Haul, Hästar

Hej!
Var inne på hööks i måndags och köpte lite saker som var nödvändiga. Jag o mamma delade på kostnaden för ett asbra täcke. Det kostade bara 500kr vilket var sjukt lite för ett så bra och hållbart täcke. Några andra i stallet har också det o det funkar super. Det skyddar mot regn och andas när det är varmt, så det är som en regnjacka typ, fast som funkar som ett flugtäcke på sommaren! XD den har typ flugnät där nere om ni fattar.
Sedan köpte jag andra saker också, vilket ni kan se på bilden nedan:)

Bett: 229kr- 11,5
Nyckelring bett: 29kr
Nosgrimma pullar: 169kr
Bruna lindor: 149kr- fleece/bandage
2 svampar: 12kr
Tävlingstrumpor: 50kr

Det var nog allt:)

Ridpassen idag var föresten jättebra. Red bara igenom honom från igår när han vilade. Testade nosgrimman och det nya bettet och han gick väldigt stadigt och bra på det, fast han blev lite stark när jag skulle bryta av från trav till skritt:P Men det blir nog lite bättre när nosgrimman är helt inpassad och han vant sig lite:)

Haha titta hur han höll fast bettet när jag skulle ta av tränset... XD

Kram Amanda

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Tips

Hej
Testade att skriva med fet text nu, hoppas att det gick bra:)

Här är i alla fall övningen jag gjorde idag med Compis. Vår paddock är nog 20•60m eller något och det var ca 25m mellan de två bommarna:) man kan ju självklart välja själv vilka avstånd;)


Hoppas ni ser, visst ha jag talang när det gäller att rita?? XD

Kram Amand

Likes

Comments

Ridpass/träningar

Hej!
Nu är midsommar över vilket jag tycker är ganska skönt. Midsommar måste vara den mest onödiga årstiden. Vi firar en dag mitt i sommaren men vi firar inte Sveriges nationaldag??? Aja, haha.
Han inte blogga i går som ja sa att ja skulle göra. Men det kommer nu istället.

---------

Torsdag:
Red ett ordentligt pass och han blev ganska trött. Travade verkligen igång han länge innan jag började rida, i ca 30min kanske. Tills han var mjuk som smör i alla fall. Sen började jag galoppera. Först i en låg form och sedan högre. Jag försökte få han att arbeta med bakbenen och "gå i uppförsbacke" som alla pratar om, och jag kände det verkligen. Har inte känt så innan och plötsligt så gick han bara precis som ja ville:)

Fredag:
Typ samma som torsdagen men med bara låg form så han skulle få sträcka ut i alla gångarterna.

Idag: hade en bombövning med två bommar och en sockerbit/hinder på ca 40-50cm i en bana. Kan rita upp banan på ett papper och slänga ut här i kväll. Superbra med distanser och böjda spår. Lärde mig faktiskt mycket och den är kul för både människa och hästen. Pigg o lite stark men superduktig! Sen skrittade jag ut:)
---
Imorgon ska jag nog bara slappa. Sedan VILL jag in till hööks någon dag. Har några saker jag måste köpa.

Kram Amanda

Likes

Comments

Random

Hej!
Asso vilket skitväder det varit rent utsagt. Riktigt svensk sommar. Tror inte denna sommaren kommer bli alls lika bra som förra året. Men man får vel göra det bästa av det.
Idag han jag rida innan regnet kom. Red vid 2 kanske (?) och när jag var på väg hem öppnade sig himlen. Samma igår men då regnade det hela dagen så jag red inte. Passet idag var super men ni får nog mer om det imorgon:)

Kram Amanda

Likes

Comments

Tips, Kul fakta, Åsikter

Hej!
Rubriken talar. Nu är det sommarlov och mitt lov består av nästan bara häst typ:P. Haha, just nu regnar det som
spön i backen men innan var det väldigt fint. Typ 20 grader och sol:) Tränade på galoppombyten idag och beppen var enormt fin. Han lyssnade perfekt och var pigg och framåt men lyssnade ändå. Sedan fick han en dusch<3

Hittade detta inlägget på internet. Det var dock en bloggare som lånat det från en annan utan att ge cred. Hittade inte den som skrivit det hur mycket jag än letade men ni får nöja er med att jag skriver att DET ÄR INTE MITT INLÄGG! Läsvärt inlägg om pessoabettet.
--------

"Varför du aldrig mer vill rida på ett pessoabett
Pessoabettet är från början ett körbett vars namn man använder idag kom genom att Nelson Pessoa (känd hoppryttare, far till Rodrigo Pessoa) började använda det. Något det talas om att han ångrat idag. Egentligen heter pessoabettet Dutch Gag vilket på svenska betyder Holländsk munkavle.

En vanlig missuppfattning
Många tror att pessoabettet är ett hävstångsbett - vilket är felaktigt. Pessoabettet har förvisso skänklar men ett hävstångsbett används med kedja vilket gör att det ger en hävstångseffekt, mycket logiskt. Hos pessoabettet å andra sidan finns det inget som stoppar ryttaren från att dra "för mycket". Den enklaste lösningen på det borde väl vara då att sätta på en kedja, eller hur? Dock är det som så att en kedja på ett pessoabett inte ger rätt verkan utan kedjan hamnar fel i jämförelse med exempelvis ett Pelhambett. Detta skulle då leda till en felplacerad kedja som kommer att klämma och nypa den tunna huden hästen har där.

Hur fungerar då ett pessoabett?
När du tar i tygeln sker detta: mundelen dras upp mot mungipan/tänderna, samtidigt som sidodelarnas rotation gör att nackstycket dras nedåt. Alltså:
Det trycker i nacken genom att sidostyckena kommer att spännas och för att undkomma det kommer hästen att vilja sänka huvudet (i hästens nacke finns det otroligt mycket nerver). Om man jämför just den delen av bettets påverkan med ett vanligt tvådelat där sidostyckena istället slakar när du tar i bettet är skillnaden stor. Pessoabettet trycks även upp mot gomtaket och uppåt mot hästens tänder (då den vanligaste konstruktionen är tvådelad), vilket gör att hästen vill höja huvudet. Pessoabettet ger alltså dubbla signaler.

Eftersom att det dessutom inte finns någon kedja dras bettet upp i hästens mungipa, utan någon begränsning. När detta sker kan hästen få sår- och tryckskador på gomtak, tänder och även mungipor. Nypskador är också väldigt vanliga då mundelen förflyttas långt på bettringen. Bettet är inte bra för tänderna på hästar därför att det rör sig så mycket i munnen och kan vid ett kraftigt/hastigt drag till och med slå sönder tänderna.

En annan väldigt viktig anledning till att inte vilja använda pessoabettet är den uteblivna eftergiften. Vid all sorts ridning vill man kunna ge hästen en belöning när den gör rätt i form av en eftergift, även i munnen. Med ett pessoabett går inte det eftersom att bettet är överrörligt. Utan en eftergift går hästen heller inte i en ärlig form. För att ge total eftergift på ett pessoabett måste man släppa ut tyglarna helt och hållet vilket torde vara väldigt opraktiskt.

Hur reagerar hästen på detta?
Bettet kommer därmed få hästen att försöka komma undan bettets verkan och den kröker då på nacken. Att rida med ett pessoabett är som att skrika åt en döv. Varje hjälp du ger genom pessoabettet är betydligt större än du tror. Hästen kommer kanske till en början bli stum i munnen tills den slutligen väljer att "ge upp". För ryttaren kommer det knappt att kännas när man tar i tyglarna eftersom bettet inte har någon hävstång men för hästen känns det desto mer. Skulle man då ta tygeln till sej än mer så att man "har något i handen" kommer hästen ha hunnit känna bra mycket mer.

Skulle man då väl byta bett är det inte ovanligt att hästen fått en "psykisk blockering" inför bettets inverkan. Antingen kommer hästen att vara så pass stum och "härdad" i munnen att ryttaren kanske väljer att betsla upp än mer eller så kommer den att gå undan även från det vanliga bettet av rädsla för att bettet kommer att trycka och göra ont. Hästen känns villigare och lydigare därför att den inte kan säga emot. Ju längre man använder ett pessoa, desto svårare blir det att betsla ner.

Eftersom att hästen kommer att dra sig undan för bettet får man heller inte ett ärligt stöd på bettet. Förändringar som man kan se på en häst som rids på ett pessoabett, förutom det jag nämnt ovan kan exempelvis vara att man märker av en förändring i hästens gångarter, hästen blir trippig i steget. Långa mungipor (bild ovan) är också något man ofta ser hos hästar som rids på pessoabett just för att det inte finns något stopp. Många hästar springer även och gapar till bettet för att undkomma smärtan. Signalerna som ges till hästen från pessoabettet är konfliktartade som jag nämnt tidigare vilket ger reaktionen hos hästen att den drar sej undan. Ofta ser man ponnyer/hästar som går bakom hand, med sänkt rygg och bakbenen "på andra sidan ridhuset". Pessoabettet ger summa sumarum spänningar i hästens kropp vilket aldrig är hälsosamt.

Och slutligen
Missbrukande av bett är aldrig bra men faktum är att pessoabettet aldrig är bra på grund av dess funktion och den reaktion och de skador det orsakar hästen. Ofta är det så enkelt som så att de som väljer att rida på pessoabett inte vet om dess funktion, man kan inte veta allt! En hästmänniska som förstått funktionen hos ett pessoabett skulle dock aldrig vilja stoppa det i en hästmun och jag hoppas att denna text givit dej den förståelsen!

Vanliga funderingar
Om man har en häst som gärna springer på, vad ska man använda för bett då om pessoat alltså är dåligt?
Det första man ska göra är att undersöka anledningen till att hästen springer. Har den ont någonstans? Har den dåligt passande sadel? Är ryttarens ridsätt anledningen till det hela? Är hästen frisk så måste man först och främst jobba med lydnaden. Att betsla upp är i många fall en genväg då det i många fall egentligen handlar om att grundarbetet inte sitter. Skulle man vilja rida på ett skarpare bett finns det tusentals andra som är bättre än pessoabettet! Se till att du vet allt om bettets funktion innan du stoppar det i hästens mun! Vill du ha ett bett med hävstångseffekt (som alltså då används med kedja) är det lämpligast att rida med dubbla tyglar så att du kan välja när du vill använda hävstångseffekten och inte.

Men det är ju hästmänniskor inom eliten som rider på pessoabett? De kan ju inte ha fel!
Faktum är att de inte är allsmäktiga, de inom eliten. De kan göra sådana "enkla missar" som att sitta med felvinklade händer. Medaljer och berömmelse betyder inte per automatik att man vet allting eller tar till sej all kunskap som delges en. Jag tror själv att du när du läst om pessoabettet inte skulle vilja stoppa det i en hästmun ens för en dag."
---------

Jag skulle aldrig satt detta i munnen på Compis faktiskt. Rider på Kimblewickbett och tycker att det funkar utmärkt eftersom det ger tydliga signaler och känns relativt snällt. Dock rider jag bara på starkare bett i hoppningen. Själv tycker jag att det är bättre att läsa på om hur ett bett faktiskt fungerar med feedback osv innan man börjar rida på det.

Kram Amanda

Likes

Comments

Ridpass/träningar

Hej!
Imorgon är det skolavslutning. Ska blå såå härligt med sommar men den får svårt att slå förra sommaren. Ska sjunga inför hela skolan i en körgrupp vilket är lite halvt eftersom vi slutar en timma efter alla andra-.-
Men efter ska jag springa in på Apoteket för att köpa en termometer till Compis. Ska börja ta tempen på han varje dag innan ridningen och då blir det lättare att hålla koll på temperaturen sen:)
Sen ska jag in på Hemköp också om jag hinner.

---

Nu till dagens pass:

Funderade över att låta han vila idag men min kompis övertalade mig att rida. Och inte bara det, utan hoppa också. Hoppade bara på ett hinder så jag "hopptränade" liksom inte. Men hoppade som lägst 70cm och som högst 1m. Han var jätteduktig men lyssnade inte riktigt framåt. Ska hålla lite koll eftersom det är så lätt att de får fångkänningar nu. Dock tor jag inte det är något speciellt utan bara magen som blivit lite större;)
Men han lyssnade perfa när jag tog i han vilket är väldigt bra! Tänkte mycket på min sits och försökte känna hur den var. Och sedan att jag tänker på att komma tillbaka i sadeln när jag hoppat liksom.
Men i det hela var det superbra!

Kram Amanda

Likes

Comments

Comsist

Hej!
Idag är det sista dagen i skolan. Imorgon är det skolavslutning, men alla har typ redan fått sommarlov -.-
Aja, på grund av att det snart är sommarlov har jag haft mycket att göra och har inte prioriterat bloggen.

---
Nu till passet igår!

Han var jättesöt i stallet. När jag borstade och så stig han och sov. Han är så söt. Ska jag gå och hemma något i mitt skåp som finns bara runt ett hörn så blir han så nyfiken. När jag kommer tillbaka tar han ett steg framåt och ställer sig o drar i kedjorna i väggen. Han typ sträcker ut mulen! XD
Aja. Jag bestämde mig för att "rida ut" på ängen. Har inte ridit ut sen förra hösten eftersom vintervädret sätter stopp. Därför är han ganska tittig ute nu men håller på att vänja han nu. Och det går bra! Skrittade och travade ganska långt på ängen. Är väldigt nöjd:)

Dessutom tror jag att han blivit stickelhårig under en natt OwO

Kram Amanda

Likes

Comments

Comsist, Ridpass/träningar, Hästar

Hej!
Har haft mycket för mig de senaste dagarna. Är helt slut och helgen har gått alldeles för fort:(

Men tänkte berätta om de senaste ridpassen.

------

Fredag:
Han var hur fin som helst. Han vilade dagen innan men var ändå prefekt pigg. Körde lydnadsövningar och lydnaden var på topp, seriöst! Hade en superbra övning som man kan rida om och om igen och bara nöta liksom utan att stanna. Som en evighetsövning. Kommer skriva mer om den vid ett senare tillfälle:) han svettades som en liten gris. sedan duschade jag honom och schamponerade in hela honom och han njöt så mycket!

Lördag:
Trimmade bara skritt och trav. Han var väldigt stel men jobbade ur det så gått jag kunde. Han blev mycket bättre senare. Sedan åkte jag in till kba med två kompisar:)

Idag:
Jag hopppade bara lite på ett hinder liksom runt runt om ni fattar. Så stannade inte emellan utan bara hoppade och sedan tog jag tillbaka honom direkt efter och sedan red jag på det igen. Som i en cirkel. Han blev svinpigg och enormt stark men red på det vanliga bettet så får kanske skylla mig själv? Men han tyckte det var kul i alla fall! Sedan red jag min gamla medryttarponny. Ska göra det under sommaren någon/några dar i veckan. Hon var såååhäääär fin. Gick i form i alla gångarter och var framåt men ändå jättemjuk i munnen. Hoppade henne lite precis som Compis och tränade på tempoväxlingar. Guldstjärna till henne faktiskt! ^^

Så. Det Har jag haft för mig när jag inte bloggat:)

Kram Amanda

Likes

Comments