​En vecka kvar till jul och idag var det dags att göra julgodis! Testade en ny sort som jag hittade hos Lindas bakskola - såå goda!

Ca 50 st

3 dl vispgrädde
2 dl strösocker

1,5 dl ljus sirap
1 ½ msk kakao

50 g smör
1 dl muskavosocket

Garnering
100 g choklad och flingsalt (kan självklart uteslutas om man inte vill ha salt på)

GÖR SÅ HÄR: Smält smöret! Blanda övriga ingredienser och koka till 125-227 grader, ca 20-30 min! Häll i ischokladformar till 3/4-delar! Låt svalna! Smält chokladen och fyll upp formarna! Strö på flingsalt!.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

I söndags stod pepparkaksbak på schemat. Jag gör alltid detta recept som kommer från min kompis mamma och de är verkligen supergoda!

200 gram smör

  • 1.5 dl sirap
  • 3 dl socker
  • 1.5 dl grädde
  • 1 msk kanel
  • 1 msk ingefära
  • 1 msk bikarbonat
  • 0.5 msk malda nejlikor
  • 12 dl mjöl
  • Smält smöret och rör i socker och sirap. Häll upp i bunke o låt svalna något.
  • 2. Rör i kryddorna och grädden. Blanda bikarbonaten med lite mjöl och rör sedan i. Häll i resten av mjölet men spara 2 dl till utbakning.
  • 3. Låt vila över natten minst men klarar sig i kyl i 10 dagar.
  • 4. Arbeta med degen och ta eventuellt i mer mjöl. Kavla ut degen och tryck ut figurer. Lägg på bakplåtpappersklädd plåt. Grädda i 200 grader i ca 8 min.
  • Likes

    Comments

    Igår blev det lite julbak här hemma! Dumlekakor är ett måste hos hos på julfikat, så även i år!

    200 g smör
    1 dl strösocker
    3 dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver
    1-2 tsk vaniljsocker

    Garnering :
    15 dumlekolor
    15 st noblesse

    15 st muffinsformar

    Gör så här :
    Ställ ugnen på 175 grader.
    Tärna ner smöret och blanda ihop de torra ingredienserna i en skål innan du häller över detta i smöret.Arbeta ihop detta till en deg. Rulla sedan till lagom stora bollar och placera ut i formarna ( jag la formarna i en ”muffinsform” för att kakorna inte skulle flyta iväg )
    Platta till lite på degbollarna , och placera ut en dumle i varje boll. Grädda sedan i 10 – 12 minuter ( tills de är färdiga ) Och så fort de kommer ut från ugnen så lägger du en nobless på varje kaka.

    Likes

    Comments

    Här kommer varmrätten från i lördags som jag tyvärr glömde fota innan vi började äta så jag har ingen bra bild, men det smakade toppen. Receptet har jag tagit från Johanna Toftbys blogg. In och kika där - finns mycket gott där!!

    Baconlindad kycklingfile med rosmarinås och potatistårta.

    4 portioner

    4 kycklingfileér, 1 röd och 1 gul paprika, 1 paket bacon

    Gör så här: Putsa filén och dela den på mitten. Vira bacon runt hela filén, dela på längden och pensla med soja och sweet chili, salta och peppra. Lägg i en smord och ugnssäker form. Skär paprikan i fina småbitar och strö över kycklingen. Stek i ugn ca 20 min på 200 grader.

    Rosmarinsås:

    2 dl creme fraiche

    1 dl grädde

    3,5 dl vatten

    3 msk kalvfond

    3 msk soja

    2 tsk torkad rosmarin

    1 liten pressad vitlök

    1 tsk honung

    2 msk mjöl

    Gör så här: Gör en redning, sedan koka ihop resten av ingredienserna. Jag lät den koka ett tag, sedan fick såsen stå och jag värmde på den precis innan jag skulle servera. Då kommer smakerna fram mer. Den blev himmelskt god.

    Potatistårta:

    ca 800g potatis
    3 ägg
    2 dl creme fraiché
    3 dl västerbottenost
    1 liten purjolök
    Salt och peppar

    Vispa ägg lätt, blanda ihop med crème fraîche och osten. Strimla purjolöken fint, vänd ner i smeten. Sist skalar du potatis en i taget och river på grövsta rivjärn. Blanda ner i smeten.

    Rör ihop allt med salt och peppar. Lägg bakplåtspapper i botten på en löstagbar form. Klipp ur så det passar botten, smöra kanterna.

    Fördela smeten i formen och platta till något. Gratinera tårtan i ugnen på 200 grader 1 timma. Lägg folie över det sista så den inte blir för mörk. Men jag tycker den är godast lite knaprig.

    Man kan förbereda den och sedan värma den innan gästerna kommer.





    Likes

    Comments

    Gårdagskvällen med fina vänner blev riktigt lyckad! Här kommer receptet på förrätten som kommer från Elle mat och vin! Perfekt rätt till nyårsafton!

    6 personer som förrätt

    1 gurka, urkärnad och finhackad

    Olivolja

    2 msk hackad dill

    Salt, svartpeppar

    2 avokado, finhackade

    1 citron, rivet skal o saften

    1 msk hackad gräslök

    2 msk hackad scharlottenlök

    6 körsbärstomater, urkärnade o hackade

    2 msk kapris

    200 grönt lax

    Krasse

    Vänd gurkbitarna i 1 msk olivolja o 1 msk dill. Smaka av med salt o peppar. I en annan skål, vänd runt avokadokubrr med saft från citron o 1 msk hackad gräslök. Smaka av med salt o peppar. Blanda ihop 2 msk olivolja, hackad tomat, kapris o resterande citronsaft, allt rivet citronskal, smaka av med salt o peppar.

    Skeda upp 1/6 av gurkrlran på tallrik i en matring, ca 8 cm hög. Tryck till med skeden. Toppa med 1/6 av avokadoröran. Lägg hackad rökt lax och tomathack längst upp. Lyft försiktigt upp ringen. Gör likadant på de övriga 5 tallrikarna. Toppa med krasse.

    Likes

    Comments

    Har ni provat glöggbubbel? Om inte, gör det! Så gott! Det tillsammans med lite olika snittar fick bli gårdagens start på kvällens bjudning!

    Likes

    Comments

    Med två veckor kvar till advent så passde jag på att baka saffransbullar! Bakade med kesella i degen och jag tycker att de blir både godare och saftigare!

    50 g jäst

    5 dl mjölk 3%

    150 g smör

    250 g kesella

    2 dl strösocker

    1 g saffran (2 kuvert)

    1 tsk salt

    16 dl vetemjöl, eventuellt lite mer

    russin
    1 st ägg + 1 msk mjölk till pensling

    Gör så här
    Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt).
    Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.
    Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.
    Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
    Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.
    Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter.
    Dela degen i cirka 30 bitar. Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter.
    Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper.
    Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ytterligare 45 minuter till dubbel storlek.
    Sätt ugnen på 225 grader.
    Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen.
    Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.
    Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.

    Likes

    Comments

    Inte så bra bild, men god paj som passar till buffébordet! Jag serverade dessa på tillställningen jag hade för två veckor sedan

    10 personer

    15 g smör
    3 dl vetemjöl
    1 st ägg

    Fyllning

    150 g lagrad ost (t.ex cheddar eller gruyére)
    100 g parmesan
    150 g ädelost eller gorgonzola
    2 dl cremé fraiche
    4 st ägg
    2 dl vispgrädde

    Skär smöret i bitar. Mixa smör och mjöl till en smulig massa i matberedare. Tillsätt äggen och mixa snabbt ihop till en deg. (Eller nyp ihop smör och mjöl för hand. Tillsätt äggen och blanda snabbt ihop degen.) Lägg degen i plastfolie och låt vila ca 20 minuter i kylen. Sätt ugnen på 225°C.

    Fyllning:
    Riv den lagrade osten och parmesanen grovt. Smula ädelosten/gorgonzolan.

    Tryck ut degen i en långpanna, ca 30 x 40 cm (för 20 port). Låt pajdegen gå upp lite på kanten. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda 10 minuter mitt i ugnen.

    Vispa ihop crème fraiche och ägg i en bunke. Rör i grädden. Krydda med salt och peppar.

    Fördela all ost i pajskalet. Häll över äggblandningen.
    Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter, tills fyllningen har stannat och fått fin färg. Låt svalna helt. Skär i portionsbitar, ca 5 x 5 cm.

    Får utmärkt att förbereda och lägga i frysen. På festdagen: ta fram pajerna och låt tina i rumsvärme.

    Tomatkompott

    • 500 g körsbärstomater (gärna på kvist)
    • 1 dl färskpressad citronjuice
    • 2 dl socker
    • Dela hälften av tomaterna. Lägg alla tomater i en vid kastrull. Tillsätt citronjuicen. Koka upp och låt sjuda ca 10 minTa från värmen och strö över sockret. Blanda försiktigt. Låt småkoka 5–10 minuter till simmig konsistens. Låt kallna. Häll upp i en väl rengjord glasburk. Ställ i kylen.

    Gör tomatkompotten och servera till ostpajerna (som värms ca 10 min i ugnen på 150 grader).


    Likes

    Comments

    En lättlagad asiatisk tätt från veckans matkasse från ICA bjuder jag på idag!

    1 gul lök

    600 g kycklinglårfilé

    1 tsk olja

    peppar, salt

    2 dl hoisinsås

    1 dl vatten

    1 förp bambuskott (à 227 g)

    1 gurka

    Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
    Skala och skiva löken.
    Skär kycklingen i strimlor och stek dem och löken i oljan i en stekpanna.
    Krydda med peppar. Sänk värmen och häll i hoisinsåsen och vattnet. Låt sjuda ca 4 minuter.
    Låt bambuskotten rinna av och blanda ner dem i pannan.
    Skär gurkan i tärningar.
    Servera kycklingen i såsen med ris och gurka.

    Likes

    Comments

    Detta enkla och goda recept har jag fått av min vän Lotta och är min sons favoriträtt! Passar bra som bjudrätt då det är lätt att göra till många + att det är festligt att servera med de olika tillbehören!!

    Bryn kyckling i mindre bitar, krydda med salt, peppar och vanlig curry (ganska mycket). Häll sedan på grädde, kycklingfond och spad från burkananas. Smaka sen av och krydda ev mer (ev ngti några matskedar mangochutney.). FÄRDIGT!

    Servera med ris och tillbehör som te x ananas, bananer, kokos, solrosfrön (saltade o rostade), cashewnötter och mangochutney.

    Likes

    Comments