Ainsi, Politique

Visste ni att du bryter mot den franska lagen om du bär slöja i skolan? Det är alltså förbjudet att utöva sin religion i kommunala skolor. Jag visste redan det här sen innan, men när jag frågar "varför?" får jag faktiska argument varför att inte uttrycka sig religiöst är ett steg för demokratin och varje människas lika rätt. 7 veckor in och självklart inte tillräckligt bra franska för att argumentera emot. Nickade, log trött och jag att jag förstod vad de menade.

För jag förstod ju hur de tänkte: om ingen uttrycker sig religiöst i vårt gemensamma utrymme kan ingen bli diskriminerad för det. Alla ställs lika. Men samtidigt går det helt tvärtemot vad franskhet står för: frihet, yttrandefrihet, Je suis Charlie osv.
Men Frankrike är inte Sverige. Frankrike har också så kallad religionsfrihet, la liberté de religion, men det fokuserar mer på den sekulära staten, alltså begränsa religion i vårt gemensamma rum för då får varje individ utrymme att utrycka sig själv för sig själv utan att påverka någon annan. Låter helt knäppt för mig, men det är ungefär så det är. Jag försökte dela med mig av mina perspektiv också, särskilt när jag fick reda på att religion inte ens var ett ämne i skolan på grund av samma principer. För religion är inte endast det man som individ eller grupp utövar, utan det innehåller också så himla mycket kunskap, kunskap om historia, människor, kultur, traditioner och mer, något jag tycker är en verklig förlust för Frankrike som stat att inte förse sitt folk med.

Nu är min tirad färdig. Det här är en kritik, men jag är samtidigt väl medveten om att det här är något man som utbytesstudent måste acceptera. Tycker ärligt att den här inblicken (or whatever you want to call it) har gjort mig gott eftersom det har gett mig en helt ny blick över Sveriges friheter och rättigheter. (Lite sen till tacksägelsedagen men) är ärligt tacksam över att va en del av det svenska samhället, och nu får ta del av det franska samhället.


Och för att avsluta, lite ur Sveriges grundlag:

Det allmänna ska motverka diskriminering av människor på grund av kön, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, språklig eller religiös tillhörighet, funktionshinder, sexuell läggning, ålder eller andra omständigheter som gäller den enskilde som person.


För varje människas rätt till att vara sin egen individ. För som en viss Gahim en gång sa: "Din yttrandefrihet slutar där mina mänskliga rättigheter börjar."

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Ainsi, för dig som är blivande utbytesstudent

9 månader återstår av de 10 jag tänkt spendera här och det har hänt så himla mycket på så kort tid. Det allra viktigaste bland de många grejerna måste vara min språkutveckling. Jag har hört (läst) av andra utbytesstudenter att för de flesta hade det tagit 3-4 månader innan de kunde hänga med i andra människors samtal. Hur det är efter den första månaden fick jag dock inget exempel av. Så jag får väl vara mitt eget exempel.


För det första måste jag säga att det är helt olika beroende på vem eller vilka det är en pratar med. Allra lättast är det självklart med min värdsyster som tagit på sig rollen som guide/tolk i allt. Hon är liksom "bäst anpassad" för att få mig att förstå och ge mig utrymme att själv utrycka mig, så när jag pratar med henne är det som att ha en normal konversation oftast.


De allra svårare åldersgrupperna att förstå - baserat på mina upplevelser - är 4-åringar och 70-plussare. Fattar bara helt enkelt inte när barn pratar... but that's just me. Sen när det gäller äldre människor så tror jag inte riktigt att de flesta förstår poängen med att anpassa sitt tal. Vuxna är lite samma sak, att de är vana vid sättet de pratar och alltid pratat på. Men sen gäller inte det här på lärare (eller iaf de som inte läspar...) eftersom de vet hur man ska tala för att göra sig hörd tydligt och klart. De har pedagogiken. Jag tror också att det är anledningen till att det går så bra med min värdmamma, som jobbar som speciallärare. Typ precis vad jag behöver.

"Ungdomar", säger jag i en medelålderskrisröst, bittert. Nja, kanske inte riktigt så, men kan relatera alldeles för mycket till vuxna/äldre som klagar på ungdomars beteenden. Äntligen får jag höra hur typiska ungdomar låter i andra åldergruppers öron För ja, vi har ett visst sound, men det är ju inte riktigt så att man går runt och tänker på det i vardagen. Lite kul att få se på det utifrån, få lite perspektiv. För när man sitter vid lunch/middagsbordet i skolmatsalen och försöker hänga med i folks samtal är det verkligen en utmaning, och det är heller inte alltid så att en orkar försöka förstå. Lite jobbigt också att man inte förstår alla anekdoter, puns och draman som ryktas om på skolan/internatet. Sen är det ju också att jag försöker fråga vad som menas med saker och ting, men det funkar inte riktigt om man ska avbryta varannan mening av samtalet.

Men detta gäller när jag är i större grupper människor. När man är färre än 4 är det rätt lugnt, oftast försöker jag bara öva mig på att lyssna. Jag kan inte förvänta mig av mig själv att kunna saker från grunden. Något en jämt måste påminna en själv om. Att inte sätta för höga krav i början.

Hur mycket jag förstår av samtalet beror också helt på vad det pratas om. Tänker inte ge några exempel, men de flesta har ju läst ett främmande språk och vet vilka ämnen man blir introducerade till - ju närmre skolfranskan desto lättare att hänga med och prata. Saker som man blir frågad ofta börjar också komma naturligt. Kommer på mig själv med att jämföra mitt flyt - som språklärare/läroplanen älskar att kalla det - nu med förra terminen i klassrummet. Inte nåt man tänker på, eftersom det går så långsamt så man inte märker, men det är en roligare sak att påminna mig själv om.

Men all in all, min/ens franska har så många avgörande faktorer, man kan inte sätta in språkkunskaper på en skala 1-10. Obviously. Bref!


Men nu det ytliga: hur låter jag? Nu tänker ni säkert att jag redan har svarat på den frågan, men det finns en annan sida på det hela. När "skolfranska" går över till "invandrarfranska" och helt plötsligt har jag en brytning som alla kan urskilja förutom jag själv. För jag bryter ju, obviously. Men det var ju ingen jag tänkte på innan människor började kommentera det. Inte på ett dåligt sätt, snarare motsatsen så är människor här mycket positiva (i alla fall de jag har haft turen att träffa!) när det gäller min språkutveckling och mitt uttal. Cirka varje gång någon får reda på att jag är en utbytesstudent går konversationen till såhär:

🇫🇷"Vart kommer du ifrån?"

☺️"Sverige."

🇫🇷"Oj!" *förvånad över hur utseende, namn, och ursprung inte alls hänger ihop*, eller "Vart ligger det?"

☺️"Norrut, bredvid Norge... Och Danmark... Nej, inte nära Nederländerna... Ja, det är kallt där.

🇫🇷"Vilka språk pratar du?"

☺️"Suédois, Anglais, Bengali..." *blandade reaktioner* "... Et maintenant un peu français!"

Sen frågas det oftast på om Sverige, hur länge jag är här, och om jag kan säga någonting på svenska, men lika ofta engelska. 

En gång frågade några personer jag just mött i skolan om jag kunde prata lite engelska, typ presentera mig. Så jag babblade på lite om mig själv på engelska och blev mött med stora ögon. En av personerna utbrister "Du låter som på film!" och förklarar sig genom att säga att jag har den amerikanska accenten "som på TV". Skrattade så högt när hen sa det. Lite flattered måste jag säga. Fick även ge en liten demonstration av svenska där jag bland annat fick räkna till 10... Blir påmind om att jag går i samma årskurs som 00:or, alltså elever ett år yngre än mig, när jag räknat upp till 6. Svenska språkets stolthet. Men sånt får man tåla när man väljer att representera ett helt land, språk och kultur. Nu är det i alla fall mitt val (till skillnad från i Sverige när man utan förvarning blir Mlle Google för intresserade av det exotiska...).
Men hur låter svenska? Mélanie, min värdsyster, och jag hade lite av den konversationen i lördags. Hon sa att av t.ex. engelska och spanska får man ju höra mycket av i populärkultur, det blir liksom standardiserat (kan hålla med om engelskan, spanskan är jag inte lika säker på). Medan svenska hade hon aldrig hört innan jag kom hit. Det är liksom inte likt nånting hon har stött på förut, 100% gibbrish för henne. Det är även de här små samtalen som ger en mycket perspektiv. Nyckelord för denna resa: perspektiv.


Orelaterat innehåll:

​FRANK OCEAN ​har nyligen släppt sitt efterlängtade album ​Blonde ​(som bland annat kan hittas på Spotify!) som jag inte kan få nog av. Fällde flera tårar när jag fick reda på att han skulle släppa/först såg att han hade släppt/fick se videon till ​Nikes för första gången. Det är det vackraste jag har upplevt. Jag är 100% seriös. Någon som vill ta R'n'B till en ny nivå: ge upp din själ till your local glitter boy. De rien en avance.

Likes

Comments

Ainsi

Har snart varit interne i 5 veckor och jag känner att det här med att bo på internat verkligen är nåt för mig. Och nej mamma och pappa, oroa er inte: hos er kommer alltid va bäst. Men innan jag kom hit var jag så sjukt nervös över att bo på internat, att dela rum, att inte komma hem till mitt eget rum, sova i min egen säng. Måste erkänna att allt kändes... inte obekvämt, men bara motsatsen till bekvämt. När man är hemma tänker man inte på det, men man kan sitt mönster utan till, man vet hur man ska röra sig i rummen, ens vanor sätter sig i muskelminnet. När man kommer till en ny plats som man ska börja kalla sin egen är inte allt det där så självklart. Men nu, nu har jag verkligen kommit till rätta känns det som. Internatet är mer än bara människorna man bor med. Det är kökspersonalen, duschbåsen, det administrativa planet, det är korridorerna och trapporna - det är allt som rör ens vardag helt enkelt. Och måste erkänna att det inte varit enkelt med allt det administrativa. Ligger så sjukt mycket pappersarbete bakom hela det här, det är inget man tänker på när man bestämmer sig för att flytta till Frankrike för ett år. Det är nu som typ 99% av allt det är fixat, och det är verkligen a weight off my shoulders! Något som har varit bra med internatet då? Det mesta har ju egentligen varit bra, men nånting jag tycker är extra mysigt är att man faktiskt är på skolan från gryning till skymning. Och lite till.

The beauty of att vara på skolan från dawn till dusk. Bild tagen 3 våningar ovanför provsalen.

béton et moi. shout out till bästa Vox (Svartbäcksgatan 28, Uppsala - gör reklam då jag själv inte kan palla mig dit)

📯

Nåt en märkte väldigt snabbt när en kom hit var att litterary ALLT är dubbat till franska här, alla amerikanska kriminaldraman och dokusåpor, tout. Detta är anledningen till två saker:

1. Att fransmän(niskor) har svårare att lära sig engelska. Jag tror att bästa sättet - om inte enda sätter - att lära sig ett språk ordentligt, är att utsätta sig för det. Det betyder inte att en måste flytta hemifrån för ett år och leva the baguette life (eller valfritt annat life), utan det kan vara en familjemedlem eller annan nära som pratar språket, eller något så enkelt som att sätta på teven och och/eller se en film på språket. Och för det att funka är det enda kravet INGET DUBBAT. Så enkelt - yet impossible.

2. Jag drömde en tid tillbaka att jag var på bio, och alla skådisarna i filmen var skådisarna från Game o Thrones. När jag vaknade insåg jag att filmen hade varit dubbad till franska. Tur att den var textad på engelska!

📻

Förra veckan när jag och värdsystern blev hämtade från skolan hände en udda grej. Vi satt i bilen, radion var på och det spelades nån topplista. Radioprataren presenterade nästa låt och en autogenererad röst säger "numéro quatre" tätt följt av en annan, svensk autogenererad röst som säger "nummer fyra" innan låten börjar. Tänk er att man blir liite förvånad. Insåg först senare att det måste ha varit en del av låten som nån fransk stackare missad att klippa bort - låten var en remix av Zara Larssons This one's for you, högst troligt en svensk remix. 😂

🎭

Förra veckan frågade min internatgranne om jag kunde hjälpa henne med engelskan (måste säga att jag älskar när vi interner hjälper varann med läxorna, så mys) och det visade sig att det hon frågade efter var om jag kunde tänka mig att spela rollen som Dracula i hennes grupps teaterstycke. Oroa er inte, inget kroppsligt skådespeleri krävdes, utan de behövde spela in någons röst för en replik/brev, och självklart tackade jag ja! Lite kul att försöka göra sin röst så mörk som möjligt för att låta lite ond osv. Hörde i alla fall att det hade gått bra för dem!

📢

Slutligen gjorde vi nåt högst annorlunda från Sverige i skolan i onsdags. Som jag hoppas ni förstått är min skolan vääldigt stor, men två av huvudbyggnaderna (totalt finns det typ 17 st) skulle utrymmas som övning inför ett eventuellt terrorattentat. Ni läste rätt: terrorattackövning. Efter det som redan skett i Frankrike den senaste tiden på grund av Frankrikes inblandning i världens krig så har den franska staten bestämt sig för, with good reason, att franska lycées ska förbereda sig inför situationer som denna. Känns helt absurt att tänka på tanken bakom det hela när man "snabbt med inte springande i tystnad" går ner för trapporna ut till samlingsplatsen. Annars var det typ exakt som ett brandlarm.


🌚 À bientôt! 🌝

Likes

Comments

Ainsi

Eller så heter i alla fall kanelbullar på franska enligt Norstedts lilla franska. Jag kallar dem pâtisseries de cannelle, ni kan förstå att det är enklare.
Oavsett vad man kallar dem eller inte kallar dem så är det det extraordinära bakverkets nationella dag idag! Så till dess ära bakade jag med hjälp av min värdsyster en plåt bullar i helgen, som vi har ätit ganska konstant de senaste dygnen och är troligtvis slut när ni läser det här. Synd. Alla som smakade verkade även gilla les pâtisseries suédoises. Tur det, det gäller att lämna bra intryck hos folk. Här är lite bilder på kreationerna!

Likes

Comments

Ainsi, för dig som är blivande utbytesstudent

[Saknar min femma så otroligt mycket för den är mindre fucked up än den här är. Ursäkta mitt språk men vaknar en lördagsmorgon till att min mobil har raderat allt jag skrivit hittills i utkast. *svär internally så att ni slipper läsa.* Förbered er på ett långt inlägg!!!]

Så! Mitt schema! Vet att det här inte är intressant för många av er, men jag tänker att det här är det perfekta inlägget för blivande franska utbytesstudenter. Min enda referens är mig själv: kan bara säga att detta är något som jag skulle finna intressant för nån månad sen. So here we go!:

Lundi
9h00-12h00
13h30-16h30

Mardi
8h30-11h30
15h00-18h00

Mercredi
8h00-12h00
Em.: Ledigt!

Jeudi
8h30-12h00
13h00-14:30

Vendredi
8h00-13h00
13h30-18h00


Som ni ser är fredagarna en gymnasieelevs värsta mardröm. Men det är okej, några lektioner är väldigt chill. Sen kan det ju också vara intressant att veta vad jag gör den här tiden:

📐Mathématiques, 3-5h i veckan. Går natur i tvåan här (première S), och mattekursen liknar väldigt mycket Sveriges matte 2c och 3c. Sen finns det ju skillnader också, som att de inte använder PQ-formeln. Fråga mig inte hur jag överlever utan.
🔋Physique-Chimie, 3-4h. Japp, det är ett och samma ämne här, har både kemilabbat och pratat ljus och linser. Definitivt mycket lättare än fysiken i Sverige, garanterar er det.
🔬SVT - Sciences de la Vie et Terre, 3-4h. Hade inte biologi 1 förra året i Sverige, så har seriöst ingen koll alls på vad vi gör. Svårt ja, men betyg och så spelar ju ändå ingen roll, så allt e chill.
📜Français, 4h. Nu äntligen har jag kommit överens med min lärare om vad jag ska få göra. Innan bad hon mig göra samma uppgifter som resten av klassen (som för övrigt har sitt sista år i franska = svåraste nivån) och göra "så gott jag kan". Haha, nice joke. Nej men nu sitter jag och jobbar på lektionerna med lättare, anpassade uppgifter, vilket är jätteskönt och samtidigt lär jag mig saker med rätt nivå av utmaning.
🇫🇷FLE - Français Langue Étrangère, 6h. Aka franska som andraspråk. Både bäst och mindre bra. Har två olika lärare i två olika salar vid de olika tillfällena. Den ena är även min vanliga franskalärare och bäst, så pedagogisk, så allt. Den andra läraren är väl sådär, och salen vi är i är också meh, lite sunkig. Så det beror helt på vilken lektion man är på. Sen är det en jättetrevlig grupp på ca 10 personer, alla med sina egna språk och erfarenheter.
🇬🇧Anglais, 2,5h (Men endast 1,5h för mig då det krockar med en FLE-lektion 😔). Jag visste redan innan jag kom hit att nivån på engelska(undervisningen) är nul - sämst, lägst, noll - men det är så mycket second hand embarrassment när en lyssnar på en del av ens klasskamrater prata engelska. Och ja, jag är väl medveten om att de troligtvis tycker detsamma om när jag pratar franska. Vi får helt enkelt lära oss av varandra.
🇩🇪Allemand, 3h. Har inte tänkt på det förrän nu men hur konstig är det inte att vi har mer "moderna språk" än engelska???? Anyhow så var tyskan oplanerad för mig då jag aldrig läst tyska förut. När vi först fick våra scheman stod tyskan med där, och när jag frågade mentorn om det så sa hon att två språk är obligatoriska. Kunde inte riktigt säga emot henne då min franska inte var (+ är fortfarande inte) i toppskick för att argumentera. Men jag gick på de första lektionerna och det visade sig att även om jag inte alls var på samma nivå se de flesta andra så var läraren helt fantastisk. Sen 1-2 veckor senare sa mentorn till mig att jag inte behöver gå på tyskalektionerna, men för mig så var det försent och jag tänkte väl "Det är smaklöst att begränsa sig" och fortsatte gå på lektionerna.
🗿Histoire-Géographie, 2,5h. Enda läraren (förutom franskaläraren) som hjälper till vid sidan om lektionen så att jag ska hänga med och förstå. Ännu en fantastisk lärare + superintressanta grejer vi pratar om enligt mig.
🏁EPS - Éducation Physique et Sportive, 2h. Från kl.16-18 på fredagar för att vara exakt. Jag valde Athlétisme, Musculation, och Acrosport (stavningen är oklar 😂) - en för varje termin. Hade heller ingen aning om vad de tre sporterna innebar, så nu går mina fredagseftermiddagar ut på att springa runt i cirklar. Athlétisme innebär alltså inte friidrott, som jag trodde, utan endast löpning.
💻TPE - Travaux Personnalisés Encadrés, 2h. Basically ett gymnasiearbete men i tvåan istället för i trean. Väldigt tråkigt, går ut på att göra research på valt ämne på skoldatorerna och arbeta i grupp. Eftersom mitt betyg på detta inte spelar nån roll så har de andra två i gruppen fått välja ämne, tillvägagångssätt etc., men hittills är allt bara väldigt oklart. Vårt valda ämne är "sport", mer specifikt har det inte blivit.
🚸EMC - Enseignement Moral et Civique, 0,5h. Än har vi inte haft detta ämne, utan den halvtimmen i veckan tas upp av geografin. Men detta är någon sorts samhällskunskap med fokus på medborgarens rätt i samhället om jag förstått det rätt.

Det blev långt som lovat 😅 Men jag hoppas att ni har fått en bättre bild av vad jag håller på med under dagarna. Kommer skriva mer senare om själva skillnaderna mellan svensk och fransk skola. Men det väntar jag med till nån annan gång. Finns så mycket att säga om livet här, men ofta är det svårt att veta hur en ska förklara allt. För att verkligen förmedla känslan och upplevelserna.

À plus!

Likes

Comments

L'amorce

Evigt tacksam till mig själv att jag hade vett nog i söndags kväll att packa ner halstabletterna, för igår skulle va ett helvete utan dem. Yes, är 100% förkyld och kan inte stanna kvar i sängen, be mamma ringa och sjukanmäla mig, och ta sovmorgon till elva. Inget sånt för mig, utav upp med solen och iväg till lektionerna. Idag känns i alla fall bättre än igår, orkade göra matteläxan och överleva 2,5 timmes franska, och som cherry on top 3 timmars matte tom kl. 18. Ha. Ha. Kul :))) Eftersom internatelever varken kan åka hem eller stanna på rummet om de inte orkar med lektionerna så finns den perfekta lösningen sjukstuga! Fick lite médicaments och vilade upp mig där under gårdagen, tog även slut på mobilbatteriet efter att ha lyssnat på massa musik 😅

Vill i alla fall säga att mår otroligt mycket bättre nu, om än snorig 😪 Fick även tillbaka mitt livs sämsta matteprovresultat i eftermiddags: 11,5 av 20. Man kan ungefär jämföra denna betygskala med Sveriges meritpoäng... Så jag landar väl på ett stark E. Bra där. Men sen är det också viktigt att påminna en själv om att det egentligen inte alls dåligt gjort av mig. För dels att betygen här inte spelar nån roll överhuvudtaget. Dels för att jag inte ska jämföra mig med de franska ungdomarna. Så viktigt att komma ihåg det, lätt att glömma när man nästan jämt är sämst. Nej men det är lätt att komma in i en negativ tankebana när alla ens betyg är barely godkända. Däremot har jag hjälpt mina internatvänner med både engelskan och fysiken!

Fysik. Ni som går/gått natur i Sverige ni vet. Jag älskar fysik, men jag måste säga att det är riktigt helvete ibland. Den där känslan där man verkligen inte fattar, och man vill fatta med det enda man får är huvudvärk. Ni kan tänka er mina förväntningar inför fysik på franska. Var redo med svensk fysikbok och allt. Men det vi gjort hittills är diskuterat linser och typ färglära. Alltså sjukt enkla saker i jämförelse med det jag har erfarenhet av i Sverige. Vilken lättnad!

För att avsluta dagen blev jag förövrigt kallad la petite suédoise när en av internatpersonalen refererade till mig till sin arbetskamrat. Alltså "den lilla svensken", bestämd form. Tyckte det var lite kul, är väl lokalt känd nu då.

Bonne nuit! 🌝💖

Likes

Comments

för dig som är blivande utbytesstudent, L'amorce

Quo/ti/di/enne
<< Qui se fait chaque jour : Il fait sa promenade quotidienne avec son chien : Qui relève de la vie de tous les jours et n'a donc rien d'exceptionnel. >>
(Dictionnaire de français Larousse)
Aka allt det vardagliga.

Så hur är min vardag? hoppas jag någon därute undrar. Ska berätta lite om de allra tråkigaste detaljerna i mitt liv atm men även sånt lite udda och exotiskt eller vad ni nu vill kalla det.

Just nu räknar jag ner dagarna till det att I'll get my baby back- alltså tills min egna mobiltelefon låses upp och jag kan stoppa in mitt franska simkort. Just nu hanterar jag mammas kära gamla iPhone 4 😭. Men snart kan tårarna sluta rinna, i slutet av denna månad någon gång.

När jag skulle somna igår (torsdag är igår när jag skriver detta) satte jag i hörlurarna, satte på the smiths, blundade och rullade över till höger- och det kändes som att jag låg i min egen säng hemma i Uppsala. Det kändes som att om jag öppnade ögonen skulle jag se Veronica Maggio titta ner på mig och skymta bokhyllans skugga i ögonvrån. Är det ett tecken på hemlängtan eller hemkänsla????

Varje morgon vaknar jag ca tio i sju för att göra mig i ordning och palla mig till la cantine för att äta frukost innan skolan börjar mellan klockan 8 och 9. När jag har lite sovmorgon betyder inte det att jag får sova längre, utan olyckligtvis så stänger internatet 7:30. Inte kul alls, men ingen tid att klaga. När skolklockan ringer 7:55 blir man tillfälligt döv om man inte redan är det, och man skyndar sig till rätt byggnad och sal. Där hälsas det med kindpussar och "ça va? - ça va." på klasskompisarna som står i korridoren och väntar på lärarens klartecken att få stiga in.

Trots att det inte låter så just här så är det väldigt strikt med att lyssna på och respektera läraren, att inte glömma att nia hen och böja meningarna till "vous"-form. Det är tufft det där.

Tänkte skriva lite om mitt schema också, men det blir nog lite för långt så det får helt enkelt vänta till senare inlägg. Som ni ser är det mesta jag gör de mest normala sakerna man kan göra. Förutom att ens skolliv och ens egna liv är quite inseparable då en bor tre trappor upp från geografin så är mycket mycket likadant. Men det är bara i jämförelse med mina förväntningar. Jag har ingen aning om vad ni har för bild (ärligt talat så vet jag inte ens vilka ni är förutom några enstaka 😅) av mitt liv, men jag kan lova er att det är some kind of vie quotidienne.

Likes

Comments

för dig som är blivande utbytesstudent, L'amorce

Det jag inte tänkte på innan jag kom hit till Frankrike var att allting är så himla vardagligt. Sure, allt är helt upp-och-ner och nytt och så, men samtidigt finner man nya rutiner. När jag planerade, eller oftare målade upp scenarion i mitt huvud tänkte jag på allt som skulle vara nytt: bo hos en ny (värd)familj, dela rum med två människor jag aldrig träffat förut, bo på skolan. The list goes on. Men majoriteten av alla saker man gör och upplever är saker man alltid gjort: vakna på måndagmorgonen, gör läxorna, planera klädsel inför morgondagen, alla småsaker som gör ens dag till en vanlig dag.

Men sen finns även lektionerna. Dels att jag oftast inte fattar nånting, eller att jag fattar allt och har tråkigt (engelskan). Dels att fransmän(niskor) inte får lära sig att tänka fritt överhuvudtaget?? Nästan varje lektion går ut på att man får ett papper med figurer eller text, man går igenom figurerna/texterna tillsammans och sedan skriver man ner ord för ord var läraren säger... Ibland får man helt enkelt bara skriva av långa texter som ges. Inga följdfrågor. Inget ifrågasättande. Ingen diskussion. Ingenting.

Jag funderar mycket på hur dessa människor kommer överleva verkligheten.

Men sen så vet jag heller inte hur andra ser på svensk undervisning. Kanske folk tycker att vi är en bunt ouppfostrade ungar som avbryter och inte respekterar läraren. Trots allt så kan inte ett skolsystem va bättre än ett annat, utan det handlar om perspektiv. Och jag är här dels för att få perspektiv, snart ser jag kanske fördelarna med detta fyrkantiga lärosystem!

(Sciences de la vie et de la terre - eller SVT - är förövrigt motsvarigheten till Sveriges biologi, plus minus några områden. Det är också det ämnet som jag upplever som mest fyrkantigt och platt, där alla bara kopierar utan några vidare frågor. Dessutom heter läraren M. Cretin, vilket bokstavligt talat kan översättas till "idiot". The more you know.)

Ovan:  Bâtiment 13

Likes

Comments

för dig som är blivande utbytesstudent, L'amorce

Jag lovade att jag skulle skriva om kulturkrockar här på bloggen, men något jag märker mer och mer nu är att franska ungdomar är i princip exakt likadana som svenska ungdomar. De är mycket få saker som skiljer oss åt faktiskt. De shoppar på samma ställen som oss (ursäkta att jag kommer skriva mycket "vi" och "de"), eller de franska motsvarigheterna till t.ex Åhléns. Det är samma skämt, samma virala videos. Samma normer och grupperingar. De är faktiskt mer lika än olika. Och det känns konstigt för att jag förväntade mig raka motsatsen. Eller jag vet inte riktigt vad jag förväntade mig.

Sen är det också saker som jag helt glömt bort innan jag kom hit. Typ att de franska folket faktist äter otroligt mycket baguette och ost. Eller allt bröd är i alla fall format som baguetter. Och ost överallt. Skjuts till skolan? Det luktar ost i bilen(????). Varje måltid i skolan? Sju olika sorters ostar att välja mellan. Inget fancy eller så, men ALLTID ost.

Kindpussarna får vi heller inte glömma. Grejen är att de kindpussas inte mest med deras närmaste människor, utan man kindpussas mest med människor man just mött. Första dagen i skolan var så oklar just för att jag tänkte presentera mig för min värdsysters vänner, men det är kindpussarna som är deras primära sätt att hälsa, typ det enda sättet.
Men missförstå mig inte. Ja, allt är mycket nytt och annorlunda för mig, men jag har förstått att det är egentligen såna mindre saker som man vänjer sig vid.

Det är så mycket som händer runt mig just nu, så det är svårt att skilja relevanta saker att skriva om på bloggen från mindre relevanta. Ni kan gärna kommentera (om möjligt, jag har faktiskt ingen aning om hur kommentarsfältet funkar här, om man kan skriva utan att ha en användare :))) ) vad ni vill veta mer om. Jag lovar, det finns plenty to talk about! Men för tillfället avslutar jag det här.

God natt! 🌝

Likes

Comments

L'amorce

Här är lite bilder från lördagen!
De första föreställer det medeltida slottet Guedelon under renovering. (På den ena bilden ser ni mig, min värdsyster, hennes farmor och hennes brors flickvän.) Det var ca 30 grader ute, och vi var ute hela dagen. Ni kan förstå att man blir trött. Och på det blev vi guidade av en kvinna som pratade assnabb franska. Det gick väl sådär för mig. Fick i alla fall klappa två söta åsnor, Florian och Tintin! Glömde att ta bild på dem dock, ledsen för det! 💔

På vägen hem stannade vi vid flickvännens föräldrars hus. Där fick jag träffa alla möjliga sorters djur (det var underbart): får och getter, två hästar och två åsnor (japp mycket åsnor här), flera fluffiga ankungar, två valpar och världens mest precious kattunge (som ni ser nedan).

Utöver djur i bebisformat och medeltiden så hittade jag många gemensamma intressen med Mélanie och hennes storebror, Jeremy. Det visade sig att de gillar samma filmer och böcker, så fick igång lite samtal som flöt på. 😅

Likes

Comments