korv, Vardagsmat

Lika klassisk rätt som köttfärsås och alla gör antagligen olika.
Mitt recept

1 falukorv ca 550 gr
1 röd lök
1 burk passerad tomat
2 msk tomatpuré
1 dl grädde
1 msk senap
krydda: salt peppar, basilika, oregano, persilja.

Servera med ris!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

I julas bodde vi hos min lillasyster med familj. På julaftonmorgon myste vi länge i pyjamas och åt pannkaksfrukost. Syster bjöd på härligt goda amerikanska pannkakor, med sirap, sylt och grädde.
Detta är ett recept jag tar med mig och kommer lätt ha på brunchen här hemma. Toppade med färska bär blir det nog perfekt.

Amerikanska pannkakor 3 port:
2 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 msk socker
1 krm salt
2 1/2 dl mjölk
2 msk smör
1 ägg

Blanda de torra ingredienserna först, blanda sen i mjölken, sist ägget och vispa till en slät smet.
Häll i ca 1/2 dl smet i en varm stekpanna. Stek ca 1 min och vänd sen och stek 1 min till.

Alltså det är smarrigt värre, testa!

Likes

Comments

Pasta , Sås

Var ett tag sedan jag uppdaterade här. Det här passerat en julafton och ett nytt år. Jag och min lilla familj reste norrut över jul, fick fira med släkt och en massa snö. Stod endast vid spisen en dag och då blev det köttförsås.
Efter nyår har dagarna rullat på, min sambo har faktiskt lagat mycket av maten, vilket är ett skönt avbrott emellanåt och uppskattas enormt.

Idag blev det i alla fall lövbiffstrimlor med ädelostsås, svamp och pasta.

Ädelostsås:
En halv purjolök
ett paket grädd ädel
2 dl Cream fraiche
1 dl mjölk
1 msk tomatpuré
en burk hela champinjoner
ett paket färsk persilja
krydda: timjan, basilika, salt & peppar, paprika och chili.

Hacka purjolöken smått och stek på i smör, lägg i Cream fraiche, mjölk och ädelosten. Låt smälta ihop. Lägg i tomatpuré och kryddor och låt puttra.

Strimla lövbiff och stek lätt, salt o peppar på. Lägg i såsen, Lägg o champinjoner och låt puttra några minuter. Toppa med färsk persilja.

Servera med pasta av valfri sort, jag själv gillar tagliatelle.

smaklig spis!

Tänkte börja skriva ner kommande veckomenyer och när jag samlat på mig mer inlägg så kan jag länka.

Måndag: Rester från söndagsmiddag
Tisdag: Lax, potatis, ärtor och romsås
Onsdsg: Köttbullar och stuvade Makaroner
Torsdag: Tomatsoppa och pannkakor
Fredag: Gratinerad kyckling i ajvar med ris och gröna bönor.

Något speciellt ni önskar jag ska blogga om så skriv, skriv, skriv.

God fortsättning till er alla!

Likes

Comments

Sås

När du vill unna dig något extra en kväll när suget sätter in, gör en enkel men så god chokladsås.
Här hemma fortsätter sjukan, sonen har fått halsfluss och då kräver det glass. Har man glass så lyxar jag till det med denna chokladsås.

Koka upp
2 dl grädde
0,5 dl socker
2 msk sirap
1 dl kakao
flingsalt

NJUT

Likes

Comments

Burgare, korv

Jag har delvis växt upp i Trelleborg och delvis i Boden som ligger i Norrbotten. Det finns saker som skiljer sig mellan landskapen och inte bara dialekten. I Norrbotten äta det något som kallas parisare. Så gott men säljs inte någonstans här i Skåne. Stor KATASTROF. Tur är att jag emellanåt åker till Norrbotten eller att ens släktingar fixar lite parisare så jag kan frysa in. Vad är då en parisare? Jo det är som en stor falukorvskiva som du steker/grillar och äter som en hamburgare. Så en hamburgare fast med korv.
Nu ska vi snart åka upp till norr och fira jul, så idag passa jag på att äta upp de sista parisarna från frysen så jag kan fylla på med nya sen.

Till parisarkorven så gjorde jag en gurkmajonäs på ca 4 msk bostongurka, 2 msk majonnäs och krydda med paprika och chili efter smak.
Ja även på färsk tomat, färsk gurka, senap & ketchup, picklad rödlök och rostad lök. Detta lägger jag i ett gott hamburgerbröd, allt toppades med ett stekt ägg och sen locket till hamburgarbrödet.
Så smarrigt gott!

Likes

Comments

Burgare

Att testa göra olika burgare är så roligt. Vi älskat hamburgare och jag vill verkligen få till den där perfekta kombon och smak. Men lyckas sällan. Det blir alltid gott men aldrig så gott som jag föreställer mig.
Idag blev det en nötfärsburgare med ljus cheddarost, Tryffelmajonäs, sallad, tomat, picklad rödlök och rostad lök. Helt okej men inte topp.

Hamburgare:
Nötfärs/blandfärs ca 500 gr
salt, peppar, viltkrydda och paprika Krydda.
1 msk tomatpuré
1 msk Oxfond

Tryffelmajonäs gjorde jag på den enkla nivån genom färdig majonnäs och en hel del vit tryffel olja i. Helt efter smak.

Picklad rödlök:
skär 3 röda lökar tunt tunt.
Blanda 3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättika
Vänd ner löken i och rör om, lägg över i en glasburk med locka och låt stå i kylen. Minst 1 timme innan servering.

Likes

Comments

soppa

PoP = potatis och purjulökssoppa. Det fick bli söndagens middag. Vi har sjukstuga här hemma och en varm soppa sitter så bra just då.
Du behöver
1 röd lök
1 purjulök
5-6 potatisar
2 tärningar grönsaksbuljong
1 liter vatten
1,5 dl grädde
salt, peppar och chilikrydda.
Hacka löken smått och potatisen k små bitar. Stek på. Häll i en liter vatten och 2 buljongtärningar. Låt koka sönder och mixa sen ihop. Slå på grädden och kryddor och låt puttra ett tag.
Serverades med rostat bröd och pannkakor till efterrätt

Likes

Comments

korv, Vardagsmat

En riktig svensk klassiker för mig. Ungsfalukorv alltså så gott. När jag var liten så lagade alltid min storasyster detta och de var just hennes ungsfalukorv som var bäst. Perfekt vardagsmat.
Du tar en hel falukorv, skär skåror i den. Fyller korven med tomatskivor och hackad röd lök. På med ketchup och senap, täcker sen med ost. In i ugnen på 200 grader i ca 15-20 min. Servera med egen potatismos och broccoli. Gärne en klick bostongurka till om man vill.
Mums!!!

Likes

Comments

Pasta , Vardagsmat

Här kommer en enkel och snabb rätt att göra. Vanliga köpeköttbullar är ibland bara helt perfekt till middag när du inte orkar. Men köttbullar, pasta o ketchup är väl inte jätte gott så varför inte twista till det lite?
Hacka en röd lök och stek på tillsammans med köttbullar.
Häll på en burk passerad tomat.
2 vitlöksklyftor
matlagningsgrädde efter smak
Kryddor: salt peppar paprika och basilika
låt koka ihop sig och strö över roven parmesan.
Koka upp spagetti och när den är klar så blanda ihop pastan med köttbullesåsen.
Färdigt och blir en liten lady och lufsen middag och VÄLDIGT gott och enkelt.

Likes

Comments

Helg, kött

Första adventhelgen har vi familjemys, det betyder att vi är hemma. Vi tar fram julen, vi är och hugger gran och bara är. Lördagkväll blir de lite godare middag som man har lite tid till. Idag blev det fläskfilegömma med potatisfyrkanter.

recept
1 stor fläskfile som du skär i medaljongen, salt och peppar på.
1 purjolök
3 dl grädde
3 dl Cream fraiche
1 dl chilisås
1 msk koncentrerad köttfond
2 vitlöksklyftor
salt, peppar, chili,basilika
1 kryddmått sambal olek

körsbärstomst
Mozzarella

Strimla purjolöken och lägg i botten av en ungsform. Stek köttet lätt och lägg den på purjolöken.
Blanda ihop såsen och kryddorna och häll över köttet. Dela körsbärstomater och mozzarellan och fördela över såsen.
In i ugnen på 225 grader i 15-20 min.

Trevlig helg och smaklig spis!

Likes

Comments