Header

... byta dina hundars foder

Jag håller på att bli tokig på detta med hundfoder ,trots att jag jobbar med det hela dagarna på jobbet så är det alltid ett pussel. Som ni vet så kämpande jag ju ständigt med vikten / maten på min första Podenco hane , Gizmo som idag är 4 år och äter hur bra som helst, Men det var en kämpig och lång väg dit vill jag loava , i slutänden så tror jag att det var lite mognad men tror även att det blev fart på han när vi hämtade hem Tobey ( greyhounden ) ifrån Irland för lite över 1 år sedan. Det blev nog en känsla av konkurrens ifrån Gizmo´s sida och det finns väl både för/nackdelar med det också men nu äter han upp maten och är fin i hullet.

När vi fick hem lilla valpen Blaze ifrån USA så beslutade vi oss för att byta foder innan han kom , dels för att vi tänkte att det skulle bli lättare med en och samma sort till alla 3 hanarna och sedan att slippa ha massa 500 g korvar fram och tina upp. Vi kör alltså med färskfoder som man förvarar i frysen och sedan toppar vi med lite torrfoder. Bytet blev till Nordic hundfoder , ett svensk foder som har nöt vom som huvudkälla i sina foder. Nordic kör med flera storlekar på deras foder vilket lede till att vi köpte deras korvar på 2 kg istället för tidigare som var på 500 g.

Med det så tänkte vi som jag skrev tidigare att det skulle vara lättare med 1 korv / dag till hanarna istället för att ta fram 3 st 500 g korvar. Efter att ha kört med Nordic hundfoder i ca 3-3.5 månad så upplever jag fortfarande att hundarna är lite lösa i magen , fiser en hel del och deras avföring luktar väldigt mycket. Jag är nästan 100% säker på att dem är vommen som deras magar inte klarar av helt enkelt.


Utöver fisiga magar och illaluktande avföring så har jag varit väldigt nöjd med Nordi´s foder. Började att ge deras Nordic SP + men tyvärr så vart deras magar väldigt dåliga av den , förmodligen lite väl stark för magen. Jag kontaktade dem och fick tipset att ge deras Nordic Bas istället och det blev bättre faktiskt men tyvärr är deras magar fortfarande inte tillbaka till det normala.

Kundservicen har varit toppen ifrån Nordic´s sida och det är väldigt tråkigt att behöva tänka om och eventuellt gå ifrån deras hundfoder. Men hundarnas mående är ju det viktigaste och även om dem säkert inte lider så vet man ju inte om det är gaser i magen och det orsakar magknip eller liknande.


Så nästa steg är .. 

att komma fram till vad man ska göra härnäst gällande hundarnas mat.

Jag spenderade lite tid på att kika runt vad alternativen är igår kväll och känner väl att jag inte är så mycket klokare idag. Det enda som är säkert är att hundarnas magar inte mår så bra så jag måste göra något åt det.

Det är ju inte lätt när alla hundar ska fungera på det , Tila är ju den enda som jag måste tänka i andra banor på på grund av alla hennes allergier. Tila äter ifrån Pure Natural färskfoder som jag köper på jobbet , det har väl fungerat bra men eftersom hon måste ha så låg fetthalt så blir det lite ensidigt då dem inte har så många sorter som har låg fetthalt. Det är vom ( vilket hon inte heller klarar av ) , grishjärta och lax, det är ju egentligen tillräckligt om du tillsätter lite extra vitaminer / mineraler. Hon är dock inte så bra i magen hon heller trots att jag valde att ta bort vom ifrån hennes matlista. Både laxen och grishjärtat är väldigt lösa i konsistensen , vet inte om det kan ha betydelse eller om hon helt enkelt inte klarar av dem heller.

Tila & Gizmo åt båda två Bravo hundfoder innan för ca 3 år sedan och dem mådde otroligt bra av det , sedan valde man tyvärr att plocka bort det ifrån sortimentet på jobbet och det gjorde att det blev väldigt svårt att få tag på. Efter detta så började Gizmo att strula med maten och höll på ett bra tag med detta och Tila fick vi en rejäl utmaning att hitta nytt foder till. Hon fick då James Wellbeloved lam & grönsaker och mådde riktigt bra på det också , nackdelen med det var att dem bara fanns i 1,5 och 7 kg vilket är lite för en Schäfer :p. Tyvärr så plockades JW bort ifrån svenska marknaden och blev också super svår att få tag på ..

Senaste åren har Tila ätit Profine torrfoder , vilket är funkat helt okej ändå. Väldigt låg fetthalt , innehåller inte spannmål eller kyckling. Men hon verkar inte kunna bryta ner sötpotatisen som är i den , hon fes hela tiden och då menar jag hela tiden och kände att hon måste ju ha ont i magen av alla gaser. Därav bytte vi foder samtidigt som vi bytte till hanarna och nu står vi vid vägkanten igen och ska leta oss vidare till nya val.

Gizmo åt innan Mush , deras svarta variant som är lite extra fet. Den mådde han också väldigt bra på , den är ju ett alternativ till att gå tillbaka till men då ska det ju fungera på dem andra 2 hanarna också. Eller så ska man ha olika till dem alla 4 , men det är ju både krångligt och drygt. Går ju an om det gäller 1 dag men när det börjar bli flera och man inte har möjlighet till frys så är det ganska svårt ..

Vad ska man välja ?..

Jag har varit inne på att byta till dessa alternativ i färskfoder :

- Pondus färskfoder

- Mush färskfoder

- Fodax färskfoder

Har även varit inne på om man ska testa och se hur dem funkar på torrfoder , tyvärr så har inte Tobey hållit vikten så jätte bra innan men det var ju när han var kapplöpningshund. Nu när karriären är över så kanske han skulle fungerar på att bra torrfoder. Jag har ju alltid föredragit färskfoder till mina hundar , tycker det är färskt och naturligt. Men jag jobbar ju hela dagarna med foder och jag vet att det finns väldigt högkvalitativt torrfoder också. Det är ju mycket behändigare när man ska resa iväg och övernatta , lite klurigare och svårare med färskfoder.. Been there ..

Torrfoder alternativ :

- Nutrima

- Canagan

- Special till Tila ( vet inte vad än )


Jag vill ju att deras magar ska vara i bra skick, att pälsen är fin och att dem håller hullet då dem är av vinthund-variant. Så dem är ganska svåra att hålla vikten på med många foder. Samtidigt som det inte får vara för starkt för deras magar ..

Ja nu ser , det är fasiken inte lätt alls :p


En lite koll vad du föredrar att ge , gör omröstningen nedanför & berätta gärna ikommentarsfältet vad du ger för foder till din !

Likes

Comments


Idag så körde vi lite gemensamt bus på tomten , lika bra att passa på medans snön ligger kvar och det inte är så himlans halt ute på tomten.

I vanliga fall har det inte gått att släppa ut hundarna som busar tillsammans samtidigt på tomten för att det varit så himla halt. Vilket är lite tråkigt då dem gärna vill lätta lite på benen ibland och springa av sig lite , men är lite riskabelt när det är så halt.

Men idag så passade vi på att ta vara på möjligheten att vara ute och busa tillsammans <3 Och gissa om dem blir glada , Tobey fick sina klassiska små bus ryck även om det skrämmer dem andra :D ha ha

Det är så roligt att se när Tobey springer och är glad , del efter att varit förlamad men också efter den här dumma hältan som skapat oro hos oss i familjen. Det värmer verklige i kroppen och hjärtat att se han busa och springa som han gjorde innan skadan.


Blaze han växer och växer .. snart är han hela 6 månader !! Helt otroligt ju , han har redan varit i Sverige i 2 månader <3 och han är ett riktigt busfrö den här lilla amerikanen ;) Han är som ett barn som är i 3 års åldern.. han är söt när han sover ,ha ha ! Han och Gizmo är fortfarande lekkamrater och busar gärna hela dagarna om dem får välja, ibland så får man nästa separera på dem i två olika rum för att dem ska sluta busa upp varandra :p

Men det är bara roligt att se , förhoppningsvis kan hjälpa Gizmo att känna sig mer trygg i sig själv. Nu är det snart dags för hundarna att gå ut någon timme i hundgården medans jag åker till jobbet och tills attt husse kommer hem vid 13 tiden.


Movie time 

Picture time 

I´m gonna kill it ..                                         Told you ..       

Likes

Comments

Yellow Eyes Poison

2014.01.10 så föddes min första Podenco Ibicenco Gizmo ♡

Han är en hund som du får gråa hårstrån av men ändå ger dig massa skratt och kärlek.

Gizmo ÄLSKAR leksaker och såklart är det de som står högst upp på hans önskelista varje år :D och trots alla leksaker dem redan har så är man ju en höns-matte och köper såklart nya i födelsedagspresent ♡

Ikväll blir det vid varje födelsedag en hundtårta till kvällsmaten , den kommer i år att bestå av blodpudding, våtfoder, kalkon (ej på Tila's bit ) och sedan lite godis på toppen !

Tyvärr blev det ingen bild på tårtorna men dem slank ner ganska fort så tror dem va ätbara :p


Gizmo as puppy ♡ 

Kalaset 

Efterfesten

Gizmo är nog ganska nöjd med sin dag tror jag ♡ Massa presenter & tårta , snart dags att bädda ner sig i antingen våran säng eller i sin egen fåtölj !

Tack Micke för dina presenter och för firandet :)

Likes

Comments

Passade på att ...

gå en promenad i det kalla men fina vädret idag. Hundarna fick klä på sig ordentligt eller ja pojkarna i iallafall. Tila är inte i så stort behov att ha extra värme på sig ;) ♡


När jag skulle klä på lilla Blaze inför promenaden så fick man ett kvitto på det som många sagt / skrivit under veckan.

Han fick på sig ett vintertäcken i storlek 55cm !! Det är otroligt vad hemmablind man blir när dem är valpar, testade täcket på han när han kommit till Sverige. Men då kunde han inte ha det och det är ju inte så länge sen han kom till oss ♡ läskigt vad fort valptiden går över.

Tobey var lika glad som alltid att få gå ut och gå , men han är ju fortfarande under utredning så vi kunde inte gå en vanlig vända. Men några kilometer kunde vi gå iallafall :)


Likes

Comments

Jag skrev historien om Tobey's resa han gjort i år♡
Allt ifrån dagen vi hämtade honom en snöig november dag 2016.

Han tog en plats snabbt i våra ♡ och liv , nu känns det som att han alltid legt i mitt knä i soffan eller hackat tänder när vi ska gå ut och gå.

Men jag tror att jag alltid kommer få leva med ärret ifrån hans hemska olycka i juli 2017. .
Tror aldrig att bilden kommer suddas ut ifrån min hornhinna eller raderas ur mitt minne.
Jag tänker nog på det varje dag även om det bara är för 1 sekund och jag funderar varje gång på :
"Kunde jag gjort något för att förhindra det?"
" Kunde jag gjort något annorlunda?"
"VARFÖR hände det & VARFÖR just oss?"
Så mycket frågor , så lite svar..

Jag är ändå så oerhört tacksam för att han finns kvar i vårt liv ♡ !
Men någonstans så finns det så mycket sorg , smärta och förtvivlan..

Jag kommer ihåg känslan jag hade i kroppen när allt skedde framför ögonen på mig.. :/
Paniken som for runt i kroppen och huvudet, smärtan i hela kroppen men mest i hjärtat..
Det kändes så himla orättvist, ändå så önskar jag ingen den här synen..känslan..smärtan..paniken..
men ändå så jäkla orättvist...

Idag går han och jag är så stolt över hans resa han gjort ♡ !!
Nu är tyvärr något galet igen och vi håller på att försöka hitta orsken till smärtan :/
Och direkt så kommer känslorna tillbaka igen,
orättvisan och smärtan i kroppen.!!

Har han inte gått igenom tillräckligt?... ♡

Likes

Comments

Vi vill först önska alla en god fortsättning ♡
Hoppas ni haft en riktigt bra jul och en bra nyårsafton :)

Då var det ett nytt år med nya möjligheter och utmaningar , vilket känns jätte spännande!
1 år har gått sedan vi hämtade vår irländska pojke Hitachi Adam " Tobey ". Tänk vad tiden går fort och de har redan gått 6 månader sedan hans hemska olycka. Men vi är oerhört tacksamma för att han finns kvar vid vår sida!

Och i höstas så kom vår lilla amerikan äntligen till oss efter 2 års väntan ♡ !
Neveah's Blazin' King
" Blaze"
Ska bli så spännande och se vad det blir av den här lilla pojken  ;)  eller lilla och lilla, han blir redan 6 månader om ca 1.5 vecka !
H E L T  O T R O L I G T  V A D  T I D E N  G Å R !!

Ett spännande år har vi franför oss och ska bli super att få dela det med våra läsare  :)

2018
Here we come !!

Likes

Comments

Det är ju verkligen skillnaden mellan hund och hund när det kommer till vissa saker :p


Tila 8.5 år ligger ute och njuter av den vita fina snön ♡
Medans grabbarna ligger inne och Blaze roar sig med att tugga sönder sängkanten och soffan..
För jag fick åskåda honom UPPE i sängen, så nu har han hittat en väg upp dit !

Imorgon blir det att få upp dem där båsen jag pratade om i höstas  :)
Blir bra för Gizmo så han fortfarande kan få lugn och ro om han vill, Blaze kan ju inte hoppa upp ifrån golvet ännu utan går på soffryggen !

Likes

Comments


Vintern är ju inte favorit tiden men älskar när det är snö , som LIGGER kvar ! Det är mycket mysigare , det blir mycket ljusare och det blir inte så skitigt ute. Så vi passade på att rasta både hundarna och kameran i morse innan frukosten då vi vaknade upp till lite ljus !

Det blev en hel del bus , bilder och till och med lite blod på den tiden vi var ute. Blodet är inte så allvarligt det låter, förmodligen så har Blaze tappat en till valptand och sedan har han och Gizmo busat så Gizmo blev blodig på halsen och på bakbenen. Blaze är expert på att bitas i bakbenen när han känner att han inte kommer ikapp dem äldre hundarna, sen går han till attack på bakbenen när dem står och tittar på / gör något annat och dem inte ser han kommer bakifrån :p

Här kommer lite bilder på dagens morgon bus <3


Bilder

Här har vi " Bakbens attacken" 

Bilder som inte är "snygga" men ändå har det där lilla extra ;)

Dog or Clown ? 

Back to beauty

Nu ligger dem nerbäddade i soffan & i fåtölj och vilar upp sig till mera bus och lek efter lunch :p

Och vi håller tummar och tassar att snön får ligga kvar så julen blir vit och dagarna ljusare !


Likes

Comments

Jag bara älskar att vara ledig så jag kan vara med mina älsklingar ute när det fortfarande är ljust ute, även om jag älskar mitt jobb så är det en härlig känsla att vara hemma med familjen ! Idag så åkte kameran fram igen för att fotografera lite ute i leran.. Det blir ju inte så fint underlag när det bara regnar hela tiden och när snön väl kommer så regnar eller smälter den bort .. Så hundarna är ju inte så rena och fina efter en lite sväng på tomten vill jag lova :P


Idag så fick även Mr.T ( Tobey ) vara med ute på tomten och strosa omkring <3 Han är / har nämligen varit lite halt så han har inte varit med ute så mycket samtidigt som dem andra utan vi har varit lite med honom och sen har han varit kopplad så han inte ska göra allt för många idiot vändor på tomten :)

Lilla Blaze har snart varit här i 1 månad och det känns så himla mycket längre på ett sätt men känns som igår på ett annat sätt :D Oavsett så kan jag inte tänka mig en dag utan honom i våra liv , vi är så glada över att ha honom som medlem i vår familj. Gizmo har äntligen hittat någon som han kan busa med på sitt sätt även om dem där rackarns valptänder gör ont att bli biten av ;) Han leker såklart med Tila också som han gjorde innan men man ser att han leker på att annat sött än med Blaze. Tobey funderar nog varje dag " varför ta hem en till sån där hund?" men han gör det nog med kärlek hehe. Tobey är nöjd med livet så länge han får vara med mig eller husse så han klagar som mest när vi "lämnar" honom. ;)Hela flocken !

Lilla " Blaze " Nevaeh´s Blazin´King

Gizmo                                                                   Blaze

Tila 8,5 år 

Hitachi Adam " Tobey " 

Yellow Eye´s Poison " Gizmo"

Run Run Always On The Run 

Yes i feed him ...  I think he is flossing ? Not ?

                                                                                                                                                                                   titta på dem ögonen <3

Tror inte det riktigt gick som planerat ? :p

Likes

Comments

Idag gav jag mig ut på ett vågat litet äventyr med alla hundarna  :p

Om ni undrar hur det gick så kan jag glatt meddela att det var en hel del kaos men stundvis så gick det ändå OK , haha.


Jag tror nog att det blir lite lättare med ett Virvelkoppel för 4 hundar, då kan dem springa höger och vänster hej vilt utan att det blir trassel.

Utom när Blaze bestämmer sig för att byta sida och går vackert bakom mig till andra sidan av mig  :D

Och sen kan ni ju få gissa vilken lag som kommer göra att jag har lite träningsvärk imorgon..

Helt korrekt svarat, det svarta laget gjort att min vänster arm blir lite längre  ;)
Men det är ju tur att man älskar dem så mycket att man snabbt lugnar ner sig mitt i all kaos ♡
Ni kanske undrar vart Tobey går, jo han går vid min sida och bara njuter av promenaden!
Tyvärr kan vi fortfarande inte gå dem vanliga promenad rundorna än , Tobey är ju fortfarande lite halt och Blaze är fortfarande liten.

Likes

Comments