Idag har jag spenderat hela dagen på skjutbanan, dock har jag inte skjutit något själv. Utan jag har följt med 2 från klubben som skulle köra en pre-match idag. Då jag inte har gått IPSC-utbildningen än får jag inte träna/tävla än, men jag tycker att det var väldigt lärorikt att följa med och se hur det går till på en tävling. Det skiljer sig väldigt mycket från hur t.ex en fälttävling fungerar.

Jag skulle ge alla som funderar på att börja träna/tävla IPSC att åka och kolla på en pre-match eller en main-match. Dels blir man ännu mer sugen på att börja träna, men man får även en tydligare bild av hur det faktiskt går till. Samt att man kan lära sig en hel del om hur man ska tänka och liknande under skyttet och under tävlingar.

Det är även väldigt många erfarna skyttar som gärna delar med sig av tips och råd. Vilket är väldigt intressant att höra på och man lär sig väldigt mycket.


Jag ska även säga att de skytteglasögon som jag fick hem i onsdags var väldigt sköna att ha idag. Större delen av dagen har jag använt den klara linsen och jag har knappt känt att jag har haft dem på mig. Men under några timmar använde jag även de rökfärgade och det var som att ha ett par vanliga solglasögon på sig fast mer effektiva. Så om någon letar efter ett par nya skytteglasögon kan jag verkligen rekommendera ESS ICE-3 Eyeshield Kit. Verkligen prisvärda.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Förutom att träna på själva skyttet håller jag även i gång genom styrketräning, pw/cykling. Styrketräningen har gjort det mycket enklare för mig att kunna hålla pistolen stilla och inte skaka lika mycket. Jag skulle rekomendera alla att träna styrka och kondition. Det förbättrar inte bara skyttet utan även hälsan över lag.

Jag har tyvärr inte tiden att skriva ett långt inlägg med massa tips på övningar idag. Men har planerat att det kommer komma upp ett inlägg om detta inom någon vecka. Så idag kommer jag bara ge tips på en av de övningar som jag gör flera gånger i veckan och som verkligen har gett resultat.

Statisk styrketräning är bland det bästa om målet med träningen är att kunna hålla vapnet så stilla som möjligt.

Jag brukar köra, med 2kgs hantel i varje hand, 15-20 reps med 15 sek stillahållning och 15 sek paus. Jag försöker hålla stilla under de där 15 sekundrarna, och hålla axlarna sänkta. Precis som jag skulle om det var en pistol jag höll i handen.

Det viktigaste är dock att man inte ha för tunga hantlar och hålla för länge i början då det istället kan göra mer skada än nytta. Så börja lite lägre och öka successivt. Detta för att undvika en skada eller överansträngning i axel och armbåge.

Likes

Comments

Igår kom mina nya skytteglasögon på posten, lagom till träningen.

Dessa glasögon beställde jag från hemsidan terrang.se . Märket är ESS och de jag köpt är ICE-3 Eyeshield Kit.

På terrang.se står följande produkt- och materialinformation

ESS ICE Tactical Kit är en vidareutveckling på de i världen mest använda ramlösa ballistiska glasögonen. Modellen är utvecklad för taktiskt bruk. Kitet inkluderar skalmar, näsclip, nackband, klar, rökfärgad och guls lins samt mjukt etui. Med tätsittande och god passform skyddar ESS ICE bra mot inkommade splitter och fragment. De 2.4 mm tjocka polycarbonatglasen är mycket stryktåliga och godkända enligt ANSI Z87.1-2003+ standard samt US. Military -15 caliber test: MIL-PRF-31013 Nyckelegenskaper: Err:509 Err:509 - Hög skyddsnivå via 2.4 mm polycarbonatlinser Err:509 synfältet Err:509 -Linserna är ytbehandlade mot repor - Ger 100% skydd mot UVA/UVB.

ESS är ett amerikanskt företag som är specialiserat på avancerat ögonskydd. Man riktar sig framför allt till militär, polis, brandmän och räddningspersonal. Riskerna dessa yrkesgrupper utsätts för ställer extrema krav på skyddsnivån för glasögon och goggles.

Man tillverkar sina produkter för att klara av de mest oförlåtliga och fientliga miljöer man kan tänka sig.

Priset för kitet är 795 kr, vilket jag tycker är billigt för dessa glasögon. Då kvaliteten på dem är extremt bra och det ingår så mycket som det faktiskt gör.

Jag har bara hunnit testa dem en gång så jag kan inte ge någon bra utvärdering av dem än. Men mitt första intryck av dem var att de var väldigt bekväma, det kändes knappt att man hade dem på sig. Jag brukar annars tycka att många glasögon trycker in bakom öronen när man har hörselskydd på sig men det tycker jag inte att dess gjorde.

Jag använde de gula linserna igår och jag märkte verkligen skillnaderna i kontrasterna mellan kornet och tavlan.

Det enda "negativa" jag märkte av igår var att de var ganska svåra att få isär och ihop, då skalmarna satt väldigt hårt. Det är visserligen bra för det finns ingen chans att de skulle lossna under tiden du har på dig dem. Men jag tror även att det är något som kommer att bli lättare med tiden när du har använt dem ett tag och bytt linser ett flertal gånger.

På lördag ska jag iväg på en tävling, jag ska dock inte tävla själv. Då kommer jag bära dessa hela dagen och efter det kommer jag nog kunna ge en bättre utvärdering av dem.

Likes

Comments

Jag är en person som väldigt lätt tar på mig för mycket och av den anledningen blir väldigt stressad. Samt att jag alltid har mycket att tänka på. Det har gjort att mina resultat på skjutbanan har gått lite upp och ner. Det går bättre i de perioder när det inte är så mycket jag behöver tänka på och sämre i perioderna när det är mycket.

Anledningen till detta är för att jag står och tänker på vad jag ska göra efter träningen eller den kommande veckan, istället för att fokusera helt på själva skyttet.

Jag har fått hjälp av en person i klubben som jobbar som coach. Hon har hjälpt mig väldigt mycket med att komma upp med strategier för att jag inte ska vandra iväg i tankarna.

Som jag skrev i ett inlägg tidigare där jag skrev om hur mycket pistolskytte påverkas av ens mentala status, skrev jag om att man ska tänka positiva tankar och inte använda sig av ord som "inte".

Att stå och försöka att inte tänka på något alls mellan skotten kan vara väldigt svårt och det är inte något man lär sig direkt. Men att då komma upp med en strategi som gör att du blir fokuserad på det du ska göra just där och då hjälper. Jag, som jag har sagt tidigare, tänker "sikta" de gånger när jag inte kan stänga av tankarna helt.

Så ta ett tag och fundera på något ord eller mening som kan hjälpa dig att behålla fokuset på det du håller på med just för stunden. Även om du kommer på dig själv att tänka på annat i början, ge inte upp utan fortsätt öva på att behålla fokus. Det gör skillnad!


Likes

Comments

I våras hade vi som slutuppgift i samhällskunskapen att skriva en rapport om ett ämne vi själva fick välja. Jag valde ämnet "Illegala skjutvapens påverkan på samhället".

Jag vet att det finns mycket mer saker att ta upp i ämnet och jag hade kunnat ta med mycket mer i min rapport. Men tiden vi hade var begränsad och jag var tvungen att sålla bort mycket.


Tänkte att det kunde vara några av er som var intresserade att läsa den så klickar ni på länken nedan kommer ni direkt till den.

https://drive.google.com/file/d/0B1u36GgpPxj-NmQtS1hJVWE2Q3M/view?usp=sharing

Det kan vara så att formatet på själva rapporten är lite konstigt då jag har laddat över den från Word till Drive vilket inte alltid funkar så bra. Men vi gör ett försök.

Har ni synpunkter eller frågor så är det bara att skriva en kommentar så svarar jag så svarar jag så snabbt som möjligt.


Likes

Comments

När man funderar på att börja med pistolskytte är det svårt att veta vad man behöver och vad som kan vara bra att ha. Därför tänkte jag försöka hjälpa dig som funderar på att börja med att välja vad du köper till en början innan du bestämt dig helt för om du vill fortsätta med skytte eller ej.

Pistolskytte är en idrott där man kan spendera väldigt mycket pengar på utrustning och det är självklart att vissa saker är nödvändiga. Men när man är nybörjare är det inte nödvändigt att gå och köpa dyra hörselskydd och skyddsglasögon innan man bestämt sig för att fortsätta.

När jag började hade jag ingenting utan jag lånade utrustningen från klubben. Man kan låna vapen, hörselskydd, kikare och skyddsglasögon. (Det kan man hos klubben jag tillhör och tror att det är likadant hos andra klubbar)

Det man måste ha när man är på skjutbanan är följande saker:

 • Hörselskydd
 • Skyddsglasögon (Det är inte ett måste på det sättet att man inte får skjuta utan, men det är en billig försäkring för ögonen och jag använder alltid det)
 • Vapen & ammunition
 • Klisterlappar

Som nybörjare kan du själv inte ha ett vapen eller ammunition för du har inte kunnat få någon licens. Så vapen kan du låna från den klubben du tränar hos och ammunition kan du även köpa från dem. Klisterlappar är också något som man oftast kan köpa från klubben.

Hörselskydd och skyddsglasögon är också något som klubben har och jag tycker att det bästa är att faktiskt låna dessa saker till en början, innan man investerar i sina egna.

Så du behöver ingenting för att börja träna pistolskytte. Vilket är bra för då behöver man inte lägga pengar på dyr utrustning och så känner man efter ett tag att det inte var en sport man inte vill fortsätta med.


Med detta sagt tänkte jag att jag skulle gå igenom den utrustningen som jag använder. Både sådan jag lånar och som jag själv har köpt.

Fram till i våras har jag enbart tränat med vapen i kaliber 22. Det klubbvapnet som jag har använt mig av är en Unique. Och jag har använt mig av den ammunition som har gått att köpa från klubben, vilket har varit CCI Standard 22lr.

Det finns ingen möjlighet att köpa ett eget vapen direkt utan du måste vara aktiv i en klubb i minst 6 månader och uppfylla vissa krav för att sedan kunna söka licens på ett eget vapen i kaliber 22.

I våras började jag även träna med 9mm vapen. Jag har använt mig av den Glock som går att låna i klubben vilket är Glock 19. Ammunitionen jag har använt mig av är köpt från klubben och är Magtech 9mm Luger.

För att få söka licens på ett vapen i kaliber 9mm krävs det att man varit medlem i en klubb i minst 1 år och att man uppfyllt vissa krav.

Jag skulle dock inte rekomendera att man som nybörjare börjar träna med vapen i kaliber 9mm. Dels för att det är svårare att hantera då rekylen är kraftigare. Sedan är mängdträning det viktigaste som nybörjare och då blir det även väldigt dyrt med 9mm.


Här är den utrustningen som jag alltid har med mig på skjutbanan och som jag själv har köpt.

Jag har alltid en keps, mycket för att undvika att man blir störd av solljuset eller av regn när man står ute och skjuter.

Hörselskydden jag använder mig av är 3M Peltor SportTac.

Jag betalade runt 1000 kr för dessa. Den största anledningen till att jag valde att köpa just dessa var för att de är av riktigt bra kvalité och har medhörning.

De stänger ute ljudet extremt bra och efter att jag köpte dessa har jag inte kommit hem från skjutbanan och varit trött i öronen.

Något jag rekommenderar när man ska köpa ett par hörselskydd är att titta på ett par med medhörning. Det underlättar när man är på både träningar och tävlingar. Det gör att du kan höra klart och tydligt vad andra säger till dig samtidigt som du skyddas från de högra ljuden.

När jag vet att jag ska spendera en längre tid på skjutbanan väljer jag även ofta att använda ett par öronproppar under då det reducerar ytterligare ljud. Men det är inget som behövs.

Det sista jag tänkte nämna i det här inlägget är de skyddsglasögon som jag använder.

De jag har just nu kommer jag inte ihåg priset på då jag har haft dem ganska länge.

De har fungerat jättebra och det enda negativa jag har att säga om dem är egentligen att de ganska lätt immar igen om det är regnigt eller kallt ute. Samt att det enbart är klart glas.

Jag har därför beställt ett par nya glasögon med utbytbar lins, för att kunna skifta mellan klara, rökfärgade och gula linser.

Att välja glasögon är svårt och det viktigaste är att känna sig fram. Det som fungerar för mig, fungerar kanske inte för någon annan. Sedan är det även viktigt att skaffa ett par glasögon som är tunna nog att ha under hörselskydden utan att det påverkar deras effektivitet, samt att de ska vara bekväma. Du ska ändå ha på dig dem under flera timmar på skjutbanan.

Så fort jag fått hem de nya glasögonen och har hunnit testa dem kommer jag att skriva ett kortare inlägg med mina tankar om dem.

Det här blev ett väldigt långt inlägg men det finns så mycket att skriva om när det gäller utrustningen till skytte. Hoppas det har hjälpt någon iallafall! 😉

Likes

Comments

För att man ska kunna utvecklas inom skyttet och för att hitta motivationen till att träna hårt för att komma dit man vill, innebär att man även måste sätta upp ett mål. Det bästa är att faktiskt skriva ner det och ha det på en plats där du blir påmind om det ofta. Till exempel i anteckningarna i mobilen eller på ett papper i väska du har med dig till skjutbanan.

Det räcker självklart inte att enbart skriva ner sitt mål, utan det finns vissa steg som man gå igenom.

 1. Hitta ett mål som är spännande. Du måste beskriva exakt vad det är du vill.
 2. Bestäm dig för när du vill uppnå det.
 3. Beskriv varför du vill uppnå målet. Detta är viktigt då målet måste vara något som du själv verkligen vill uppnå. Samtidigt som det måste vara tillräckligt intressant, stort och spännande för att du ska vilja uppnå det.
 4. Fråga dig själv varför du inte har nått målet redan idag? Vad är det du måste göra för att nå målet? Vilka vanor och attityder behöver du förändra?
 5. Hur är din plan för att nå målet? Hur ska du träna, vad ska du träna, med vem? Sätt även upp delmål.
 6. Fundera om du tycker att det är värt mödan och tiden för att nå målet?
 7. Skriv ner planen i en kalender eller en anteckningsbok som du bär med dig.
 8. Vänta inte, utan börja direkt.
 9. Nå aldrig fram till ett mål. Utan när du märker att du närmar dig ditt mål, sätt upp ett nytt.
 10. Ge ALDRIG upp. Det är alltid för tidigt att ge upp.

Det kanske låter konstigt att man aldrig ska nå fram till sitt mål, men det gör man egentligen. Bara att du redan har börjat jobba för att nå nästa.

Om vi säger att du har som mål att klara ett visst skjutmoment på en viss tid. Då ska du ändra ditt mål när du märker att du nästan är där. Då kanske du ändrar målet till att klara det på ännu kortare tid eller till att klara av att lägga till ett moment på samma tid. Det innebär att du fortfarande kommer att klara det målet du hade till en början, men du kommer inte tappa motivationen du har uppe för att börja om på ett helt nytt mål.

Delmålen är även viktiga för att inte tappa motivationen. Det är viktigt att målet du sätter är realistiskt men samtidigt ska det inte vara för lätt att nå. Utan sätt istället upp ett antal delmål som du ska uppnå på din väg mot det "riktiga" målet. Det håller inte bara motivationen uppe utan du kan även se resultat snabbare.

Likes

Comments

Från det att jag började skjuta för ca 4, så har mitt fokus varit på de fysiska delarna. Det vill säga att jag enbart fokuserat och tränat på att hitta en bra skjutställning, krama av avtryckaren, andningen och hur jag ska sikta. Samtliga av dessa saker är viktiga och nödvändiga för att man ska kunna bli en bra skytt.
Men trots att jag tränade mycket på dessa delar så nådde jag aldrig högre en till en viss nivå och jag blev frustrerad för att jag inte kunde förstå vad jag gjorde för fel.


Tills en dag när jag pratade med en annan skytt i klubben som är en aktiv tävlingsskytt. Han började prata om att man skulle "se" varje skott framför sig innan man faktiskt sköt. Även hur viktigt det är att stänga ute andra tankar under tiden man står på skjutbanan.
Till en början kunde jag inte förstå hur man skulle kunna förbättra sitt skytte genom att tänka igenom hur man vill att träffen ska bli.

I samband med detta fick jag även låna en bok Thinking Practical Shooting av Saul Kirsch

Saul Kirsch har ca 20 års erfarenhet av tävling och träning inom IPSC. I boken beskriver han dels grunderna, såsom skjutställning, avfyrning, rekylkontroll, m.m. Förutom det lägger han även en stor vikt vid den mentala träningen och hur man ska tänka vid träning samt tävling och hur man kan påverka sina resultat.

Han beskriver hur man kan lura hjärnan att man har genomfört tex "det perfekta skottet" genom att man visualiserar det. Man ser framför sig hur man plockar upp pistolen, hur man siktar och hur man kramar av avtryckaren. För att sedan ha träffat innertian.

Att få hjärnan att tro att man har genomför detta gör även att det blir lättare att sedan göra samma sak i verkligheten, för då tror man att man har lyckats med det innan och då kan det ju inte vara så svårt. Eller?En annan viktig sak som han tar upp är sättet vi tänker på. Hur många gånger har man inte stått nere på skjutbanan och skjutit ett par serier som inte har gått så bra. Sedan ska man skjuta nästa och står och tänker: "Jag ska inte missa, jag ska inte träffa det vita." Jag tror inte att jag är ensam om att gör det iallafall. Men att tänka så leder till att man kommer missa och man kommer träffa det svarta.

Våra hjärnor förstår inte ordet "inte", alltså kommer den uppfatta att man tänker "Jag ska missa, jag ska träffa det vita" och så kommer en dålig träff.

Att då istället tänka "Jag ska träffa tian" gör att det går bättre.

Själv tänker jag alltid ordet "Sikta" det är det som fungerar för mig. Men det är individuellt och det lättaste sättet att komma på vad man ska tänka är att säga det första man kommer att tänka på. När jag själv försökte komma på vad som fungerade bäst för mig, var det en annan person som stod bredvid mig. Precis när jag skulle avfyra sa jag det ord eller den meningen som fanns i huvudet. Det som var det jag mest tänkte var sikta och därför var det enkelt att hålla kvar vid det.

Så ett tips jag vill ge er är att faktiskt lägga lite tid på att träna den mentala biten. Det är precis lika viktigt. Det kan även vara det som gör att man kan utvecklas och bli bättre, samt den avgörande faktorn vid en tävling.

Jag hade kunnat skriva ännu mer om detta just nu men jag väljer att avsluta här och tänker att jag kommer återkomma med fler inlägg med samma ämne. Så det är bara att hålla utkik.

Likes

Comments

Jag tränar inte på bara på pistolskyttet utan jag tränar även en hel del styrketräning och även mycket kondition, oftast cykel eller gång. Har inte trott att styrke- och konditionsträning gör så stor skillnad i hur man presterar på skjutbanan, men jag har bevisat motsatsen för mig själv. Det var för ungefär ett år sedan som jag började träna regelbundet och jag märkte skillnad på bara några veckor.

Min resultat fortsatte gå stadigt uppåt ju längre jag hade tränat. Det faktum att jag även började skjuta 3 istället för 2 gånger i veckan och även var på samtliga träningar, spelade också in i att jag blev bättre. Men jag hade inte fått ett så snabbt och bra resultat så snabbt om jag inte hade tränat kondition och styrka samtidigt.

Många tror att skytte är en sport där det inte spelar någon roll om du har bra kondition eller inte, eller om du tränar styrka eller inte. Det trodde även jag till en början. Det stämmer till viss del, jag menar du kan hålla på med skytte utan att träna i övrigt. Men för att kunna förbättra sitt skytte, både precision och uthållighet, är det nästan "ett måste" att faktiskt träna.

Så ett tips till er från mig är att faktiskt lägga tid på att träna även utanför skjutbanan. Det är både bra för din generella hälsa och även för din prestation på skjutbanan. Det behöver inte betyda att du spenderar timmar på ett gym eller springer kilometer efter kilometer i ett löpspår. Att bara ta trappan istället för hissen eller gå/cykla till skolan eller jobbet räcker.

Likes

Comments

Vad ska man skriva i ett första inlägg egentligen? Vad kan vara intressant att veta?

Kan börja med en kort presentation av mig själv. Jag är en tjej på 17 år, fyller 18 i oktober, som bor i södra Sverige. Jag håller på med pistolskytte och letar nu efter ett vapen som jag ska söka licens på när jag fyller. Framförallt är det precision som jag tränar mest men även en del militärsnabbmatch.

Jag har bestämt mig för att jag vill börja med IPSC och ska därför gå utbildningen i höst/vinter.

Pistolskyttet för mig fungerar som en avslappning och är nästan som terapi. Det finns inget som fungerar så effektivt som att åka ut på skjutbanan och träna en stund efter en stressig och jobbig dag.

Det enda som inte är så positivt med skytte är att det är en sport som är så pass mansdominerad. Det hade den inte behövt vara. Skytte är en sport där både män och kvinnor kan träna och tävla på samma villkor. Att därför alltid behöva vara själv i junior- och damklassen på tävlingar är väldigt tråkigt och något jag hoppas det blir ändring på.

Min tanke med bloggen är egentligen att skriva om träningar, tävlingar och andra skytterelaterade saker. Men det finns en chans att vissa inlägg ibland kommer att handla om andra ämnen.

Jag har själv letat runt efter en blogg att läsa som handlar om just skytte och har inte hittat någon, därför kände jag att jag skulle starta en för alla andra som också tycker att det är kul att läsa den här typen av inlägg.

Ni kan även hitta en länk till min instagram (pistolskytten99) och min snapchat (pistolskytten) i kolumnen till vänster. Där kommer jag att försöka vara aktiv varje dag, precis som här. Snapchat kommer jag att använda under träningar och tävlingar så vill ni följa med där är det bara att lägga till mig som vän!

Likes

Comments