Hallå där mina trogna följare! Nu har jag varit på Island och jag tänker berätta om min resa från början till slutet.


Allt började med att jag och mina kompisar åkte från Mörlunda till Virserum och sen klockan 05.00 åkte vi alla i klassen buss till Köpenhamn. Sen gick flyget till Island. Första natten sov vi på ett vandrarhem, det var jätte kul typ. Sen tidigt på morgonen dagen där efter var vi ute på stan, alltså Reykjavik. Och senare på kvällen åkte vi till Akranes och till nån fritidsgård som vi sov på. Dagen efter så utforskade vi Island. Vi åkte från norr till sönder och från öst till väst. En underbar resa men ändå så var det jobbigt. Vi kollade på gejser. Gejser är en varm källa som sprutar upp vatten ur ett hål i marken typ. Vi besökte en kyrka med ett coolt hemligt rum under marken. Vi var också vid ett stort och vackert vattenfall.

Fjärde dagen alltså måndagen så var vi på den isländska skolan i Akranes. Vi var där och förberedde oss inför tävlingarna som vi skulle delta i.

På tisdagen så deltog vi i nära tävlingar typ som vi skulle flytta vatten från mugg till mugg och behövde ha muggen i munnen. Och en till tävling va att en person skulle ligga över nåra personer och så skulle dem som låg under rulla så personen som låg över förflyttades. Sen efter tävlingarna va klara åkte vi till ett berg och samlade vatten och snö i behållare som vi dagen efter skulle ta reda på vilket ph- värde vattnet och snön hade.

På onsdagen så satt vi i grupper med dem isländska eleverna och experimenterade typ. Vi va inte på skolan så länge. Vi åkte ifrån Akranes till Reykjavik klockan 13.00 och när vi kom till Reykjavik så var vi hos den svenska ambassadören och tog en fika där. Efter det va avklarat så drog vi till vandrarhemmet och åt pizza. Vi behövde gå o lägga oss tidigt för vi skulle åka hem mitt på natten. Vi åkte buss till flygplatsen sen drog vi hem.


Jag berättade detta väldigt tydligt och tråkigt, men men livet är så.

Hejdå, ses i nästa inlägg.Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Haj again! Det var länge sen sist men nu är jag tillbaka. Så slå dig ner bekvämt och knäpp pilsnern.


Okej vi börjar med Urnordiskan. Människor i nordvästra Europa kallades av romarna för germaner. Vi i Sverige talade någon form av urgermanska fram till omkring år 200. Då hade den variant av urgermanska som vi talade i Sverige, Norge och Danmark ändrats så mycket att man började prata om det urnordiska språket istället.

Det finns såklart fler ”tidsformer” såsom runsvenska, fornsvenska och äldre nysvenska. Men om du vill ta reda på fakta om dem så får du söka på Google själv.

Och isländskan har nästan samma bokstäver som vi i Sverige hade på runsvenskan.


Det isländska alfabetet

A Á B D Ð E É F G H I Í J K L M N O Ó P R S T U Ú V X Y Ý Þ Æ Ö


Det svenska alfabetet

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö


De är rätt så lika varandra bara att vi i Sverige har Å och Ä. Island har många bokstäver med nåt slags streck över t.ex Á och É.

Islänningarna har inga låneord ( ord som man typ tar från ett annat språk t.ex skateboard) men vi i Sverige har ganska många sånna låneord. Och när man döper sitt barn, som i nuläget är en kille så ska han heta t.ex Olof Magnusson och om det hade vart en tjej så hade hon hetat Sara Beritsdottir. Man tar nämligen sin pappas och mammas namn och sen sätter dit son eller dotter efter, det beror på könet på barnet.


Här är några ord som jag tror att jag kommer behöva nu när jag drar till Island.Svenska - isländska

Toalett - salerni

Mat - matur

Mjölk - mjölk

Sovrum - svefnherbergi

Hej - hi


Om man ska jämföra en isländsk text med en svensk text så tror jag att vi svenskar inte fattar ett fnatt om vad det står. Men vissa ord kanske är rätt så lika men annars så är det nog svårt och förstå vad islänningarna babblar om. Men om islänningarna läser en svensk text så skulle nog dem förstå mer än vad vi förstår dem. För dem kan lite danska också och vissa kan nog danska eller är väldigt duktiga på danska och genom att Danmark är släkt med Sverige och islänningarna kan danska så förstår nog dem oss när vi pratar svenska eller när dem läser en svensk text.Källor

Portal boken

Mina lärare Tina & Johanna


Likes

Comments

De obekväma

Al Gore och Clara Lidström (underbara Clara) är två personer som får mycket skit från media. Båda pratar om miljön. Al Gore snackar om globala uppvärmningar. Underbara Clara är en känd bloggare i Sverige där hon bloggar om hållbar utveckling.Vad innebär det att vara en förebild

Om vi tar typ Avicii, han är en väldigt känd person. Många vill va eller vara som honom då kan man säga att han är som en förebild för vissa. Om Avicii t.ex gör något dumt och lägger upp på sociala medier så kommmer han säkert få mycket skit för de han gjort.


Avicii är inte min förebild men jo visst han gör grym musik och det hade inte varit helt fel och vara som han. Nu när jag tänker på det så vet jag faktiskt inte om jag har någon förebild men du kanske har någon?


Bilderna är från Google

https://goo.gl/images/cFrhc9

Likes

Comments

Jag vill inte vara undantaget!

I skolan snackar vi om klimatförändringar och att vi måste ändra oss. Men varför egentligen? Jo för vår värld kommer snart att vara borta. Om vi inte börjar ändra på oss vill säga.

Vår svenska lärare gav oss frågan utgör du undantaget? Mitt svar är nej. Rakt och ärligt. Jag är inget undantag. Jag meckar med moppen och epa:n varje dag. Sedan är jag väldigt ofta ute och glider också. Mina föräldrar kan inte skjutsa mig hela tiden. Därför är moppe enklaste sättet. Jag kan alltid välja att bli undantaget. Det låter dock väldigt jobbigt. Så därför vill jag inte bli undantaget.

MEN! Ifall jag inte vill bli undantaget. Hur ska jag då kunna göra världen bättre? Det är en bra fråga jag inte har svar på. Varför är jag inte redo att bli undantaget? Jag vill inte ge upp allt bra i livet. Ger jag upp allt bra i livet kanske jag aldrig får det tillbaka.

Är du redo att ge upp allt i livet? Är du undantaget?

Likes

Comments