Äntligen fredag och langos på menyn ikväll!

Till langosbrödet för 15 små langos :

25 gram jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
1 kokt potatis
Cirka: 7 dl vetemjöl special
1 liter rapsolja till fritering


Tillbehör :
Gräddfilsås ( 1 dl gräddfil + 1 dl creme fraiche + 2 (1) klyftor vitlök och salt)
2 röd lök finhackade
1 stor burk räkor i lag / eller alternativt nyskalade.
1 burk Röd eller svart rom
1-2 dl lagrad ost


Gör så här:
Lös upp jästen i ljummet vatten, och rör ner salt, mosad potatis och mjöl.
Arbeta till en slät deg, som är ganska lös. Låt den jäsa i cirka 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord, det kan gå åt en dl mjöl för att kavla ut degen.
Dela och kavla i cirka ut degen i cirka 15 mindre langos bitar.
Låt dem jäsa igen , på ett mjölat bakplåtspapper i cirka 10 – 15 minuter.
Häll upp oljan i fritösen eller i en tjockbottnad djup kastrull och hetta upp oljan. Prova att fritera lite vittbröd, det sak bli gyllene.
Fritera sedan bröden så att de blir gyllengula och läg dem på ett hushållspapper så att lite av oljan rinner av.

Under tiden, rör ihop såsen och ställ kallt i tio minuter innan servering.

Sedan är det klart att serveras, med sås, räkor, rom , ost och toppa med lite riven ost.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hittade det hör smarriga receptet som jag bakade och tog med och bjöd på jobbet till fikat! Lättbakat äpoelkladdkaka med rivna äpplen som blir godare dagen efter!

10–12 bitar

3 ägg
4 ½ dl strösocker
200 g smör, smält
3 ¾ dl vetemjöl
1 ½ msk vaniljsocker
2–3 äpplen

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ihop ägg och socker och tillsätt det smälta, varma smöret.

2. Tillsätt mjöl och vaniljsocker och rör ihop allt till en slät smet. Skala och riv äpplena och blanda ner det i smeten.

3. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–35 min. Den ska fortfarande vara lite kladdig (men inte lös) i mitten när den är klar. Vattniga äpplen kan ge lite längre gräddningstid. Känn med en provsticka när kakan är klar beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt kakan kallna innan servering.




Likes

Comments

De här enkla laxburgarna gjorde jag i går. De var med i Icas matkasse vecka 40, men då hann jag inte göra dem. Servera med klyftpotatis och creme fraiche blandat med sweet chili. Mums!

600 g laxtärningar
1/2 tsk salt
1 krm peppar
1 dl ströbröd
1 msk olja

Likes

Comments

Av resterna från gårdagens lax blev det denna laxsalladmed bacon och krutonger!

2 personer
6 skivor bacon
2 laxfiléer
2 skivor vitt bröd
1/2 huvud krispsallad
1/4 gurka
8 små röda eller gula tomater
salt och peppar
Dressing:

1 dl riven parmesanost
2 msk majonnäs
2 msk crème fraiche
en skvätt färskpressad citronsaft
salt och peppar
Gör så här:
Stek baconet krispigt i het stekpanna. Behåll baconfettet i stekpannan. Krydda laxfiléerna med salt och peppar. Skär brödskivorna till mindre krutonger och stek laxen ett par minuter per sida och brödet i samma panna som baconet. Skölj alla grönsaker, skär gurkan i skivor och dela tomaterna. Rör ihop dressingen och smaka av med salt och peppar. Blanda grönsakerna med dressingen och toppa med bacon, lax och krutonger.

Likes

Comments

Lite gott till fotbollslandskampen! Testade att göra detta goda tilltugg med rotfruktschips. Det blev en riktig höjdare - såå gott!

2 dl smetana
100 g löjrom
1 rödlök
1 påse rotfruktschips (ca 90 g)
1 dill

Häll ut chipsen på ett uppläggningsfat och spritsa (eller klicka) ut smetana, finhackad rödlök och löjrom. Klipp färsk dill över och servera genast med något gott i glasen till. Mums!s

Likes

Comments

Det hör receptet hittade jag på Jennys Matblogg. Testade receptet i går och det blev goda, mastiga kakor som inte alls är så söta.

Det här behöver du till 12 kakor :
2 dl havregryn
1 1/2 – 2 dl jordnötssmör ( osötad & ekologisk )
1 dl grovhackade jordnötter
1 1/2 dl russin
1 dl hackade valnötter
2 msk kokosflingor
3 msk linfrön
2 äggvitor
2 msk honung
Topping: 150 gram mörk kvalitets choklad
3-4 msk jordnötssmör ( osötad )
Gör så här:
Ställ ugnen på 130 grader.
Rör ihop alla ingredienserna i en skål, platta ut på en bakplåt eller ugnsform, klädd med bakplåtspapper.

Kakan ska bli ungefär 15*20 cm. Ställ in i ugnen och grädda i cirka 35-40 minuter. Ta ut och låt svalna något. Smält chokladen och bred över kakan, värm upp ett jordnötssmör och fördela ut lite jordnötssmör över chokladen. Förvaras i kylskåp.

Likes

Comments

I dag är det kanelbullens dag och det måste naturligtvis firas. Det behöver ju inte vara vanliga kanelbullar - finns så många andra roliga recept med kanelbullesmak nu, som detta recept som jag hittade på Matklubben.se. Snabbare än kanelbullar men med samma goda smak!

Kanelbullemuffins
12 personer
75 g rumsvarmt smör
1 ½ dl strösocker
2 ägg
3 dl gräddfil
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Fyllning & dekor:
½ dl strösocker
1 msk kanel
2 msk smör
Ugn 200 grader

Gör så här: Vispa smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt äggen och fortsätt vispa tills det blir pösigt. Rör ner gräddfil och mjölet blandat med bakpulver och vaniljsocker. Ställ ut formarna i en muffinsplåt. Fördela hälften av smeten i formarna.
Blanda socker och kanel till fyllningen och strö ut ca 2 tsk i varje muffins. Klicka över resten av smeten. Klicka på lite smör på toppen.
Grädda i ugnen 20-25 minuter. Strössla ev över resten av socker-kanelblandningen.

Likes

Comments


Ska ni ha bjudning och vill bjuda på en fräsch, och god dessert som dessutom är lätt att göra - testa denna!

CITRONKRÄM

4 dl yoghurt grekisk

3 msk lemoncurd

NÖTCRISP

1 dl cashewnötter, grovhackade osaltade

0,5 dl mandlar, grovhackade skalade

2 msk socker

1 st granatöpple

1 st citron

Gör så här:

Lägg smöret, nötterna och sockret i en stekpanna, låt det bli karamelliserat. Häll upp på ett bakplåtspapper. Blanda yoghurt och lemon curd, fördela i 4 glas eller små skålar. Halvera granatäpplet och ta ur "kärnorna" och saften. Fördela nötterna på citronkrämen, lägg på granatäppelkärnorna. Avsluta med att riva lite citronskal över.

Likes

Comments

Superenkelt recept som bara kräver 10 minuters arbete. Sedan sköter det sig självt i ugnen. Perfekt bjudmat eller söndagsmiddag!

8-10 personer
Ingredienser:
2 kg kycklingfile
eller kycklinglårfilé
5 dl crème fraiche
0.5 dl soja
1-1.5 tsk sambal oelek
3 dl grädde

Lägg de frysta eller färska/tinade kycklingfiléerna i en ugnsform där alla filéer får plats att ligga bredvid varandra - för att de ska täckas jämnt av såsen.

Häll detta över kycklingfiléerna. Det är viktigt att filéerna täcks så mycket som möjligt av såsen.

Ställ in i mitten av ugnen i 175°C i 1,5 timmar. Om kycklingfiléerna är färska eller tinade så räcker det med 70 minuter. Servera med ris eller potatis.

Likes

Comments

Här kommer ett tips på en bra vardagsrätt son räcker till många och passar bra i matlådan om det blir något över!

Ställ ugnen på 200 grader. Strimla kasslern tunt. Skala och skiva potatisen tunt, finhacka löken, varva sedan potatis, kassler & lök och pressa ner vitlöken.Häll upp grädden i en skål med curry, salt & peppar och häll över gratängen. Ställ in i ugnen i cirka 40 minuter, ta ut och toppa med god riven ost.
Ställ tillbaka igen i 10 – 15 minuter.

Likes

Comments