Finland, Fotografering , Natur, Sommar

Long time no see.

Vart tiden sedan riktigt försvinner med en är en annan fråga jag inte hittat svar på men vi får gå på det gamla talesättet "Bättre sent än aldrig". Tänkte återuppta detta med lite bilder från vårt besök i Hangö i somras. Förutom att bli bortskämda på Mommos stuga gjorde vi nämligen en utflykt till De Fyra Vindarnas Hus också. Vilket underbart vackert ställe!

Caféet i De Fyra Vindarnas hus ligger på Lilla Tallholmen ca 3 km från Hangö centrum. Caféet har i tiderna även ägts av C.G.E. Mannerheim. Hans sommarvilla låg på grannholmen Stora Tallholmen. Under förbudslagstiden (1919-1932) hette caféet Café Africa och där serverades sk. “hårt te”. Det glada och vilda livet i caféet störde Mannerheim så han köpte det år 1927 och ändrade han namnet på caféet till “De Fyra Vindarnas Hus”. Mannerheim sålde sin sommarvilla och caféet år 1933.

Kan tänka mig att det är vackert här ute året om. Speciellt fint var det dock denna soliga dag i augusti då vi besökte holmen. Har ni vägarna förbi kan detta varmt rekommenderas som utflyktsmål.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Fotografering , Finland, Natur, Resor, Vinter

Det var mitten av februari och min julklapp skulle lösas in. Julklappen som bestod av en weekend-trip till Koli med det bästa av sällskap i form av syster och familj.

Kali nationalpark ligger alltså i norra Karelen, i de östligaste delarna av Finland. Runt sex timmar tar det att köra hit från Helsingfors.

Koli är känd för sina vackra landskap och utsikt från berget Ukko-Koli, österut över insjön Pielinen. Bilder härifrån kan ni finna på många tavlor, bland annat av Eero Järnefelt, som gärna målade här uppifrån.

Ett av målen med vår resa var också att beundra de vackra vinterlandskapen så tidigt om lördagsmorgonen där i februari lämnade vi med syster resten av ressällskapet i sina sängar och tog oss ut i gryningen för att möte dagen där uppe på Ukko-Koli.


Som tur hade vi inte alltför lång väg att traska då vårt hotell, Sokos Break Koli, låg precis intill uppe på berget, även det med fantastisk utsikt över Pielinen och slalombackarna.

Väl ute kändes det redan ljust, men kameran var av annan åsikt och tyckte inte den fick närapå tillräckligt med ljus vid fösta inställningsförsök. Ett vackert blått ljus låg det i alla fall över de snöklädda bergs- och trädtopparna.

Sakta började också ljuset vid horisonten skifta färg till en svag orange med löfte om ett mäktigt spektakel.

Det var så otroligt stilla och vackert här ute. Nästan så man tappade andan.

Precis i tid till att vi nådde Ukko-Kolis topp började solen sin väg över horisonten. Att ens försöka fånga det på bild visade sig ju vara så gott som omöjligt. Men ni får ta mitt ord för att det var alldeles magiskt vackert.

Länge, länge stod vi helt stilla och bara tog in det vackra som utspelade sig framför oss. När solen sedan stigit en stund började magarna på oss kurra och hotellfrukosten som vi visste väntade började locka allt mer. Det var dags att vända om med andra ord.

Men snabbt kom vi ju inte tillbaka ner från bergstoppen. Det tog ju sin stund när vi måste stanna var femte meter för att beundra det underbart varma ljuset som spred sig mellan träden när solen klev allt högre.

Ren magi alltså. Så otroligt vackert så man inte riktigt kunde förstå.

Efter den morgonens terapitur smakade frukosten bra. Vilket lugn man hade inombords efter en sådan start på dagen.

Att åka hit igen är en självklarhet. Vilket underbart ställe! Jag längtar redan till att få se stället under alla tider på året, sommar och höst speciellt. Och nästa gång vill jag utforska alla naturstigar och vandringsleder man kan ta sig an här också. Finns att göra för flera besök minsann!


Vilket underbart smultronställe!

Likes

Comments

Fotografering , Personer

Här inne har det varit tyst.

Vintern har hållit oss hårt i sitt grepp med diverse vinterbaciller, en hel massa jobb och alltför få och mörka timmar på dygnet. Men nu vänder det. Dagarna känns långa och ljusa och energimängden börjar sakta öka i takt med att naturen börjar leva där utanför igen.

I helgen deltog jag efter en lång paus i en fotograferingskurs också. Personfotografering skulle det handla om. Och även om jag har svårt med att få till den kreativa sidan på sådana här kurser när en hög deltagare trängs framför ett objekt eller en modell och man alltsom oftast endast får till bilder med någon annans bankhuvud på, så kändes det efteråt i alla fall riktigt inspirerande. Många nya idéer.

Nedan ett alster från själva kursen. Den enda bild som gick att använda typ. Men ibland behövs det bara en.

Jag hoppas och önskar kunna återvända hit under påsk för att berätta om vår senaste utfärd till underbart vackra Koli i februari. Det blir nämligen en resa dit igen över påsk för att ta ut det sista av vinster- och skidsäsongen. Som jag ser fram emot det!


Likes

Comments

Fotografering , Vinter, Resor, Danmark, Köpenhamn, Copenhagen

Det finns städer. Och så finns det Städer. Och Köpenhamn är för mig minsann en Stad med stort S. Som jag älskar den platsen. Oberoende hur många gånger jag besökt Köpenhamn får jag aldrig nog. Skulle inte tveka att flytta hit om möjlighet gavs.


Mitt senaste besök till Köpenhamn ägde rum i januari och orsaken till besöket var inte mindre än dopet av min kusins barn. Det ville jag ju inte tacka nej till, så det blev en weekend i storstan med båda kidsen.

Inte alla gånger det lättaste att resa ensam med två små, så alltför många bilder hann vi inte med. Konstigt hur händerna tar slut fastän man ibland känner sig som en bläckfisk som bär omkring på barn och väskor och allt och ingenting.

Vi inledde vår dag i Köpenhamn med Outletshopping på Langelinie Pier och hann med lunch och promenad innan vi avslutade med en tur i Torvehallerne i Norreport. Vi tar det i bilder nedan.

Så himla daejligt!

Här kunde vi gott ha fått än mer tid att gå även om de små blev något rastlösa mot slutet.

Men åh, Köpenhamn... Längtar redan till nästa gång. Denna gång skämdes vi bort med underbart vårväder, hoppas vi få se den danska solen i sommar också.

Likes

Comments

Finland, Fotografering , Natur, Vinter

Under vårt besök i Imatra i Södra Karelen passade vi på att ta en tur längs med Imatra fors, eller Vuoksen.

Själva forsen låg lugn och låg och med barnvagnarna kom vi inte så långt eller djupt som vi hade önskat, men fick i alla fall en inblick i det natursköna området.

Vuoksen börjar i Imatra vid Imatra fors och rinner sedan ut i Ladoga i Ryssland. Endast 13 kilometer av flodens totalt 156 kilometer finns på den finska sidan, resten rinner på andra sidan gränsen i Ryssland. Före Finland överlät markområden till Ryssland som en följd av vinter- och fortsättningskriget rann floden i sin helhet på den finska sidan.

Vuoksen uppstod för 5 700 år sedan då vattenmassor från Saima trängde sönder åsen i Saipausselkä och forsande formade ravinen i Imatra fors. Vattennivån i Saima sjönk med tre meter till följd av detta och ravinen är idag imponerande att se. 

Floden och forsen har varit en populär sevärdhet redan från slutet av 1800-talet och på den tiden kunde man även åka linbana här över. Kunde ha varit skoj, men linbanan finns tyvärr inte kvar mer idag.

Uppe från bron som går över forsen får men en bra blick över den djupa ravinen. Och en fin utsikt med slottet ståtligt där på högra strandkanten.

Stigarna på båda sidorna om ravinen är väl utmarkerada och vyerna slående vackra. Men som sagt inte alltför lättframkomliga med barnvagnar, så för vår del blev det inte alltför lång söndagspromenad denna gång.

Men då vi alla kände att det ännu fanns mycket att se här så skall vi nog komma längre med dessa stigar nästa gång.

Likes

Comments

Fotografering , Vinter, Finland, Hotell

Första intryck är viktiga, och ett imponerande första intryck fick vi av Imatra Statshotell när vi körde in på parkeringen där i slutet av november. Ute var det kallt och snöade, men hotellet lyste upp i mörkret och utstrålade värme. Och inget vanligt hotell var det heller, utan ett riktigt slott med tinnar och torn. Ni må tro att en femårig prinsessfantast var något ivrig över att få bo här.

Imatra Statshotell är ett äkta jugendslott som ligger i centrum av Imatra i Södra Karelen. Slottet är byggt enligt ritningar av arkitekt Usko Nyström och stod klart år 1903. Tidigare har hotellet gått under det ståtliga namnet Grand Hotel Cascade, men idag heter det alltså Imatran Valtionhotelli.

Vi besökte hotellet i slutet av November och hela stället andades underbar julstämning. Sådana här gamla byggnader får alltid en så härlig julkänsla när granar och glöggdoft plockas fram.

Från receptionen var det bara några korta trappsteg upp till Linnasalonki- Slottssalongen där vi kunde sätta oss och njuta av en varm glögg.

Denna gång hade vi bokat Tornsviten och Mini-sviten högst uppe i vingen. Fantastiskt vackra rum med tillhörande balkonger var det.

Stora rummet i Tornsviten var runt till formen, vilket ju var logiskt då det ju låg i det runda tornet. Från fönstren och balkongen hade man sedan utsikten rakt utöver Imatra älv, som den här tiden på året inte förde så mycket väsen för sig. Snarare låg snön som en stilla täcke över hela älven och gjorde det hela sagolikt vackert.

Hotellet och rummen var fulla av vackra detaljer. Här kunde vi minsann ha bott längre och utforskat allt ännu mer noggrant.

Skall man hitta något negativt att säga så får det lov att bli badrummen i Mini-sviten som nog sett sina bästa dagar där någon gång i slutet av förra decenniet. En kraftig lukt av fuktskada fanns i både toaletten och badrummet och kakel och duschskåp var i behov av uppdatering. I Tornsviten hade man som ni ser på bilden ovan renoverat badrummet och om det finns nog inget negativt att säga. Precis sådär härligt fräscht som man önskar sig av ett hotellbadrum var det, med badkar och allt. Så kanske är det ett pågående projekt att renovera badrummen genom hela hotellet.

Däremot skall extra plus ges till alla goda te- och kaffepåsar som bjöds på rummet i vackra Iittala muggar. Och den där chokladplattan som väntade där på brickan... Sådana mutor tar vi glatt emot. 

Detta är ett ställe som andas historia. Det är så man känner det i väggarna när man rör sig här inne. För hundra år sedan, år 1917, fungerade hotellet som militärsjukhus och under andra världskriget användes hotellet av Karelska näsets arméstab.

Det sägs även spöka här inne. Det lär vara en kärlekssaga med olycklig slut och en ung dam som avslutar sina dagar i den brusande älven. Än idag lär hon gå omkring här i korridorerna och rätta till stolar som dessa som står fel. Spännande med lite spökhistorier kan jag tycka. Dock råkade vi inte på några spöken under vårt besök.

Mellan år 1985 och 1987 har man åter renoverat slottet till sitt ursprungliga utseende och hotellverksamhet.

2009 öppnades också en Spa-anläggning i anknytning till hotellet och den var vi heller inte sena att utnyttja då hotellets gäster hade fri tillgång till den. En mysigt litet spa med flertalet bastun och behandlingar var man bra kunde spendera några timmar och bara koppla av. För de minsta fanns även en liten grund pool, vilket i vårt resesällskap alltid är ett stort plus.

Precis utanför hotellet brusar Imatra älv och på båda sidor om älven finns vackra promenadstigar att vandra med. Inte de mest lämpliga med barnvagn dock, så denna gång gick vi inte på alltför långa upptäcktsfäder. Men vi lär få komma tillbaka senare när vi alla kan använda våra egna fötter och utforska dessa lite mer noggrant.

Detta är således ett ställe jag varmt kan rekommendera. Både för barnfamiljer och mer barnfritt lagda. Här fanns det något för alla åldrar och hit kommer vi garanterat åka igen. Kanske under sommarmånaderna nästa gång för att få se stället i ett annat ljus också.

Själv tilltalas jag av sådana här personliga hotell som har det där lilla extra, och detta var minsann inte något vanligt masshotell. Här fanns det att se och upptäcka så det gott räcker till flera besök.


Likes

Comments

Fotografering , Helsingfors, Vinter

Helsinki Horror Walk- Kauhujen kävely.

En mörk kväll i början av december blev vi lovade en guidad tur i Helsingfors alternativa historia. Turen gick från Skatuddens fängelsehotell till Gamla kyrkoparken och vi fick minsann höra en massa intressanta, mer och mindre sanna historier från vad som försiggått längs med Helsingfors gator under en annan tid.


Skatuddens vackra gator. Tänk att få bo här bland allt det vackra och all historia. Kanske en dag.

Uspenskijkatedralen i all sin ståtlighet. Byggd på 1860-talet och lika vacker än idag.

Vidare längs med historierika Kanalkajen.

Över vintervackra Senatstorget där Tuomaanmarkkinat var i full gång och kyrkan lyste upp i mörkret.

Vi fortsatte genom gamla och vackra innergårdar och längs med Esplanaden och avslutade turen vid Elias Lönnrots minnesmärke bakom Gamla Kyrkan. Hann lära mig en hel del under den här turen, kan jag avslöja.

Turen ordnades av Happy Guide Helsinki och kan varmt rekommenderas som ett alternativ till vanliga dagsturer. Väldigt underhållande och kantad med vackra vyer och spökhistorier.


Likes

Comments

Vinter

Inget år börjar väl på riktigt innan man avgett sitt nyårslöfte. Såhär låter mitt:

Do more of the things that make you not want to look at your phone.

Nu är det dags att bli mera närvarande och uppskatta det som finns precis omkring en mera.Hoppas ert år 2017 blir ett riktigt bra och framgångsrikt år!

Här inleddes vad som skall bli ett fantastiskt år med färgsprakande fyrverkerier tillsammans med familjen hemma hos en älskad syster. På bästa tänkbara sätt med andra ord.

Gott nytt år!

Likes

Comments

Fotografering , Vinter

I söndags vaknade vi till nyfallen snö.

Allt låg under ett stilla vitt, om än blött täcke. Bara några timmar tog det så hade naturen dock återställt sig till november och allt det fina vita hade regnat bort och ersatts med grått. Men vi hann njuta en liten stund i alla fall.

Likes

Comments

Fotografering , Höst, Natur

September bjöd på många fina dagar och en vacker sådan spenderade vi med familjen i skogen nära mitt barndomshem.

En härlig dag med promenad, grillning och bus i underbart vacker miljö. Pojkarna placerades i var sin bärsele och så bar det iväg över stock och sten.

Den här bilden på systern får mig att tänka på Tove Janssons "Vad tror du att det hände sen?". Precis där Mumintrollet stiger ut ur den mörka skogen och ser ljuset igen. Haha! Lite fantasi behöver man ju ha.

Sådana här dagar andas man länge på.

Likes

Comments