Header

Här har ni ett underbart recept på en söt och kryddig kaka till fikat. Jag älskar saffran och har ännu inte tröttnat på det trots alla lussebullar i julas, det är så gott och passar till så mycket! I den här kakan får också blodapelsin, mandarin och kryddnejlikor tillföra massor med smak och herregud vad det doftar gott i köket när kakan gräddas. Mandelmjölet ger kakan en härlig textur samtidigt som det bidrar med en nötig smak. Är du allergisk mot nötter kan du ersätta det med mer vetemjöl eller någon annan mjölsort. Jag hoppas ni gillar den! 

Ingredienser:

200g smör, rumsvarmt
2 dl råströsocker
1/2 pkt saffran
1/4 tsk mald kryddnejlika
Finrivet skal av 1 blodapelsin
Skal och saft av en mandarin
4 ägg, rumsvarma
2 dl vetemjöl
2 1/2 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver

Kanderade mandarin och blodapelsinskivor:
1 blodapelsin
2 mandariner
3 dl råströsocker
3 dl vatten

Metod:

Sätt ugnen på 175°C eller 160°C varmluft. Smörj kanterna på en form (ca 22 cm) och fäst bakplåtspapper i botten, ställ åt sidan. Vispa smör och råströsocker fluffigt med en elvisp i ca 4 minuter. Blanda i saffran, kryddnejlikor, blodapesinskal, mandarinskal och mandarinsaft. Tillsätt äggen ett i taget under vispning tills du får en jämn smet. Blanda vetemjöl, mandelmjöl och bakpulver i en separat bunke och vänd ner i äggsmeten, rör försiktigt tills allt är blandat. Häll smeten i formen och grädda i ca 40-45 minuter, testa gärna med en sticka så att kakan är genomgräddad.

Skär frukterna i tunna skivor (skal på) och lägg i en kastrull med vatten. Koka upp och häll av i ett durkslag efter 1 minut. Koka upp vatten och råströsocker och lägg tillbaka fruktskivorna i kastrullen, låt sjuda försiktigt i ca 20 minuter. Ta upp skivorna och låt torka på ett bakplåtspapper.

När kakan är sval, garnera med de kanderade blodapelsin och mandarinskivorna. Ringla över lite honung och servera med lättvispad grädde, eller som den är!

Varför bakar jag med rumsvarmt ingredienser? Risken för att smeten ska skära sig är mindre och du får en luftigare kaka.

----------------------------------------

Recipe in English:

Citrus cake with saffron and almond

This is a beautiful cake packed with wintery flavours! It's buttery and hearty with saffron, blood orange, mandarin and cloves. Not only does it taste amazing but also fills your kitchen with the most wonderful scents while baking in the oven. Can you think of a reason why you should´t make it? Nope, I didn't think so!

Ingredients:

200g butter, at room temperature
200 ml cane sugar
A pinch (0.25 g) saffron
1/4 tsp ground cloves
Zest of 1 blood orange
Zest and juice of one mandarin
4 eggs, at room temperature
200 ml plain flour
250 ml almond flour
1 tsp baking powder

Candied mandarin and blood orange slices:

1 blood orange
2 mandarines
300 ml water
300 ml cane sugar

Method:

Preheat the oven to 175°C or 160°C fan bake. Grease a round 22 cm baking tin and cover the bottom with baking paper, set aside. Cream butter and sugar with an electric mixer for 4-5 minutes. Add saffron, cloves, blood orange zest, mandarin juice and zest and stir to combine. Add the eggs on at a time while whisking, continue to whisk until the batter is smooth. In a separate bowl, stir together the two flours and baking powder and fold into the egg mixture. Pour the batter in the baking tin and bake for about 40-45 minutes. Let cool.

Make the candied mandarin and blood orange slices by slicing thin slices (with the peel on) and put them in a saucepan with water. Bring to a boil and drain the slices after 1 minute. Put new water and cane sugar in a saucepan, bring to a broil and add the slices back in again. Let simmer slowly for about 20 minutes. Carefully remove the slices and lay them out on some baking paper to dry.

When the cake has cooled down decorate with the candied slices. Serve the cake at room temperature with some whipped cream and a drizzle of honey, or eat it just as it is!


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Vem älskar inte en god kladdkaka? Det har varit en personlig favorit ända sedan min mamma gav mig boken "Kladdkakor" när jag var runt 10 år gammal, då bakades det jämnt och ständigt med mina två bästa kompisar. Vi var väldigt kreativa och bestämde oss en gång för att hitta på våra egna recept som vi sedan skulle baka. Fantasin var det inga problem med, men däremot var vi inte så noga med mått och proportioner. Det slutade med att mitt recept på en kaka "exploderade" i ugnen och min kompis föräldrar fick kämpa kvällen ut med att få den ren igen. Ooops!

Den här kladdkakan är dock säker att baka, jag lovar ;) Det ända farliga är att den är så förbaskat god! Jag älskar kombinationen av choklad, kola och salt men jag har aldrig testat det i kladdkaka förrän nu. Resultaten blev lika gott som jag trodde, och jag valde även att ha i limeskal för att bryta av mot allt det söta och lyfta smakerna. Ni MÅSTE testa!

Ingredienser:

200g smör
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
2 dl vetemjöl
5 msk kakao
1/2 tsk vaniljsocker
rivet skal från 2 lime
1 burk (450g) dulce de leche (jag använde Pampas Deli)
1 tsk flingsalt

Metod:
Sätt ugnen på 175°C. Smöra en form (20 cm) med löstagbara kanter och bröa den med kakao eller ströbröd. Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan. Vispa hastigt ihop ägg och strösocker i en bunke. Blanda vetemjöl, kakao och vaniljsocker i en annan bunke och rör ner det i ägg och socker blandningen. Tillsätt rivet limeskal och blanda väl till en klumpfri smet. Häll hälften av smeten i formen och toppa med en jämt lager av dulce de leche. Strö över flingsalt och häll på resten av kladdkakesmeten, se till att täcka kolan ordentligt. Grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter, mitten ska fortfarande "svaja" litegrann när du rör på formen. Låt svalna och ställ in i kylskåpet i 2-3 timmar för att den ska sätta sig. Pudra florsocker eller kakao över kakan och dekorera med tunna limeskivor.

Smakar bäst kylskåpskall serverad med lite grädde!

------------------------------

Recipe in English

Ingredients:

200g butter
250 ml (1 cup) caster sugar
3 eggs
200ml plain flour
5 tbsp unsweetened cacao powder
1/2 tsp vanilla sugar
zest from 2 limes
1 can /450g) dulce de leech (I used Pampas Deli)
1 tsp sea salt

Method:

Preheat the oven to 175°C. Grease a 20 cm round cake pan with butter and dust with cocoa powder. Melt the butter and set aside. Whisk together egg and sugar in a bowl. Mix flour, cacao powder and vanilla sugar in another bowl and add to the egg and sugar mixture. Stir well until smooth and fold in the lime zest. Pour half of the batter into the pan and top with an even layer of dulce de leche. Sprinkle with sea salt. Top with the remaining batter, making sure to conceal every bit of dulce de leche. Bake in the oven for 25-30 minutes, the centre should still wobble a little when touching the pan. Let cool and leave in the fridge for 2-3 hours until set. Dust with cacao powder or icing sugar and decorate with thin slices of lime. The cake taste best refrigerated served with some whipped cream.

Likes

Comments

Hej där!

Dags för ett lite nyttigare recept kanske, jag tycker om att baka både "traditionella" bakverk men också experimentera med glutenfria mjölsorter, nötter och andra nyttigheter. Kroppen mår ju inte så bra av att äta kakor och bullar varje dag liksom... tyvärr! Något jag älskar att göra och ha hemma i kylen eller frysen är raw food bollar/bliss balls eller vad man nu vill kalla dom. Här har vi massor med nyttiga fetter, proteiner och långsamma kolhydrater. Så enkla att göra och går att variera i all oändlighet. Idag har jag hållt mig klassisk i smakerna, men tips på andra smakkombinationer är kokos/aprikos, citron/macadamianöt eller jordnötssmör/kanel.

Med dom här bollarna är det verkligen inte nödvändigt att följa receptet till punkt och pricka, har du t.ex inte chiafrön så använd några andra frön eller utelämna det, up to you! Jag har rullat mina bollar i sesamfrön och bipollen. Bipollen är supernyttigt och består av nektar och hanfröer från de växter som honungsbiet har besökt. Det innehåller massor av mineraler och man får faktiskt fler vitaminer via bipollenet än vad man får i sig från frukt och grönsaker, sjukt va! Bipollen kan du även ha i sallader, smoothies, på gröten eller i chiapuddingen.

Hope you like!

18 bollar

Ingredienser:

2 1/2 dl cashewnötter
1 dl pumpafrön
2 msk chiafrön
12 mjuka dadlar, urkärnade
3 msk kokosolja
3 msk kaffe, kallt
2-3 msk lönnsirap eller honung
3 msk kakao
1/2 tsk vaniljpulver
1 nypa flingsalt

Sesamfrön och bipollen att rulla bollarna i

Metod:

Mixa cashewnötter, pumpafrön och chiafrön i en matberedare till ett grovt mjöl. Tillsätt dadlar, kokosolja, kaffe, lönnsirap, kakao, vaniljpulver, och flingsalt och mixa tills allt har gått ihop, addera eventuellt mer sötma/kaffe/kakao till önskad konsistens och smak. Forma små bollar och rulla i sesamfrön och bipollen. Förvara i en burk i kylen i upp till en vecka, eller i frysen där dem håller i flera månader.

Likes

Comments

Hej då O´boy säger jag bara, efter att ni har smakat på den här varma chokladen med nutella så vill ni inte dricka något annat! Det är inte alls meckigt att göra egen varm choklad. Det går förstås att avancera, men med mjölk, kakao (eller choklad), socker och lite vanilj så är du i hamn. Sedan kan du smaksätta den hur du vill, kanske en gnutta chili eller kardemumma, apelsin, eller någon god likör.

Denna gången fick det bli nutella. Lyckan blev total när jag hittade marshmallows i skafferiet, och jag blev genast sugen på att testa att "toasta" dem som jag har sett många på Instagram göra. Min gasolbrännare tycktes vara slut på gas, så ugnen fick duga. När jag väl stod där och höll på kom jag att tänka på S´mores, ni vet den där Amerikanska kreationen av grahamskex, grillade marshmallows och smält choklad.
Väldigt kreativ kände jag mig när jag stod med nutella och "limmade" på små kexsmulor längs koppens kant. Det enda som jag saknade var lite vispgrädde att toppa hela härligheten med, men det får bli nästa gång.

Tänk er att komma in efter en lång promenad och värma sig med den här godingen! Mer comfort food än såhär blir det knappast.

Till 2 koppar behöver du:

7 dl mjölk
2 msk kakao
2 msk nutella
2 msk strösocker

8 marshmallows
Några digestivekex (eller andra kex)

Metod:

Börja med att krossa digestivekex i en påse till fina smulor. Häll ut smulorna på en tallrik. "Måla" kanterna på kopparna med Nutella och doppa dem sedan i digestivesmulet så att det fastnar.

Grillade marshmallows:

Sätt ugnen på 250°C i grillfunktion. Placera ut marshmallowsen med lite mellanrum på en plåt eller i en ugnssäker form. Sätt in i ugnen tills de blir gyllene - OBS, det sker väldigt snabbt så se till att hålla koll på dem. När de har fått en fin färg, vänd på dem och upprepa med andra sidan. För över marshmallowsen till en tallrik och börja på den varma chokladen.

Varm choklad:

Värm mjölk och kakao i en kastrull under lätt vispning. När mjölken är varm och rykande tillsätter du nutella och socker, vispa tills allt är blandat. Häll up chokladen i de dekorerade kopparna och toppa med marshmallow.

Njut!

-------------------------------------------------

In English //

S'motes Hot Chocolate with Nutella

Makes 2 cups:

700 ml milk
2 tbsp unsweetened cacao powder
2 tbsp nutella
2 tbsp caster sugar

8 marshmallows
A few graham crackers

Start by crushing up graham crackers in a plastic bag to fine crumbs, and transfer onto a plate. To get the graham cracker rim, "paint" the edges of the cups with nutella and press the cup with the edge down into the crumbs so they stick.

Toasted Marshmallows

Preheat oven to 250°C grill. Place the marshmallows onto a baking tray, allowing some space inbetween each marshmallow. Toast in the oven until golden, it does´t take long so keep a close eye on them. Once the top side is golden, flip the marshmallows and toast on the other side. When both sides are toasted, transfer the marshmallows onto a plate while you get started on the hot chocolate.

Hot Chocolate

Put milk and cacao powder in a saucepan and heat over medium heat, whisking occasionally. When the mixture is hot, add nutella and sugar and whisk until smooth. Pour the hot chocolate into the decorated cups and top with toasted marshmallows.

Enjoy!

Likes

Comments

Jag menar inte att börja detta inlägget ur ett negativt perspektiv, men seriöst, vad är det med vädret i Helsingborg idag? Snö i ena sekunden och regn i den andra. Och blåsigt som attan. Att jag för 3 veckor sedan låg och solade i 30 graders värme känns inte riktigt verkligt, det är sjukt vilka kontraster man stöter på när man reser.

Men jag ska peka ut någonting positivt med detta gråa väder- jag fick nämligen lust att baka scones till frukost imorse. Min första tanke var att baka päronscones, men när jag stod i köket med handen tröttsamt trevande i fruktskålen så märkte jag att där fanns såklart inga päron kvar. Och en titt ut genom fönstret sa mig att det knappast skulle bli en promenad till affären. Ett ensamt äpple i fruktskålen fick det alltså bli, och tur är det för gott blev det!

Jag älskar bröd med lite grövre mjölsorter som ger en annorlunda smak och karaktär, och dinkel är suveränt i scones och frallor. För att förhöja smakerna hade jag även i lite kardemumma som också gjorde att det doftade underbart i köket. Det här receptet ger saftiga, söta scones som avnjuts bäst med lite ost och marmelad. Hoppas ni gillar!

Ingredienser:

50g smör, tärnat
1 3/4 dl vetemjöl
2 dl dinkelmjöl
1 stor nypa salt
2 tsk bakpulver
2 msk strösocker
1/4 tsk kardemumma
1 stort eller 2 små äpplen, rivet
Eventuellt lite mjölk

Metod:

Värm ugnen till 200°C. Blanda smör, vetemjöl, dinkelmjöl, salt och bakpulver i en bunke och arbeta med fingertopparna till en finsmulig deg. Tillsätt socker, kardemumma och rivet äpple och arbeta samman till en mjuk, lite kladdig deg. Är degen för torr har du i lite mjölk. Mjöla bordet lite lätt och platta ut degen till en längd, ca 2 cm tjock, och skär i trekantiga bitar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 12-15 minuter, tills gyllene. Låt svalna på galler.


Ät dina scones dagen dem bakas eller dagen därpå, annars håller de sig bäst i frysen lagom till helgfrukosten.


Likes

Comments


Ja hörni, chocolate chip cookies, hur många recept finns det inte på det? Oändligt många, och jag har testat ett antal stycken på jakt efter de perfekta kakorna. Och ÄNTLIGEN är jakten över! Det här receptet som jag har tweakat litegrann från Donna Hay, är ett super recept. Resultatet blir sådär lagom sega, spröda kakor med massor av choklad. Tricket är att använda både muscovadosocker som ger ett härligt, segt center, och strösocker för spröda, krispiga kanter. De smakar lite som Subway kakorna, om ni har testat dom? Mums mums!

Ingredienser:

200 g smör, kallt och tärnat
2 1/2 dl ljust muscovadosocker
1 1/2 dl strösocker
2 msk mjölk, rumsvarmt
1 ägg, rumsvarmt
5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1/4 tsk bakpulver
1/4 tsk bikarbonat
150 g mjölk choklad, grovhackad
150 g mörk choklad, grovhackad

Metod:

Börja med att sätta på ugnen på 175°C. Klä två bakplåtar med bakplåtspapper och ställ åt sidan. Vispa samman smör, muscovadosocker och strösocker med en elvisp i några minuter tills det blir poröst och krämigt. Blanda i mjölk och ägg till en jämn smet. I en separat bunke blandar du mjöl, vaniljsocker, bakpulver och bikarbonat. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och blanda tills det precis går ihop. Rör ner den hackade chokladen. Forma 22 bollar och placera ut dem på plåten, de kommer att sprida ut sig under gräddning så se till att lämna 2-3 cm mellanrum mellan dem. Grädda i ca 12-15 minuter eller till kanterna och undersidan är gyllenbruna. Låt kakorna svalna några minuter på plåten innan du överför dem till ett galler för att svalna helt.

Ät åtminstone en kaka medan den är varm, sisådär 10-15 minuter efter gräddning. Då är de som bäst!

Happy baking! /Ellen


Likes

Comments