pio

Hej. Veckan har börjat som ganska vardaglig, mycket regn, skola och jobb. På tisdagen hade jag dock program på kvällen: comedy night. Det var alltså stand-up uppträdanden, där var ganska många som uppträdde under korta stunder. De var alla nästan amatörer, vilket gjorde deras uppträdande ganska intressanta, vissa misslyckades tyvärr totalt med skämten och jargongen. Dock var den avslutande komikern väldigt rolig så till slut fick man skratta ganska mycket. Övade även mitt öldrickande lite och börjar tycka ganska bra om Heineken - mums!

Likes

Comments

Hej!

På lördagen började dagen med ett stort morgonmål hemma hos mig så att vi skulle orka turista hela dagen. Dock lite besviken på mitt pulverkaffe som smakade kakao och inte kaffe.. Stora problem!

Efter morgonmålet åkte vi in till stan. Började med photoshoot vid "Iamsterdam" skylten som står rakt utanför Rijksmuseum och är ett måste att se. Det bildades köer vid alla bokstäver för där var så mycket turister och alla skulle ha tusen bilder på tusen olika sätt. Här snyggis Amanda framför ett A!

Sedan var vi kulturella och gick på Banksy musuem. Jag har tidigare fascinerats av Banksy och tycker ännu bättre om honom nu efter att jag sett detta. Började nästan gråta i ett skede då texten och tanken med ett konstverk var så fint. Det är ett gott tecken på ett bra museum.

Så togs det lite fler foton här och där. Väldigt bildvänliga miljöer här så man måste ju passa på. Sedan gick vi omkring i Red light district. Som alla säkert vet så är det en del av Amsterdam där flickor öppet står i fönster och säljer sig själva och sin kropp. Usch, tycker faktiskt det är väldigt obehagligt att se saker som detta och jag kände mig själv så dålig för att gå där och se på de stackars kvinnorna. Blir nog inte ett besök tillbaka dit i den närmsta framtiden... Åt dock en god och spicy wok från Wok to walk!

Efter den rundturen begav vi oss hem igen för att ta en tupplur och sedan laga oss färdiga för kvällen. Vi åkte in till stan och det blev en utegång till några av klubbarna/barerna vid Leidseplein. Mötte även där en som bor med mig som var och festade med sina vänner så vi festade sedan en stund tillsammans. Träffade på en annan bar en kille som såg väldigt mycket ut som William från Skam, haha goals!

Det var den lördagen. På söndagen var vi väldigt sega så vi var mest hemma hos mig och kollade på film. Hann även med ett besök till Mc donalds och en väldigt stor godisbutik. Mys! Så åkte Amanda hem inatt. Tack för ditt besök <3

Likes

Comments

Hej! Igår anlände Amanda till Amsterdam så då gick under kvällen omkring i centrum en stund och åt hamburgare. Dock var hon så trött efter allt resande och inget sovande så vi bestämde oss för att inte gå ut utan spara det till idag. Hon är här på besök hela veckoslutet så idag blir det mycket turistande, ätande och annat skoj. Hörs efter veckoslutet <3

Likes

Comments

På tisdagen var det Valentine's Day. Vi gick med Eva, Hannah och Cecilia till Foodhallen och åt olika saker samt drack några glas vin. Mycket trevligt och mysigt. Tycker nog att valentine's day ska firas på något sätt, oberoende om det är vänner eller kärlekar man firar med! På onsdag och torsdag har jag mest gjort saker som skola och jobb för att vara så fri som möjligt nu på helgen!!

Likes

Comments

1. Drack äntligen klassiskt holländskt mintte samtidigt som jag och Eva studerade. Det snöiga vädret har äntligen vänt och människor satt på uteserveringar och njöt av solen!

2. Besökte Foodhallen som hade massa små restauranger och barer och var så mysigt lagat. Idag dit på vändagsmiddag.

3. Fina kaktusar som jag hittade i en butik!

Likes

Comments

Hej!

På fredagen hade jag inga extra planer så bestämde mig för att gå ut med några som bor på samma våning som jag. Det var roligt att lära känna dem lite bättre eftersom vi tidigare mest setts i hallen hah. Vi förfestade först i vårt kök och gick sedan till en studieklubb som heter Coco's och är en klubb inne i stan för studerande. Det var jätteroligt, trots att det var en ganska snuskig fest, alla stod och grovhånglade omkring i klubben. Men bra musik och mycket människor samt att man blev målad med neonfärg och fick neonspinnar att vifta med. Träffade även där några andra som bor med oss, samt andra bekanta jag sett tidigare!

På lördagen låg jag hela dagen i mitt rum och kollade på How to get away with murder. Fastnade helt i den serien och kunde inte slita mig från den. På kvällen hade vi inplanerat middag med Eva, Hannah och Cecilia så jag åkte iväg till Eva. Vi lagade tacos med vege-fyllning och det blev verkligen supergott. Bönsås istället för köttfärssås. De andra fortsatte sedan ut, men eftersom jag redan festat två gånger den veckan så var jag inte så sugen på fest, så jag åkte hem och fortsatte kolla på how to get away with murder.

På söndagen var jag glad att jag blivit hemma föregående dag eftersom jag hade kalas tidigt på dagen. Min kusins sötaste barn Casper fyllde 1 och det firades med pancakes and champagne party. Bjöds på såå god mat och fick träffa lite av hennes vänner samt deras barn! Mysig söndag <3

Likes

Comments

Hej!

Riktigt skönt att det är fredag igen och helg. Har lite oklara planer ännu men det kommer antagligen att bli något sorts festande idag och middag och chillande imorgon. De senaste dagarna har varit roliga. På onsdagen åkte jag till Eva, där vi åt tapas, talade och drack vin. Det tog mig 1.5 timmar att hitta fram, trots att det borde ha tagit typ en halvtimme. Mitt lokalsinne är alltså inte riktigt ännu på topp, trots google maps som hjälp. Efter det skulle vi gå till en studieklubb där resten av utbyteseleverna var, men det var sjukt lång kö till den och iskallt ute så gick istället till en annan bar på en drink. Rolig kväll men åkte ganska tidigt hem på grund av massor att göra nästa dag.

På torsdagen vaknade jag ganska sent, och skippade två timmar. Valde att hoppa bort från en kurs på grund av att jag omöjligt hinner ha alla tre nu. Får fixa den på något annat sätt. Gick sedan till skolan och så jobbade jag några timmar. På kvällen kollade jag netflix (började på how to get away with murder) och åt snacks i mitt rum, myyys! Nu sitter jag i skolan och väntar på att gå hem snart.

Ska försöka uppdatera lite oftare nu när jag äntligen har fungerande wifi i mitt rum. Ha ett trevligt veckoslut allesamman!!

Likes

Comments

Hej! Tisdag och de två första skoldagarna är förbi och vardagen har börjat här.
När jag åkte hit trodde jag att skolan skulle vara lätt och då det enda man behöver är att komma igenom kurserna och att det därför skulle vara lugnt. Har nu märkt att det inte är riktigt så, har en massa uppgifter och obligatoriska seminarier i alla kurser. Nä, men hoppeligen löser det sig, i värsta fall hoppar jag av en kurs :) Positivt är dock att kurserna är intressanta, så kanske jag lär mig något.
Förutom att gå i skola har jag varit på en springtur. Så skönt att springa här när det är varmare och man inte behöver frysa när man springer. Verkar även ha bra springrundor här nära mig vilket är trevligt.

​Idag har jag glömt bort att fota men jag var nu på kvällen på middag hos min kusin. Fick även låna en cykel av dem så nu har jag en cykel att åka runt med. Första cykelturen var lite regnig och mörk men det var roligt och cykla och lätt att hitta hela vägen hem. Är riktigt taggad på att åka in till centrum och cykla omkring där på soliga dagar. Dessutom bokade jag flyg till Berlin, dit jag åker med min syster i mars <3!!!! 

Likes

Comments

Hej!

På fredagen var det en massa administrativa saker att göra för skolan. Fick också nyckeln till mitt rum så kunde föra mina saker hit och träffa några av de jag bor med. Bor en bit utanför Amsterdam, men det tar ungefär 25 minuter att komma in till stan så ingen större fara. Träffade under dagen Eva, som också är från hanken och så gick vi på lunch med två andra finlandssvenska flickor, Cecilia och Hannah. Kände ingen av dem från förut så det var jätteroligt att lära känna varann.

Vi hängde ganska länge på stan, gjorde lite cykelköp och tog en drink på en uteservering (!). Känslan av att kunna sitta ute var magisk. Efter detta åkte jag rakt tillbaka till stället jag bor på för att vi hade program med alla andra utbyteselever. Programmet var drinks, så man satt mest och talade med alla andra och frågade alla varifrån de är, hur gamla de är, vad de ska studera och så vidare. Träffade dock i andra ändan av baren gänget som bor i samma våning som jag, så jag valde sen att hänga med dem resten av kvällen. Gick med dem till en fest till en annan studievåning här helt bredvid oss. Det var roligt men väldigt mycket människor och till sist var jag så trött efter allt socialiserande hela dagen att jag inte orkade tala med en enda ny person och istället gick hem, haha.

På lördagen var vi första gången i skolan. Skolan är 10 minuter från var jag bor med cykel och typ två hållplatser med metro, så väldigt nära vilket är skönt. Skolan var jättestor och fräsch och allting verkade bra där. De varnade oss främst för cyklandet i staden samt för att drogerna är starkare här än hemma, haha. Vi blev även bjudna på holländsk lunch som var mest bröd och då kunde man igen tala med de andra utbyteseleverna. Under lördag-dagen gick jag till en typ liknande butik som Ikea och köpte allt jag behöver, samt fixade äntligen i mitt rum så att jag har allt jag behöver. Mitt rum är väldigt anspråkslöst, men bättre än jag hade förväntat.

På kvällen ville jag åka in till stan och inte stanna här jag bor så vi for på drinks med Hannah, Cecilia och Eva till stadsdelen De Pijp. Lite som kallio men tusen gånger coolare. Kvällen var så rolig och det blev flera olika barer, dans, cykelköp och godaste nattmaten någonsin.

Idag har jag bara tagit det lugnt och hängt hemma. Har inte typ sett någon av dem som bor med mig så jag antar att alla gör det samma. Så skönt. Imorgon börjar skolan. Här satsar ingen på att få bra vitsord, utan endast på att komma igenom kurserna och jag har hört av de flesta att skolan är väldigt svår. Lite ångest över det, men hoppeligen klarar man det. Hoppas ni alla haft ett underbart veckoslut!!

Likes

Comments

Hej! Har inte riktigt haft tid för att blogga eftersom att jag haft så fullspäckat program hela tiden här i Amsterdam. Nu är det söndag och jag har varit här sedan i onsdags. Hittills har allting gått bra och dagarna har varit superroliga men ganska intensiva!

De två första nätterna sov jag hos min kusin som bor här i Amsterdam. På torsdagen gick jag mest omkring på stan och turistade mig ensam, shoppade lite, åt lunch, fixade några saker och försökte få någon slags koll på var ställen ligger. Mitt på dagen började solen också skina och det blev typ 12 grader, kändes så vårigt och ljuvligt. På kvällen åt jag middag med min kusin och hennes man och chillade med deras snart ettåriga son kasper, så söööt är han. Och så var den första dagen över.

Likes

Comments