Header

Här kommer ett inlägg om de fyra senaste träningspassen!

I lördags så red jag Marc-träning på Woody på förmiddagen och sedan red jag Herodes och LA på eftermiddagen.

Vi gjorde ett liknande pass som i fredags med LA, en lite kortare uppvärmning. Fokus på att hitta balansen och samlingen i rakriktningen, främst i galoppen. Han var otroligt fin i munnen och i formen och fixade övningarna galant. Mamma var där och coachade oss vilket som vanligt är guld värt!

Herodes var riktigt fin i skritten, traven och vänstergaloppen, energisk, framme för skänkeln och stadig i formen. Men han vägrade att fatta höger galopp och desto fler försök jag gjorde desto mer började han bromsa. Så då valde jag att sitta av och longera honom istället. Det är så viktigt att det blir rätt med unghästar och ibland måste man ta andra vägar runt ett problem. Han kunde ta galoppen på lina, så i fortsättningen så kommer vi göra så att han får galoppera i höger galopp på lina, tills han blir starkare och får en bättre inställning.

Igår red jag ett joggingpass på Woody inne i manegen.

Skrittade och travade fram. Gjorde mest galoppjobb på honom. Öppna, skänkelvikning, förvänd galopp, lite samlad galopp samt lite ökad galopp. Lägre form från början, högre form i mitten på passet och sedan lägre form igen mot slutet. Woody kändes så pigg och fräsch och mjuk som en gummiboll! :)

Idag red jag barbacka på LA. Han vilade ju igår efter Marc-träningen i söndags. Skrittjobbade rätt länge ibörjan, vilket gjorde honom så fin i formen och i munnen. Sen i traven så var han bara som en dröm! Förstår inte att vi inte får till den traven med sadel. :/ Med sadel så spänner vi båda till så mycket. I galoppen så var han hur fin som helst! Vi tränade vidare på samlingen på volt och sedan gjorde vi några enkla byten. Han var superfin i galopparbetet och han har verkligen knäckt koden för att samla nu! Enkla bytena är inte långt borta längre. :)

Petra Lind

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Jag och mamma hade totalt 5 pass för Marc i helgen:

Fredag-Mamma & Woody

Lördag-Jag & Woody

Mamma & Gentle

Söndag-Jag & LA

Mamma & Gentle

Det var -16 grader i lördags, så det kändes som att jag höll på att förfrysa fingrarna eftersom att jag hade mina tunna ridhandskar (har inga andra)! Det var dessutom väldigt svårt att hålla i kandartyglarna... Men Woody gick som en klocka och bjöd mig på samlad galopp och ökad galopp, förvänd galopp, galoppöppna, flygande byten, samlad trav och passage. Marc gav oss som vanligt väldigt nyttiga tips och verktyg att ha med oss hem. Riktigt rolig träning! :D

Det var lite varmare igår så jag frös inte lika mycket. I uppvärmningen så gick LA som en rund miljon, men sedan just innan vi skulle börja så blev han rädd för något utanför sargen och tvärvände och stack i galopp, från ena sidan av ridhuset till den andra, jag satt dessutom och skrittade på helt långa tyglar när det hände, så jag var nästan på väg av...

När vi började träningen så hade han som tur var hunnit lugna ner sig och slappna av lite. Vi fick göra supernyttiga övningar med samling som inriktning. I skritt red vi slutor, i trav så samlade vi och ökade, i galopp så samlade vi på en mindre volt, innan vi gjorde volten större igen och ökade. Dessutom hann vi göra något avbrott till skritt från galopp och en fattning från skritt. LA var såå fin och bjöd på en superkänsla! :D

Petra Lind

Likes

Comments

Skellefteå Ridklubb 25-26 Mars 2017

Första tävlingen för året med Woody kunde inte ha gått bättre! Vi gick in i en Msv C:1 på lördagkväll. Jag hade en superkänsla på framridningen och inne på banan, vi formtoppade och satte ritten vilket ledde till en seger i tufft motstånd på 68,5%!

På söndagen så började vi med att starta en Msv B:2 på kandar. Det var rätt många hästar på framridningen så jag kom av mig och blev lite passiv i min ridning, det ledde till att Woody inte riktigt var framför skänkeln. I programmet så hade vi en dyr miss i första travökningen, där det blev ett missförstånd och han fattade galopp. Sedan hade vi en miss i ett enkelt byte och i ett flygande byte. Men vi hade också några highlights, travskolorna är ett exempel. Vi fick ihop 63,5%.

Helgens sista klass var en Msv C:1 med samma hårda motstånd som på lördagen. Det kändes nästintill omöjligt att få till ett liknande program... Men vi lyckades! Domaren gav oss finfina 67,8% och vi tog därmed hem helgens andra vinst!

Kågedalens Ryttarförening 10 Juni 2017

Till denna tävling så hade vi egentligen haft gott om träningstid, men det råkade ändå bli så att jag gjorde bytesserier för första gången två dagar innan debuten i Msv B:5...

Woody var som en dröm på framridningen och jag tänkte, "yes nu sätter vi en superritt"! Men riktigt så blev det inte när vi kom ner på banan och han blev laddad som en bomb. Vi tog oss igenom programmet, men våra missar drog ned så mycket, så jag utgick innan sista halten. Jag var ändå nöjd med Woody och såg redan framemot en revansch på nästa tävling.

Piteå Ridklubb 19-20 Augusti 2017

Förutsättningarna till denna tävling var verkligen inte de bästa, det regnade på tvären, stormade, vi startade på kvällen, det var framridning inomhus och tävling utomhus bland en massa paraplyer, partytält, publik, vindrutetorkare på domarbilen med mera. Första ritten bestod av mycket hopp och studs och lite rörelser. Så resultatet blev ju inte det bästa.

Men vi skärpte till oss till nästa klass som var en Msv B för juniorer. Där lyckades vi göra fler rörelser än i klassen innan, men vi hade fortfarande många missar, så i slutändan så fick vi någon procent över godkänt.

På söndagen så hade jag velat göra ett nytt försök till att rida en Msv C, men vi hade ju inte hunnit efteranmäla till den, så vi kastade oss ut i en Msv B:5 istället... Otroligt nog så gick det ändå rätt bra! Jag hade en superkänsla på Woody emellanåt och vi hade nästan inga missar! Eller, domaren såg en miss i serien som hon slog ned på, men vi har ritten på film och där ser vi ingen miss, första bytet blir lite kort både fram och bak, men bytet är rent och jag räknade rätt samt att de resterande två bytena blev fina. Vi fick tyvärr bara just över godkänt, men det gjorde ändå inte så mycket, för jag var så nöjd med ridkänslan!

Det var helt klart en mycket lärorik tävling, vi åkte hem med en massa nya erfarenheter i bagaget.

Vännäs Ryttarförening 2-3 September 2017

Som jag nämnde i LAs tävlingsinlägg så var tanken att jag även skulle rida DM med Woody. Vi kom dit, jag red fram inför första klassen, Msv B för juniorer, gick in och låg på 65%, som skulle ha inneburit PB i Msv B, men på sista linjen så drar Woody och slår värsta bakutsparken som var sådär hög så att det inte finns en chans att sitta kvar. Jag gjorde en framåtvolt och landade på rumpa, medan Woody satte iväg och skenade runt tävlingsplatsen, ett ekipage på andra banan fick avbryta sin ritt på grund av att Woody kom lös. Sedan fick jag rusa och göra iordning och rida fram LA på direkten, med gråten i halsen...

På kvällen så for vi och åt middag med våra klubbkompisar och sedan åkte vi tillbaka till föreningen där vi red ett kvällspass på Woody. Mamma började rida honom och han såg superfin ut! När jag fick sitta upp så coachade mamma oss och det gick riktigt bra, vi gjorde till och med några byten som kändes bra. Jag hade därmed fått lite självförtroende inför morgondagen.

Men på morgonen så var jag likafullt rätt nervös när jag red fram. Woody kände det och började stöka lite redan på framridningen. Msv B:4 stod på schemat och det programmet är det värsta program av alla att rida med Woody då det nästan bara består av flygande byten och ökad galopp. Mamma gick och strök oss och sedan red hon Woody på en bana intill istället. Han hade så mycket energi, så hon gjorde av med den genom att göra piruetter, byten i varje och vartannat på volt samt piaff och passage. Det svåra med en GP häst är när de blir så vältränade att ingenting förutom att gå GP kan få dem att sansa sig. Får väl börja rida GP på framridningen?

Kågedalens Ryttarförening 16 December 2017

Sista tävlingen för året var Klubbmästerskapet och jag hoppades på ett bättre resultat än på Distriktsmästerskapet där vi blev uteslutna ena klassen och strök oss från andra klassen.

Men när jag red fram så kände jag att det inte skulle gå bra, för Woody hade återigen myror i brallan. Han gjorde bara några små hopp på framridningen. Men inne på banan i LB:1 så hoppade, studsade och slog han bakut, samt att vi gjorde en miniserie i varje på slutet av galoppökningen. Det var en galen ritt, men när han höll sig på backen så kändes han som en rund miljon!

Mina ben skakade så mycket när jag hoppade av så att jag knappt kunde stå upp. Jag skakade inte av rädslan utan av adrenalinkicken. Vi kom nästan sist på KM:et så det resultatet var inte heller något att hänga i granen.

Årets sämsta resultat: ​Utesluten

Årets bästa resultat: 68,5%

Egentligen har vi haft ett rätt dåligt tävlingsår resultatsmässigt, men vi har lärt oss så otroligt mycket och skillnaden på min ridning nu jämfört med i början på året är enorm! Dessutom har jag blivit tuffare och fått bättre självförtroende. Det här året behövdes för att vi ska kunna klättra vidare upp i klasserna. Nu ska vi fortsätta träna och sedan ge oss på att tävla igen, vi gör vårt bästa och sedan ser vi hur långt vi når.

Petra Lind

Likes

Comments

Har jag sagt att jag älskar att plugga på distans?!

Idag red jag lektion för mamma med LA mellan ca 8.30 och 9.30. Sedan red mamma Marc-träning med Woody på KDRF mellan 10 och 11. Därefter åkte vi hem och åt lunch innan vi körde Gentle till KDRF där mamma red ett dressyrpass. Nu är vi klara och klockan är bara några minuter över 15, jag hade inte ens slutat än om jag hade gått i en vanlig skola!

LA var såå fin idag! Under framskrittningen så kortade jag tyglarna och kvickade upp samt samlade skritten successivt. När han var rund och bärig i formen, kompakt i kroppen och energisk i skritten så började jag jogga igång. Han har börjat arbeta så bra med ryggen nu på sistone, så jag behöver inte lägga honom fullt så lågt i början, faktum är att han nästan blir lite för låg ibland och då jobbar han inte med musklerna som är på halsen precis ovanför manken. Han kändes så liksidig i kroppen idag och så jämn i kontakten. I galoppen så tog han så stora, runda och samlade språng. Där fick vi träna på att rida ca 1 m innanför spåret och tänka lite miniöppna, för att få in bogen, så att bakdelen inte hamnar innanför. Där märkte vi en stor svaghet hos LA, han hade jättesvårt att balansera upp sig när vi kom ifrån väggen och dessutom bad om lite öppna. På slutet så fick jag såå bra känsla och vi gjorde ett avbrott till skritt som var hur bra som helst, inga travsteg och han gjorde till och med nästan halt! Som grädden på moset så var han hur fin som helst när jag travade av honom.

Efter passet så fick han gå ut i kylan igen, men jag bytte till Schockemöhle täcket som är 400g och har hals så han lär nog inte frysa så mycket ändå. :)

Mammas pass gick verkligen såå bra de med! Kan avslöja att hon och Woody gjorde ett jättebra galopparbete och superfin samlad trav med arbete mot piaff och passage, och att Gentle var helt fantastisk under hela passet! Läs mer om passen på hennes blogg: https://ericastenlund.wordpress.com/

Petra Lind

Likes

Comments

Idag var det som kallast -23 grader ute. Många lät sina hästar vila, men jag och mamma red två hästar var!

Vi började med att transportera Gentle till KDRF. Sedan gjorde vi iordning LA och Gentle. Jag red barbacka på LA som omväxling.

Vi har nu börjat trappa upp träningen med LA, så idag gjorde vi rätt mycket galoppjobb. Mycket fokus på att han ska ta mina förhållningar och samla sig genom att sätta mer vikt på bakbenen. Jag red massor med övergångar mellan galopp och skritt och de blir sakta men säkert bättre och bättre! Sedan red jag på en 15m volt som jag minskade successivt, på slutet var vi nere på kanske 10 eller till och med 9m. Det svåra med att göra små volter är inte att svänga runt och göra dem små, utan det är att behålla samlingen med vikten på bakbenen, balansen och sist men inte minst ställningen och böjningen. Jag tyckte att LA gjorde det jättebra och jag hade emellanåt en helt makalös känsla! Jag tog inte så mycket trav idag då vi körde rätt hårt med galoppen, men det lilla jag tog kändes bra. :)

Efter jag ridit LA så gjorde jag iordning Anettes fjording Herodes.

Han var riktigt fin i skritten och i traven. Bra form och fin i munnen, i traven tyckte jag också att han kändes så mycket starkare än sist, han hade riktigt bra påskjut bakifrån. Första galopperna gick hur bra som helst! Han var verkligen så fin i både höger och vänster. Sedan tog vi en skrittpaus innan vi skulle ta högergaloppen igen. Han har tidigare vägrat fatta den galoppen så jag tänkte att jag skulle göra ett försök till. Men då gick det inte. Vi försökte gång på gång utan resultat. Jag var bestämd och konsekvent men hur jag än gjorde så skulle han bara fatta vänster galopp. På slutet så tror jag att både jag och han fick lite mjölksyra, så då bara travade och skrittade jag av honom. Nya tag på lördag!

Efter jag ridit Herodes så fixade vi stallet på KDRF och körde hem Gentle, sedan for vi hem och åt middag innan mamma for tillbaka och red Woody.

Tyvärr blev det ingen slalomåkning för mig ikväll på grund av kylan.

Petra Lind

Likes

Comments

I slutet på december så vann jag ett jättefint vitt tävlingsschabrak av Cecilia Bergåkra i samarbete med Leksands Knäckebröd.

Det är från ett av mina favoritmärken, Mias RS.

Jag tror att jag kommer att använda det mest på Woody, det är en marinblå och vit/silvrig kant, vilket gör sig bättre på honom, dessutom så kan det hända att det är för stort för LA.

Hoppas att vi kan bli lika framgångsrika som svenska U25-laget nu när vi har ett likadant schabrak som dem, haha.

Petra Lind

Likes

Comments

Här kommer en summering av tävlingsåret 2017 med LA.

Luleå Ridklubb 19 Februari 2017

Årets första tävling bestod av en klass, LA:P1. LA var väldigt fin på framridningen och inne i collecting ring, men inne på banan så spände vi båda till. Första starten för året brukar alltid vara svårast då man varit ifrån tävlandet. Resultatet blev alltså inte det bästa, men jag var ändå nöjd över hur fin LA hade varit på framridningen.

Vännäs Ryttarförening 5 Mars 2017

Andra tävlingen så var vi anmälda till en LA:1 och en LA:P1. Jag hade inte bästa känslan på framridningen eller inne på banan, då han inte riktigt var mellan hand och skänkel, vilket förmodligen var en konsekvens av att han var spänd. Vi hade ändå inte så många tekniska missar så vi vann faktiskt båda klasserna ändå.

Skellefteå Ridklubb 24 Mars 2017

På denna tävling så startade vi bara en LA:1 då det inte hade gått så bra i träning och jag inte hade bästa självförtroendet heller. Ritten kändes sisådär, jag tyckte att vi hade några highlights, men också rätt många missar. En ritt i mängden som vi la på rutinkontot helt enkelt.

Piteå Ridklubb 20-21 Maj 2017

Under en månad så hade vi blivit bättre och bättre, så vi anmälde till LA:1 och LA:P1 på lördagen och söndagen.

I första klassen så var LA väldigt pigg och spänd då publiken var väldigt nära banan, men han bet ihop och höll sig på mattan, men det var bara droppen i galopprogrammet när ett stort trädgårdsbord just intill banan välte, då blev det bara för mycket. Vi hade allt mellan 3 och 8 i protokollet. Han var alltså väldigt fin när han var fin, men det blev också ett par grova missar som gjorde att vi hamnade på slutet med just över godkänt.

Andra klassen var som tur var på en annan bana, en bana där publiken satt lite längre ifrån banan. Det passar LA mycket bättre. Han var fin på framridningen och inne på banan men några tekniska missar kostade kvalet till nationell FEI, med några få poäng.

Efter det åkte vi hem och laddade om.

LA var jättefin på framridningen till LA:1 och han var fantastiskt fin och vi hade nästan inga missar inne på banan! Jag var överlycklig när jag red ut från banan och när jag fick veta att vi vann klassen på 70% så blev jag tårögd!

Vi gjorde framridningen till LA:P1 rätt kort så att vi skulle orka inne på banan. Vi presterade ännu en jättefin runda och landade på 64,2%, en andraplats och ett första kval till FEI! :D

Lyckan var total efter dessa klasser!

Södra Umeå Ryttarförening 3-4 Juni 2017

Till denna tävling så åkte vi med både LA och Woody, varav jag red LA och mamma Woody. Jag startade en klass på lördagen och två på söndagen, LA:P1 samt LA:1 och FEI Mästerskap.

Jag red en ganska lång framridning till LA:P1, eftersom att det var enda klassen på lördagen. LA kändes fantastiskt fin och efter förra tävlingen så gick vi in på banan med ett bra självförtroende! Jag hade en jättebra känsla och vi hade nästan inga tekniska missar, enkla bytena var riktigt fina. Vi fick vårt andra kval på 63,3% och vann klassen! :D

Mamma vann även sin Intermediaire 1 med Woody!

På söndagen så hade jag egentligen bara tänkt rida LA:1, men vi efteranmälde oss till FEI:n då han hade varit så fin i träning före denna tävling, han var så fin på framridningen och banan och vi tänkte att det kunde vara bra att börja nosa på ett svårare program. Bara för träning. I LA:1 så kändes han lika fin som i LA:P1 på lördagen, fast vi hade några tekniska missar, så resultatet blev en andraplats på ca 64%. Sedan i FEI:n så spände både jag och han till, samt att vi hade en dyr miss i ett enkelt byte som också gjorde att vi missade den förvända galoppen. Vi blev 5/6 men en domare höll oss på godkända procent som 2/6!

Mamma vann även denna dag sin Intermediaire 1 med Woody, nu på över 66%!

Kågedalens Ryttarförening 11 Juni 2017

Det här var helgen efter SURF och då red jag en LA:P1.

Det kändes inte så bra på framridningen till klassen, men jag hade bra verktyg för att få honom att gå bättre och målmedvetenheten för att det skulle gå bra. Jag red så gott jag kunde och LA ställde upp och levererade en fin ritt som belönades med hela 66,711%, vilket blev nytt personbästa!! :D LA fick såklart extra många klappar och extra mycket godis efteråt. ;)

Vännäs Ryttarförening 2-3 September 2017

Den här tävlingen minns jag bäst av alla tävlingar detta år. Det här var Distriktsmästerskapet. Jag var anmäld med både LA och Woody. Jag tänkte göra ett inlägg om tävlingsåret med Woody sen, så jag avslöjar inte mer än att jag blev avkastad med buller och bång i första klassen. Sedan var det så tajt mellan klasserna så jag fick springa och göra iordning LA medan mamma sprang för att fånga Woody och en sjuksköterska frågade hur jag mådde mm. Det var kaos med andra ord.

Jag lyckades iallafall värma LA någorlunda och sedan gick vi in och gjorde ett jättefint program i LA:1, första omgången av DM. Jag trodde att jag kom tvåa för att de kallade till prisutdelningen i omvänd ordning och jag hade inte sett mitt resultat, så det kom lite som en chock när de sa att jag vunnit på fina 66,4%!

Sedan började adrenalinet gå ur och då kände jag att jag hade rätt ont i svanskotan/ryggen efter avramlingen, så efter att vi ätit middag med klubbkompisarna och jag ridit ett kvällspass på Woody så vilade jag resten av kvällen.

Nästa dag, efter jag ridit Woody så red jag fram LA för DM-finalen. Han var hur fin som helst på framridningen och inne på banan! Programmet var LA:4, som är vårat svåraste program av alla! Men vi lyckades hålla ihop det och vi fick bara lite småmissar här och var, så vi vann även den klassen på ca 64%.

Vi hamnade alltså på ett snitt på 65% på DM och det räckte hela vägen till ett guld bland D-ponnyekipagen i Västerbotten.

Skellefteå Ridklubb 30 September-1 Oktober 2017

På denna tävling så skulle vi rida en LA:1, en LA:P1 och sedan även FEI Lagtävlansprogram.

Han var magisk på alla framridningar, men lite för spänd inne på banorna. Vi hade nästan inga missar i LA:1, så där fick vi nästan 68% och vann! Sedan i LA:P1 så hade vi en stor miss i en galoppfattning, så där fick vi 63,4%. Sedan på söndagen i FEI:n så var det i en annan manege, så då blev han mer spänd, där upplevde jag honom till och med som väldigt stark. Så jag fick kämpa med halvhalterna, men vi hade en grov miss i inridningen och sedan var det en nationell klass med otroligt duktiga domare som såg igenom att han var sådär stark. Vi fick ändå godkända procent av två domare och blev tvåa av tre.

Kågedalens Ryttarförening 16 December 2017

Sista tävlingen för året var det årliga Klubbmästerskapet som går i LB:1. Något som kan låta som ett enkelt program när man har startat FEI, men som snarare känns svårare! Transportsträckor har aldrig varit min och LAs styrka och det finns gott om dem i LB:1. Men jag gillar ändå att programmets vägar är så pass mjuka och följsamma, det passar oss. LA kändes väldigt fin på framridningen. Sedan tror jag att jag spände till inne på banan, för jag tyckte inte alls att det kändes bra, men efteråt så fick jag se på filmen som mamma filmat att det såg superfint ut! LA såg väldigt avslappnad ut! Vi skrapade ihop 66,6% och blev klubbmästare 2017! Ett jättebra avslut på ett mycket lärorikt år!

Tänk vilken resa, från början av året med dåligt självförtroende och dåliga resultat, till slutet av året med bra självförtroende och bra resultat!

Årets sämsta resultat: 56%

Årets bästa resultat: 70%

Kval: Nationell FEI

Titlar: Distriktsmästare & Klubbmästare

Här kommer en bild på årets skörd. :)

Petra Lind

Likes

Comments

På idrotten så håller vi på med ett arbete just nu som handlar om att planera, genomföra och utvärdera träningspass. Det är verkligen såå bra, för jag har kommit av mig att springa och styrketräna 5 gånger i veckan (som jag gjorde förut), men nu är jag på väg tillbaka igen med hjälp av min planering! Eftersom att jag är i rätt god form då jag ändå ridit och hållit igång rätt mycket så började jag första veckan med att springa 3km fyra gånger i veckan, andra veckan (som jag är inne på nu) 4km fyra gånger i veckan och sen ökar det i samma takt tills jag har sprungit 7km fyra gånger i veckan. Sedan kommer jag att stanna på den nivån i några veckor innan jag ska springa längre. Mitt mål är att kunna springa 1 mil till sommaren.

Så idag började jag alltså med att springa 4km. Det är väldigt bra underlag ute nu, så hittills känns det lätt och roligt. :)

Efter joggingturen så red jag Woody i manegen. Det har varit manegevård idag och de har kört in nytt material samt harvat och sladdat så det var väldigt fint när vi kom in. Tänkte bara göra ett lättare pass eftersom att han vilade igår. Jag galopperade mest då galoppen kändes bäst. Red lite öppnor, skänkelvikningar, enkla byten och galoppserpentiner. Han kändes pigg, arbetsglad och fräsch i hela kroppen. Passet blev ca 35-40min.

Efter jag ridit Woody så red jag LA ute på gårdsplanen. Å ena sidan så var det bra att det var kallt ute, eftersom att LA inte fick några styltor då, men å andra sidan så var det rätt plågsamt för jag hade inga bra handskar att rida i, så jag frös så mycket att jag knappt kände mina fingrar... Men LA var riktigt fin! Han var bättre i munnen och i formen än tidigare. Galopperade inte så mycket men det lilla jag gjorde det så tränade jag på avbrott mellan skritt och galopp. Han blev lite spänd för en traktorskopa som stod bredvid min lilla ridplan, så då tänkte jag att det var ett ypperligt tillfälle att träna just enkla byten/övergångar, för att han kommer nog inte att vara helt avslappnad inne på banan heller och då ska jag ändå kunna behålla kontrollen. Han gjorde det bättre och bättre för varje gång och på slutet så gjorde han superfina fattningar och avbrott utan travsteg. :D

Efter passen så packade jag höpåsar, gav hästarna vatten samt mockade boxarna.

Allt som allt tog 4h. Jag är så tacksam för att jag pluggar på distans och kan vara ute i dagsljus och träna. :D

Schemat för imorgon ser ut ungefär såhär:

07-07.15 Frukost

07.15-12 Plugga

12-13 Lunch

13-17 Rida LA & Herodes, fixa stallet och springa 4km

17-18 Middag

18-20 Åka slalom

Petra Lind

Likes

Comments

Som många kanske redan vet så har jag varit på Bergåkra Gård i ca 1,5 vecka under jullovet.

Jag har funderat på att åka till något dressyrstall under hösten/vintern, för att rida, jobba och se och lära, men det har inte blivit av då jag velat träna med våra hästar. LA har gått så bra i träning och då har jag velat "smida medan järnet är varmt" så därför har jag inte velat att han ska vila, men nu var det ändå hög tid för det så då tänkte jag att jag kunde åka någonstans och träna själv istället. Bergåkra Gård kändes som det bästa alternativet då de har en väldigt stor anläggning med mycket häst och de ligger ändå inte så långt söderut. Så jag kontaktade Sigrid och frågade om det skulle gå bra om jag kom dit och det gjorde det! Så i princip dagen efter så åkte jag neråt med buss och tåg! Vi har tidigare haft lite kontakter med Sigrid via min moster och hennes kompis Pehr. Pehr är delägare i flera av deras hästar och han erbjöd min mamma att köpa I Do Kiss som föl, fast då ville mamma ha någon häst hon kunde rida direkt, så då köpte hon Woody istället, och båda går ju på GP-nivå nu. :)

Onsdag

Jag var på plats på onsdagkväll. Vi gick ut i stallet på en gång och satte igång att rida. Jag fick rida tre stora hästar och klockan hann bli 11 på kvällen innan vi var klara i stallet!

Den första hästen jag red var Ella. Ett jättefint svart sto. Vi tränade på Msv C rörelser så som enkla byten, förvänd galopp och lite travskolor efter spåret. Hon kändes väldigt lätt och stadig och framför skänkeln.

Sedan fick jag sitta upp på Special Edition eller "Ebba" som hon kallas. Hon kunde få lite prestationsångest vid för mycket samling, så jag red på framåt och lät henne gå i en lite lägre form, vi gjorde alltså bara ett litet joggingpass. Det var en väldigt trevlig häst att rida! Skritten var verkligen hur bra som helst, den hade hon fått en 9:a på!!

Jag hade två favorithästar under tiden på Bergåkra gård och den ena var Bergåkras Flour. En nyss fylld 5-åring som har blivit riden i ett halvår nu. Hon var så pigg så att hon höll på att explodera när jag kom in i ridhuset. Sigrid tog henne på lina och då hade hon lite rodeo! Sedan satt Sigrid upp och travade runt lite först och sedan tog hon högergaloppen. Väldigt proffsigt ridet! Efter det fick jag sitta upp och trava några varv och alltså hon rörde sig helt fantastiskt och var verkligen hur fin som helst i munnen och i formen!

Torsdag

Torsdagen var bara en vanlig dag på Bergåkra gård, vi skötte om hästarna och red.

Red Flour själv. Började med att longera henne ett par varv innan jag satt upp. Hon var återigen fantastiskt fin i traven. Tog galoppen med och det gick över förväntan! Galoppen är riktigt fin, men hon behöver mer styrka och balans för att den ska bli ännu bättre. Det kommer förstås att komma med tiden.

Sedan fick jag rida Flamenco, "Flamman". Jag tyckte inte riktigt att han var framför skänkeln i början, så fokuset låg på att få mer bjudning i honom, samt att få honom mer liksidig. Han var väldigt arbetsglad och gjorde alltid sitt bästa, så han blev successivt bättre under passets gång. Jag hittade även knappen för samling och det hade han väldigt lätt för! På slutet så provade vi till och med lite flygande byten, som han håller på att lära sig. Det gick fint.

Efter Flamman red jag Ella igen. Vi fortsatte att träna på lite Msv C rörelser. Hon kändes lite trött den här dagen, så jag gjorde ändå passet lite kortare och lite lättare. Hon var så snäll och trevlig att rida.

Fredag

På fredagen skulle familjen fotas på förmiddagen med ca 7 hästar. Jag mockade hela stallet själv och fixade höet, sedan gjorde jag iordning ett par hästar. Det var otroligt stressigt för att fotografen bara hade en viss tid på sig. Sedan red jag och beridaren Gustav två unghästar och sedan mockade vi och fixade klart i stallet.

Första hästen jag red var I Hope. Han var riktigt fin i skritten och traven. I galoppen så kom det lite bus/protester, men vi kom över de efter några språng och då kändes han bra! Gustav satt upp på slutet och red honom väldigt fint och då satt jag upp på Florian C, som blev min andra favorithäst på gården.

Florian C är en skimmel på ca 185cm. När jag red hade jag en helt fantastisk känsla i galoppen, den var otroligt stor och maffig och från början tyckte jag att det var svårt att balansera upp honom, men sen hittade jag "halvhaltsknappen" och då samlade han sig lite och balanserade upp sig riktigt bra. Skritten och traven var också riktigt fina! Hade en magisk känsla genom passet. Han är en häst som är sådär mjuk som en gummiboll, som man bara vet kan gå långt.

Lördag

På lördagen så mockade jag stallet själv igen. Sedan byggde jag och Sigrid om hagarna lite på lösdriften.

Moorahl var första hästen, eller "Molle" som han kallas. Jag hittade knapparna rätt fort så första passet blev ganska tekniskt med bytesserier i vart fjärde, förvänd galopp, enkla byten och lite travarbete. Han var en väldigt rolig häst att rida som kunde sina saker!

Jag började med att longera Bergåkras Fiction några varv i ridhuset innan jag satt upp på honom. Han var väldigt fin i formen och i munnen. Hade en trevlig känsla i skritten och i traven men i galoppen så blev det lite rodeo... Han bockade och slog bakut. Efter flera försök så hoppade jag av och longerade honom i galopp istället. Som sagt så var jag inte där för att ramla av. ;) I lina så kunde han galoppera väldigt fint!

Söndag

På nyårsafton så red jag tre hästar på förmiddagen och sedan hade vi nyårsfirandet med trerättersmiddag på eftermiddagen.

Under tiden jag var där kom en ny ponny till stallet, Ricarda. Sigrid red henne första gångerna och sedan fick jag sitta upp och rida henne lite under Sigrids ögon. Det gick rätt bra, men det kändes helt klart att det var en svår ponny.

Jag byggde upp passet med Flamman så att vi skulle få bästa möjliga förutsättningarna för att göra bra flygande byten. Han är nämligen under inlärning just nu. Jag började med en lite längre uppvärmning. Sedan tog jag galoppen och gjorde lite övergångar mellan samlad galopp och ökad galopp. Därefter red jag en del enkla byten innan jag gjorde några flygande byten. Det gick över förväntan och han gjorde bytena riktigt bra, jag tror att något av dem första var orena, men sen tror jag att vi satte dem.

Jag, Siri och Emilia ville ringa in det nya året på hästryggen, så kvart i tolv så gick vi ut och red tre B-ponnyer (som vi visste inte skulle bli så rädda för fyrverkerierna). Jag red Bonnies Beauty. Hon har gått B-ponny SM i dressyr med Cecilia, så hon var väldigt fin i formen och i munnen, samt att hon rörde sig trevligt. Efter lite uppvärmning så började vi hoppa lite små hinder på en halvcirkel. Det gick riktigt bra trots att vi satt barbacka. Senare kom Sigrid ut och serverade cider. :)

Måndag

Dagen efter bar det av till Järvsöbacken där jag, Emilia och Siri åkte slalom. Helt fantastiska backar och vi hade riktigt bra väder och underlag med! På kvällen red jag två hästar.

Red Flour som hade vilat i tre dagar. Så hon var lite pigg när jag först longerade henne och sen satt upp. Valde att bara skritta och trava på henne då. Som vanligt bjöd hon på en väldigt bra känsla!

Efter henne så red jag Flamenco eller "Flamman" på kandar. (Finns en kort galoppfilm i slutet av inlägget). Vi tränade programdelar ur Msv B med enkla byten, förvänd galopp, flygande byten, galoppslutor, travskolor och inridningar. Han kändes verkligen såå fin den kvällen!

Tisdag

Det rullade på med de vanliga rutinerna, så som att mocka och rida t ex.

Dagen efter jag red Flour var hon superpigg och hade rodeo igen när jag longerade henne. Jag tyckte efter ett tag att hon lugnat sig och satt upp. Jag började trava nästan direkt och då kom en bockserie som sträckte sig över nästan hela långsidan. Jag satt kvar serien men hoppade sedan av. Med unghästar kan en liten del bli så stor. Därför hoppade jag av, jag ville inte ramla av och jag vill inte att hon skulle bli rädd om jag ramlade av. Jag longerade henne istället en stund till med ett gummiband.

Denna dag så fick jag rida en ny häst, Lido. Han var tillfälligt uppstallad på gården och jag fick äran att rida honom. Som jag tidigare nämnde så är det alltid svårt att hitta knapparna på en ny häst. Men jag tyckte ändå att det gick rätt bra för att vara första gången jag red honom. Han var väldigt fin i formen och han rörde sig mjukt och spänstigt. Första galoppsprången så blev han dock lite rädd och drog iväg några språng, då mitt långa hår smattrade mot min jacka. Men sedan kunde han vänja sig vid ljudet, slappna av och börja galoppera stora, runda språng. Han var en pärla att rida. :)

På tisdagen så red jag Ricarda själv. Då var hon ruskigt fin första delen av passet väldigt lugn och fin i formen, andra delen så tog vi en liten dust. Men tredje delen av passet så blev hon sådär fin igen. Hon rör sig egentligen väldigt bra, så fort man bara lyckas få henne att slappna av och komma ner lite lägre i formen. På slutet så kändes galoppen så välbalanserad och kraftfull!

Onsdag

Även på onsdagen så rullade rutinerna på.

Jag red tre joggingpass på Molle, Lido och Flamman. Alla kändes pigga och fräscha. Joggingpass för hästarna behöver nödvändigtvis inte betyda ett lätt pass för ryttaren, det kan lika gärna betyda att man tränar sin sits och balans stenhårt-vilket jag försökte göra.

Torsdag

På torsdagen så väckte Cecilia mig kring kvart i fem och sa att hon trodde att hästarna i lösdriften var lösa. Jag gick upp och väckte Emilia och Olivia och sen sprang vi ut i djupsnön och jagade de ca 10 hästarna som var lösa. De sprang upp i skogen så jag och Emilia följde efter medan Olivia ringde efter Bengan (Sigrids bror). Han hjälpte oss att få in dem sista och sen lagade han hagen. Därefter åt vi frukost och mockade och släppte ut mm innan jag red fyra hästar. GP-ryttaren Maria Eriksson var där och höll träningar så i mina skrittpauser med hästarna så passade jag på att sitta och kika på deras träningar vilket såklart var jättenyttigt!

Tredje passet med Ricarda så fick Olivia börja rida. Jag hjälpte henne och höll en liten lektion utifrån det jag hade känt när jag ridit henne. Det gick ruskigt bra och Olivia var supernöjd! Därefter satt jag upp och red henne en stund i alla gångarter i båda varven och då gick hon jättebra! Det kändes verkligen att hon utvecklats och förstått vad jag velat komma till, från förra passet.

Sista dagen med Flamman så ville jag rida honom på kandar. Mest för att jag behöver träna på det. Det svåra med att rida på kandar är inte att hålla i båda tyglarna, utan det är att kunna korta och länga tyglarna och fortfarande ha dem i samma proportioner, stångtygeln ska alltid vara lite längre än bridongtygeln, att dessutom göra det med känsla och behålla en mjuk hand är svårt. Även om jag hade kandaret så ville jag inte göra passet så tufft för honom då jag redan var nöjd med vad vi åstadkommit under tidigare pass, så det blev ett litet joggingpass med lite förvänd galopp och enkla byten som de enda "rörelserna". På slutet satt hans ägare upp och red lite och hon tyckte att jag ridit honom superbra och att han var mycket bättre i munnen och mycket mer liksidig och framför skänkeln. Så det var jättekul! :)

Lido var väldigt spänd i början då det låg en stor plastpåse vid ett hinder. Min uppfattning av honom är att han slappnar av bäst i traven, så jag började jogga fram honom i låg form nästan på direkten för att få honom att slappna av. Jag sänkte kraven och gjorde ett lättare dressyrpass istället. Vi jobbade på galoppövergångarna där jag ville att han skulle balansera upp sig lite mer och göra lite mjukare övergångar. Jag tyckte att det gick riktigt bra med tanke på att han var spänd för grejorna vid hindret, samt för den andra hästen i manegen som hade träning, plus att det var väldigt kallt vilket gjorde att alla hästar blev lite extra pigga.

Ella hade gått rätt mycket tidigare i veckan så hon var lite off på torsdagen, så jag tränade endast grunder. Jobbade mycket på att hon skulle bjuda framåt i alla övergångar och att få henne att ta lite större språng i galoppen. Hon blir verkligen såå fin när hon hamnar rätt, så på slutet hade jag en jättebra känsla.

Fredag

På fredagmorgon så steg jag upp vid 05 och sen åkte vi mot busstationen i Ljusdal vid 06. Jag var hemma i Skellefteå klockan 15.30.

Jag är så otroligt tacksam för att jag fick komma till Bergåkra Gård och rida över 25 pass samt hjälpa till med de vanliga stallsysslorna. Det är så lärorikt att sitta på så många olika hästar och att få se hur andras stallrutiner ser ut. Det finns alltid någonting man kan ta efter och lägga in i sitt egna system och det andra sållar man bara bort. Jag har ridit 6 pass sedan jag kom hem och jag har känt skillnad på min ridning. Jag känner mig starkare i bålen, mjukare på handen och modigare att rida på framåt. Det har även varit väldigt roligt att få umgås med likasinnade, satsande dressyrryttare, Sigrid, Cecilia, Emilia, Olivia och Siri. Vi har haft många intressanta samtal med dressyrsporten i fokus.

Jag är så taggad på att fortsätta åka runt till olika anläggningar och jobba! Det kanske blir någon fler i Sverige innan Tyskland, Spanien/Portugal och England kallar.

Fredag

När jag kom hem på fredagen så red jag ett joggingpass på Woody och mamma red Gentle. Woody kändes som en rund miljon! Så lätt och spänstig och full av energi!

Lördag

Nästa dag så började vi med att byta stall på LA och Gentle igen och sedan red jag LA och Woody och mamma red Gentle men även en stund på Woody. LA har vintervilat under tiden jag har varit borta, så vi sätter igång sakta men säkert med joggingpass i skritt och trav. Woody har däremot mamma ridit. Så honom red jag på kandar och tränade galoppslutor och flygande byten med. Mamma tränade sedan på GP traven. Gentle såg fantastiskt fin ut hon med!

Söndag

Igår red mamma ut i skogen på Gentle och jag red galopparbetet på Woody och sen red mamma LA och därefter bytte vi så att mamma red Woody och då red jag LA en stund också. Vi hade kandaret på Woody igen och jag fortsatte med att träna på galoppslutor och flygande byten. Han är fantastiskt fin just nu så vi avancerade genom att göra PsG saxen. Efter några försök så satte vi den hur snyggt som helst! :) Mamma fortsatte sedan att jobba med GP traven. Mamma hade skrittjobbat LA och han var ruskigt fin i formen och i munnen när jag satt upp! I traven så fortsatte han kännas fin så efter några varv så nöjde vi oss.

Måndag

Idag red jag Woody på gårdsplanen och sedan tömkörde jag LA i manegen. Woody var väldigt energifylld och arbetsglad. Det är bara trevligt att rida honom då! Hade såå bra känsla i skritten, traven och galoppen samt i lite piaff och passage som vi gjorde på slutet. Känslan man får på honom är verkligen oslagbar! LA fick jogga lite på töm idag. Han var väldigt smidig i kroppen och joggade runt i en låg form. På slutet fick han galoppera lite i båda varven och det gick väldigt bra. :)

Här kommer lite bilder från tiden på Bergåkra gård. Tyvärr blev det rätt dålig kvalitet då jag fotade med mobilen, men det är iallafall någonting.

Petra Lind

Likes

Comments

I lördags så red jag KM på LA och Woody och mamma red Gentle. Vi hade klara och tydliga mål redan innan. Målet med LA var att behålla avslappningen, även inne på banan. Målet för mig och Woody var att leverera en jämn ritt, han har tidigare blivit lite av och på för mig på tävling. Mammas mål med Gentle var att hon skulle klara av att gå hela programmet utan att bli rädd och spänd för det smattrandet underlaget mot dressyrstaketet.

LA var riktigt fin på framridningen, precis så fin som han var i fredags, men ibland så spände han till lite för domaren eller för något i hörnet. När det blev dags för oss att starta så kände jag hur vi båda spände till litegrann. Travprogrammet kändes rätt bra, men sedan spände han till när det blev dags för galoppen och då var det svårt att få honom att slappna av igen. Det gjorde att jag fastnade lite i mina förhållningar och att han blev ännu mer spänd då. Jag hade faktiskt ingen bra känsla, för att jag upplevde att han var så stressad och spänd. Men sedan såg jag filmen och då tycker jag att han ser helt magisk ut! Kan inte fatta hur fel jag hade! Jag tror att jag är så bortskämd med att han har varit totalavslappnad på senaste träningarna, så att jag, vid minsta spänning tyckte att det kändes dåligt. Jag är iallafall jättenöjd med honom nu när jag insett hur avslappnad han faktiskt var och vilken fin ritt vi lyckades leverera! LB:1 är svårare än man tror, ibland nästan så att jag skulle säga att det är svårare än FEI, iallafall för oss. Vi belönades med 66,6%, (vi fick en 8 på sista halten) vilket gjorde att vi tog hem KM-guldet av tre startande! :D

Efter LA fick jag rusa för att knoppa Gentle och för att förbereda Woodys utrustning, jag hann även äta en liten macka innan det blev dags för att gå in i manegen och filma mammas ritt.

Gentle var helt fantastisk från början till slut och hon brydde sig ingenting om dressyrstaketet! Så skönt! Deras ritt var helt fantastisk och jag var så stolt över dem! Tyvärr hade de en liten miss i hörnet innan galoppökningen där hon bröt av. Men de fick ändå 65% (med en 8,5 på skritten) och tog hand om silvret i storhästklassen med hela 9 startande! (Mamma lägger ut filmen på deras ritt senare på hennes blogg, https://ericastenlund.wordpress.com/.)

Sedan blev det dags för mig och Woody. Det fanns inte på kartan att knoppa honom, det var så tajt emellan våra ritter. Vi bara gjorde iordning honom som vanligt och gick in. På framridningen så kände jag direkt att han hade en räv bakom örat. Jag förflyttade mig därför till collecting ring för att få vara själv, han höll nämligen på att explodera när något annat ekipage närmade sig. Vi hann inte rida så länge innan det blev dags att starta. Han kändes riktigt bra i travprogrammet och vi fick väldigt fina poäng! Sedan i högergaloppen så började han stöka redan på volten genom att studsa, sedan på diagonalen så slog han en bakut, den var rätt hög men inte i närheten av de värsta han kan göra, så jag lyckades sitta kvar. Jag fick stopp på honom och försökte fatta ny galopp, men då började han göra passage, så då tog det en halv volt innan vi var tillbaka i galopp på diagonalen igen. På de 20 m som var kvar så lyckades han få in några byten i varje och i vartannat... Sedan flöt det faktiskt på och vi tog oss igenom vänstra galoppdelen och travprogrammet på slutet. Phuuu!!! Efter det så galopperade jag lite mer i höger galopp på banan innan jag travade av och skrittade av. Det gick bra då. När jag hoppade av så skakade jag jättemycket. Vi hade allt ifrån 1or till 8,5or i vårat program och kom på slutet av resultatlistan.

Petra Lind

Likes

Comments