Ikväll gjorde jag en super god fräsch couscous sallad med kryddad lax sashimi och saffran.👌Leila gjorde ngn liknande för ett tag sen så jag blev så sugen.

Couscous sallad 2 pers:

Couscous 2 dl
Vatten 2 dl
Saffran 1 pkt
Grönsaksbuljong 1/2 st
Olja 1 tsk
Lite salt

Koka upp vattnet med saffran, grönsaksbuljong, salt och olja ställ åt sidan och ha i couscousen rör om och lägg på lock ca 5-10 min.

Sallad:
Färsk spenat 1 näve
Apelsin 1 st
Granatäpple 1 st
Färsk gul lök + blast
Koriander 1 näve

Filea apelsinen och gröp ur kärnorna från granatäpplet fungerar bäst att göra i kallt vatten och sedan sila ur och ta upp kärnorna. Blanda med couscousen.

Lax tex (Salomon lax)
Blanda ihop
Krossade fänkålsfrön 1 msk
Sesamfrön 3 msk
Rökt paprika
Chiliflakes
Salt / svartpeppar

Olja in laxen med olja och häll på kryddblandningen.
Hetta upp het panna och halstra laxen på båda sidor så kryddorna sätter sig.
Skiva upp tunt och lägg på salladen.

Servera salladen med en yougurt sås med svartpeppar, flingsalt lite honung och hackad mynta.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Glad Midsommar alla här kommer ett recept på Västerbotten pajer mini dessa är så enkla och man kan ha dem till vilken buffé som helst. Väldigt gott är det och ha en klick gräddfil och löjrom ovanpå 😉.

Västenbottenpaj mini ca 9 st:

Pajdeg:

Smör 125 g
Vetemjöl 1,5 dl
Vatten 0,5

Blanda samman allt helst i matberedare då går det fort lägg i kyl å vila ca 20 min.
Tryck sedan ut i små folie formar och nagga små hål.
Förgrädda i ugn ca 10 min 225 grader ta ut och låt svalna.

Fyllning:

Västerbottenost 200g
Ägg 2 st
Grädde 2 dl
Salt och peppar
Chilipulver

Blanda alla ingredienser smaksätt med kryddor. Fyll formarna med fyllningen. Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter 200 grader.

Likes

Comments

Istället för att göra jordgubbstårtan i midsommar så gör denna enkla pavlova såå gott👏🏼😊. Antingen kan man göra det lätt för sig å köpa färdig vaniljkräm eller så gör man egen. Jordgubbar kan man byta ut till andra bär el frukt.

Maräng plattor 2 stora el 4 mindre.

Äggvitor 3 st
Strösocker 2 dl
Citronsaft 1/2 tsk

Vispa äggvitor med lite av sockret och citron. Ha i resten och vispa tills smeten går att vända upp och ned på bunken.
Spritsa ut rundlar och grädda mitt i ugn 125 grader ca 50 minuter stäng av ugnen och låt marängen stå 15 min till.

Vaniljkräm ca 3 dl

Mjölk 2,5 dl
Äggulor 3 st
Vaniljstång 1/2 el 1/2 tsk vaniljpulver
Socker 4 msk
Maizena 2 msk
Smör 1 msk

Blanda mjölk, socker, maizena och vaniljstången i en kastrull.
Vispa i äggulorna.
Förbered ett vattenbad vid sidan om.
Sjud vaniljkrämen tills den tjocknar ta av från värmen. Den ska inte koka.
Tillsätt smöret och låt kastrullen kallna i vattenbadet. Sätt gärna på locket.

Montera sedan marängerna och vaniljkräm och gubbarna samt vispad grädde.



Likes

Comments

Hej !
Idag lagade jag yakiniku på mitt vis åhh det är så gott fick entrecote över i helgen så då blev det såklart yakiniku idag 😉. Jag vill också passa på att tipsa er om att gå in på min bästa väns blogg där hon skriver levnadsvanor och hälsa hennes inlägg är välskrivna och aktuella i dagsläget hennes blogg heter skapanyavanor.se

Yakiniku 4 pers:

Entrecote 400g
Purjolök 1 st
Vitlök 4st klyftor rivna el pressade
Färsk ingefära 4 cm riven
Japansk soja 1 dl
Japansk risvinäger knappt 1 dl
Sesamolja 1 msk
Socker 1 msk
Chiliflakes
Svartpeppar

Gör så här:
1. Skiva entrecote tunt
2. Blanda alla ingredienser utom purjolök med entrecote och låt stå några timmar i kyl (gärna över natten)
3. Bryn entrecote i panna i olika omgångar så den inte blir kokt.
4. Bryn purjolöken och lägg tillsammans med entrecote.
5. Värm upp och häll över marinaden som blivit över samt.
6. Rosta sesamfrön i het panna och strö över köttet. Servera gärna med ris och en god kålsallad.
Mums 😘

Likes

Comments

Hej alla tänkte ta upp bloggen igen och komma med lite nya goda recept på mat och bak. Jag har även blivit väldigt inspirerad av min fina vän som driver en blogg om hälsa och sunda matvanor för både vuxna och barn jag kommer länka hennes blogg vid senare tillfälle när hon fått ordning på sitt nya domän. I dag tänkte jag visa en riktigt god och enkel thaisoppa med fisk som jag gjorde till lunch😊

Thaisoppa med fisk eller skaldjur 2 pers:

Vatten 5 dl
Grönsaksbuljong Thai 1 st el Tom yam paste 1 msk
Röd currypasta 2 tsk
Fisksås 2 tsk el efter smak

Koka upp vattnet med buljongen ha i currypastan och fisksås.

Vit fast fisk tex pangasius 2 st filéer eller 500g skaldjur.
Röd chili 1st (jag hade piri piri för extra hetta)
Salladslök 1 st
Champinjoner 6 st
Sockerärtor 6 st
Färsk koriander

Dela fisken och skiva champinjoner, lök, chili och sockerärtor.
Lägg i kastrullen med buljongen och låt småputtra ca 7 min.
Häll upp i skål och ha i färsk koriander. 😉
Soppan är stark men vill man ha mildare så tar man bort chilin och har vanlig grönsaksbuljong.
Lycka till ❤️

Likes

Comments

Idag gjorde jag en supergod äppelpaj här uppe i Dalarna :). Dessutom är den både gluten och laktosfri.

Äppelpaj för ca 5 pers:

Äpplen 3 stora el 4 normalstora
Havregryn (glutenfri) 1 1/2 dl
Smör 100g
Müsli (glutenfri) 1 dl
Mandelmjöl 1 1/2 dl
Socker 1 dl
Flytande honung
Ingefära (malen) 1 tsk

Skala o skiva äpplena i klyftor lägg i kastrull tillsammans med vatten och lite socker och ingefära. Låt småkoka bara ngn minut el två. Häll av vattnet och ställ åt sidan.

Skiva upp smöret o lägg i bunke. Ha i muslin, havregryn, socker och mandelmjölet o blanda runt. Häll äpplena i en form och smula på degen. Ringla lite flytande honung och sätt i ugnen 220 grader ca 15 minuter.
Jag serverade med vispad laktosfri grädde 😋.

Likes

Comments

Gjorde rödvinbärsmarmelad smaksatt med kardemumma den blev jätte god till ost och kex. Jag gjorde dubbel sats och det räckte till 2 burkar och en halv jätte stor burk.

Recept:

Röda vinbär 1 1/2 liter
Vatten 1/2 dl
Syltsocker 1/2 kg med pektin
Kardemumma 1/2 msk

Rensa vinbären och häll i kastrull tillsammans med vatten, kardemumma och hälften av sockret. Låt koka ca 5 min. Ha i resten av sockret och koka ytterligare några minuter. Ta av från plattan och vänta 10 minuter. Häll upp i burkar och låt svalna för att sedan sättas i kylen.

Likes

Comments

Hej alla det va ett tag sen ;) men nu e jag tillbaka 😉 idag gjorde jag en god lasagne men den va både laktos och glutenfri 😍.

Lasagne ca 6 port.

Lasagneplattor (glutenfria)
Köttfärs 500 g
Tacosås i liten burk (jag hade hot)
Gul lök 1 st
Vitlöksklyftor 3 st
Matgrädde laktosfri ca 1/2 dl
Hackad chili
Chiliflakes
Svartpeppar
Salt
Ingefära
Spiskummin
Chilisås 2 msk
Bryn färsen och löken ha i tacosås och kryddor. Ha sist i grädde och vitlöken.

Bechamelsås:

Mjölk 1 l laktosfri
Maizenamjöl ca 4-5 msk rör ut med vatten
Lite riven ost
Riven muskotnöt
Salt
Riven ost jag hade nåde cheddar och gratängost.

Koka upp grädden ha i maizenaredningen och kryddor ha i lite riven ost låt puttra några minuter.

Ha i sås i form och ha på lasagneplattor varva sedan köttfärs och plattor o sås avsluta med plattor och sås med riven ost.

Ha i ugn 225 grader ca 45 minuter. Serverade med en god sallad.

Likes

Comments

Mmmm det här blev riktigt gott 😉. Gjorde en köttfärssås med thai style. Hade ägg nudlar till.

Köttfärssås al'a thai 4 pers:

Blandfärs 500g el nötfärs
Röd curry pasta 3 tsk
Gul lök 1 st
Chili röd 1 st
Vitlöksklyftor 3 st rivna
Lime 1/2 st
Kokos mjölk 1 burk
Salt o peppar
Spiskummin o ingefära
Chiliflakes
Fishsås thai 1 msk
Persilja färsk 2 msk hackad
Mango chutney 1/2 dl
Jordnötter

Bryn färsen, ha i lök o chili låt puttra ha i de andra ingredienserna avsluta med fishsås , persilja o jordnötter. Servera med nudlar el ris. 👌


Likes

Comments

Hej alla idag åt vi fondue åhh va gott det blev så här gjorde jag.

Fondue solrosolja

Kött rostas filé
Bacon
Chorizo korv skivad
Färsk broccoli
Halloumi ost

Till det serverade vi bulgur och tsatsiki .

Tsatsiki :
Gräddfil el matyougurt 3 dl
Vitlöksklyftor 4 st rivna/krossade
Salt o peppar
Chiliflakes
Gurka 1/2 st riven

Super enkelt o gott. Låt oljan bli varm o värm de olika ingredienserna 😘


Likes

Comments