View tracker

Dom senaste dagarna har mest bestått av conditioning för track och att plugga american government och engelska. + Hann även med youth group i onsdags.✨

Imorron ska jag till gymmet med Bri på morgonen, sen så tror jag att jag ska fota + plugga. På söndag så blir det förmodligen bowling med ett större gäng med utbytesstudenter, så är ganska taggad på det eftersom jag inte varit omkring någon utbytesstudent sen i slutet av Oktober.

Ikväll har jag suttit och skrivit på en text med tankar lite spontant, men den kändes inte riktigt klart så, men den kanske kommer upp någon gång i helgen eller nästa vecka, vi får se helt enkelt haha.

Likes

Comments

Jag hade ingen skola i fredags för lärarna hade teacher in service, och igår hade jag heller ingen skola eftersom det var Martin Luther King Jr-day. Så jag har alltså haft en four-day-weekend vilket har varit i allmänhet väldigt skönt.✨

I fredags så gjorde jag inte så mycket mer än att gymma på morgonen, ta det lugnt, och sen fota lite senare. I lördags så skickade jag iväg ett paket hem till Sverige på morgonen med bara någoooot sena julklappar haha. Senare på lördagen firade vi en jättesen-jul med min v-mammas pappas familj haha.🎅

I söndags så tror jag att jag fick en panik-attack(har aldrig haft det tidigare??). Jag var på en sak som kallas för "the well" i kyrkan, och vid en del så stor vi typ framför en scen och sjunger med i några. Och det är ganska många som är där och alla går på senior high school, och iallafall så stod jag där själv ett ganska långt tag bland alla andra.

Jag märkte först att jag började gråta och jag försökte typ sluta gråta, men det gick inte(visste inte direkt varför jag började gråta), sen kanske tio minuter senare så märkte jag att jag inte kunde ta djupa andetag. Jag försökte fokusera på att liksom ta djupa andetag, men det gick liksom inte. Det kändes också som om jag liksom hade en liten klump i halsen och det kändes som att mina armar skakade lite. Det var typ som att jag liksom inte kunde kontrollera min kropp(sjukt obehagligt). Iallafall så var det så under hela "The well"(ca.40 minuter), och efteråt gick jag fram till min kompis Payton och sa att jag tror att jag precis fick en panik attack. Så vi gick och satt lite utanför på en soffa i kanske 10-15 minuter innan det började lugna ner sig, sen så kanske det tog kring 20 minuter innan allt kändes helt som vanligt.

Jag mår inte direkt dåligt av det och jag är inte direkt rädd ang det, men det var sjukt obehagligt när det väl hände speciellt eftersom jag aldrig haft något liknande tidigare. Jag är inte direkt 100% säker på att det var en panik attack, men jag vet liksom inte vad det annars var för något helt enkelt.

Idag fick vi en 2 hour delay pga. dimma, så alla lektioner var 30 min vilket var hur skönt som helst. Efter skolan hade jag conditioning inför track, och som vanligt känner jag mig ganska död efteråt. Det verkligen är en hård fys träning som verkligen maxar allt så det kommer nog kännas en heeeel del imorron haha.✨

Likes

Comments

När jag åkte hade jag tre olika bankkort, mitt vanliga swedbank kort(visa), ett ica-banken kort(maestro), och ett OKQ8-kreditkort(visa). Mitt ica-banken kort funkar inte, även om jag har ställt in så att den är öppen för att användas här. Jag testade på några ställen här i början, och de ställen ska kunna ta maestro cards som är internationella. Så jag skulle säga att det är bra om man har mer än ett kort med sig helt enkelt.

Jag brukar använda kreditkortet till att ta ut pengar ungefär en gång i månaden(ibland så går det mer och ibland mindre än en månad beroende på hur mycket jag behöver just då). Mitt swedbank kort brukar jag använda på walmart, och när jag köper kläder och smink någonstans där dom tar chip. När man tar ut pengar så dras en liten extra summa från automaten där man tar ut + från ens svenska bank, så det kan vara bra att ta reda på hur stor summa din bank tar och ev. kolla om det finns någon bank som tar mindre.

Om man är en person som använder kort mycket hemma i Sverige och har remsan(eller vad det nu heter) slitet/trasigt så kan det vara bra att fixa ett nytt kort innan man åker! Mitt swedbank kort är lite smått trasigt i remsan, men mitt chip funkar bra osv. Men här på ungefär hälften av de ställen som ens tar kort, så har dom bara så att man kan dra kortet, alltså kan man inte använda chip-et. Walmart och ändå ganska många affärer brukar dock ta chip, men långt ifrån alla!

Nästan inga matställen här tar kort, så man måste vara beredd på att betala med kontanter mer eller mindre överallt. Jag trodde innan att typ McDonalds iallafall skulle ta kort, men nix det är kontanter som gäller där till och med.

För er som inte har varit i USA alls tidigare, så kan jag säga att skatten läggs på i kassan när man betalar. Alltså när man ser prislappar på mat, kläder, smink osv. så är det alltså utan skatten som står på prislappen. Skatt på olika saker är olika i olika stater, och vissa större städer t.ex. Chicago har lite högre skatt. Så om jag t.ex. ska köpa någon tröja så blir det(beroende på priset av det) bli någon/några dollar mer i slutet, än summan som står på prislappen.

Fler tips-inlägg lär komma lite då och då.

Likes

Comments

(En redigering på en av bilderna på mitt hår efter homecoming. Jag tror att jag vill ha mitt hår nästan lika dant för prom i Maj, för jag älskade verkligen hur det såg ut!💗)

Idag vaknade jag och gick som vanligt ner till the bus stop, men ingen var där. Så jag gick tillbaka hem och insåg att skolan var inställd pga. vädret. Det var kanske 2-3 cm snö och slask haha, nu på eftermiddagen har det dock blåst extremt mycket + regnat. Så idag har min dag spenderats med att sova och titta på skam(har sett alla tre säsonger nu haha).✨

Skrev inte om min dag igår. Men igår vaknade jag 8 minuter innan skolbussen går, så jag sprang bara och tog på mig kläder, och satte ner min vatten flaska och lunch i min ryggsäck, innan jag sprang till skolbussen. Hann dock i tid så slapp försöka hitta något annat sätt att ta mig till skolan. Skolbussen går liksom en gång på morgonen, och en gång hem efter skolan.

Igår så var jag efter skolan på ett möte om track, och om typ extra träningar innan säsongen drar igång. Så imorron(om jag har skola), så ska jag på min första träning inför track säsongen! Innan jag kom hit till USA tänkte jag verkligen inte testa på någon sport där man springer, men har helt ändrat opinion om det och känner mig verkligen jätte taggad!

Efter mötet gick jag och pratade med den lärare som har hand om the spring musical. Jag mailade henne och frågade innan jul om det fanns möjlighet att vara med i the stage crew, och hon sa att jag skulle komma förbi efter jullovet. Så känner mig jätte taggad på det också!

Ångrar mig väldigt mycket att jag inte var med i the stage crew för the fall play och att jag inte testade någon annan sport innan jul, så det känns iallafall kul att jag ska göra det nu!💗

Likes

Comments

Tänkte egentligen skriva ett inlägg igår men ibland blir det ju som det blir haha.

I onsdags började skolan igen, och det kändes så sjukt konstigt då det bara var den 4e liksom.
Har iallafall fått nytt schema, och numera har jag study hall first period, web design 2nd period, och intro art 3rd period. Resten är samma som innan jul. ✨

Och jag kan bara säga att ta study hall 1st period var bästa beslutet, för kan liksom ta en nap i typ 20-30 min av den,så är typ ändå ganska pigg sen haha.
I Web design är typ alla förutom 5st freshmen eller sophomores så hoppas att det inte blir för kaos typ.
Intro Art är mest med freshmens men det är kanske 4-5 juniors, men den klassen verkar ganska nice. Men har inte direkt kommit in nå projekt än så får se.🌟

Efter skolan så har jag bara gymmat och gjort läxor. Och i lördags vid två gick jag till Seth(för det var hans födelsedag!). Min värdmamma sa att jag var galen när jag sa att jag hade gått dit, för att det var kanske -15 elr -20 haha, så det förklarar typ hur ofta dom går här haha. För det tog liksom 15minuter bara haha.

Sen så var jag där till midnatt, bc min värdmammas mormor åkte in på sjukhus, så då var min värdmamma där ett tag. Så min v-pappa hämtade mig när han kom hem från jobbet. Igår åkte vi till sjukhuset och hälsade på och det verkade som att min värd-mammas mormor är lite bättre så.

Vi kom iallafall hem vid kanske 8-9 igår på kvällen efter att ha lämnat min värd-syrra som bor i Jackson, Michigan. Och då kom jag på att jag hade en essay i government till idag<333. Så jag satt och skrev på min essay tills 1:30 am(man älskar ju livet då asså när man ska upp innan 6am<33) fick iallafall hjälp av min värdpappa för annars, hade jag seriöst aldrig lyckats hitta vad jag skulle skriva om haha.💤

Likes

Comments

View tracker

Hur mycket kontakt borde man ha innan man åker? - Ang. hur mycket kontakt man har med värdfamiljen innan man åker är jätte olika, personligen så hade jag extremt mycket kontakt med min värdfamilj innan jag åkte, medans jag känner några som knappt pratade med sin värdfamilj alls innan. Det finns inget specifikt “så mycket kontakt borde du ha innan du åker”, alltså inget rätt eller fel när det gäller hur mycket man borde prata.

Jämför dig inte med andra, om du och din värdfamilj knappt har någon kontakt alls innan du åker, så betyder det inte att dom inte vill ha dig osv. vilket jag vet att vissa som jag känner kände. Tidszoner, jobb, och en massa andra saker kan vara några större anledningar till varför vissa värdfamiljer inte har tid, det betyder dock verkligen inte att dom inte kommer ha tid att spendera med dig när du kommer dit.(Så oroa dig verkligen inte!)

Samma sak som när det gäller allt annat: Bara för att någon har mycket kontakt med sin värdfamilj innan hen åker så betyder det inte att hen kommer ha en bättre värdfamilj än en som knappt pratat med sin värdfamilj alls.

Videochatta med sin värdfamilj - Jag tror att det är många fler som inte videochattar alls med sin värdfamilj, än de som gör det innan man åker. Så det här är inget som man ska förvänta sig av sin värdfamilj. Som jag sa tidigare så pratade jag och min v-mamma extremt mycket innan, mer än 11 timmar totalt video chattade vi innan jag åkte, och det är verkligen inte vanligt, (Jag har inte hört om någon annan som snackat så mycket med sin värdfamilj innan).

Första gången vi skulle videochatta så var jag extremt nervös; Liksom vad ska jag säga?Vad ska jag fråga? Tänk så blir det någon stel tystnad? Tänk så har dom en svår dialekt?

Så innan jag video chattade med min värdmamma, så tog jag ett papper och skrev ner tio olika frågor på som jag kunde fråga ifall det skulle bli någon pinsam tystnad, och ifall jag skulle få hjärnsläpp liksom.

Det var alla möjliga basic frågor som t.ex.: Hur många elever går det på skolan? Vilka sporter finns det? Vad brukar ni äta för mat hemma? Kommer jag åka skolbuss/få skjuts eller gå? Vet du om jag kommer vara freshmen/sophomore/junior/senior?

(De flesta brukar videochatta i ungefär 15-30 min när man videochattar med sin värdfamilj.)

Likes

Comments

När jag börjar skriva så märker jag hur sjukt många inlägg det här kommer bli, men känner verkligen att jag vill skriva allt som jag hade velat veta innan jag åkte liksom så well. Känner att jag tjatar ganska mycket om att man inte behöver oroa sig, men det är bara för att det är sant!

Första kontakten med värdfamiljen - När man väl fått sin placering så är det bra att ta kontakt med sin värdfamilj så fort som möjligt, för att visa att man liksom är taggad över sin placering och längtar tills att få träffa dom.(Man behöver inte direkt svara samma dag, men försök att skriva dom närmaste dagarna efter du fått din placering!)

Bästa stället att ta första kontakten är mail(vilket man oftast brukar få i placerings dokumenten). Det finns dock de värdfamiljer som tar kontakt med en innan man fått placering av sin organisation, och det är vanligt att dom då tar kontakt via t.ex. facebook, så var beredd på att det kan hända!(Prata dock alltid med eran kontaktperson på hem organisationen(Explorius, STS, eller EF, osv.) och fråga om placering om det händer).✨

Personligen var jag jättenervös och frågade andra som redan fått sina placeringar om vad man ska skriva i mitt första mail osv. för liksom man har ju egentligen 1000 olika frågor, men när man väl sitter där och skriver kan det stå helt stilla för att man är helt nervös. Så tänkte dela med mig av mitt första mail till min värdfamilj:

“Hi!

I’m Petra from Sweden. And I don’t really know how to start, I’m just really happy that you’re going to be my host family during my exchange year. :)

I do have some questions:

  • What do you all usually do on your spare time?
  • Do you all spend a lot of time together?
  • How much time does it take to get to school?

I will probably get some more questions later. :)”

Som ni ser är det kanske inte så extremt kreativa frågor, men det är alltid bra att fråga någon/några frågor ändå även om det kanske inte är/känns som världens bästa frågor. Det viktigaste är dock att ha en positiv och glad ton i mailet. Men ha inte för stora krav på mailet helt enkelt, det behöver inte vara perfekt!🌟

Personligen så tog det bara några få timmar innan jag fick svar på mitt mail, men för vissa kan det ta typ två veckor för ens värdfamilj att svara, vilket helt enkelt kan bero på att man inte direkt kollar mailen så ofta. Övertänk inte om du inte får svar direkt, det betyder inte att dom inte är taggade på att du ska vara en del av deras familj, dom vet nog helt enkelt bara inte att det finns ett mail från dig!

Ang. Facebook, så skicka inte facebook vänförfrågan själv om ni har hittat era värdfamiljer på facebook, utan fråga först i ett mail osv. om du får lägga till dom på facebook. Om det inte är så att dom skrivit någonstans att dom vill att du tar kontakt via facebook så klart.

(En bild på min värdmamma och Piper💗)

Likes

Comments

Om bara några dagar så har redan halva mitt utbytesår gått, så tänkte börja skriva mina bästa tips, tankar, och bra att ha info inför blivande utbytesstudenter!(Det blir flera inlägg för insåg hur sjukt långt det blev haha)

Året börjar redan innan - Redan innan man drar iväg, så är det bästa man kan göra att lära känna andra utbytesstudenter!

För ungefär ett år sen läste jag på Lovisas blogg om att hon ville fixa utbytesstudent fika efter vårat 2:a get ready möte, hon skrev något med att om någon vill följa så är det bara att skriva eller något sånt. Så jag skrev direkt att jag ville följa, och det slutade med att det blev jag, Lovisa , Smilla , Nora , och Frida som drog till Friends(ett fik i Luleå). Och sen dess har vi en gruppchatt som vi skriver i typ varje dag + innan vi åkte så träffades vi x antal gånger även om vi aldrig lyckades vara alla samtidigt.

Har förutom dom träffat x antal andra utbytesstudenter och jag kan bara säga att utbytesstudenter är lätt bland de bästa personer som finns, haha. ;) De flesta andra utbytesstudenter som man lärt känna är vänner för livet helt enkelt.

När man sen väl åker iväg så har man alltid dom som stöd, för de går igenom samma saker. Liksom om man har t.ex. en dålig dag, hemlängtan, svårt att få kompisar, eller problem med värdfamilj, så finns ens utbytes-kompisar alltid ett meddelande/samtal bort och dom förstår allt på ett helt annat sätt än vad alla andra gör. Man behöver liksom inte gå igenom alla saker ensam på samma sätt, utan man är inte helt ensam vilket många utbytesstudenter kan känna sig ibland(vad jag har upplevt, och märkt från mig och andra.).💗

Tidig/sen placering - Många kanske känner sig orolig om man inte har placering tidigt, men de flesta får faktiskt placering kring sommaren då man åker. Jag tror att de flesta organisationer säger det på deras möten osv. också.

Men bara för att någon får placering redan i Oktober-Februari så betyder det inte att deras värdfamilj osv. kommer vara bättre än de som får i Juni-Augusti, det finns de som tyvärr har otur med värdfamilj även om dom fått placering tidigt, och det finns många som får jättebra värdfamiljer sent!

Tiden då man får sin placering är inte avgörande för hur bra ens år kommer vara!

Jag vet att blivande utbytesstudenter har hört det säkert tusen gånger, men stressa inte upp er när ni ser andra utbytesstudenter få placering och ni själva inte har placering, den kommer, även om det känns som en evighet ibland.💗

Bilder från första utbytes-fikan(17 Januari 2016) med världen bästa utbytessquad.💗

Likes

Comments

I fredags vid 2pm åkte vi mot Chicago, vilket tar ungefär 3 och en halv timme från Wauseon. Så vi kom fram vid 4:30pm(5:30 i Ohio's tidzon).
Det enda vi gjorde på fredagen var att vi åt Chicago Deep Dish Pizza på Giordanos. Chicago Deep Dish Pizza är en extremt tjock pizza som är sjukt god, men man orkar knappast mer än 3 slices.🍕

Igår vaknade jag vid 8, och var klar vid kanske halv tio då vi drog och år på ett breakfast place som heter Yolk. Jag beställde nutella crêpes, och asså det var så sjukt gott men så sjukt mycket, så fick typ matkoma x1000 haha.💕

Efter det följde vi bara michigan avenue och gick förbi the giant bean, och drog oss vidare mot 360 Chicago. Jag testade Tilt på 360 Chicago, vilket är att dom på något sätt lutar ner stället där man står för(svårt att förklara haha). Man lutar iallafall helt enkelt en del och det känns som att man ska falla ner typ.✨

Senare gick vi vid vattnet en bit, innan vi tog bussen tillbacka till hotellet. Sen tog vi det lugnt ett tag innan vi drog till Shake Shack för att äta middag innan vi skulle dra oss vidare till Navy Pier för att se fireworks. Jag beställde en shack burger, cheese fries, och en chocolate shake.(Sjukt gott!!)

The fireworks var sjukt fint(ingen surprise direkt), och det var så sjukt mycket folk(=kaos). Men jag kom iallafall tillbacka till hotellet vid 1am, och sen somnade jag ganska snabbt.

Idag vaknade jag vid 8 och drog lite snabbt själv till några turistbutiker vid millenium park. Sen så drog jag också lite snabbt in på starbucks och köpte en chai latte(som smakar ganska different från hemma i Sverige) innan jag drog mig tillbacka till hotellet för att checka ut. Sen så drog vi helt enkelt tillbacks till hem till Ohio.

Likes

Comments

Nouw Magazine