Header

Såg en bild på Instagram imorse på Dinja van Liere med hästen For Gribaldi. Nu har jag en tydlig målbild för mig och Gentle!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Här kommer en sammanfattning av veckan! Hamnade lite efter när jag bara ville njuta av framgångarna efter Piteå! :)

I måndags så hände inte så mycket. Alla vilade och försökte bara återhämta sig efter helgen.

Tisdag, joggade LA på banan mellan lilla och stora. Han var superfin och mjuk som en gummiboll i kroppen, härligt att han kändes så fräsch efter ett tufft meeting! Han hade dock varit helt utslagen i hagen på förmiddagen och bara sovit och sovit samt solat och ätit höet liggandes...

Nästa dag så tänkte jag fortsätta ta det lugnt med honom, jogga lite runt stora hagen. Han var fin första sträckorna, men sen så blev han lite för glad och peppad så vi skenade iväg två gånger... Jag gick in på stora utebanan för att försöka reda ut det då han blev så fruktansvärt stark och bara kopplade bort mig. Vi samlade galoppen hur mycket som helst och då blev LA lite frustrerad över att han inte fick springa längre. Typiskt ponnybeteende! ;)

Jag fick även äran att rida Woody och precis som för ca två veckor sen så kände jag för att hoppa lite med honom. Jag byggde bara fram ett litet hinder och red på det ett par gånger. Vi kom rätt alla gånger förutom en, då hoppade han av superstort med jättemycket rygg, så vi var hur högt över som helst! Galoppen blev så bra efter det språnget, så jag red två bytesserier som kändes superbra!

Ställde upp min telefon mot staketet för att filma några språng, men den filmade ca 2min innan minnet tog slut så jag hann bara få med lite trav.

I torsdags så red jag Herodes för första gången på länge. Hans nya dressyrsadel är på ingående så jag red ett dressyrpass barbacka, det går lika bra det med! Vi skrittade, travade, galopperade, red serpentiner, volter och uppridningar. Hur många 4-åringar kan man galoppera barbacka på, när man är på en så stor utebana? Inte allt för många iallafall!

Sen tränade jag mamma med Gentle en stund. Vi tog tag i att träna med dressyrstaket, eller ja, bommar efter marken och bokstäver. Gentle är så rädd när det skvätter grus på planket. Men det blev så mycket bättre under passets gång och de gjorde en helt magisk travökning och superfina samlade galopper.

Efter det så plockade jag bort bommar, koner, en del stora stenar från lilla utebanan och kikade när mamma red Woody. Jag kan hjälpa till mycket genom att säga om bytesserierna är rena och om han är jämn i passagen och piaffen samt ge lite små tips och råd här och var. Det gick ruskigt bra för dom!

Till sist så tog vi oss an LA som var helt rabiat i onsdags. Men nu var han en helt annan ponny. Vi gjorde bästa förvända galoppen någonsin och när vi skulle försöka oss på traven så samlade jag lite för att få ett ännu lättare stöd i handen och då gjorde vi en liten början till passage!

Igår så red jag inne med LA, som omväxling för att vi varit ute så mycket. Det var först igår som jag insåg att jag skulle rida FEI idag och fick lite smått panik... Red linjen med förvänd galopp och ett par enkla byten. Sen avslutade jag med trav under nedsittning där jag tryckte på honom lite. Han svarade helt rätt och rörde sig bara bättre av det, vi fick till en ökning som var superfin! Red i mina De Niro stövlar för första gången och de kändes lite trånga i foten och stora i vaden, men så otroligt bra stöd man fick av dom! Aldrig haft så stadiga skänklar tidigare.

Trots att jag druckit för lite och kände mig svimfärdig just innan jag for till stallet så tog jag mig i kragen och red Woody med. Jag joggade honom några varv innanför dressyrstaketen och han kändes hur bra som helst! Väldigt lealös i kroppen.

Igår red vi som jag skrev om Pay & Ride. Jag och LA debuterade FEI Lagtävlansprogram för ponnyryttare på 62,7%, mamma och Gentle debuterade LA:3 på 62% och mamma och Woody red Intermediaire 1B för andra gången på 64,9%! Bra prestationer!

Idag så vilar alla hästar. Vi har låtit dom beta en massa gräs och belönat med morötter! :)

Lägger in en bild från Piteåtävlingen. Gjorde lite större men färre knoppar på LA, vilket jag tycker är snyggast då halsen ser maffigare och rundare ut! Det blev perfekt att göra 5st. Då är även de i mitten lite större.

Likes

Comments

Idag så red jag och LA upp FEI:s Lagtävlansprogram på pay & riden!

Jag hade verkligen inga krav innan med tanke på att jag aldrig ridit programmet och knappt linjer ur det heller! Vi provade även göra halt, rygga och fatta galopp för första gången någonsin på framridningen idag!

Tiden till framridningen blev lite för kort, så vi fick hålla igång rätt mycket istället. Samlade galoppen och förvända galoppen kändes jättebra. Gjorde inte så mycket travarbete utan tog det en stund innan vi skulle in i collecting ring istället. Red lite öppnor och slutor som kändes bra.

I programmet så spände vi båda till litegrann, så inridningen blev inte så bra. Sen skärpte vi till oss och levererade ett jättefint travprogram med flera sjuor. I skritten så fick vi 7,5 på koeff-punkten och sen så fick vi 7,5 på halten, ryggningen och galoppfattningen, som var andra gången någonsin vi gjorde det! Sen fick vi 4 på sista uppridningen i galopp och 4,5 på skrittpiruetten åt höger då LA korsade bak. Vi landade på helt otroliga 62,7% i debuten! Bästa LA! :D

Domare Eva Lindström skrev: "Trevligt ekipage! Blir lite spänd och ihopdragen ibland".

Likes

Comments

(Ursäkta förseningen!)

Förra helgen så tävlade jag och LA på Piteå Ridklubb. Vi red LA:1 och LA:P1 båda dagarna (efteranmälde till LA:1 på söndagen).

Man kan säga att man kommer rätt långt med rätt upplägg och taktik. Under lördagen så var LA väldigt spänd redan på framridningen och jag nådde inte riktigt fram till honom. Inne på banan så gick han rätt bra i travprogrammet, men han kändes ändå otroligt spänd. Jag glömde bort en rörelse i programmet också då jag var så fokuserad på att lugna ner LA så vi drog på oss en felridning med. Sen i galopprogrammet så välte ett trädgårdsbord just utanför banan, snett bakom oss, så vi skenade i princip genom vänstergaloppen. Sen fick vi även lite småmissar. Trots det så landade vi på nästan 61% vilket var högre än vad jag förväntat mig. Men såg att missarna inte dragit på så mycket då det var på små programpunkter och sen så sa mamma att hon inte sett att han var så spänd som jag tyckte han kändes. Men jag grät efter ritten då det kändes som att det var ”alla fel”.

Vi laddade om till LA:P1. LA kändes betydligt bättre och jag blev nästan rörd över känslan i travprogrammet, förutom missen i vänsteröppnan där LA blev rädd för publiken och for in mot medellinjen, så det blev en felridning av att jag behövde göra en volt för att komma tillbaka. Det kostade oss tyvärr ett kval. I galoppen så spjärnade han i formen just innan förvända, men bytena blev ganska bra. Så jag avslutade ändå med en trevlig känsla och vi fick 61,3%, endast 3 poäng ifrån kval.

Jag var såklart lite besviken på vägen hem, men försökte hålla modet uppe. Hela kvällen så satt jag och mamma och pratade strategier. Alltifrån hur jag skulle tänka min sits till hur jag skulle rida LA i formen, takt, rörelser, ingångar, you name it. Sen pratade jag även med min moster Ulla, som precis hade vunnit Msv B:4 med sin häst Rondo i Skåne. Hon peppade mig och hade mental träning. Sen la jag på extra mycket sömn. Dagen efter var jag pigg, glad och riktigt taggad! Jag visste exakt hur jag skulle sitta, rida och tänka! Och ett bra upplägg är ju A och O för vi gick in och tog procentrekord på 70% i LA:1 och vann klassen! Mamma grät glädjetårar efteråt, och jag var bara såå chockad och kunde knappt fatta att det var sant när de ropade ut i högtalarna; ”Resultat för Petra Lind och Los Angeles blev 70% blankt och de vann klassen”. Jag trodde jag hörde fel tills vi mötte några på vägen som grattade till superfina procent... Vi hade fem 8or i programmet! Domare Outi Krekula skrev: "En mjuk uppvisning på ponny med fina kvaliteér. Härligt att få till det efter gårdagens spänningar. Lycka till!"

Sen blev det lite tajt emellan när vi ville göra den bästa möjliga uppladdningen inför LA:P1. Jag sprang på prisutdelningen, drack iskallt vatten (solen gassade), vi tog av LA sadeln och borstade honom, lät honom dricka och beta lite gräs. Sen sadlade vi och jag satt upp igen. Vi var båda riktigt trötta, men bet ihop och gjorde en bra framridning, gick in på banan med en bra känsla och levererade!

Mycket bättre kvalitet på allt! Så stor skillnad från gårdagen! Programmet kändes bara lätt och roligt och vi var nöjda och glada efteråt, trots små missar här och var. Men tänk, vi belönades med 64,2% och blev placerade som tvåa! Vi fick även vårat första kval till FEI! Och jag som inte trodde att två blev placerade, utan tänkte att det bara var en blev positivt överraskad! Outi Krekula skrev: "En mjuk ritt på fin ponny med härlig utstrålning. Blev lite mera matt i denna klass, värmen? Lycka till!".

Vi åkte hem otroligt nöjda och glada efter en bra tävlingshelg! :D

Likes

Comments

I båda mina program till helgen så är det inridning i galopp vilket är våran största svaghet!

Därför så la jag in lite galoppinridningar på dagens joggingpass med LA.

Han kändes faktiskt lite seg i uppvärmningen och lite som att han inte riktigt orkade bjuda till och träna idag. Men jag försökte peppa honom med skänkeln och framåtbjudningen blev bättre under passets gång. Red lite förvänd galopp som kändes superbra! Sen gick jag på lite inridningar och fattningar från skritt. I helgen skulle jag vilja beställa en 7a på en galoppfattning från skritt om vi får till dem, de har klickat i veckan! Jag kom fram till att det lättaste i inridningen var att samla så mycket som möjligt och göra halten lite tidigare. Så det är min taktik!

Likes

Comments

Efter skolan idag så red mamma Gentle till KDRF och jag mockade och fixade maten åt LA och Woody. När mamma kom dit så tränade jag dem en stund på lilla utebanan. De gjorde förvänd galopp, fattningar från skritt samt avbrott till skritt från galopp. Serpentiner, uppridningar, skänkelvikningar och volter i trav. Vi tränade alltså med siktet inställt på LA:3 som de ska rida på Pay & Ride om några veckor och vi var supernöjda alla tre!

Sen fyllde jag vatten, lindade upp tvättade lindor och började göra i ordning LA. Vi höll också till på lilla banan och nu tränade mamma oss.

Hon uppmanade till diskret och mjuk ridning, utan att släta över problem. Sen började vi jogga igång i trav där han kändes fin. Efter det tog vi galoppen och där var han super direkt! Från att det var så svårt igår till att det var nästintill perfekt idag! Vi la honom lite lägre och rullade på efter fyrkantspåret. Sen så red vi lite förvänd galopp, som det är i Msv C:1. Grym känsla! Efter det så tog vi lite skritt där vi tränade slutor och bakdelsvändningar. Till sist så gav vi oss på traven under nedsittning. Jag var mycket mjukare på handen från början och red med mycket mer säte och skänkel, som jag försökte göra på slutet igår. LA blev superfin och vi kunde rida upp honom i formen eftersom. När ridskolehästarna sen kom och skulle vara på lilla banan så gick vi ner mot stora, men underlaget såg mycket bättre ut på den "nya ridbanan" mellan lilla och stora så vi var där istället. Travade runt lite och LA kändes super. Han fick så bra schvung på det underlaget och vi kunde visa upp superfina öppnor och slutor. Skönt också att han behöll samma "flow" i traven fast vi bytte bana.

Nu har även startlistorna kommit ut för helgen!

Likes

Comments

Igår besökte jag Bergåkra Gård i Söromåsen, som de flesta av er nog såg på instagram. :) Det kommer nog ett inlägg om det senare. Idag red jag LA, han vilade i söndags och reds av mamma igår.

Mamma satt upp en stund i början för att känna på jobbet hon gjort igår, mycket öppnor och slutor i skritt med fokus på böjning och förflyttning samt en lite lägre form och strävan efter att få honom att komma fram med nosen.

När jag hoppat upp så fortsatte jag på det spåret en stund. Sen började jag trava och galoppera. I galoppen så kändes han trött i bakbenen, förmodligen av gårdagens träning och dagens i skritt, för förflyttningen är väldigt jobbig för honom och tar på krafterna. Han blev då lite vinglig i galoppen och la sig på en aning i handen. Så jag fick rida på framåt och sen sitta tillbaka och samla ihop honom igen. Då lättade han ur i handen och då började jag jobba med skänkeln för att få honom att spåra bra på volten. I vänster var det betydligt lättare, vi kom till en liten dust direkt, att han inte orkade gå undan för vänsterskänkeln, så då red jag öppna längs långsidorna och det löste sig rätt fort och då var han fin sen.

Sen så hade jag tänkt jobba med lite mer galopp, men i hänsyn till att han var trött i bakbenen så tog jag traven under nedsittning istället.

Där började han bra och han fick gå lite lägre i formen i början. Men sen när jag ville rida upp honom i form så fick jag bara allting i handen och det kändes som att jag bar honom. Så då red jag väldigt mycket fram och samlade upp med sätet, gjorde några uppresande tygeltag och var väldigt lätt på handen, för att han skulle bära sig själv och gå i uppförsbacke. Det är där vi kommer till rubriken. Jag är ingen Grand Prix ryttare och jag har inte 50 år av erfarenhet, så där börjar jag tvivla på att det jag gör verkligen är rätt. Speciellt när mamma satt och red Woody och därav inte kunde stå och säga om det jag gjorde var rätt eller fel och hur jag ska tänka. Vi har inte så många dressyrtränare i Norrland så det blir lätt att man sitter själv och gör det man tror är rätt. Idag kände jag inte att det jag gjorde kanske var helt rätt, eftersom att LA inte gav någon respons direkt. Jag tycker själv att det blev bättre med tiden, men undrar om den lösningen var en omväg runt problemet som kan skapa andra problem eller om det var rätt väg.

Likes

Comments

Befinner mig söderut på ett hotell just nu! Berättar mer imorgon om vad vi ska göra, så håll koll här och på Instagram där jag heter petralindsdressyr!

Igår red jag programridning på LA. Sker alltför sällan och vi ska tävla nästa helg! Red igenom LA:P1 två gånger och gick från att kännas helt omöjligt, till lätt och roligt! Kom till en helt annan ridning i programmet nu när vi gjorde det två gånger och det bara var på träning. LA spände till lite i traven och hamnade lite bakom lod i galoppen, men tog förhållningarna 10 gånger bättre än förra programridningen och det är mycket värt!

Likes

Comments

Tog två flugor i en smäll idag när vi fick välja mellan att springa och styrketräna på idrotten! Valde att springa och fick möjligheten att springa hem, eftersom att det är lika långt som rundan, 5km. Joggade hem på 23min och var då hemma en timme före vad jag annars skulle varit!

När jag duschat och återhämtat mig så for vi till stallet för att mocka och fixa hö och foder samt rida ut en sväng i skogen med LA och Woody.

Vi skrittade till rakbanan och tillbaka vilket tog uppåt en timme. LA var riktigt fin i vänstersidan och fick en väldigt fin form och skritt. Underlaget var mycket bättre än jag trodde! Bar mark nästan hela vägen! Lite tjälhål vid sidan av vägen men det varit ingenting som störde och sen var det riktigt fint på rakbanan med mjuk sand.

Men tyvärr så var det ett lite lerigare parti, som blev värre på hemvägen då man inte kunde rida i kanten på samma sätt pga buskar och träd. LA blev väldigt ivrig när han sjönk i leran, så han hoppade framåt och uppåt och jag fick en stor grankvist i huvudet, sen så drog han iväg och skenade ner i diket/in i en stor buske... Tänkte att han skulle ha skråmor efter det, men vi klarade oss bra denna gång. :)

Man vet aldrig vad som väntar när LA och Woody rids ut tillsammans... Men det är ju så mycket roligare för mig och mamma! Vi pratar alltid om allt mellan himmel och jord och det är så härligt.

Likes

Comments

Idag så var ridskolan nere på stora utebanan, så jag började rida på lilla banan med LA. Han var ganska fin i början och i högergaloppen, men sen när jag skulle ta vänster galopp som började han "tjärva" mer och mer i vänstersidan och det barkade iväg åt helt fel håll. Då gick jag ner på stora utebanan för att få lite råd av mamma, men då erbjöd hon sig att sitta upp på honom, så jag hoppade upp på Woody.

Med Woody så travade jag först lite under lättridning, bara för att hitta en bra trav och rund form. Därefter så började jag sitta ner, och då lät jag traven växa och växa under tidens gång. Sen avslutade jag med två linjer i passage som var helt underbara, som mamma sa var riktigt taktmässig och fina med! :)

Under tiden så hade mamma då ridit LA. Hon tyckte också att han var stum i vänstersidan och rent trotsig igen, som han var i vintras. Hon tog igenom det på ett bra sätt och när jag satt upp så var han som smör i munnen och i sidorna!

Jag satt ner en stund i trav vilket kändes super och sen galopperade jag i både höger och vänster varv. I vänster så jobbade jag ganska mycket på rakt spår vilket kändes väldigt nyttigt för att få med båda sidorna. Sen så gjorde jag två avbrott till skritt då det blev ett travsteg i det första, och det andra var helt prickfritt som det vi gjorde igår! Sen skulle jag fatta höger galopp från skritt och då gjorde vi den bästa fattningen någonsin! Inte nog med det så lyckades vi upprepa den ännu en gång, han hade så mycket rygg och ville bara lägre i formen och var så rund över nacken. Då hade vi alla förutsättningar till ett bra avbrott till skritt, vilket det också blev!

Såå nöjd med passet, man lär sig verkligen som bäst när det inte går helt prickfritt! :)

Likes

Comments