Har inte varit aktiv på bloggen på ett tag nu. Detta är för att jag har varit alldeles för upptagen med att njuta av min sista tid här. Jag har bland annat avklarat en hel praktikperiod, solat, badat och njutit till max.

Hela min period här har varit mycket spännande och lärorik och jag uppmanar alla som får chansen att göra samma sak att ta den. Så många nya vänner från hela världen som jag skaffat och så många erfarenheter och lärdommar jag kunnat dra. Självklart har det varit mycket hårt jobb och en del svåra tider, men det har varit så mycket mer skratt och roligheter att det såklart är mer än värt i slutändan.

Om två dagar är det dags för mig att återvända hem till Stockholm. Det kommer bli svårt att säga farväl till den här underbara staden, men det är ändå med ett tacksamt och glatt hjärta jag tittar tillbaka på tiden som var och tänker att även om jag åker härifrån så finns fortfarande lärdomarna, vänskaperna och framförallt minnena kvar ❤.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Den 25 april firar man i portugal årsdagen för Nejlikerevolutionen, störtandet av fascistdiktatorn Antonio Salazar och hans Estado novo-regim. Namnet Nejlikerevolutionen kommer från det faktum att nästan inga skott avlossades under revolutionen. Genom att ge regimens soldater nejlikor över talade man dem att inte skjuta på det upproriska folket. Detta ledde till en näst intill oblodig revolution med endast 4 dödsfall. I år är det 43 år sedan denna extraordinära händelse.

Sedan blev det ett enormt demonstrationståg. Detta tåg startade vid Marques de Pombal, och avslutades vid Rossio, ett torg inte långt ifrån Praca de Comerce, nere vid floden. tåget pågick i flera timmar!

Portugiserna är mycket stolta över sin revolution, och är det något i världen som är värt att fira är det väl ändå frihet!🙌✊✌Massor av människor samlade vid Marques de Pombal, samtliga bärandes röda nejlikor. Själv fick jag en 😊🌹

Likes

Comments

De två sista veckorn var jag placerat på CT. I mitt sjukhus har de två CT Lab och båda är Toshiba märke. Jag har lagt märke till en hel del skillnader mellan oss när det gäller CT arbete, tex, unga och män får ett blyförkläde när de genomför en CT undersökning. Jag fick köra lite enkla undersökningar under min andra veckan dock var jag mest observerade i första veckan för att se hur de gör och lära mig :)


Likes

Comments

Jupp, idag har jag varit här i en månad och jag kan knappt förstå det 🙈. Det har varit en så intensiv månad att det känns som att jag varit här i ett år samtidigt som det känns som att jag kom hit igår. Så mycket har hänt och så mycket har jag hunnit med, men trots det känns det som att det enda jag gjort är att gått till sjukhuset och praktiserat. Att allt som jag borde hunnit med vid det här laget och velat göra så länge fortfarande aldrig ska bli av. Men så är det förstås inte. Det är helt fantastiskt här, och mitt i det fantastiska glömmer man ofta bort att stanna upp och inse det 👀. Och trots allt så är det ju faktiskt två månader kvar av min tid här, så jag hinner nog med fler äventyr innan det är dags att åka hem 👌😃.

Jag trodde aldrig jag skulle trivas så bra här som jag nu gör. Det kändes så himla konstig när jag första gången kom in men inte nu! Det känns verkligen som MITT rum och det konstigaste av allt är att jag refererat det som hemma. Det är mitt hem, det är här jag bor! 😊

Vad vill jag egentligen ha sagt med detta flummiga inlägg då? Jo, att utbytesstudier definitivt tagit en plats som ett av de bästa äventyren jag gjort i mitt liv, och att alla som får chansen definitivt borde ta den. Så mycket man lär sig och så roligt man har när man träffar nya människor från andra kulturer går inte att få på nåt annat sätt än att lämna sin comfort zone och ge sig ut i världen.

Ha det så bra! 😊

Likes

Comments

Under veckan har det inte hänt särskild mycket och det var enbart praktik och pluggande 😑😑.

På lördag då var det color festival (Bollywood Holi) vilket är lika the color run som vi har hemma fast utan run, men ändå samma color principen🌈🌈. Jag och en av mina kompisar gick och festa där. Det var jättecoolt och Vi hade mycket roligt.På söndagen var det dags att besöka Belém som jag hörde mycket om och var taggad att se den. Vädret var fint och solen skiner dock mycket vind men det gjorde inget 😌😁. Belém är en stadsdel i Lissabon som ligger vid floden Tejo och väldigt nära till en av Lissabon kända bron (25 april bron) samt är den rik med historiska landmärken.


Pastéis de belém är en väldigt känd Konditori i Belém som säjler pastéis de nata (är ett portugisiskt bakverk) och det är ett måste när man besöker Belém, ALLTSÅ BÄST SOM FINNS, JÄTTE GOTTTTT 👌😋👌😋

Likes

Comments


På grund av den vackra vädret, har jag och mina kompisar bestämt oss att göra ett spänande aktivitet. I helgen åkte vi till atlant kusten för att surfaaa 🏄🏄. Portugal är en av bästa plats för surfing. Vi alla inte har provat surfing tidigare så det var första gången och vi var super taggad 😄. Vi anmälde oss för en surflektion på en surfskola som har bra priser för erasmus studenter 😉. Dagen började med tåg resa till Carcavelos som tar ca 30 min från Lissabon tågstation i Cais do Sodré. Och vi spenderade hela dagen därrrr 😍.

Nu kommer några bilder av resan.


😍☀

Jag och mina kompisar 😊

på väg 🚅

😍

tyvärr tåg vi inte annan bild 😢😔

och sedan mat naturligtvis 😁🍴

Likes

Comments

Nu tänkte jag bildbomba lite! Jag är jätteglad här i Lissabon och det har långsamt sjunkit in i mig att jag faktiskt bor här i Portugal. Alltså hur coolt är inte det 🙈 ? För resten av mitt liv när någon kommer på tal kan jag säga att jag spenderade en termin här 😁. Jag tycker också att det är fantastiskt att jag får sådana här chanser på KI, och tycker verkligen att man ska passa på att ta dem. Annars tror jag man ångrar det senare. Anledningen till att jag är så glad nu tror jag beror på att jag har fått kompisarrr 😃 två killar och en tjej och har gjort massa grejer tillsammans och att vädret är så himla skönt i denna veckan. På de sista två dagarna är det strax under 26 grader och sol, och kvällarna levererar ljumna vindar, man behöver knappt ens en kofta.


Likes

Comments

Hej!

Nu är den första veckan i vackra Lissabon är klar 😭😍, och det har hänt så himla mycket. Jag ankom till Lissabon en lördag och mitt första möte på skolan skulle vara måndagen. Skolan i Portugal hade rekommenderat att komma några dagar tidigare, men eftersom jag hade examenarbete här i Sverige fram tills fredagen så kunde jag inte åka tidigare, Samt bekräftelsen från skolan i Portugal tog så himla lång tid, och jag fick den bara 20 dagar före resedatum 😐 därför kunde jag inte göra någon bokning innan att bli säkert av det. Det var svårt att hitta ett flyg med bra bris och bra boende. Så jag fixade en vecka boende innan jag kom ned genom Erasmus grupper i Facebook (som var hemsk och inte alls trevligt 😭), och under veckan sökte jag efter den önskade boende som jag kunde hitta lätt 😃. Boendet är jättefint och är sällsynt renoverat med en otrolig uteplats där det gick att grilla och sola fram till december 😍👌. En fördel också är att den har en central läge, jag promenerar ca 15 min till centrum och havet samt kan lätt ta mig överallt i staden med kollektivtrafik som är jättebra. Nu visar jag bilder på mitt rum!


På måndagen hade jag mitt första möte på skolan, först med internationell koordinator som var väldigt välkomnande och gick igenom alla information som jag behövde veta inför min utbytesstudier. Han hjälpte mig även med att fylla på blankett (som var på portugis) för att skaffa kollektivtrafikkort. Jag fick ett portugisiskt SIM-kort av honom också. Sedan visade han mig runt på skolan, biblioteket, datorsal och restaurang.

Efter det träffade jag med programansvarig som gav mig ett schema på hur mina veckor skulle se ut och uppgifter om min praktikplats, vilket var ett privat sjukhus ’’Hospital Lusiadas’’ som låg ganska centralt i Lissabon. Jag fick även en arbetsuppgift som jag skulle göra under vår VFU, som var uppdelad i två delar, generellt skulle den vara på totalt 10–15 sidor för båda delarna exklusive referenser.

Praktiken bestod av 5 dagar i veckan, med två olika skiftar antingen 8-14 eller 14-20 som var delad på varannan dag.

Likes

Comments

Nu sitter jag på Arlanda och flyget till Lisbon är försent för 45 min 🙄, där jag ska göra min sista praktik i 3 månader😍. Jag känner mig rädd och taggad samtidigt då kommer jag att uppleva något nytt och förhoppningsvis roligt 😊.

Jag pluggar röntgensjuksköterska program i min sista termin 💀. När jag visste att det finns möjlighet för utbytesstudier inom min utbildning, blev jag jätteintresserad och har jag haft ett öga på det 👀, men det var först i slutet av tredje termin jag verkligen bestämde mig för att göra ansökning ✊.

Utbytesstudier borde vara en ambition för varje student tycker jag, för jag är övertygad om att det är något av det absolut häftigaste och bästa som går att göra under studietiden. Och nu ser jag fram emot på denna upplevelse 🙈.Likes

Comments