Efter en viss tids frånvaro tänkte jag idag belysa ett av de tydligaste ögonblicken i den svenska musikhistorien då ungt och gammalt, stad och förort samt kaos och ordning krockade. (Samt även ett klipp som säger det mesta gällande just detta.)

Under mitten/slutet av 70-talet hade punkrörelsen nått Sverige och kanske framförallt Rågsved som blev ett av huvudsätena för den svenska punkens födelse. Av anledningar som kanske äro outgrundliga men likväl går att nysta i. En bidragande orsak var fritidsgården Oasens existens. Oasen balanserade mellan någonting som kan kallas fritidsgård, kulturförening och replokal, där kanske alla tre benämningar kan användas. 

Ett av banden som skapades och började göra väsen av sig här var Ebba Grön (döpta efter polisens kodord Ebba Röd, för gripandet av Kröcher, mannen som var huvudman i aktionen Operation Leo med syfte att kidnappa Anna Greta-Leijon.)

Hursomhaver, Oasen hade ont om pengar och hotades med nedläggning, de lokala banden som hade sitt tillhåll beslutade sig för att spela in en skiva med syfte att skramla ihop pengar samt skapa uppmärksamhet för att rädda kvar Oasen. Ebba Gröns första låt från sin första skiva We're Only In it For the Drugs (skiva med samma titel.) handlar till stor del om Oasen, livet i Rågsved samt politikernas syn på deras liv. 

Vid ett tillfälle runt den här tiden var politiker från Stockholm inbjudna/utbjudna till Rågsved och Oasen för att se vad "pojkarna och flickorna på orten gjorde." Krocken är relativ total i och med den här låten, Ebbas kultstatus i förorten samt deras kanske något giftiga ton gentemot just dessa politiker. 

Klippet går att se här: https://www.youtube.com/watch?v=-Y6fCCMFkbU

I vad som är ett av de absolut roligaste klippen jag vet kan man njuta av politikerna när de skruvar på sig samt inte riktigt vet vad de ska tycka/tänka om grabbarna på scenen. Bland anna 1.34 är ett parti i videon där ett antal politiker syns, och de ser väl sådär imponerade ut. 

Tror klippet härstammar från programmet Punkarna och Fäderneslandet samt att det även har figurerat i Ebba the Movie-dokumentären.

För att knyta an till det jag diskuterade inledningsvis var det väl i sak rätt sak att göra att bjuda in politiker samt öppna upp någon typ av dialog. Tyvärr hjälpte det ju föga då Oasen lades ner, men ett hysteriskt roligt klipp blev det ju iallafall. 

Ha en bra dag. 


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

​Har sedan lång tid ingått ett projekt med djävulen att jag ska via Rateyourmusic.com avnjuta/genomlida topp 1000 listan där.

Listan på Rateyourmusic är framtagen och betygsatt av användarna (sådana som jag.) på en skala mellan 0,5-5,0. Systemet medför att skivor i slutändan får ett relativt rättvist betyg där den stora majoriteten någonstans blir rättmätig domare. Huruvida man håller med eller inte är ett annat exter, men det kan likväl vara en relativt bra vägvisning för att hitta ny musik.

Den sidan är förövrigt helt underbar då den verkligen har ALLT då den är användar-baserad snarare än något annat, således är det bara för den enskilde användaren att lägga till en skiva som den saknar. T.ex en mer lokalt baserat artist i Sverige som kanske inte hade blivit inlagd alls om sidan var helt USA-baserad. 

Nog om att presentera sidan, jag har avverkat topp 100 på den här listan och fortsätter framåt. Fy fan. Har bara skit att se framemot nu under en längre tid. Men jag ska försöka undvika hoppa över skivor nu, då jag är något av en listmänniska/OCD-människa i den grad att jag tycker om att se listor och punkter på listor försvinna.

Således har jag kommit fram till skiva nummer 106 på listan, den enda skivan på 100-150 jag har kvar. Således får jag helt enkelt i det extremt sura äpplet i Kanye West och genomlida hans magnus opus i en dryg timme. Samt njuta lite extra av att jag i detta nu skänker pengar till Kanye West och hans utvecklande av något nytt extremt musikprogram som beaktar artistens kreativitet och ljudmässiga estetik till sitt yttesta (läs mer pengar.) såsom Tidal var vid release.

Fy fan alltså. Aja. Nu kör vi. Det finns alltid ett ljus i mörket. Mitt ljus är att skivan har ett slut. 

Lyckan är även total när jag inser att första 3 spåren spelades på shuffle så jag får börja om.

Om vi aldrig hörs av igen har jag försvunnit in i Kanye Wests Dark Twisted Fantasy och blivit ett med hans episka mästerverk. 

Känns gött att veta att jag efter den här skivan har godbitar som Opeth - Blackwater Park, 2x Kendrick Lamar, och sen 2x Tool efteråt. 

Likes

Comments

​Finns få artister som fascinerar mig så mycket som Syd Barrett. Finns få artister som jag tycker verkar så genuint knasiga och på allvar weird som Syd Barrett.

När alltfler artister poppar fram och beter sig konstlat och udda och har olika manér för sig eller skapar olika alteregos var Syd Barrett snarare exakt så konstig som hans musik lät. Det var helt enkelt så han tyckte musik skulle skrivas och låta. Alternativt är hans musik en tolkning och uttryck av ett inre som inte riktigt betedde sig som andras. 

Finns väldigt mycket symbolik och kopplingar jag har till Syd Barrett som jag alltid kommer vara väldigt kär i. Det råkar så vara att han dog på min födelsedag den 7:e juli. Sedan dess har jag alltid känt någon typ av symbolisk koppling till honom, kanske är han exakt så weird jag ibland önskar att jag kunde vara men inte är för jag inte har den där ådran av att bara hänge mig till att knarka huvudet av mig i en tom lägenhet och skriva om exakt det som dyker upp i huvudet. 

Kopplingen är extremt fånigt absolut, men likväl, ingen annan hyllar en sån konstig individ som gjorde i stort sett relativt obegriplig och på sina håll faktiskt genuint dålig musik. Såsom skivan Opel från 1988 (skiva bestående av tidigare icke-utgivna låtar mellan åren 68-70. Finns väldigt lite inspelat efter 1970 av Syd Barrett. Att döma utifrån hur en del låtar faktiskt låter på t.ex Opel antagligen pga hans extremt dåliga skick.) 

Kopplingen växte sig än starkare när jag fattade och hittade symbolik och egen lyrik i böcker som jag upptäckte att han tolkat likadant. Syd Barrett har starka influenser och kopplingar till Alice i Underlandet och Det susar i säven, två böcker jag vurmar hårt för. Det sjunde kapitlet i den sistnämnda boken t.ex blev titeln till Pink Floyds första skiva, som Syd Barrett var något av dirigent och orkesterledare för. Det som är fascinerade med Syd Barrett är att han egentligen endast genomförde en hel skiva i sin musikaliska karriär innan han ansågs utbränd och alldeles för mentalt volatil för att ha med i bandet. En rätt hård dom att få när man är blott 23 år gammal. 

Efter det var Syd Barrett med någonstans i periferin, bandet existerade på lite parallella spår från och med den här tiden. David Gilmour togs in som ersättare till Syd Barrett samtidigt som Syd Barrett trodde han fortfarande var en del av bandet. Den andra skivan A Saucerful of Secrets vittnar dock om något annat då endast ett spår (det sista) är ett Syd Barrett-spår. Samtliga andra spår är Pink Floyds nya skepnad som börjar ta form, med större fokus på ljudbilden och det atmosfäriska i musiken och mindre fokus på sång och texter. 

Skivan avslutas med spåret Jugband Blues, som fram till Syd Barretts soloskivor mer eller får ses som Syd Barretts hej då till musiken och omvärlden. Det är ytterst passande samt ytterst sorgligt hur hela skivan avslutas, det blir en väldigt tydlig skiljelinje mellan det gamla och det nya, eller det nya kontra det gamla snarare, där det gamla gör sig påmint en sista gång i ett desperat och sorgligt rop på hjälp med avslutande textrader som "And I'm wondering who could be writing this song" samt "And what exactly is a dream, and what exactly is a joke?"

Sista textraderna från en person som visste att han inte längre tillhörde bandet samt inte längre kunde "spela normal" i den grad de andra bandet krävde/kunde. Det hedrar dock bandet att de verkligen hyllade honom och tänkte på honom, finns ett flertal låtar såsom Shine On samt Wish You Were Here. 

Rakt igenom är Syd Barrett och hans karriär samt hälsoutveckling en extremt sorglig och fascinerade historia. Det mesta tyder på att han drabbats av schizofreni i relativt unga år, sjukdomstillståndet brukar uppträda mellan 20-30 och tar sig liknande former såsom i fallet Syd Barrett. 

För att avsluta inlägget kan jag bidra med ett par länkar. Den ena är från när David Gilmour spelar en av Syd Barretts finaste sololåtar vid ett live-framträdande från 2006 när Syd Barrett nyligen hade vandrat vidare på sitt svarta-vita schackbräde i himlen. 

https://www.youtube.com/watch?v=TGS4Xp8rLPA

Det andra klippet är just den sista låten av Syd Barrett som låg på en Pink Floyd-skiva (inte inräknat Relics-skivan.) nämligen Jugband Blues. 

https://www.youtube.com/watch?v=DRB6ljijwo4

Förövrigt slår det mig hur lik Syd Barrett blev hattmakaren, eller hur lik Hattmakaren i Tim Burtons versioner av Alice i Underlandet är Syd Barrett. 

På återseende. Likes

Comments

Då bloggen hamnat lite på is då jag för stunden inte har speciellt mycket att skriva om i form av nya låtar och texter började jag fundera lite om jag ska testa en annan grej här tills vidare, mellan varven.

Har under lång tid funderat på att starta en blogg med fokus på musik, musikhistoria samt specifika album och artister och tänkte att jag likväl kan göra det här.

Således tänkte jag ge det ett försök här, vi får se vad det blir av det hela. Hösten har ju präglats av ett gäng skivsläpp/kommande skivor. Bland annat Håkan Hellströms nya skiva, som jag faktiskt inte har hört ännu, då lusten inte riktigt infunnit sig. Jag får ge den ett försök vid ett senare tillfälle när jag blir mer sugen, men någon typ av mättnadskänsla infann sig under sommaren med EP:n samt allt snack kring hans spelningar, känner jag sådär gubbigt anti.

Utöver det har ju Roffe Ruff släppt nytt, samt både Pixies och Bob Hund har nya singlar ute. Samt Radiohead då tidigare i somras.

Jag kan ju återkomma till de skivorna med någon typ av genomgång eller recension men Pixies orkar jag knappt ens recensera eller lyssna på längre då de inte gör enormt bra musik längre, känns som de låter ungefär som de gjorde på Trompe le Monde men betydligt sämre år för år. Inget fel med det, men inget som lockar eller ger mig speciellt mycket även om Pixies är ett av mina favoritband. Däremot hade de definitivt lockat att se de live igen.

Nåväl, jag återkommer inom kort när jag har ett ämne att skriva lite om. Funderar lite på Syd Barretts historia och leverne från hans avsked och farväl från Pink Floyd till vansinnets boning, det kanske kan vara intressant att lyfta upp lite andra bitar av det hela och tolka in lite låtar och så.

I övrigt är det trevligt att det är höst iallafall i kalendern även om värmen förblir. Höst innebär trevlig musik och mysiga kvällar. Som skapt för att lyssna på van Morrison eller Simon & Garfunkel. Typ alla band har en känsla och en årstid. Gyllene Tider är väldigt sommar och AC/DC är väldigt dåliga. Ungefär så. Likes

Comments

Nu var det väldigt längesen jag skrev här, av både förklarliga och oförklarliga skäl

Delvis har jag inte haft ett dyft att skriva, delvis har jag jobbat rätt mycket.

Men nu kan jag iallafall komma med lite snabba goda nyheter mitt i det tråkiga att Portugal vann EM.

Sitter med ett gäng nya låtar nu som börjar ta form. Får se när de kan tänkas vara klara/någorlunda klar samt hur jag ska göra med publikation/hemlighetshållande, men det sker iallafall saker i det fördolda.

Lite smått.

Utöver det intet nytt, har ännu inte köpt inspelningsutrustning. Det får eventuellt dröja då lite andra utgifter/driftskostnader kom emellan. Framåt hösten kanske. Har iallafall börjat spana samt börjat fiska i de grumliga vatten efter vad jag ska ha för grejer.

Förövrigt lyckades jag finna ett knippe rätt fina vinyler som jag tror kan ha ett visst värde när jag var på loppisar för x antal veckor sedan. För totalt 200-ish kronor fick jag följande skivor.

Beatles - White Album (vad jag tror är en 1968, UK-utgåva.) Som jag tänkte gå och värdera. 

The Rolling Stones- Through the Dark, Pastly - såld för 550kr på tradera. 

Michael Jackson - Bad - Budgivning pågår på Tradera

Bruce Springsteen - The River

Bruce Springsteen - Born to Run

Bruce Springsteen - Darkness on the Edge of Town

Abba - Visitors

Abba - Nånting nånting som jag inte minns.

Bob Dylan - Blood on the Tracks - budgivning pågår. 

Om någon är sugen på Beatles-vinylen så är den din för 2 LÖK!

På återseende. Ha de gott/Glenn

Likes

Comments

Märkte att blogg.se inte dyker upp i google-flöden av någon anledning, vilket gör det omöjligt att hitta bloggen genom att googla. Så jag bytte helt enkelt portal.

När jag försöker flytta över det gamla innehållet funkar förstås inte det heller. Därför ser det ut som det gör på den gamla bloggen förtillfälligt. Blir helt jävla skogstokig och vill bara försvinna i ett svart hål.

Kuken.

Nåväl. Ska flytta över iallafall de sista inläggen + städa upp den här bloggen lite i de kommande dagarna. Men fr.om kör jag här istället iallafall. 

Likes

Comments