I tirsdags var jeg til 3. Jordemoderbesøg med min mand og vores 5-årige Villum, der var hjemme, fordi han var sløj og havde kastet op om natten. Dagens emne var hjemmefødsel, som vi fortsat gerne vil, såfremt jeg går til 37+, hvilket der er 1,5 uge til.

Vi er stadig pro hjemmefødsel, og fik besvaret nogle sidste spørgsmål herom. Selvom vi har været til en såkaldt hjemmefødselscafé på Herlev hospital, var der alligevel sneget sig et par spørgsmål ind. Derudover fik vi udleveret et lille kit med underlag, plastikhandsker, hospitalstrusser m.m. så vi har det i hjemmet, når fødslen går igang og til inden jordemoder og hospitalstaske ankommer. Men selvfølgelig ankommer jordemoderen med en masse ting, hvis vi ender med at føde hjemme.

Fik desuden målt puls, hørte hjertelyd på baby, og kunne sige ja til, at jeg mærker baby hverdag og har det godt. Babys hoved står endnu ikke fast og han skønnes til at veje 2500-2600 g. Hvilket passer fint med det, der blev målt for et par uger siden til tilvækstscanningen.

Nu aftager stressen over, evt. at skulle føde for tidligt. Imorgen går jeg ind i 36+0, og baby er snart ikke "for tidligt" født mere. For hver dag der går vokser han sig større og stærkere og får et mere modent nervesystem, og nedsat risiko for gulsot og efterfølgende indlæggelse. Som familie er vi meget bedre stillet, hvis vi undgår lang indlæggelse og det er nemmere at etablere amningen bagefter, jo større og mere modent junior er, når han lander hos os. Derfor tænker jeg, at det er godt givet ud, at jeg har taget den helt med ro herhjemme de sidste 1-2 uger, selvom der har været en del at se til for min mand, der udover sit arbejde, har måtte hente og bringe begge drenge, handlet osv.

Generelt har jeg det godt nu, selvom maven er ved at være stor, tung og kløende, men de sidste uger har vist sig helt anderledes end de andre gange. Jeg har ikke tidligere prøvet, at have så kraftige plukkeveer og vågne af dem om natten, for så at de går i sig selv igen. De to andre fødsler er startet med plukkeveer og bare fortsat i en jævn eller snarere stejl kurve, indtil baby var født hhv. 20 og 2,15 timer senere.

Spændende hvordan det bliver denne gang...

Flyt din blog til Nouw - nu kan du importere din gamle blog - Klik her

Likes

Comments

Gys, hvordan skal vi mon få hverdagen til at køre, når vi om lidt bliver fem? Vi har jo lykkelig glemt tiden, hvor der skulle ammes, hjælpes med skemad, skiftes ble og man går i bad med et ben ude af brusekabinen, så baby stadig kan se en... Vores drenge er store, dog glider morgenerne stadig ikke helt, og vi ender altid med at have lidt travlt og skynde på vores børn, for til sidst at tage over og hjælpe med huen, halsedissen eller cykelhjelmen....

Der bliver altid lige sovet lidt for længe, leget lidt for længe eller slåsset lidt for meget (det er de to børn, ikke os forældre), to børn er ret gode til at distrahere hinanden - måske især to drenge.

Struktur og planer har i årevis været på vores to do. Den er der, og så er den der alligevel ikke. Jeg både trives med den og hader den som pesten. Men nogle ting er bare nødvendige - herhjemme er det for eksempel:

Morgenritual: Jeg går ikke altid i bad om morgenen, særligt om vinteren, kan jeg bedre lide at bade om aftenen. Imens min mand bader om morgenen og gør sig klar - ofte med skolebarnet, laver jeg morgenmad og kaffe, imens mindstemanden sover. Når morgenmaden er klar, spiser vi sammen, og bagefter går vi igang med at hjælpe børnene med at finde tøj og få tøj på (det kan godt være en lidt langstrakt affære, så vi prøver at huske, at finde det frem aftenen før).

Hente/Bringe: Indtil for 1,5 år siden var det rimeligt simpelt, da begge børn skulle samme sted hen, nu går de i hver sin retning, men vi tager et barn hver - som vi både henter og bringer. Når mindstemanden en dag skal i vuggestue, går begge de to store heldigvis på samme skole, så det gælder om at finde en vuggestue eller dagpleje tæt på skolen eller tæt på hjemmet.

Madlavning & indkøb: Indkøb laves på Nemlig.com eller min mand handler efter børnene er puttet. Kun nødtørftigt handler vi efter institution eller skole.

Rengøring: Vi henviser det til weekenden og er indstillet på, at baren sænkes i en periode med baby og barsel. Har pt. ikke rengøringshjælp, men kommer måske til at drømme om det igen.

Gode råd tages imod med kyshånd :-)


Likes

Comments

Igår var jeg til hvad der formodentlig er sidste scanning, og her til morgen er jeg 35+0. Jeg er dermed længere henne, end da jeg blev mor for første gang i 2010! Og med en præmaturbaby i bagagen tæller alle dage og den magiske grænse på 37+0 er en kæmpe milepæl.

Jeg er derfor blevet fulgt tæt siden uge 28, og har fået scannet både baby og livmoderhals hver eller hveranden uge. Det er slut nu, og baby er stor nok til at klare sig uden for livmoderen, hvis han bliver født. Alligevel er det at foretrække, at han venter en uge eller to med at komme ud, så lunger og nervesystem bliver lidt mere modent. Derfor er jeg stort set hjemme 24/7 fra nu af.

Med Alvins tidlige ankomst ,betød det udover en lav fødselsvægt på 2200g., at han fik gulsot og var meget sensibel overfor larm og lys. Han klarede det godt i den forstand, at han hverken fik Cpap eller ilt, og lærte at amme. Men han skulle have tilskud af råmælk med snapseglas og senere modermælkserstatning.

Det er særligt i de tidlige barneår, at vi mærkede, at han nemt blev overstimuleret og vi fandt heldigvis en pragtfuld vuggestue med meget få børn i naturskønne omgivelser med højt til loftet.

Vi troede faktisk slet ikke, at der var nogen spor af den tidligere start længere, da han havde indhentet sin højde og drøjde, og trivedes i børnehave... men så kom han i skole. Her blev det tydeligt, at han havde problemer med at koncentrere sig i længere tid ad gangen (en lektion varer 45 min.) og der var noget med struktur, som han simpelthen ikke havde overblik over. Heldigvis går han på en rigtig god skole, der lynhurtigt så ham og imødekom hans behov med afskærmning og ekstra støtte - endda uden PPR og diagnoseudredning.

Derfor er det vigtigt for os, at jeg gør alt hvad der står i min magt, for at holde på mindstebror en uge eller to mere...

Likes

Comments

Contains affiliate links

Julen nærmer sig og du kan stadig nå Black Friday weekend de fleste steder, eller også kommer der Cyper Monday imorgen, hvor du måske skal nå, at gafle dig nogle gode tilbud. Måske er du ligesom jeg imod det der massive overforbrug, men konklusionen herhjemme har været, at børnene i familien - hvilket også tæller kusiner og fætre, jo skal have julegaver - og så kan man ligeså godt forsøge at finde dem lidt billigere. Vi har desuden fundet enkelte af dem brugt, da vi bl.a. søgte en DC skate rampe, som vi fandt på Reshopper.

Går du og ikke helt ved, hvad du vil give dine nevøer eller egne drenge i børnehave- og tidlig skolealderen, har jeg her nogle forslag, som jeg bestemt tror falder i god jord.

Herhjemme er skolebarnet bidt af alt, hvad der har med skateboard og sammen med klassekammeraterne skater de i skolen med både ben og fingre :-) Derfor ligger der både et prof børneskateboard fra Skatepro og Tech Deck boards, ramper, cykler og løbehjul under træet i år. Det kan være lidt svært at støve et bredt sortiment op, men i BR kan du i hvert fald købe boards og ramper.

LEGO er stadig et hit herhjemme, og så er spillet Klodsmajor på listen over børnehavebarnets ønsker - det er et rigtig fint spil, som jeg selv kan huske fra min egen barndom, der styrker finmotorikken og giver god anledning til at tale om og øve både former og farver. Det samme er Magic cuben, der indeholder uendelige timers nørklen og tænkning, der tilmed styrker koncentrationen.

Derudover kan det være, at der er tid til at opgradere løbehjulet eller blot købe et nyt, da de ofte bliver brugt dagligt og som transportmiddel. Og desuden så vokser de små poder jo i perioder hurtigere end man kan nå at tælle til ti....

Håber det giver nogle brugbare fif :-)

Likes

Comments

Gode råd kan være dyre, når man står i en en ny rolle og en lille nyfødt baby. Hjemme fra hospitalet og måske endda allerede helt alene hele dagen, hvis farens barsel er udeblevet eller allerede overstået.

Jeg husker godt fornemmelsen, da jeg selv stod alene med Alvin efter en uge på hospitalet og kun en uge hjemme, for næsten 8 år siden. Jeg var sidst i tyverne, nyuddannet og følte mig rimelig meget på gyngende grund, alligevel var jeg ved godt mod og forsøgte at tage det i stiv arm.

Næste barsel gik nemt, med glad og ammende baby fra første færd, og på en eller anden måde så husker jeg det som om at en to-årig nemmere at holde lidt styr på end idag med to drenge på 5 og 7 år. Selvfølgelig var den lille nye storebror slet ikke selvkørende, men man havde ikke de samme opdragelsesissues eller konflikter som nu, og så sov begge børn jo adskillige timer hver dag. I hvert fald, var der ikke så mangle andre gøremål og så højt et aktivitetsniveau som nu.

I dag, der er fuld fart over feltet i alle døgnets vågne timer, og kaos på en anden måde end dengang. Omvendt er de mere eller mindre selvkørende, og kan selv gå på toilettet og riste sig et stykke brød. De kan selv tage tøj på (når de gider) og finde og tænde en film. Men skulle jeg komme med et par gode råd er det bl.a.

Dele natten; Hvis i ikke har en sovebaby, så må I have nogle klare regler for, hvem der gør hvad hvornår. Det er individuelt, hvad der passer ind i din familie, men hos os, har det altid været mig, der gik tidligt i seng og sov den første del af natten. Derfor har jeg også kunne putte den store, hvilket er hyggeligt, når man ellers er meget hængt op af en lille ny baby. Efter en amning ved midnatstid, gik min mand så til køjs, og vi prøvede alle at få nogle timers søvn, inden jeg ofte blev vækket igen tidlig tidligt om morgenen.

Ikke et permanent scenarie; Husk nu, at det ikke er forevigt, at du vil blive vækket og skal amme hver 2-4 time. Husk, at det ikke er forevigt at din mand og du lever to parallelliv og at I sjældent vågner fuldt af overskud og våde kys.

Mærk efter; Hvad du orker og hvad du ikke orker. Sig fra, hvis du ikke magter besøg eller at være gæst. Send evt. manden eller børnene afsted med bedsteforældrene.

Få hjælp; Hvis det er muligt, så prøv af få bedsteforældre, veninder eller søskende til at hjælpe med en lille gåtur med barnevognen eller med at vaske op, mens du får dig et hvil. Det er lettere sagt end gjort, jeg ved det godt - der er nogle, som ikke har en hjælpende hånd i nærheden og der er dem, der vil klare det hele selv.

Del familien op; Hvis du har en eller flere børn i forvejen, er det nok at foretrække at splitte familien op, så de store kommer ud af huset i løbet af weekenden, eller opretholder deres hverdag i daginstitution og skole (dog gerne med afkortede dage).

Det er som sagt meget individuelt, hvad der fungerer rundt omkring i de små hjem, og selvfølgelig er jeg da også spændt på, hvordan det vil forløbe herhjemme denne sidste gang, og sidst men ikke mindst så er jeg rimelig spændt på, om jeg får kuller af at gå derhjemme de næste 9 måneder...

Hvordan har barslen været for Jer?

Likes

Comments

Selvom jeg går meget ind for genbrug og det er vores tredje barn, så melder der sig altså af og til lidt shoppemaniac, når jeg kommer til at kigge på de bitte små størrelser på webshops og i de mange fine børnebutikker. Rent faktisk deler jeg jo lokalerne med en fin en af slagsen, der er ved at åbne på adressen Stellanor.dk, og indtil videre kan du besøge den på Randersgade 47 på Østerbro.

Men nogle af de ting, som jeg gerne har måtte erhverve mig, er babygear til kolde måneder. Vi har to sommerbørn, der som spæde skulle skærmes fra solen og som lå i sov i undertrøjer og blebukser, så det er et lidt andet scenarie, vi er ude i nu, hvor vinteren presser sig på. Derfor har jeg fundet disse fine futter fra Petit by Sofie Schnoor, der forhåbentlig kan holde fødderne varme og disse nuttede strikvanter, til de små fingre.

Gode basisprodukter, økologi og lækkerier, løber nemt op, derfor er det praktisk med en færdiglavet hospitalspakke som man kan ønske sig til babyshower eller af familien. I denne version bliver moren heller ikke overset, hvilket ofte er tilfældet og som i hvert fald er et velkendt skift, som kommer til at præge moren fra fødslen og frem: barnet eller børnene kommer i første række og man selv syner hen i underskud af luksus og velvære. Her er tænkt til den første tid efter fødslen på hospitalet eller hjemme.

I samme kategori er denne box til moren, som dog kun er til moren, og består af håndcreme og Radiance Face Mask fra Balance Me, en sovemaske i silkesatin, Tebreve fra NuTe og lidt lækkert chokolade fra Raw Halo.

Sidst men ikke mindst er der denne fine lille båd, der nok mest vil agere som pynt på puslepladsen eller babyværelset indtil den kan komme med i bad og blive leget med.

Har jeg glemt noget, har i nogle andre gode ideer?


Likes

Comments

Fortiden er der mange reklamer for mentorordninger for skolebørn og kampagner for julemærkehjemmene, hvor børn opbygges og igen får modet tilbage efter nogle hårde år med mobning og lavt selvværd.

Det gyser lidt i mig, både hvordan nogle børn bliver hægtet helt af fagligt, og ressourcestærke forældre, så kan tilkøbe sig den fornødne ekstra hjælp, for er det ikke også, fordi der bliver stillet urimeligt høje krav til børn i dag? I den anden ende af skalaen har vi så nogle børn, der mistrives og bliver mobbet fordi, de fagligt eller personligt ikke er blevet taget hånd om eller blot fordi de aldrig har fundet sig til rette.

Nogle børn kan læse allerede, når de starter i skole og det er forventeligt at man har helt styr på alfabetet og alle tal op til 100. Det er da høje krav at stille, når man kommer lige ud af børnehaven, hvor det mest handler om at lege - og vores børn gik endda i et naturhus, hvor de lærte om naturen, havde højt til loftet og lavede mad over bål. Det faglige var måske ikke lige essentielt, og det syntes jeg heller ikke, at det skal være i den alder. Det er det langt vigtigere med god normering på børn/voksen forholdet, små og få stuer med lidt børn og frisk luft.

Derfor var det der skolehalløj lidt af et chok for os alle herhjemme for snart 1,5 år siden, og vi har siden fået iværksat noget ekstra læsevejledning og støtte, men det syntes jeg kun er positivt, at der bliver stillet til rådighed på et tidligt tidspunkt. Men ofte tænker jeg på, hvad det mon gør for at barn, at vide, at man får noget specielt hjælp? Heldigvis virker det ikke som om, at det påvirker ham og han trives, og er rigtig glad for både skolen og klassekammeraterne. Men selvfølgelig er ynglingsfagene de kreative, hvor han kommer hjem og har lavet fidget spinnere i træ, en sammenklappelig trædolk og andre sjove ting.

Det er i dag virkelig svært at finde en skole, der vægter forskellige færdigheder lige højt, og ikke har et hieraki i fagene, hvor de tunge fag som matematik og dansk ligger øverst - og det er min opfattelse, at flere kreative fag flere steder er underprioriteret og helt udfaset i de senere klasser. Det er ikke fordi jeg har en forventning om, at mine børn SKAL ende med at arbejde med noget kreativt eller kunstnerisk, men jeg syntes, at de skal opleve, at alle slags intelligenser er nødvendige og vigtigst af alt, er det at de føler, at der er noget der inspirerer dem og noget de føler sig til rette med eller gode til.

Men heldigvis er alle børn forskellige og nogle passer ind nogle steder, og andre nogle andre, og dertil tænker jeg, at så længe barnet trives, så ved det jo ikke, hvordan det er at gå på en anden type skole...

Likes

Comments

Min lille dreng og familiens lillebror, bliver snart storebror og det kan jeg godt have lidt ondt i maven over. Helt skørt, jeg ved det godt, han er jo 5 år og dermed hele tre år ældre end Alvin var, da han blev kastet ud i storebror rollen - og det var hårdt dengang. Men i kraft af at Villum har fået fem år som den mindste med de privilegier der dertil hører, så bliver det en omvæltning for ham. Det er stadig ham, der skal puttes af mor og vågner op imellem mor og far, mens Alvin sover fint i hans øverste køje.

Desuden har jeg lige tilmeldt Villum skolestart på Bernadotten i august 2018, og vi skal snart til skoleparatsamtale i børnehaven og hele apparatet kører, og vi er sikre på at det nok skal gå så fint - han kender jo skolen, har sin storebror velintegreret i samme hus, dog på etagen ovenpå og sidst men ikke mindst så kender vi forældre skolen og skoleopstartsfasen i denne omgang.

Men det ændrer ikke på, at det er to store skelsættende ting, der er i vente for den lille mand, og selvom han glæder sig - i første omgang mest til at blive storebror, så ved jeg, at det også vil blive en tid, hvor der er lidt ambivalent. Det er store skift jo altid. Men jeg tænker også, at det vil klæde ham, at vokse ind i de nye roller, og orientere sig efter en ny status.

Alvin bliver selvfølgelig også storebror igen, og glæder sig, men han er mere afmålt i hans udmeldinger. Han ved, sikkert inderst inde godt, at at det betyder flere at dele med, men han orienterer sig også i højere grad udenfor familien. Skolelivet og vennerne, fylder mere, og han føler sig helt sikkert ikke så truet af et helt lillebitte nyt familiemedlem. Han ved, at vi også glæder os over alle de ting ham og Villum kan, og vi kan sammen grine eller vende øjne af alle de ting, babyer gør, der venter forude. Men interessant bliver det da helt sikkert at se hvordan, det løber af stablen.

Men hvilken mor tænker ikke altid over skolestart og børn, der kastes ud i nye udfordringer?

Likes

Comments

Contains affiliate links

Det føles som om der ikke er så meget at berette om fortiden. Dagene går både hurtigt og samtidigt snegler tiden sig afsted. Jeg er øm og tung i kroppen, men holder mig på fødderne.

Bliver tilset en del ekstra på Herlev hospital, da jeg to gange tidligere har født for tidligt, og undres hvergang over hvor grimt hospitalet er og hvor svært det er at finde rundt. I dag tog min mand og jeg afsted i ekstra god tid, for at prøve at orientere os derude, i fald vi ikke så det igen før vi kommer hastende og prustende med mig i veer. Selvom vi venter vores tredje søn er hospitalet nyt for os og vi finder det ikke nær så let at finde rundt som Rigshospitalet eller Hillerød. Min scanning i dag forløb fint , ingen afkortet livmoderhals at spore, alligevel fik vi en ny tid om to uger samt en tilvækstscanning, og det er rart at der bliver holdt øje med mig. Jeg frygter ikke at føde før tid, men uge 33 er lidt for tidligt, og med Alvin født i uge 34+ kan det gå an, men han vejede altså kun 2230 kg. Så vi håber på lidt flere uger.

Men en weekendens projekter bliver at pakke hospitalstasken helt klar og få styr på de der mor/barn ting. I sidste uge modtog vi dette flotte puslebord, som vi brugte en aften på at samle - og ved nærmere eftertanke er det det første projekt babyforberedelse vi har lavet sammen i denne omgang. Alt det andet har jeg stået for, og således skiller det sig jo markant ud fra nr. 1 og 2 barn. Når min mand hjælper, er det med at give mig tid og ro til at beslutte vogn, købe babytøj og indrette børneværelse, ved at lege med de store drenge, tage dem i Zoologisk Have, Eksperimentarium eller Den Blå Planet. Han har lykkelig glemt babytøjstørrelser og gider ikke folde stofbleer i nøje afstemte farvegradueringer. Jeg forventer ikke, at han interesserer sig på samme måde for indretningen af puslepladsen, men til gengæld er det vildt fedt, at han gider lege alle de vilde tumlelege og lange ture, som jeg ikke orker lige nu. På den måde er han en god far, og det bliver han jo selvfølgelig også for rosinen i pølseenden, men han er her jo ikke endnu, og de første mange uger er det sådan opdelingen mellem familien bliver.

Så fortvivl ikke, hvis manden ser lidt blank ud i blikket, når du spørger om det skal være kapok eller dundyne...

Likes

Comments

Ahh. Er lige kommet hjem fra 2. omgang gravidmassage. Det gør underværker mod ondt i lænden. Fortiden er det ret slemt med lænden og bækkenet, og egentlig vil jeg helst være sengeliggende, så jeg glæder mig til weekenden lige om snart.

Jeg har fundet en virkelig god massør, der er tæt på og lidt på vejen til Villums børnehave.

Stedet hedder Ecotrip og ser ret hippieagtig ud, men har ligget der længe, og det var det der poppede op på google under gravidmassage på Nørrebro. Og jeg er ikke blevet skuffet - selvom det er langt fra Arndal. Men jeg er ikke særligt forfængelig længere, bare det virker!

Og som bonus har de -20% på gravidmassage fra uge 32 og frem!


Likes

Comments