Header

Hej idag (tisdag) så var jag hos min hund Astas förra ägare och dom har två Western hästar.
En av dom heter Paposan och är en American Paint och den andra heter Dixon och är en quarterhäst. Båda är dponnysar och dom är väldigt snälla.
Så  imorsse så cyklade jag till dom. Dom bor   2 kilometer från mig. När jag kom fram så sprang Sanna (deras hund) fram till mig och ville hälsa. Sedan så tog vi in hästarna ifrån hagen och när man leder deras hästar så ska dom gå bakom en alltså inte bredvid som man lär sig på ridskolor.
Sedan så borstade vi av hästarna och sadlade. Jag kan ju tillägga att western sadlar är väldigt tunga även padden som man lägger under sadeln och att man inte lägger på sadeln utan man "kastar" upp den. När vi hade sadlat så gick vi ner till deras ridbana och longerade hästarna i grimma och sadel. För i western ridning så är jobbet på marken väldigt viktigt. Och jag fick också longera Dixon men han var väldigt frågande och man fick verkligen vara bestämd. Tillslut så blev han snäll och lyssnade på mig.
Sedan så tränsade vi och ägaren till hästarna hoppade upp och visade mig hyr man skulle göra. Sedan så var det min tur att rida och jag hoppade upp och började rida och det var väldigt svårt i början för kontrollen sitter i skänklarna och inte i handen som det oftast är i engelsk ridning.
Men efter ett tag så fattade jag mer hur man ska göra och Dixon gick ner i form helt utan att jag höll i tyglarna jag bara drev och han sänkte huvudet och höjde ryggen och jobbade mer med bakbenen. Och då märkte  jag att de flesta ridskole hästarna bara kröker på nacken och dom höjer inte ryggen och jobbar mer med bakbenen.
Men jag fick också backa och göra bakdelsvändningar det var väldigt roligt att rida en häst som var så lydig för hjälperna.
Här kommer en liten ordlista på kommandon som man använder inom western ridning:
Hoo= stanna
puss ljud= gallop
and jogg= trava
walk on= skritta
Det finns nog många fler och man kan också smacka. Om jag har något fel eller om ni kan några fler kommandon så får ni järna kommentera.

Har ingen bild på hästarna men jag ska fixa det ha det så bra//Clara

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Hejsan. Det senaste har jag köpt lite kläder mm. Så då gör jag självklart en haul av det!
Och jag har handlat i H&M och i Hööks.
Jag börjar med hööks!
Det från hööks är kr och det från H&M är nok från Norge
-Amanda

Ett grimskaft.
Färg: Blå
29kr

Nu över till kläderna på H&M!

shorts
Färg: vita
99nok

Shorts
Färg: ljus blå
99nok

Jumpsuit
Färg: blå och vit
149nok

På ryggen har det ett "hål" super fint

Blus
Färg: Blå och vit
99Nok

Längre på ryggen (2:a bilden)

Blus
Färg: blå
139nok

Min favorit

Linne med volang
Färg: blå och vit
99Nok

Detta var allt för denna gången!

Hoppas ni gillade inlägget och kanske blev lite inspirerade!
-Amanda

Likes

Comments

Hejsan!! Hoppas ni har det bra!

På midsommarafton var jag i Norge och då red vi. Det var super kul, spännande och mysigt. Jag red med min mamma och 2 kompisar till oss. Vi red från stallet runt kl 14:00. Vi red islandshästar och det var super kul!! Innan vi gick från stallet så fick vi ett grimskaft att sätta runt magen, det var tillför ifall vi skulle vilja hoppa av och leda hästen. Jag hade aldrig ridit islandshästar innan så det var spännande! Vi började med att skritta, vi hade en guid med oss. Jag red efter guiden, så han pratade lite med mig. Han pratade norska så jag förstod inte allt.
Sen travade/tultade/galopperade vi. Han sa till oss att vi "springer" lite snabbare nu. Och jag vet knappt ifall det var trav eller tölt. Sen saktade vi av, vi travade/tultade/galopperade korta sträckor för att hästarna inte skulle slita ut sig. Min häst hette Elka, och var super snäll och redig. På Elkas rygg kände jag mig super trygg!
Vi red upp och ner, vänster och höger. Vi red upp på ett fjäll som var väldigt brant! Vi stod upp i stigbyglarna i uppförsbackarna, medans hästarna jobbade. Jag tycker det är läskigt att gå upp (brant) och gå ner (brant) men det gjorde vi idag o det var ingen fara med Elka!

När vi var uppe från den branta backen så gick vi till ett utsikt ställe. Det var super fint! Där tog vi lite bilder och fixade allt med sadel osv ifall det var något fel. Men det var inget fel med min sadel.
Sedan skrittade vi vidare och då gick vi neråt. Det var inte lika brant, för vi gick ner på andra sidan fjället!!
Det var läskigt eftersom jag inte gillar att (gå ner i brant) men eftersom Elka var så säker lutade jag mig bara bakåt, var lugn och följde med ner. Det gick jätte bra!
Sen red vi snabbt ibland igen. Men han bara satte föll fart då! Guiden sa inget utan bara "sprang" på. Det var lite läskigt ibland eftersom man inte alltid var beredd!
Men det gick bra och inget hände. Sen kom vi till en (fors) som vi gick i. På andra sidan forsen såg vi en älg, det var häftigt. Det var "lugnt" vatten precis nedanför ett vattenfall, det red vi igenom och upp på andra sidan vattnet.
Det var härligt, men innan var jag lite nervös!

Sen red vi alla gångarter lite då och då. Jag kände att det var tölt ibland och det var lätt att rida i tölt. Man bara satt där o studsa knappt ingenting. Jätte härligt.
Vi red bredvid en fors mest hela tiden!
Sen vände vi för att komma till baka till gården. Vi gick samma väg tillbaka (när vi kom dit där vi kom ner från fjället) där red vi inte upp utan där fortsatte vi framåt och red tillbaka. Vi skulle rida i ca 2timmar men blev närmar 3 timmar.
I börjar av turen regnade det men i slutade var det bara lite regn kvar. Men medan man red kände man knappt regnet för man hade annat att tänkte på.
När vi kom tillbaka tog vi lite bilder på hästarna, betalde och åkte hem.
Det var supet kul och något jag skulle vilja göra om. Detta var något jag rekommenderar!!
-Amanda

Finaste Elka❤️

Likes

Comments

Hej!

Idag har det varit ännu en fartfylld dag! Mycket häst och det gillar jag.

Började med sovmorgon i morse och sedan frukost. Sedan vilade jag lite till och sedan åkte vi till stallet. Vi började med att ta in en ungponny som jag och Nellie skulle jobba med för första gången. Han var otroligt söt<3 Han var jättesnäll att hantera, stod som ett ljus. Sedan började ett par andra tjejer börja jobba med honom lite och han var jätteduktig. Sedan var det Nellies tur att göra exakt samma sak. Sedan sist var det min tur. Det var en tjej med hela tiden som är väldigt duktig med hästar så hon longerade och lärde mig och Nellie hur vi skulle göra. Jag fick till och med rida lite utan lina!! Det var jättekul och lärorikt!!

Sedan red jag en d-ponny och han var lite spänd idag men otroligt fin på banan!!

Vi lyckades nästan hela tiden klara oss från regnet.

Sedan bar de hem och så käkade vi lunch och vilade lite.

Efter maten var det sedan dags för att åka iväg och rida igen i ett annat stall.

Det gick också bra! Ganska nöjd med pass, lite spänd häst här också men det stod stora lastbilar bredvid som några fixade med, men han var duktig ändå.

Hoppas ni har haft en bra helg och midsommar!


~Elsa

Gammal bild på älskade ponnysar<3

Likes

Comments

Detta är vad jag ska ha med mig till Norge. Dit ska jag på lovet!

Ett kort inlägg bara. Men jag vet vad jag ska göra på vägen dit!
-Amanda

Likes

Comments

Hallojj!
För ca 1 månad sedan så köpte jag och min familj en kamera. Vi köpte den på en loppis för ett väldigt bra pris. Där kostade den nämligen 2000kr och nypris är 12.000kr, så det var ett bra köp.
Jag har alltid gillat att fota, min kamerarulle på mobilen är nästan alltid full.
Jag fotar väldigt ofta nu med kameran, jag fotar hästar, naturen, när folk rider och massvis av mera saker! Min kamera är en Nikon D80. Jag gillar den väldigt mycket, men jag kan inte alla knappar och inställningar än.

Jag har även startat ett foto konto på Instagram där jag lägger upp bilder som jag tagit med kameran.

Instagram sidan: @amandas.foton
Följ gärna det, så blir jag glad!!

Nu kommer det lite bilder som jag tagit med kameran!
-AMANDA

Några bilder är tagna av min pappa med kameran!

Likes

Comments

Hej!
Igår var det hoppträning igen och jag red på en som jag tror är en 7 årig valack!
Gårdagens träning bestod av en ganska lång serie. Jag började rida fram i alla gångarter. Dock inte så länge pga att han redan hade gått ett pass innan. Han var superfin och härlig.
Sedan började vi jobba på bommar på en volt och bommar på långsidan. Även ett kryss på kortsidan av banan. Det gick superbra och vi gjorde det även i andra varvet. Sedan började vi jobba med serien. Det gick bra och det var inte några direkt höjder till en början.
Men allt eftersom höjde våran hopptränare Nils hindret. När jag kom på det sista gången låg bommen på ca 105 cm. Efter det travade jag av och han var superfin. Jag är jättenöjd över gårdagen❤
-Nellie

Gammal bild❤

Likes

Comments

Hejsan! Igår var det sista träningsgruppen. Vi avslutade med Tempoträning på skogsborg, och jag red Klinton. Jag tyckt det gick bra, men han var lite busig. Det var väldigt länge sedan jag red honom, tror det var på en hoppträning senast.

Vi skrittade dit först och värmde upp där i trav och galopp! Klinton tog ett bocksprång i galoppen men det kändes inte så mycket för att jag stod upp.
Vi värmde upp i båda varven.
Eftersom vi skulle ha tempo träningen skulle vi rida på 300M först på 60sekunder, och sen en runda på 400M på 60sekunder. Vi travade "banan" som vi skulle galoppera, och det kändes bra. Jag var med en annan gång när vi gjorde detta, fast då hade jag Vitnos!

Men sen när det var min tur tog jag det väldigt lugnt första rundan, efter första svängen tog han ett bocksprång men det var bara härligt och roligt! Jag fick ca 53sek/60sek så jag var 7 sekunder för snabb. Jag som trodde att jag tog det lugnt haha!!! Sen på 400M galopperade jag snabbare! Men han "tryckte" sig inåt, men fick ut han. Dom sista 100M blev han troligen rädd för en annan häst så han skenade till alla andra hästar!! Jag bromsade väldigt mycket. Det var läskigt eftersom jag inte ridit han så mycket. Jag travade tillbaka dom sista metrarna. Jag stannade där och pratade lite med en kompis. Sen skrittade vi tillbaka och då kände jag bara hur han ville dra..! Men jag kunde "hålla tillbaka" så jag gick tillbaka i skritt ändå.

Sen så avslutade vi med lite skutt över stockar. Först hoppade vi en stock och då kom vi i trav. Sen tog vi två språng som en linje. Jag kom i trav men han ville verkligen galoppera man kände trycket i hela kroppen på han, så jag släppte lite på tyglarna så jag inte bromsar och han galopperar o hoppar o bockar (haha)
Det var det sista vi skulle göra innan vi gick tillbaka till stallet. Där fixade vi iordning hästarna och släppte ut dom i hagarna!
Eftersom det var sista träningen så skulle vi skriva en utvädring med ca 6 frågar!
-Amanda

Likes

Comments

Hej, vi behöver bloggtips! Vad tycker ni är roligt att läsa osv. Vad kan vi förbättra! Kommentera!! Vi behöver er hjälp❤️

Likes

Comments

Hej!
Igår red jag Penure på Skogsborg. Alltså en terrängbana nära ridskolan!
Det var väldigt härligt väder även igår så jag och Nellie passade på att åka till stallet lite tidigare.
Jag började skritta fram lite på stora ridbanan för att vänta på alla i min grupp som skulle med. Sedan började vi skritta halva biten bort till Skogsborg för att sedan fortsätta i trav!
Vi trava runt där lite och galopperade lite sedan började vi hoppa direkt för att hinna. Han var lite tittig i början men han hoppade allt på första gången så jag är väldigt stolt över att han gjorde. Det var även lite halt igår på terrängbanan och vi hade inte broddat då hästarna gick på vanliga lektioner innan och efter. Men han var jättefin iallafall och vi hoppade en ganska hög häck, lite olika stockar, upphopp och nerhopp och grav. Han hoppade allt på första gången dock tyckte han graven var väldigt läskig och tog ett jättehopp över.
Men jag är jättenöjd över honom och kanske en ny favorit;) Såklart är han inte bättre än King men..~Elsa

Likes

Comments