Header

LA har som många vet varit otroligt spänd både på träning och på tävling under åren. Han är en som lätt stressar upp sig i huvudet och det fortplantar sig i att han blir som en fiolsträng i kroppen.

Jag är oändligt tacksam över att vi fick vara med på clinicen för Goncalo Carvalho, för det är det som har fått oss att vända blad och träna och (förhoppningsvis) tävla på avslappning.

Någon vecka efter clinicen så hade vi Marc-träning. Då hade redan resultaten börjat komma hemma, men på själva träningen tog vi det ett steg till. Han började röra sig så mycket mer i både traven och galoppen och han var så avslappnad så att jag på slutet av passet på söndagen skulle sakta av till trav från vänster galopp och bara typ andades ut och slappnade av, så gick han ner till skritt! Det var en stor förvåning för både mig och Marc eftersom att vi alltid har haft så svårt med avbrotten.

Nu har vi hunnit träna ännu mer hemma. Vi har tömkört honom mycket, både med och utan bommar på marken, jag har jobbat mer än någonsin på att lägga ner honom i formen. Han blir nämligen aldrig framtung, så jag har kunnat träna att jag sitter ned på honom och att han då får gå så lågt som möjligt i formen samtidigt som vi gör lite övergångar till skritt. Det har verkligen blivit så bra!

Igår började han med att gå lågt i form redan från början, efter hand kortade jag upp tyglarna mer och mer och till slut kunde jag sitta ner i en trav som vi helst av allt ska ha på tävling! Han hade så mycket rygg så att det blev så lätt för mig att sitta ner. Mamma gav mig även små tips på hur jag ska göra halvhalter på honom för att bevara traven, det var jättenyttigt.

Galoppen har nog aldrig varit så lugn, tretaktig och stor som igår och dessutom så provade jag det där med att bara sitta emot lite, slappna av och andas ut och då gick han ner till skritt igen! Det funkade jättebra i båda varven!

Sedan fick han skritta i låg form och det enda jag tänkte på var att hålla händerna prick stilla och att göra samma saker hela tiden. Man tror att man har haft stilla händer, men alltså efter Goncalos ögon på en så inser man hur mycket man har rört dem och gett en massa onödiga signaler.

Det blev så mycket bättre, han var helt enkelt som en dröm när jag började trava under nedsittning igen. Det sista jag gjorde där innan jag travade och skrittade av, var att jag samlade traven lite, vände in på en diagonal och sedan gick jag fram med händerna samtidigt som jag la skänkeln mot, och då gjorde vi den bästa ökade traven vi någonsin har gjort!

Det är det där med spända hästar. Det går egentligen inte att träna eller tävla dem ordentligt då de är spända. Men samtidigt så måste man ju göra någonting, man kan ju inte bara sluta rida dem och vänta flera år på att dem ska slappna av. Jag har tränat och utbildat LA i kanske 5 år nu och det är en bedrift att vi ens har kunnat tävla, och att vi till och med tagit oss till FEI. Jag har åkt till tävlingar många gånger och undrat om det kommer att gå bra eller dåligt. För de flesta kan det gå okej, men för mig och LA brukar det vara toppen eller botten. Det vet man aldrig innan utan det handlar mycket om dagsformen. Ett exempel var i Piteå i våras då vi red LA:1 på 60% på lördagen och LA:1 på 70% på söndagen!

Ge inte upp med en spänd häst, men inse att det kommer att ta längre tid. Det är samma sak för mamma och Woody, hon har haft honom i 10 år, men idag är dem uppe i Grand Prix. Hårt arbete lönar sig helt enkelt.

Petra Lind

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Idag började jag dagen med att plugga själv mellan 8 och 10, klockan 10-11 hade jag lektion i företagsekonomi. Efter det så åt jag lunch innan jag promenerade till stallet, där jag packade höpåsar och putsade mina ridstövlar plus LAs sadel och träns. Klockan var mer än jag trodde när jag var klar med det så jag joggade hem för att ha mattelektion klockan 12.30-13.30. Direkt efter den lektionen så promenerade jag tillbaka till stallet (bra motion haha) där jag mockade och gjorde kraftfoder samt red dressyr på Woody på stora utebanan och tömkörde LA över bommar inne i manegen.

Mamma red genom skogen med Gentle så vi möttes sen på stora utebanan där vi red varsitt pass.

Woody var sådär dunderladdad idag igen och jag vet egentligen inte hur smart det var av mig att tänka att jag skulle rida på stora utebanan. Bara när jag skrittade ner mot banan så skrittade han så energifyllt att om jag hade tagit en liten förhållning så hade han förmodligen börjat piaffa.

När vi joggade igång så började det sprätta i kroppen på honom, så vi gjorde många avbrott ner till skritt för att kontrollera att jag hade kontrollen. När jag sen fattade galopp så studsade han så mycket att jag fick bryta av till trav igen och fatta galopp på nytt. Då red jag mer med sätet och mindre med skänkeln och det tog han jättebra. Jag var väldigt nervös innan galoppen, men när jag väl red så blev jag mer tuff vilket Woody säkert kände. Jag satte honom i jobb genom att göra galoppskänkelvikningar och galoppslutor som kändes superbra. Gjorde ganska branta för att han skulle få jobba extra mycket. Trots det så sprätte han till x antal gånger.

På slutet i nedsittningstraven så kändes han väldigt fin, så då bara önskade jag lite mer energi och sen så tog jag en liten förhållning och då gick han in i värsta passagen. Vi har aldrig gjort så bra passage och jag bara samlade lite till och lite till och till slut var vi nästan nere i piaff!! Då satt jag bara och njöt. Bästa känslan någonsin! Tänk om vi bara kunde få det på film. Mamma var vittne iallafall. ;)

Det gick förresten superbra med Gentle också, hon såg helt magisk ut!

Men när vi var på väg upp på våra pigga hästar så kom LA galopperandes, bredvid oss i hagen. Gentle blev rädd för det och fick lite panik, började studsa och galoppera väldigt explosivt bakom oss, varav Woody kastade sig framåt och uppåt innan han också fortsatte i en väldigt explosiv galopp. Sen galopperade Gentle förbi oss ganska nära innan jag fick stopp på Woody och då satt jag av direkt. Men alltså jag är seriöst såå tacksam till Woody! Han hade kunnat göra värsta urladdningen med flera höga bakutsparkar och han hade kunnat sätta iväg i sken. Men det gjorde han tack och lov inte.

Efter Woody så hann jag putsa hans träns ordentligt innan jag gjorde iordning LA för tömkörning.

Redan i framskrittningen så kände jag hur fin han var på båda tömmarna, jag hade ett stabilt stöd på yttertygel och ett lite mjukare stöd på innertygel.

I traven så joggade han på så lugnt, tror faktiskt inte att han någonsin har joggat så lugnt på töm tidigare. Han sökte sig ner i en låg form.

Efter ett tag så styrde jag på tre travbommar som var utlagda på långsidan. Han travade över dem i låg form med bra rygg. Vi rullade på bommarna några gånger och sen fick han bara länga ut formen ännu mer på volt innan jag saktade av och vi skrittade av. Tömkörde i ca 30min. Här kommer en kort film.

Petra Lind

Likes

Comments

I helgen blev det inte så mycket bloggning, men det var mest för att LA och Woody fick vila.

Igår red vi däremot alla tre! Vi hann rida alla i manegen dessutom så det var riktigt bra. LA var väldigt fin från början med att han började med att söka sig neråt i en låg form. Men sen kände jag att jag ändå hade lite för dålig kontakt med honom och när jag försökte ta lite mer kontakt så stressade han upp sig lite. Jag gjorde många övergångar mellan skritt och trav och när han äntligen började slappna av igen så hade jag en riktigt bra kontakt med honom. Travade ganska mycket under nedsittning och jag kände verkligen hur jag började sitta bättre och bättre och hur LA började använda ryggen mer och mer. Galoppen har vi verkligen tagit till en helt ny nivå, på både gott och ont. Han som alltid haft så stor galopp har blivit ännu starkare och har alltså börjat galoppera i en ännu större galopp. Det blir svårare men häftigare och ridkänslan är helt oslagbar. Jag får droppa det där med att försöka samla honom ner till skritt och försöka korta galoppen, nu gäller det att vi ska hitta kontroll och kunna göra avbrott ner till skritt utan att översamla och tappa galoppkvaliteten. Det kommer blir riktigt riktigt bra om vi lyckas!

Idag red jag LA på stora utebanan. Vi jobbade bara i skritt och trav. Jag trodde att underlaget skulle vara hårt och halkigt, men det var väldigt mycket svikt i det och det var inte alls halkigt, dessutom så var det riktigt slätt vilket gjorde att det kändes riktigt bra. När jag joggade fram LA så var jag noga med att inte falla i samma fälla som igår, utan att verkligen ta kontakt och vara uppmärksam på när han börjar släppa den. Han kändes så mycket bättre och hade så mycket rygg så jag var helt lyrisk från första stegen. Sen fortsatte jag jobba dels i skritten och dels i traven under nedsittning. Tror aldrig jag suttit så bra som idag, kändes som att jag var helt klistrad, och han svingade verkligen ryggen bra! LA har varit helt omöjlig att sitta ner på tidigare, men idag kändes det nästan lite lätt faktiskt. På slutet så tränade jag på att vända upp på medellinjen och att göra små halvhalter med mer effekt. Det fungerade superbra och LA blev mycket mer rak och lyhörd.

Mamma red Woody nu ikväll också och de gjorde ca 14 byten i varje på böjt spår och superfin piaff och passage... Woody är 16 år men var som 8 år ikväll, han är inne i en period där han är otroligt pigg och busig, jag tror aldrig han slagit så mycket bakut tidigare som han gjort på sistone. Men det gör också att han blir extra fin när han lägger energin på rätt saker. Hoppas att jag sitter kvar imorgon då jag ska rida honom i manegen!

Tänkte att jag skulle tömköra LA imorgon och sen på torsdag förmiddag så rider jag nog ett dressyrpass, på eftermiddagen har jag bokat in Rhea i Kusmark. Till helgen ska jag även åka och rida en ny häst som heter Cato och är 4 år gammal, spännande! :D

Petra Lind

Likes

Comments

Vilken rolig dag det var igår med tre hästar på schemat!

LA var mycket finare från början än han var i förrgår, mer avslappnad och låg i formen. Joggade i princip hela passet och jobbade bara på att få honom att svinga ryggen och gå avslappnat i en låg form. Jag växlade mellan att rida lätt och att sitta ner. Han var väldigt fin mot slutet då jag gjorde lite övergångar mellan trav och skritt. Det här är verkligen så nyttigt!

Efter passet med LA så var det lite svårt att ladda om till Woody, båda hästarna kräver att man är fokuserad till 100%, har ett bra upplägg för passet plus att man har energi så att det räcker och blir över, det är helt enkelt hästar man måste rida ordentligt. Men då klev mamma in i stallet! Det hade jag verkligen inte förväntat mig då hon är jourveterinär i helgen, men hon var klar med resorna så då kunde hon svänga förbi KDRF och hjälpa oss lite. Nödvändigt!

Vi gjorde ett superduperpass! Har aldrig haft så bra känsla i galoppen tidigare! Vi tränade mest på galoppöppnor och slutor och i dem så växlade vi tempot, vilket är riktigt svårt! Sedan gjorde vi även två flygande byten och de var klockrena! Var verkligen såå nöjd med Woody, och mammas träning var superbra. Idag har jag även börjat rita upp våran Junior Kür, älskar att göra kür, tycker verkligen det är såå roligt! Var med och designade mammas program till Intermediaire küren, har gjort en hel MsvA kür till min moster Ulla med ABBA tema samt att jag gjort programmet till min och LAs ponnykür.

På kvällen red jag även en C-ponny vid namn Rhea i Kusmark. Hennes 10-åriga ryttare började rida, innan jag satt upp och sen efter mig så fick hon sitta upp igen. Vi tränade på att få henne att gå i låg form och att jobba med ryggen och det blev verkligen så bra när hon satt upp igen och jag coachade dem. Vi var i Erica Coxs nya ridhus och det var verkligen såå fint!

Här kommer en kort filmsnutt: https://www.instagram.com/p/BbXBQNJDSxy/?taken-by=petralindsdressyr​

Petra Lind

Likes

Comments

Det jag kommer att fokusera på mest i vinter med LA är att få honom att jobba mer med ryggen, slappna av och ta stödet längre fram. Det var precis det vi fick jobba med på Goncalo clinicen och på senaste Marc-träningen, så vi är egentligen väldigt utrustade med verktyg för det. Idag red jag första dressyrpasset på hela veckan och det är torsdag, plus att han inte vilat en enda dag! Vi har alltså varit väldigt duktiga på att variera med tömkörning, uteritt och markarbete.

Idag joggade vi i en lugn trav under största delen av passet och jag växlade mellan att rida lätt och sitta ner. Det var så svårt från början då han spände till och blev för kort i formen och sänkt i ryggen, men efter 50min jobb så var han som en dröm. Då kunde vi ta galoppen och det gick då så bra! Mitt arbete lönade sig på direkten! Goncalo sa ju att jag måste bli bättre på att sitta ner i traven och att LA måste gå mer i låg form för att bygga mer ryggmuskler så som på beställning så är det det vi jobbar på!

Mamma red Woody under tiden jag red LA och efter det så gjorde vi klart i båda stallen innan vi transporterade Gentle till KDRF för att mamma skulle rida henne. Det gick superbra, de gjorde bland annat delar ur travprogrammen i Msv B dvs öppnor, diagonalslutor, travökningar mm. Jag tror verkligen på Gentle!

Petra Lind

Likes

Comments

Idag så gick jag till stallet vid klockan 12 för att rida ut i skogen på LA och göra stallet. Men det blev inte riktigt som planerat, jag hade tänkt att jag skulle vara hemma vid 14-15 tiden men istället så kom jag hem efter 17...

Det var isigt, snöigt, lerigt och hårt underlag i skogen, alltså inte bästa förutsättningarna. Men jag hade ändå bara tänkt skritta. Jag red runt berget och jobbade med att få en stor och avslappnad skritt där han gick i lite lägre form. Det var inte så lätt som det låter! LA var dessutom riktigt spänd på vissa ställen, bland annat då det lät lite extra från någon som röjde en bit in i skogen. På hemvägen så taggade han till extra mycket och det var ruskigt svårt att få honom att stå stilla i halterna, han piaffade istället. När jag kom hem så skrittade jag bara lite på gårdsplanen för att hitta lugnet och kontrollen i skritten innan vi gick in i stallet. Inte ett optimalt pass enligt mig men vi fick iallafall lite omväxling. :)

Efter passet med LA så började jag putsa lite utrustning och sen tvättade jag också lite skydd och boots mm. Sedan började vi göra iordning Woody och klockan 16 så steg vi in i manegen för att tömköra honom lite.

Det var ett tag sen sist. Woody började med att jogga fram väldigt lugnt och försiktigt, men under passets gång så blev han mer och mer taggad... Han drog kanske tre höga bakutsparkar och sen i galoppen så skenade han en gång... Förutom det så gick det väldigt bra och de lyckades till och med åstadkomma lite piaff och passage! Här kommer en liten film som jag la ut på min instagram, @petralindsdressyr : https://www.instagram.com/p/BbP2FFhDMGU/?taken-by=petralindsdressyr

Petra Lind

Likes

Comments

Idag tog jag fram lite bommar till markarbetspassen på LA och Woody! Jag la fyra upphöjda bommar på långsidan och fyra bommar på en 20m volt.

LA var så fin direkt när vi joggade igång, avslappnad och låg i formen. Vi joggade bara några varv innan vi började rida över bommarna på böjt spår. Jag har inte haft bommarna så mycket på böjt spår tidigare, men LA tog det jättebra och det kändes verkligen nyttigt! Sedan red jag på de upphöjda bommarna. Jag hade höjt upp varannan bom på höger sida och varannan bom på vänster sida. Dem var även ett snäpp högre än vad jag brukar ha, så LA fick verkligen ta i! Idag galopperade han så stort och maffigt, precis som på söndagen på Marc-träningen, men LA hade lite svårt för att ta förhållningarna, så jag fick jobba med lite tempoväxlingar och att samla galoppen. När jag hade koll på galoppen så gjorde jag några övergångar till skritt och sen från skritt till galopp igen. Det kändes ganska bra. Jag avslutade genom att jogga några fler gånger över bommarna innan jag skrittade av honom för hand. En liten konstig sak som hände var att när jag i princip var klar med LA och bara skulle sakta av till skritt, så blev LA rädd för något i hörnet så han hoppade till, och då löste min högra kwik-out stigbygel ut. Det har aldrig hänt förut och jag har ramlat av med dem (visserligen aldrig fastnat med foten). Tycker det var så konstigt då jag knappt kände att min fot for mot stigbygeln. Den började skramla väldigt mycket efter det och när jag hoppade av så hade en metallplatta under fotplattan lossnat och när jag tog upp den så gick den av?! Måste alltså köpa nya stigbyglar nu...

Woody vilade igår och vi hade tänkt tömköra honom idag, men vi ändrade om så att vi tog markarbetet idag och tömkör honom imorgon istället. När jag kom in i manegen så satt stallkatten vid väggen, Woody blev väldigt skärrad och spände upp värsta hingsthalsen, han är verkligen såå laddad just nu. Men jag satt upp och började skritta och jogga fram honom. Jag jobbade med att få honom lite rundare i formen och bättre över ryggen samtidigt som han skulle vara framför skänkeln. Det var inte så lätt, men det blev successivt bättre. I galoppen fick jag en jättebra känsla. Jag tränade på att följa med i sprången med sätet och då kände jag hur Woody började ta i ännu mer med bakbenen. Jag tänjde lite på gränsen där han blir överladdad genom att träna på övergångar mellan lite mer samlad galopp och lite mer ökad galopp. Jag gjorde även lite öppnor efter långsidorna vilket var bra för att få honom lösgjord i sidorna. När jag joggade av honom så tog jag några fler svängar över bommarna och då var han riktigt fin! :)

Väldigt nöjd med båda hästarna, två nyttiga pass! Det blev lite mer styrketräning för LA, han joggades ju på töm igår och sen blev det lite mer jogging för Woody som vilade igår.

Throwback till ett joggingpass med Woody på Stall PeKa i oktober 2016.

Petra Lind

Likes

Comments

Idag pluggade jag på förmiddagen. Sedan åt jag lite lunch innan jag for iväg till stallet. Började med att mocka, fylla hö och göra kraftfoder innan jag tömkörde LA i ca en timme! Det finns verkligen så mycket att jobba på och man ser verkligen hur nyttigt det är för honom att jobba med att slappna av och bara skritta och jogga lite lätt i låg form med svingande rygg. Finns film på min instagram: https://www.instagram.com/p/BbKdZD3jgtl/?taken-by=petralindsdressyr

Mamma red Gentle i skogen idag och Woody fick en hel vilodag.

Imorgon på förmiddagen så tänkte jag rida ett lättare dressyrpass i kombination med lite upphöjda bommar på både rakt och böjt spår med LA. Vi tänkte tömköra Woody på eftermiddagen och det är lite oklart än om vi hinner med Gentle också.

I veckan tänkte jag lägga in en extra växel på skolan, lägga upp en plan för vinterträningen och rida och göra de vanliga rutinerna förstås.

Jag har sån tävlingsabstinens nu så jag vet seriöst inte hur jag ska klara mig ca 3 månader till?! Tur vi har KM:et i december iallafall.

Petra Lind

Likes

Comments

Vilken rolig helg det blev, vi hade totalt 5 pass för Marc, varav två av dem var mina och LAs pass.

Under träningarna så har vi pratat om en sak lite extra mycket och det är att LA är så lik en storhäst. (Vi har kommit fram till det tidigare då vi bland annat pratat om att det är helt sjukt att mamma köpte LA till mig, eftersom att man inte brukar köpa ohanterade unghingstar i storhästformat till 10-åringar så dem ska rida in och utbilda dem. ;) ) LA är alltså väldigt lik en storhäst eftersom att han är så långlinjerad och har så stora gångarter. Han känns verkligen som en storhäst att rida också, det är så mycket häst i honom och man får en helt otrolig känsla när han går bra!

I helgen har vi fått extra mycket hjälp med att; hitta växlarna i galoppen, få en avspänd trav under nedsittning, hålla vänsterbogen på plats, placera galoppfattningarna och avbrotten samt att ge honom självförtroende när vi kräver de svårare sakerna.

Jag tror den bästa känslan var när vi hade en helt otrolig samlad galopp och när jag i princip bara andades ut och hur LA då gick ner till skritt! Marc sa att LAs galopp är väldigt lik Dante Weltinos galopp också, att han vinner mark i den samlade galoppen genom att ta stora och luftiga språng. Så kul att höra!

Min förhoppning är ju att kunna fortsätta utbilda LA upp i klasserna, just eftersom att han är så lik en storhäst och eftersom att jag ändå inte är för stor för honom.

FILM: https://www.instagram.com/p/BbH7LeHjkRN/?taken-by=petralindsdressyr

Petra Lind

Likes

Comments

I veckan så har alla hästar fått på sig vinterskor med brodd, samt att vi bytte däck på transporten. Nu är det riktigt isigt här, så det är verkligen välbehövligt!

I onsdags så hoppade jag studs med LA i manegen, det gick super! Igår så vilade han och idag så red jag ett lättare dressyrpass på honom. Han var verkligen såå pigg idag, det bara sprätte till i honom hela tiden. Vi fick göra flera avbrott från galopp till skritt för att checka av att jag hade kontrollen. Hade överlag en riktigt bra känsla, så jag hoppas att det ska hålla i sig i helgen då vi har Marc-träning!

Imorse åkte vi till Gummark vid 8.20, för att mamma och Gentle skulle träna för Marc. Det gick jättebra! Läs mer och se film från idag på mammas blogg: https://ericastenlund.wordpress.com/

Jag känner mig verkligen så taggad på helgens träningar eftersom att LA har varit så fin efter clinicen för Goncalo. :)

Petra Lind

Likes

Comments