma sits som han själv att göra det, utan att förgripa sig på barn. Dockorna liknar små barn, främst flickor, som säljs i underkläder och har rörliga kroppsdelar. Detta har väckt stor uppståndelse i bl.a. Australien där 18 stycken har stoppats i tullen då det är olagligt att inneha dessa dockor. 

Att förgripa sig på barn är självklart äckligt, onaturligt och extremt fel och även om jag personligen absolut inte är för dockorna så förstår jag syftet. Att pedofiler använder sig av dockorna är faktiskt mycket bättre än att de går på barn, och alla 'borde' ha rätten att känna njutning, men samtidigt så kan dockorna leda till normalisering av pedofili samt att pedofilerna blir grövre i sina beteenden och vill göra mer brutala saker. Det bästa hade varit om man kom på hur man ska bota pedofili helt och hållet. 

Somsagt, jag är helt och hållet emot dessa dockor men jag förstår syftet bakom.

Emmy

Likes

Comments

Jag läste nyss en artikel betitlad "Olympic Bulges That Win The Gold Medal Of Our Lust" som handlade om inget mindre än utbuktningar i OS-deltagares underdelar. Det var alltså en lista med bilder på män där man kan se konturerna av mannens penis genom tyget. Jag reagerade väldigt starkt när jag såg denna artikeln och tänkte vilken extrem dubbelmoral det finns bland folk i samhället. Hade artikeln handlat om kvinnor och hur man ser rumpa/bröst/blygdläppar/vadsomhelst genom tyget hade det blivit ett ramaskri medans detta tydligen är helt okej? Att kvinnor dagligen blir objektifierade är inget nytt, men det är inte acceptabelt någonstans. När män blir objektifierade, om än kanske i en mindre utsträckning, så är det tydligen inga problem. Så länge det är "rätt kön" får du slänga ur dig vilka kommentarer som helst utan att mötas av arga svar. Bara för att kvinnor blir objektifierade rättfärdigar det inte att objektifiera andra. Varken kvinnor, män, transpersoner eller folk av andra kön ska bli sedda som köttstycken som man väljer mellan i en affär. Vi är alla människor och förtjänar därför att bli sedda samt respekterade som sådana.

Vi har alla kroppar, och vad som anses sexigt på kroppen är upp till var och en, men sexualisera inte någon om den personen inte vill bli sexualiserad. Deltagarna i OS har på sig dessa kläder på grund av praktiska skäl, inte för att visa upp sina kroppar. Om du själv tycker att t.ex. rumpor är sexiga och du vill sexualisera din egen rumpa, go for it! Men sexualisera aldrig någon annan/dess kroppsdel utan samtycke.

Emmy

Likes

Comments

Under Prideveckan här i Växjö så var det många företag och privatpersoner som pratade lite extra om Pride, för att visa att de minsann också stödde kärlek och frihet. Många av dessa företag och personer brukar vanligtvis inte vara direkt engagerade under de andra 51 veckorna på året, bara under pride-veckan. Det blev liksom lite som ett mode.

Likaså är det nu med alla omtalade våldtäkter som sker runt om i landet. Speciellt efter det som skedde på Bråvalla så blev det mycket prat. Även här har många börjat prata om problemet, som oftast inte annars brukar göra det. Häromdagen blev en video viral där Sven Melander sitter och talar om hur det är män som är problemet kring alla våldtäkter och hur alla borde omprioritera vart de lägger sin energi, istället för att hata Zara Larsson så ska de hata våldtäktsmän. På grund av denna videon har folk rasat på hur Melander kan locka så många med sin video medans kvinnor i hela Sverige försöker förklara detta varje dag, utan gehör. I detta fall vinner mannen över kvinnan genom att vara den som blir sedd och hörd. Jag förstår, och delar kvinnornas frustration i det hela då det är otroligt jobbigt att tjata om samma ämne hela tiden utan att bli hörd, men så fort någon annan kommer in och säger exakt samma sak så lyssnar folk. 

De båda ämnena har tyvärr blivit ett mode att diskutera, och det är riktigt tråkigt att det har blivit så istället för något som borde vara en självklarhet, som inte ens ska behöva diskuteras. Men med modet kommer iallafall en positiv syn på det hela, och det är att folk faktiskt diskuterar det. Även om folk bara pratar om det en kort stund så är det bättre än att inte prata om det över huvud taget. Sedan när det rör våldtäkter så borde vi egentligen vara glada att Sven Melander talar om det då han kanske har större möjlighet att nå ut till den målgruppen som vi andra ständigt försöker nå. 

Så länge någon pratar om det och pekar ut de brister som finns i de sociala samhällsstrukturerna så kommer vi framåt. Så länge ämnet väcker känslor som leder till en debatt så kommer vi framåt. Idag är det ett mode, i framtiden är det förhoppningsvis en självklarhet.

Likes

Comments

Jag kom nyss hem från att ha sett filmen Tarzan på bio. Det var en väldigt bra film och jag kan rekommendera folk att se den, men om de har rätt tankesätt. I texten nedan kommer spoilers av filmen.

Filmen är en av många filmatiseringar om historien om Tarzan. Enligt Wikipedia så kom idén till av Edgar Rice Borroughs i en roman. Efter den följde 23 stycken till. "Tar" betyder vit och "Zan" betyder skinn på det apspråk som Borroughs skapade med många låneord från Swahili. Oavsett hur man ändrar på filmen så ska huvudgrejen vara att en vit man bor i djungeln tillsammans med apor. I filmen jag såg var det självklart samma grej, men i denna filmen fanns det med en touch of reality. Filmen tog upp hur problematiskt det var med att koloniseringen ledde till slavhandel. De hade med en massa olika afrikanska stammar, även om huvudfokuset stod på två specifika, så visade de i slutet av filmen folk från många olika stammar. Jag vet inte hur äkthetsvärdet ligger med dessa stammar men jag är iallafall glad över att de blev representerade. Sedan att även slavhandeln spelade en stor roll i filmen är något som jag är glad över för att eftersom Tarzan är en film som är vida känd och lockar många tittare så förhoppningsvis så kanske det påverkar åtminstone någon mer än mig

När vi kom ut ifrån bion så hörde jag kommentaren "han (Alexander Skarsgård) hade inte behövt säga något så länge han bara inte hade tröja på sig" och även om detta kanske var ett skämt så är det honom som folk kommer minnas. Allt prat angående filmen har varit om hur vältränad Skarsgård är och vilken tvättbräda till mage han har men ingen bryr sig om de verkliga problemen som filmen tar upp. Alexander Skarsgårds magrutor är alltså viktigare än förslavningen av mörkhyade människor runt om i världen.

Jag skäms över att vara medlem i ett samhälle där folk bryr sig mer om hur en skådespelare ser ut utan tröja än hur vissa människor blir behandlade bara för att de har en annan hudfärg.

Emmy

​Bild: Jonathan Olley

Likes

Comments

​Jag tror inte att det är många som har missat de rapporterade våldtäkterna som har kommit in från Bråvallafestivalen nu de senaste dagarna. Jag är otroligt upprörd och ledsen över att detta har skett då det är något som inte SKA få hända men ändå gör det det. 

Enligt media så skedde den första rapporterade våldtäkten under artisten Zara Larssons uppträdande och detta fick henne att reagera och uttrycka sig på twitter:


Bildkälla: egna screenshots av Zara Larssons tweets

Som väntat så fick hennes uttalanden på twitter starka reaktioner från många håll och kanter. Själv reagerade jag liknande med Zara och blev också sjukt arg. Många killar, män och även några kvinnor skrev om hur hon inte ska dra alla män över en kam och hur många killar faktiskt är bra killar. Jag kan inte säga att jag är förvånad över deras svar men jag är djupt ledsen över dem. Varför det då? 

Jo; istället för att de också blev arga på denne våldtäktsman och i samlad trupp gick till "attack" mot hen så började de klaga på Zara. Hennes åsikter väckte alltså mer uppståndelse än själva våldtäkten. Detta gjorde mig otroligt besviken på det samhället vi lever i idag. Folk blir mer upprörda över att bli generaliserade än att en tjej faktiskt har blivit VÅLDTAGEN. Enligt min åsikt så har de personerna inte riktigt lärt sig rätt värderingar i livet vilket har lett till lite för sköra egon när folk kommer och klagar på dem

Vi måste stå enade mot de som våldtar, mördar, antastar och kränker, inte klaga på dem som står upp för offrena.

Emmy

Likes

Comments

Nyheter24 frågade mig om de fick återpublicera min senaste artikel som en debattartikel. Jag tycker att det var roligt att de gillade den och lät dem självklart göra det.

All respons har inte varit den mest positiva men mer kan man inte förvänta sig då alla har olika åsikter!

Här är länken till inlägget om ni vill läsa den:

http://nyheter24.se/debatt/852566-emmy-17-har-ar-sakerna-du-inte-far-skamta-om

Bildkälla: egen screenshot av vad Nyhter24 la upp på twitter

Emmy

Likes

Comments

I livet behöver vi humor. Vi behöver det för att må bra, för att leva ett roligt liv och även ibland för att kunna klara av och hantera eventuella svåra händelser. Skämta gör vi om det mesta, men vissa grejer är rätt och annat är faktiskt fel att skämta om. Vad som är rätt och fel är upp till mottagaren av skämtet, ALLTID.

För att förtydliga vad jag menar tänkte jag ge tre exempel som är rätt omtalat:

Du kan skämta om Hitler, men inte om dödandet av judar, LGBTQ+-personer, handikappade, politiska fångar etc.

Du kan skämta om politik, men inte gå in på en enskild privatpersons åsikter.

Du kan skämta om terrorism, men du måste förstå att alla terrorister t.ex. inte är av en specifik etnisk bakgrund.

I princip kan du skämta om det flesta i en stor helhet, men inte när du gräver på djupet.

Jag själv kan dra ett och annat relativt okänsligt skämt, men då ser jag ALLTID till att mottagaren inte kan uppfatta det som något negativt riktat specifikt till dem eller folk i deras närhet. Om det nu råkar göra det så ska du alltid be om ursäkt till personen och förklara vad du menade med skämtet. Som skämtare måste du respektera mottagaren. 

Sedan borde du som mottagare inte heller vara för lättkränkt. Jag kan t.ex. acceptera att folk skämtar om feminister, så länge de förstår vad det innebär. Som skämtare måste du faktiskt ha en insikt i det du skämtar om, då det i princip är din skyldighet att ha lite allmänbildning om ämnet i fråga, och som mottagare måste du faktiskt släppa lite på tyglarna och förstå att personer inte alltid menar illa.

Emmy

Likes

Comments

Detta inlägget har inte lika stor koppling till samhällsfrågor som de andra här på bloggen har, men det spelar inte så stor roll egentligen för det är min blogg och jag bestämmer över vad som ska stå här eller inte och jag behöver skriva av mig så jag valde att göra det här.

Jag har valt att kolla på mitt liv i två delar; Innan och Efter. Mellan dessa två delar har jag haft en övergångsfas som har varit första året i gymnasiet som jag nyss avklarade. Där har jag faktiskt insett vem jag egentligen är och jag har även hittat de som jag älskar mer än något annat i världen. Jag känner att nu såhär i efterhand så har den övergångsfasen varit väldigt viktig för mig trots att jag inte riktigt har tänkt mycket på det tidigare.

"Livet Innan" var för mig inte direkt någon höjdare. Rent ut sagt har det varit riktigt pissigt. När jag kollar tillbaka på det som helhet så kan jag inte se något bra med det. Det är först när jag kollar på detaljerna och se de små sakerna som jag kan se det positiva i det. Många säger att det är de små sakerna som gör skillnad men i mitt fall så är det inte så. Idag gick jag igenom hela "Livet Innan" med en vän. Även om det var svårt för henne att hänga med i förklaringen då hon tillhör "Livet Efter" så var det skönt för mig att få en något så när som en struktur på det hela och jag känner att nu är det avklarat. Det är en del av mitt liv, faktiskt nästan hela mitt liv (då det var ca 16 år av det), som jag inte vill se tillbaka på någonsin igen. Det gjorde mig bara förvirrad och att ha allt det i huvudet gjorde mina tankar till ett enda virrvarr och gjorde det svårt att tänka klart. Nu har jag valt att avsluta den delen i mitt liv. Väljer jag att kolla tillbaka så ska jag bara se en metaforisk dörr som har en lapp där det står "Du är lycklig nu" på. Det enda jag tänker ta med från Innan är fyra vänner. Dessa fyra har jag i princip daglig kontakt med och jag älskar dem något otroligt. Allt annat lämnar jag kvar. 

Livet Efter för mig är faktiskt just nu. Jag känner att de som jag vill ha i mitt liv har jag i mitt liv och de är jag nöjd med. Jag älskar dem så mycket och vill inte byta dem mot något. De är värda så mycket för mig och jag är så tacksam för att ha dem i mitt liv. De betyder allt och jag vet inte vad jag hade gjort utan dem. Om/När ni läser det här hoppas jag att ni förstår att ni är allt för mig. 

Emmy

Likes

Comments