Better Blogging Nouw
Presentation picture
pop och sånt
Johan, 31 år, Enköping

 

Håkan Hellström allt närmare sitt paradis - ny skiva ute snart!

 

Publicerad i Tidningen Kulturen 5 oktober.

När ljusen sakta slocknar efter sista extranumret på festivalen Peace and Loves stora scen lördagen 27 juni 2009 är det över 30 000 personer som inte vill gå därifrån. De har bevittnat en två timmar lång uppvisning av mannen som ritade om pop-kartan med sitt debutalbum. De har varit med om något stort och de vet om det. Några gråter, andra ler. Vissa skakar på huvudet. Kan popmusik välta omkull en så fullständigt? Publiken tar över sången i den vemodiga refrängen: "Det var så mörkt, den kvällen jag gick hem. Jag hade hoppats på någon, jag hade hoppats på någon. Om du vill ha mig, nu kan du få mig så lätt".
Håkan Hellström har fått sin publik. En skara som vuxit sig större och större genom åren. Publiken har i nästan tio år fått en artist att hålla fast vid och luta sig mot.
Den här kvällen är det monumentalt tydligt hur stor han är. Konserten har förevigats med dvd:n "Håkan Hellström: Live på Peace & Love 2009".

16 oktober 2000 förändrades svensk popmusik. Kartan ritades om. Sättet att skriva, bevaka och rapportera förflyttades. Det var nu möjligt för en nyfrälst kvällstidningsjournalist att mitt under en konsert hångla upp landets nya popstjärna fullständigt.     

Som liveakt har han fått ett stort erkännande. På senare år har referenserna ofta stavats Bruce Springsteen. De beskrivningarna är helt logiska i och med Håkans senaste album där den berättande popmusiken fått ta allt större plats. Och med rätt dos av allvar och party i setlistan har han vuxit ut till en stor liten estradör.

Och liksom Springsteen har blåsarrangemangen en lika självklar plats som mellansnacket. I pratet kring låtarna ramar Håkan Hellström in dem till något större och mer intressant. Utan att ta död på tolkningsfriheten. Både New Jersey och Västra Frölundas stoltheter lyckas knyta an till publikens känslor och integrera dem med hela showen. I ett klassiskt mellansnack från 2001 i New York försätter Bruce publiken i ett transliknande tillstånd när han med en pastors inlevelse och en rockstjärnas självklara utstrålning gör "Tenth Avenue Freeze-Out" till något mycket större än bara ett livenummer. "Tro och tvivel" kan för övrigt betraktas som Håkans version av Springsteens "Tenth Avenue Freeze-Out". Båda är fantastiska live och givna i respektive setlista.  

Håkan har också lyckats med det ovanliga att bli folklig med en stor dos integritet. Visst har han medverkat i tidningar och teveprogram. Men aldrig på bekostnad av integriteten. Visst har han många gånger ställt sig på Skansens stora scen och sjungit allsång med pensionärer på de främre raderna. Men i Håkans fall är det ett helt naturligt val. Hans musikaliska ådra är sprungen ur de svenska visorna. 2002 spelade han in EP:n "Luften bor i mina steg".

På Way Out West-festivalen i somras genomförde Håkan något unikt. Han spelade debutalbumet "Känn ingen sorg för mig Göteborg" från början till slut iklädd sjömanskostymen inför en hänförd storpublik. Om SVT:s Rolf Hammarlund gör ett program om 00-talets musik som han nyss gjort med 70-talet ("The Seventies") kommer Håkan ha en lika självklar plats som Kent och Lars Winnerbäck.  

Håkan Hellströms sjätte studioalbum "Två steg från Paradise" släpps 13 oktober.
 

 

Flytta din blogg till Nouw - nu kan du importera din gamla blogg - klicka här!