Header

Tyngwndwn Renown, Tävling

Måste börja med att säga HUUR bra presterade inte det svenska fälttävlanslaget i helgen?! Hur bra som helst! Riktigt spännande att följa även fast vi kollat i efterhand efter vi redan fått höra om resultatet.

Medan svenskarna idag tog EM-brons var jag och Ronne på dressyrtävling i vikbolandet och fick EM-broms...europamästerskapet i segaste och kämpigaste ritten :p

Första klassen var LA:1 där jag fick lyfta runt honom på banan, med känslan att om jag slutar driva så stannar han..riktigt besviken var jag efter ritten då han verkligen kändes asfin på framridningen och jag hade en riktigt bra känsla. Men samtidigt så vet jag att han alltid går bättre i ridhus, och idag var framridningen inomhus och tävlingen ute och då tappar han all energi och fokus när vi kommer ut på banan. Bara att jobba vidare på arbetsmoralen, driv och fokus! Den extremt sega ritten räckte dock till dryga 65 procent, helt ok men min målprocent är att ligga på 67 och högre...nya tag nästa gång helt enkelt, det var inte Ronnes bästa dag idag.

Efter LA:1 så var det bara att ladda om till nästa klass, LA:p1, ett program vi precis har börjat testa på och starta. Eftersom de innehåller mer krävande rörelser som öppna, sluta och enkla byten så red jag fram ännu tuffare till denna klass, nu skulle han inte få gå och sega för då skulle vi inte klara av att ta oss igenom programmet. Framridningen gick superbra och han var sååå fin, red också fram lite ute och han kändes mycket mer framför mig i traven. Programmet gick bra, bättre bjudning och allt gick fint förutom att vi drog på oss några stora missar...vilket gjorde att procenten landade på 61,7 procent. Helt okej för detta program då vi fortfarande är nybörjare på denna nivå. Kul program ändå då det händer saker hela tiden.

Fin är han iallafall min lilla prins!

Han blir så extremt fin så fort han kommer till arbete och har väldigt fina gångarter. Galoppen är hans styrka då han har runda och härliga språng medan traven är hans svaghet just nu då motivationen, energin och spänsten saknas för tillfället. Men så fort vi tränat upp det kommer helheten och känslan bli mycket bättre i programmen.

Nu är det bara att träna på och blicka framåt, för det är däråt vi ska!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Träning, Tyngwndwn Renown, Vardag, Tävling

I går anordnade min hemmaklubb ÖSLR klubbmästerskap för ponny och för hästar, och jag tog chansen att mjukstarta höstens tävlingssäsong med en LA:1. Hade en bra känsla genom programmet och vi levererade en ok, dock något seg ritt utan missar. Procenten landade på 71,25 procent vilket är personbästa hittills och resulterade även i att jag och Ronne vann ponnydressyr KM 😁 Tanken var egentligen bara att värma upp inför tävlingssäsongen med en hemmatävling genom att få en bra känsla, så vinsten var helt klart en bonus även fast det också var jäkligt kul!

Något som också var lite kul är att mamma gjorde dressyrdebut med våran frieserhäst Tabe, de startade en Lb:1 och landade på 67 procent vilket både ledde till en vinst i klassen men också gjorde att de vann KM för storhästar! Är så stolt över min lilla mamma, som vågade starta, trots att hon inte tävlat på nästan 20 år och att hon absolut inte trodde att hon och Tabe platsade på någon dressyrbana. Nu har hon motbevisat alla sina tankar om sig och Tabe och jag tror och hoppas att hennes självförtroende växte lite 💕

Min fina mamma❤️

Nästa helg drar tävlingssäsongen igång på riktigt och då ska vi till Vikbolandet och rida La:1 samt La:p1. Har en riktigt fin känsla och hoppas att den håller i sig veckan ut, är riktigt taggad på tävlingen då det är en av mina favorittävlingsplatser.

I veckan som kommer ligger fokus på att förbereda för tävling, lösgjordhet, samling, motivation och att försöka få till de förbaskat svåra öppnorna...förutom det så ska jag till tandläkaren och dra ut tänder. Inte lika kul...men förhoppningsvis överlever jag det också ;)

Ha det fint så hörs vi!

Likes

Comments

Träning, Tyngwndwn Renown, Vardag


Det här är min stjärna, Tyngwndwn Renown, även kallad Ronne eller "Ponnyn med det konstiga namnet" Då namnet ställer till det för många på de flesta tävlingar. Han har fått alla möjliga konstiga uttal av namnet på tävling, medans på vissa tävlingar struntar man i att ropa upp hans namn utan bara mitt namn. Någon gång har det t.o.m hänt att de uttalat det så tokigt att jag själv inte uppfattat att det varit min tur att gå in på banan och jag kan erkänna att jag själv faktiskt inte vet riktigt hur det uttalas egentingen. Det känns som om någon bara kastat ihop massa bokstäver och hoppats att det ska bli ett bra namn, men eftersom jag kollat upp namnet så vet jag faktiskt att det har en betydelse, och att det inte bara är en röra av konsonanter. Tyngwndwn är hans stuterinamn och betyder vad jag vet inget särskilt, medans Renown är engelska och betyder ungefär känd och ryktbar, vilket stämmer ganska bra på honom! Många känner ofta igenom honom just på hans mycket speciella namn, men också för hans egenheter och utstrålning.

Man brukar ju säga att kärt barn har många namn, och jag kan bara hålla med ;)

Förutom det konstiga namnet så finns det en massa andra saker som gör Ronne till den fantastiska lilla ponny han är, och jag tänkte, utan allt för noggranna detaljer berätta lite mer om honom.

Ronne föddes den 18 April 2006 hos Misses C M & L E Reed, England, och importerades till Sverige som föl. Stamtavla: e. Nebo Bouncer u. Saltmars Rowena. Både mamman och pappan är Welsh av cobtyp, Ronne likaså och han allt från a-ponnys till d-ponnys i släkten, själv landade han på 138 cm vid slutmätning, helt perfek enligt mig även fast han upplevs större då han är ganska "maffig" och bär upp ryttaren väl.


Till vänster: 6 månader gammal och inte så kaxig ;) Nyss importerad från Wales. Till höger: ca 1 år gammal

Som treåring visades han på treårstestet, inte med de bästa poängen exteriört, nog pågrund av att han saknade massan som en cob ska haha men han fick en nia på galoppen och ett väldigt bra hopp-prov vilket ledde att han blev godkänd som avelshingst

Han löshoppades som högst 130 cm och visade att han hade kapacitet för högre hinder än så, och att hopptekniken aldrig skulle vara ett hinder för honom.

Ronne kom till oss som bråkig fyraåring, han hade då satt minst ett föl till världen och vi blev tvungna att kastrera honom för att han skulle fungera som ridhäst då han var mer eller mindre LIVSFARLIG att hantera. Vi köpte enbart honom för hans fina poäng på galopp och hopp, då vi satsade på att köpa en större hopphäst till mig när jag började växa ur min shetlandsponny. Jag kunde inte hantera honom knappt alls första året, utan lät mamma rida honom och min tränare utbildade honom i hoppning. Jag var bara 12 år och egentligen alldeles för ung och oerfaren för att utbilda en fyraåring, men med tränarhjälp och mycket ridhjälp av mamma så lyckades vi på några år komma upp i LB hoppning med vinster och placeringar under några år.

Målet var att starta LA hoppning, vilket vi också gjorde i slutet av våran hoppkarriär, dock med en uteslutning på andra hindret men so what -målet var ju inte att vinna eller komma runt en LA (även fast vi verkligen var redo för det) utan målet var att starta en LA, så jag kan säga att vi uppnådde vårat hoppmål, även fast det inte blev några fler LA starter efter det.

Bild från den tid han var ca 95 % hopphäst och enbart 5 % dressyrhäst ;)

Våren 2013 gjorde vi våran första dressyrstart, som inhoppare i klubbens dressyrlag. Vid denna tidpunkt hade vi tränat dressyr säkert i 1 års tid, men bara så ofta jag var "tvungen", då varken jag eller Ronne tyckte det var speciellt roligt. Nu var han fortfarande kanske 85 procent hopphäst och bara 15 procent dressyrhäst, så resultatet blev därefter, men det tar jag i ett annat inlägg ;)

Våran dressyrkarriär började inte fören ca 1,5 år senare, efter att självförtroendet fått sig en törn i hoppningen och vi inte kom längre så återstod två val, sälja Ronne och hitta någon med bättre "hopphuvud" eller sadla om och satsa på dressyren. Vi valde det sistnämnda, och jag är evigt tacksam för det. Nu 3 år senare har vi tillsammans både startat dressyr upp till LA.p1 på godkända procent och även p70 fälttävlan. Men mer om det i ett annat inlägg, då det finns oändligt med saker att skriva om och jag inser nu hur galet långt inlägg detta blev. Slänger in lite bilder på min prins här nedan, se och njut så länge ;)Kram<3

Likes

Comments

Tyngwndwn Renown, Vardag, Träning

Ronne taggad med favorit gräsvägen framför sig 🐴🐎


Vilket härligt väder det blev nu på eftermiddagen/kvällen! 27 grader och strålande sol, såå underbart och en perfekt dag att trimma lite dressyr ute i naturen på.

Ronne var riktigt fin idag, kanske var det för att vi red på hans favoritställe, grässlingorna ute på fältet, kanske var det vädret som gjorde han så samarbetsvillig och härlig. Vi tränade på ökad trav och samling vilket går så himla bra ute där han har lite mer framåtbjudning än på ridbanan. Vi har ju haft lite problem med travökningarna i dressyrprogrammen, vi vet att traven och kvalitén finns där men att det är nästintill omöjligt att plocka fram på tävling. Han har inte haft styrkan eller påskjutet nog att orka länga sig tillräckligt för bra poäng, men nu när vi tränat det ca 1-2 gånger i veckan så börjar jag kunna plocka fram det på banan också, och han blir bara finare och finare för varje gång vilket gör att hoppet för att lyckas knipa de högre poängen även i ökningarna finns.

Vi har jobbat mycket med signalerna, övergångarna från arbetstrav/samlad trav till ökad trav och nu känns det verkligen som han fattar hjälperna in i ökningen, men när jag ska ta tillbaka honom blir han fortfarande lite "springig" och tycker det är jättesvårt att samla sig och gå in i samlad trav igen. Men som sagt, övning ger färdighet och jag är säker på att till hösten kommer även upptagningarna att sitta.

Är så härlig att vi hela tiden fortsätter utvecklad ihop och jag känner fortfarande att det finns så mycket mer att plocka fram i honom, det finns liksom ingen känsla av begränsning för hur långt vi kan ta oss vilket är jätteroligt. Är så spänd och se vad framtiden har att visa, mitt mål är att kvala och starta FEI med honom, och fortsätter vi utvecklas och håller oss friska kommer jag kunna tävla honom även nästa år också.

Har även börjat använda mig av en app som mäter av och dokumenterar ens ridning. Appen heter Equilab och är helt gratis. Den har många häftiga funktioner och den mäter hur långt man rider, medelhastighet samt hur fördelningen av gångarter ser ut. Väldigt kul och nyttigt att se exakt hur långt man rider och hur mycket man travar och galopperar. Idag travade vi väldigt mycket men ändå bara 11 minuter vilket låter ganska lite. Red inte speciellt långt heller men höll ganska bra tempo under hela passet så det blev en kort men intensiv träning.


Håller på att skriva ett inlägg nu där jag berättar mer om Ronne, men det tar sådan tid att leta fram bilder och sånt att jag planerar att vara klar med det inlägget på torsdag. Det blir ett mycket lååångt inlägg där ni får veta om våran resa tillsammans och även det mesta man kan tänkas vilja veta om PonnyRonne 😉

Hoppas ni också haft en bra dag/kväll så hörs vi!

Kramar

Likes

Comments

Tyngwndwn Renown, Vardag

Hej och välkommen hit och vad roligt att ljust DU valde att klicka dig in här på min nystartade blogg. Bloggen är fortfarande under uppstart och hoppas på att få ordning den så fort som möjligt. Det är första gången jag försöker på mig det här med att blogga, även fast jag alltid velat skriva så har jag aldrig fått tummen ur att starta en blogg, men nu så! Kanske bättre sent än aldrig ;)

Vem är jag då? Och vad kommer ni kunna läsa om här egentligen?

Jo jag heter Julia Sörberg och är 19 år gammal, bosatt i Nyköping, Södermanland. Jag har hållit på med hästar så länge jag kan minnas och fick min första alldeles egna ponny som 8 åring, en svart shettisvalack som heter Dalsgårds Imperator, även kallad "Totte" Han är i min ägo än i dag fast utlånad på foder. Honom tävlade jag både i dressyr, hoppning och körning.

Jag och Totte tävlade tillsammans upp till och med regional LB hoppning med vinster, vi gjorde och en omhoppning på LA-höjd (80 cm) och vann. Videoklipp finns här: https://youtu.be/ipVKxIynz6k

Under våran tid tillsammans lyckades han titulera sig som både Svensk bruks champion och Svensk utställnings champion.

Innan jag fick Totte hade jag ridit några år på ridskola och haft några medryttarhästar och en foderhäst., Jag kan dock inte säga att jag föddes hästbiten, Min mamma hade hästar redan när jag föddes som hon tränade och tävlade med i både hoppning och dressyr. Hon introducerade mig för hästar tidigt i livet, men jag hade absolut inget intresse för att rida eller hålla på med hästar utan jag gosade hellre med kossorna i stallet än att klappa och borsta på hästarna. Mamma försökte ändå att få mig intresserad och lät mig börja rida på hennes hästar som treåring, men utan framgång, blev inte mer intresserad för det. Utan det var inte förens när jag gick i förskoleklass och min bästa kompis skulle börja på ridskola som mamma lyckades övertala mig att hänga på. Trots min något negativa inställning om att börja på ridskola som 5-6 åring (ridskola för mig lät som att sitta i en skolbänk och tvingas lära sig allt om hästar) så tyckte jag det var riktigt roligt och blev, till mammas lycka, äntligen hästbiten.


Idag har jag en C-ponny valack som heter Tyngwndwn Renown, försök uttala det om du kan ;) Han är en welsh av cobtyp på 11 år som mamma köpte åt mig som bråkig 4 åring. Idag tävlar vi och tränar dressyr tillsammans på LA- nivå. Tänkte skriva ett separat inlägg om bara "Ronne" senare, som kan kallas. Så sparar detaljerna tills dess, men bjuder på lite bilder på min bildsköna ponnyplutt så länge.Förutom Totte och Ronne så har vi också en Frieserhäst som heter Tabe. Det är mest mamma som rider honom och de ska, efter 11 år tillsammans, börja tävla i höst.


Här på min blogg kommer ni, lite som namnet avslöjar, få läsa bland annat om ponnyer och dressyr, få följa med på träningar och tävlingar och allt som rör både hästar och dressyr eftersom det är det jag brinner för och håller på med. Kommer försöka att använda mycket bilder och filmer, för tillfället saknar vi ett objektiv till kameran så bilderna kommer inte att vara dem bästa, har ni tips på bra objektiv till en Canon EOS 450 D så hojta till! Söker något som man kan ta fina bilder med på tävling, men också porträtt och liknande.

Kommer också att bjuda på mina bästa tips och trix, funderingar, åsikter om utrustning m.m och mycket annat.

Tanken med bloggen är också att dokumentera min och Ronnes satsning och resa, med målet på att starta FEI-klasser nästa år. Hoppas att du vill hänga på här på bloggen!


Kram Julia

Likes

Comments