Idag är det bara en vecka kvar till lucia snart är det jul här i vår lilla stad kiruna där jag bor

Likes

Comments

Hej alla och godmorgon idag är det söndag och jag tänkte visa er en krönika jag skrev i skolan på svenskan föra veknan krönikan handlar om hat på nätet. Läs den nedan och kommentera vad ni tycker


Näthat på youtube och andra sociala medier


Har du själv blivit utsatt för näthat någon gång? Eller sett någon bli utsatt för det? Eller kanske själv skrivit något elakt till någon?


Idag blir många unga och äldre människor utsatta på nätet och även Youtubers, och det ska min krönika handla om.


Jag brukar kolla på mina favorit youtubers, en av dem har slutat med youtube pga näthat

bla elaka kommentarer. Dessa nättroll har kommenterat saker som; “du är en hora”, “du är töntig”, “du är fånig”, “du är ful”, och till och med hot som “jag ska döda dig”.


Det här har hänt nyligen för mig. Jag var ute på Snapchat och såg att Jocke och Jonna lade ut att de skulle sluta som youtubers eftersom det var för mycket skrämmande och hotfulla kommentarer emot dem. De har inte lagt ut någon video på bra länge och nu undrar jag om fler kommer bli rädda för att bli utsatta. Och om rädslan gör att människor slutar vara youtubers. Även jag har någon gång blivit utsatt för näthat bland annat skrev dumma saker till mig och jag blev då arg och ledsen och blockade dem på Snapchat.


Det är mycket hat på Youtube, det vet många människor om. Det kan ibland bero på att man själv vill ha uppmärksamhet fast man egentligen gillart. ex. Jocke och Jonna och ändå skriver man elaka saker till dem. Ibland kan det bero på avund, att man själv vill vara lika populär som J och J. En del av dem som skriver kanske tror att de är häftiga och att det är coolt att “trycka ner” människor. Men jag tycker att det inte är coolt och totalt onödigt!


FB och Snapchat har vänförfrågningar och dessa kan man hålla mer privata, medans Youtube kan man lägga upp vad som helst på. Det har funnits tv-program där programledaren åker runt och försöker prata med nättrollen. Han har varit i Kiruna också.

Den här frågan är alltid aktuell då en del människor tycker att det är lätt att skriva hemska saker då ingen ser dem bakom skärmen hemma i sitt hem.


Jag tycker att allt näthat måste få ett slut för att det inte borde finnas alls. Man skulle kunna prata mer om det i skolan, och förra året var en polis hos oss och berättade att man kan bli dömd om man är över 15 år, och också få socialtjänst om man är under 15 år.


En krönika skriven av Pontus Lundberg 9:2 nya raketskolan kiruna.Likes

Comments

Jag har aldrig bloggat förut så kom gärna med tips och förslag tänkte försöka lägga upp minst ett inlägg om dan

Likes

Comments

Hej mitt namn är Pontus Lundberg jag är en kille på 15 år jag fyller 16 den 30e oktober detta år jag är föd 2001

mina fritidsintressen är data spel att filma och redigera och fota och skriva låttexter och att sjunga jag tänkte börja blogga så följ gärna min blogg ; ps följ mig på insta pontuslunbergprivat så e du <3333


Likes

Comments