Dannevirke er et forsvarsværk man brugte til at forsvare sig. Muren blev bygget i vikingetiden, og er blevet brugt til at forsvare Danmark i mange krige. Muren er i alt 30 kilometer lang og består af tre spærrelinjer: Oldtidens Danevirke, middelalderens Danevirke og Kovirke, og er den længste vold der er blevet bygget.

Da man begyndte at bygge Danevirke efter år 650, byggede man kun en jordvold, med en voldgrav foran. Omkring år 737 forstærkede man volden ved at banke store stolpe ned i jorden og sætte træplader på. Den måde at bygge på, blev kun brugt en gang, og træet var egetræ.

Da krigen brød ud i 1864, blev Danevirke også brugt som forsvarsværk. Krigen brød ud i vinterhalvåret, så Danerne (danskerne) var ikke klar til at horderne fra syd skulle angribe, derfor blev man nød til at opgive Danevirke. En nat pakkede Danerne alle deres ting og begyndte at gå op mod Dybbøl. Det de ikke kunne tage med, såsom kanoner, sprængte de i luften eller ødelagde. Vandreturen var lang, og det var i vinterperioden. Der lå sne og is, så vandreturen havde været hård.

Danevirke blev også brugt som forsvarsværk i 2. verdenskrig. Tyskerne byggede maskingeværstillinger, bunkere, militærbarakker og kanonstillinger. Tyskerne brugte forsvarsstillingen til at forsvare sig fra fly, der kom syd fra. I 1944 anlagde tyskerne en pansergrav ved foden af Danevirke. De tyske soldater der blev fanget af englænderne, blev sat til at reparere skaderne på muren. Tyskerne blev også sat til at fylde pansergraven op.

Danevirke er et meget spændende og meget historisk sted, man kan gå rundt på det lille museum og læse lidt om muren. Ved slutningen af muren, er der blevet genskabt en skanse, der burde ligne noget fra 1864 krigen.

Blog på mobilen - Blog via mobilen - Nouw har en af markedets bedste blogging apps - Klik her

Likes

Comments

Friedrichsstadt

Selvom det regner, er byen stadig hyggelig.


I dag var jeg på tur til Friedrichsstadt. Da jeg ankom til byen med bussen, lagde jeg mærke til at der var muret nogle forskellige plader, ind i muren. Der var forskellige plader, men jeg nåede kun at se to. På dem var der forskellige tegninger, der var bl.a. en med en hjort, og en kirke. Jeg skal ikke sige hvorfor de var der, men jeg har en anelse om, at det har noget med, at Friedrichsstadt var en religionsfri by.

Byen var rigtig hyggelig, og der var mange små og fine butikker. Der var rigtig mange delikatesse butikker, men ikke så mange dagligvarebutikker. Jeg var inde i en lille café, hvor man kunne købe crepes, vafler og is. Jeg bestilte et crepe med Nutella og banan, og en sodavand. Derefter begik jeg mig ud i den lille by, jeg fandt en lille kirke i udkanten af byen. Jeg prøvede mig lige så stille frem, og fandt så ud af, at kirkedøren var låst op. Jeg åbnede lige så stille døre, og trådte ind i kirken. Jeg gik videre ind i kirken, og så at der sad to personer. Da jeg kom ind i kirken, opdagede jeg at den faktisk var meget lille, men meget flot udsmykket. Jeg lagde især mærke til den store lysekrone der var midt i kirken. Derefter listede jeg lige så stille ud, lukkede døren og gik videre i byen.

Der var ikke så meget mere at se, så Thomas og jeg begyndte at gå tilbage til bussen. Vi skulle over en å, der gik igennem byen. Det var meget hyggeligt at åen var der, og gav ligesom lidt til stemningen. Efter det, begyndte vi køreturen, på omkring en time, hjem.

Vi ses indtil næste gang.

Peter.

Likes

Comments

Halløjsa bloggen!

I dag er turen gået til Slesvig. Christianslyst, hvis jeg skal være helt præcis. Dagen startede ud kl. 8, med en god omgang morgenmad. Jeg havde pakket mine ting, så det var ikke et problem. Min mor var allerede taget på arbejde, men hun kom hjem og hentede mig ved halv 10 tiden. Hun kørte mig ned til skolen, hvor vi mødtes med alle de andre. Kl. 10 kørte vi til Dybbøl historiemuseum.

Da vi kom derned, var vejret rigtig godt, og jeg behøvede ikke at have min jakke på. A. klassen startede ud med at være ude i ”felten”. Det var en gengivelse af Dybbøl fæstningen. Vi startede ud med at lave pandekager. De var ikke så gode fordi, de var flydende inde i. Jeg tror det var fordi, der ikke var æg i.

Derefter skulle vi prøve at lave et projektil til at gevær. De gjorde vi ved, at vi tog noget smeltet tin og hældte det ned i en form. Så bankede smeden den ud af formen, og vi kunne tage den med hjem. Efter projektilfremstillingen, skulle prøve at telegrafere. Der var et hus, med en telegraf og vi prøvede lidt med nogle ord, men fik ikke rigtig så meget ud af det.

Så skulle vi prøve at skrive et brev med blæk og blækpen. Det var der heller ikke så meget ved. Men jeg fik da skrevet en lille smule. Det var ikke så svært, og næsten det samme som at skrive med kuglepen.

Efter vi havde været ude i ”felten”, skulle vi ind og se noget af udstillingen. Vi så nogle film om de slesvigske krige, hvordan de startede og hvordan man kæmpede den gang. Vi gik så videre til en udstilling af en skyttegrav i 1860´erne. Vi hørte lidt om at, hvis man havde penge nok, kunne man betale en anden mand til at gå i krig for en. Efter sådan en udsendelse til fronten, kunne man blive betalt omkring 500 rigsdaler. Dengang kunne man købe en hel gård for omkring 500 rigsdaler, med grise, køer og andre nyttige dyr.

Efter vi havde set film, og set udstillingen af skyttegraven, gik vi videre til et såkaldt blokhus. Det var det sikreste sted at være i fæstningen, med mindre der kom en granat flyvende igennem de små skydeskår, man kunne skyde igennem indefra. Vi hørte lidt om hvordan en soldat var påklædt, og hvilke våben soldaten havde. I de slesvigske krige var preusserne foran i forhold til Danmark med våbenfremstillingen. Preusserne havde baglader geværer, mens danskerne kun havde forladere. I en baglader skulle man putte krudtet og projektilet i geværet omkring aftrækkeren, hvor man i en forlader skulle putte krudtet og projektilet i og ned igennem løbet. Derefter skulle man så banke det ned med en metalpind. Efter foredraget med geværerne, blev vi kørt mod Christianslyst af bussen.

I morgen skal vi mod Multimar Wattforum, Husum, Eiderslusen og Frederiksstad. Så må jeg se hvordan det bliver. Bliver det godt? Det må jeg se i morgen.

Vi ses i morgen, hvor jeg lægger et nyt bogindlæg op.

Peter.

Likes

Comments

Hej allesammen :D

Mandag D. 15 maj, tager jeg til Slesvig og jeg glæder mig rigtig meget. Vi skal opleve en hel masse, og jeg tror det meget spændende.

Vi skal både på museum, træklatre, ind i byen Slesvig og vi skal se Eiderslusen. Vi skal meget mere, men det kommer jeg ind på senere. Selvom jeg ikke interessere mig så meget for krigen i 1864, tror jeg faktisk det kunne blive meget spændende.

Vi skal, hele 8. overgang fra Fredericia Realskole, med en dobbeltdækkerbus, og jeg tror det bliver meget hyggeligt. Det jeg glæder mig allermest til er nok at vi ud og klatre i træer. Da min søster var på lejrtur i Slesvig, skulle hun på et tidspunkt prøve at lave projektiler der passer til de våben de havde i omkring 1864. Så det glæder jeg mig faktisk ret meget.

Men gad vide hvad vi skal lave, og om det bliver sjovt? Det må vi finde ud af når vi er på vej derned.

Hvad mon man kan se på det museum vi skal hen?

gad vide hvordan det mon har været at bo i en fangelejr?Likes

Comments