Kompostera:

Nästan hälften av all mat i hemmet som man inte äter upp kan man kompostera.All kompost bryts ner av maskar,insekter och mikroorganismer.

Gå eller cykla:

Istället för bil kan man åka buss.6 miljoner svenskar släpper ut 1 000 000 ton koldioxid per dag när dom åker bil. 1 miljon ton koldioxid motsvarar ungefär 400 000 liter bensin. En svensk släpper ut 0.2 ton koldioxid när dom åker till jobbet och hem. Om alla svenskar skulle samåka med 2 personer i varje bil skulle utsläppet bli 500 000 ton koldioxid för 6 miljoner svenskar.

Torka tvätt ute:

På sommaren är det bra att ta vara på värmen och en bra sak man kan göra då är att torka tvätten ute.Att torka 7 kg bomullstvätt i torktumlare förbrukar, enligt energimyndigheten ca 5 kWh. Elen kostar alltså ca 7,50 kr för att torka en tvätt. Och om man då torkar den utomhus blir det gratis och naturen drabbas inte.

Odla på sommaren:

Någon som är bra på sommarn om man vill vara snäll mot miljön är att odla eget som tillexempel: tomat,potatis,äpplen och morötter. Plus så är det roligare att bjuda på något man har odlat själv.

Uppladdningsbara batterier:

Det är billigare och mycket smartare val. Ett vanligt batteri kan man bara använda en gång men om man använder uppladdnings bara så kan man bara ladda dom när dom är slut på energi.

Dom sämsta batterierna som påverkar miljön är dom som innehåller kvicksilver och kadmium.

Drick kranvatten istället:

Vi ska dricka kranvattnet istället för flaskvattnet. Vi i Sverige har en av de renaste kranvattnet har i världen.

År 2006 drack vi 250 miljoner liter flaskvatten i Sverige, eller runt 27 liter per person. Vilket är onödigt,man behöver tillexempel tillverka plast som vattnet kan vara i och så är det ganska dyrt med vatten i flaska. så varför tar vi inte istället vanligt rent kranvatten så slipper du tänka på kanske var du ska slänga flaskan tillexempel.

Vattenkokare:

en vanlig vattenkokare kokar upp en liter vatten på ungefär 4 minuter och drar cirka 137 Wh.

Och om man jämför hur lång tid det tar att koka på spisen så tar det 10 minuter ungefär och drar 202 Wh.alltå sparar du pengar och tid och energi.

Släck lampor om du inte är i rummet:

Om alla hushåll i Sverige har en 40 W lampa tänd dygnet runt i ett år så dras 700 GWh onödig elenergi varje år (den svenska elproduktionen är ca 150TWh per år enligt Svensk Energi).Därför ska man släcka alla lampor när man inte är i rummen. Man kan byta ut en 60 W glödlampa mot en 11 W lågenergilampa, dom ger båda samma ljus. Om du har en lågenergilampa på 11 W som brinner i 10 000 timmar (h) så så får du en elräkning på ungefär 110 kr, lägger du också till dom 19 kr som lampan kostade så blir det 129 kr. Gör du samma sak med en glödlampa måste du använda 10 glödlampor för att dom ska brinna i 10 000 h. Glödlamporna drar 60 W och om dom då brinner i 10 000 h så får du en elräkning på ungefär 600 kr och med lampornas kostnad som också är 19 kr blir det 629 kr. Det är alltså mycket billigare att använda lågenergilampor och det är bra för miljön för att dom drar mycket mindre elenergi.

Duscha effektivt:

Om man duschar i 10 min utan att stänga av vattnet när man tvålar in sig så använder man 70 liter vatten. Om man stänger av vattnet när man tvålar in sig så sparar man 16 liter vatten , och så skulle man spara energi för uppvärmningen till vattnet så länge du värmer upp vattnet från 5 grader till 35 grader då det kostar 2 kr för 60 liter. Och om då hela Sverige skulle duscha så skulle Sverige spara 38 000 000 kr.


Miljömärken:

Leta i affärerna efter miljömärkta varor.


👐Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Vad menas med att återvinna?

Återvinna betyder att behandla och omvandla tillexempel materian.

Så här lång tid tar det för att det ska förmultna:

​Tuggummi - 5 år

Tidningar - 3-12 månader

Glas - 1 000 000 år

Mobil och batterier - mer än 1000 000 år.

Plastpåsar - 400 år


Likes

Comments


I plast finns ett viktigt ämne oljan.

Om vi fortsätter slänga plast i naturen så kommer transporten drabbas först och främst.

Kol är också ett viktigt ämne tillexempel i USA där värmen drivs mest på kol och om då om plasten återvinns fel så blir vi av med kolen och oljan.

Och man måste kunna exportera kolen till värme maskinen och om ♨♨♨♨man inte återvinner så blir det kallt.

Likes

Comments