Soppor

Denna soppa är sonens absoluta favoriträtt. Han kan äta massvis av det och ofta utan att spilla. Vem kan klandra honom, en köttfärssoppa med massa smak, vad kan gå fel?
Mitt recept i ca angivelser.
500 gr köttfärs
1 gul lök
3 små vitlöksklyftor
4 potatisar
3 små morötter
1 röd paprika
Stek lök och köttfärs, hacka potatis,morötter, paprika och lägg i.
Häll sedan i
1 liter vatten
1 burk passerad eller krossad tomat
2 kalvbuljong tärningar
2 msk tomatpuré
salt, peppar, chilipeppar och timjan.
Låt koka ihop på låg värme i ca 20-30 min. Slå på en skvätt grädde och rör runt. Servera med gott bröd till.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Helg, Köttfärs

Min favoriträtt utan tvivel måste vara Tacos. Jag kan få riktiga cravings på tacos. Men bara på min egen taco med min vitlökssås, helt galet god. Igår hade vi en del gäster hos oss och då passar tacos utmärkt, alla kan äta lite av vad känner för.
Jag gjorde min egna guacamole
2 avokado
en röd lök
en tomat
2 vitlöksklyftor
paprika,chili,spiskummin,salt och peppar.
mixa ihop allt and done!

Sen vitlökssåsen som tar över hela tacosen så perfekt.
5 dl Cream fraiche
5 små vitlöksklyftor eller 4 stora
salt och peppar
chilikrydda
rör om låt dra och mmmmmm mums!

I min tacos har jag sallad, tomat, gurka, riven ost, köttfärs, mycket vitlökssås, lite salsa och banan. Äter det helst med hårda skal, tar jag ett mjukt tortilla så krossar jag nacochips i också.

Hur äter ni era tacos?

Likes

Comments

Soppor

Idag fick maten gärna gå snabbt, en sån dag utan insperation och lite tid.
Denna soppan smakar ljuvligt och är sådär krämigt god.
Börja med att skala ca 4-5 morötter och en liten gul lök.
Fräs i en gryta och strö över 3 msk mjöl.
Häll över 1 liter vatten
Och 1/2 dl hummerfond
Låt koka upp i ca 10 min.
Lägg sen i 400 gr kräftost
2 dl Cream fraiche och 1-2 msk tomatpuré.
salt och peppar och cayenpeppar efter smak.
Låt småputtra i 10-15 min.
Häll över dill och en burk kräftstjärtar och servera med bröd av valfri sort.
Sätt fint fint denna regniga tisdag.

Gillat man inte kräftor går detta likabra att göra med räkost och räkor!

Likes

Comments

Helg, kött, Pasta , Sås

Farsdag, söndag och helg, då får man lyxa till det från vardagen. Denna rätt har jag fått från min pappa som är expert på detta. Växt upp med denna rätt som en av mina favoriter och vi kallar det piccata. Det är fylld snitzel med färsk pasta och smarrig tomatsås.

Sås:
1 röd lök
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 burk med hela skalade tomater
1 burk krossas tomat
basilika, timjan, chili, salt och peppar.
1 halv grönsaksbuljong tärning

Börja med att hacka löken och vitlöken, stek på i en gryta. Häll sedan i tomaten, kryddorna och låt koka ihop sig. Dela tomatbitarna i. När de kokat ihop sig på svag värme i ca 30 min så slå på lite grädde och låt puttra på väldigt svag värme i ca 1 timme.

Snitzel:
Banka ut snitzelköttet i den storlek du själv önskar.
Lägg ut parmaskinka och ost på köttet. Jag valde en gräddost, de är mild smak men passar utmärkt. Sen viker du ihop köttet på mitten, så skinka och ost är i. Pannerar med mjöl, ägg och ströbröd.
Man kan även bara panera med att doppa de i mjöl. Krydda med salt och peppar.
Stek på köttet så det får färg
Blir snabbt klart så var försiktig så de inte blir för torrt men ändå genomstekt.

Servera med pasta och sallad, smaklig spis!

Likes

Comments

Bakning, Fisk

Lax i ugn går fort och är så gott. Vissa vardagar har man mindre tid över till matlagning och då är detta perfekt, ändå som tar tid är potatisen.
Laxen:
Lägg laxfileer i en ungsform, krydda med salt & peppar, örtkryddor som dragon och timjan.
In i ugnen på 175 grader i ca 10-15 min.

Romsås:
Finhacka en röd lök
Lägg lite citron eller lime saft på löken
En burk Cream fraiche
1/2 dl majonnäs
1 burk röd rom
dill efter smak
salt o peppar
Blanda om och njut!

Kladdkakans dag, vilket fantastiskt påhitt och självklart måste man göra en. Jag är sämst på kladdkakor, de blir oftast för torra eller för lösa. Skyller gärna på ugnen!
Idag gjorde jag en kladdis som blev väldigt kladdig men så god, för det är så gott.
150 gr smör som du smälter 
3 dl socker
3 ägg
Blanda poröst.
Blanda sen med en slev ner smöret.
Blanda ihop de torra ingredienserna
1 3/4 dl mjöl
1 1/4 dl kakao
1/2 msk vaniljsocker
2 kryddmått salt
Sikta ner i äggblandningen och rör om. Hade lite blockchoklad hemma som jag hacka och slängde ner.
Häll över smeten i en form/ Jag hade bakplåtspapper i.
In i ugnen på 175 grader i 17-20 min.

Men de bästa med att baka är att slicka skålen och smeten bar smarrigt värre!

Likes

Comments

Helg, kött, Sås

De flesta har väl vuxit upp med stek på söndagar. Mat som föder en hel familj plus lite till och relativt billigt. Jag älskar min mammas stek, lyckas aldrig så bra som henne. Bäste steken enligt mig är älgstek men inte så lätt att få tag i här i Skåne. Igår (söndag) jobbade jag och var istället ledig idag, så fick bli söndagstek på en måndag. Stek tar en stund att tilllaga så de är bra om man har nån timma hemma innan middagen.

Jag hade en skinkstek denna gången. Jag börjar med att ta fram köttet så det blir rumstemperat. Sen krydda jag köttet med salt, peppar, grillkrydda, chili och massa viltkrydda.

Sen steker jag köttet i en gjutjärnsgryta, så köttet får färg runt om. Sänker värmen till lite mindre än hälften. Häller på vatten så 2/3 delar av köttet är täckt. Lägger i morötter och vitlök, Sen får de stå och småputtra så i ca 45 min. Då vänder jag köttet och låter de puttra 45 min till. Detta är beroende på hur stor köttbit man har. Man kan sätta en temp i köttet och när de är 68-70 grader tar jag upp köttet, slår in de i folie så får de gotta sig där och bli färdigt.

Sen gör man såsen på Vattnet köttet puttrat i. Jag silar vätskan när jag häller över de i en ny kastrull, låter koka upp och reder med maizena. I med en skvätt grädde, en halv kalvbuljong tärning och ca 1 msk lingonsylt. Låt puttra.
Koka potatis och broccoli till. Såsen är lätt hjälten i denna rätt, mitt barn åt såsen med sked och skippa resten.

Likes

Comments

Kyckling

Till fredagsmiddag idag blev det klassikern flygande Jacob men utan jordnötter då jag är allergisk och utan banan då det inte är gott helt enkelt. Är väl helt fel att kalla detta flygande Jacob då så får säga flygande Jacob inspirerad kycklingrätt.
Mitt recept.
4 kycklingfiléer
1 röd lök
salt och peppar
Hacka löken och stek, skär kycklingen i mindre bitar i och stek. Krydda och lägg i en ugnsfast form.
sås:
3 dl grädde
2 dl chilisås
2 tsk curry
1/2 tsk chilipulver
1 tsk timjan
salt och peppar
Häll såsen över kycklingen sen in i ugnen på 175 grader i 15 minuter.
Sen steker jag baconbitar som jag häller över  kycklingen när den är färdig.

Till detta serverade jag jasminris som jag blandat i orange paprika i. Även tomat och gurka till.

Eftersom det är fredag så tyckte jag vi kunde njuta av min favoritdryck Cava. Jag dricker sällan och nästan aldrig till mat men Cava ja det passar till allt!

Likes

Comments

Köttfärs, Pasta , Vardagsmat

På matsedeln idag stod det tacogratäng men sonen i huset har varit sjuk och vägrat äta i några dagar nu. Tacogratäng hade antagligen blivit en diss, så fick slänga ihop en köttfärsås istället för det vet jag att han älskar.
En klassiker helt enkelt som jag tror alla någongång älskat och alla har lagat. Köttfärsås kan göras på hundra sätt och man kan smaksätta den med allt möjligt. Jag gillar vitlök så min smakar vitlök.
En gul lök, hacka och stek.
500 gr köttfärs
1 burk passerad tomat
1 tärning kalvbuljong
3 små morötter, delad i små bitar.
Grädde ca 1 dl
3 vitlöksklyftor, pressade.
En burk svamp
kryddar med : salt, peppar, paprika, chili, basilika, timjan och lite sambal oelek och lite ketchup.
För färg lägger jag i lite colorid.

serverades med vanlig Spagetti och grönsallad med ceasardressing. Sonen åt en stor portion, första på en hel vecka...SCORE! Sambon åt för två så ja, En klassiker går alltid hem!

Likes

Comments

Vardagsmat, Fisk

Denna rätt är enkel och lite fusk för jag köper färdig sås. Ibland får man göra det för det är enkelt och framförallt gott.
Börjar med att göra potatismos.
Kokar den mängd potatis man vill ha, jag hade ca 11 potatisar.
När den är färdig så mosar man potatisen tillsammans med en stor klick smör, skvätt grädde, salt och peppar.
Lägger ut i en ungsform.

Sen lägger jag i torskfilé i mitten, salt peppar och dragon på fisken. Över fisken häller jag Abbas räk och dill sås och kryddar med extra dill.
In i ugnen på 175 grader i ca 30 min. Tar ut och lägger på räkor, höjer till 225 grader på ugnen och in med gratängen ca 5-10 min.
serveras med gröna ärtor.
Enkelt och gott!

Likes

Comments

Vardagsmat, korv, Pasta

Denna rätt är ett ihopkok jag gjorde för flera år sen men blev så gott så det kommer på matbordet emellanåt. Men nu finns det ett barn med i bilden så får göra den lite mildare än vad jag brukar fast han älskar smakrik mat.

Jag börjar med att hacka en lök, två vitlöksklyftor, en röd paprika och en gul paprika samt 2 tomater.
Sen hackar jag upp 3 korvar, brukar använda en kryddstark korv som chorizo men nu fick de bli vanlig bratwurst. Steker på lök och sen korv, i med paprikan och sen en burk svamp. Vill egentligen använda färsk svamp men hade ingen hemma.

Sen lägger jag i 1/2 burk Cream fraiche paprika-chili och en 1/2 burk vanlig Cream fraiche. En skvätt grädde och lite tomatpuré alt. ketchup.
Kryddar med basilika, salt o peppar.
När det kokat ihop lägger jag på några nävar färsk spenat och färsk tomat.
Jag kokar upp färsk pasta bredvid som jag sedan lägger i korvröran och blanda ihop. Mm mm smarrigt värre.

Likes

Comments